You are on page 1of 9

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 6

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6
JABATAN PELAJARAN NEGERI JOHOR

MUAR MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN Menggambar 1 . Bahan .kertas tebal dan binding tape Pedagogi . berus dan palet Pedagogi .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 SEKOLAH KEBANGSAAN CONVENT. Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme Alat . sekuji. kekacang.murid dapat . gam polisterin.kertas warna.TKP. Cetakan Sutera Saring Alat .Hiasan Dinding Kolaj Menggambar 3 . pisau dan gunting Bahan . mengetahui bahawa teknik anyaman boleh menghasilkan barangan seni yang menarik. c. kad manila. KBKK. warna air . sudu dan kain organdi Bahan . Bahan .Selipar Anyaman Anyaman JUPSVJ/04 (2 ) . mengetahui teknik anyaman. Pembelajaran Masteri Membuat Corak dan Rekaan 2 . mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c.KBKK.tali. Mengetahui gabungan warna yang sesuai untuk menghasilkan catan b. menghasilkan corak yang menarik pada hiasan dinding dengan teknik kolaj a.pensel. Menghasilkan catan menggunakan cat air a. KBKK. b.kertas warna. menghasilkan corak secara terancang b.pisau. Pembelajaran Masteri Alat . menghasilkan anyaman mudah menggunakan kertas warna. 4 .kertas lukisan. gam dan pensel Pedagogi .kertas lukisan.Suasana Waktu Senja Catan Mengenal Kraf Tradisional.gunting. pisau dan pembaris.TKP. KBKK. pewarna kain dan gambar bercetak Pedagogi . menghasilkan gambar dengan teknik cetakan sutera saring a. memahami teknik cetakan sutera saring b. pemidang sutera saring.Buahbuahan Tempatan Pada akhir pelajaran.TKP. TKP dan Pembelajaran Masteri Alat . a.

Pembelajaran Masteri dan Konstruktivisme. Konstruktivisme dan Pembelajaran Masteri 7 Membuat Corak dan Rekaan. dan KBKK Resis 9 UPPM 1 Membentuk dan Membuat Binaan 10 . b.KBKK. memahami konsep montaj b.berus lukisan. mengetahui kesan tindak balas dua bahan yang berbeza sifat seperti air dan krayon b. gambar-gambar wajah dan gam Pedagogi . warna air dan kertas lukisan Pedagogi . mempertingkatkan kemahiran mereka cipta secara kreatif. Binaan Alat .Selendang CUTI TAHUN BARU CINA a. menggunakan bahanbahan cetak bagi menghasilkan karya dalam aktiviti menggambar.Wajah 6 a.lidi sate.Menara Kawalan a.TKP. JUPSVJ/04 (3 ) . 8 .pisau dan gunting Bahan . span dan contoh corak resis Bahan . contoh hasilan montaj dan ekspresi wajah kartun. menghasilkan gambar dengan teknik montaj c. Montaj Alat . KBKK.gunting. Kontekstual. Bahan .krayon. polisterin dan gam Pedagogi .kertas A4.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 5 UJIAN DIAGNOSTIK Menggambar . menghasilkan sebuah menara kawalan dengan teknik menyusun dan mencantum menggunakan gam.TKP. Alat . menghasilkan corak flora menggunakan teknik resis.

Alat Pertahanan Diri Alat . KBKK dan Pembelajaran Masteri Menggambar 12 . mengetahui sesebuah poster adalah berkait rapat dengan kepentingan mesej yang ingin disampaikan melalui tulisan dan grafik b.Kain Mafla a. Pedagogi . botol. Kontekstual. menghasilkan poster d. menggunakan kreativiti murid untuk menghasilkan corak batik Catan Alat .berus. b.gunting dan gambar perisai Bahan . KBKK dan Kontekstual Alat . tempat bancuh warna Bahan . melakar corak batik b.Keindahan Alam Sekitar a.TKP. gam UHU. dan pen marker.TKP. dan KBKK JUPSVJ/04 (4 ) . warna air Pedagogi .Boneka Gantung UJIAN KECEMERLANGAN 1 a.contohcontoh poster Bahan . benang kait hitam.Model Perisai a.kertas lukisan dan krayon Pedagogi .TKP. batang ais krim.gunting 14 Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 11 Mengenal Kraf Tradisional .kotak minuman. menghargai keindahan alam sekitar.kertas tebal (elephant card dsb ). dan gam Pedagogi . mengetahui bahagianbahagian perisai b. mengaplikasikan asas seni reka dalam menggambar c. penutup botol. memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung. tali gasing . kertas warna. Poster 13 Membentuk dan Membuat Binaan . memahami cara menghasilkan perisai menggunakan bahan gantian. menghasilkan boneka gantung daripada bahan terbuang Alatan Membuat Boneka .TKP dan KBKK 15 Mengenal Kraf Tradisional .kertas lukisan.

Kontekstual. memahami dan menghasilkan alas hantaran Tenunan Alat .Hiasan Pintu Mobail Alat .kertas lukisan. menghasilkan gambar bunga orkid dengan warna yang menarik Percikan Alat . b. menghasilkan corak yang sesuai pada bingkai gambar b.gunting. a. memahami konsep mobail b. menghias bingkai gambar dengan cetakan mudah. menghasilkan pemidang tenunan b. Bahan . TKP. pemotong dawai dan tin minuman ringan.KBKK dan TKP Membuat Corak dan Rekaan 17 . KBKK dan Konstruktivisme.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar 16 . 19 UPPM 2 20 Mengenal Kraf Tradisional .warna air dan kertas lukisan Pedagogi . tali tangsi dan dawai Pedagogi .Alas Dulang Hantaran a. pisau dan kotak Bahan .gunting.kertas warna.KBKK dan TKP Alat .palet dan ubi kentang. kotak dan reben Pedagogi . kemahiran percikan warna menggunakan berus gigi. membina sebuah mobail secara kreatif Capan 18 Membentuk dan Membuat Binaan . mempelbagaikan teknik penyusunan motif corak dan menghasilkan corak yang lebih kreatif c. warna air.pisau. Bahan .KBKK.Bingkai Gambar a. TKP dan Pembelajaran Masteri JUPSVJ/04 (5 ) .keratan gambar bunga orkid dan berus gigi Bahan .Bunga Orkid a.benang bulu kambing Pedagogi .berus lukisan.

b. muskin tape . menghasilkan gambar bangunan berdasarkan kreativiti serta unsurunsur persepsi dan perlakuan.Tanglung Alatan Bahan Stabail .TKP.komputer dan pencetak Bahan .Bangunan 21 a.kertas A4. KBKK.lidi sate. memahami konsep lipatan dan guntingan. meneroka menggunakan perisian komputer dalam penghasilan gambar bangunan. dakwat dan warna air Pedagogi . ICT dan KBKK Membuat Corak dan Rekaan 22 .Alas Dulang Lipatan dan Guntingan Alatan . menyatakan bentukbentuk tanglung b. a.TKP.TKP.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 Menggambar . menghasilkan tanglung berbentuk piramid ICT Alatan . KBKK dan Konstruktivisme Membentuk dan Membuat Binaan 23 . memahami cara membuat alas dulang dengan teknik lipatan dan guntingan c. .kertas warna Pedagogi . menghasilkan corak alas dulang melalui teknik lipatan dan guntingan. Pedagogi . gam polisterin dan benang kasar. b. kertas kaca(stained glass paper ). a.gunting Bahan .gunting. Konstuktivisme 24 25 JUPSVJ/04 PROGRAM GERAK GEMPUR UJIAN KECEMERLANGAN 2 (6 ) .

kertas lukisan. warna dan kertas lukisan Pedagogi . menghasilkan gambar dengan teknik cetakan d. mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan c. mengetahui bahawa hidupan laut boleh dijadikan motif yang menarik. memahami konsep capan b.Hidupan Laut PROGRAM GERAK GEMPUR UPPM 3 PROGRAM GERAK GEMPUR PROGRAM GERAK GEMPUR PROGRAM GERAK GEMPUR PROGRAM GERAK GEMPUR PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR PROGRAM GERAK GEMPUR UPSR a.kentang.KBKK.TKP. daun dan ranting kayu.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 26 27 28 29 30 31 32 33 34 Menggambar 35 .gunting Bahan . KBKK dan BCB (7 ) . memahami konsep dan teknik cetakan. berus. Alatan Cetakan . c. menghasilkan corak Capan Alat .pisau. warna air. paku dan berus warna Bahan . Pedagogi .Alas Meja JUPSVJ/04 a. TKP Membuat Corak dan Rekaan 36 .palet.

memahami konsep cetakan.gunting dan pisau Bahan .contoh lukisan Bahan . Pedagogi Konstruktivisme dan KBKK Alatan . warna air dan kentang Pedagogi .TKP (verbal linguistik dan kinestatik). warna air. menghasilkan lukisan menggunakan gabungan media pensel dan pen dakwat. menghargai keris sebagai warisan Melayu.Gerai BuahBuahan UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a.berus lukisan.KBKK dan TKP JUPSVJ/04 (8 ) . menghasilkan topeng serkup. KBKK kritis-mencirikan). Pembelajaran Masteri.Keris Simen Fero a. berus dan suratkhabar Bahan . menghasilkan cetakan motif geometri. gam dan kad manila.kapas. b. ragum. Cetakan Alatan . pen dakwat dan kertas lukisan Pedagogi . b. Alatan . simen dan dawai Pedagogi .mengetahui gabungan dan bahan yang sesuai serta proses dan teknik untuk menghasilkan lukisan pelbagai media. menghias topeng serkup secara kreatif. pisau dan bekas bancuh warna Bahan .karung kertas. b. Alat Pertahanan Diri 39 Menggambar 40 .cat.kertas lukisan.TKP dan KBKK 41 Membuat Corak dan Rekaan .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 yang menarik pada alas meja dengan teknik capan Membentuk dan Membuat Binaan .pisau.Topeng Serkup Hantu a.pensel.Sampul Hadiah a. b. memahami cara menghasilkan keris menggunakan teknik simen fero. tali. Lukisan Alatan . 37 Topeng Serkup 38 Mengenal Kraf Tradisional .

memahami konsep model. gam. mengetahui alat-alat bahan terpakai yang diperlukan. Pedagogi Konstruktivisme dan KBKK(kreatifmenjana idea) JUPSVJ/04 (9 ) . membina sebuah model kenderaan secara kreatif. c. Membuat Model Alatan . penutup botol dan dawai keras. kertas warna.gunting. b.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 6 42 Membentuk dan Membuat Binaan. pisau. playar. paku dan tukul Bahan .Kenderaan Kereta a.kotak. .