SJK ( C ) DAMANSARA PENILAIAN ( KALI 1 / 2013 ) PEMAHAMAN BAHASA MALAYSIA TAHUN ENAM

NAMA TAHUN Minit )

: ______________________ :_______( )

MARKAH TARIKH MASA

:______________ : 13.03.2013 : 8.00–8.50 AM (50

Arahan AM : Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan iaitu, A, B, dan C atau empat pilihan jawapan iaitu, A, B, C dan D. Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan itu. Kemudian, tandakan jawapan kamu dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan yang disediakan. Soalan 1 -20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. ”Di sinilah tempat ____________ dilahirkan,” kata Murni kepada Siew Lan. A. kami B. saya C. engkau D. awak Ibu akan membeli barang-barang keperluan harian di ___________ pada setiap awal bulan. A. jalan raya B. balai raya C. pasar raya D. rimba raya

2.

Soalan 3 berdasarkan gambar di bawah.

3.

Husna tunduk apabila dimarahi ibunya sambil kakinya ____________ hujung tikar. A. menyepak B. mencucuk C. menguis D. menendang 6BM/PEM/1

. keruh C. 9. terang D. jika B.... A. 7. A. A. tetapi. A..kepada B. agar C.. hingga C. senyap Ah Chong ___________ kawan-kawannya berjaya mendaki Gunung Kinabalu itu ____________ ke puncaknya. terpecah Ibu Siew Lin tidak suka menyiang ikan keli kerana baunya _____________. terjatuh B. tersungkur C. hamis B. busuk Langit ____________ menandakan hujan akan turun. hingga Mereka mendengar taklimat itu dengan _____________ supaya mereka dapat memahaminya. sebelum C. A. jelas B. terjerumus D. teliti D. sampai D. dan .. kerap C. pekat Murid-murid di sekolah itu berkumpul di tapak perhimpunan _________________ loceng berbunyi.. A.. 10.. dari D.4. apabila D. kerana 5... serta .. mendung B. hapak C. 6BM/PEM/2 . Makanan Eric _______________ ke atas lantai kerana dilanggar oleh kawannya. A. hanyir D...bagi Sarah berharap _____________ dia dapat berjumpa semula dengan kawan baiknya yang telah berpindah.... selagi B.. 8. 6. atau.

A. 6BM/PEM/3 . lantaran B. 11. juruacara C. Nah D. A.Soalan 11 berdasarkan gambar di bawah. pelantar D. Amboi B. Wah ”Semua murid dikehendaki masuk ke dewan sekarang kerana pertandingan bercerita akan dimulakan sebentar lagi. beraninya penari-penari tarian singa itu melompat di atas palang kayu yang tinggi itu!” kata Ah Meng. Sudah seminggu Encik Lim _______________ di hospital kerana mengalami masalah kesihatan. juruhebah D. 13. lantar ”_____________. Soalan 14 berdasarkan gambar di bawah. A. jurubahasa 12.” kata ______________________ majlis. Ceh C. jurucakap B. terlantar C.

20. A. Oleh itu Kejayaan Siew Lin membentangkan hasil kajian tentang Teknologi Nano di Parlimen British telah menjadi ____________ rakyat Malaysia. ketul D. Ketua Menteri Murid-murid di kelas itu ketawa ____________ apabila guru mereka menceritakan kisah yang sangat lucu. tersipu-sipu C. lelangit Nazrul memasukkan se___________ ais ke dalam air minumannya yang terlalu panas. ______________. 6BM/PEM/4 . A. 19. 17. bebola B. Pemborong permaidani meletakkan beberapa ___________ permaidani di sudut kedainya. 18. 16. gulung D. angkasawan negara perlu menjalankan tugas dengan baik. helai B. untai Misi angkasawan negara ke Stesen Angkasa Antarabangsa itu membawa nama negara. terbahak-bahak D. berat mulut C. Guru Besar C. Duta Besar D. A. A. buah mulut B. buah tangan D. bidang C. A. terdekih-dekih Emak memasak sup ________ ikan sebagai hidangan tengah hari nanti. biji B. Selain itu C. hamparan Suasana di dalam kelas itu menjadi senyap apabila __________ lalu.14. Menteri Besar B. Namun begitu B. A. kekisi D. buah C. A. jejari C. melolong-lolong B. Tambahan pula D. bekas tangan 15.

24. III dan IV A. C. Kami tidak termakan kuih yang dibuat oleh Kak Nina kerana sangat keras. C. D. Mereka sedang mencari jalan untuk menangkap pencuri yang semakin berleluasa di kampong mereka. B. C. Pilih perkataan seerti bagi bijak. Mereka bekerja keras untuk menyiapkan tempahan para pelanggan. A. A. Izam meminta jalan daripada ibunya untuk bermain dengan kawan-kawannya. Pilih perkataan berlawan bagi tewas. B. D. yakin tepat pasti menang Soalan 23 – 24 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. B. I dan II II dan III III dan IV I dan IV Terlalu keras untuk ayah dan ibu memenuhi permintaan abang. B. Rasa-rasanya saya memang seorang yang suka termenung. I dan II III dan IV I. rajin pintar tekun dungu 22. I II III IV A. Tindakan keras akan dikenakan terhadap murid-murid yang ponteng sekolah. C. Mengapakah kamu asyik termenung sejak akhir-akhir ini? A. B. D. I II III IV Kuih-muih di gerai Mak Mah jalan dalam masa yang singkat. 25. Jalan cerita filem itu sangat membosankan hingga menyebabkan saya mengantuk. 6BM/PEM/5 . Rupa-rupanya kamu mengintai saya yang sedang termenung. Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di bawah.21. 23. D. Zhang Heng merupakan ahli sains China yang bijak sehingga beliau Berjaya mencipta seismograf. Saya tidak suka kamu melihat saya sedang termenung. Saya teringat akan ibu dan ayah saya di kampung. II dan IV II. Harapan pemain itu untuk menjadi johan musnah apabila dia tewas pada pusingan awal. D. C.

Para murid-murid sedang tekun menjawab soalan peperiksaan di dlam dewan. B. C. Zaleha berkenalan dengan Suhaila ketika dia bercuti di kampung neneknya. Soalan 31-35 Baca petikan di bawah. Guru Besar. Soalan 28 – 30 Pilih ayat yang betul. Terlebih dahulu. Tun Dr.26. dan rakan pengawas yang dihormati sekalian. Mengapakah Zaleha berkenalan dengan Suhaila? C. D. Murid-murid yang melibatkan diri dalam kegiatan kokurikulum di sekolah boleh menambahkan pengalaman. Ibu menghadiahkan tetamu kami masakan istimewanya! B. I dan II I dan IV II dan III II dan IV 29. 28. B. 30. Kak Seha tinggal sebilik dengan Najwa semasa tinggal di asrama. Siapakah yang memperkenalkan Zaleha dengan Suhaila? 27. Semua murid dan guru di sekolah itu saling menghormati. Pengalaman murid-murid akan menambahkan kegiatan kokurikulum di sekolah. Pilih ayat yang sama maksud dengan dengan ayat yang diberikan. Paku tersangkut ayah pada dinding bilik. D. Mahathir Mohamad negarawan yang dihormati di negara kita. D. Abang Imran sangat mahir di dalam bidang komputer. Murid-murid boleh menambahkan pengalaman dengan menyertai aktiviti kokurikulum di sekolah. A. 6BM/PEM/6 . Saya membancuh secawan kopi untuk ayah. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di bawah. Bilakah Zaleha berkenalan dengan Suhaila? B. D. C. Yang saya hormati Tuan Pengerusi Majlis. C. Kegiatan kokurikulum di sekolah bertujuan untuk menambahkan pengalaman murid-murid. Hadirin yang saya hormati. A. Ikhmal belajar demi untuk lulus dalam peperiksaan. saya sebagai Ketua Pengawas SJKC Damansara ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak sekolah kerana memberikan peluang kepada saya untuk menyampaikan ucapan dalam majlis yang berbahagia ini. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Cikgu Azman menghadiahkan ketua darjah kami pen? C. B. guru-guru. A. A. Bagaimanakah Zaleha hendak mengenali Suhaila? D. Siti dan keluarganya menziarahi nenek mereka di tiap bulan. Kerosakan kemudahan awam berpunca dari sikap golongan remaja. Pengalaman murid-murid akan berkurang jika mereka pergi ke sekolah dan menyertai kegiatan kokurikulum. I II III IV A.

Siapakah yang menyampaikan ucapan ini? A. 31. Kita insan bertuah kerana terpilih menyandang jawatan ini oleh pihak sekolah. Bertindak mengikut kata hati B. Pengawas yang baru dilantik B. kita haruslah bijak mengambil tindakan. Jalankanlah tanggungjawab yang diamanahkan dengan sebaik-baiknya. Guru Besar D. Pengawas haruslah menyeimbangkan antara tugas dan pelajaran. 34. Ketua Pengawas Bilakah ucapan ini disampaikan? A. kita hendaklah menjadi teladan kepada murid-murid. saya ingin mengucapkan selamat menjalankan tugas kepada pengawas sekalian. Menegur perbuatan yang dilakukan oleh murid itu D.Dalam kesempatan ini. Membiarkan perbuatan murid tersebut C. Sebagai pengawas sekolah. A. kita tidak oleh mensia-siakan kepercayaan yang telah diberikan oleh pihak sekolah. 6BM/PEM/7 . Sebelum mengundur diri. kita haruslah bersabar dan bersikap positif semasa menjalankan tugas. B. Melaporkan perkara itu kepada ibu bapa murid Pilih pernyataan yang tidak benar tentang petikan. Seorang pengawas yang baik haruslah mempunyai sifat pemarah. Justeru. Selain itu. Apabila berhadapan dengan masalah murid yang melanggar peraturan sekolah. Saya juga berharap agar rakan pengawas dapat menyeimbangkan antara tugas dan pelajaran. pengawas haruslah mempunyai ciri-ciri kepimpinan kerana kita diharapkan dapat menjadi pemimpin peringkat sekolah. Guru Disiplin C. Perasmian sekolah baru D. Dalam situasi ini. Lantaran itu. C. terima kasih. Pelantikan pengawas baharu B. Pengawas ialah pemimpin kecil di sekolah. Pengawas SJKC Damansara bagi sesi 2013 baru dilantik. D. sebagai pengawas kita perlulah mempunyai personaliti yang baik. Baik dari segi pencapaian akademik mahupun tingkah laku. saya ingin merakamkan ucapan tahniah kepada rakan-rakan yang dilantik sebagai pengawas sesi 2013. Kita hendaklah melaksanakan tugas yang dipertanggungjawabkan dengan sebaikbaiknya. Hal ini disebabkan kita merupakan pemimpin kecil di sekolah. 32. 33. Sekian. Majlis jamuan pengawas Apakah yang harus dilakukan oleh pengawas apabila berhadapan dengan murid yang melanggar peraturan? A. Majlis kursus pengawas C.

kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Kesimpulannya. Pihak Zoo Negara telah mengaturkan pelbagai program yang menarik untuk membolehkan murid-murid mengenali haiwan jinak di Zoo Negara.35. label. Supaya generasi muda gemar melakukan lawatan ke Zoo Negara 37. 36. Haowan di Zoo Negara ini dipelihara dengan sebaik-baiknya untuk tatapan generasi akan datang. Untuk menggalakkan kunjungan murid-murid ke Zoo Negara. Orang yang dikenali B. Maksud perkataan teladan dalam petikan ialah A. Supaya generasi muda gemar menjadi sukarelawan di Zoo Negara C. Zoo Negara yang terletak di Hulu Kelang. Orang yang dicontohi C. papan tanda. Hal ini demikian kerana Zoo negara mempunyai 476 spesis haiwan yang jarang ditemui. setiap hari Isnin. Orang dihormati D. setiap cuti persekolahan. dan pemerhatian terhadap haiwan tersebut. Hari Terbuka Zoo Negara. Di bawah program ini. Zoo Negara menerima paling banyak kunjungan pelawat pada A. Murid-murid perlu menjawap soalan-soalan yang terdapat dalam buku kerja itu. Supaya generasi muda lebih mengenali dan menghargai haiwan B. Selangor. Di samping iu. B. Pihak sekolah yang ingin mengadakan lawatan ke Zoo Negara perlulah menghubungi pihak Zoo Negara dua minggu sebelum tarikh lawatan. pihak Zoo Negara melalui jabatan pendidikannya telah mengatur pelbagai program pendidikan untuk lawatan sekolah. pihak Zoo Negara juga mengendalikan program pendidikan “Zoo sebagai Bilik Darjah”. Orang yang disayangi Soalan 36-40 Baca petikan di bawah. Hal ini bagi membolehkan pihak Zoo Negara pengaturkan program lawatan. murid-murid akan dibekalkan sebuah buku kerja semasa mengikuti program lawatan ini. C. setiap hari persekolahan. pihak Zoo Negara berharap agar program pendidikan itu akan menyedarkan murid-murid tentang kepentingan menjaga alam sekitar bagi mengekang kepupusan haiwan. 6BM/PEM/8 . Pihak pengurusan Zoo Negara juga menyediakan program pendidikan untuk generasi muda agar mereka lebih mengenali dan menghargai haiwan. D. Zoo Negara yang diuruskan oleh Persatuan Zoologikal Malaysia berusaha untuk meningkatkan pemeliharaan dan penyelidikan haiwan liar. Supaya generasi muda melibatkan diri dalam penyelidikan haiwan D. menjadi destinasi lawatan popular dalam kalangan murid-murid pada cuti persekolahan. Apakah tujuan Persatuan Zoologikal Malaysia mengadakan program pendidikan generasi muda? A. Jawapan bagi soalan itu dapat diperoleh daripada penerangan pihak zoo.

Untuk membolehkan penjaga haiwan membersihkan kandang haiwan Pilih pernyataan yang tidak benar tentang petikan tersebut. 40. Maksud kepupusan dalam petikan ialah A. menambah pembiakan C. menyusut pembiakan 39. Untuk memudahkan pihak Zoo Negara mengaturkan program B. Murid-murid perlu mencatatkan jawapan mereka di dalam buku kerja.38. hilang lenyap D. A. Untuk pentugas Zoo Negara membersihkan persekitaran zoo D. Disediakan oleh : Disemak oleh : __________________ ( EN. Program “Zoo sebagai Bilik Darjah” dikendalikan oleh Zoo Negara D. Untuk melatih haiwan di Zoo Negara membuat persembahan C. Mengapakah pihak sekolah perlu memaklumkan lawatan mereka kepada pihak Zoo Negara lebih awal? A. Mengurangkan kehilangan B. MOKHTAR YAACOB ) 6BM/PEM/9 . JOHARI MAT JAP ) _____________________ ( EN. Terdapat pelbagai jenis haiwan di Zoo Negara B. Orang ramai boleh memeli haiwan di Zoo Negara C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful