You are on page 1of 10

Badan Kehakiman

Badan Kehakiman adalah badan ketiga dalam sistem kerajaan Malaysia. Kuasa kehakiman ini terletak pada Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rendah. Kuasa Kehakiman juga terletak pada Mahkamah Agung yang mempunyai kuasa tertentu seperti yang termaktub dalam Perkara 126, 128 dan 130 Perlembagaan Persekutuan.

Fungsi Badan Kehakiman

Fungsi Badan Kehakiman bergantung pada taraf mahkamah-mahkamah seperti Mahkamah Agung, Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rendah. Mahkamah Tinggi terdiri daripada dua buah, iaitu Mahkamah Tinggi Malaya – sebuah bagi Semenanjung Malaysia dan sebuah lagi bagi Sabah dan Sarawak (yang dahulunya dinamakan Borneo). Mahkamah Rendah di Semenanjung, Sabah dan Sarawak terdiri daripada Mahkamah Seksyen, Mahkamah Majistret dan Mahkamah Penghulu di Semenanjung manakala, Mahkamah Adat/Negeri di Sabah dan Sarawak. Di samping itu, terdapat juga Mahkamah Juvana bagi membicarakan kanak-kanak dan mereka yang di bawah umur 18 tahun. Fungsi-fungsi ini dijalankan mengikut kuasa-kuasa yang diberikan oleh Perlembagaan Persekutuan kepada mahkamah-mahkamah tersebut.

Pelantikan Hakim

Ketua Hakim Negara, Kedua-dua Hakim Besar Malaya dan Sabah dan Sarawak serta Hakim-hakim Besar Mahkamah Persekutuan dan Hakim-hakim lain Mahkamah Tinggi adalah dilantik oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang bertindak atas nasihat Perdana Menteri, selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja. Bilangan hakim di negara ini ditentukan oleh Perlembagaan Persekutuan meskipun keanggotaan mereka boleh diubah atas titah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

SISTEM KEHAKIMAN

Bumiputera . fungsi utama badan kehakiman 3. aturcara perbicaraan kes sivil 10.Perusahaan . fungsi utama badan kehakiman .Sesyen .Majistret .Kanak-kanak .Tentera .Khas raja-raja . Latar belakang kehakiman 2. kelayaka peguam bela dan peguam cara 11.Tinggi .Syariah . aturcara perbicaraan kes jenayah 8.perlembagaan memberikan kuasa kehakiman dan mahkamah . perkhidmatan perundangan 12.Rayuan .Mahkamah persekutuan . istilah umum kehakiman Huraian 1. hak kebebasan diri 7. personel kehakiman 5. contoh kes jenayah dan hukumannya 9. pihak tertentu atau orang .perlembagaan negara ini menentukan doktrin pengasingan kuasa .SISTEM KEHAKIMAN MALAYSIA 1.Koroner Mahkamah khas . bidang kuasa badan kehakiman 4. Latar belakang kehakiman .Penghulu .melindungi hak asasi manusia daripada pencerobohan pihak eksekutif . cara polis menahan seseorang 6. lembaga pengampunan 13.jenis mahkamah yang ada di negara ini Mahkamah awam .Buruh 2.

Seseorang yang ditahan boleh diikat jamin ( deposit wang dan penyerahan pasport kepada mahkamah .menjadi pentadbir keadilan dalam kes-kes yang berlaku dalam kapal atau kapal terbang yang didaftarkan di Malaysia ( walaupun kapal tersebut berada di ruang atau lautan antarabangsa ) 3.bebas daripada pengaruh mana-mana pihak .Bagi kes jenayah yang menyalahi undang-undang kanun keseksaan jenayah .Bagi kes kesalahan kompaun .berkuasa mentafsirkan perlembagaan persekutuan dan undang-undang .mahkamah persekutuan mengandungi Ketua Hakim Negara .membatalkan undang-undang yang bercanggah dengan perlembagaan persekutuan setakat mana undang-undang itu bercanggah . bidang kuasa badan kehakiman .bilangan hakim boleh ditentukan mengikut perintah YDA . perbicaraan mahkamah diperlukan .sebelum seseorang ditahan ia hendaklah melalui prosedur : .perseorangan .Raja/ sultan atau YDB boleh mengurangkan hukuman atau mengampuni seseorang pesalah yang disabitkan dengan kesalahan di mahkamah awam dan syariah di negeri baginda sahaja 4. pendaftar .mahkamah sesyen – hakim dan pegawainya . kes akan dibawa ke mahkamah .berkuasa membuat apa-apa keputusan berpandukan fakta yang diberikan dalam mahkamah . DUN dan pertubuhan .Keputusan mahkamah – hukuman .Polis membuat siasatan dan dakwaan jika terdapat bukti . personel kehakiman . 10 hakim lain dan kakitangan .mahkamah tinggi malaya – seorang hakim besar dan 47 orang hakim lain beserta kakitangannya .Polis mendapatkan waran tangkap / waran untuk menggeledah rumah yang disyaki / jika terdapat bukti .mengisytiharkan sesuatu undang-undang atau tindakan tertentu tidak sah jika diminta .mahkamah tinggi Sabah dan Sarawak – seorang hakim besar . Presiden Mahkamah Rayuan .Polis menangkap orang yang disyaki dalam suatu operasi .peseuruhjaya kehakiman yang bertaraf hakim mahkamah tinggi juga dilantik . denda akan dikenakan – kalau tidak dibayar kes akan dibawa ke mahkamah .seseorang membuat laporan yang dicatatkan dalam buku laporan polis . bailif dan sebagainya .menyemak undang-undang parlimen .menjadi pentadbir keadilan dalam kes sivil dan jenayah di negara ini . denda ( boleh dirayu ) .YDA boleh kurangkan hukuman / ampun di mahkamah tentera / syariah di negeri tak beraja / wilayah persekutuan / mahkamah awam di wilayah persekutuan .mahkamah majistret – majistret sebagai hakim dan pegawainya . jurubahasa .mahkamah penghulu – penghulu sebagai hakim tanpaa pegawai yang lain 5. 7 orang hakim mahkamah Persekutuan . cara polis menahan seseorang .

kalau seseorang ditahan tanpa mengiku undang-undang dia boleh memohon habeas corpus di mahkamah untuk membebaskan dirinya . waran tangkap .jika perlu .saksi boleh disoal balas oleh pembela .pendakwa menanggung beban bukti ( terpaksa membuktikan bahawa orang yang didakwa bersalah – hingga tidak ada keraguan yang munasabah ) .ornag yang telah dibebaskan / disabitkan dengan satu kesalahan tidak boleh dibicarakan semula kerana kesaahan itu sekatan terhadap hak kebebasan diri .jika melebihi 24 jam hendaklah dihadapkan ke seorang majistret untuk mendaptksn perintah tahanan . jabatan peguam negara .peguam bela menggulung hujah . penangkapan tanpa waran .pihak mendakwa – boleh panggil saksi untuk beri keterangan di mahkamah .seseorang yang ditangkap oleh polis hendaklah diberitahu tentang sebab dia ditangkap dengan seberapa segera yang boleh .orang kena tahan ( OKT ) boleh berunding dengan peguam . perintah saman mahkamah .kalau tak ada dakwaan – ia hendaklah dilepaskan . atau perhimpunan haram 6.ISA ( akta keselamatan dalam negeri ) – kerajaan berhak menahan seseorang tanpa perbicaraan selama 2 tahun – OKT boleh mohon habeas corpus .Seseorang boleh dihadapkan ke mahkamah atau ditahan polis atas tuduhan jenayah melalui a.Selain hukuman penjara seseorang pesalah juga boleh dibuang daerah setelah tamat tempoh hukumannya 7.Seseorang boleh dikenakan buang daerah sungguhpun kekurtanagan bukti terhadap kesalahnnya ( kes rasuah sukan . pemalsuan mata wang .pihak mendakwa ( untuk kesalahan jenayah serius )– peguam negara atau penolong kanan pendakwa raya . sindiket pelacuran – polis dapatkan perintah mahkamah tanpa melalui perbicaraan ) .dokumen yang mengandungi buti kesalahan dan mewajibkan tertuduh hadir dimahkamah pada hari dan masa yang dutetapkan b. hak kebebasan diri . kongsi gelap . aturcara perbicaraan kes jenayah .perintah yang diperoleh oleh pihak polis daripada mahkamah untuk menangkap orang yang dinamakan dalam waran tangkap c.kalau dituduh – boleh bela diri ( peguam bela / diri sendiri ) .boleh dilakukan mengikut jadual pertama kanun acara jenayah untuk kesalahan seperti rusuhan .

Pengajian Am Kertas 1 0 Afidavit – Pernyataan bertulis atas nama seseorang membuat pengakuan dalam kes sivil / kes jenayah. memberi keterangan di kandang saksi / tidak boleh dikenakan pemeriksaan balas oleh pendakwa b. Alibi – Bukti yang menunjukkan pada masa kesalahan yang dipertuduhkan.cara a. . hakim akan mengarahkan tertuduh membela diri . 2012 in Kenegaraan.. tertuduh boleh dibebaskan tanpa dipanggil membela diri .sekiranya hakim tidak percaya akan bukti yang dikemukakan oleh pihak pendakwa .jika berjaya dibuktikan / wujud prima facie atau bukti luaran yang jelas bahawa tertuduh bersalah. tertuduh berada di tempat lain. Appointee – Orang yang dilantik akan diberi faedah apabila kuasa pelantikan dikuatkuasakan.disudahkan oleh pendakwa . berdiam diri di mahkamah BADAN KEHAKIMAN MALAYSIA – ISTILAH KEHAKIMAN Posted: April 21. memberikan keterangan bersumpah / tertakluk kepada soal siasat pihak pendakwa c.

Injuksi – Perintah mahkamah supaya defendan melakukan /tidak melakukan sesuatu perkara. Bail – Jaminan iaitu tertuduh diikat jamin dan dikehendaki hadir ke mahkamah pada waktu yang ditetapkan. Ekstrinsik – Keterangan lain yang diberi berkaitan dengan sesuatu dokumen bertulis. Ex parte – Permohonan oleh plaintif (penuntut) untuk mendengar kes tanpa kehadiran defendan (tertudh) Fustus officio – Kesalahan yang sama tidak boleh diulang bicara di mahkamah yang sama selepas keputusan telah dibuat oleh mahkamah berkenaan. By-law/bye-law – Undang-undang kecil dibuat oleh pihak berkuasa untuk penyelarasan. Bona fide – Dengan baik hati dan jujur tanpa fraud atau penyertaan dalam perbuatan yang salah. Levi – Pengutipan dan pengumpulan wang secara paksa menerusi cukai. Autre conuict – Alasan menghalang pandakwaan jenayah apabila banduan itu mendakwa bahawa dia telah dibicarakan dan disabitkan untuk kesalahan yang sama masa itu. Deed – Surat perjanjian bertujuan membuktikan persetujuan dibuat oleh pihak-pihak terbabit. Coroner – Seorang yang ditugaskan menyiasat keadaan kematian seseorang yang mati dibunuh atau mati dalam keadaan mencurigakan.Assumpsit – Tindakan Common Law diambil atas seseorang yang melanggar janji/menipu. De facto – Dari segi persoalan fakta Defendan – Tertuduh dalam kes perbicaraan. Cy-pres – Doktrin memboleh mahkamah mengarah pelaksanaan niat seseorang pewasiat menerusi cara yang hampir dihajati apabila didapati pewasiat telah membuat sesuatu niat yang umum. maka wang cagaran penjamin dirampas. Bailiff – Orang yang dilantik oleh mahkamah untuk menyampaikan writ/ saman kepada seseorang. sekiranya tertuduh gagal hadir. Consensus ad idem – Persetujuan atas perkara yang sama dalam membentukkan kontrak. Habeas Corpus – Writ diperoleh daripada mahkamah yang mengarah seseorang yang berada dalam tahanan pihak berkuasa dihadapkan ke mahkamah untuk mendengar dan membela dirinya. Certiorari – Permohonan terhadap Mahkamah Tinggi untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Rendah Common Law – Sebahagian undang-undang England yang dirangka dan ditadbir oleh mahkamah lama Common Law berasaskan amalan masyarakat Negara itu dan dalam bentuk lisan. .

Petition – Rayuan bertulis kepada kerajaan atau mahkamah.Mandamus – Writ dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi mengarah seseorang/ sesebuah badan menjalankan kewajipan untuk orang awam. Plaintif – Seseorang yang mengambil tindakan undang-undang terhadap tertuduh. Biasanya melibatkan kesalahan yang berat. Status quo – Berada pada kedudukan asal Quarantine – Pengasingan seseorang di tempat khas akibat wabak penyakit berjangkit. Saman – Dokumen dengan nama tertuduh dikehendaki menghadirkan diri di Mahkamah pada masa yang ditetapkan. Ultra vires – Perbuatan yang melampaui batas undang-undang Void – Terbatal kerana sah Waran – Perintah diberi kepada pihak berkuasa untuk menahan seseorang/ menghadapkannya ke mahkamah Writ – Dokumen dikeluarkan atas nama YDA disertakan dengan cop mohor kerajaan / mahkamah memerintah seseorang melakukan sesuatu / menghalangnya daripada melakukan sesuatu. Mandatory – Hukuman yang patut dilaksanakan. Sapina – Arahan terhadap seseorang untuk hadir ke mahkamah kerana berkaitan dengan perbicaraan. Prima facie – Keterangan yang berhubung dengan fakta yang diterima mahkamah sebagai bukti kesalahan tertuduh. writ dikeluarkan memerintahkan defendan hadir dari kes sivil Bab 4 Konsep Pengasingan Kuasa Posted: 6:30 PTG | Author: keller Purple . Sheriff – Melaksanakan arahan-arahan hakim dalam perbicaraan. Mortage – Gadai janji Penalty – Dendaan / pembayaran wang dibuat kerana mungkir janji atau sesuatu yang bertentangan dengan syarat dalam kontrak. Contohnya.

kuasa pemerintahan sesebuah negara ahli falsafah kepada tiga buah badan yang bebas. iaitu pihak yang sama tidak terlibat dalam pengurusan lebih daripada satu kuasa (b) mengelakkan penyalahgunaan kuasa akibat pemusatan kuasa pada sesebuah badan tertentu (c) membolehkan setiap badan bertindak tanpa diganggu atau dipengaruhi oleh badan yang lain . 4 Tujuan doktrin pengasingan kuasa ini adalah untuk: (a) mengelakkan pertindahan bidang kuasa. 2 Mengikut doktrin ini.| Filed under: Koleksi Nota-Nota Pengajian Am Doktrin Pengasingan Kuasa 1 Doktrin ini dikemukan oleh Montesquieu. iaitu: (a) Badan perundangan (b) Badan eksekutif (c) Badan Kehakiman 3 Kuasa ketiga-tiga buah badan ini mempunyai peranannya yang tersendiri. seorang ahli falsafah Perancis.

badan eksekutif. Menteri Besar atau Ketua Menteri dan ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri melaksanakan fungsi eksekutif di samping menjadi ahli badan perundangan (Dewan Undangan Negeri) yang menggubal undang-undang. 6 Beberapa ciri negara Malaysia adalah seperti berikut: (a) mengamalkan demokrasi berparlimen (Parlimen dwidewan dan bercorak westminster) (b) mempunyai raja berperlembagaan (Ketua Negara ialah Yang di-Pertuan Agong) . mempunyai kuasa tertinggi dalam badan perundangan.Doktrin Pengasingan Kuasa di Malaysia 1 Doktrin pengasingan kuasa yang diambil oleh Malaysia berbeza daripada doktrin pengasingan kuasa kuasa asal 2 Malaysia mengamalkan doktrin pengasingan kuasa yang menekankan kuasa relatif antara badan perundangan. 5 Di peringkat negeri. 3 Yang di-Pertuan Agong. Perdana Menteri dan anggota-anggotan kabinetnya melaksanakan fungsi eksekutif di samping menjadi ahli badan perundangan (Parlimen) yang menggubal undang-undang. dan badan kehakiman. 4 Di peringkat Persekutuan. sebagai Ketua Negara. dan badan kehakiman. badan eksekutif.

(c) mengamalkan sistem Kerajaan Persekutuan (terdapat Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri) (d) mengamalkan doktrin pengasingan kuasa (e) mengamalkan konsep ketertinggian Perlembagaan .