KATA HUBUNG 连词

Untuk

Atau

或者

Sementara

另一方面

Serta

和、以及

Lalu

接着

Jika/jikalau/kalau

如果

Tetapi

可是

Hingga/sampai

直到

Dan

Walaupun/sungguhpun

虽然

Kerana

因为

Makin…makin

越来越。。。

Kecuali

除了

Kian..kian

越来越。。。

Sambil

一面

Sama ada…atau

不论。。。还是

Manakala

Ketika

时候

Tentang

关于

Tatkala

当。。。的时候

Setelah

之后

Agar

以便

Supaya

使到

Meskipun

虽然

Isi tempat kosong dengan kata hubung yang sesuai.
1. Burung helang itu turun ________________ menyambar seekor
anak ayam.
2. Kamu ingin ke kedai ________________ ke padang?
3. Azim seorang yang baik hati ________________ abangnya
sombong.
4. Gopal berjanji akan mengubah sikapnya ________________ dia
tidak dirotan.
5. ________________ selesai menjamu selera, tetamu-tetamu itu pun
pulang.
6. Semua penghuni sedang tidur ________________ perompak pecah
rumah.
7. Kami telah berikar ________________ kami akan berbakti dan setia
kepada Negara.
8. Murid-murid ________________ malas membuat latihan akan
ketinggalan dalam pelajaran.
9. Mengapakah kamu bertanya lagi ________________ kamu turut
serta ketika kejadian itu?

21. Kejayaan akan dicapai ________________ kita tidak berputus asa. Fail-fail pendaftaran murid semuanya telah diserahkan kepada guru kelas ________________ disemak. Emak menegur perbuatan kakak yang negative ________________ kakak menangis. Pak Lah bukan sahaja pemurah ________________ baik hati. Pak Din disengat tebuan ________________ seluruh badannya bengkak. 26. Ibu menasihati kami supaya tidak membuat bising ________________ melihat adik sudah tidur di dalam buaian. 22.10. kenalah berhati-hati. Atiraf menyatakan hasratnya ________________ menyambung pelajaran ke universiti. Nelayan itu menggagahkan diri turun ke laut untuk menangkap ikan ________________ hujan lebat. Sebentuk cincin berlian disarungkan ke jari manis gadis itu ________________ upacara akad nikah dijalankan. 24. Kawasan hutan ini sangat berbahaya. Pemeriksaan kesihatan amat penting ________________ kesihatan kita terjamin. 14. 27. Nenek datang ________________ kami sekeluarga tiada di rumah. 17. Adik saya ________________ hari ________________ manja kerana apa-apa sahaja permintaannya akan ditunaikan oleh ayah. ________________ kamu hendak pergi juga. 20. Buah-buahan tempatan ________________ dipasarkan di pasaran tempatan ________________ di pasaran luar negara. dia mengambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja ke Bandar. 12. 11. 25. 15. 19. Pameran pertanian itu akan dilanjutkan tempohnya ________________ mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penduduk setempat. ________________ beberapa buah teksi yang ditahan tidak berhenti. Swee Bee masih belum pulang ________________ hari sudah lewat senja. . Pemburu itu telah tertembak rakannya sendiri ________________ memburu di dalam hutan. 23. 13. 16. 18.

28. 45. para pemain bersembang di bawah sebatang pokok yang rendang. Ibu mengunci pintu pagar ________________ pergi ke pasar. 29. ________________ hari hujan. . Bapa Jason akan menghadiri majlis perkahwinan anak kawannya ________________ ada masa lapang. 37. Saya akan melancong ke seluruh dunia ________________ saya ada wang. Cikgu Lee melatih anak muridnya ________________ dapat menggunakan bahasa Malaysia dengan betul. Kai Xian dimarahi oleh Cikgu Lee ________________ tidak menyiapkan latihannya dalam masa yang ditetapkan. 35. 40. 30. 33. ________________ menunggu ketibaan jurulatih. Ibu Kader masih belum tidur ________________ hari sudah lewat malam. 31. Kami akan pergi ke perpustakaan awam pada hari Sabtu ________________ hari Ahad. 41. Encik Chan memandu kereta dengan berhati-hati ________________ tidak ditimpa kemalangan. 46. 36. Kalian dibenarkan memakai pakaian berwarna putih ________________ biru sahaja. Pokok rambutan ini rending ________________ tidak pernah berbuah. Mereka sedang bermain di taman permainan kanak-kanak ________________ kejadian itu berlaku. 34. Semua murid Tahun Enam Bestari mendapat 7A dalam peperiksaan UPSR ________________ Wei Seng. 39. 42. Puan Farah memasak di dapur ________________ anak perempuannya mencuci pakaian di bilik air. 32. 38. 43. Para penonton bertepuk tangan ________________ bersorak-sorai. 47. Pokok besar itu telah tumbang ________________ ditebang oleh Pak Rahman. Adik Ainun cerdik ________________ nakal. Kang Wei makan biskut ________________ menonton rancangan televisyen. 44. Kakak Lina pergi ke pejabatnya tiap-tiap hari ________________ hari Ahad. petani itu tetap bekerja di sawah.

(untuk) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 3. (yang) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 4. Kami terkejut. Ayah membaca surat khabar. Kasut itu berwarna biru. Amran melayari Internet. Melissa membaca majalah ________________ menunggu bas di perhentian bas. (kecuali) ______________________________________________________ ______________________________________________________ . Semua murid Tahun Enam Bestari mendapat A dalam ujian Bahasa Malaysia. Gabungkan ayat-ayat tunggal di bawah dengan kata hubung yang diberi supaya menjadi ayat majmuk. (apabila) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 5. Amran mencari maklumat terbaharu. Kasut itu sangat mahal. 1. (tetapi) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 6.48. Kami terdengar bunyi letupan. Ayah menonton televisyen. (sambil) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 2. Halim kaya. Adam tidak mendapat A dalam ujian Bahasa Malaysia. Halim kedekut.

(sambil) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 11. Murid itu mengetuk pintu. Murid itu masuk ke dalam bilik darjah. Adik menampakkan giginya yang putih. Kita mesti rajin berusaha. . (walaupun) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 10.7. Sekarang musim rambutan. (sebelum) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 8. (kerana) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 9. (tetapi) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 14. Adik senyum. (dan) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 13. Jing Hong tidak sihat. (lalu) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 12. Devi tidak sombong. Ibu memarahi adik. Devi kaya. Sekarang musim durian. Jing Hong tetap pergi ke kelas tuisyen. Adik bermain di tepi longkang. Mereka menikmati hidangan yang disediakan oleh ibu. Mereka mengulang kaji pelajaran.

(dan) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 21. (apabila) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 19. Kamu hendak makan nasi ayam? Kamu hendak makan nasi beriani? (atau) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 18. Saya akan menghadiahi ibu sebuah rumah. Jepun menyerang Tanah Melayu.Kita menjadi orang yang berjaya. Sarina mengangkat baju. Negara akan diisytiharkan darurat. (supaya) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 15. Baju Sarina telah kering. Dia menghantar kereta ke bengkel. Hartini akan dating ke Kuala Lumpur. Kereta abang rosak. (yang) . (lalu) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 17. Saya ada wang. Perdana Menteri memberitahu rakyat. (jika) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 16. (bahawa) ______________________________________________________ ______________________________________________________ 20. Jepun menyerang Singapura. Hartini akan melawat Muzium Negara.

______________________________________________________ ______________________________________________________ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful