SJK ( C ) DAMANSARA PENILAIAN ( KALI 1 / 2013 ) PEMAHAMAN BAHASA MALAYSIA TAHUN ENAM

NAMA TAHUN Minit )

: ______________________ :_______( )

MARKAH TARIKH MASA

:______________ : 13.03.2013 : 8.00–8.50 AM (50

Arahan AM : Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan iaitu, A, B, dan C atau empat pilihan jawapan iaitu, A, B, C dan D. Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan itu. Kemudian, tandakan jawapan kamu dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan yang disediakan. Soalan 1 -20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. ”Di sinilah tempat ____________ dilahirkan,” kata Murni kepada Siew Lan. A. kami B. saya C. engkau D. awak Ibu akan membeli barang-barang keperluan harian di ___________ pada setiap awal bulan. A. jalan raya B. balai raya C. pasar raya D. rimba raya

2.

Soalan 3 berdasarkan gambar di bawah.

3.

Husna tunduk apabila dimarahi ibunya sambil kakinya ____________ hujung tikar. A. menyepak B. mencucuk C. menguis D. menendang 6BM/PEM/1

. A. 8. apabila D. agar C. atau. A. pekat Murid-murid di sekolah itu berkumpul di tapak perhimpunan _________________ loceng berbunyi. tersungkur C. kerana 5.. sampai D.... hingga C. 9.. jika B. tetapi. serta . A. hingga Mereka mendengar taklimat itu dengan _____________ supaya mereka dapat memahaminya. keruh C. terjatuh B.. busuk Langit ____________ menandakan hujan akan turun. terang D. sebelum C. 7. jelas B. Makanan Eric _______________ ke atas lantai kerana dilanggar oleh kawannya.. dan .4. hamis B. A..... dari D. terpecah Ibu Siew Lin tidak suka menyiang ikan keli kerana baunya _____________.. A.. mendung B... hapak C... 6BM/PEM/2 . senyap Ah Chong ___________ kawan-kawannya berjaya mendaki Gunung Kinabalu itu ____________ ke puncaknya. 6.kepada B.. 10. terjerumus D. kerap C. A. selagi B. teliti D.bagi Sarah berharap _____________ dia dapat berjumpa semula dengan kawan baiknya yang telah berpindah. hanyir D. A.

A. Sudah seminggu Encik Lim _______________ di hospital kerana mengalami masalah kesihatan. 6BM/PEM/3 . A.” kata ______________________ majlis. Nah D. Amboi B. lantaran B. 13. terlantar C. lantar ”_____________. Wah ”Semua murid dikehendaki masuk ke dewan sekarang kerana pertandingan bercerita akan dimulakan sebentar lagi. pelantar D. juruacara C. 11. A. jurubahasa 12. Ceh C. juruhebah D. Soalan 14 berdasarkan gambar di bawah.Soalan 11 berdasarkan gambar di bawah. beraninya penari-penari tarian singa itu melompat di atas palang kayu yang tinggi itu!” kata Ah Meng. jurucakap B.

biji B. tersipu-sipu C. jejari C. kekisi D. buah C. 6BM/PEM/4 . Tambahan pula D. A. buah mulut B. Oleh itu Kejayaan Siew Lin membentangkan hasil kajian tentang Teknologi Nano di Parlimen British telah menjadi ____________ rakyat Malaysia. Duta Besar D. terdekih-dekih Emak memasak sup ________ ikan sebagai hidangan tengah hari nanti. melolong-lolong B. A. Pemborong permaidani meletakkan beberapa ___________ permaidani di sudut kedainya. terbahak-bahak D. 17. Menteri Besar B. 18. Ketua Menteri Murid-murid di kelas itu ketawa ____________ apabila guru mereka menceritakan kisah yang sangat lucu. A. 20. gulung D. 19. hamparan Suasana di dalam kelas itu menjadi senyap apabila __________ lalu. buah tangan D. bebola B. 16. helai B. bidang C. ______________. angkasawan negara perlu menjalankan tugas dengan baik. berat mulut C. Selain itu C. A. Guru Besar C. A. bekas tangan 15. untai Misi angkasawan negara ke Stesen Angkasa Antarabangsa itu membawa nama negara. A. ketul D.14. A. lelangit Nazrul memasukkan se___________ ais ke dalam air minumannya yang terlalu panas. Namun begitu B.

Harapan pemain itu untuk menjadi johan musnah apabila dia tewas pada pusingan awal. Kami tidak termakan kuih yang dibuat oleh Kak Nina kerana sangat keras. C. B. Jalan cerita filem itu sangat membosankan hingga menyebabkan saya mengantuk. C. D. II dan IV II. D. B. A. yakin tepat pasti menang Soalan 23 – 24 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. Tindakan keras akan dikenakan terhadap murid-murid yang ponteng sekolah. Zhang Heng merupakan ahli sains China yang bijak sehingga beliau Berjaya mencipta seismograf. B. Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di bawah. Saya teringat akan ibu dan ayah saya di kampung. I dan II II dan III III dan IV I dan IV Terlalu keras untuk ayah dan ibu memenuhi permintaan abang. C. I II III IV Kuih-muih di gerai Mak Mah jalan dalam masa yang singkat.21. 23. Saya tidak suka kamu melihat saya sedang termenung. Mereka sedang mencari jalan untuk menangkap pencuri yang semakin berleluasa di kampong mereka. 24. 6BM/PEM/5 . Pilih perkataan seerti bagi bijak. 25. Pilih perkataan berlawan bagi tewas. Izam meminta jalan daripada ibunya untuk bermain dengan kawan-kawannya. Mereka bekerja keras untuk menyiapkan tempahan para pelanggan. C. rajin pintar tekun dungu 22. I dan II III dan IV I. D. I II III IV A. B. C. B. III dan IV A. Mengapakah kamu asyik termenung sejak akhir-akhir ini? A. A. D. Rupa-rupanya kamu mengintai saya yang sedang termenung. Rasa-rasanya saya memang seorang yang suka termenung. D.

saya sebagai Ketua Pengawas SJKC Damansara ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak sekolah kerana memberikan peluang kepada saya untuk menyampaikan ucapan dalam majlis yang berbahagia ini. guru-guru. Hadirin yang saya hormati. Kak Seha tinggal sebilik dengan Najwa semasa tinggal di asrama. D. Para murid-murid sedang tekun menjawab soalan peperiksaan di dlam dewan. Kerosakan kemudahan awam berpunca dari sikap golongan remaja. Soalan 31-35 Baca petikan di bawah. Kegiatan kokurikulum di sekolah bertujuan untuk menambahkan pengalaman murid-murid.26. Saya membancuh secawan kopi untuk ayah. C. Mengapakah Zaleha berkenalan dengan Suhaila? C. 28. Paku tersangkut ayah pada dinding bilik. Yang saya hormati Tuan Pengerusi Majlis. Murid-murid yang melibatkan diri dalam kegiatan kokurikulum di sekolah boleh menambahkan pengalaman. D. A. Siti dan keluarganya menziarahi nenek mereka di tiap bulan. Terlebih dahulu. Tun Dr. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di bawah. D. I II III IV A. A. dan rakan pengawas yang dihormati sekalian. Murid-murid boleh menambahkan pengalaman dengan menyertai aktiviti kokurikulum di sekolah. A. Abang Imran sangat mahir di dalam bidang komputer. 30. B. Siapakah yang memperkenalkan Zaleha dengan Suhaila? 27. Soalan 28 – 30 Pilih ayat yang betul. Pengalaman murid-murid akan menambahkan kegiatan kokurikulum di sekolah. Pilih ayat yang sama maksud dengan dengan ayat yang diberikan. 6BM/PEM/6 . Cikgu Azman menghadiahkan ketua darjah kami pen? C. Ibu menghadiahkan tetamu kami masakan istimewanya! B. Bagaimanakah Zaleha hendak mengenali Suhaila? D. B. Guru Besar. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. C. Mahathir Mohamad negarawan yang dihormati di negara kita. B. Bilakah Zaleha berkenalan dengan Suhaila? B. D. A. Zaleha berkenalan dengan Suhaila ketika dia bercuti di kampung neneknya. Ikhmal belajar demi untuk lulus dalam peperiksaan. C. Pengalaman murid-murid akan berkurang jika mereka pergi ke sekolah dan menyertai kegiatan kokurikulum. Semua murid dan guru di sekolah itu saling menghormati. I dan II I dan IV II dan III II dan IV 29.

kita tidak oleh mensia-siakan kepercayaan yang telah diberikan oleh pihak sekolah. Guru Besar D. kita haruslah bijak mengambil tindakan. Pelantikan pengawas baharu B. sebagai pengawas kita perlulah mempunyai personaliti yang baik. Pengawas yang baru dilantik B. 34. 31. Membiarkan perbuatan murid tersebut C.Dalam kesempatan ini. saya ingin merakamkan ucapan tahniah kepada rakan-rakan yang dilantik sebagai pengawas sesi 2013. Seorang pengawas yang baik haruslah mempunyai sifat pemarah. Menegur perbuatan yang dilakukan oleh murid itu D. B. pengawas haruslah mempunyai ciri-ciri kepimpinan kerana kita diharapkan dapat menjadi pemimpin peringkat sekolah. Dalam situasi ini. Sekian. Pengawas ialah pemimpin kecil di sekolah. Bertindak mengikut kata hati B. kita haruslah bersabar dan bersikap positif semasa menjalankan tugas. Guru Disiplin C. A. 33. Melaporkan perkara itu kepada ibu bapa murid Pilih pernyataan yang tidak benar tentang petikan. Perasmian sekolah baru D. Jalankanlah tanggungjawab yang diamanahkan dengan sebaik-baiknya. Baik dari segi pencapaian akademik mahupun tingkah laku. Pengawas haruslah menyeimbangkan antara tugas dan pelajaran. Justeru. Apabila berhadapan dengan masalah murid yang melanggar peraturan sekolah. 32. Sebelum mengundur diri. Kita hendaklah melaksanakan tugas yang dipertanggungjawabkan dengan sebaikbaiknya. Majlis kursus pengawas C. Majlis jamuan pengawas Apakah yang harus dilakukan oleh pengawas apabila berhadapan dengan murid yang melanggar peraturan? A. D. Pengawas SJKC Damansara bagi sesi 2013 baru dilantik. Sebagai pengawas sekolah. Lantaran itu. Siapakah yang menyampaikan ucapan ini? A. Kita insan bertuah kerana terpilih menyandang jawatan ini oleh pihak sekolah. saya ingin mengucapkan selamat menjalankan tugas kepada pengawas sekalian. kita hendaklah menjadi teladan kepada murid-murid. Hal ini disebabkan kita merupakan pemimpin kecil di sekolah. Ketua Pengawas Bilakah ucapan ini disampaikan? A. terima kasih. 6BM/PEM/7 . C. Selain itu. Saya juga berharap agar rakan pengawas dapat menyeimbangkan antara tugas dan pelajaran.

Murid-murid perlu menjawap soalan-soalan yang terdapat dalam buku kerja itu. Pihak Zoo Negara telah mengaturkan pelbagai program yang menarik untuk membolehkan murid-murid mengenali haiwan jinak di Zoo Negara. 36. Hal ini demikian kerana Zoo negara mempunyai 476 spesis haiwan yang jarang ditemui. Zoo Negara yang diuruskan oleh Persatuan Zoologikal Malaysia berusaha untuk meningkatkan pemeliharaan dan penyelidikan haiwan liar. Di samping iu. Maksud perkataan teladan dalam petikan ialah A. Supaya generasi muda gemar melakukan lawatan ke Zoo Negara 37. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Apakah tujuan Persatuan Zoologikal Malaysia mengadakan program pendidikan generasi muda? A. Orang yang dikenali B. Zoo Negara menerima paling banyak kunjungan pelawat pada A. 6BM/PEM/8 . setiap hari Isnin. Selangor.35. D. setiap cuti persekolahan. Orang dihormati D. label. Orang yang dicontohi C. menjadi destinasi lawatan popular dalam kalangan murid-murid pada cuti persekolahan. Jawapan bagi soalan itu dapat diperoleh daripada penerangan pihak zoo. Supaya generasi muda melibatkan diri dalam penyelidikan haiwan D. Untuk menggalakkan kunjungan murid-murid ke Zoo Negara. Hari Terbuka Zoo Negara. Kesimpulannya. Di bawah program ini. B. Pihak sekolah yang ingin mengadakan lawatan ke Zoo Negara perlulah menghubungi pihak Zoo Negara dua minggu sebelum tarikh lawatan. Orang yang disayangi Soalan 36-40 Baca petikan di bawah. C. Supaya generasi muda gemar menjadi sukarelawan di Zoo Negara C. pihak Zoo Negara berharap agar program pendidikan itu akan menyedarkan murid-murid tentang kepentingan menjaga alam sekitar bagi mengekang kepupusan haiwan. Haowan di Zoo Negara ini dipelihara dengan sebaik-baiknya untuk tatapan generasi akan datang. pihak Zoo Negara melalui jabatan pendidikannya telah mengatur pelbagai program pendidikan untuk lawatan sekolah. dan pemerhatian terhadap haiwan tersebut. Supaya generasi muda lebih mengenali dan menghargai haiwan B. Zoo Negara yang terletak di Hulu Kelang. pihak Zoo Negara juga mengendalikan program pendidikan “Zoo sebagai Bilik Darjah”. murid-murid akan dibekalkan sebuah buku kerja semasa mengikuti program lawatan ini. setiap hari persekolahan. papan tanda. Hal ini bagi membolehkan pihak Zoo Negara pengaturkan program lawatan. Pihak pengurusan Zoo Negara juga menyediakan program pendidikan untuk generasi muda agar mereka lebih mengenali dan menghargai haiwan.

Maksud kepupusan dalam petikan ialah A. Murid-murid perlu mencatatkan jawapan mereka di dalam buku kerja. MOKHTAR YAACOB ) 6BM/PEM/9 . A. Mengurangkan kehilangan B. Orang ramai boleh memeli haiwan di Zoo Negara C.38. Untuk membolehkan penjaga haiwan membersihkan kandang haiwan Pilih pernyataan yang tidak benar tentang petikan tersebut. Untuk pentugas Zoo Negara membersihkan persekitaran zoo D. Terdapat pelbagai jenis haiwan di Zoo Negara B. Disediakan oleh : Disemak oleh : __________________ ( EN. menyusut pembiakan 39. Untuk memudahkan pihak Zoo Negara mengaturkan program B. JOHARI MAT JAP ) _____________________ ( EN. Untuk melatih haiwan di Zoo Negara membuat persembahan C. 40. menambah pembiakan C. Program “Zoo sebagai Bilik Darjah” dikendalikan oleh Zoo Negara D. hilang lenyap D. Mengapakah pihak sekolah perlu memaklumkan lawatan mereka kepada pihak Zoo Negara lebih awal? A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful