Stii cat de inteligent este bebelusul din burtica?

de Psiholog Eva Pirosca Vrei sa stii cat de inteligent este bebele tau, inca din burtica? Specialistii au descoperit, dupa ani de cercetari si experimente, ca inteligenta, memoria si invatarea unui copil se dezvolta inca din perioada perinatala. Citeste, ca sa afli si tu cat de inteligent este bebele tau, inca din burtica! » Bebelusul invata limba nativa, inca din burtica » Bebelusul intelege ce vrea mami de la el, inca din burtica » Bebelusul invata si tine minte, inca din burtica » Stiai cat de inteligent se dovedeste bebelusul tau, inca din burtica? tu ce ai observat la bebe? impartaseste experientele tale cu noi!

Bebelusul invata limba nativa, inca din burtica
Urechea bebelusului are structura dezvoltata si devine suficient functionala prin saptamana 20 de gestatie, iar sinapsele lui se maturizeaza intre saptamanile 24 si 28. De aceea, programele de stimulare prenatala (probabil ai auzit de asa ceva) sunt planificate sa inceapa in ultimul trimestru de sarcina. Ele se axeaza in special pe auz, pe stimularea sonora. Cercetarile arata ca, cel putin pana acum, simtul auzului se dovedeste cel mai dezvoltat dintre toate, inainte de nastere. De aceea, se pare ca stimularea sonora a fetusului determina creierul sa functioneze la un nou nivel de organizare... cu alte cuvinte, dezvolta si maturizeaza creierul bebelui din burta. Asadar, vorbeste-i, canta-i si citeste-i!

Faptul ca, inca din burta, creierul bebelusului este activat de stimularea sonora, nu mai are nevoie de nicio dovada. De exemplu, bebele deprinde si recunoaste limba nativa, pe care o aude la mama, in perioada dinaintea nasterii! Vocea mamei ajunge foarte putin distorsionata in

in Bucuresti. din toate la care bebele este expus. Incearca! Bebelusul invata si tine minte. acesta reactioneaza. Parintii care doresc sa comunice mai activ cu micutul si sa se convinga de faptul ca el intelege. alaturi de invitatia verbala. gravida fiind. rostind indemnul familiar. La 27 de saptamani in uter. Bebelusul intelege ce vrea mami de la el. nu asupra celor care vorbesc alta limba. "ciocane" in burtica.ca un fel de amprente pentru ele. Repetand si acest gest. Un singur exemplu este suficient. Cu alte cuvinte. asteptand un semn de la bebe. Ei. atunci bebelusul va indrepta si va mentine privirea asupra persoanelor din apropierea lui care vorbesc franceza. inca din burtica Deja s-a stabilit ca nu este o coincidenta: atunci cand mami. mamica sa fie atenta la momentele in care bebe loveste si sa isi atinga. fata de vocile altor persoane. imediat dupa loviturile reale ale lui bebe. "Buna. dupa ce se nasc. ca sa ne ilustreze in ce masura bebelusii invata anumite lucruri inca din burtica mamei si. Apoi. bebelusul reactioneaza mai favorabil la persoane care vorbesc limba lui nativa. la urechile lui. inca din burtica Comportamentul fetusilor a fost sudiat cu atentie. bebe" sau o invitatie asemanatoare. Pentru inceput. prin care se fac imagini vizuale ale sunetelor . "plansul" lui dezvolta aceleasi trasaturi ale vocii. se misca in burta si loveste in acea zona in care il inviti tu. Undele sonore traverseaza propriul corp. apasa in alta parte a abdomenului. asa ca sunt auzite cel mai clar si cel mai tare. bebe". aceasta inventie ne arata cum de bebelusul invata sa recunoasca limba materna. Repeta cat mai des atingerea si presarea usoara a burticii. il pot invata chiar un joc. pe care le are si mama lui (adica ritmul „vorbirii". spunandu-i "Loveste. vei vedea ca el intelege. timbrul. cu ajutorul ultrasunetelor. atunci cand micutul isi face simtita prezenta. bebe". tonalitatea). daca mama a vorbit franceza printre romani. adicacea pe care a vorbit-o si mama in timpul sarcinii. atunci. Exista si o interventie numita spectroscopie acustica. "Buna. le repeta! Cercetatorii au analizat conduita gemenilor si au observat .uter. abdomenul. Iar dupa nastere.

La fel de bine se vede ca bebelusul are tinere de minte inca din burtica. el se insenineaza si se "domesticeste" abia la cea pe care i-o citeai. atunci cand pana si dupa nastere iti dovedeste acest lucru! Din 3-4 povesti pe care le rostesti la urechea lui bebe din leagan. Nu este vorba numai de glasul tau: daca incerci cu alta poveste. in mod constant. Impleticindu-se in jurul draperiei din sufragerie. se va calma si nu ii vei mai simti loviturile. treceau unul de o parte a ei si unul de cealalta si incepeau sa rada si sa chicoteasca. atingandu-si capusorul unul de al celuilalt. gemeni. nu mai exista niciun dubiu ca cel mic recunoaste povestea ca atare. obiceiurile deprinse in cele "9 luni de acasa" persista. fiecare pe partea lui din uter.ca acestia isi creeaza anumite obisnuinte. apropiindu-si prin draperie capusoarele si lipindu-si chipurile unul de celalalt. Astfel. Atunci cand este agitat. joaca lor preferata era tocmai aceasta. atunci cand vine vorba de citit povesti. nu se linisteste. Dupa venirea pe lume. un baietel si o fetita. adica semnalul ca se poate simti in siguranta. de-a lungul sarcinii. inca de la "varsta" de 2 saptamani in burtica. inca din burtica? Tu ce ai observat la bebe? Impartaseste experientele tale cu noi! . prin membrana care ii despartea.. Experimentele indica toate acelasi lucru: fetusii au memorie! Vei vedea ca. au fost observati jucandu-se "in oglinda". Este vorba si ca recunoaste povestea. In plus. la varsta de un an. daca ii citesti lui bebe aceeasi poveste. Stiai cat de inteligent se dovedeste bebelusul tau. pe vremea cand inca era o burta mare. el va incepe sa o recunoasca. Dupa nastere..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful