Universitatea Alexandru Ioan Cuza ,,Iași” Facultatea de Educație Fizică și Sport Specializarea Kinetoterapie și motricitate specială

Kinetoterapia în lombosacralgia din perioada acută

Efectuat: Marchitan Dorin
An III, Gr.J234 Subgrupa S8

prinzand cu mainile o perna in epigastru.V.N. -masaj bland al musculaturii paravertebrale. Aceeasi suferinta. -relaxare generala. ligamente intracanaliculare. -caldura neutra in zona lombara. sunt incluse: durerea lombosacrata izolata. -relaxarea musculaturii lombare. -repaus la pat in usor Trendelenburg (pentru excitarea sinusului carotidian). comprimand plexul celiac. Reechilibrarea S. Durerea lombosacrata localizata sau asociata cu un sindrom radicular. Sub raport clinic. in ghemuit.Denumirea de lombosacralgie. desemneaza durerea lombara inferioara (low back pain) de cauza mecanica. . durerea lombosacrata cu algii diferite pe membrul inferior cat si durerea lombosacrata cu algie iradiata. reprezinta in toate tarile o cauza majora de incapacitate temporara de munca. In combinatie cu tratamentul medicamentos se folosesc si cateva mijloace fiziokinetoterapeutice: -postura de decubit ventral cu perna mare sub abdomen pentru a reduce lordoza lombara. articulatii vertebrale posterioare. constituie peste 50% din cazurile care se prezinta in serviciile de recuperare. -daca postura nu este suportata se incearca decubit lateral. tensiune arteriala crescuta) se urmareste cresterea tonusului vagal si reechilibrarea sistemului nervos vegetativ. 1. -scaderea iritatiei radiculare. radiculara. Kinetoterapia in perioada acuta Obiective: -reechilibrarea sistemului nervos vegetativ. generata de suferinta atat a tesuturilor moi lombare cat si a structurilor vertebrale (disc vertebral.: majoritatea bolnavilor prezinta o hipersimpaticotonie cu rasunet asupra functiei cardiocirculatorii (tahicardie. pediculi vertebrali) afectate printr-un proces degenerativ.

Relaxarea musculaturii lombare este foarte importanta. cu cadru special sau improvizand tractiunea pe bazin cu o centura lata de care cablul este tractionat prin scripete. Metode: -aplicarea exercitiului de facilitare "hold-relax" modificat. rezistenta care se aplica va fi moderata sau minima. antrenament propriu. Mijloace: -exercitiu de respiratie profunda cu expiratie prelungita si zgomotoasa. -diagonalele membrului superior influenteaza musculatura superioara abductoare si cea extensoare superioara a trunchiului. . -metoda Jacobson are la baza relaxarea progresiva pe baza principiului de indentificare kinestezica a starii de tensiune (contractia) musculara. 3. pentru ca contractura declanseaza durerea là cerc vicios: contractie musculara voluntara de aparare-tulburari circulatorii musculare locale-acumulare de metaboliti acizi-durere-contractura involuntara-tulburari circulatorii musculare-acumulare de metaboliti acizi-durere. -se utilizeaza pozitii finale ale diagonalelor Kabat pentru membre. decubit lateral ("cocos de pusca") sau in orice alta pozitie relaxanta. dar si pentru efectul de decontracturare generala (inclusiv a musculaturii paravetebrale). Relaxarea generala: este indicata scaderea tensiunii psihice data de durere si care intretine durerea. patul fiind in Trendelenburg. contrar este data de corpul pacientului. Scaderea iritatiei radiculare (cand exista proces patologic la nivel vertebral intracanal): se realizeaza prin: -adaptarea unor posturi antalgice in decubit dorsal (cel mai frecvent cu genunchii flectati). -abordarea grupei musculare se va face de la distanta la zona afectata. pacientul concentrandu-se numai asupra miscarilor respiratorii. revenire. 4. -diagonalele membrului inferior influenteaza musculatura inferioara abdominala si pe cea a trunchiului. prin antiteza cu lipsa de tensiune (relaxarea) sedinte repetate cu durata de 15-40 minute in 3 parti: prolog.2. contractia este urmata de relaxarea muschilor activati. -tractiuni vertebrale continue la pat.