Hasil dari perbincangan dengan rakan guru dalam mengajar Bahasa Melayu, beliau mencadangkan beberapa teknik P&P

Bahasa Melayu (Penulisan) yang berkesan berdasarkan pengalaman dan aplikasi oleh guru-guru. Berikut adalah beberapa strategi atau cara mengajar karangan Bahasa Melayu bagi pelajar lemah dan GaLus. Teknik 1 Edar contoh karangan lengkap kepada murid Guru baca bersama murid Menyalin perenggan demi perenggan Semak ejaan/tanda bacaan Edar karangan yang sama - dalam bentuk isi tempat kosong sebagai latihan Teknik 2 Beri gambar tunggal/bersiri Bina ayat berdasarkan gambar Berikan kosa kata yang dominan dengan gambar Mula mengarang Semak karangan/kesan tanda baca dan ejaan Teknik 3 Edar karangan lengkap Cari perkataan sukar, catat di papan kapur Guru/murid - sebut/baca/ulang/terangkan makna perkataan tersebut Guru menyebut - murid mengeja Perbetulkan ejaan Ambil isi karangan dalam perenggan 1 sahaja Tuliskan di papan kapur Bina ayat daripada isi karangan Beri penekanan kepada pemerengganan dan tanda baca Teknik 4 Salin contoh karangan Mengambil imlak Latihan mengarang/banyak salah buat semula Baca contoh-contoh karangan Tampal contoh karangan dalam bilik darjah Apa yang saya bincangkan, teknik di atas diamalkan oleh guru sekolah rendah. Namun, dengan sedikit ubahsuai, rasanya boleh diaplikasikan di semua peringkat. ~Teknik yang sangat baik. Bagi pecutan akhir biasanya untuk kelas Galus saya galakkan pelajar menyalin contoh karangan cemerlang kerana pelajar akan ingat format dan binaan karangan. Saya uji di peringkat peperiksaan Alhamdulillah pelajar mampu mengingat kembali karangan tersebut. Sekadar berkongsi http://sepanjang-jalan.blogspot.com/2010/01/teknik-mengajar-penulisan-bagi-pelajar.html

. Izzul Akma ………………………………………. 2.. Malaysia memajukan ekonomi negara.. semalam ialah hari Isnin ………………………………. bungkusan berisi pakaian dan makanan dihantar ke Banda Acheh untuk membantu mangsa Tsunami dan gempa bumi. f. b. c.. bendera Malaysia itu saya ………………………………. Esok pagi menggunakan perkhidmatan Pos Laju. b. Gabungkan ayat-ayat berikut sehingga membentuk ayat majmuk. memajukan ekonomi negara ………………………………………. Beg tangannya kena ………………………………… semasa dia berjalan di lorong yang sunyi itu. surat itu ialah ibu saudara saya yang kini menetap di kota London. a. Gerai itu kena ……………………………………… oleh pihak berkuasa kerana peniaga itu berniaga tanpa lessen. kerjasama semua pihak. semasa perarakan Hari Kebangsaan. Kerusi yang berhabuk itu saya ……………………………….....ayah dan ibunya sepucuk surat setelah seminggu berada di sekolah berasrama penuh.berusaha gigih ………………………….. tampil – muncul a. e.. Matahari ……………………………………… dari sebelah timur dan tenggelam di sebelah barat. Malaysia sebuah negara membangun …………………………. ii. iii. lusa pula ialah hari Rabu. ……………………………………… hadiah yang istimewa ini adalah daripada suaminya yang bertugas di luar negara. Tulis satu ayat bagi setiap perkataan di bawah supaya jelas menunjukkan anda faham akan penggunaan perkataan dan maksudnya. kirim – kiriman – pengirim pengiriman – mengirimkan – mengirimi a. Malaysia berusaha gigih. b. Semalam ialah hari Isnin. Esok ialah hari Selasa ……………. rampas – rentap a. …………………………………………. b. b. ………………………………………. kibar – kibas a. iv. Esok ialah hari Selasa. i. Hadiah kepada ibunya melalui pos. Pemenang dalam acara larian itu ……………………………………… ke hadapan untuk menerima hadiah daripada Tuan Pengetua.BM: MODUL TATABAHASA (UNTUK PELAJAR GALUS) 1. Lusa pula ialah hari Rabu. Ilya ……………………………………………. Kerjasama semua pihak. Malaysia sebuah negara membangun. Kad ucapan ulang tahun kelahirannya akan saya ………………………………. d. dengan kain buruk sebelum mendudukinya.

b. kita menghadapi masalah kesempitan wang. Mereka saling menghormati budaya kaum masing-masing. f.. Usia ayah telah lanjut. Mereka mengamalkan kebudayaan nasional. 3. usianya telah lanjut. Menabung merupakan amalan yang baik. Pendidikan bertujuan untuk membentuk insan bersepadu. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………. dapat membantu kita ………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………….c. berakhlak mulia. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………. karya Amin Nur Muhammad.mereka mengamalkan kebudayaan nasional ………………………………………. Pendidikan bertujuan bertujuan membentuk insan yang bersepadu. Rakyat Malysia pelbagai kaum ……………………………. Keharmonian hidup dapat dibentuk. Menabung merupakan amalan yang baik ………………………………. ………………………… saya ulas.. Persatuan Pengguna Terengganu (PAT) meminta kerja-kerja pembersihan kawasan persekitaran dijalankan dengan berterusan bagi mengawal penularan wabak denggi. d. Rakyat Malaysia pelbagai kaum. Persatuan Pengguna Terengganu (PAT) meminta kerja-kerja pembersihan kawasan persekitaran dijalankan. Buku cerita yang berjudul ‘Aku Di Dalam Aku”.saling menghormati budaya kaum masing-masing …………………………. a.. dan mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan mereka. e. Ayah tetap meneruskan kerja-kerjanya di kebun. Ayah begitu gigih orangnya ………………………………tetap meneruskan kerja-kerjanya di kebun ……………………………………. Ayah begitu gigih orangnya. Kita menghadapi masalah kesempitan wang. keharmonian hidup dapat dibentuk. ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………… Ini akan ……………………………………………………………………………………………………………… …………………… ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………….. . Buku cerita ini berjudul ‘Aku Di dalam Aku’. Pisahkan ayat-ayat berikut sehingga membentuk tiga ayat tunggal. Buku cerita ini akan saya ulas.. Wang tabungan dapat membantu kita.. Buku cerita ini karya Amin Nur Muhammad.

……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. cuaca yang tidak menentu. ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. Tulis perbualan di bawah ini dalam bentuk cakap pindah.. Anda dikehendaki mengekalkan isi dalam ayat ini. Fadhli ingin tahu sama ada …………………………………………………………………………………………………. . “Engkau dah lunaskan hutang kau kepada Pak Ali?” Tanya Fadhli kepada Vellu.. Masalah yang dihadapi oleh golongan petani ialah serangan makhluk perosak. dan kejadian bencana alam. Amalan agama ……………………………………………………………………………………………………………… …… Malangnya ……………………………………………………………………………………………………………… ………… Mereka ……………………………………………………………………………………………………………… ……………. Hasil karyanya pernah memenangi hadiah pertama Hadiah Novel GAPENA – Yayasan Sabah pada tahun 1979 dan Dewan Bhasa dan Pustaka juga mengiktiraf karya kreatifnya dengan menerbitkan karya ini pada tahun 1989. Golongan petani juga …………………………………………………………………………………………………………… Mereka menghadapi masalah ……………………………………………………………………………………………… d. Dewan Bahasa dan Pustaka menerbitkan ………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. 4.c. Amalan agama amat penting dalam pembentukan peribadi seseorang tetapi malangnya amalan ini tidak lagi menjadi rutin kehidupan remaja lantaran mereka mudah terpengaruh dengan amalan yang tidak sihat. Dewan Bahasa dan Pustaka juga ………………………………………………………………………………………. e. a. ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………. Hasil karyanya pernah ………………………………………………………………………………………………………. Antara masalah yang dihadapi oleh oleh golongsn petani ialah serangan makhluk perosak tanaman.

. Hanani manyatakan keyakinannya bahawa Shahrom mampu Berjaya sekiranya berusaha gigih dalam segala tindakannya.. Sharifah: . Mohash!” Kata Khairuddin.. a... ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………. Hanizah melahirkan hasratnya kepada Azhar bahawa dia mahu menjadi usahawan yang terkemuka pada suatu hari nanti. Ibu: Jangan lompat dan bermain di atas katil itu. Mei Lan dan Mei Wah memberitahu …………………………………………………………………………………. Ibu melarang ……………………………………………………………………………………………………………… …………… 5.” kata Hanizah kepada Azhar. Radziah memberitahu Johari bahawa dia bercadang untuk memilih jurusan Sains Tulen semasa di tingkatan empat. Anda dikehendaki mengekalkan isi dalam ayat ini. c. ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………. Khairuddin memuji ……………………………………………………………………………………………………………… …. Tulis petikan di bawah ini dalam bentuk cakap ajuk. “Kami nak perbi ke Pantai Batu Buruk pada minggu depan.” kata Mei Lan dan Mei Wah kepada Hasilah. “Wah.b. Sharifah mengucapkan tahniah kepada Laila yang berjaya membina empayar perniagaan di luar negara. “Saya ……………………………………………………………………………………………………………… ……………….. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………… e. c.” kata Radziah kepada Johari. d. “Saya yakin ……………………………………………………………………………………………………………… ……….” kata …………………………………………………………………………………… d. “Aku bercadang ……………………………………………………………………………………………………………… …. Cemerlangnya keputusan SPM engkau. b. Edward: Syabas Hakim. awak Berjaya menjadi pelajar cemerlang di kolej ini! Edward menyatakan ucapan …………………………………………………………………………………………………..

Fauzi menyokong rancangan Rafidah yang ingin membuka restoren di pusat beli-belah itu. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………. Nasi ditanak ibu dengan periuk baharu itu. e. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………. Fauzi: ……………………………………………………………………………………………………………… ………………… 6. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………. Bapa saya memandu van yang berwarna hijau itu. b. Tukarkan ayat-ayat pasif berikut kepada ayat aktif. Saya telah menyertai persembahan kebudayaan di Dewan Negara. Profesor Harith memiliki pengalaman dalam bidang seni teater. f. Ibu menanak ……………………………………………………………………………………………………………… …. Ibu mengemas bilik stor ini pada petang semalam. Kamu berdua perlu menyudahkan kerja kursus ini dengan segera. Pihak kerajaan sedang meningkatkan kemajuan industri berat di negara kita. Pengalaman ……………………………………………………………………………………………………………… ……… d. Saudara Kamal Idris ………………………………………………………………………………………………………. Tukarkan ayat-ayat aktif berikut kepada ayat pasif. Sajak ‘Kemerdekaan Tanah Airku’ dideklamasikan oleh Saudara Kamal Idris. b.……………………………………………………………………………………………………………… ……………… ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………… e. . Bilik stor ini ……………………………………………………………………………………………………………… ………. a. 7. a. Van yang ……………………………………………………………………………………………………………… …………… c.

. Permainan baharu dalam computer itu belum aku cuba lagi.. Aku belum mencuba ……………………………………………………………………………………………………. d. Tandakan / atau X a. Ke dua ( ) Kedua ( ) 9. Amirul tetap meneruskan usahanya dalam pendakian itu tanpa memberikan sebarang alasan kerana dia hendak memperoleh kepuasan dalam melakukan tindakan tersebut.c. Belakang parang jika diasah …………………………………………………………………………………. Kebudak-budakan ( ) Kebudak-budakkan ( ) h. Kemukakan peribahasa yang sesuai. Hendak seribu daya . 8. Urus setia ( ) Urusetia ( ) f. Akhirnya dia mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang setelah dia berusaha dengan gigih walaupun dia tidaklah dianggap sebagai pelajar yang pintar. e. c. Bagai aur ………………………………………………………………………………………. f.. b. Selsema ( ) Selesema ( ) c.. a. Pantun lapan kerta bertajuk ‘Nasib Pak Kaduk’ belum kusiapkan lagi. Pihak kerajaan akan …………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. Penduduk di kampong itu mengamalkan sikap saling membantu dalam urusan kemasyarakatan. Artifak ( ) Artifek ( ) b. Di halaman ( ) Dihalaman ( ) e. Kebanyakkan ( ) Kebanyakan ( ) d. Juru ukur ( ) Juruukur ( ) g. Perkembangan sains dan teknologi serta nilai murni akan diselaraskan oleh pihak kerajaan. Aku belum menyiapkan ………………………………………………………………………………………………. Bagai bertepuk ………………………………………………………………………………. Raihan kecewa kerana cinta dan kasihnya kepada pemuda itu tidak berbalas lantaran pemuda yang diminatinya itu telah pun bertunang. Buku cerita kanak-kanak ini awak tulis? Awak menulis ……………………………………………………………………………………………………………… .. d.

Kata hubung pancangan komplemen Kata hubung ini menghubungkan satu klausa sebagai komplemen pada satu klausa utama. seterusnya. Kata hubung pasangan.’’ katanya. • Belum tentu. tetapi. atau. Bagai manik ………………………………………………………………………………………………. Contoh ayat: • Guru tahun enam itu menyatakan bahawa semua muridnya mendapat enam A. 1. serta. • Buku yang dikarang oleh Ahmad itu buku sejarah. tetapi tidak mengena sasaran kerana busurnya patah. Hubungan ini menggunakan kata hubung yang. Jadi. dan • ayat dengan ayat. • Budak yang sedang membaca itu adik perempuan saya. Air mata Fatimah bercucuran apabila mendapat berita kematian ayahnya dalam kemalangan jalan raya.. malahan. sementara.Kata hubung pancangan Kata hubung pancangan relatif Kata hubung ini menghubungkan klausa utama dengan klausa klausa pancangan (kecil). f. tetapi. . Kata hubung terbahagi kepada tiga iaitu: 1. Laksana pahat …………………………………………………………………………………………. (Komplemen bermaksud pelengkap). Kata hubung gabungan Menggabungkan klausa-klausa yang sama tarafnya. sebaliknya. Kata hubung yang berperanan begitu ialah bahawa dan untuk.………………………………………………………………………………………………….. • rangkai kata dengan rangkai kata. sama ada pergi rumah kawan atau balik kampung. 2. Contoh ayat: • Pemanah itu melepaskan anak panah. klausa klausa pancangan komplemen itu melengkapkan klausa utama.. Kata hubung gabungan 2. • Mereka mengetahui bahawa Haji Ahmad adalah ahli perniagaan besar. sambil. Contoh kata ialah dan. e. lantas menikam. Ahmad melakukan tugasnya dengan sempurna hanya apabila dia dikerah oleh penyelianya. Kata hubung (bahasa Melayu) Kata hubung ialah perkataan yang digunakan untuk menggabungkan: • perkataan dengan perkataan. Contoh ayat: • Pelajar yang berjaya itu diberi hadiah. Kata hubung pancangan o Kata hubung pancangan relatif o Kata hubung pancangan komplemen o Kata hubung pancangan keterangan 3. • Dia mengelak.

... 5. . semasa. • Saya berkawan dengannya semenjak kecil 3. baik. 4. kendatipun. sewaktu. 7. ataupun. bukan sahaja. sama ada. malah. sekiranya. Kepentingan sungai di Malaysia Langkah-langkah menggalakkan penglibatan murid dalam kokurikulum Cara-cara menarik pelancong asing ke Malaysia Kesan-kesan makanan segera Cara-cara mempromosikan kraf tangan Cabaran untuk mencapai kejayaan BAHAGIAN B 1. 3. Contoh ayat: • Kian lama kian banyak orang yang ke sana. 2. Langkah-langkah menggalakkan rakyat Malaysia membaca Kebaikan dan keburukan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) Wawancara seorang tokoh Ibu Mithali berhubung dengan kejayaan mendidik anak Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya Tulis satu cerpen bertemakan kegigihan. andaikata.. agar. jika. sekiranya.pun. kalau. Contoh ayat: • Berusahalah sekuat mungkin sementara badan masih sihat. jikalau.tetapi. 8. tatkala.• Kerajaan membuat jambatan untuk rakyat melintas sungai... semakin. kian. sementara. setelah. Kata hubung itu ialah baik.mahupun.. sungguhpun... supaya. Cara-cara terbaik menjadi remaja yang berkualiti Pengalaman majlis sambutan hari guru Kesan-kesan rancangan realiti televisyen kepada remaja Hubungan jiran pada hari ini semakin merosot. ‘Belakang parang kalau diasah lagikan tajam’. 9. sedangkan. 6. 6.. dan walaupun. semoga...semakin.jangan. dan sesungguhnya. 5.... -Kata hubung itu ialah kerana..blogspot.baik.inikan pula.. Beri pendapat anda.com/2010/12/bm-modul-tatabahasa-untuk-pelajar-galus.kian.html MODUL GALUS SPM 07 BAHASA MELAYU KERTAS 1.Kata hubung berpasangan Kata hubung ini selalunya wujud dalam berpasangan dan merupakan gabungan kata hubung pancangan dan kata hubung gabungan. meskipun. • Fuad bukan sahaja nakal malah suka ponteng sekolah http://salinamusa.entah.. 2. 3. SPM 2007 BAHAGIAN A 1..namun.. ketika. hingga. entah.. walaupun... 4. Kata hubung pancangan keterangan Kata hubung pancangan keterangan menghubungkan klausa keterangan kepada klausa utama.

Selain itu. Beri pendapat anda. hubungan jiran pada masa ini semakin longgar.4) Hubungan jiran pada masa ini semakin merosot. sesetengah jiran pula tidak suka berkawan dengan jiran. Jiran hendaklah bersikap peramah antara satu sama lain. Kadang-kadang mereka tidak boleh berbual dalam bahasa Melayu. sudah tentu orang lain tidak akan menolongnya. Beri pendapat anda. Pada masa dahulu. Kemudian mereka balik ke rumah pada lewat petang. Perkara ini berlaku kerana ada masyarakat yang baru berpindah rumah. Hal ini adalah satu sebab semangat kejiranan semakin kurang. Ramai masyarakat terutamanya di bandar keluar bekerja. Antaranya ialah kesibukan bekerja. Mereka kurang fasih berbahasa Melayu. Faktor lain yang menghalang semangat kejiranan ialah perbezaan bahasa. Semangat kejiranan pada masa ini semakin merosot. Mereka pergi bekerja awal pagi. Faktor-faktor yang menyebabkan hubungan jiran semakin merosot • • • • • • Jiran sebelah kaya Sibuk bekerja Suka menonton televisyen Baru berpindah dan sikap malu Pintu rumah berpagar Bahasa dan agama berbeza (B. Ada banyak faktor yang menyebabkan hubungan jiran semakin kurang pada masa ini. hubungan jiran sangat baik. Dengan menonton televisyen. Ramai orang lebih suka menonton televisyen. Seterusnya. Jika mereka tidak bertegur sapa. Mereka tidak ada masa untuk berjumpa dengan jiran. Sikap ini sangat buruk. Mereka berasa malu untuk berbual denga jiran di sebelah rumah. Mereka juga tidak mahu berbual disebabkan agama yang berbeza. Oleh sebab itu. Kebanyakan masyarakat hari ini suka hidup mementingkan diri sendiri. Jika ada kecemasan. mereka dapat berehat.(B. akhirnya mereka tidak mengenal jiran. Mereka juga boleh menonton bermacam-macam rancangan televisyen. amalan seperti bergotong-royong di kampung-kampung juga semakin berkurangan.4) Hubungan jiran pada hari ini semakin merosot. . Hal ini menyebabkan jiran tetangga yang lain takut untuk berbual mesra dengan mereka. Budaya tolong-menolong sepatutnya diamalkan dalam hidup berjiran.

Hal ini adalah satu sebab semangat kejiranan semakin kurang. Keadaan ini akan menyebabkan hubungan jiran tidak baik. Kesimpulannya. Pada masa dahulu. Semangat kejiranan pada masa ini semakin ______________. Masyarakat bandar dan luar bandar mestilah mempunyai hubungan jiran yang baik Jiran sangat penting kepada kita. Jika mereka tidak ___________ _______. Jiran hendaklah bersikap peramah antara satu sama lain. Kebanyakan masyarakat hari ini suka hidup mementingkan diri sendiri. Jiran yang miskin pula akan berasa rendah diri kepada jiran yang kaya. Beri pendapat anda. Kadang-kadang mereka tidak boleh ____________ dalam bahasa Melayu. amalan seperti bergotong-royong di kampung-kampung juga semakin _____________ . terdapat jiran yang taraf hidupnya berbeza antara satu sama lain. Faktor lain yang menghalang semangat kejiranan ialah perbezaan bahasa. Mereka kurang ___________ berbahasa Melayu. Kemudian mereka balik ke rumah pada lewat petang. Dengan menonton televisyen.Di taman perumahan. Jiran yang kaya. mereka dapat berehat. Hal ini menyebabkan jiran tetangga yang lain takut untuk berbual mesra dengan mereka. Mereka berasa ___________ untuk berbual denga jiran di sebelah rumah. Seterusnya. (B. Mereka juga boleh menonton bermacam-macam rancangan televisyen. Ramai orang lebih suka menonton _____________ . Mereka tidak ada ___________ untuk berjumpa dengan jiran. Perkara ini berlaku kerana ada masyarakat yang baru berpindah rumah. Arahan: Isikan tempat-tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai. hubungan jiran pada masa ini semakin longgar. sudah tentu orang lain tidak akan menolongnya. ‘Jiran Sepakat Membawa Berkat’. Ramai masyarakat terutamanya di bandar keluar bekerja. selalunya akan memandang rendah kepada jiran yang miskin. terdapat jiran yang taraf hidupnya berbeza antara satu sama lain.4) Hubungan jiran pada hari ii semakin merosot. Selain itu. akhirnya mereka tidak mengenal jiran. Jiran yang miskin pula akan berasa ____________ __________ kepada jiran yang kaya. Mereka juga tidak mahu berbual disebabkan __________ yang berbeza. kemalangan dan lain-lain kita perlu pertolongan. Budaya tolong-menolong sepatutnya diamalkan dalam hidup berjiran. semasa kita sakit. Sebagai contoh. semangat kejiranan amat penting dalam masyarakat. selalunya akan memandang rendah kepada jiran yang miskin. Jiran boleh membantu kita jika kita susah. Ada banyak faktor yang menyebabkan hubungan jiran semakin kurang pada masa ini. Antaranya ialah ______________ ___________. Di taman perumahan. Mereka pergi bekerja awal pagi.Oleh itu. Jiran yang __________ . sesetengah jiran pula tidak suka berkawan dengan jiran. hubungan jiran sangat _________. Jika ada _______________ . Oleh sebab itu. Sikap ini sangat buruk. .

Setiap orang berlumba-lumba untuk mendapatkan sesuatu . pemalas.4) Kesan. Sebagai contoh. Kesimpulannya. nasi kerabu. Makanan segera yang disediakan banyak menggunakan bahan kimia. dan perasa. Masyarakat bandar dan luar bandar mestilah mempunyai hubungan jiran yang baik Jiran sangat penting kepada kita. semangat kejiranan amat penting dalam masyarakat. Masakan tradisional yang terkenal seperti nasi lemak. Kesan yang paling ketara ialah amalan ini dapat menjejaskan semangat bantumembantu dan bekerjasama dalam keluarga.kesan makanan segera. ‘ ______________ ____________ ___________ __________’. Sebagai contohnya. dan yang terlalu bergantung pada orang lain. Amalan ini dikhuatiri akan menyebabkan budaya segera meresapi setiap cabang hidup bermasyarakat di negara ini. Akan lahirlah anak-anak yang individualistik. amat popular. dan sebagainya.Keadaan ini akan menyebabkan hubungan jiran tidak baik. Namun. Rangka isi: KESAN -KESAN MAKANAN SEGERA Menjejaskan hubungan kekeluargaan Menyebabkan kepupusan makanan segera Penularan budaya segera Menjejaskan kesihatan (A. Jiran boleh membantu kita jika kita susah. Hal ini demikian kerana amalan makan di restoran makanan segera menghalang anak-anak daripada melaksanakan tanggungjawab dalam hal-hal penyediaan makanan mengemas. dan sebagainya. ulam-ulaman semakin tidak mendapat tempat dalam kalangan generasi muda. (A. khususnya makanan segera. Makanan Barat. semasa kita ________ kemalangan dan lain-lain kita perlu pertolongan. Berbagai jenis makanan ditawarkan. Makanan segera ini mempunyai tarikannya tersendiri. bahan pengawet.makanan Barat menimbulkan masalah. pewarna.4) Kesan. nasi dagang.Oleh itu. Golongan yang memakan makanan segera secara kerap akan terdedah kepada masalah obesiti. mencuci pinggan mangkuk. diabetes. Amalan ini dapat menjejaskan kesihatan. Kemunculan makanan segera menyebabkan kesenian masakan tradisional semakin terpinggir.kesan makanan segera.

bersegera ke sana ke mari akan mewarnai kehidupan masyarakat di negara ini. Makanan Barat. khususnya makanan segera. bersegera ke sana ke mari akan mewarnai kehidupan masyarakat di negara ini. Golongan yang memakan makanan segera secara kerap akan terdedah kepada masalah obesiti. Masakan tradisional yang terkenal seperti nasi lemak. ____________ . amalan memakan makanan segera perlu dibendung agar tidak menjejaskan kesihatan kita dan terkeluar dari lunas budaya timur sendiri. _______________. Akan lahirlah suatu bentuk masyarakat seperti masyarakat Jepun dan Hong Kong yang makan sambil ______________. Setiap orang berlumba-lumba untuk mendapatkan sesuatu sehingga menolak nilai-nilai kemanusiaan dan kesopanan. dan sebagainya.makanan Barat menimbulkan _____________. Akan lahirlah suatu bentuk masyarakat seperti masyarakat Jepun dan Hong Kong yang makan sambil berjalan. nasi dagang. Kesan yang paling ketara ialah amalan ini dapat menjejaskan semangat bantumembantu dan _____________ dalam keluarga. diabetes. nasi kerabu. Kesimpulannya. Sebagai contohnya. Makanan segera yang disediakan banyak menggunakan bahan kimia. Kemunculan makanan segera menyebabkan kesenian masakan tradisional semakin ____________ . dan sebagainya. Sikap hendak cepat kaya. dan perasa.kesan makanan segera. Berbagai jenis makanan ditawarkan. amat _________. Sikap hendak cepat ____________.4) Kesan. Amalan ini dapat menjejaskan _________________. Hal ini demikian kerana amalan makan di restoran makanan segera menghalang anak-anak daripada melaksanakan __________________ dalam hal-hal penyediaan makanan mengemas. dan yang terlalu bergantung pada orang lain. ulam-ulaman semakin tidak mendapat tempat dalam kalangan generasi ____________.sehingga menolak nilai-nilai kemanusiaan dan kesopanan. Arahan: Isikan tempat-tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai (A. mencuci pinggan mangkuk. Kesimpulannya. Amalan ini dikhuatiri akan menyebabkan budaya segera meresapi setiap cabang hidup bermasyarakat di negara ini. . Makanan segera ini mempunyai tarikannya tersendiri. Namun. amalan memakan makanan segera perlu dibendung agar tidak menjejaskan kesihatan kita dan terkeluar dari lunas budaya timur sendiri. bahan pengawet. Akan lahirlah anak-anak yang individualistik.

ada orang minat untuk menulis artikel. Jika pembacaan tidak mencukupi. barulah penulisan boleh berjaya.Penulis perlu berkebolehan untuk mencapai cita-cita (B. Penulisan cara ini boleh menjadikan seseorang penulis yang berjaya. ramai orang yang ingin menjadi seorang penulis yang berjaya. Usman . Seseorang itu boleh membuat rujukan di perpustakaan untuk mendapat idea yang baik. aktiviti penulisan dapat dijalankan dengan lancar. Ini sangat penting bagaimana untuk melahirkan karya yang diminati oleh pembaca. seseorang itu perlu ada persediaan. hasil penulisan tidak begitu berhasil. kita perlu menjadikan seorang tokoh ilmuan menjadi idola. lamalama jadi bukit”. Untuk menjadi penulis yang berjaya. Pada masa ini. Jika ada minat. Penulis ialah orang yang menjalankan aktiviti penulisan. Selain itu. Antara persediaannya ialah kita mestilah mempunyai minat dalam penulisan. rajin dan berdisiplin 5) Bersifat sabar Penutup . kita mesti ada ilmu dan luas pembacaan. “sedikit-sedikit. Akhbar harian dan majalah ilmiah boleh menambahkan isi dalam penulisan. cerpen novel dan lain-lain.8) Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya. Sebagai contoh. Pendahuluan . Pepatah ada menyatakan.8) Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya. Antara tokoh penulis tersebut ialah Usman Awang dan Zurinah Hassan. Kita juga perlu mempunyai ilmu pengetahuan dalam penulisan. Ilmu adalah asas yang perlu pada diri seseorang penulis. Bagi menjadi penulis yang berjaya.(B.Definisi penulis Isi-isi penting 1) Minat 2) Pengalaman yang banyak Tajuk: Persediaan untuk 3) Banyak membaca buku dan artikel menjadi penulis yang berjaya 4) Ada semangat.

Antara persediaannya ialah kita mestilah mempunyai ____________ dalam penulisan. Jika pembacaan tidak mencukupi. Seterusnya persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya ialah disiplin dan bersikap _____________ .Awang adalah seorang penulis dalam novel. Sikap sabar telah menjadikan tokoh penulis seperti Usman Awang berjaya dalam penulisan.8) Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya. Penulis ialah orang yang menjalankan aktiviti ______________ . Jadikan tokoh-tokoh itu sebagai pendorong untuk anda berjaya. cerpen novel dan lain-lain. Antara tokoh penulis tersebut ialah Usman Awang dan Zurinah Hassan. Ilmu adalah asas yang perlu pada diri seseorang penulis. Sebagai contoh. Ini sangat penting bagaimana untuk melahirkan _____________ yang diminati oleh pembaca. aktiviti penulisan dapat dijalankan dengan lancar. barulah penulisan boleh berjaya. seseorang itu perlu ada persediaan. ada orang minat untuk menulis artikel. Kita . “sedikit-sedikit. hasil penulisan tidak begitu berhasil. lamalama jadi bukit”. kita perlu menjadikan seorang tokoh ilmuan menjadi idola. Bagi menjadi penulis yang berjaya. ramai orang yang ingin menjadi seorang penulis yang berjaya. Kita hendaklah percaya kepada diri sendiri. kita perlu ada kebolehan untuk mencapai cita-cita kita. kita mesti ada ilmu dan luas ______________ . Kesimpulannya. bak kata pepatah “usaha tangga kejayaan”. kita perlu berusaha dengan gigih. Penulisan cara ini boleh menjadikan seseorang penulis yang berjaya. Di samping itu. (B. Pepatah ada menyatakan. Sekiranya hasil karya kita tidak diminati. Seseorang itu boleh membuat rujukan di ______________ untuk mendapat idea yang baik. Arahan: Isikan tempat-tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai. Kita juga perlu tahu ramai lagi penulis yang telah berjaya. Kita juga perlu mempunyai ilmu ______________ dalam penulisan. Jika ada minat. Kita perlu ada semangat yang kuat dan gigih untuk menjadi seperti idola tersebut. Seterusnya persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya ialah disiplin dan bersikap rajin. Jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru dalam hidup kita. Jadikan tokoh-tokoh itu sebagai ___________ untuk anda berjaya. Akhbar harian dan majalah ilmiah boleh menambahkan isi dalam penulisan. Cuba meminta nasihat daripada orang yang telah berjaya dalam penulisan. Jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru dalam hidup kita. Kita perlu ada semangat yang kuat dan __________ untuk menjadi seperti idola tersebut. Usman Awang adalah seorang penulis dalam novel. Selain itu. Untuk menjadi penulis yang berjaya. untuk menjadi seorang penulis. Yang akhir ialah kita perlu ada sikap sabar jika ingin menjadi penulis yang berjaya. Pada masa ini. kita hendaklah tidak berputus asa tetapi sentiasa tenang. Kita juga perlu tahu ramai lagi penulis yang telah berjaya.

malahan di rumah pun ada peraturan yang perlu . Tidak kira kita berada di mana pun. cabaran yang terpaksa dihadapi oleh guru yang mengajar murid kelas lemah berbanding dengan kelas pandai adalah lebih hebat. namun ada juga yang lambat untuk memahami isi pengajaran yang diajarkan oleh guru. untuk menjadi seorang penulis. otak kita sentiasa bergerak cergas kerana kita memaksanya berfikir untuk mencari kaedah yang menarik dan sesuai untuk menangani pelbagai masalah di dalam kelas murid lemah ini. Cabaran dan Tanggungjawab Guru Oleh hal yang demikian. GALUS. terdapat pelbagai cara atau kaedah yang boleh digunakan untuk mengajar murid sama ada yang cerdik dan pintar ataupun yang sederhana ataupun lemah. Selain itu apabila kita mengajar murid lemah. kita perlu mengikut peraturan. sudah pasti ada peraturan atau undang-undang yang perlu dipatuhi. Sekiranya hasil karya kita tidak diminati.html Kaedah Pengajaran Murid Sederhana dan Lemah Kaedah Pengajaran Murid Berpencapaian Sederhana. Cuba meminta nasihat daripada orang yang telah ____________ dalam penulisan. jadikan cabaran itu sebagai peluang untuk berbakti kepada anak bangsa. tidak menguasai kemahiran bahasa yang baik dan sering dikaitkan dengan masalah disiplin. Kesimpulannya. Posted by Bahasa Malaysia at 4:48 PM http://safruddinsmksr. atau GARUK (Untuk rakan-rakan guru Bahasa Melayu terutamanya guru-guru SMKBBST) Oleh: Cikgu Mohd. kita perlu ada kebolehan untuk mencapai cita-cita kita. Khir Kassim Pengenalan Memang sudah menjadi lumrah alam bahawa murid-murid yang kita ajar mempunyai tahap pencapaian yang berbeza-beza. Yang akhir ialah kita perlu ada sikap sabar jika ingin menjadi penulis yang berjaya. Penulis cuma akan menyentuh cara atau kaedah untuk mengajar murid yang sederhana dan lemah sahaja dalam perbincangan kali ini. Sering kali juga kita mendengar bahawa guru-guru akan melabel murid-murid tersebut dengan berbagai-bagai label atau panggilan yang negatif. kita perlu berusaha dengan gigih. Selain itu. Sikap sabar telah menjadikan tokoh penulis seperti Usman Awang berjaya dalam penulisan. bahawa kita hidup memang dikawal oleh peraturan. Di samping itu.blogspot. Terangkan kepada murid. Namun demikian. Kaedah yang digunakan perlu dipelbagaikan kerana kelemahan murid pun berbeza-beza.hendaklah percaya kepada diri sendiri. Ada yang cepat faham akan isi kandungan pelajaran yang diajarkan oleh guru. Guru perlu mengawal kelas agar disiplin murid di dalam kelas murid lemah itu terkawal. Lemah. terangkan kepada mereka sebab atau faktor yang menyebabkan guru mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana murid yang tidak mendengar arahan guru. Oleh hal yang demikian. Perkara ini perlulah dielakkan jika kita benar-benar hendak membantu murid yang lemah ini. Perkara yang sudah pasti ialah pelajar yang lemah juga. Satu aspek yang paling penting dan perlu diberikan penekanan ialah kemahiran dalam kawalan kelas.com/2008/07/modul-galus-spm-07. Di jalan raya. kita hendaklah tidak _____________ __________ tetapi sentiasa tenang. bak kata pepatah “usaha tangga kejayaan”.

banyak bersabar dalam melayani kerenah pelajar. Guru perlu mencuba pelbagai cara atau teknik. kerana mereka kurang bermotivasi untuk mencapai tahap yang lebih tinggi seperti murid-murid pintar yang lain. pengetahuan. dan bersungguh-sungguh semasa mengajar murid. tenang. Kajian Tindakan Guru-guru seharusnya menjalankan kajian tindakan di dalam kelas. sikap dan objektif yang telah ditetapkan. ketika berada di dalam kelas sudah tentu murid-murid perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh guru dan pihak sekolah. dan stabil emosinya. Pakar-pakar pendidikan juga mengatakan bahawa pengajaran yang berkesan ialah pengajaran yang menarik. Apabila kelas sudah dapat dikawal. maka guru bolehlah mencuba cara atau teknik yang lain. Guru juga perlu mengamalkan sikap peramah dan mudah didekati. Kajian tindakan perlu dijalankan kerana guru dapat mengenal pasti kelemahan murid di dalam kelasnya sendiri dan cuba untuk membimbing ataumerawat murid-murid yang lemah. Guru juga seharusnya mempunyai personaliti dinamik. pengajaran yang efektif dapat ditakrifkan sebagai suatu aktiviti yang berupaya meningkatkan hasil pembelajaran dalam suasana yang sihat. Seterusnya. Perkara ini penting kerana mereka berasa selesa. Pengajaran berkesan atau efektif juga sebenarnya merupakan pengajaran yang digemari oleh pelajar. Sekiranya cara atau teknik yang digunakan itu kurang berkesan untuk mengatasi kelemahan muridnya itu. Hal ini juga akan menimbulkan tanggapan positif pelajar terhadap guru. guru-guru perlulah mencari cara atau teknik yang sesuai untuk mengatasi kelemahan murid-muridnya itu. barulah guru memulakan pelajaran. bertimbang rasa. aktif. Biasanya bagi kelas murid lemah ini. Jadi. pelajar tidak akan berasa takut untuk bertanya soalan atau berkomunikasi dengan guru. tertarik dan lebih yakin untuk belajar dalam keadaan yang sedemikian. kita perlu menekankan pembelajaran yang berkesan di dalam kelas. Oleh hal yang demikian. Pelajar akan menganggap guru mudah dihampiri dan guru juga perlulah menyelitkan unsur humor atau jenaka di dalam kelas agar tidak membosankan murid. bertanggungjawab. Namun begitu kita perlu memotivasikan mereka dengan memberikan peluang. Guru-guru boleh berbincang dengan rakan-rakan sejawatan untuk mencari cara dan teknik yang berkesan itu. rohani. Oleh hal yang demikian. walaupun beberapa . Elakkan sikap merendah-rendahkan kebolehan atau pencapaian mereka kerana perkara itu akan mematikan semangat mereka dan yang lebih buruk lagi akan menyebabkan mereka benci kepada guru dan mata pelajaran yang diajarkan oleh guru itu. harapan dan mereka juga perlulah berfikir secara positif. guru-guru perlu menggunakan silibus minimum kerana tahap pencapaian mereka memang rendah. Menurut Wan Zah Wan Ali (2000). guru perlulah memberikan pujian walaupun jawapan mereka kurang tepat dan jangan sekali-kali menghina atau memandang rendah terhadap mereka walaupun jawapan yang diberikan oleh mereka itu tidak tepat atau salah. Perkara yang lebih penting ialah semangat guru itu untuk mencari cara atau teknik yang berkesan perlulah diberikan pujian dan mereka tidak seharusnya mudah berputus asa jika gagal buat kali pertama. Dengan cara yang demikian. emosi. dan intelek akibat penerimaan pengetahuan atau kepercayaan baharu. Pengajaran yang berkesan merupakan pengajaran yang membolehkan pelajar memperoleh kemahiran.dipatuhi. baik hati. Sekurang-kurangnya guru perlu memikirkan cara atau teknik untuk membantu murid-muridnya dalam mata pelajaran yang diajarnya itu. guru yang efektif mempunyai sikap yang adil dan tidak pilih kasih. Sebagai guru. demokratik dan bersemangat. suka menolong individu yang lain. Selain itu. Hasil pembelajaran yang dimaksudkan ialah perubahan tingkah laku pelajar dari segi jasmani. Sudah tentu guru-guru yang mengajar murid-murid di dalam kelasnya sendiri yang mengetahui kelemahan yang dihadapi oleh murid-muridnya. iaitu menarik. Jika mereka menguasai silibus minimum ini pun sudah bolehlah dibanggakan. Perkara ini akan memberikan keyakinan kepada mereka untuk menjawab soalan yang lain pada masa akan datang. guru juga perlu memberikan contoh teladan yang baik serta memakai pakaian yang kemas dan sesuai untuk menggambarkan imej sebagai seorang pendidik yang cemerlang.

Hal ini demikian kerana murid-murid tidak suka akan guru-guru yang bersikap sedemikian. Teknik Pengajaran yang Berkesan Guru-guru seharusnya peka dengan tuntutan Kementerian Pelajaran yang mahu kaedah pengajaran guru mestilah berpusatkan pelajar dan tidak berpusatkan guru. Kesan dan Contoh) untuk menghurai isi karangan dalam satu perenggan. gunakan formula ”IniKah Cinta” (Isi. Hal ini demikian kerana. guru-guru perlulah menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran yang berasaskan bahan bantu belajar (BBB). Guru juga perlu mendapatkan komen atau pandangan murid tentang perkara-perkara yang tidak disukai oleh mereka terhadap guru semasa proses pengajaran dan pembelajaran sedang berlangsung. Guru-guru juga harus kreatif dan mencipta kaedah sendiri yang berkesan dan biasanya berbentuk formula yang memudahkan murid mengingat sesuatu fakta. Guru bolehlah menggunakan cara yang disukai oleh murid agar pengajaran dan pembelajaran lebih menarik dan berkesan. Selain itu guru boleh mendapatkan pandangan murid tentang cara yang digunakan oleh guru sebelum ini. Beri latihan yang mudah kepada pelajar lemah atau permudahkan latihan itu dengan memberikan latihan terarah atau mengisi tempat kosong. sudah tentu kaedah pengajaran mesti menarik perhatian mereka. minta mereka melukis perkara yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran pada hari itu di dalam kelas. Biasanya muridmurid yang selalunya biadap terhadap guru juga akan tunduk kepada guru yang menghormati mereka dan meningkatkan harga diri mereka. Sebagai contohnya. Guru-guru perlulah memberikan harapan dan sokongan moral kepada pelajar untuk berjaya atau lulus dalam peperiksaan. Guru boleh bertanya kepada murid-murid dan berbincang dengan mereka tentang cara-cara atau teknik-teknik yang disukai oleh mereka semasa di dalam kelas. Oleh yang demikian sudah tentulah memerlukan BBB yang digunakan untuk menarik perhatian murid selain faktor guru yang mesra dan tidak terlalu serius semasa pengajaran dan pembelajaran. Tambahan pula murid-murid yang lemah ini lebih berminat terhadap pengajaran guru jika mereka dilibatkan sama dengan aktiviti yang disukai oleh mereka. Selain itu. murid-murid juga akan hormat kepada guru. Selain itu guru juga tidak seharusnya bersikap prejudis dan pilih kasih semasa mengajar murid di dalam kelas. Murid-murid tersebut hendaklah diberikan aktiviti yang berbentuk " hands on" dan perkara ini tidak membosankan mereka. Dalam mengendalikan kelas yang lemah dan bermasalah ini. guru harus mengubah teknik tersebut. Jika jawapannya negatif. Perkara ini sudah menjadi lumrah iaitu murid-murid ini juga manusia biasa dan perlu dihormati untuk meningkatkan harga diri mereka. Oleh itu guru-guru perlu menghormati murid-muridnya dan insyaallah. Sekiranya ada murid yang pandai melukis.kali sehinggalah bertemu dengan cara atau kaedah yang berkesan. Selain itu cari perkara disukai oleh mereka dalam pengajaran dan pembelajaran. Dengan menggunakan kaedah tersebut. Guru-guru hendaklah selalu memberikan pujian dan kata-kata semangat terhadap murid sebagai dorongan untuk mereka belajar dan lulus dalam peperiksaan. guru perlulah bersikap tegas terhadap murid tetapibukannya garang. Untuk menarik perhatian murid. Oleh itu guru-guru perlu mendampingi murid-murid dan bimbinglah mereka kerana mereka sebenarnya memerlukan bimbingan. Di samping itu guru-guru . Selain secara lisan. guru-guru perlu memberi latihan kepada murid mengikut tahap dan kemampuan mereka. guru juga boleh mengedarkan soal selidik yang ringkas ataupun muridmurid menulis sebarang komen tentang cara guru mengajar murid. Selalu ingatkan mereka agar berfikir secara positif dan yakinkan mereka bahawa mereka boleh lulus dalam peperiksaan tetapi mestilah diikuti dengan usaha gigih dan berterusan tanpa mengenal putus asa. Pakar-pakar dalam bidang pendidikan juga sering mengaitkan bahawa pengajaran yang berkesan ialah pengajaran yang menarik. murid-murid perlu diberikan penerangan tentang sebab-sebab guru perlu bertindak dengan tegas semasa pengajaran dan pembelajaran sedang berlangsung. sama ada cara itu membosankan atau menarik perhatian mereka.

Hal ini boleh membantu mereka sekurangkurangnya untuk lulus dalam peperiksaan. guru-guru yang mengajar murid-murid yang lemah memang berhadapan dengan cabaran yang hebat. Selain itu elakkan sikap mengajar murid cuma setakat menjalankan tugas semata-mata.blogspot. Oleh.juga perlu melatih pelajar untuk membuat pembetulan terhadap kesalahan yang dilakukan dan guru perlu menyemak latihan murid dengan teliti. Diharapkan usaha kita diberkati dan mendapat hasil seperti yang diharapkan iaitu untuk melahirkan modal insan yang cemerlang. Cikgu Mohd Khir Kassim http://khirkassim. Di samping itu. Oleh hal yang demikian.html . guru-guru perlulah bersemangat dan bermotivasi tinggi semasa berada di dalam kelas untuk menggalakkan murid-murid bersemangat dan bermotivasi semasa belajar. Perlu diingat bahawa mendidik murid juga merupakan satu perjuangan. gemilang dan terbilang mengikut kemampuan masing-masing. Pastikan murid membuat pembetulan bagi setiap kesalahan yang ditandakan. Penutup Kesimpulannya.com/2009/02/kaedah-pengajaran-pelajar-sederhana-dan. Seterusnya langkah yang akhir ialah teknik latih tubi atau teknik hafalan perlulah dilakukan dan kalau perlu lengkapkan murid dengan fakta-fakta penting yang mungkin ditanya dalam peperiksaan. sama seperti berjuang di medan jihad. Jangan lupa bahawa kerja itu juga sebagai ibadah dengan syarat kerja itu dilakukan dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh. anggaplah masalah yang dihadapi di dalam kelas itu sebagai cabaran dan peluang untuk memberikan sumbangan dan bukannya masalah atau halangan. Dengan perkataan lain. guru-guru mesti memilikikomitmen yang tinggi terhadap murid dan sanggup membuat kerja lebih demi membantu murid.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful