www.sagadbl.blogspot.

com

CREATED BY : CIKGU IRWAN

Modul Sains Tingkatan 3 BAB 2 : Peredaran darah dan pengangkutan
1. Lengkapkan pernyataan di bawah dengan perkataan yang diberi. darah injap jantung

• __________________dalam badan manusia bergerak sehala sahaja. • __________________ mengepam darah melalui salur darah. • ___________________ memastikan darah mengalir sehala sahaja.

2. 3.

Jantung adalah organ berotot yang berfungsi untuk _____________ darah keseluruh badan. Labelkan rajah berikut. Ventrikel kiri Atrium kiri Vena kava injap bicuspid vena pulmonari Aorta injap tricuspid Atrium kanan

Arteri Pulmonari

a. b. c. e.

f. g.

d.

h.

mr IRWAN@SMK Bukit Guntong

Page 1

kapilari dan arteri. Sifat Fungsi Untuk menahan tekanan darah yang tinggi Menghalang darah dari mengalir terbalik Membolehkan pertukaran gas berlaku injap pada salur darah dinding salur darah yang tebal dinding salur darah yang nipis mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 2 .blogspot.sagadbl.www. Sifat-sifat Jenis salur darah Vena Kapilari Arteri Ketebalan dinding Saiz lumen Kehadiran injap 5.com CREATED BY : CIKGU IRWAN 4. Isikan jadual di bawah supaya betul menunjukkan vena. Suaikan sifat salur darah dan fungsinya.

com CREATED BY : CIKGU IRWAN 6. b. Jantung adalah organ penting yang terlibat dalam sistem ____________________ manusia. Lengkapkan pernyataan di bawah dengan perkataan yang diberi. 9. Darah beroksigen Kaya dengan a]_______________________. Mengalir ke dalam jantung melalui d]_____________.blogspot. Lengkapkan jadual berikut untuk menunjukkan darah beroksigen dan darah tidak beroksigen. Kita perlu melakukan _____________________ untuk mengekalkan kesihatan badan. Bahan buangan oksigen karbon dioksida nutrien Fungsi utama sistem pengangkutan dalam manusia ialah untuk mengangkut bahan seperti ____________________ dan ___________________ ke sel badan dan mengangkut ______________________ dan _________________________ keluar dari sel badan. Kita mesti mengurangkan pemakanan makanan yang tinggi kolestrol dan _______________.www. Keluar dari jantung melalui vena pulmonary. c. Salur darah 7.sagadbl. Kita boleh mengelakkan dari mendapat sakit jantung dengan tidak ________________. d. Kandungan darah Sel darah merah Sel darah putih Plasma darah Platlets Functions Membolehkan pengangkutan darah substances Melawan penyakit Membantu pembekuan darah Mengangkut oksigen mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 3 . Suaikan. warna Berwarna merah gelap. Biasanya mengalir keluar dari jantung. 10. Arah pengaliran Biasanya mengalir ke c]__________jantung. Lengkapkan pernyataan di bawah dengan perkataan yang diberi. pengangkutan lemak senaman merokok a. kandungan Darah terdeoksigen Kaya dengan karbon dioksida. berwarna b]___________ yang terang.

_____________________disimpan sebagai darah keseluruhan atau dipisahkan sebagai plasma. a. darah transfusi darah didermakan bank darah pemeriksaan darah a. ( 14. 16. Darah boleh dihasilkan di kilang. Darah manusia dikelaskan kepada 4 kumpulan iaitu . _______.sagadbl.blogspot. Tandakan (/) bagi pernyataan yang betul. CREATED BY : CIKGU IRWAN 12.www. sel-sel darah merah atau platelet. Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan bagaimana darah yang diderma disimpan dan dikendalikan dengan menggunakan frasa yang diberikan. Sel-sel tumbuhan kehilangan kesegahan mereka dan menjadi lembut atau ____________. mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 4 . 15. b. (X) bagi yang salah. Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan apa transpirasi menggunakan perkataan yang diberi. Darah diperlukan untuk pembedahan. c. ______. Layu berlaku apabila tumbuhan kehilangan __________ lebih daripada ia boleh menyerap.___________________ penting untuk memastikan bahawa darah tidak tercemar. ______ and AB. Darah yang disimpan di dalam _________________ dan boleh bertahan selama kira-kira 40 hari. ( ( ) ) ) ) Penerima O c Darah diperlukan untuk merawat pesakit Haemofilia. Lengkapkan ayat berikut menunjukkan kumpulan darah manusia. air layu a. Darah diperlukan untuk merawat pesakit leukimia. d. Penderma AB A B O 13. Sebelum mana-mana _____________________ dilakukan. air stomata Transpirasi ialah proses di mana tumbuh-tumbuhan kehilangan ______________ oleh penyejatan melalui bukaan kecil pada daun atau _________________. b. ( d. b.com 11.Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan bagaimana layu berlaku menggunakan perkataan yang diberikan. LENGKAPKAN jadual berikut bagi menunjukkan penderma darah dan penerima yang betul. darah diuji untuk keserasian.

Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan peranan transpirasi menggunakan perkataan yang diberikan. Gariskan jawapan yang betul di bawah untuk menggambarkan bagaimana faktor-faktor yang mempengaruhi kadar transpirasi. Udara b. (tinggi. Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan fungsi stomata menggunakan perkataan yang diberi. haba garam mineral air (a) transpirasi menghilangkan _________________ berlebihan daripada tumbuhan. Stomata tumbuhan biasanya dibuka sepanjang hari untuk membolehkan pertukaran __________________________ dan _________________ mengambil tempat terutamanya untuk fotosintesis. (b) Transpirasi ialah lebih cepat pada suhu (tinggi. Faktor kadar transpirasi a. perlahan) dalam kehadiran cahaya daripada dalam gelap. mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 5 .com CREATED BY : CIKGU IRWAN 17. (d) lebih berangin persekitaran.blogspot.www. Stomata ditutup pada hari yang panas ______________ kehilangan air oleh _______________________.sagadbl. b. (b) transpirasi menyejukkan tumbuhan dengan mengeluarkan ___________ (c) transpirasi membantu untuk menarik sehingga air dan ________________ dari tanah. Lengkapkan rajah di bawah untuk mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi kadar transpirasi. oksigen mengurangkan transpirasi karbon dioksida a. 20. 19. rendah) kadar transpirasi. c. rendah). perlahan) transpirasi. 18. (a) Tumbuhan termasyhur (lebih cepat. (c) kelembapan tinggi menyebabkan kadar (lebih cepat. d.

Lukis garisan untuk memadankan xilem dan floem dengan fungsi yang betul. batang dan akar tumbuhan. Kenal pasti xilem dan floem.sagadbl. Rajah di bawah menunjukkan keratan rentas daun.com 21. Mengangkut makanan dari daun Xilem Terletak di bahagian dalaman sel stem tumbuhan mengangkut air Floem Terletak di bahagian luar sel stem tumbuhan Mengangkut garam mineral FINISH CHAPTER 2 mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 6 .www.blogspot. P: P :__________________ CREATED BY : CIKGU IRWAN Daun Q: Q :__________________ R: Batang R :__________________ S: S :__________________ Akar T: T :__________________ U: U :__________________ 22.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful