Sustinerea orala a lucrarii de diploma

Sustinerea lucrarii de diploma, prin expunerea orala, prezinta o oarecare analogie cu teoria unui mare strateg, care spune ca razboiul este o arta care necesita deopotriva viziunea globala a câmpului de lupta si grija pentru detaliu.

Pentru cei care nu au experienta sau au prea putina în expunerile orale trebuie sa stie ca precizia si exhaustivitatea nu umbresc niciodata firul conducator si claritatea expunerii.

Cum nimeni nu este specialist în toate si toata lumea are lacune în cunostintele sale este posibil un schimb de pareri sau idei, constructive si lamuritoare despre subiectul tratat în lucrare. De obicei, trei sunt momentele principale prin care trece sustinatorul unei lucrari de diploma: preliminariile sustinerii, prezentarea continutului lucrarii si dialogul cu membrii comisiei de examinare.

6.1. Preliminariile sustinerii lucrarii

Odata intrat în sala de sustinere a lucrarii, cu 18518r1712s "temele facute", cu tinuta îngrijita si cu emotiile stapânite, asteptati invitatia comisiei pentru a începe expunerea.

S-ar putea sa va recomande încadrarea într-un timp mai scurt decât cel obisnuit de 20-30 minute sau sa va limiteze expunerea la anumite capitole din lucrare. Încercati sa raspundeti elegant prin "voi încerca sa va respect dorinta

dvs.", "voi face tot ce tine de mine pentru încadrarea în timpul acordat", orice alt tip de formulare adecvata, dar cu politetea cuvenita.

fie pasiunea pentru subiect etc. Nu exista un singur mod de prezentare orala si nici singura sansa de a respecta un "rezumat-scenariu" programat anterior. Este prima impresie si "da bine" celor de fata. 6.). cu exactitate.În mai toate cazurile se începe pronuntând. c) obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii (primele doua-trei obiective din cele înscrise deja în partea introductiva a lucrarii). a primelor contacte cu membrii comisiei de examinare si recunoasterea "mediului" în care va expuneti lucrarea. informatii referitoare la: a) documentarea tehnico-stiintifica si practic-aplicativa utilizata pentru a realiza continutul lucrarii. titlul lucrarii asa cum este înscris pe coperta de garda (din interior) a lucrarii. cu ton moderat si fara a fi citite. de cele mai multe ori. deoarece comisia de examen ar putea solicita un mod de prezentare agreat si . pe scurt.2. clar. în ordine. dupa care. Acum este si momentul reducerii emotiilor. pe neobservate la expunerea continutului propriu-zis al lucrarii de licenta sau dizertatie. fie existenta unor conditii speciale de documentare. b) motivatia alegerii temei enuntate (fie dorinta de a lucra în domeniul cercetat. se trece. Este de recomandat ca toate aceste preliminarii sa nu depaseasca trei minute. sa fie expuse liber. Prezentarea continutului lucrarii Depasind preliminariile. sunt redate. chiar daca sunt proiectate si pe ecranele retroproiectoarelor.

pe baza recomandarii comisiei. este nevoie de adaptarea imediata si fara pauza a scenariului cunoscut anterior. de exceptie. § eficienta solutiilor noi si o concluzie generala. În cazurile când comisia nu sugereaza un anume mod de expunere. Astfel.sugerat ad-hoc. § solutii. este cea care. b) prezentarea continutului lucrarii în urmatoarea ordine: § probleme si constatari tehnico-stiintifice. În acest caz. § precizarea: . § constatari si critici la problemele practic-aplicative. bazata pe mai putina teorie si multa aplicabilitate motivata suficient. . de natura practic-aplicativa. masuri si propuneri pentru îmbunatatire. sprijina expunerea prezentând continutul lucrarii în urmatoarea maniera: § activitatile studiate si constatarile practice. c) alta varianta. se poate prezenta continutul lucrarii si în oricare din variantele mai jos mentionate (acestea nu sunt limitative): a) prezentarea se face în ordinea capitolelor continute în lucrare. încheind cu o concluzie.capabilitatilor sau punctelor tari. rezumatulscenariu va fi ghidul cel mai bun pentru sustinerea orala. aceeasi din rezumatul-scenariu. Este de înteles ca adaptarea este simpla pentru cel care stapâneste lucrarea.

astfel ca raspunsul sa fie tot scurt.servitutilor sau punctele slabe. . . § solutiile. . întrebarea are formularea "scurta" si se refera la ceea ce tratam în ultimele fraze sustinute înaintea adresarii întrebarii. Prin cele prezentate nu sunt epuizate adaptarii prezentarii la exigentele comisiei de examinare multe alte variante depinzând de cunostintele.3. Pe masura ce formulati raspunsul. fie la sfârsitul expunerii.oportunitatilor. abilitatile si cunoasterea temei de catre absolvent.. Dialogul cu membrii comisiei de examinare În mod obisnuit membrii comisiei procedeaza la punerea unor întrebari legate de continutul lucrarii sau expunerii orale. fie neclar sau chiar eronat. recomandarile si eficienta sau eficacitatea acestora. Abilitatea si forta de argumentare asigura claritatea raspunsurilor. ci pentru a explica punctual o idee. dar sigur si la obiect. de regula. Asemenea întrebari nu sunt emise pentru a întrerupe expunerea.amenintarilor potentiale. 6. o teza. Este necesara o atentie deosebita pentru a întelege fondul întrebarii. priviti discret spre interlocutor si cautati a observa reactia acestuia pentru a reveni asupra raspunsului daca este cazul. o concluzie expusa fie incomplet. Întrebarile pot interveni în doua momente diferite: fie în timpul expunerii. În primul caz.

§ A aprecia cuvintele înseamna a apropia ideile. alte probleme pe care comisia le selecteaza pentru a aprecia cunostintele. pentru formularea raspunsurilor.4. expresivitatea. ambiguitatile. ci mai mult sa comunice tuturor ceea ce a înteles fiecare. deci un adevarat dialog cu sustinatorul licentei sau dizertatiei. a expunerii orale si a materialului ilustrativ prezentat. § Nu va speriati de întrebari care va întrerup expunerea. Alaturi de algebra cifrelor exista si algebra cuvintelor. sunt menite mai putin sa comunice fiecaruia ceea ce stie toata lumea. surâsul sincer. elemente ale bibliografiei studiate. mimica. De retinut! § Expunerea se face cât mai concis cu putinta. completari sau dezvoltari ale unor parti din lucrare. adaugata cunostintelor profesionale. solicita o atentie deosebita a absolventului cu privire la cel putin doua situatii: a) întelegerea problemelor pe care comisia le solicita spre detaliere sau motivare. când expunerea s-a terminat. Sunt vizate problemele de continut al lucrarii redactate. Desfasurarea dialogului.În cel de-al doilea caz. va duce la aprecierea unei notari performante. . b) formularea raspunsurilor adecvate la dialogul initiat de catre comisie. § Rostirea. 6. jargonul si limbajul familiar. Dati raspuns si continuati de unde ati ramas. gestica etc. cu bunatate si gratie este un gest usor si necostisitor de a face impresie buna. evitând termenii dubiosi din punct de vedere etimologic. ele fiind legate direct de abilitatile si cunostintele fiecaruia. spontan. experienta acumulata în anii studentiei. § Zâmbetul. aptitudinile si capabilitatile autorului lucrarii în vederea notarii finale. desi initiat de membrii comisiei. comentarii asupra rezultatelor previzibile în aplicatiile viitoare. de succes. sunt solicitate: raspunsuri complexe sau simple. dar si talentului oratoric. Daca pentru întelegerea problemelor nu putem recomanda anumite tehnici sau proceduri specifice. straduiti-va. membrii comisiei declanseaza un set de întrebari. Nu aveti pofta de zâmbet. În general.

. Va va considera un "vorbitor" excelent. § Este mult mai bine sa recunosti ca nu sti decât sa inventezi ceva sau sa spui o jumatate de adevar. § Ascultati cu atentie si rabdare interlocutorul de discutie.§ Nici o întrebare nu este mai dificila decât aceea la care raspunsul este evident.

e unica ta sansa. daca vin cu argumente externe. sa ai o abordare complet diferita. Sau sa eviti elegant cearta. eu asa am facut. ci sa vii cu argumente noi. sa vorbesti mult. nu va speriati. apara-te. trebuie sa arati ca stii tema. spune “Da” daca un membru al comisiei are sugestie de imbunatatire a lucrarii. e bine sa ai o opinie personala. asta daca se iau de idei din lucrare. Fii relaxat O prezentare buna nu e una in care esti stresat. In orice caz. fie o opinie foarte coerenta (si gandesti logic). si ca ai argumente. e bine sa nu te certi. Fii rapid Sa iti turuie gura. Daca se ia cineva de o idee din lucrare. daca zice “eu cred ca era mai bine daca”. Ce inseamna asta? Daca cineva din comisie iti zice ceva ca observatie persoanala de-a lui. un speaker care se misca capteaza mai usor atentia (pe de alta parte. si as adauga …” (si aici adaugi ceva ce contrazice total ce a zis el. 6. sau alte solutii. . Poti folosi tehnici manipulative: zici “Da. § Daca examinatorii cer sa scurtati expunerea. nu fi mut. Nu citi slide-urile Ideal e sa vorbesti despre altceva decat scrie pe slide. spune ceva. poti sa iei pauze ca sa arati ca gandesti. dar in general esti favorizat daca vorbesti. aveti cu totul dreptate. Furnizeaza replica daca un membru al comisiei vine cu un argument nonpersonal. Totusi. arata ca ai ceva in cap si ca meriti o nota buna.stai calm. astfel incat cele doua lucruri sa se completeze. 2. Strategia mea la prezentare a fost asa: 1. arata ca stii bine sa te controlezi. stapan pe situatie. ci amputati o parte din expunere. 3. dar nu aceea care asigura reusita. 4. nu s-a uitat nimeni la mine). E posibil ca membrii comisiei sa se joace cu tine si sa vada ca ai fie caracter (si te certi cu ei). de o chestie concreta. dar cel putin i-ai dat dreptate. sunt intru totul de acord. e de preferat sa nu repeti ce scrie pe slide. Misca-te cand prezinti E o observatie personala. sa dai impresia ca stii ce vorbesti.§ Singurul mod de a obtine cele mai bune rezultate dintr-o disputa este de a o evita. nu scrie mult pe fiecare slide. Sa ii zici “va inselati” e o mica problema. Dar in general e bine sa eviti cearta. 5.

iar daca nu pe inca un CD). 2. se pot intampla o multime de surprize. 10. iar de aici pana la o nota mare e doar un pas. capteaza atentia Foloseste-le. si o data pe email (ca au si in SNSPA Internet si poti trage o fuga pana la ultimul etaj sa o duci). atentie la Match Case. o poza. mie mi-au prins bine. Apoi m-am imaginat in momente in care am succes si am transferat acea imagine in interiorul salii. si din cealalta parte a lucrarii.scapi usor de diacrtice cu Search & Replace (inlocuieste sh cu s. Un membru din comisie s-a ridicat de pe scaun sa vada tricourile mai bine. Zambeste E cea mai ieftina cale de a arata bine. Daca prezentarea e doar pe studiul de caz.ro/software-for-changing-files-from-unicode-into-ascii/ 3. Inainte de prezentare mi-a batut inima puternic. tinut respiratia. si tot asa. 8. si miscandu-ma. daca stii sa il folosesti puteti scapa rapid de litere mari si litere mici. Zambeste si o sa faci comisia sa se simta bine. daca incape. apoi pe un stick USB (daca aveti. nu s-a sinchisit nimeni de concluzii.0. macar orientative. Un grafic. Vino cu elemente noi Am adus niste tricouri date ca premiu de Traian Basescu si le-am aratat. Solutiile mele: inspirat adanc. tz cu t). asteapta-te la intrebari. Mi-au trecut nervii. PDF (fara diacritice) . eram nervos si nu stiam ce sa fac. 9. expirat. dar in sala n-am putut zambi. Te calmeaza instant. de la pliante date participantilor la prezentare pana la aducerea de personaje in scena. Pune prezentarea in patru formate: PPT (cu diacritice). E mult mai sigur sa nu ai prezentare doar pe un singur format. M-am vazut in interiorul salii zambind. si chiar si pe o discheta. Pune prezentarea pe medii de stocare diferite: in primul rand pe un CD. Ce e de retinut? 1. Poti veni si cu alte elemente noi – de la materiale pana la prezentari atipice. Am avut o paralela intre o prezentare tipica si o prezentare facuta in stilul Web 2. si folosind gesturi. eventual foloseste un program realizat de mine: http://olivian. tinut aer in piept. PDF (cu diacritice) PPT (fara diacritice).7. .

com/ Mult succes la prezentarea lucrarii si daca ai niste sfaturi pe care vrei sa le impartasesti altora. Cam asta e experienta mea cu prezentarea din iarna lui 2008. Pe unii nu i-au intrerupt. si asa au tinut-o. poate te intrerup. a fost de 20 de minute. repeta inainte. asa ca pot estima ca n-o sa stati in mod tipic mai mult de 10-15 minute. Prezentarea la comisia la care am fost a durat 7-8 minute. ceea ce va veni de la sine ca doar ai scris-o tu.4. E de preferat sa termini un pic mai devreme si sa lasi loc de intrebari. mai rau. Gasesti toate aceste lucrari. e bine sa stii ce scrie in lucrare. O sa aiba sigur intrebari. Eu am avut cea mai lunga prezentare (cu tot cu intrebari) din toti ceilalti participanti. 6. desigur. pe site-ul creat de mine: http://lucrareolivianbreda. Pregateste-te sa fii intrerupt. Asteapta-te sa fii intrerupt si sa poti improviza. poate nu. Pe mine m-au intrerupt inca de la titlu. sa te intrerupa inainte sa ajungi la concluzii. decat sa te grabeasca comisia la sfarsit sau. nu ezita! . Am mai sustinut anterior o prezentare de lucrare la absolvirea facultatii. in intreruperi. 5. si doua prezentari la sesiuni de lucrari stiintifice.googlepages. urmate de intrebari. E bine sa stii prezentarea foarte bine.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful