GRADINITA NR. 209 GRUPA: MARE “ B” URSULETI PROF.

GHEORGHE CARMEN ELENA

CATEGORII DE ACTIVITATI: ☺ ACTIVITATI DE DEZVOLTARE PERSONALA: Intalnirea de dimineata ☺ ACTIVITATI LIBER-ALESE: Centre deschise: Arta, Stiinta, Constructii, Joc de masa ☺ ACTIVITATI PE DOMENII EXPERIENTIALE: ♦ Domeniul Stiinte: Activitate cu continut matematic ♦ Domeniul Limba si comunicare TEMA ANUALA: “Cine si cum planifica/ organizeaza o activitate?” TEMA SAPTAMANALA: “Ne pregatim de carnaval” TEMA ZILEI SI A ACTIVITATILOR: “Cu masca, fara masca” MIJLOC DE REALIZARE: Activitate integrata

TIPUL ACTIVITATII: consolidare si verificare de cunostinte SCOPUL ACTIVITATII: Sistematizarea si consolidarea cunostintelor despre personajele din povesti; Verificarea capacitatii de a desparti cuvintele in silabe; Verificarea capacitatii de a formula propozitii simple si dezvoltate, corecte din punct de vedere gramatical; Sistematizarea si consolidarea deprinderilor de lucru intelectual la activitatile cu continut matematic si de educare a limbajului; Verificarea capacitatii de a lucra cu numerele si cifrele in concentrul 1-10; Verificarea pozitiilor spatiale Formarea deprinderii de a lucra in echipa; Exersarea operatiilor gandirii (analiza, sinteza, comparatia)

OBIECTIVE DE REFERINTA: 1. participarea la activitatile de grup, inclusiv la activitatile de joc, atat in calitate de vorbitor, cat si in calitate de auditor; 2. imbogatirea vocabularului activ si pasiv; 3. despartirea cuvintelor in silabe; 4. clasificarea personajelor din povestile studiate in pozitive si negative; 5. formarea multimilor in functie de un criteriu dat si pozitionarea acestora respectand pozitiile spatiale date; 6. identificarea pozitiei unui personaj intr-un sir utilizand numeralul ordinal; 7. efectuarea operatiilor de adunare si scadere cu 1-2 unitati in concentrul 1-10, prin manipulare de personaje si obiecte; 8. compunerea si rezolvarea problemelor simple, implicand adunarea si scaderea in limitele 1-10;

2

O9: sa identifice pozitia unui obiect intr-un sir. copilul care va raspunde corect si 3 . copilul care va realiza cel mai repede si corect multimile date va aduce echipei sale un punct. ● REGULILE JOCULUI ♠ copiii raspund. pe rand. 1: se va recunoaste corect povestea de pe plansa didactica sau de pe DVD. ♠ la Proba nr. ♠ copilul identifica pozitia probei si a materialului ce trebuie utilizat in functie de indicatiile de pe fiecare proba aflata pe panou.OBIECTIVE OPERATIONALE: Pe parsursul si la sfarsitul activitatilor. mijloace audio-vizuale). planse didactice. copiii vor fi capabili: O1: sa recunoasca povestea. utilizand materialul didactic. O11: sa rezolve probleme simple implicand adunarea si scaderea cu 1-2 unitati in concentrul 1-10. ♠ este desemnat cate un copil din fiecare echipa pentru realizarea fiecarei sarcini a fiecarei probe. O5: sa alcatuiasca propozitii simple si dezvoltate avand tot atatea cuvinte cate silabe sunt in cuvintele date. O4: sa desparta corect in silabe cuvintele date. O3: sa identifice sunetul initial si final al unor cuvinte date. precum si literele corespunzatoare. identificand numarul de silabe al fiecarui cuvant. O10: sa efectueze operatii de adunare si scadere cu 1-2 unitati in limitele 1-10. la solicitarea educatoarei. O2: sa clasifice personajele in functie de caracterul acestora. O6: sa recite expresiv poezii despre personajele din povesti. O7: sa plaseze corect pe macheta jetoane in functie de indicatiile educatoarei. utilizand materialul didactic prezentat (masti. ♠ se va desemna cate un copil din fiecare echipa pentru realizarea multimilor dupa criteriile date. utilizand numeralul ordinal. O8: sa formeze multimi in functie de un criteriu dat.

♠ la Proba nr. 8: copiii trebuie sa plaseze o bulinuta sub a treia trăsură si una sub primul norisor. ♠ la Proba nr. ♠ la Proba nr. 2: copiii trebuie sa identifice personajul pozitiv sau negativ din povestea prezentata. ♠ la Proba nr. 7: copiii trebuie sa plaseze corect: 3 pomi in stanga castelului si 4 cai in dreapta lui. se va solicita identificarea literei corespunzatoare sunetului initial si final al cuvintelor date. ♠ la Proba nr. 6: copiii trebuie sa recite poezii despre diverse personaje din povesti. astfel: 2 intre printesa si imparat si 1 intre imparat si imparateasa. 9: copiii trebuie sa plaseze 3 printi in dreapta printesei. fiecare raspuns corect va fi recompensat cu cate un punct.o masca pe panoul de punctaj. 3: copiii trebuie sa identifice sunetul initial si final al unor cuvinte date. fiecare raspuns corect va fi recompensat cu un punct. pentru departajare. fiecare raspuns corect va fi recompensat cu cate un punct pe panoul de punctaj. de asemenea. 10: copiii trebuie sa plaseze cu o masca mai mult in dreapta jos a imaginii decat cate trasuri sunt in total si cu 2 masti mai putine decat cate pasarele sunt in total. 5: copiii trebuie sa alcatuiasca propozitii formate din tot atatea cuvinte cate silabe au cuvintele date. fiecare raspuns corect va fi recompensat cu un punct. avand la dispozitie materialul didactic. ei trebuie sa plaseze tot atatea pasarele in stanga sus a castelului de cate ori se bate din palme (5 ori) si tot atatea pasarele in dreapta jos a castelului de cate ori se pocneste din degete (4).repede va aduce echipei sale un punct. ♠ la Proba nr. ♠ la Proba nr. 4 . copilul care va raspunde corect va primi un punct pe panou. fiecare raspuns corect va fi recompensat cu cate un punct. 4: copiii trebuie sa desparta in silabe cuvintele date. fiecare raspuns corect va fi recompensat cu cate un punct. al caror corespondent bidimensional se afla in imaginea data. fiecare raspuns corect va fi recompensat cu un punct pe panoul de punctaj ♠ la Proba nr. fiecare raspuns corect va fi recompensat cu cate un punct. ♠ la Proba nr.

sa plaseze corect pe macheta jetoane in functie de indicatiile educatoarei. ♠ echipa care va totaliza la finalul jocului cele mai multe puncte va fi castigatoarea concursului. sa identifice pozitia unui obiect intr-un sir. sa efectueze operatii de adunare si scadere cu 1-2 unitati in limitele 1-10. pe rand. 5 . utilizand numeralul ordinal. fie prin reprezentantii alesi pentru fiecare proba. sa formeze multimi in functie de un criteriu dat. dreptul de a purta masca la Concursul de dans din Etapa a III-a. ♠ echipa castigatoare va primi. sa identifice litera corespunzatoare sunetului initial si final al unor cuvinte date. sa recite expresiv poezii despre personajele din povesti.ALA 2 Sarcina didactica: ♦ concurentii fiecarei echipe vor trebui. sa desparta in silabe cuvintele date. ♠ fiecare proba castigata valoreaza un punct (o masca pe panoul de punctaj.rosie pentru Echipa Printeselor si albastra pentru Echipa Cavalerilor).♠ raspunsurile gresite din partea unei echipe dau sansa echipei adverse sa raspunda. sa clasifice personajele in functie de caracterul acestora. in final. ♠ raspunsurile corecte vor fi aplaudate. sa identifice sunetul initial si final al cuvintelor date. sa rezolve probleme simple de adunare si scadere. sa alcatuiasca propozitii cu tot atatea cuvinte cate silabe are un cuvant dat. fie toata echipa: sa recunoasca povestea prezentata.

ADP: ACTIVITATE DE DEZVOLTARE PERSONALA Intalnirea de dimineata: “Bine ati venit la carnaval!” (salutul. Didactica Publishing House. Paraschiva (2002). casetofon. prezenta. inchiderea si deschiderea ochilor. carioca. Editura Aramis. fara masca” I. foarfeci. Bucuresti Florescu. Bucuresti Ezachil. jetoane cu imagini. Dorina (2008). bataile din palme. manuirea materialelor. lipici. ecusoanele.ELEMENTELE DE JOC: surpriza. pensule. Liliana (2004). Editura V & I Integral. CD. sfori masti. “Frumoasa mea copilarie”. aplauzele. “Laborator prescolar (ghid metodologic)”. Bucuresti ACTIVITATI DE INVATARE: “Cu masca. Bucuresti. “Proiecte didactice. macheta. perforator. pocnit din degete MATERIAL DIDACTIC: decor specific lumii povestilor si carnavalului. fise. panou de punctaj. “Jocuri interdisciplinare (material auxiliar pentru educatoare)”. 2005 Antonovici. accesorii masti. planse didactice. costume. masti. jetoane cu cifre si litere. calendarul naturii. Editura V & I Integral.invatamant prescolar”. acuarele. panou de concurs. melodia Les Valses de Vienne (François Feldman) MATERIAL BIBLIOGRAFIC: “Programa activitatilor instructiv-educative in gradinita de copii”. baloane cu heliu. Stefania (2008). activitatea de grup. cutii carton. foi. Bucuresti Buzdugan. creioane colorate. carton. noutatea zilei) 6 . Editura Excelsior.

ALA 1: JOCURI SI ACTIVITATI DIDACTICE ALESE ARTA: “Masca de carnaval” (pictura. conversatia. exercitiul Mijloace si materiale didactice: cartoane. sfoara masti Obiective operationale: Pe parcursul si la sfarsitul activitatii. pensule. O2: sa coloreze corespunzator bulinele care desemneaza raspunsul corect (verde pentru adevarat si rosu pentru fals) 7 . copiii vor fi capabili: O1: sa identifice raspunsul corect la fisele date. decorare) Metode si procedee didactice: explicatia.Rutine: “Suntem harnici” (exersarea unor deprinderi de ordine) “Apa. perforator. accesorii masti. prietena mea” (exersarea unor deprinderi igienico-sanitare) “Pregatim materialele pentru activitati” Tranzitii: primele miscari din Vals (ALA 2) II. demonstratia. exercitiul Mijloace si materiale didactice: fise. creioane colorate Obiective operationale: Pe parcursul si la sfarsitul activitatii. O3: sa realizeze mastile de carnaval cu ajutorul materialelor date. copiii vor fi capabili: O1: sa picteze mastile cu ajutorul materialul didactic. conversatia. demonstratia. lipici. O2: sa decoreze mastile cu accesoriile puse la dispozitie. acuarele. STIINTA: “Adevarat sau fals?” (rezolvare de fise) Metode si procedee didactice: explicatia.

exercitiul Mijloace si materiale didactice: cutii carton. copiii vor fi capabili: O1: sa construiasca castelul din cutii de carton. copiii vor fi capabili: O1: sa identifice drumul corect pe care trebuie sa-l parcurga copilul pana la ochelarii sai. cu ajutorul materialelor puse la dispozitie. O2: sa picteze castelul. demonstratia. pensule Obiective operationale: Pe parcursul si la sfarsitul activitatii.CONSTRUCTII: “Construieste castelul” Metode si procedee didactice: explicatia. creioane colorate Obiective operationale: Pe parcursul si la sfarsitul activitatii. acuarele. conversatia. demonstratia. O2: sa traseze cu creionul drumul corect al copilului pana la ochelari 8 . conversatia. JOC DE MASA: “Ajuta copilul sa-si gaseasca ochelarii pentru bal!” Metode si procedee didactice: explicatia. exercitiul Mijloace si materiale didactice: foi cu labirint.

identificarea sunetului initial si final al cuvintelor. La sfarsitul activitatii se va desemna echipa castigatoare (cea care va avea cele mai multe puncte). cautarea materialului potrivit probei de concurs. integrarea cuvintelor in structuri noi Grupa este impartita in doua echipe: Echipa Printeselor si Echipa Cavalerilor. corecte din punct de vedere gramatical SARCINI DIDACTICE: verificarea cunostintelor despre personajele din povesti. aceasta avand dreptul sa danseze la bal cu masca. ELEMENTE DE JOC: surpriza.III. stimulente REGULILE JOCULUI: 9 . aplauze. Fiecare echipa are un semn distinctivcostum corespunzator si ecuson cu imaginea unei printese sau a unui cavaler. Fiecare raspuns corect din partea unei echipe aduce acesteia un punct (masca rosie pentru printese si albastra pentru cavaleri) pe panoul de punctaj. ADE: ACTIVITATI PE DOMENII EXPERIENTIALE ACTIVITATE INTEGRATA: “Carnavalul surprizelor” DLC: DOMENIUL LIMBA SI COMUNICARE MIJLOC DE REALIZARE: jocul didactic TIPUL ACTIVITATII: consolidare de priceperi si deprinderi FORMA DE REALIZARE: activitate integrata SCOPUL: Verificarea capacitatii de a formula propozitii simple si dezvoltate. despartirea cuvintelor in silabe. miscarea.

imagini DS: ACTIVITATE CU CONTINUT MATEMATIC MIJLOC DE REALIZARE: jocul didactic TIPUL ACTIVITATII: consolidare de priceperi si deprinderi FORMA DE REALIZARE: activitate integrata SCOPUL: Sistematizarea si verificarea cunostintelor matematice asimilate de-a lungul anului scolar SARCINI DIDACTICE: plasarea corecta pe macheta jetoane in functie de indicatiile educatoarei. instructajul verbal. copiii vor fi capabili: O1: sa recunoasca povestea. intrecerea. O5: sa alcatuiasca propozitii simple si dezvoltate avand tot atatea cuvinte cate silabe sunt in cuvintele date. utilizand materialul didactic prezentat (masti. dialogul dirijat. identificand numarul de silabe al fiecarui cuvant. STRATEGII DIDACTICE: Metode si procedee: jocul. exercitiul. O6: sa recite expresiv poezii despre personajele din povesti. O4: sa desparta corect in silabe cuvintele date. demonstratia.OBIECTIVE OPERATIONALE: Pe parsursul si la sfarsitul activitatilor. observatia. O2: sa clasifice personajele in functie de caracterul acestora in personaje pozitive si personaje negative. explicatia. problematizarea. mijloace audio-vizuale). invatarea prin cooperare. conversatia. costume. O3: sa identifice sunetul initial si final al unor cuvinte date. munca in echipa Mijloace de invatamant: planse. planse didactice. precum si literele corespunzatoare. 10 . panou de punctaj.

Fiecare echipa are un semn distinctiv- REGULILE JOCULUI: costum corespunzator si ecuson cu imaginea unei printese sau a unui cavaler. utilizand materialul didactic.- formarea multimilor in functie de un criteriu dat. pozitii spatiale. efectuarea operatiilor de adunare si scadere cu 1-2 unitati in limitele 1-10. numeral ordinal. cautarea materialului potrivit probei de concurs. aplauze. adunari si scaderi cu 1-2 unitati in concentrul 1-10 etc. La sfarsitul activitatii se va desemna echipa castigatoare (cea care va avea mai multe puncte). utilizand numeralul ordinal. . copiii vor fi capabili: O1: sa plaseze corect pe macheta jetoane in functie de indicatiile educatoarei. probe care vizeaza verificarea si consolidarea cunostintelor matematice invatate pe parcursul anului scolar (numeratie in concentrul 1-10. aceasta avand dreptul sa danseze la bal cu masca. utilizand numeralul ordinal. identificarea pozitiei unui obiect intr-un sir. Completarea acesteia se va realiza respectand probele de joc. O3: sa identifice pozitia unui obiect intr-un sir. O4: sa efectueze operatii de adunare si scadere cu 1-2 unitati in limitele 1-10. O2: sa formeze multimi in functie de un criteriu dat.) ELEMENTE DE JOC: surpriza. Fiecare raspuns corect din partea unei echipe aduce acesteia un punct (masca rosie pentru printese si albastra pentru cavaleri) pe panoul de punctaj. Grupa este impartita in doua echipe: Echipa Printeselor si Echipa Cavalerilor. rezolvarea problemelor simple de adunare si scadere. miscarea. 11 . stimulente OBIECTIVE OPERATIONALE: Pe parcursul si la sfarsitul activitatii. Sarcinile didactice ce trebuiesc indeplinite sunt referitoare la completarea unei machete bidimensionale cu jeloane cu diferite imagini.

O4: sa se creeze o atmosfera de veselie. copiii vor fi capabili: O1: sa realizeze miscari in functie de melodie. IV. O2: sa danseze in ritmul muzicii.O5: sa rezolve probleme simple implicand adunarea si scaderea cu 1-2 unitati in concentrul 1-10. de voie buna si de relaxare. ALA 2 “Vals”.dans tematic “Parada costumelor de carnaval” OBIECTIVE OPERATIONALE: Pe parcursul si la sfarsitul activitatii. 12 . O3: sa participe cu interes la parada costumelor de carnaval.

iar probele de joc se vor afla pe un panou. numerele (1-10) fiind scrise fiecare pe cate un cerc.surpriza mimeaza faptul ca se va desfasura un concurs intre Echipa Cavalerilor si Echipa Printeselor. Fiecare proba va fi numerotata . pictura.salutul. stiinta: Rezolvare de fise: “Adevarat sau fals?” (povesti cunoscute) Copiii isi vor alege centrul de interes la care se vor juca. In spatele fiecarui numar se va afla scrisa proba de joc. urmand ca la sfarsit sa fie evaluate produsele muncii lor. se va trece la activitatea integrata. decorare). Fiecare raspuns . Personajul. completarea panoului de prezenta si a calendarului zilei. Jocul se va numi “Carnavalul surprizelor’’. astfel: joc de masa: ”Ajuta copilul sa-si gaseasca ochelarii pentru bal!“ (labirint). Se poarta o scurta discutie despre povestile invatate si personajele din acestea. Probele de joc vor fi descoperite pe rand cu ajutorul personajului-surpriza. Copiii sunt condusi catre principalele centre de interes deschise.SCENARIUL ZILEI ♦ Intalnirea de dimineata: copiii intra in sala de clasa intr-un decor de carnaval. Dupa tranzitie. constructii: “Construieste castelul!” arta: ”Masca de carnaval“ (decupare.domeniul limba si comunicare si domeniul stiinte (activitate cu continut matematic). cat si despre notiunea de carnaval. . Aceasta discutie va fi intrerupta de catre un personaj-surpriza (un mim) care va sugera prin miscari adecvate ca astazi se vor juca de-a carnavalul.

sa identifice sunetul initial si final al cuvontelor date. Vor raspunde. Raspunsurile gresite din partea unei echipe dau sansa celeilalte echipe de a raspunde. pe rand. Educatoarea ‘’traduce’’ limbajul mimului si spune ca este foarte important ca toti copiii sa aiba masti pentru a se costuma corect la carnavalul care se va desfasura la sfarsitul jocului. doar copiii solicitati de catre doamna educatoare. Se vor aplauda si recompensa doar raspunsurile corecte. fie prin reprezentantii alesi pentru fiecare proba. Sarcina didactica: ♦ concurentii fiecarei echipe vor trebui. pe rand. sa desparta in silabe cuvintele date.de culoare rosie pentru Printese si albastra pentru Cavaleri. sa clasifice personajele in functie de caracterul acestora. fie toata echipa: sa recunoasca povestea prezentata. sa alcatuiasca propozitii cu tot atatea cuvinte cate silabe are un cuvant dat. Copiii sunt invitati sa se aseze pe scaunele pentru a descoperi impreuna cu doamna educatoare probele jocului aflate pe panoul de joc. sa identifice litera corespunzatoare sunetului initial si final al unor cuvinte date. sa plaseze corect pe macheta jetoane in functie de indicatiile educatoarei. 14 . sa recite expresiv poezii despre personajele din povesti. Echipa cu cele mai multe puncte (masti) castiga.corect va fi punctat pe panoul de punctaj cu cate o masca.

3 (domeniul limba si comunicare): . 6 (domeniul limba si comunicare): . sa identifice pozitia unui obiect intr-un sir. 9 (activitate cu continut matematic) 15 . Proba nr.denumirea personajului pozitiv si negativ din povestile date Proba nr. utilizand numeralul ordinal.recunoasterea povestii din imagine Proba nr.identificarea sunetului initial si final al unui cuvant dat precum si a literei corespunzatoare. 4 (domeniul limba si comunicare): despartirea in silabe a unor cuvinte date. 1 (domeniul limba si comunicare): .- sa formeze multimi in functie de un criteriu dat.plasarea unor jetoane pe o macheta respectand pozitiile spatiale date. 7 (activitate cu continut matematic) . - sa rezolve probleme simple de adunare si scadere.recitarea poeziilor legate de personajele din povesti Proba nr. Proba nr. 2 (domeniul limba si comunicare): . Proba nr. 8 (activitate cu continut matematic) plasarea unor jetoane pe o macheta utilizand numeralul ordinal Proba nr. 5 (domeniul limba si comunicare) . Dupa jocul de proba se trece la desfasurarea propriu-zisa a acestuia: Proba nr. Proba nr.alcatuirea unor propozitii cu numar de cuvinte dat. sa efectueze operatii de adunare si scadere cu 1-2 unitati in limitele 110.

.plasarea unor jetoane pe o macheta respectand numarul de elemente dat precum si intervalul de pozitionare. Echipa care va acumula cele mai multe puncte castiga.deprinderi de igiena personala. 10 (activitate cu continut matematic) rezolvarea problemelor simple de adunare si scadere cu 1-2 unitati in concentrul 1-10 Fiecare raspuns corect va fi recompensat cu un punct pe panoul de concurs si cu aplauze. Proba nr. 16 . in care copiii realizeaza pe perechi un concurs de ”Vals“ si apoi face “Parada costumelor de carnaval” Copiii parasesc sala de grupa. Se trece la etapa a III-a. Tranzitii Tranzitiile sunt constituite de miscarile de dans care vor constitui dansul final de la ALA 2. pregatindu-se pentru masa de pranz (rutina). Rutina: "Prosopelul umed".

pregatirea decorului adecvat povestilor si carnavalului Introducerea copiilor in sala de grupa. Salutul Copiii se saluta dandu-si mana si substituindu-si numele cu cel al unui personaj din poveste. cat si despre notiunea de carnaval. indicatori) Observarea comportamentului verbal Asigurarea conditiilor pentru buna desfasurare a activitatii: aranjarea materialului didactic. Se poarta o scurta discutie despre povestile invatate si personajele din acestea.Etapele activitatii Moment organizatoric Obiective operational e Continutul stiintific al invatarii Strategii didactice Metode si Mijloace de procedee invatamant Mini-decor adecvat carnavalului lumii Evaluare (instrumente. . aranjarea mobilierului. Intalnirea de dimineata Copiii vin rand pe rand si se asaza pe pernute pentru a putea stabili fiecare un contact vizual cat mai bun cu toti membrii grupei.

fise Strategii didactice Evaluare Frontala Arta: "Masca de carnaval" (decupare. Calendarul zilei Se realizeaza o scurta discutie despre anotimp. an etc si se completeaza Captarea atentiei Anuntarea temei si a sarcinilor de lucru O1 O2 O1. pictura. accesorii masti. Etapele O4 Obiective Calendarul zilei. Constructii: “Construieste castelul!” decorare) Continutul stiintific al invatarii Explicatia tia Instructajul Joc de masa: "Ajuta copilul sa-si gaseasca DemonstraPanoul cu probele Frontala de concurs Labirint. O2.Etapele activitatii Obiective operational e Continutul stiintific al invatarii Strategii didactice Metode si Mijloace de procedee invatamant Evaluare (instrumente. acuarele. O2 O1. O3. luna. cartoane. vreme. In sala isi Conversatia face aparitia un mim care va sugera prin miscari adecvate ca astazi se vor juca de-a carnavalul. Copiii sunt condusi catre principalele centre de Conversatia interes deschise. Se desfasoara sub forma unei surprize. indicatori) Prezenta Copiii se vor numara si se vor trece la panou absentii si prezentii. pensule. cutii carton. verbal 18 . data. astfel: ochelarii pentru bal!" (labirint). creioane Individuala colorate.

In spatele fiecarui numar se va afla scrisa Conversatia proba de joc.activitatii operational e O1. Probele de joc vor fi descoperite pe Explicatia rand cu ajutorul personajului-surpriza. iar probele de joc se vor afla pe un panou. indicatori) Individuala Frontala Dirijarea invatarii Panoul cu probele Orala de joc Frontala Frontala Etapele activitatii Obiective operational Strategii didactice Metode si Mijloace de procedee invatamant Evaluare (instrumente. Fiecare proba va fi numerotata . TRANZITIE: Se vor invata miscarile din prima parte a valsului care se va desfasura in ALA 2 Personajul-surpriza mimeaza faptul ca se va Conversatia desfasura un concurs intre Echipa Cavalerilor si Echipa Printeselor. 19 . Fiecare Demonstraraspuns corect va fi punctat pe panoul de punctaj Continutul stiintific al invatarii tia Munca in Copiii isi vor alege centrul de interes la care se echipa Mijloace de invatamant (instrumente. urmand ca la sfarsit sa fie evaluate produsele muncii lor. O2 Metode si procedee Stiinta: Rezolvare de fise: “Adevarat sau fals?” Exercitiul (povesti cunoscute) vor juca. Jocul se va numi “Carnavalul surprizelor’’. numerele (1-10) fiind scrise fiecare pe cate un cerc.

doar copiii solicitati de Conversatia catre doamna educatoare.de culoare rosie pentru Printese si albastra pentru Cavaleri. Explicatia tia Raspunsurile gresite din partea unei echipe dau DemonstraPuncterosii Printese albastre Cavaleri Macheta bidimensionala Planse didactice masti indicatori) pentru Orala si Individuala pentru Orala Individuala Frontala Se vor aplauda si recompensa doar raspunsurile Exercitiul Etapele activitatii Obiective operational e Continutul stiintific al invatarii Strategii didactice Metode si Mijloace de procedee invatamant Evaluare (instrumente. sansa celeilalte echipe de a raspunde. Copiii sunt invitati sa se aseze pe scaunele pentru a descoperi impreuna cu doamna educatoare probele jocului aflate pe panoul de joc. corecte. Echipa cu cele mai multe puncte (masti) castiga.e cu cate o masca. pe rand. indicatori) 20 . Educatoarea "traduce" Conversatia limbajul mimului si spune ca este foarte Exercitiul important ca toti copiii sa aiba masti pentru a se costuma corect la carnavalul care se va desfasura la sfarsitul jocului. Vor raspunde.

● sa recunoasca povestea prezentata. ● sa recite expresiv poezii despre personajele din povesti. ● sa clasifice personajele in functie de caracterul acestora. cate silabe are un cuvant dat. fie Demonstraprin reprezentantii alesi pentru fiecare proba. pe rand. ● sa desparta in silabe cuvintele date. Etapele activitatii Obiective operational e ● sa plaseze corect pe macheta jetoane in functie Continutul stiintific al invatarii Strategii didactice Metode si procedee Mijloace de invatamant Explicatia DemonstraExercitiul Panoul cu probele de concurs Panoul punctajul cu Orala Individuala ● sa alcatuiasca propozitii cu tot atatea cuvinte tia Evaluare (instrumente. ● sa identifice litera corespunzatoare sunetului Exercitiul initial si final al unor cuvinte date. ● sa identifice sunetul initial si final al cuvontelor date. fie tia toata echipa: ● sa respecte regulile jocului.Explicarea jocului Explicatia Orala Individuala Concurentii fiecarei echipe vor trebui. indicatori) 21 .

Desfasurarea jocului de proba Jocul de proba consta in identificarea povestii de la DVD si a personajelor acesteia. Dupa desfasurarea jocului de proba se trece la desfasurarea jocului propriu-zis. Desfasurarea propriu-zisa a jocului: Jocul incepe cu citirea continutului probei Etapele activitatii Obiective operational e numarul 1 si se continua pana la ultima proba.de indicatiile educatoarei. ● sa formeze multimi in functie de un criteriu dat. utilizand numeralul ordinal. indicatori) DVD Orala Frontala Orala Frontala 22 . ● sa rezolve probleme simple de adunare si scadere. Continutul stiintific al invatarii Panoul cu probele Orala de concurs Strategii didactice Metode procedee si Mijloace invatamant de Frontala Evaluare (instrumente. ● sa efectueze operatii de adunare si scadere cu 1-2 unitati in limitele 1-10. ● sa identifice pozitia unui obiect intr-un sir.

Explicatia imparat. Prin metoda Explicatia Mainii oarbe. Demonstratia Etapele activitatii Obiective operational e COMPLICAREA JOCULUI Continutul stiintific al invatarii DVD Televizor Cifre Planse Orala Frontala Orala Frontala Imagini Jetoane cu litere Orala Frontala Orala Frontala Strategii didactice Metode si Mijloace procedee Exercitiul invatamant Evaluare de (instrumente. O4 Exercitiul Proba nr. copiii vor extrage biletelul cu cifra Exercitiul corespunzatoare numarului plansei cu povestea Proba nr. 2: se va identifica personajul pozitiv Conversatia sau negativ din povestile prezentate. se va solicita identificarea literei Demonstracorespunzatoare sunetului initial si final al tia cuvintelor date. pentru Explicatia departajare. balaur. catelusa. rege. 4: se vor desparti in silabe cuvintele Conversatia date: poveste. al caror corespondent Conversatia bidimensional se afla in imagine.Proba nr. 3: se va identifica sunetul initial si O3 final al unor cuvinte date. printesa. 1: se va recunoaste corect povestea de Conversatia O1 O2 pe plansa didactica sau de pe DVD Exercitiul Proba nr. cavaler. indicatori) 23 .

balaur. cavaler. imparat. 8: copiii trebuie sa plaseze o bulinuta Etapele activitatii Obiective operational e O9 O7 sub a treia trasura si una sub primul norisor Continutul stiintific al invatarii Demonstratia Conversatia Proba nr. printesa. 5: copiii trebuie sa alcatuiasca O5 propozitii formate din tot atatea cuvinte cate silabe au cuvintele date (poveste. ei trebuie sa plaseze tot atatea pasarele in stanga sus a castelului de cate ori se bate din palme (5 ori) si tot atatea pasarele in Conversatia dreapta jos a castelului de cate ori se pocneste din Explicatia O7 degete 4) Proba nr. catelusa. cai. de asemenea. Orala norisori Frontala Evaluare de (instrumente. rege) O6 diverse personaje din povesti TRANZITIE: partea a II-a din Vals O7 O8 pomi in stanga castelului si 4 cai in dreapta lui. 9: copiii trebuie sa plaseze 3 printi in Explicatia Jetoane cu printi 24 . pasarele Orala Frontala Orala Frontala Orala Frontala Proba nr. 6: copiii trebuie sa recite poezii despre Explicatia Demonstratia Macheta bidimensionala Jetoane cu: pomi. indicatori) Orala Frontala Exercitiul Macheta Strategii didactice Metode si Mijloace procedee Conversatia invatamant bidimensionala Proba nr. 7: copiii trebuie sa plaseze corect: 3 Exercitiul Jetoane cu tresuri.Proba nr.

indicatori) Frontala Individuala Frontala Individuala tine cont de pasii invatati la TRANZITII de-a Explicatia DemonstraO1. casetofon costume Evaluare de (instrumente. O2. Se va desemna echipa invingatoare care va avea dreptul sa danseze avand masca pe fata Obtinerea performantei O1. O4 TRANZITIE: partea a III-a din Vals Obtinerea performantei Copiii vor dansa Vals si apo vor face Parada costumelor de carnaval. casetofon CD. O2.dreapta printesei. melodia Les Valses de Vienne (François Feldman) si se va Continutul stiintific al invatarii tia Exercitiul Jetoane cu masti Orala Frontala Masti Orala Frontala Strategii didactice Metode si Mijloace procedee invatamant CD. 10: copiii trebuie sa plaseze cu o masca mai mult in dreapta jos a imaginii decat cate trasuri sunt in total si cu 2 masti mai putin decat cate pasarele sunt in total. astfel: 2 intre printesa si Demonstraimparat si 1 intre imparat si imparateasa O10 O11 COMPLICAREA JOCULUI Proba nr. O4 Etapele activitatii Obiective operational e lungul zilei. Valsul se va dansa pe perechi. O3. O3. Parada costumelor de carnaval se va desfasura tia respectand ordinea intrarii in scena desemnata Exercitiul 25 .

Exercitiul Frontala Individuala 26 . Se fac aprecieri globale si frontale asupra Explicatia Evaluarea activitatii copiilor. Se ofera recompense tuturor copiilor. copiii putand recita poezii despre personajele pe care le interpreteaza.prin metoda Mainii oarbe. “Prosopelul umed” – deprinderi igienico-sanitare. Copiii parasesc sala de grupa pregatindu-se pentru masa de pranz (rutina).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful