SOPRANO ERMONELA JAHO DHE BALERINI KLEDI KADIU VIZITOJNË AMBASADËN SHQIPTARE

JEHONA E FITORES BASHKON
SOCIALISTËT NË LONDËR
Dërgo para online*
moneygram.co.uk

VITI I 10 I BOTIMIT
info@thealbanian.co.uk

www.thealbanian.co.uk

Tel: 02082169527

LONDON

11 KORRIK

*Për një listë të plotë të tarifave të transferimit në internet ju lutem vizitoni moneygram.co.uk. MoneyGram International Limited është e autorizuar dhe e kontrolluar nga Autoriteti e Shërbimit Financiar. MoneyGram dhe Globi janë marka të MoneyGram. Të gjitha markat e tjera janë pronë e pronarëve të tyre përkatës. ©2012 MoneyGram. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

S H Q I P TA R Ë T E B R I TA N I S Ë I R I K T H E H E N M A K I N AV E TRE DITË PËR NË MËMËDHE

Të përzgjedhurit e pazgjedhur...
faqe 4

LONDRA NUK EKSTRADON SHQIPTARIN
faqe 8

TRAGJEDIA E ÇAMËRISË NË ANGLISHT
faqe 11

Ç M E N D E N L I N J AT A J R O R E IFCF
30 Minerva Road, London, NW10 6HJ
www.ifcf.co.uk

ENGLISH
A Balkan breakthrough
page-23

sales@ifcf.co.uk Tel:0208 961 8765

Aktualitet

www.facebook.com/thealbanian.co.uk Claire Fletcher, Flori Slatina, Kastriot Dervishi, Jeni Myftari, Agim Shabani, Anila Hoxha, Shefit Domi, Web-design Shefdomi.com

faqe 2

DREJTOR: PETRIT KUÇAnA Kryeredaktor: BASHKIM METALIA

REDAKSIA Akil Koci, Daut Dauti, Arben Manaj Emanuel Bajra Pranvera Smith, Blerim Ciroka,

www.thealbanian.co.uk albania7@gmail.com

Tel/fax:02082169527

SOPRANO ERMONELA JAHO DHE BALERINI KLEDI KADIU VIZITOJNË AMBASADËN SHQIPTARE

M

ë 04 korrik 2013, vizituan Ambasadën e RSH-së në Londër dy artistë të shkëqyer shqiptarë me famë botërore, sopranoja Ermonela Jaho dhe balerini Kledi Kadiu.

për arritjet në karierrën e tyre dhe krenarinë që na japin si ambassadorët më të mirë të talentit, kuturës dhe vlerave shqitpare nëpër botë. Sopranoja Ermonela Jaho ndodhet këtë muaj në Londër. Ajo do të luaj rolin e heroinës Magda të operës së Pucinit “La Rondine”. Shfaqja vihet në skenë nga Royal Opera House në

Londër gjatë gjithë muajit korrik. Balerini Kledi Kadiu është në Londër duke kryer një pjesë të xhirimeve për një emision televiziv që do të shfaqet së shpejti në ekranet shqiptare.

Ambasadori i RSH-së në Londër, z. Mal Berisha falenderoi artistët për vizitën dhe shprehu përgëzimet e tij

SHERBIM I SHPEJTE DHE KORREKT . (PËR SASI TE MEDHA MALLI VIJMË NË VENDNDODHJEN TUAJ) EMAIL: BEHAR.LLESHI@GMAIL.COM

Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Mbretërinë e Bashkuar
Embassy of the Republic of Albania 33 St. George’s Drive London SW1V 4DG Tel. +44 (0) 20 7828 8897 Fax +44 (0) 20 7828 8869 E-mail: embassy.london@mfa.gov.al http://www.albanianembassy.co.uk To contact the Albanian Embassy for emergency cases only please call: 07518662630 (17.00-09:00 and during weekends)

Ambasada e Republikës së Kosovës në Mbretërinë e Bashkuar
Embassy of the Republic of Kosovo 100 Pall Mall London SW1Y 5NQ Tel.: +44(0) 207 659 6140 +44 (0) 207 659 6134 Fax.: +44(0) 207 659 6137 Email: embassy.uk@rks-gov.net

A Class Motors
Me eksperiencë 12 vjeçare në Angli Bëjmë Servisimin, riparimin e të gjitha llojeve dhe modeleve të automjeteve si sherbime tjera -Skanimin e problemeve elekronike si dhe rregullimin e tyre, -Goma -Regjistrimin e gomave -Saldime, -Modifikime, -e shumë shërbime të tjera

BEJMË GJITHASHTU EDHE KONTROLLIN TEKNIK (MOT)
Garazhi ynë është i liçensuar për lëshimin e çertifikatës së emotisë

Bejme ngjyrosjen e makinave
Na kontaktoni Agim Halili tel;02084530008 mob;07932024665 www.aclassmotors.co.uk info@aclassmotors.co.uk 34c Park Royal Road Park Royal London, NW107LN JU MIRËPRESIM

Nese thoni se keni shkuar nga Gazeta Mos harroni! “The Albanian” përfitoni; *10% ZBRITJE

ONLINE
Së shpejti LIVE
Sponsorizohet nga bizneset shqiptare në Londër

London Transpor t Direction

TEL: 07833663234

Transportojmë makina dhe mallëra për në Shqipëri dhe Kosovë Çmime konkuruese Kontaktoni Trashegimin Tel: 07776106941 07727429515 email: timi29@hotmail.co.uk

Speciale THE ALBAnIAn
zgjodhën? Jo në Shqipëri jo, këtej në Britani, në Londër. Nga njoftimet në rrjetet sociale bëhet e ditur se disa shoqata kanë zhvilluar AGM (Anual genral meeting), pra ditën kur duhet të zgjidhen drejtuesit. Por po në këto rrjete nuk u dha asnjë njoftim më gjatë se kaq, pasi nuk konsiderohet, nga anonçuesit aspak e rëndësishme se kush do të jetë në bordet drejtuese, e aq më pak kush do të jetë kryetari. E rëndësishme ishte që aty të merrnin pjesë sa më shumë njerëz se duhen për fotografi për justifikim fondesh apo kur bëhet fjalë për gjetjen e ndonjë kompanie sponsorizuese... Vetëm nëse do të ishte 1 prilli do të besohej se kryetarët shekullorë mund të jenë zëvendësuar. Sepse ata të tillë janë, as që mund të imagjinohen larg të qenurit kryetar. As që mund të formësohej ndryshe korniza e njerëzve të jashtëzakonshëm pa të cilët as që mund të perceptohet ajo shoqatë... (one man shoë).

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe 4

U

Të përzgjedhurit e pazgjedhur...

Në këtë aspekt nuk është e rëndësishme nëse akoma nuk e kanë bërë raportin për zgjedhjet apo kanë caktuar ndonjë sekretare që e paguajnë me orë pune që ta shkruaje, që të mbajë shënimet për atë që mund të ndodhte, një si biçim mbledhje ku janë zgjedhur bordi apo kryetari. Është thjesht rutinë. Ata tashmë janë mësuar dhe kanë eksperiencë të mjaftueshme për të qenë “me letra në rregull” me “Charity Commision” me një fjalë me shtetin dhe mbase do të duhet t’u japim të drejtë ata që i kanë cilësuar këta kryetarë si gjahtarë fondesh, që gjithçka e kanë për përfitim personal, apo për të bërë ato foto që u duhet të dëshmojnë për justifikimin e fondeve që marrin në emër të komunitetit ... për komunitetin. Ëeb-et e shumë prej shoqatave pothuajse nuk janë të përditësuara, madje disave u kam mbetur ora muaj e muaj më para. Pyetja më e thjeshtë që mund të shtrohet në këtë rast është se sa njerëz morën pjesë në zgjedhje, ose së paku sa prindër që çojnë fëmijët e tyre në këto shkolla, apo që shfrytëzojnë “shërbimet” e tyre votuan? Apo thjesht del dilet me një deklaratë ku thuhet se anëtarët e bordit janë zgjedhur këta persona. Tek disa shoqata mund të dallohet fare qartë lidhjet mes kryetarit të përjetshëm, të papërsëritshëm dhe anëtarëve të bordit. Le të dalë një të thotë që unë kam marrë 5 vota bie fjala. Mbase as që është e udhës që të flasim për ata që flasin në emër të komunitetit, në emër të të gjithë shqiptarëve të Britanisë pa dallim feje krahine ideje... për forume të bashkimit të të gjitha bashkimeve të bashkuara, larg qoftë... Vetëm kështu mund të mbijetojnë ata ashtu të ngrefosur me kollare, nëpër tribuna me fjalime të huazuara, që përveç tre rreshtave të parë përsëriten vit pas viti, ku kombi, atdheu, flamuri përsëriten rrufeshëm ashtu në mënyrë të zjarrtë, për të dëshmuar se duhet burrëri e madhe për të mbajtur ato karrige dhe që pasohen me ndonjë duartrokitje të forcuar të atyre që paguhen me rë pune. (Duhet të sqarojmë se ka mësues dhe vullnetarë vërtetë të zell-

R R O F T E AT D H E U ! RROFTE FL AMURI! R R O F T E KO M U N I T ET I S H Q I P TA R N Ë B R I TA N I N Ë E M A D H E !
shëm dhe se kurrsesi nuk duhet ngatërruar me burrat e oxhakut.) Por shpikja e fundit është modelimi i ndonjë certifikate për t’ua dhënë ca njerëzve me shpresën se mund t’ua zhvatin ndonjë lek plus, si lek xhepi... që jo vetëm i kalon caqet e komikes por vërtet është absurde nëse shikohet motivacioni. Faqja e zezë... Për t’u rikthyer tek zgjedhjet apo AGM-et e tyre. A patën të drejtë vote këta prindër , apo s’ishte fare e rëndësishme vota e tyre, apo atyre nuk iu tha se duhej të votonin... sepse kështu është më e lehtë të “menaxhohen” fondet e marra në emër të tyre. Shpresojmë se të paktën të përzgjedhurit e pazgjedhur të paktën të flasin në emër të tyre, personal apo të familjes së tyre, apo të atyre dy tre miqve të gotës, por kurrsesi në emër të atyre prindërve, aq më keq në emër të komunitetit... The Albanian ka përkrahur dhe përkrah çdo shoqatë, grup apo iniciativë që bëhet në shërbim të komunitetit, por kurrsesi nuk mund të mos denoncojmë veprimet arbitrare të atyre që hiqen si baballarët e komunitetit duke mohuar të drejtën e anëtarëve të tyre për të zgjedhur dhe për të zgjedhur. Ne kërkojmë të ndërgjegjësojmë se paku ata që kanë të drejtën për të votuar në ato shoqata, që janë anëtarë të tyre. Të paktën kur të publikojmë fondet e marra nga këto shoqata të mos bërtasin. E kanë kohën të flasin me votën e tyre për të zgjedhur apo për t’u zgjedhur.

ÇMENDEN LINJAT AJRORE SHQIPTARËT E BRITANISË I RIKTHEHEN MAKINAVE TRE DITË PËR NË MËMËDHE

P

ërsëri asgjë nuk ndryshoi. Çmimet mbeten stratosferike, të papërballueshme

Afrimi i mbarimit te vitit të ri shkollor, po shoqërohet me dëshirën e madhe të largimit edhe nga “english weather” për në parajsën shqiptare. Mirëpo Tirana dhe Prishtina duken shumë të largëta në optikën e çmendjes së kompanive ajrore, çmimet e të cilave nuk kanë të ndalur. Duken gati të pabesueshme se disa kompani ajrore për ditë të caktuara i kanë vendet e plotësuara, falë “përkujdesjes” së klientëve shqiptarë që pasi kthehen nga pushimet në fillim të shtatorit rezervojnë biletat për korrikun e ardhshëm. Rritja e çmimit të biletave arrin shifra të pabesueshme, mbi £600 vajtje ardhje, shifër kjo e barabartë me një udhëtim turistik disa ditor në një prej vendeve fqinjë. Kësaj rritje i shërbeu edhe mbyllja e Albanian Airlines duke bërë të mundur që vetëm dy kompani të kenë monopolin e biletave. Lundrimi në internet të ofron mundësinë e vajtjeve alternative në mëmëdhe nëpër vendeve të tjera, pra jo drejtpërdrejt, por sërish çmimet mbesin tepër të larta. Gjithsesi lidhjet e forta që ekzistojnë mes mërgimtarëve dhe mëmëdheut i detyron që të zgjedhin rrugë alternative, siç

është vajtja me makinë dhe rezulton se vetëm një pjesë shumë e vogël ndërrojnë destinacion, pra të bëjnë pushime në ndonjë vend tjetër, pasi besojnë se është shumë e rëndësishme që pushimet të kalohen në mëmëdhe pasi jo vetëm që ruhen lidhjet me familjarët dhe të afërmit, por është e një rëndësie jetike që fëmijët e tyre të mësojnë gjuhën shqipe. Një situatë e tillë ka detyruar me qindra emigrantë të shkojnë në Shqipëri apo Kosovë me automjetet e tyre duke zhvilluar një udhëtim rraskapitësh për tre ditë. E gjitha kjo nga mos-pasjsa mundësi për të paguar biletat e avionit të cilat janë të papërballueshme aq më tepër kur bëhet fjalë për familje me 4-5 anëtarë. E vetmja shpresë për mërgimtarët mbeten “kompanitë e lira” si easyjet të futen në Shqipëri.

Speciale

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe 5

tmosfera e festimit të fitores së koalicionit të majtë ne zgjedhjet e 23 Qershorit në Shqipëri përjetohet edhe në kryeqytetin britanik në Londër. Dega e Partisë Socialiste në Londër organizoi një mbrëmje festive në oazin shqiptar "Koha" në qendër të Londrës, në lagjen Westminster. Morën pjesë deputetë të parlamentit britanik, drejtues të partive të majta Europiane, kryetarë bashkie me komunitet domethënës shqiptar si edhe simpatizantë të Partisë Socialiste nga e gjithë Britania e Madhe. Aktivitetin e fitores plebishitare e hapi z. Lavdrim Krashi, një misionar i palodhur i aktiviteteve te Partisë Socialiste në Londër dhe laburist me kontribute afatgjata në vendimmarrjen e pushtetit lokal ne kryeqytetin Britanik. Ai u shpreh mirënjohës për kontributin e të gjithë komunitetit shqiptar, me resonance rritëse, në jetën komunitare ku ata kontribuojnë. Ai gjithashtu falënderoi miqtë Britanik Laburist për mbështetjen dhe inkurajimin e pakushtëzuar që i dhëne partisë simotër në Tiranë, veçanërisht degës së Partisë Socialiste në Londër. Përshëndetën, duke i uruar suksese mazhorancës së porsazgjedhur për qeverisjen e Shqipërisë, deputeti laburist Andrew Slaughter, kandidatja për eurodeputete nga Londra Ivana Bartoletti, ish- kryetari i grupit parlamentar për Shqipërinë dhe Kosovën në parlamentin britanik John Grogan, drejtuesi i Lëvizjes Socialiste për Europën David Schoibl, si edhe Alaister Cambell, faktori kyç në strategjinë tre herë të suksesshme të qeverive Blair dhe së fundmi fitores se shtrire në te gjithë vendin të Aleancës për një Shqipëri Evropiane, të drejtuar nga Partia Socialiste dhe Edi Rama. Te zgjedhurit laburist, evidentuan faktin se komuniteti shqiptar në Britani po luan një rol kyç jo vetëm

A

JEHONA E FITORES BASHKON SOCIALISTËT NË LONDËR

duke dhënë një mbështetje konstante ndaj laburisteve me votën e tij, por edhe duke treguar interes të posaçëm me pjesëmarrje në votime në të gjitha

zgjedhjet në Shqipëri. Shumë aktivistë të degës së Partisë Socialiste Londër, përfshirë edhe deputetin laburist Andrew Slaughter, sh-

prehën angazhimin e tyre serioz për të ndërmarrë iniciativa konkrete në krijimin e infrastrukturës që do të bënte të mundur të drejtën e votës për

shqiptaret e diasporës nga vendi ku ata jetojnë. PS Londer

nGA WILLIAM HAGUE

S

ot shënojmë përvjetorin e genocidit në Srebrenicë dhe ofrojmë mendimet dhe lutjet tona për viktimat dhe familjet e tyre. Ngjarjet që ndodhën në këtë ditë tetëmbëdhjetë vjet më parë, filluan një zinxhir të ngjarjeve që çuan në vdekjen e mbi 8000 burrave dhe djemve dhe largimin e detyruar të 30 000 grave dhe vajzave. Horrori dhe barbarizmi i kryer në dhe rreth Srebrenicës në ditët që pasuan 11 korrikun evokoi ditët më të errëta të Luftës së Dytë Botërore; ditët të cilat shumë shpresonin se nuk do të përsëriteshin kurrë në Evropë.

Çfarë e pengon Bosnje-Hercegovinën?
njohje më të madhe të viktimave të dhunës seksuale dhe më shumë mbështetje për ata që janë ende duke vuajtur në Bosnjë dhe Hercegovinë gati njëzet vjet më pas. Mbretëria e Bashkuar është gjithashtu duke mbështetur punën e Komisionit Ndërkombëtar për Personat e Zhdukur, përpjekjet e të cilëve për të identifikuar ata që vdiqën në Srebrenicë ndihmojnë familjet e tyre të gjejnë sadopak ngushëllim. Ne gjithashtu mbështesim punën e Gjykatës Shtetërore të Bosnjës dhe Tribunalin Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë për të siguruar se kriminelët e luftës do të sillen para drejtësisë. Ne do të vazhdojmë të ofrojmë këtë ndihmë jetike. Por operojmë në një klimë që mbetet e ndarë në të njëjtat linja etnike, të cilat provuan se ishin fatale gati dy dekada më parë. Fëmijët boshnjakë arsimohen veçmas në bazë të grupit të tyre etnik dhe partitë politike vazhdojnë të promovojnë axhendën e tyre etnike, në vend se të marrin vendime në interes kombëtar. Refuzimi i kompromisit nga politikanët po zvarrit progresin e BosnjeHercegovinës drejt BE-së dhe NATO-s. Anëtarësimi tek të dyja do të sillte përfitim për të gjithë njerëzit në Bosnjë dhe Hercegovinë. Në sipërfaqe, duket se plagët e spastrimit etnik që e ndanë këtë vend, nuk janë shëruar ende. Megjithatë, në të gjithë rajonin ka optimizëm dhe shpresë. Kroacia u bashkua me BE në fillim të këtij muaji, dhe Serbia dhe Kosova janë duke bërë përparim të mirëpritur, të ndihmuar nga fryma e pajtimit. Bosnja dhe Hercegovina po mbetet prapa. Është inkurajuese se mbi tre të katërtat e boshnjakëve duan të njëjtën të ardhme europiane, pavarësisht nga prejardhja e tyre. Muajin e kaluar, grupe nga të gjitha sferat e jetës u bashkuan në rrugët e qyteteve anembanë Bosnjës dhe Hercegovinës që të kërkojnë veprim nga ana e qeverisë mbi një numër çështjesh që ndikojnë në jetën e qytetarëve të zakonshëm, përsëri, pavarësisht nga politika apo etnia. Disa thonë se trashëgimia e Srebrenicës mund të shihet në vendimet tona të politikës së jashtme sot dhe se mësimet nga Srebrenica vlejnë po aq për komunitetin ndërkombëtar sa edhe për popullin dhe politikanët e BosnjeHercegovinës. Bota u trondit nga ngjarjet e verës 1995, dhe është e vështirë që të mohohet se bashkësia ndërkombëtare mungonte. Një ditë, trashëgimia e vërtetë e Srebrenicës duhet të jetë që një dhunë e tillë nuk do të kryhet më kurrë as në Evropë dhe as kudo tjetër në botë. *Sekretari i Jashtëm Britanik.

Tetëmbëdhjetë vjet më pas, trashëgimia e Srebrenicës dhe konflikti i viteve 1990 ende ndjek Bosnjën dhe Hercegovinën. Viktimat mbeten të paidentifikuar dhe autorët e këtyre krimeve mbeten të lirë. Që prej përfundimit të luftimeve, vetëm 60 raste të dhunës seksuale gjatë luftës janë ndjekur penalisht, pavarësisht se disa vlerësime sugjerojnë se deri në 50 000 gra u përdhunuan në Bosnje dhe Hercegovinë gjatë dhunës. Çdo vit janë zbuluar mbetjet e viktimave të Srebrenicës dhe mizori të tjera, duke filluar procesin e dhimbshëm të identi-

fikimit që shpesh përfundon me përjetimin e hidhërimit edhe një herë nga familja. Kjo padrejtësi dhe pasiguria vazhdon të përkeqësojnë vuajtjet e viktimave dhe të afërmit e tyre. Kapërcimi i një konflikti kaq traumatik kërkon përpjekje konkrete. Unë jam i kënaqur që muajin e kaluar G8 premtoi 23 milionë dollarë për të luftuar dhunën seksuale në të gjithë globin dhe ne do të vazhdojmë të bëjmë thirrje për

TRANSPORT MALLRASH ANGLI-SHQIPERI-KOSOVE
SHERBIM I SHPEJTE DHE I SAKTE

NA KONTAKTONI TEL:07737 597 000 07507 444 654

toni.79-@hotmail.com

Kush janë 100 shqiptarët e Britanisë? Cili është aktiviteti i tyre? Çfarë është Atdheu për ta? Cilat janë 100 mesazhet e tyre për shqiptarët e Britanisë? Këtë libër mund ta gjeni nëpër zyrat e shoqatave shqiptare si dhe në lokalet shqiptare në Londër.
Për më tepër indo ju lutem kontaktoni “The Albanian” e-mail: info@thealbanian.co.uk | Tel: 0044 208 216 9527 | Web: www.thealbanian.co.uk

Ndani N d shpirtin e dhënies këtë Ramazan an

Dërgoni para të afërmve tuaj në Shqipëri dhe Kosovë me vetëm £4.90*
Dër Dërgoni D ë goni pa para ara në: online në o ë: :

Sot S ot t

0800 0260535 moneygram.com/Ramadan

C 048 CS7 8

* S h u m at e p ë r m e të transferimit në int dhe e k kontrolluar nga Au

ë p l o t ë t ë t a r i f av e d ë s h t ë e a u t o r iz u a r

aktualitet
Nënkryetari i Gjyatës së Lartë të Londrës, Lord Hope ka vendosur se shqiptari Fatjon Kapri, i dënuar në mungesë me 22 vjet burg për vrasjen në Londër në vitin 2001 të shqiptarit tjetër Ylli Pepa, nuk duhet esktraduar për në Shqipëri, mbi argumentimin se atij mund t’i shkelen të drejtat e njeriut. Sipas gjykatës më të lartë britanike, Kaprit mund të mos i bëhet një proces i ndershëm gjyqësor dhe kjo mund të përbëjë një shkleje të të drjetave të tij njerëzore në bazë të Konventës Evropiane të të Drejtave të Njeriut. Pala mbrojtëse pretendoi se drejtësia shqiptare është e korruptuar dhe trupi gjykues vendosi se pretendimet për korrupsion në sistemin shqiptar të drejtësisë duhen marrë seriozisht. Pala mbrojtëse e mbështeti pretendimin se sistemi shqiptar i drjetësisë është i korrptuar duke u bazuar në një numër raportesh mes të cilave atyre të Komisonit Evropian, Agjencisë suedeze të Bashkëpunimit Ndërkombëtar, apo

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe 8

LONDRA NUK EKSTRADON SHQIPTARIN
Departamentit amerikan të Shtetit. Në vendimin e Gjykatës së Lartë të Londrës thuhet se: “Natyrisht është e vështirë të shkojmë tek faktet e vërteta. Por ku ka tym, ka zjarr dhe aty ku pretendimet për korrupsion janë në masë, ato duhen marrë seriozisht. Veprimi i duhur është që ky rast t’i rikthehet Gjykatës së Apelit të Edinburgut, me qëllim që të jepet një informacion i përditësuar dhe të arrihet në një vendim të mirëinformuar për të parë nëse është kapërcyer ose jo pragu në lidhje me korrupsionin e sistemit shqiptar të drejtësisë”. Gjykata e Elbasnait ka dënuar në tuan në Gjykatën e Lartë të Londrës. Çështja tani i ka kaluar sërish Gjykatës së Edinburgut. 30-vjeçari Fatjon Kapri ndërkohë do të vazhdojë të jetë në gjendje arresti deri në seancën e ardhshme. Qeveria britanike është në konflikt kohët e fundit me drejtësinë vendase në lidhje me seancat e shumta dhe apelimet e kushtueshme të shumë të paditurve ose të dënuarve në lidhje me shfrytëzimin e shtigjeve ligjore të parashikuara në Konventën Evropiane të të Drejtave të Njeriut. Arben Manaj

mungesë me 22 vjet Fatjon Kaprin për vrasjen më thikë te Ylli Pepës, në Londër në vitin 2001. Pasi u kap në Skoci në vitin 2010, pas kalimit në arrati për nëntë vjet me identitetin e rremë maqedonas Sajmir

Sadiku, autroitetet shqiptare kërkuan ekstradimin e tij. Por avoktët mbrjtës të Kaprit apeluan dhe humbën në Gjykatën e Edinburgut, por të mërkurën fi-

aktualitet

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe 9

nGA BAJRAM MJEKU hqiptaro-amerikani Gani Perolli nga Kruma e Shqipërisë, familja e të cilit kishte migruar nga Shqipëria në vitin 1948, për shkak se ishte rreshtuar në krahun e rezistencës antikomuniste, tetë vjet më parë e vizitoi Kosovën dhe familjen time në Prishtinë. Gjatë bisedës me të, ai m’i ofroi shënimet e intelektualit Qerim Panariti, që ishte mik dhe bashkëkohës i Nolit dhe Konicës. Ai më dha hollësi edhe për dialogun midis Fan Nolit dhe Behar Shtyllës, ky i fundit ish-ministër i Jashtëm i Republikës së Shqipërisë, i cili ishte në krye të një delegacioni të Shqipërisë komuniste në Organizatën e Kombeve të Bashkuara në vitin 1964. Gani Perolli, duke iu dedikuar shënimeve të Qerim Panaritit, thekson se “Fan Noli çdo vit e kalonte dimrin në Florida. Ishte viti 1964 kur Fan Noli bashkë me Qerim Panaritin po vinin nga Bostoni për të shkuar në pushime dimërore dhe ata u ndalën në stacionin e trenit në Pensilvania të Nju-Jorkut. Aty u takuan me Behar Shtyllën dhe pas përshëndetjeve në një restorant të stacionit të trenit në Pensilvania, biseda u zhvillua kështu:

S

SHTYLLA: KONICA DUHET TË DALË NË GJYQIN E POPULLIT!

Fan noli: Shkëlqesi, si janë punët? Behar Shtylla: Shumë mirë, Hirësi! Fan noli: Si e kemi Komandarin?! (është fjala për Enver Hoxhën). Behar Shtylla: Mirë është dhe ju bën të fala! Fan noli: Faleminderit! A mund t’ua bëj një kërkesë? Behar Shtylla: Fjalë janë këto Hirësi! Urdhëroni... Fan noli: Është fjala për Faik Konicën. Ai e ka lënë amanet që eshtrat e tij të dërgohen në Shqipëri për rivarrim. E pranon Governa (Qeveria) juaj këtë gjë? Behar Shtylla: Ai mund të kthehet në Shqipëri, por duhet të dalë në gjyqin e popullit dhe sipas dënimit të gjyqit të popullit, eshtrat e tij duhet të rivarrosen në varret e të dënuarve për aq kohë sa e dënon gjyqi. Pas mbarimit të gjyqit, eshtrat e Konicës mund të rivarrosen në varrezat e zakonshme! Fan noli: Pse të shkoj në gjyq Faik Konica? (noli fillon të flas për të gjitha veprat dhe meritat e mëdha të Konicës duke filluar nga zbulimi i Flamurit Kombëtar në Muzeun e Londrës dhe për vepra të tjera të Konicës). noli gjatë bisedës me Shtyllën, Konicën e quan “Ustai”. Behar Shtylla: Më vjen keq, por ai duhet të dal në gjyqin e popullit dhe që të gjitha varen nga vendimi i gjyqit të popullit. Gani Perolli thekson se Qerim Panariti i ka thënë atij se Noli qe habitur nga përgjigja e Behar Shtyllës rreth rivarrimit të eshtrave të Konicës. Ishte hera e parë që Noli filloi të dyshonte në Qeverinë komuniste të Tiranës. Perolli thekson se është për t’u habitur se Nolit iu deshën plot njëzet vjet, përkatësisht nga viti 1944 deri në vitin 1964, që ta kuptonte të vërtetën e regjimit komunist në Shqipëri. “Kur erdhëm në Amerikë në nëntor të vitit 1956 ne u strehuam në Boston. Babai im Hamit Perolli shoqërohej nga z. Robis, i cili e kryesonte Shoqatën e Veteranëve Shqiptaro-Amerikan të Luftës së Dytë Botërore. Një ditë babai shkoi me z. Robis te ‘Vatra’ dhe u takua me Qerim Panaritin. ‘Shoqata e Veteranëve’ botonte gazetën ‘Albanian-American’ dhe në numrin e dytë që u botua në nëntor të vitit 1956, në faqen e parë të saj botoi fotografinë e familjes Perolli, foto të cilën e kishte marrë nga gazeta prestigjioze amerikane ‘Christian Science Monitor’. Atëbotë ‘Shoqata e Veteranëve’ dhe ‘Vatra’ kishin qëndrime të ndryshme politike, por që e ruanin një miqësi të brishtë midis tyre. ‘Shoqata e Veteranëve’ kishte qëndrim antikomunist dhe proamerikan, derisa ‘Vatra’ mbante qëndrim pozitiv ndaj regjimit komunist të Tiranës zyrtare dhe qëndrim kritikues nga politikës së jashtme të SHBA-ve”. Në kujtimet e tij, Perolli thekson: “Më vonë së bashku me Qerim Panaritin dy herë e kemi vizituar Nolin në banesën e tij modeste në Boston. Një ditë Noli zhvilloi një bisedë interesante me babain tim Hamit Perolli rreth largimit tonë nga Shqipëria. Fan Nolin e kemi parë edhe shumë herë duke mbajtur meshë në kishën e Shën Gjergjit në Boston dhe në Nju-Jork, ndërsa pas meshës jemi ndalur disa herë që të përshëndeteshim me të”. Gani Perolli jep edhe një fakt interesant për babain e tij Hamit Perolli, i cili i përkiste klerit mysliman dhe respekti i tij për Nolin dëshmon më së miri për tolerancën fetare midis shqiptarëve. Pas dialogut midis ishkryeministrit të Shqipërisë dhe kryepeshkopit Noli dhe Behar Shtyllës, ish-ministër i Punëve të Jashtme të Shqipërisë komuniste, u deshën edhe njëzet vjet të tjera që të plotësohej amaneti i Nolit, që eshtrat e Konicës të preheshin në Shqipëri.

përbën lajm kur një shqiptar i ardhur vetëm pak para pak vitesh në Mbretërinë e Bashkuar, si refugjat (me “skaf apo maune”), pa ditur të thotë as “mirëmëngjesi” apo “kam uri”, ka arritur në vetëm pak vite të kthehet në modelin e njeriut të suksesshëm. Në vetëm pak vite ka arritur jo vetëm të punësohet apo të punësojë bashkatdhetarët e tij , por të punësojë edhe britanikët...(pa harruar që janë shqiptarë). Raste të tilla janë vërtetë të shumta dhe ne do të përpihemi që në çdo edicion të sjellim modele të tilla, duke besuar se do të mund të realizojmë një nga dimensionet e misionit tonë . Besojmë se publikimi i profileve të tilla, do të jetë një proces sinteze, që do të shndërrohen në një fanar që ndriçojnë rrugën e dritë-shkurtërve, atyre që u ka humbur rruga në oborr, dhe që nuk mund të shohin jo më larg sesa një derë kazinoje apo tavolinës së kafeve të stërzgjatura, ku bisedat nuk mbarojnë asnjëherë, sidomos ato për politikën. Jeni të lutur të na sugjeroni shembuj dhe modele të sukTHE ALBANIAN info@thealbanian.co.uk Tel: 0208 sesshëm shqiptarësh në Britani.

Udhëtimi im

A

216 9527

speciale

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe 10

LASHTËSIA E KAPUÇIT TË BARDHË - PLISIT
nGA KADRI HALIMI

K

apuçi i bardhë që shqiptarët e quajnë plis, qeleshe ose qylah, i bërë nga lesh deleje i shkelur, konsiderohet si kësulë tradicionale e shqiptarëve. Për plisin ekzistojnë tek ne do gojdhana në lidhje me lashtësinë dhe prejardhjen e tij. Në lidhje me këtë gjë po sjellim ca shënime të shkurtëra interesante.

kallximi popullor se do klerikë katolikë, varësisht nga rangu kierarkik, gjatë meshës në kishë mbajnë kësula të bardha në formë plisi të shqiptarëve. Madje të tillë i mban edhe vetë pontifiku katolik në Romë, papa. ndoshta kjo traditë popullore mbështetet në këto fakte historike. Dihet mirë se pas okupimit të tokave ilire në Ballkan, romakët moren prej tyre shumë gjëra nga kultura materiale, duke përfshirë edhe pjesë të ndryshme të veshjeve popullore. Duket se një lloj këmishe ose pelerine, që romakët e quanin tunika (tunica) e moren nga fisi dalmat i ilirëve, sepse atë e quanin dalmatika (dalmatica). A është e mundur të kenë përvetësuar edhe kësulën e bardhe ilire? Më vonë kjo veshje, duke pësuar ndryshime, dalëngadalë doli nga përdorimi i përditshëm. Ajo u ruajt dhe qendroi duke u përdorur vetëm në kishë katolike dhe ruhet edhe sot dhe ende quhet dalmatika. Hyn në përdorim, veshet nga priftërit vetëm gjatë meshës. tip tjetër me maje jo të theksuar e quajnë i rrumbullakët. Në të kaluaren këta plisa ishin edhe më të gjatë, me maje më të theksuar, sepse punoheshin vetëm prej një tasllaku (polle trekëndhshe), dhe kur i ngjiteshin skajet, kapuçi merrte trajtë barizani të gjërë. Këtë lloj kapuçi mbanin pjesëtarët e fisit ilir të Dalmatëve. Kjo shihet në një pllakë guri nga Graduni, i cili ruhet në Muzeumin arkeologjik në Split. Kjo rrasë guri ka një relief në të cilin shihen figurat e dy ushtarëve ilirë të zënë robë lufte nga ushtarët romakë. Njëri nga këta dy ilirë mban në kokë një kapuç që për nga trajta është krejt i njëjtë me plisin tonë të sotëm me maje të theksuar (të shihet Mihovil Abraniè: O predstavam Ilira na antiknim spomenicima. Èasopis za zgotovino in narodopisje, Maribor, let. XXXII, snop. 1-4, 1937:12,15). Në popull dhe tek zejtarët qeleshepunues kemi dëgjuar dhe shënuar një tregim se në Dibër dhe rrethinë, në të kaluaren nuk mbaheshin plisat e rrafshtë si sot. Banorët e kësaj treve mbanin plisa të tipit të Kosovës. Mirëpo, rreth vitit 1832 Pashallllëku i Kosovës me në krye Jashar Pashë Xhinollin ra në konflikt me Dibrën duke dashur ta zgjërojë pashallëkun e tij. Me këtë rast u bë një betejë e rreptë. Jashar pashë Xhinolli, bir i Maliq pashë Xhinollit, me prejardhje nga Luma, i theu dhe i mundi dibranët, ose siç thotë populli i shkeli. Që prej kësaj, gjoja, dibranët mbakan plisa të shkelun, d.m.th. të rrafshtë, kurse kosovarët si fitimtarë vazhduan ende të mbanin plisa me maje. Në lidhje me lashtësinë e plisit , ndër shqiptarët ekziston edhe një gojdhanë tjetër që përcjellet brez pas brezi. Kjo gojdhanë tregon se në Betejën e Kosovës më 1389 moren pjesë edhe shqiptarët nga Kosova bashkë me mirditasit. Këta, me këtë rast, mbanin plisa të bardhë po të asaj trajte që mbajnë edhe sot. Nuk janë në gjendje të dijë e të konfirmoj se a ka dhe ç'baza ka Në krijimin e gojdhanës për kësulën e bardhë të papës që i përngjet plisit tonë të rrumbullakët (jo atij me maje të theksuar), mund të ketë ndihmuar edhe një fakt tjetër i njohur historik. Ky fakt është se në fillim të shekullit XVIII u zgjodh papë Klimenti XI, që kishte prejardhje shqiptare, i fisit Kelmend. Me iniciativën e tij, më 1703 u mbajt një konzilium i peshkopëve të Shqipërisë, ku u muar vendimi që literatura kishtare të përhapej në gjuhën shqipe. Po t'i shtojmë të gjitha këtyre që thamë më sipër se papët me të vërtetë mbajnë kësulë të bardhë të rrumbullakët, shumë të ngjashme me plisin shqiptar, atëherë na është plotësisht e qartë se nga rrjedhin këto tregime popullore.

Duke bërë kërkime rreth studimit të zejes të qeleshepunuesve (ose plistarëve) ndër zejtarët e Kosovës si dhe tek populli, kemi hasur në ca gojdhana interesante që meritonin të shenohen, kurioze, por jo edhe të pa baza. Një nga tregimet më intseresante është ai që bën fjalë dhe konfirmon se plisi i bardhë, kapuçi tradicional i shqiptarëve është trashëguar nga Ilirët. Duke mos u bazuar në dokumentat historiko-arkeologjike, por vetë në kushtet e atëhershme ekonomike të fiseve ilire, na del e logjikshme që këto tregime të kenë baza reale. Sepse, fise të ndryshme ilire merreshin me njërën nga degët kryesore të ekonomisë me blegëtorinë. Kjo e vërtetë e konfirmuar edhe nga të dhënat historike na bën që t'u besojmë edhe gojdhanave popullore lidhur me plisin. Duke pasur lesh delesh në sasira të mjaftueshme, Ilirët prej këtij punonin veshjet e tyre, ku hyn edhe pjesa që mbulon kokën - kapuçi. Pothuaj të gjitha pjesët e veshjes në të kaluaren njerëzit i bënin vetë në shtëpi. Më vonë shfaqen zejtarë profesionalë. Kështu qëndron puna edhe me punimin ose prodhimin e plisave. Në popull si dhe ndër zejtarët tanë qeleshepunues të Kosovës dhe jashtë saj ekziston një gojdhanë shumë e vjetër. Ajo thotë se këtë zeje e solli në Gjakovë një plak, që në kohërat e moçme ishte shpërngulur nga Malësia në këtë qytet. Kjo tregon qartas se në kohërat më të lashta, kapuçat punoheshin nga vetë anëtarët e familjes porsi edhe pjesët e tjera të veshjes popullore të përditshme (tirqtë, ndërresat, mintanat, xhokat, japunxhat, gjurdiat, gëxofët etj.). Për lashtësinë e këaj zeje, respektivisht të vetë plisit, dëshmon edhe emri i një lloji të tij që shqiptarët e quajnë vorri i Skënderbegut. E dihet mirë se Gjergj Kastrioti Skënderbeu vdiq më 17 janar 1468. Që nga vdekja e këtij vigani, shqiptarët filluan të mbajnë një kapuç të një forme të posaçme, me fundin ose majen e trusur, të thelluar në formë varri. Ky tip kapuçi mund të ishte i zi ose edhe i bardhë. I përngjet pjesës cilindrike të kapelës moderne (u muar vesh pa rreth) por, siç u tha më sipër, me fund ose maje të gropuar si varr në drejtim nga prapa kah balli. Këtë lloj plisi e mbajnë njerëz pak si më pleqë dhe më seriozë në qytete e fshatra. Sot përdoren fort rrallë, kurse në shekujt e kaluar ka qenë shumë më shpesh i përdorur. Tipi i plisit i quajtur me maje ka trajtë kupe me maje të theksuar. Një

*Marrë prej gazetës Rilindja, më 31.10.1970, Prishtinë.

speciale

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe 11

nGA FRAnK SHKRELI

TRAGJEDIA E ÇAMËRISË NË ANGLISHT

S

hekulli i kaluar do mbetet ndoshta si shekulli më i mallkuar i historisë për nga krimet e shkaktuara kundër njerëzimit nga fashizmi e komunizmi si edhe nga gjenocidet, spastrimet etnike dhe shpërngulja me forcë e grupeve të ndryshme etnike nga tokat e tyre. Libra të shumët të historisë në anglisht janë shkruar e vazhdojnë të shkruhen mbi gjenocide e ndryshme në Evropë, përfshirë gjenocidin armen, deportimet sovjetike me forcë të grupeve të ndryshme, si tartarët, gulagët e burgjet e përqëndrimit dhe dislokimet e kulakëve dhe të tjerëve nga regjimet komuniste; gjenocidi i Khmer Ruzhit-it në Kamboxhia, gjenocidi në Ruanda dhe më në fund gjenocidi dhe spastrimet etnike në Bosnje dhe në Kosovë fundin e shekullit të kaluar, kur Serbia ndërmori krime kundër njerzimit, për një kohë të gjatë dhe pa ndëshkim, deri në ndërhyrjen e NATOs në Kosovë. Të gjitha këto janë shembuj të tmershëm të mizorive që ka bërë njeriu kundër njeriut.

Por libri, “Amaneti i Fundit”, i Përparim Kapllanit mbi gjenocidin çam, duket se është i pari i këtij lloji në gjuhën anglisht, pasi në asnjë nga librat në gjuhën anglishte që kam patur rastin të lexoj, mbi historinë e gjenocideve dhe spastrimeve etnike në Evropë,as nuk përmëndet "Njëra prej spastrimeve etnike më të harruara, mu në qendër të Evropës", sipas autorit të romanit në anglisht mbi tragjedinë çame, Përparim Kapllanit. Libri "The Last Will", ose "Amaneti i Fundit",është një roman me element historikë,i bazuar në gjenecodin çam. Promovimi i librit u bë fund muajin e kaluar, pikërisht me 27 Qershor, ditën e përkujtimit të gjencodit çam, në Toronto të Kanadasë, aty ku autori jeton për disa vite. Romani u promovua nga shtëpia botuese kanadeze e njohur me inicialet IWOI, e mbështetur edhe nga Federata e Shkrimtarëve Shqiptarë në Kanada. Duke shfletuar librin historiko-letrar të Përparim Kapllanit, vihet re, ''Ndjenja e fortë e (Çamëve) për të mbijetuar", dhe njëkohsisht theksohet krenaria e të qenit me preardhje çame: ''S'ka asgjë të keqe të jeshë nga Çamëria". Zylyftari, një shqiptar nga Greqia, thotë, se "patjetër, do ua tregoj se kush jam unë....Unë jam krenar se jam çam dhe këtë fakt nuk do e ndryshoja për asnjë çmim", shton Zylyftari nga Çamëria. "Për vendlindjen e tij të ndaluar, aty ku kanë lindur dhe ku kanë jetuar para-ardhësit e tij,si dhe vendi nga ku ata u dëbuan dhe u përjashtuan me forcë nga territori që sot i përket Greqisë." Romani i Përparim Kapllanit pasqyron gjithashtu edhe realitetin e mungesës së vullnetit politik për tu marrë me çështjen e dhimbshme çame, sidomos nga ana e Greqisë, pasi për Athinën, ''Çështja çame nuk ekziston.

Kjo është përgjigja zyrtare e qeverisë greke", për brutalitetin e ushtruar nga autoritetet greke ndaj viktimave dhe të mbijetuarve çamë të shpëngulur me forcë nga trojet e tyre. Nuk është se nuk dihet për tragjedinë e Çamërisë, si edhe për atë të masakrës së Tivarit, ku me mijera shqiptarë nga Kosova u vranë e masakruan nga regjimi sllav, fatkeqsisht në bashkpunim me regjimin e athëhershëm komunist të Tiranës. Por për kto tragjedi nuk flitet as nuk shkruhet aq shumë sepse vihet re një refuzim për të pranuar realitetin e historisë së shqiptarëve, si brenda ashtu dhe jashtë kufijve të Shqipërisë londineze. Në këtë mes, të huajt dhe fqinjtë kanë arsyet e veta gjeopolitike, jo vetëm për të mos pranuar realitetin e shqiptarëve në Ballkan, por vazhdojnë të bëjnë ç'mos për të shtrëmbruar dhe për të injoruar historinë e vërtetë, deri në pikën që, sipas tyre, këto masakra, "nuk kanë ndodhur fare". Por këjo nuk duhet të ndaloj shqiptarët kudo, që të vënë në dukje para botës dhe vetes së tyre, mundësisht edhe në gjuhë të huaja, siç është, "Last Will" i Përparim Kapllanit, -masakrat, shpërnguljet me forcë dhe shpronësimet, ashtuqë që sipas, Amanetit të Fundit, ''Çështja Çame të adresohet njëherë e mirë, në mënyrë kompetente... pasi të mbijetuarit e kësaj tragjedie po vdesin dhe se ankesat e tyre për drejtësi gjithashtu do vdesin dhe do të varrosen me 'ta Andaj, çamët nuk kanë alternativë tjetër, veçse të paraqesin ankesat e tyre, "Para Gjykatës Ndërkombëtare në Hagë." Është e nevojshme që amaneti të të mbështeten me vepra, pa marrë parasyshë konsideratat gjeopolitike dhe indiferencën dhe mungesën e vullnetit politik të Tiranës zyrtare ndaj kësaj historie si një faktor kryesor, për të mos ''çuar pluhur'' mbi këtë çështje. Është vështirë të merret me mendë se si Tirana zyrtare do të merrej seriozisht me këtë çështje, ose me të tjera si kjo, kur ajo gjatë 20-viteve të tranzicionit nuk ka treguar kurajon as moralin civil për tu përballur madje as me krimet e regjimit komunist kundër vet popullsisë shqiptare. Është detyrim i çdo qeverie

sovrane, në çdo kohë, për të marrë përsipër përgjegjësitë që i takojnë në mbrojtje të interesave të shtetasve dhe bashkombasve të vet, si dhe për tu përpjekur për tu përpjekur për të venë në vend drejtësinë e mohuar. Kur qeveritë sovrane nuk duan ose nuk mund të mbrojnë qytetarët dhe bashkombasit e vet, atëherë njerzit kanë të drejtë tu drejtohen enteve ndërkombëtare për drejtësi. Por fatkeqsisht, mbetet për tu parë dhe shumë për tu bërë në lidhje me nevojën për të artikuluar dhe për të zbatuar parimin dhe për të marrë përsipër përgjegjësitë sovrane në mbrojtje të të drejtave themelore të njeriut të të gjithë shqiptarëve, anë e mbanë trojeve të tyre, dhe padrejtsive ndaj tyre në të kaluarën dhe tani, duek filluar nga vetvetja. Çelsi mbetet gjithnjë, përballimi me historinë e errët të gjysëm shekullit të kaluar të kombit shqiptar

nën komunizëm --sado e vështirë të jetë një gjë e tillë. Kjo nuk ka ndodhë, dhe për derisa kjo nuk ndodhë, do jetë vështirë të kërkohet llogari dhe përgjegjësi dhe llogari nga qeveritë e tjera për masakrat, deportimin me forcë dhe shpronësimin e çamëve nga Greqia, në bazë të Amanetit të Fundit. Mund të flasim për të kaluarën dhe për të ardhmen. E kaluara është diçka që ne nuk mund ta ndryshojmë, por duke folur për të ardhmen, nuk guxojmë që të kaluarën ta mohojmë, sado e keqe qoftë ajo. Është thënë shpesh se mënyra më e mirë për të ndaluar përsëritjen e gjenocideve dhe krimeve përfshirë ato të shtetit mbi qytetarët e vet, është që të sigurohet që masakrat, gjenocidet dhe krimet e lloj llojshme kundër njerëzimit, të mos harrohen kurrë. "Amaneti i Fundit'' i Përparim Kapllanit është një kontribut i

çmuar që sadopak informon lexuesin e interesuar anglisht-folës mbi këtë tragjedi me përmasa të mëdha dhe ende të panjohura të një pjese të kombit shqiptar, Çamërisë. Shkrimtari Faruk Myrtaj, i cili mori pjesë në promovimin e librit në Kanada, në vlerësimin e tij ka shkruar se, "njeriu lind dikur, diku, në një truall, dhe mbetet përgjithnjë fëmijë i atij djepi! Përparim Kapllani, qytetar i tillë i Mëmëdheut të tij edhe pasi ka mërguar në Perëndim, Kanada, për një jetë më inspiruese, merr përsipër këtë bekim/mallkim dhe përpiqet ta ndaj brengën e njerëzve të fisit të tij me tërë njerëzit e kësaj bote." Përveç kësaj, Amaneti i Fundit, është gjithashtu edhe një kontribut ndaj asaj kujtese të hidhur të historisë kombëtare, vepër e cila kontribon që ajo histori të mos harrohet por të përjetësohet e dokumentuar duke e kaluar atë nga brezi në brez me shpresë që të mos përsëritet më.

www.thealbanian.co.uk

IFCF

www.ifcf.co.uk sales@ifcf.co.uk

IFCF
30 Minerva Road, London, NW10 6HJ
www.ifcf.co.uk sales@ifcf.co.uk

speciale
AUTOR: DR. ALAn GOLDHAMER SHQIPËROI nGA AnGLISHTJA: BLERIM CIROKA
(VIJOn nGA nUMRI I KALUAR)

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe 14

PËRFITIMET E AGJËRIMIT
sëmundjet. ” “Proceseve rregulluese dhe atyre përmirësuese të trupit i është dhënë një nxitje e pa kursyer nga qetësia e përkohshme e ushqimit. Asnjë formë tjetër e kujdesit shëndetësor mund të krenohet me rezultatet shpërblyese dhe të gëzueshme në eliminimin e sëmundjes dhe rikthimin e shëndetit.” Agjërimi, njëherazi i konsideruar si një trill, ka tërhequr vëmendjen jo vetëm nga një segment në rritje e vazhdueshme e shoqërisë - por ai ka fituar stampen e aprovimit nga shumë personalitete të njerëzve të shkencës. “Nën një mbikëqyrje të kualifikuar dhe me përvojë, agjërimi është dhurata më e madhe e cila mund t´i jepet një të mbingarkuari, një trupi të sëmurë pa përfitime të ndonjë lloj forme tjetër të terapisë apo trajtimi.” Dr. William Esser një pushim fuqizues Agjërimi është një proces i thjeshtë i një pushimi të thellë fiziologjik. Kjo periodë pushimi ju ndihmon të rindërtoni fuqi funksionuese dhe të tejkaloni shpërndarjen e energjive të shkaktuar nga planet hektike ditore dhe zakonet shfrenuar të jetesës. Kur ngarkesat e jashtme, influencat e dietave dhe ato terapeutike janë të eliminuara gjatë kohës së agjërimit , agjërimi çliron statutin baseline nga trupi juaj. Kjo ju mundëson të jeni më të ndjeshëm ndaj trupit tuaj dhe të jeni më të lidhur me trupin tuaj. Kjo lidhje ushqen një vetëdije më të madhe të kërkesave biologji-koemocionale instiktive të cilat janë esenciale për qëndrueshmërinë dhe tërësinë e shëndetit. Frank Sabatino, Ph.D. Frikë e pabazë rreth agjërimit Frika e pabazë është një gjendje e veçantë e jo e shëndetshme përmes imagjinatës, duke u rritur ndjeshëm mbi njohuritë. Nëse ne jemi robër të frikës ne jemi robër të besimeve, praktikave dhe aksioneve të cilat nuk përputhen me shëndetin tonë të mirë. Kjo do të thotë se ajo është një çështje e nevojës që ne të kuptojmë agjërimin dhe të gjitha faqet e tij nëse dëshirojmë të tejkalojmë frikën e krijuar nga ai. Shumë njerëz përpiqen të zgjidhin problemet e jetës, ngushtimin e trupit dhe ankthin e trurit përmes ushqimit dhe barnave. Ato kanë frikë të madhe rreth mos të ushqyerit sepse ato kanë përjetuar dhembje koke, dobësi dhe ankth që ka lidhje me të, dhe ata janë bindur se ushqimi dhe barnat zgjidhin problemet e tyre. Si mund të bindni dikë që për të jetuar më gjatë pa ushqim është çështje e nevojshme për të përmirësuar shëndetin e tij? Ju mund të ndryshoni qëndrimet e tij vetëm përmes dijes dhe vuajtjeve të mëdha. Mënyra me e mirë e largimit së frikës së pabazë rreth agjërimit është me dituri – po me dituri që rrit vetëbesim, vetëbesim që ngjallin besime, dhe besime që rezultojnë në aksione të drejta. D. J. Scott Të marrurit e vendimeve të urta Jo çdo njeri është kandidat i mirë për agjërimin. Shumë faktorë kanë nevojë të merren parasysh para se të fillohet agjërimi. Jo çdo sëmundje vetëm do të reagojë mirë sa duhet ndaj agjërimit dhe kujdesit konservative. Nga një herë kujdesi mjekësor mund te jetë i nevojshëm. Në Qendër ne kemi ndërtuar marrëdhënie të mira pune me disa nga specialistët më të mirë të Kalifornisë. Kur një konsultim mjekësor apo trajtim i tillë është dëftuar, mënyra më e sigurte e mundshme duhet gjithmonë të përdoret.” Jennifer Marano Rritja e vetëdijes tuaj Diçka e mrekullueshme rreth agjërimit është se ai vë një interval mes sjelljes me të cilën jeni mësuar dhe sjelljes që ëndërroni të keni. Ne provojmë të jemi krijesa të zakoneve, dhe mënyrat e ushqimit dhe të jetuarit që jemi mësuar të kemi vijnë shumë natyrore siç është frymëmarrja. Kjo është arsyeja pse është shumë e vështirë t´i ndalosh njerëzit nga zakonet e tyre. Ndërsa agjërimi mënyrave të jetës tuaj i sjell një ndryshim të menjëhershëm. Ai ju jep mundësinë e pauzës, të reflektimit dhe të vendosjes se si do ta kushtëzoni jetën tuaj në vazhdim. Kjo ju mundëson të keni një pushim me të kaluarën tuaj e të filloni një të re, më drejtim më pozitivë. Këtu nuk kemi të bëjmë asgjë me rutinën e të ngrënit pas agjërimit. Çdo i ngrënë është një festë. Pas çdo agjërimi ju bëheni shumë më të vetëdijshëm rreth asaj që hani dhe pse e hani. Përmes agjërimit ne mësojmë të hamë me falënderim. Aspekti i pushimit që sjell agjërimi na mundëson të parandalojmë sjelljet tona (jo të mira) ose ndalesën apo ndërprerjet e formave tona të zakonshme, prej nga ku ashtu ne mësojmë të jemi më të vetëdijshëm për të kontrollojmë vetveten. “Nuk ekziston asnjë mënyrë më e mirë se agjërimi për të ndaluar përsëritjen e sjelljeve të pamoralshme që na shkatërrojnë.” Ralph C. Cinque, D.C. *Doktor Alan Goldhamer, D.C., është president i Shoqërisë ndërkombëtare tëFizikantëve Higjenik. Ai është gjithashtu edhe drejtor i Qendrës Shëndetësore Truenorth, qendër e cila, e vendosur ne Penngrove. Calif, është e specializuar për agjërimin. Kjo qendër është një ndër dy qendrat e vetme në botë që trajnon dhe certifikon fizikantë në këtë specialitet. Dr. Goldhamer është autor i librit The Health Promoting Cookbook dhe bashkëautor i librit The Pleasure Trap.

Çrregullime kronike gastrointestinale “Një grua, e cila kishte vuajtur nga probleme kronike te jashtëqitjes për më shumë se 20 vite, erdhi tek Qendra. Ajo qahej se, gjatë asaj kohe, nuk kishte patur qoftë edhe një lëvizje të vetme të rastësishme të zorrëve pa ndihmën e Enema, Colonics dhe Laxavites. Ajo agjëroi me ne për një periudhë 12 ditore, periudhë gjatë së cilës ajo përvijonte mos-qetësi të mesme dhe dhembje më të pakta të shpinës. Në ditën e pestë kur ajo hante pas agjërimit, ajo kishte lëvizje të vetvetishme të zorrës të formuara normalisht - dhe që atëherë ajo vazhdonte t’i kishte ato dhembje. Kujdesi kohëgjatë është i shkëlqyeshëm për njerëzit të cilët qëndrojnë në programin dietar Natyral Hygiene. Konstipacioni (kapsllëku) kronik është padyshim një problem pa të cilën njerëzit mund të mësojnë të jetojnë.” Dr. Alan Goldhamer një proces natyror “Agjërimi, ose qëndrimi larg nga ushqimi, është një vlerë e përdorur në natyrë nga të gjitha krijesat që nga fillimi i jetës. Qoftë instinktivisht ose qoftë me inteligjencë kjo vlerë është përdorur të ndihmojë trupin për t’u çliruar nga mos-rehatia, dhembjet dhe

qasje

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe

16

LOXHA MERITONTE MONOGRAFINË
PROF. DR. S.C. AKIL MARK KOCI

P

ra, po e hap këtë shkrim me citimin e kësaj sentence të princit të letërsisë shqiptare dhe unë po filloj me një kritikë. Sivjet kremtuam 40-vjetorin e baletit, pra një jubile për rrethanat tona të madh dhe folëm për rezultatet që korri ky ansambël gjatë 40 vjetëve të ekzistimit.

Ky komb nuk mësohet e nuk kulturohet nëpërmjet lavdit, por nëpërmjet kritikës. Faik KONICA

Dakord, pajtohem se rezultatet janë evidente, por po e shtroj vetëm një problem ose, më mirë të them, një kritikë: sa shfaqje të baletit për disa vjet të fundit patëm si premiera të autorëve tanë!? Unë jetoj larg vendlindjes, pra, larg Kosovës sime dhe nuk e di këtë gjë, por a di kush me më thanë? Mendoj shumë pak mund të më thuhet, sidomos për vitet e fundit se dikur në vitet e para të formimit të baletit patëm mbi 10 shfaqje - premiera të autorëve tanë dhe të baletit vendor. Prej shfaqjes së parë Ritmet e zgjuara dhe nga baleti i parë i Kosovës Sokoli e Mirusha, krijuar nga libreti i Nuradin Loxhës dhe muzika ime, janë shfaqur edhe shumë balete të tjera. Kishte pjesëmarrje në disa shtete të tjera ose republika të ishJugosllavisë, e janë dhënë shfaqje të baletit edhe pranë Teatrit Krahinor të Kosovës. Baleti Sokoli e Mirusha me libretin e Nuradin Loxhës dhe me muzikën time u luajt në shumë shfaqje në Prishtinë dhe nëpër shumë qytete të Kosovës, pastaj jashtë saj u inskenua si vepër e parë e autorëve nga Kosova duke përfshirë edhe Teatrin në Sarajevë, ku e inskenuan anëtarët e Tetarit të Sarajevës dhe u luajt edhe në Bienalen e baletit në Lubjanë e në shumë qytete të ish-Jugosllavisë. Po, sot, ku jemi? Merren koreografët nga shumë vende dhe bëjnë mjuzikla, po me muzikë të autorëve botërorë e nuk i stimulojnë kompozitorët tanë që të bëjnë balete të reja! Pra, ky është një degradim. Pse e bëra tërë këtë hyrje me rastin e botimit të monografisë, më falni, jo të monografisë, se po kushtuaka shumë, po të katalogut! (Po ku është Teatri kombëtar, Shoqatat e artistëve figurativë të Kosovë, komisioni për kulturë pranë Komunës së Prishtinës dhe, së fundi, Ministria e kulturës së Kosovës, që ta financojnë këtë projekt e jo të bëhet për një skenograf tonin të parë dhe të madh një katalog me 30 faqe, ku do të prezantohen skenografitë dhe kostumografitë e artistit tonë të shquar Nuradin Loxhës. Kjo s‘është punë që lavdërohet, se dikur, pra në kohën e rilindjes së baletit tonë në kushte jashtëzakonisht të rënda, janë realizuar këso lloj projektesh më shumë e tash, kur e kemi shtetin tonë të Kosovës, nuk realizo-

Krijuesi Nuredin Loxha meritoi të kujtohej me një monografi artistike e jo me një katalog të varfër!
hen! Pse? Sepse mungon kultura dhe se në vende të caktuara ku vendoset për këto lloje projektesh, vendosin laikët, njerëzit që janë në vende të gabuara pa kulturë të duhur krijueseartistike. Ndaj, në kulturë nuk mbizotëron kultura, por politika, kurse politika e tillë s’ka në vete fije kulture! I vetëdijshëm se me një shkrim timin s mund të përmirësoj asgjë, shpresoj që së paku vërejtjet dhe idetë do të evidencohen në dokumentacion për gjeneratat e ardhshme dhe, në kronikën e zhvillimit tonë kulturor do të shihet kush e ka udhëhequr kulturën tonë, me ç’pikëpamje, me ç’koncepte dhe me ç’profesionalizëm është programuar dhe vlerësuar jeta kulturore artistike në Republikën e Kosovës... Nuk do të thuhet se në kohën e filan ministrit të kulturës është mbërrirë kjo ose ajo shfaqje, ky ose ai aktivitet, por në kohën e këtij apo atij artisti është zhvilluar ky aktivitet apo ajo vepër e artit! Individualizmi i disave që janë në krye të institucioneve përkatëse dhe ironia e tyre, shërbejnë jo për ngritjen e kulturës, por për një realitet të zymtë, dhe, nga ana tjetër, qëndrimi i tillë injorant e diletant ndikon në degradimin dhe në izolimin e krijimtarisë artistike në Kosovë. Nuradin Loxha, ka qenë artist, piktor, skenograf, kostumograf, shkrimtar, libretist dhe artist me një kulturë të madhe, i cili me veprimtarinë e vet të bujshme, i kushtoi vëmendje të madhe zhvillimit dhe forcimit të idealit artistik, të cilin e ka konsideruar si një produkt të madh shpirtëror dhe estetik. Një meritë e rëndësishme e madhe e tija është se me veprat e tija të llojllojshme është inkuadruar bukur dhe mirë në zhvillimin e vlerave estetike, që ishin aktuale në atë kohë me skematizmin, idealizmin dhe interpretimin metafizik, i cili me këto afirmonte dhe zhvillonte artin si qëndrim të botës së tij të brendshme artistike. Dhe gjithnjë ai përmes veprës së tij ka shpresuar se arti nuk mund të ndahet nga shpirti i njeriut por jeton me të dhe e ushqen atë. Me gjithë jetën e tij të veprës dhe të aktivitetit ka bërë përpjekje që artin me vlerat dhe me përmasat e tij ta çmojë dhe ta funksionalizojë si vlerë kombëtarë. Kjo është parë dhe realizuar në skenografitë dhe në kostumet në të cilat vuri dorë të sigurt ai. Vetëkuptohet se këto procese intelektuale, krijuese, estetike, pse jo edhe filozofike, janë mbështetur kryesisht në fonin krijues origjinal, në krijimin e veprave të përsosura artistike. Kjo nuk do të thotë se ai me krijimet e tija i atribuoi artit një funksion njohës ose imitim të artit popullor: përmes gjuhës së tij ai krijoi veprat e reja origjinale. Dhe, si koncepte të tilla kanë rëndësi të përgjithshme për njohjen e krijimtarisë së tij bazuar në postulatet e vlerave tona. Ai tregoi vëmendje të madhe në vlerësimin estetik të veprave të veta të cilave ua jepte përmasën kombëtare: të ngjyrës, të ritmit, të formës dhe, së fundi, të abstraksioneve të artit bashkëkohor - më mirë të themi të modernizmit. Prandaj, vlerat e këtij artisti të madh duan trajtim më të qëndrueshëm, më meritor dhe një respekt më të madh skenik. Ka rëndësi parësore të kthjellohet edhe koncepti i epokës së tij artistike dhe një karakter të këtillë krijues nuk mjafton ta përkujtojmë me një katalog modest, por me një monografi artistike dhe, pse jo, edhe me një emërtim të një rruge në Prishtinë ose në vendlindjen e tij - në Pejë.

histori
nga: Prof. dr. TOMOR OSMAnI

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe

17

Një abetare e rrallë më shumë se 100-vjeçare
ilustrojnë shkronjën e dhënë. Në abetaren e Zymit ndeshim edhe disa e m r a gjeografikë, si Afrikë, Evropë, Shkup dhe Prizren e Zym, por e d h e Shkoder, Bun dhe Drin. Autori nuk është shtrirë më tej n ë gjeografinë e v e n d i t p ë r m e s shembujve që ka dhënë, ku qëllimi nuk ka qenë të evidentojë emra gjeografikë, por ka shënuar ato emra që mendojmë se nxënësit i kanë njohur. Ky mund të jetë edhe një argument se autori i saj mund të jetë nga ato zona. Dukuritë gjuhësore Po ndalemi në disa dukuri gjuhësore të abetares, me karakter fonetik. Rreth sistemit shkrimor. Ndonëse po ta marrim të mirëqenë botimin e kësaj abetareje në vitin 1900, atëherë dihet se në atë kohë qarkullonte alfabeti i Stambollit, i cili nga fundi i shekullit XIX kishte filluar tatëpjeta e tij dhe nuk arriti të bëhej alfabeti kombëtar i shqipes. Ai u përdor vetëm në Shqipërinë e Jugut dhe nuk pati shtrirje në Veri, ku filloi të përhapej alfabeti i shoqërisë “Bashkimi”, i krijuar në vitin 1899, si dhe vazhdonte të përdorej alfabeti i autorëve të vjetër, kryesisht në veri, pa përjashtuar edhe alfabete të tjera të përdorura në atë kohë e të zbatuara në revista dhe gazeta, si ai i “Albanisë”(1897-1909) i Faik Konicës, i së përkohshmes “Shqipëria” (18971899) që dilte në Bukuresht etj. Në këtë pështjellim të shkrimit të shqipes, shumë nga ata që kanë shkruar për këtë abetar, nuk kanë arritur të përcaktojnë përfundimisht se kujt i përket ai sistem shkrimor. Mendoj se alfabeti i abetares së Zymit të çon në gjurmët e alfabetit të Pjetër Bogdanit. Një dukuri e tillë besoj se lidhet jo thjesht në ngjashmërinë e shkronjave, që është një fakt real, por edhe nga vendlindja e Pjetër Bogdanit që ishte nga Hasi i Prizrenit dhe nga qëndrimi i tij në Prishtinë për 15 vjet ku këtu gjeti edhe vdekjen. Gjithashtu alfabeti i Bogdanit pati jehonë tek pasardhësit që e zbatuan me ndryshime të parëndësishme, si “Kuvendi i Arbënit”(1706), Gramatika e Da Leçes (1716), Doktrina kristiane (1743) e Gj.N.Kazazit dhe në fillim të krijimtarisë në përkthimet dhe në ndonjë krijim origjinal edhe te Ndre Mjeda. Dhe nuk ka sesi që, kushdo që të jetë autori kësaj abetareje, të mos jetë ndikuar nga sistemi shkrimor i P. Bogdanit, duke përmendur edhe ata zymjanë, si Sh.Gjeçovi etj, që ishin rritur me veprën e tij. Abetarja e Zymit ka 32 shkronja, si dhe dyfishon bashkëtingëlloren n për nd (32 + 1),siç e kanë përgjithësisht autorët gegë të shek.XIX dhe së fundi alfabeti i shoqërisë “Bashkimi”, por, që në sistemin alfabetik të shqipes nuk përfshihet. Po ç’risi kemi në sistemim shkrimor të abetares së Zymit me atë të autorëve të vjetër. Nëse alfabeti i Buzukut kishte pesë shkronja të veçanta, pasardhësit i reduktuan në tri. Sistemi fonologjik i shqipes erdhi gjithnjë duke u plotësuar dhe u pakësuan variantet e shkronjave, si dhe u dallua grafikisht zanorja ë, fillimisht nga L.Matrënga dhe më pas nga Pjetër Bogdani që përdori një e me theks (è). Autorët e vjetër u mbështetën në alfabetin latin-italian, dukuri që e ndeshim edhe te abetarja e Zymit. Bogdani përdori tri shkronja të veçanta për dh-th, y dhe z, si dhe dyshkronja greke për ll dhe k. Edhe në abetaren e Zymit kemi tri shkronja të posaçme për dh (th), (Kjo shkronjë tek të gjithë autorët e vjetër është e stilizuar, e tillë paraqitet edhe në këtë abetar), y (Te abetarja e Zymit është një 8 e mbyllur, por kur është e dorës ka edhe një vijë në kokë dhe një poshtë për t’u lidhur me shkronjat e tjera), z, si dhe një shkronjë greke për ll. Nuk dallohet grafikisht zanoren ë, e cila ose nuk pasqyrohet ose shënohet me e, si dhe me një grafemë paraqet dy tingujfonema, si c për ç dhe q, g për gj dhe xh, z për c dhe x. Ka tre dyshkronjësha: gh për g, gn për nj, si dhe dyfishon grafemën e posaçme dh për th.Ne në abetar ndeshim në një fjalë të vetme edhe oe: voe (f.34) dhe përsëri në një fjalë grafemën nj si në alfabetin e sotëm njeri (f.68). THEKSI Nuk e dimë shkallën e kulturës së autorit, por vihen re përpjekje, megjithatë shumë modeste, për të qenë sa me koherent në të shkruar, me sa më pak luhatje, ndonëse ata kanë qenë të paevitueshme. Fjalët e theksuara në fund të fjalës nuk paraqiten me theksin e mprehtë, por me një vijë sipër, ashtu kur duam të shënojmë një zanore të gjatë, si: Liri, besni, gegni, i ri, gji, u, por edhe për të shënuar një zanore të gjatë: pik, pul, detar, niri, shpis etj. Theksi hundor. Në abetare është përdorur mjaft dendur theksi hundor, gjithnjë para bashkëtingëlloreve hundore, si: lîni, lîqêni, qêni, çûni, dâm, âsht, grûni, plûm, hûnda, s?. Siç shihet, të gjitha zanoret, me përjashtim të ë-së paraqiten edhe të hundorizuara. Togjet zanore. Përgjithësisht paraqiten të reduktuara, duke pasqyruar shqipen e shkruar të asaj periudhe në Veri dhe në Kosovë: dilli, milli, gruja dur, dul, muj, lujt, shkruj, fajtur, ftu, por levdue, lexue, nimue, mue, mendue, gabue, fillue etj. Siç shihet, vërehet se togu ue ka filluar të ketë shtrirje edhe në Veri. Grupi bashkëtingëllor mb gjithnjë paraqitet i asimiluar: kama, plumi, mreti, themra, shkami, kulla, dhima, mramja. Ndërsa grupi nd, siç e theksuam, dyfishohet në abetar, si : mennue, lûnner, sundon, senn, mennim katunn, por edhe katun. Sonorizimi. Është një dukuri tipike, ku në trajta të ndryshme, fjala shkruhet me bashkëtingëllore të zëshme, si: zog, elb, rrogtar, zheg, i madh, idhnim, blegron, larg, por baktija, hith etj. Zanorja ë. Nuk i dallon fonemën ë nga e-ja. Veçanërisht kur është fundore ajo nuk pasqyrohet fare në shkrim, si në emrat e gjinisë femërore, por edhe mashkullore, si dhe në ndonjë pjesë tjetër të ligjeratës: pem, pul, buk, furr, kunor, djal, djath, djall, vjam, i urt, gjithmon, pes, etj. Nuk pasqyrohet ëja edhe në rasën emërore të shumësit të shquar: shokt, kamt, gjindt, dejt, lopt, gurt, dhambt, pemt . Është përdorur e-ja për ë në të gjitha rasat e emrave të gjinisë femërore, trajta e shquar, si: i botes, veres, babes, dimen etj. Apostrofi. Te abetarja e Zymit apostrofi përdoret kryesisht për të shënuar rënien e zanores ë. Kështu parafjala në përdoret me apostrof si përpara emrave që fillojnë me zanore ashtu edhe përpara atyre që fillojnë me bashkëtingëllore, si: n’udh, n’ shkoll, n’dimen etj. Trajta e shkurtër e përemrit vetor më apostrofohet, si: m’puthi, m’lagu,m’ka fal etj. Formanti të i lidhores, si dhe “nyja” para mbiemrave, qofshin edhe të emërzuar apostrofohet: t’lahem, t’rri, t’bahem, n’katund t’vjetër, pajtori i t’rive C’(=ç) apostrofohet kur është përemër pyetës, por edhe si pjesëz: Ç’dit asht? Ç’mot i keq!, ç’pem e shishme!, ç’zog i bukur! etj. S -ja apostrofohet kur përdoret si pjesëz mohimi: s’rrej, s’flas. s’rri. Sc(=sh) apostrofohet vetëm kur përdoret në fjalën shën, si: Sh’Pjetri, Sh’ Luigji etj. Leksiku. Në abetar ndeshim edhe disa turqizma, si : heqim, bidat, qylah, kazan, nasihat, kasap, kaçak, nasihat, dynja, kandar etj. Shtesa. Vërehet dukuria e shteses në fillim të foljeve ose të mbiemrave që fillojnë me zanore të cilave u shtohet një h: t’hikim, heci, e heger, hagrepi etj. Rënie. Kjo dukuri vihet re në emrat që dalin me fundoret -ur dhe në foljet e formuara prej tyre, si: Flutra flutron, lepri etj, ndërsa kur dalin me -ull u-ja nuk bie: tjegulla, sjetulla, vetulla etj. Nën ndikimin e ligjërimit të folur nuk përdoret ë-ja paratheksore në rrokjen e parë: lkur, lmosha, msim, fmi, kmishen, ftyra etj. Përdor termin zanore dhe perzantore për bashkëtingëllore. *** Nga sa parashtruam më lart, vihet re se edhe në këtë botim ka filluar të ndjehet prirja e disa dukurive fonetike, që më vonë do të përgjithësohen. Do të jetë Komisia Letrare Shqipe në Shkodër (1916-1919) që këto evoluime të gjuhës do t’i diskutojë dhe do t’i përfshijë në Rregullat mbi ortografinë e gjuhës shqipe të shkrueme (1917). Ndonëse abetarja e Zymit është një libërth i vogël, ruan edhe sot vlerat e tij për historinë e abetareve, pasi në atë kohë, kur gjuha shqipe përdorej vetëm në ndonjë shkollë të vendit tonë, ajo duhet të ketë luajtur një rol të rëndësishëm për përhapjen e gjuhës shqipe dhe të shkrimit të saj, në një fshat, siç ishte Zymi i krahinës së Hasit dhe më tej.

otimi i trashëgimisë kulturore ka vlerë të veçantë për historinë e kulturës dhe të arsimit tonë kombëtar. Këto vepra që lidhen me një të kaluare të largët, pak ose aspak të njohur, paraqesin interes për atë fushë dijeje që i përkasin. Vite më parë prof.dr. Shefik Osmani na bëri të njohur përmes një artikulli të botuar, më 31 mars 1982 në gazetën “Mësuesi”, me titull “Abetarja e Zymit”, se në Arkivin e Shtetit ruhet një abetare e vjetër e shaptilografuar. Autori jep për herë të parë të dhëna për këtë abetare, e cila kishte 80 faqe të përmasave të zakonshme, pa autorësi, por vetëm me shënimin me dorë, Zym, 20 maj 1900. Gjithashtu ndalet në përshkrimin dhe vlerat e kësaj vepre. Kjo abetare, me kalimin e viteve, tërhoqi vëmendjen edhe të studiuesve të tjerë dhe të mësuesve, duke botuar shkrime ose duke referuar në konferenca shkencore si në Zagreb (2008), Prishtinë (2010), Zym (2010) etj. Kjo vepër zgjoi edhe interesin e Famullisë së të Ngriturit të Shën Mërisë në Qiell Zym- Has, e cila pak ditë më parë, bëri një botim luksi anastatik të kësaj vepre me titull “Abetarja e Zymit” (20 maj 1900), Zym – Has, 2013, libër që fatmirësisht ma dhuroi d.N.Ukgjini. Fundi i shekullit XIX dhe shekulli XX do të karakterizohen nga përpjekjet e patriotëve shqiptarë për lëvrimin e gjuhës shqipe. Në rrethanat e sundimit osman kjo abetare ka vlerë, si një ndër abetaret e para të shqipes në Kosovë. Në këtë periudhë ishte e domosdoshme hartimi i ndonjë teksti mësimor, e në radhë të parë i abetareve, kur popujt e tjerë të Ballkanit këtë problem e kishin zgjidhur kohë më parë, si grekët, rumunët, bullgarët dhe serbët. E çeli këtë udhë për shqipen Naum Veqilharxhi, duke botuar, më 1844 dhe 1845 Ëvetarin, që luajti një rol të rëndësishëm për mësimin e gjuhës shqipe dhe u vazhdua me abetare të tjera të hartuara nga Konstandin Kristoforidhi, Daut Boriçi, Shoqërisë e Stambollit ( 1879) etj., si dhe u botuan disa gramatika për gjuhën dhe në gjuhën shqipe. Gjithashtu, më 1879 ishte miratuar alfabeti i Stambollit, ai i shoqërisë Bashkimi”, më 1899 dhe në Veri vazhdonte të përdorej alfabeti i autorëve të vjetër. Në këto rrethana kulturore u botua edhe abetarja e Zymit. Ky ribotim i kësaj vepre hapet me një shkrim të Don Ndue Ballabanit “Abetarja, mrekullia e shtatë e Zymit”, ku shënohen shtatë mrekullitë kulturore të kësaj zone, duke përmendur autorët më me emër që kanë dalë ose kanë shërbyer në Zym. Abetarja e Zymit prej 80 faqesh, fillon me shkronjën i dhe u të vogël, por në krye të faqes me alfabetin që është zbatuar në vepër është shënuar me dorë, Zym, 20 Mâj 1900, Prizren. Kjo faqe dhe disa faqe të tjera kanë edhe vulën e Bibliotekës Kombëtare, Tiranë. Nga faqja 22, që autori e konsideron si pjesë të dytë, ka përsëritur edhe njëherë alfabetin, por tashme duke paraqitur, përveç shkronjave të dorës të vogla dhe të mëdha, edhe shkronjat e shtypit. Në vazhdim jepen fjali të ndryshme me vlerë njohëse ose edukative. Në faqen 75 shënon përdorimin e apostrofit për shkronjat N, M, C, S, Sc, ndërsa në f.

B

78 ka dhënë numrat nga 1-10 edhe me fjalë. Në vazhdim në f.79-80 është paraqitur pasqyra e alfabetit e përdorur në abetare, praktikë për çdo botim kur nuk ishte i miratuar alfabeti i përbashkët i shqipes. Duke qenë se ky ishte një abetar, ishte e detyruar të ndiqej tradita e botimeve të kësaj natyre, pasi qëllimi ishte të mësonte shkrim-leximin e shkronjave të gjuhës sonë. Në faqen 81, shkruar me shkrim dore dhe me alfabetin e sotëm ka këtë shënim: Alfabeti i litografuem i Jak Specit ia fali Lumos prof. Luigj Shala që e gjet në Prizrend me 20 maj 1900. Një faqe me pas ka përsëri një shënim tjetër: M’a fali Z.Luvixh Shala (alias Bogdani) profesor i didaktikës në Institutin Femnor. E ka përdorur vetë në Prizren. Alfabeti i vjetrë i thanë ay i Jak Specit. 5.Janvier 1935. Në fund botuesi ka përfshirë një shkrim të Frrok Kristaj “Abetarja e Zymit dhe abeceja shqipe”, si dhe jepet një listë bibliografike prej 20 titujsh. Abetarja ka një strukturë të tillë: Përveç shkronjave, siç e theksuam më sipër, jepen fjalë të ndara në rrokje, ushtrime duke përdorur fjalë të plota, në disa raste edhe fjali me ose pa lidhje kuptimore njëra me tjetrën, por më shumë me vlerë edukative ose fjalë të urta, si: Djali i mir e nderon prinden; kush do shum, jet pa kurgja; zoti vonon, por nuk harron; mos rri kot, por puno; bora asht e bardh; shkollari mson fmit; Zefi asht nji fmi i paster.Kmishen edhe petkat e tjera i ma dlir. Ftyren e lan per dit. Gjith shtati i ban drit prej paqllekut…, T’mendoj shum-pak t’flas; T’baj mir, t’bahem i urt; Uku e ndrron qymen por vesin jo; Fol pak e mir; I lumi aj qi punon. Autori i abetares në shumë pak raste jep edhe shembuj fjalish të përbëra: Perpara se me e fillue nji pun a mir me menduem pak. Siç e kanë vërejtur edhe ata studiues që kanë shkruar për këtë abetar, disa nga këta shembuj kanë jo vetëm karakter njohës, praktik dhe edukativ,por edhe patriotik, si: Niri e do vendin ku ka le; Un jam shqyptar e flas shqyp. Shqypnija asht e dashtuna, atdheja e jon. Në këtë botim janë paraqitur edhe pak tekste të shkurtra që

dossier

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe 18

dossier english

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe faqe 23 19

faqet e lehta

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe 20

a t h e l e t e q fa
MARRË+DHËNIE
Mundohuni tu përmbani këtyre këshillave dhe do të keni më shumë harmoni në lidhje Ja se si të keni një lidhje të shëndoshë me partnerin tuaj. Mundohuni tu përmbani këtyre këshillave dhe do të keni më shumë harmoni në lidhje. 1. GJYSMË ORE VETMI Pa kalim të përbashkët të kohës kualitative lidhja juaj nuk do të mbijetojë. Çdo mbrëmje ndani së paku gjysmë ore për bisedë, përqafim ose rrini të shtrirë në qetësi. Nëse obligimet e ditës nuk ua lejojnë një gjë të tillë, një herë në muaj shkoni diku vetëm ju të dy. 2. MOS IA ZInI FRYMËn Mbani një ekuilibër mes nevojës për të dhe dëshirës që bëjeni e pavarur. I tregoni partnerit se sa keni nevojë për të, por mos i hipni në qafë, sepse do ta ketë përshtypjen se është i zënë në kurth. 3. SHTYJEnI QË TË JU ADMIROJË Mos pritni komplimente, por thoni diçka të bukur për veten tuaj dhe në mënyrë diskrete kërkoni nga ai që të pajtohet me të. Në fund do të fillojë të vërejë se sa e bukur jeni ose si jeni rregulluar dhe në mënyrë spontane do të ju japë komplimente. 4.I TREGOnI SE ÇFARË JU PËLQEn Kur jeni në shtrat, mos hezitoni ti tregoni se çfarë ju pëlqen. Vështirë se do të ju kënaqë nëse nuk i ndihmoni. Mos keni turp sepse me të nuk do të arrini asgjë. Do të bëheni e frustruar, ndërsa një gjë e tillë nuk është e mirë për lidhjen. 5. LAVDËROJEnI Edhe meshkujve u pëlqejnë komplimentet, shikimet plor admirim dhe ndonjë buzëqeshje e ëmbël. Ia ofroni këto dhe do ta shihni se si kjo në mënyrë pozitive do të reflektohet në lidhjen tuaj. Do të jetë në humor më të mirë, ndërsa kjo do të jetë e dobishme edhe për ju. 6. InJOROnI MAnGËSITË Femrave shpesh pas një kohe të caktuar fillojnë t’u pengojnë gjëra të imëta te partnerët e tyre të cilat në fillim as që i kishin vërejtur ose madje edhe i kishin tërhequr. Kur të ketë kaluar entuziazmi, mësoni ta doni me të gjitha mangësitë dhe virtytet e tij. 7. MOS E FSHIHnI PAKËnAQËSInË Pakënaqësia e fshehur e prishë secilën lidhje. Për këtë arsye, nëse diçka ju pengon, duhet ta thoni menjëherë. Mos e shtyni bisedën për nesër, sepse në fund do të shpërthejë tërbimi. Pasi që do të jeni nxehur do të thoni diçka të cilën edhe nuk e mendoni, për të cilën më vonë do të pendoheni. 8. MOS E KRITIKOnI Dënimi dhe kritika nuk janë të nevojshme. Është shumë më mirë që ta lavdëroni kur të ketë bërë diçka mirë. Në vend se ta kritikoni secilën herë kur harron ta vendosë gotën në lavaman ose kur harron që të vendosë rrobat e palara në banjë, lavdërojeni secilën herë që bën diçka të dobishme. 9. ZGJOJEnI PASIOnIn Mos lejoni që të shuhet jeta juaj seksuale. Sapo ta vëreni se “nuk është më siç ka qenë dikur”, informohuni pse ka ndodhur kjo dhe menjëherë merrni masa që ta gjallëroni sërish pasionin. Duhet ta mundni stresin, lodhjen dhe humorin e keq dhe krijojeni një mjedis romantik i cili do të ju ndihmojë që gjërat të jenë sërish si dikur. 10. LËREnI VETËM Duhet ta dini se edhe meshkujt nganjëherë mund të përfshihen nga emocionet e forta. Për fat të mirë, ata shumë më shpejt i kthehen normales. Nëse është i hidhëruar, i pikëlluar ose i brengosur, do t’i mjaftojë gjysmë ore qëndrimi në vetmi për t’u kthyer dhe të jetë sërish ai vjetri. 11. nJË ZËnKË, PESË PUTHJE Sipas studimeve më të reja të psikologëve, për fshirjen e një përvoje negative nevojiten pesë pozitive. Për këtë arsye, pas secilës fjalë të vrazhdë i thoni pesë komplimente dhe pas secilës zënkë përqafohuni pesë herë. Kurrë mos shkoni në shtrat pa puthje edhe nëse paraprakisht jeni grindur. 12. MOS U InATOSnI Mësohuni që të negocioni dhe të bëni lëshime. Ndoshta në fëmijëri jeni mësuar që të gjithë t’ua lëshojnë rrugën dhe që çdo gjë të bëhet sipas dëshirës suaj, por në lidhje gjërat nuk funksionojnë ashtu. Negocioni për gjithçka që me të vërtetë e keni për zemër dhe lëshoni pe nganjëherë edhe kur keni të drejtë.

faqet e lehta

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

faqe 21

?
Meshkujt bëjnë 1 milion gjëra që femrat thjesht nuk i kuptojnë Shprehja e tyre për të qenë në kompjuter gjatë gjithë kohës apo shprehja e mbajtjes së telekomandës të TV-së gjatë gjithë kohës në dorë mund t’i çmend femrat.
Pse është kështu? Pse meshkujt u tregojnë femrave çfarë të bëjnë dhe si ta bëjnë?
Detyra kryesore e mashkullit primitiv ishte të shkonte në gjah për ushqim. Mbijetesa e njeriut varej nga aftësia e qëllimit të gjahut nga mashkulli. Kjo është koha kur ai mësoi të vlerësoj suksesin e tij në bazë të efikasitetit të tij dhe aftësisë për të gjetur zgjidhje. Gjatë kësaj kohe femra zhvilloi trurin për komunikim dhe për të krijuar lidhje emocionale me fëmijët e tyre dhe anëtarët e tjerë të familjes. Gjatë procesit të vlerësimit, mashkulli mësoi të zgjedh problemet pa patur ndjenjën që duhet të diskutoj me dikë tjetër. Femra, në anën tjetër, ka dëshirë që të diskutoj gjërat – ato kanë dëshirë të nxjerrin në shesh brengat dhe ndjenjat e tyre dhe të diskutojnë ato me njerëz të tjerë. Kështu që kur femra flet më një mashkull, ai mendon që ajo po i kërkon ndihmë atij për të zgjidhur problemin, ndërsa ajo vetëm se dëshiron t’i shpreh ndjenjat e saj me dikë tjetër. Dhe kjo është arsyeja pse një mashkull mendon se ai po e shpreh dashurinë e tij ndaj një femre, kurse ajo e kupton reagimin e tij si dëshmi se ai është i paaftë t’a dëgjoj atë. në dorë telekomandën, nuk është qëllim i tyre ta kuptojnë se çfarë është duke ndodhur në botë, por ata dëshirojnë të harrojnë problemet që janë duke e brengosur.

Pse femrat nuk i kuptojnë meshkujt?

përgjegjësitë?
Një mashkull është në gjendje të shfaq pasion të shumtë ndaj klubit të futbollit që ai përkrah, ndërsa nuk është në gjendje të shfaq as gjysmën e këtyre emocioneve femrës që ai e do. Emocionalisht është më lehtë për të të lidhet me një ekip sporti se sa me një femër. Përgjatë historisë, mashkulli ishte polygamoz për shkak të mënyrës së jetesës së specieve. Ishte logjike që mashkulli të ketë marrëdhënie me më shumë femra. Nëse ai e përdorë këtë si arsye për mos besnikërinë e tij, shpjegoj atij se njeriu dallon nga krijesat tjera bazuar në faktin se truri i tij është i zhvilluar dhe i mundëson të marrë vendime të vetëdijshme se cfarë është mirë dhe se çfarë është keq. Shkathtësia e orientimit në hapësirë tek truri i mashkullit është zhvilluar më shumë se tek truri i femrave. Shkathtësia e tyre ose kalkulimi i shpejtësisë, këndvështrimit dhe distancës është më i mirë. Meshkujt tërhiqen nga detyrat që ata “duhet ti kryejnë vetë”, atyre ju pëlqen të ndërtojnë aeroplanë, anije, dhe çdo gjë që bëhet me instruksione. Ndryshimi në mes të djemve dhe burrave është tek çmimi i lodrës së tyre. Çfarë është torturë për femrën është hobi për mashkullin. Djemtë shkojnë në dyqane të lodrave; djemtë shkojnë në dyqane ku modelohen hardwerët. Ka shance që 99% të patentave janë regjistruar nga meshkujt…

Pse ata nuk pyesin për mënyrën e duhur?
Një barcaletë e vjetër e ilustron situatën me meshkujt që nuk e pranojnë “se ju ka humbur rruga në oborr” dhe nuk kërkojnë ndihmë: “Pse duhen 4 milion spermatozoide që të fekondojnë një vezore? Sepse askush nuk dëshiron të pyes për rrugën.” Kjo e fundit është e lidhur edhe me gjuetarët e lashtë: nëse ata e pranonin se nuk e dinin ku janë, do të pranonin se nuk kanë kapacitet ti përkasin gjinisë së tyre: sensi i orientimit në një vend.

Pse nuk e kuptojmë çfarë ka dashur të thotë ai?
Meshkujt mendojnë që femrat nuk fokusohen në esencë të problemit por vetëm flasin rreth e rrotull dhe nuk e thonë atë që duan të të thonë. Për këtë shkak gjithmonë meshkujt duhet ta “përkthejnë” kuptimin e mesazhit që femrat japin. Truri i femrës është i “trajnuar” që të prodhoj komunikim dhe është i mësuar për komunikim indirekt që të shmang përballjen sy-më-sy. Për këtë arsye nuk ka asnjë problem kur 2 femra janë duke biseduar sepse ato flasin gjuhën e njëjtë dhe kanë gjestikulaturë të njëjtë. Por nëse një femër dhe një mashkull bisedojnë, biseda e tyre mund të jetë konfuze, për shkak se shpesh ata as nuk e dinë se cili është objektivi i bisedës.

Pse nuk ju pëlqen shopping-u?
Një mashkull mund të blej 2 kostume, shumë bluza me mëngë të shkurta, këpucë dhe xhaketë për një moment, ndërsa femrës i duhen disa ditë që ti shikoj të gjitha gjërat para se të blejë 1 gjë të vetme. Evolucioni ka kontribuar që mashkulli të shndërrohet nga një gjuetar i shpejtë dhe efikas në një person që del në shopping. Dhe femrat veprojnë si paraardhëset e tyre – ato shikonin dhe zgjedhnin gjëra që janë më të ushqyeshme, dhe femrat e sotme kënaqen duke kërkuar diçka të mrekullueshme.

Prej nga ju vjen nevoja për të patur të drejtë gjithmonë?
Deri vonë meshkujt janë rritur me ndjenjën se ata duhën të jenë të fortë dhe nuk duhet të tregojnë që janë të ligë duke qarë. Heronjtë e tyre gati gjithnjë janë përshkruar si njerëz të vetëm që janë në gjendje të zgjedhëin problemet e tyre. Djemt rriten duke besuar se ata do të jenë dështak nëse nuk i zgjedhin problemet e tyre vet. Pohimi se ai ka bërë ndonjë gabim do të ishte tradhëti për vetveten; për këtë shkak ata e kanë të vështirë të pranojnë se kanë bërë gabim.

Pse mashkulli nuk e lëshon nga dora telekomandën?
Nëse gjuetari do kthehej tek shkëmbi i tij, ai do të ulej dhe do të shikonte zjarrin. E njëjta gjë është çfarë bën mashkulli i ditës së sotme – ai nuk dëshiron të diskutoj gjërat dhe i harron ato duke shikuar të tjerët. Nuk është i rastësishëm fakti që meshkujt shikojnë lajmet 6 herë më shumë se femrat. Kur meshkujt kanë

Pse ata ikin nga

Pse i tërheqin lodrat?

faqet e lehta

www.facebook.com/thealbanian.co.uk page 22

Dëshiron që të të shkëlqejnë flokët, fillo të kujdesesh për to që tani! . Sa më shumë që t'i lash flokët, ato do të jenë më të shëndetshme. Ajri i ndotur, yndyra dhe djersitja ndikojnë në flokët tuaja më shumë seç mendon. Flokët laji së paku dy herë në javë. . Në qoftë se flokët i lan pothuajse çdo ditë, përmbaju këshillës së ekspertëve të cilët thonë se shamponin duhet qitur në zverk, në tëmth dhe në ballë: tri pikat më të rëndësishme të cilat ndër të parat krijojnë yndyrë. Pastaj ngadalë formo shkumën me ujë të vakët në qoftë se ke flokë normale apo të yndyrshme, përkatësisht me ujë të ftohtë në qoftë se flokët i ke të thata. Shamponin lëre të veprojë disa minuta dhe pastaj flokët krihi me krehër me dhëmbë sa më të gjerë. Vetëm pasi t'i kesh bërë këto veprime laji flokët. . Harroje shprehinë e vjetër të fërkimit të tepërt të flokëve me peshqir pas larjes. Do të ndjehesh më komode, por edhe për flokët do të jetë më mirë në qoftë se i mbështjell vetëm me një peshqir të tharë. Peshqiri i mbledh pjesën më të madhe të lagështisë nga flokët. Pas një kohe merr edhe një peshqir të tharë dhe fërkoji me të butë flokët. . Intervali kohor për tharjen e flokëve me fen është midis 25 dhe 30 minutash. Në këtë mënyrë majat e flokëve nuk do të pësojnë. 5. Flokët me minival thaji me fen vetëm pjesërisht. Pjesën tjetër të tharjes lërja ajrit. Vetëm pas tharjes mund t'i krehësh dhe të bësh frizurën. . Kundër pëlcitjes së majave të flokëve ilaçi më i thjeshtë është regjeneratori shtëpiak nga të kuqtë e vezës dhe vaji i ricinës. Që të bësh regjeneratorin të nevojitet vetëm një vezë dhe vaji i ricinës. Vajin ngrohe pak dhe përzieje pikë për pike me vezën, deri sa të krijohet si majonezë e vërtetë. Flokët mos i laj, por me regjenerator fërkoji majat e flokëve dhe mbështilli në një foli alumini, në kokë vër një kapelë plastike dhe mbaji sa më gjatë të jetë e mundshme. Pastaj flokët laji mirë! . Në qoftë se flokët i ke të ndara në mes, kij kujdes që kohë pas kohe vijën ta lëvizësh për një centimetër majtas apo djathtas, në mënyrë që të mos bëhet një vijë e theksueshme pa flokë. . Në qoftë se flokët të "shprishen", mos provo t'i rregullosh duke i krehur nga rrënja por nga majat, sepse në atë mënyrë më pak dëmtohen. . Në qoftë se shfrytëzon llakun për flokë, para se të shkosh në gjumë përherë duhet ta eliminosh nga flokët, duke i krehur mirë. 10. Në qoftë se dëshiron që frizura të jetë e shkëlqyeshme dhe natyrore, mos qit llak drejtpërdrejt në flokë, por në krehër apo në duar dhe me to spërkati flokët. . Në qoftë se nuk mundesh apo nuk arrin që t'i lash flokët, ndërkaq nuk dëshiron që të duken të yndyrshme, qitu flokëve beby pudër dhe pastaj krihi mirë. Gjithsesi kjo këshillë vlen vetëm për ato që kanë flokë të shkëlqyeshme.

1 2

3 4 6

20 këshilla për flokë të bukura dhe të shëndosha!
Kjo vlen edhe për bukurinë flokëve, sepse atë që e hamë (apo nuk e hamë) ndikon në pamjen e flokëve. Flokët patjetër duhet të furnizohem me sasi të mjaftueshme të materieve ushqyese dhe ndërtuese që janë tepër të domosdoshme për rritjen dhe cilësinë e tyre. Burimet më të mëdha të elementeve të tilla të rëndësishme gjenden në vitaminat dhe mineralet. Andaj, kujdes të plotë kushtoji ushqimit tënd! Cilat vitamina dhe minerale ndikojnë në shëndetin dhe bukurinë e flokëve: • Vitamina B5: vezët, mishi, mish peshku, drithërat, tharmi • Vitamina H: të kuqtë e vezës, kërpudhat • Vitamina A: mëlçia, gjalpi, vezët, karota, spinaqi, kajsia • Vitamina C: magdanazi, lule lakra, patatja, molla, spinaqi, domatja, limoni, portokalli • Sulfuri: peshqit e detit dhe guacat, bizelja, spinaqi • Zinku: guacat, peshqit, mishi • Bakri: bananet, dardhët, kumbullat, tharma e birrës, kakaoja • Hekuri: pemët e thara, spinaqi, vezët.

7 8 9

11

. Në qoftë se dëshiron që flokët tuaja ngjyrë gështenje të duken më të shkëlqyeshme dhe më të bujshme, laji në ujë në të cilin më parë ke zier lëvore arre (jo lëvozhga). Lëvoret ziej gjysmë ore dhe pastaj kulloji. Nga sasia e lëvoreve të cilat i ke përdorur varet nuanca e ngjyrës së flokëve. . Në qoftë se dëshiron ta ndërrosh ngjyrën e flokëve vetë në shtëpi, përherë me përpikëri përmbaju udhëzimeve. Sasinë e pashfrytëzuar të ngjyrës hidhe, sepse atë nuk do të mund ta shfrytëzosh herën tjetër. . Në qoftë se tashmë ke përdorur kënë, flokëve mundesh vetëm t'u japësh një ngjyrë më të errët, por jo edhe t'i shkëlqesh. Derisa të mos rriten flokët, mos mendo për zbardhjen e zylyfeve. . Kurrë mos e tepro me prodhimet të cilat i qet në flokë - qoftë fjala për shamponët, regjeneratorët, shkumën apo xhelin. Një herë qit një sasi më të

12 13 14 15

vogël, dhe në qoftë se të duket se ke qitur pak, mund ta shtosh pjesën tjetër. . Ngjyrën e flokëve mos e qit në dhomë tepër të ngrohtë. Preparati mund të shkrihet dhe të rrjedhë në lëkurë. . Në qoftë se ke flokë bionde që anojnë nga ngjyra e zezë, shmangiu shamponëve të cilët mund t'i shkëlqejnë flokët. Ata, flokëve ngjyrë të errët, u japin ngjyrë të kuqërremtë. . Ushtrimi i rregullt, fitnesi, vozitja e biçikletës apo shëtia ndikojnë mirë në rritjen dhe shëndetin e flokëve. . Në qoftë se frizurën e formëson me brushë, shfrytëzoje atë që i përshtatet më mirë flokëve tuaja: për karfica të buta janë të përshtatshme brushat e holla, të rrumbullakëta, ndërkaq për flokë të gjatë brushat më të mira janë ato të gjera. . Provo që sa më pak t'i ngarkosh flokët me karfica dhe me llastikë, sepse kur

16 17 18 19 20

janë të lira, më lehtë marrin frymë dhe janë më të shëndosha. Miqtë e flokëve • Krehrit me dhëmbë të mëdhenj • Brushat e buta për flokë • Balsamet dhe regjeneratorët • Mbrojtësit nga nxehtësia • Nënqethja e rregullt. Armiqtë e flokëve • Ekspozimi ndaj rrezeve të diellit • Ajri i ndotur • Ngjyrosja • Feni i papërshtatshëm • Llastikët elastikë për flokë • Dietat e papërshtatshme, posaçërisht ato në të cilat shmanget ushqimi i pasur me vitaminën B, që është më se e domosdoshme për flokë.

A E DInI SE?
- Flokët tona përmbajnë mesatarisht 120 mijë qime, ndërkaq është e natyrshme që në ditë të bien deri në 100 sosh. - Brenda një muaji flokët rriten mesatarisht gjysmë centimetri - më shpejt rriten verës sesa dimrit. - Flokët ngjyrë të errët përherë duken më të shkëlqyeshme, nga ato ngjyrë të çelët, sepse ngjyra e errët është më e dendur dhe thith më shumë dritë. - Frizeri nga distanca prej një kilometri mund të zbulojë femrën që pi shumë duhan, jo vetëm nga aroma e flokëve por edhe nga pamja e tyre. Pirja e duhanit i than flokët dhe i bën më pak të shkëlqyeshme.

KËSHILLË USHQIMI PËR FLOKËT
Menyja për flokët të shëndoshë Sa herë ke pasur rast të dëgjosh fjalën e urtë: "Bukuria buron nga brenda!?

english
They say a week is a long time in politics – “especially in the Balkans,” quips Kosovo’s new Ambassador Lirim Greiçevci with a wry grin, after a rollercoaster week, in which EU-brokered talks with Serbia broke down, restarted and ended with a satisfactory deal. “The deal is short of what we wanted, which was formal recognition from Serbia, but it was also perhaps better than expected,” says the Ambassador. For the past two years he has been a member of the delegation negotiating with Serbia and has been a political adviser to Kosovo’s resistance fighter-turned-statesman Prime Minister Hashim Thaci since 2003, when he was still in opposition. Serbia also fell short of expressing regret for its actions in Kosovo, adds the Ambassador. Nevertheless, the agreement goes much further than previous attempts towards normalising ties, says Greiçevci. “Prime Minister Thaci who led our people to freedom and independence and Prime Minister Dacic and the new Serb government must be given credit for taking these courageous steps.” The deal explicitly recognises Kosovo’s authority over the entire territory and ends the parallel Serb security and judicial structures in the North, he explains. “In exchange, we offered substantial selfgovernment for the Serbian community in the North. This includes sensitive areas like police and the judiciary, but with a unified chain of command.” The key will be in the implementation, cautions Greiçevci, who has been through seven similar rounds of talks that ultimately did not fully deliver. But there are reasons for optimism this time, he adds: “The current Serb government is in a better position to deliver as they face very little opposition in Serbia. They also have more leverage over the local leaders in the North so they have been able to implement deals – such as on border management – that the previous government never could.” Local elections can be held in the North, the first since 1999. “This means the majority of law-abiding Serbian communities in the north can elect their own legitimate leaders and can take charge of their own local services and will no longer be held hostage to criminal elements who treated the area as their turf.” The improved security will benefit

www.facebook.com/thealbanian.co.uk

page 23

A Balkan breakthrough
European allies, especially Britain. It was British soldiers who liberated Pristina in 1999, and Britain has been a strong supporter in the UN mission, in the OSCE, in NATO, in other international organisations, in the EU. Also bilaterally, DfID invested lots of money into Kosovo’s public administration, civil society, education.” The FCO also offered support and the Ambassador himself is one of the many Chevening Scholars who studied in Britain and are now in senior positions applying their training in Kosovo’s young civil service. An important part of his mission will be to promote more educational ties with Britain so many more young Kosovars can study in the UK. Britain has also been very helpful in Kosovo’s ongoing campaign to secure recognition from countries (the number stands at 96). “This is particularly true of the Commonwealth countries,” he says. On the bilateral front, there is plenty on the agenda. He is pleased that he will be getting a full-time trade attaché whose job it will be to drum up British interest in investing in Kosovo’s untapped potential, from mining, to food processing and tourism. In particular he wants to use cultural diplomacy as part of a major rebranding campaign. “We still are remembered as a country at war in 1999 and images of refugees and NATO soldiers, bombing campaigns and inter-ethnic conflict. It’s time to go beyond that now,” says the Ambassador, who worked in an English language news agency during the Kosovo War. Back then he wanted the world to know about Kosovo’s plight, but the time is right to change the narrative, he says. There will probably be a few more twists and turns in Kosovo’s political rollercoaster before it becomes what Vaclav Havel once jokingly called a “boring European country” and Ambassador Greiçevci will definitely be along for the ride. embassy magazine

HE Lirim Greiçevci
everybody in the region, he adds. “We were losing hundreds of millions of Euros to criminal gangs. Serbia was also losing money because of the trafficking and smuggling in the North.” The agreement also unblocks the route to EU membership, and stipulates that neither country can block the entry of the other. Serbia is due to get a date to start formal membership negotiations while Stabilisation and Association Agreement talks can begin with Kosovo, after it met the initial targets set by the EU to improve its governance. No longer “distracted” by internal divisions in the North, the Ambassador feels the government can accelerate its domestic reform programme. Kosovo recently marked its fifth anniversary of independence. It’s been a challenging five years, reflects the Ambassador, who was Transition Coordinator for the transfer of powers from the international administration to the newly-established independent state. “It was a messy handover because the independence of Kosovo was not approved by the UN Security Council,” admits Greiçevci. “We had to build a country and run a country at the same time.” But Kosovo wasn’t alone, he adds. “We were fortunate to get international support from the US and our

KOMPANIA AVOKATORE SHQIPTARE
TEL: 0207 998 0035 F. 0207 998 48 10 M. 07792 097132 (EMERGENCIES ONLY) E: INFO@OLIVERANDHASANI.CO.UK W: WWW.OLIVERANDHASANI.CO.UK

AVOKATI SHQIPTAR NAIM HASANI NË SHËRBIM TË SHQIPTARËVE NË BRITANI
Immigration and Asylum
We specialize in immigration and Asylum Law and Judicial Review Applications in the High Court. Aspects of the immigration and asylum work we undertake are shown below: Applications for Judicial Review in the Administrative on immigration, asylum and human rights applications refused, Asylum and human rights applications and appeals, Marriage applications/unmarried partner applications Extension of Leave and variation of leave applications Settlement applications/indefinite leave to remain in the UK, Entry clearance for family members, Visit visas / Student visas/ Family reunion European Economic Area (EEA) applications by Non – EEA nationals for EEA residence permits / residence documents including appeals, if the application is refused, Points based System Applications Business investors British nationality and citizenship applications Applications based on UK ancestry Applications which fall outside the immigration rules In country appeals Entry clearance applications and appeals British nationality deprivation matters, including appeals, Appeals against Deportation Order, following criminal conviction of foreign nationals methods of funding such as Before the Event Legal xpenses Insurance, other insurance, union funding. We aim to settle many cases, without court proceedings and we if necessary, we would argue your case at court. Contact us for a free initial consultation. Where appropriate, we offer home and hospital visits. We can help you with: Work place accidents / Accidents in public places. Slips, trips and falls / Road traffic accidents. Work place illnesses / Criminal Injuries Compensation

Divorce
We will help you throughout the process, so it causes as little distress as possible. We are committed to give you pragmatic advice and a fast and efficient service, delivered in a friendly and sensitive manner. We only undertake divorce work for privately funded clients. We can help you with:Divorce, judicial separation and nullity applications

Litigation
Examples of our areas of expertise include: • Breach of contract • Negligence - including professionals such as solicitors, accountants, surveyors, architects, and dentists. • Debt recovery for individuals and businesses. • Fraud related litigation including confiscations and Proceeds of Crime issues. • Property related claims. • Claims against Local Authorities and public bodies. Intellectual property disputes. • Trust claims. • Inheritance claims. • Insurance claim/Fraud

Personal Injury
If you have had an accident in last three years, or have been the victim of an assault, you may be entitled to compensation. If we win your case, you receive 100% of your compensation and the other party pays your legal costs. If you do not win, there are no hidden charges. We would be happy to enter into Conditional Fee Agreements (no win no fee), provided that we believe that there are merits to pursue your claim for compensation. You may also be eligible for other

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful