You are on page 1of 6

TEKNIK MENULIS KARANGAN Soalan Pelbagai pihak telah menyatakan kebimbangan mereka terhadap remaja di negara kita.

Mereka sering terlibat dalam pelbagai gejala sosial dan jenayah seperti penyalahgunaan dadah, merosakkan harta benda awam, lumba haram dan sebagainya. Sebagai kaunselor sekolah, anda telah diundang untuk menyampaikan ceramah yang bertajuk ‘cara-cara menangani masalah remaja pada masa kini’. Tulis ceramah itu selengkapnya. Format Kata Kunci JENIS PENDAHULUAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Definisi Sejarah Peribahasa/ Cogan kata Puisi / Pantun Statistik Pendapat Tokoh Persoalan Gabungan Suasana Analogi RINGKASAN PENDAHULUAN - detik kritikal - menyesuaikan diri - senario remaja – masalah remaja - persoalan – bagaimana menagatasi - kesimpulan Ceramah Cara-cara mengatasi masalah remaja

Kehendak Soalan

PENDAHULUAN LENGKAP Zaman remaja merupakan detik kritikal. Remaja perlu menyesuaikan diri sebagai persiapan menuju alam dewasa. Kini, ramai remaja yang terlibat dengan gejala sosial seperti ponteng sekolah, lari dari rumah, ketagihan dadah, seks luar nikah dan jenayah. Persoalannya, bagaimana perkara ini dapat kita tangani? Jadi, semua pihak harus memainkan peranan dalam menangani senario ini. SEMAK Adakah pendahuluan yang anda tulis selari dengan kehendak soalan ? Ya Tidak Apakah jenis pendahuluan yang anda tulis? Jumlah Perkataan Isi Penting Diri sendiri – belajar menangani masalah dengan efektif untuk mengelak masalah yang lebih serius Mengawal emosi yang negatif . SEMAK Idea yang relevan / matang Dapat menjelaskan/

Huraian

1

Pendapat SEMAK Idea yang relevan / matang Dapat menjelaskan/ menghuraikan isi penting Statistik Contoh yang sesuai Pendapat Peribahasa Pantun Cogan kata Hadirin yang dihormati. mewujudkan hubungan yang rapat dan mesra. mendengar muzik. remaja yang mempunyai ilmu dan jati diri yang mantap.Peribahasa .Pantun . Antara cara menangani masalah remaja ialah diri remaja itu sendiri hendaklah mempunyai ilmu dan jati diri yang mantap. mengenal pasti dan menyediakan keperluan anak Melentur buluh biarlah daripada rebungnya.Contoh Ungkapan Mencari alternatif lain Contoh – bersukan.Frasa Indah . membantu tanpa mengongkong kebebasan. menjadi contoh yang baik.Statistik . Ilmu dapat meningkatkan martabat seorang insan.meluangkan masa bersama. mereka mampu mengawal emosi yang negatif.Cogan Kata . 2 . Jumlah Perkataan Isi Penting Ibu bapa – mendekati dan memahami masalah yang dihadapi oleh anak remaja memberi perhatian kepada anak Huraian Contoh Ungkapan Peranan ibu bapa . berkongsi perasaan dengan orang yang paling rapat atau mendapat khidmat daripada kumpulan profesional Buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali menghuraikan isi penting Statistik Contoh yang sesuai Pendapat Peribahasa Pantun Cogan kata Frasa indah PERENGGAN LENGKAP SEMAK Format Laras bahasa Ayat majmuk/ gabungan Kata: Luas/ tepat Ejaan/ tanda baca Penanda wacana Ungkapan: . Justeru.

mereka wajib memberi perhatian kepada anak mereka.Cogan Kata .Peribahasa . rakan sebaya juga mampu membantu menangani masalah ini. Mereka juga perlu SEMAK Format Laras bahasa Ayat 3 . membantu tanpa mengongkong kebebasan. Selaku ibu bapa. mewujudkan hubungan yang rapat dan mesra. Rakan sebaya yang dimaksudkan ialah mereka yang mempunyai nilai-nilai yang positif. Rakan sebaya yang baik harus peka kepada perubahan pada diri rakan.Frasa Indah . menjadi contoh yang baik. Ibu bapa yang melaksanakan peranan ini sebenarnya mengambil nilai dari kata-kata melentur buluh biarlah daripada rebungnya.Frasa indah PERENGGAN LENGKAP Ibu bapa harus mendekati dan memahami masalah yang dihadapi oleh anak remaja. ibu bapa harus meluangkan masa bersama. Sekiranya perlu. mengenal pasti dan menyediakan keperluan anak.Pantun . sebarang perubahan harus dimaklumkan kepada orang yang berkenaan supaya remaja ini boleh dibantu. Dalam hal ini.Statistik .Pendapat Jumlah Perkataan Isi Penting Rakan sebaya yang mempunyai nilai-nilai yang positif SEMAK Idea yang relevan / matang Dapat menjelaskan/ menghuraikan isi penting Statistik Contoh yang sesuai Pendapat Peribahasa Pantun Cogan kata Frasa indah Huraian Harus peka kepada perubahan pada diri rakan dan memaklumkan kepada orang yang berkenaan supaya remaja ini boleh dibantu Contoh Ungkapan PERENGGAN LENGKAP Selain itu. SEMAK Format Laras bahasa Ayat majmuk/ gabungan Kata: Luas/ tepat Ejaan/ tanda baca Penanda wacana Ungkapan: .

Pendapat Jumlah Perkataan Isi Penting Masyarakat SEMAK Idea yang relevan / matang Dapat menjelaskan/ menghuraikan isi penting Statistik Contoh yang sesuai Pendapat Peribahasa Pantun Cogan kata Frasa indah Huraian Keprihatinan dan kawalan sosial yang semakin hilang dalam kalangan masyarakat perlu dikembalikan dan disuburkan Menegur dan menasihati perlakuan remaja yang negatif.Peribahasa . majmuk/ gabungan Kata: Luas/ tepat Ejaan/ tanda baca Penanda wacana Ungkapan: .bijak memilih kawan dan melaksanakan aktiviti yang berfaedah apabila berada bersama rakan-rakan. Masyarakat juga harus menggalakkan remaja berpelakuan lebih positif. Disamping itu usaha murni masyarakat untuk membantu pihak berkuasa menguatkuasa undang-undang dapat juga membantu menangani masalah remaja ini. menggalakkan remaja berpelakuan lebih positif. membantu pihak berkuasa menguatkuasa undang-undang Contoh Ungkapan PERENGGAN LENGKAP Satu lagi kaedah untuk menangani masalah ini ialah melalui kerjasama komuniti sosial setempat.Cogan Kata .Peribahasa 4 .Frasa Indah . Keprihatinan dan kawalan sosial yang semakin hilang dalam kalangan masyarakat perlu dikembalikan dan disuburkan. SEMAK Format Laras bahasa Ayat majmuk/ gabungan Kata: Luas/ tepat Ejaan/ tanda baca Penanda wacana Ungkapan: .Pantun .Statistik . Melalui kaedah ini masyarakat sekitar dapat menegur dan menasihati perlakuan remaja yang negatif.

Cogan Kata . Guru sebagai individu utama di sekolah dapat menerap nilai-nilai murni melalui pengajaran dan pembelajaran (P & P).Frasa Indah . guru kencing berdiri.Statistik .Pendapat Jumlah Perkataan 5 . Guru yang gagal memainkan peranan ini akan membawa bencana terhadap tingka laku remaja bak kata pepatah melayu.Peribahasa . murid kencing berlari. Sekolah akan menjadi institusi yang berperanan menerapkan nilai positif.Statistik ..Pantun .Pantun . Guru menunjukkan contoh yang baik untuk ikutan remaja dan mengenalpasti remaja yang bermasalah dan memberikan kaunseling yang bersesuaian. nilai disiplin dan nilai tambah dalam penglibatan kokurikulum. Guru menunjukkan contoh yang baik untuk ikutan remaja dan mengenalpasti remaja yang bermasalah dan memberikan kaunseling yang bersesuaian. maka anak murid kencing berlari PERENGGAN LENGKAP Pihak sekolah juga dapat membantu menangani masalah ini.Pendapat Jumlah Perkataan Isi Penting Sekolah SEMAK Idea yang relevan / matang Dapat menjelaskan/ menghuraikan isi penting Statistik Contoh yang sesuai Pendapat Peribahasa Pantun Cogan kata Frasa indah Huraian Menerapkan nilai positif Contoh Ungkapan Nilai-nilai murni melalui pengajaran dan pembelajaran (P & P).Frasa Indah . disiplin dan nilai tambah dalam penglibatan kokurikulum. SEMAK Format Laras bahasa Ayat majmuk/ gabungan Kata: Luas/ tepat Ejaan/ tanda baca Penanda wacana Ungkapan: . Jangan jadi seperti guru kencing berdiri.Cogan Kata .

masyarakat dan pihak sekolah yang prihatin dan penuh dengan kasih sayang. nilai dan panduan hidup. Mereka juga bakal pemimpin pada masa depan. tidak ada bayang yang lurus daripada objek yang bengkok. Remaja dapat menjadi modal insan cemerlang jika jiwa mereka dibimbing dengan betul mengikut landasan akhlak dan agama. Kesusasteraan Melayu dapat melahirkan generasi muda yang berakhlak. Bukan penjara yang diperlukan oleh remaja tetapi sentuhan jiwa daripada ibu bapa.PERENGGAN PENUTUP Penanda Wacana Konklusinya Contoh: Sesungguhnya Pernyataan Golongan bermasalah tidak harus dipinggirkan sama sekali. Mereka juga bakal pemimpin pada masa depan. tidak ada bayang yang lurus daripada objek yang bengkok. Sesungguhnya. golongan bermasalah tidak harus dipinggirkan sama sekali. rakan sebaya. Sebab Harapan Remaja dapat menjadi modal insan cemerlang jika jiwa mereka dibimbing dengan betul mengikut landasan akhlak dan agama. rakan sebaya. Karya sastera kaya dengan pedoman. Sesungguhnya. Bukan penjara yang diperlukan oleh remaja tetapi sentuhan jiwa daripada ibu bapa. Jumlah Perkataan 6 . masyarakat dan pihak sekolah yang prihatin dan penuh dengan kasih sayang. Semoga hasil karya sastera terus mendapat pengiktirafan daripada seluruh rakyat Malaysia. PERENGGAN PENUTUP LENGKAP SEMAK Penanda Wacana Pernyataan Sebab Harapan Peribahasa Cogan Kata Frasa Indah Pendapat Konklusinya.