Želim, želim biti: Kako pravilno postaviti ciljeve?

07.09.2007.

Jedan naš klijent izjavio je da jako želi promijeniti posao i napraviti pomak u karijeri, no jednostavno nije znao kako početi i što točno želi postići. Nastojanju je pristupao sporadično, trenutni neuspjeh uvijek je izazivao odgodu bilo kakve daljnje akcije i strmoglavi pad samopoštovanja. Odlučio je preispitati ciljeve koje je sam postavio i organizirati svoja nastojanja... Tehnike postavljanja ciljeva - svjesno ili nesvjesno - koriste vrhunski sportaši, dobri menadžeri, ali i ljudi uspješni u svim ostalim područjima života. Dobar cilj daje vam dugoročnu viziju i kratkoročnu motivaciju. Pomaže vam pri fokusiranju na stjecanje dodatnih znanja i organiziranju vremena i resursa tako da možete maksimalizirati svoje napore. Ispravno postavljanje ciljeva je proces kojeg možete naučiti. Tek kada točno znate što želite postići, znat ćete i kamo usmjeriti svoju energiju i koncentraciju. Također, moći ćete brzo identificirati "kradljivce" vremena i energije. Dobro postavljeni ciljevi mogu vas izuzetno motivirati jer kad prvi put postignete zadani cilj, primijetit ćete kako i vaše samopouzdanje raste. Krenut ćemo od postavljanja i evaluacije ciljeva. Kada jasno možete izraziti ili napisati jedan svoj životni cilj, ocijenite ga SMART metodom. SMART je simpatična kratica za: Specfic Cilj treba biti jasno izražen i naglašavati ono što želite postići. Specificiranje cilja je odgovor na pitanja: Što želite postići? Koristite riječi poput: organizirati, koordinirati, razvijati, planirati, izgraditi... Zašto je ovo potrebno učiniti u zadanom vremenskom roku? Kako možete postići svoj cilj? Na koji način? Pobrinite se da je vaš cilj specifičan, jasan i jednostavan. Ne možete, na primjer, reći: "Želim raditi na poboljšanju svog zdravlja", pokušajte specificirati na način: "Hodat ću ili trčati najmanje 2 kilometra, tri dana u tjednu". Measurable Mjerljivost je ono što vam pomaže prilikom upravljanja svojim akcijama za postizanje cilja. Više manjih, mjerljivih koraka do cilja daje vam "male pobjede" koje podižu motivaciju na vašem putu do krajnjeg cilja, omogućuju vam praćenje promjene koja nastaje, vremenskog okvira kojeg ste postavili ali i zadovoljstvo postignutim. Attainable

Kada identificirate vama važne ciljeve, počinjete razmišljati o načinima na koje možete ostvariti svoj cilj. Razmislite i o svojim stavovima, vještinama, znanjima, financijskim mogućnostima, ali i područjima na kojima još morate napredovati. Ako je vaš cilj daleko izvan vaših realnih mogućnosti, najvjerojatnije ćete sami vrlo brzo odustati od njega. No dobro postavljen cilj ipak traži od vas ulaganje dodatnog napora, motivira vas da zaista date sve od sebe. Realistic Realan ne znači i jednostavan, u ovom slučaju, pravo značenje za cilj je: izvediv. Zato pripremite svoj plan ili načine postizanja cilja koji su izvedivi, mogući i kojih ćete se pridržavati. Timely Postavite vremenski okvir za postizanje cilja. Na ovaj način definirate jasnije raspon vremena u kojem možete provoditi korake koji vas vode k cilju. Ne uvjeravajte sami sebe da možete uvijek početi sutra ili sljedeći tjedan... Ispravno postavljanje ciljeva važna je metoda koja vam pomaže prilikom: odlučivanja o važnim poslovnim/životnim promjenama, odvajanja bitnog od nebitnog, samomotiviranja postizanja veće razine samopouzdanja, utemeljenog na uspješno postignutim ciljevima. Vaš poslovni trener može vam pomoći i podučiti vas metodama i tehnikama za donošenje i ostvarivanje važnih životnih ili poslovnih ciljeva. U sljedećem članku pročitajte: Godišnji odmor ili umor? Izbjegnite dodatni stres...

1. DALE CARNEGIE: KAKO ZABORAVITI BRIGE I NAĆI ZADOVOLJSTVO U ŽIVOTU Prvi dio Psihologije uspjeha i prva knjiga o uspjehu koju sam pročitao i koja mi je otvorila vrata u jedan sasvim drugačiji svijet. 2. ANTHONY ROBBINS: PROBUDITE DIVA U SEBI Čovjek koji kaže da je pročitao preko 700 knjiga o uspjehu, nikad nije išao na fakultet i do 24 godine postao je milijuner podučavajući obične ljude, sportaše, profesore, umjetnike, poduzetnike, kongresmene i predsjednike država tehnikama postizanja osobnog postignuća i istinskog uspjeha. Za mene je njegova knjiga najbolji priručnik za život. 3. OG MANDINO: NAJVEĆE ČUDO NA SVIJETU Najljepša pripovijetka koju sam ikada pročitao. Mandino me naučio kako stvoriti najveće čudo u mojem životu ali i tome kako stvarati čuda u životima drugih ljudi. 4. ZIG ZIGLAR: POGLED S VRHA Motivacija, savršeni sklad, svijest o sebi, mijenjanje slike o sebi, predanost, postavljanje ciljeva i postizanje uravnoteženog uspjeha samo su neke od tema kojima me svakodnevno podučava životno iskustvo ovog mudrog čovjeka pretočeno u jednu od najutjecajnih knjiga o uspjehu. 6. COLIN TURNER: ROĐENI ZA USPJEH Dobio sam je za rođendan prije mnogo godina i shvatio da sam rođen za uspjeh ali i to da je svatko od nas rođen za uspjeh ako oslobodi svoj neograničeni potencijal. A ova knjiga daje odgovor kako se on oslobađa. Najbolja definicija uspjeha dolazi upravo iz ove knjige: "Uspj eh je stalno ostvarivanje planiranih ciljeva koje pojedinac smatra vrijednima."

7 . LEW T ¢£ERL ¥E ¦ RO§E ¨ © O £E U  M š potic  ih prič o uspjehu i ljudim  koji su prevladali različite prepreke te postigli uspjeh u životu bez obzira na sve bole sti , strahove, mane, godine života i ostale izazove. "Nije bitno što vam se događa, ve ć kako vi reagirate na to što vam se dogodilo. U tome leži sva razlika između pobjednika i gubitnika, između uspje šnih i neuspje šnih", kaže Lewis Timberlake. 8. O ¢ ¨ ¨O ¦ ¨  E ! TR O " ¨ ETU Mudrost deset svitaka očarala je milijune čitatelja širom svijeta svojom jednostavnošću i mogućnošću praktične primjene. Platio sam je 50 kuna i nisam mogao vjerovati da se tolika vrijednost prodaje za bijednih 50 kuna. Fenomena lna knjiga. Tek u posljednje vrijeme znanstvenim metodama dokazana je učinovitost tehnika koje nam Mandino nudi kroz ovu knjigu. EL ¥O 9. r.   " #W RT© ¦ $ ROL  R © ¢ ŠL ¨ ¨ Jednostavno, treba je pročitati. Č ovjek mora u životu postaviti velike ciljeve i vjerovati da ih može ostvariti. Ako ciljate u vrh ograde i promašite, pogodit ćete blato. Ako ciljate u mjesec i promašite, pogodit ćete bare m vrh ograde. Uvijek kad netko pomisli da može bolje učiniti ono što radi, pojavljuju se i načini kako da to zaista ostvari bolje, a samim time i da postigne više i dobije više od života. Svakako pročitati!

 ¡  

¤

  ¤ 

¤

 

¤

  

¤

¤¡  

¤  

¡

¤

¤

  ¤

¤

 

¤

¤

¤

 

Robert Kiyosaki u odličnoj knjizi 'Rich Dad, Poor Dad' ('Bogati otac, siromašni otac'
Uspjeh kroz pozitivan mentalni stav, Napoleon Hill Misli i postani bogat naslov je knjige od Napoleon Hilla. Znanosti bogaćenja, Wallace D. Wattles George Classon je u knjizi "Najbogatiji čovjek u Babilonu" i Kvadrat protika novca', od istog autora Roberta Kyosakija.

"Odgovor", autor J. Assaraf.

Brian TracyaAdvanced selling strategies.

Benjamina Bena Grahama. Stari lisac burze, pisac je dva gotovo najveća djela iz područja ulaganja - Sigurnosna analiza (Security Analisis) i Inteligentni investitor (Intelligent Investor). To su biblije ulaganja. Mogu se naći i u našim knjižarama i knjižni cama.
Postavljanje ciljeva - putovnica za uspjeh
Auto r% Milan G rković Petak, 19 Oľ ujak 2010

Ako nemamo postavljene ciljeve, kako znamo kuda t&eba i'i( Ako nemamo cilj, sve što uradimo je dobro.
1 Defi)i0i 2 Postavljanje ciljeva je određivanje speci 3i4ni5, mjerljivi5, izvedivi5 i realni5 elemenata koje treba posti6i u definiranom vremenu.

Al78 SMART Za postavljanje ciljeva koristimo alat SMAR 9.

SMART je tehnika postavljanja ciljeva i služi za definiranje elemenata ciljeva i procjenu jesmo l i u planiranom vremenu postigli postavljeni cilj. SMART su početna slova engleskih riječi sastavnica alata SMART. Cilj mora biti: 1. Specifičan (Specific) Što želimo da se dogodi? Precizno i nedvosmisleno definirati cilj. Čitajući napisani cilj svima mora biti jasno što je to. Postaviti sljedeća pitanja: Što?, Zašto? i Kako? 2. Mjerljiv (Measurable) Cilj mora biti iskazan kvantitativno i kvalitativno. Utvrditi koji se elementi mjere. Kako se mjere? Na osnovu ove precizno definirane sastavnice alata moći ćemo utvrditi je li postignut postavljeni cilj. 3. Izvediv (Attainable) Jesu li dostupni svi potrebni resursi (materijalni, financijski, ljudski, vrijeme, znanje i sastanci) Mogu li se savladati otpori (sudionika i vanjskih čimbenika)? Može li se to dogoditi u realnosti? 4. Realan (Realistic) Mogu li i ja (mi, oni) to postići? Ne postaviti previsoke ciljeve (nerealno postavljeni ciljevi nisu ostvarivi). Ne postaviti preniske ciljeve (podcjenjivanje mogućnosti). 5. Pravovremen (Timely) Mora biti točno iskazan vremenski rok za postizanje cilja (početak i završetak aktivnosti). Savjeti - Svaka značajnija aktivnost treba da ima postavljen cilj pomoću alata SMART. - Nemojte izbjegavati postavljanje ciljeva pomoću alata SMART jer mislite da je moguće i bez njega. Lako ćete se prevariti. - Vježbajte postavljanje SMART ciljeva na različitim temama. - Postavite ciljeve iz raznih područja vašeg života i rada. Oni će vas nepogrešivo voditi vašem najvažnijem cilju: zadovoljstvu u životu i sa životom. - Pogledajte kako to rade drugi i učite od njih. - Za svaku značajniju inicijativa od drugih osoba morate napraviti SMART ciljeve. - Ni pod kojim okolnostima nemojte prihvatiti novo ponuđenu aktivnost ako nisu postavljeni SMART ciljevi. - Svaka vaša nova značajnija aktivnost mora imati SMART postavljene ciljeve. - Upitajte se: "Zašto bih to radio ako ne znam što mi je krajnji cilj?" Rečenice koje potiču - Odredimo dugoročne ciljeve, kratkoročni se onda podrazumijevaju. - Postavljanje ciljeva je prvo slovo u abecedi strategije. - Samo ako nešto možemo mjeriti, onda s time možemo i upravljati. - Postavljeni ciljevi nas usmjeravaju na prioritetne aktivnosti. - Putovnica za uspješnost se zove postavljeni ciljevi. - Ciljevi bez vremenskog roka su želje koje se neće ostvariti. Crtice - Treba činiti redovite, unaprijed definirane kontrole provedbe aktivnosti na putu postizanja postavljenih ciljeva. - Cilj je postignut ako su postignuti kvalitativni i kvantitativni pokazatelji i u zadanom roku. - Unaprijed planirati ocjene aktivnosti na putu postizanja ciljeva (evaluacija). - Metrika su aktivnosti kojim utvrđujemo gdje se trenutačno nalazimo u procesu postizanja ciljeva - Vještina postavljanja ciljeva je ključna meka vještina (soft skill). - Vještina postavljanja ciljeva je vještina koja se mora učiti. Uči se isključivo praktičnom izradom

razli@itiA SMARB ciljeva. Praktikum 1. Odredite vaš najvažniji cilj u životu. 2. Vaš najvažniji cilj definirajte pomoću alata SMAR B. 3. Kontrolirajte provedbu aktivnosti koje trebate učiniti da postiCnete vaš najvažniji cilj u životu. Za ambiDi EF Ge i onima koji žele uspješnu osob nu i poslovnu karijeru: informacije o Modelu univerzalne izvrsnosti - MUI (kli k).

Dnevni planovi u 10 koraka
Auto rH Milan G rković Srijeda, 12 Svibanj 2010

Kako d a budete uspješniji na jednostavan način 1. Što? Dnevni planovi su kontinuirane pisane liste aktivnosti koje trebate obaviti sljedeći dan. 2. Zašto? - radite iI da vrijeme koristite učinkovitije, - da siPurno odradite aktivnosti koje su prioritetne, - da vam ne promakne neka važna aktivnost tijekom dana.

3. Kako? Napravite listu zadataka koje trebate obaviti tijekom dana i svakom zadatku odredite prioritete: - hitno i važno, - hitno i nije važno, - nije hitno ali je važno, - nije hitno i nije važno. Kada napravite neki zadatak, označite ga da ste ga obavili. 4. S čime? Radite to u nekom planeru ili još bolje: napravite svo je obrasce koje ćete u potpunosti prilagoditi svojim potrebama. 5. Tko? Koristite ponekad asistenciju drugih osoba (obitelj, suradnici) da vas usmjere i podsjete što trebate važno napraviti. 6. Kada? Najučinkovitiji dnevni planovi su oni kada ih napravimo dan ranije. Specifično na poslu ± napravite dnevni plan za sutra prije odlaska kući. 7.Gdje? Dnevne planove radite na izdvojenom mjestu da ne budete previše ometani. 8.Izvijestiti? Izvijestite sve one kojih se tiču vaši dnevni planovi (uključili ste ih u vaše dnevne aktivnosti). 9. Nastavak?

Dnevne planove radite kontinuirano ± baš svaki dan. Nema boljeg i jednostavnijeg alata za učinkovitost i sigurniji način postizanja uspjeha u osobnoj i profesionalnoj karijeri. 10. Praktikum - Ako radite dnevne planove: Svaki dan izdvojite tri aktivnosti koje su vam prioritetne i prvo njih odradite. Ostalo će onda bit lakše. Pogotovo u situaciji kada vam "upadne" nešto neugodno ili kompleksno. To će vam dan učiniti izuzetnim. - Ako ne radite dnevne planove: Danas je prvi dan da to počnete i vaš uspjeh učinite daleko izvjesnijim.
Odnos između čovje ka i novca
Auto rQ inO PTRMU M.com Ponedjeljak, 17 Kolovoz 2009

Novac je, kao i sve os talo na ovome svijetu, energija. Njegova s vrha je protoč nos t i razmjena. Činjenica u današnjem svijetu je da čovjek ima uvjerenje da je novac prljav i da mu ne treba. Takvo uvjerenje sprječava svrhu samog novca. Novac je zbog toga onemoguć en ići prirodnim tijekom. Čovjekovo pos tojanje u fizičkom univerzumu, čemu pridonosi i č injenica da je ovo zapadna s fera s vijeta koja ops taje kroz materijalno bogats tvo, nužno bi trebalo uključ ivati i energiju novca.

Kad č ovjek kaže da mu novac ne treba, on se time samo ograđuje od činjenic e da ga je nespos oban s teć i. To je samo izgovor kojim č ovjek zatvara oč i pred realnom s ituac ijom. S malom dozom financ ijske inteligenc ije te s dozom kreativnos ti čovjek može pos tići nevjerojatne novčane rezultate. Bes potrebna uvjerenja zakopavaju č ovjeka u mišju rupu. S njima, on je samo preplaš ena životinja koja se ne zna s nać i pred prilikama života koji mu s toji na raspolaganju. Iako čovjek dubins ki u s ebi odbac uje novac kao takav on s e bez njega konstantno osjeća izgubljenim. Svakodnevno zapomaže i proklinje s ve moguć e, jer nije s vjes tan č injenice da s e sam doveo u takvu poziciju. S jedne strane boji se novca i proklinje ga jer ga ne zna dovoljno pridobiti za svoje potrebe, dok je s druge strane ponovno preplašen iz razloga što ga nema. Cjelokupna s ituacija je vrlo smješna. Kad se čovjek malo dublje zadubi u s voja razmiš ljanja o novcu shvatit ć e da je novac predivna i neophodna stvar. Pa, koji č ovjek bi odbio živjeti na način putem kojeg može zadovoljiti svaku s voju potrebu za koju mu je potreban novac? Onaj koji bi prihvatio suprotnu s ituac iju kao normalnu, dakle, onaj koji bi negirao tu soluciju, bio bi totalni luđak. To bi bilo totalno besmis leno. U stvari, dubins ki s vaki čovjek teži upravo takvom nač inu života. Koliko god on odbacivao novac kao takav, s ve s u to trivijalnos ti s kojima s e č ovjek zavarava. To s u trivijalnosti s kojima č ovjek odbac uje život, s kojima

laže samom sebi. Čovje S često zn Ueći a nema v Uemena i a nema novaca. Ta Uečenica p Uoizlazi iz n ezna nja o životnim za So nitostima. Nesposobnost baratanja vremenom i novcem, uključuje ovakve i slične izjave. Život je mo Ue bogatstva i p Uili Sa za sva Sog čovje Sa. Toliko je mogućnosti putem kojih čovjek može zaraditi upravo onoliko koliko mu treba, ali čovjek ostaje slijep pred tim mogućnostima. Lakše je jadikovati i zapomagati da se nema novaca ili opovrgavati novac, nego se potruditi težiti stjecanju istog. U ljudskoj je prirodi život u bogatstvu. Bez iznimke, svaki čovjek zaslužuje život u obilju. Zbog toga čovjek i je čovjek jer ima mogućnosti s kojima se može dovesti u poziciju obilja. T oliko neostvarenih snova i želja je ostalo neispunjeno iz razloga što je čovjek vjerovao da nema novaca. Čovjek, kao takav, je biće u kojem postoji bogatstvo. Izražavanjem tog unutarnjeg bogatstva čovjek pokreće promjene u materijalnom svijetu. S izražavan jem istih novca će uvijek biti dovoljno. Izražavanjem ljepote iznutra putem koje se čovjek nalazi u poziciji da stvara, nužno mora rezultirati ostvarenjem i rastom ljepote u vanjskom svijetu. Rezultat u vanjskom svijetu bit će samo pozitivna posljedica. Un utarnji i vanjski svijet su dva paralelna i međusobno povezana segmenta. Onoliko koliko je čovjek spreman dati iz sebe toliko će mu se i vratiti. Postoji pretpostavka koja pridonosi odbacivanju energije novca. Čovjek u cijeloj povijesti nije volio raditi posao koji je morao obavljati da bi preživio. Barem je tako s većinom. Time je u njemu stvoreno uvjerenje da je novac teško zaraditi. To uvjerenje je stvorilo odbojnost prema radu iz kojeg je proizašla odbojnost prema novcu. Odbojnost prema radu stvorena je iz činjenice što posao kao takav otupljuje čovjeka, bio on toga svjestan ili ne. Većina poslova kojima se čovjek bavi su u potpunosti monotoni i poprilično dosadni. Malo je poslova koji pojedincu dopuštaju izražavanje njegove kreativnosti. Upravo neizražavanje kreativnosti doprinosi malom interesu za posao. Kad bi svaki čovjek na svom poslu bio u poziciji da se može kreativno izražavati, njegovo mišljenje o poslu bi se promijenilo. Više ne bi gledao na posao kao na radnju koju obavlja samo da bi zaradio. Posao bi mu predstavljao užitak u kojem je novac sporedna činjenica. Tada bi se nalazio u poziciji u kojoj bi njegova unutarnja ljepota mogla doći do izražaja i stvari bi se jednostavno promijenile i pokrenule. Ipak, nije problem u poslu, problem je u čovjeku. On je taj koji se zapošljava upravo na takvim radnim mjestima koja ga otupljuju te je on taj koji odlučuje što će u životu raditi. Tu nema mjesta
T V V

okrivljavanju bilo čega ili bilo kog drugog. Obavljanje mo notonih W W poslova po Xžava činje nica a je čovje Y nesvjestan sebe i svoje YXeativnosti. Nije svjestan svojih potencijala, ciljeva kojima želi težiti u životu, zapravo nije svjestan sebe. Nesvjesnost sebe baca čovjeka u duboki zaborav. On će se kretati kroz poslove koji mu se nude, ali će pritom zaboraviti na svoju dobrobit i na obilje koje živi u njemu te koje može postojati i izvan njega. Zbog toga je čovjek duboko nezadovoljan. Novac je p Xe YXasna YXeacija Yoja izis Yuje povje Xe nje u život. Povjerenje u život obuhvaća i čovjekovo povjerenje u sebe samog i u svoje sposobnosti. Što čovjek zapravo voli raditi u životu? Ovo pitanje bi si svaki čovjek trebao postaviti. Kad dobije odgovor na ovo pitanje, doza povjerenja u njemu će porasti. Shvatit će, po tko zna koji put, da je on sam kreator svog života. Jednom kad je ljepota onoga čemu čovjek želi težiti definirana, cijeli univerzum počinje podržavati ostvarenje te ljepote. Tu ne bi trebalo biti mjesta sumnji. Situacije u životu se otvaraju u onom omjeru u kojem ih je čovjek spreman prihvatiti i materijalizirati. Ni više ni manje od toga. "Novac je teško zaraditi", "Imati puno novaca je gotovo nemoguće", "Bogati ljudi su rijetkost na ovome svijetu" ± ovakve i slične rečenice čovjeka opsjedaju gotovo tijekom cijelog života. Ove Xeče nice su totalne gluposti. Je li se čovjek ikada zapitao, odakle dolaze ovakve izjave? Jedini adekvatan odgovor je ± njih je stvorio čovjekov um, koji u čovjeku podržava nazadovanje. Nema realne osnove za ovakve izjave, osim da su to nepotrebna uvjerenja koja koče čovjekov napredak. Paradoksalno je to, što upravo ono u što čovjek vjeruje, to će se pokazati kao istinito. A to su upravo čovjekova uvjerenja! Vjerovanje u nešto podržava postojanje istog. Pa zašto vjerovati u iluziju?!

"Financije su umjetnost prolaska novca od ruku do ruku sve dok novac u potpunosti ne nestane." Robert W. Sarnoff

Većina pojedinaca egzistira u statusu quo. Zarađuju određenu svotu novaca koja im je dovoljna isključivo za pokrivanje egzistencijalnih troškova. Gdje je u toj priči osobni užitak uživa nja u novcu? Kako i ne bi u ovakvoj situaciji čovjek bio gnjevan. Gotovo polovicu dana čovjek provodi u poslovnom okruženju, a od toga dobije jedino pokrivanje troškova svoje egzistencije. Zbog toga se čovjek počinje osjećati kao mašina koja ima samo jedan program.

Život je stvoren za uživanje u istom, a ne za konstantnu borbu. To bi svatko trebao shvatiti i uz to se potruditi da se makne iz takve pozicije. Zarađivanje novca može biti jako zabavno, samo ako se čovjek potrudi to ostvariti. Naravno, neće se čovjek uvijek nalaziti u poziciji u kojoj mu cvatu ruže, ali takva situacija će biti više rjeđa nego češća. Kad čovjek radi ono što voli i što ga ispunjava, problema je uvijek manje nego što bi ih bilo u suprotnoj situaciji. Čovjek će uvijek morati raditi da bi preživio. Na njemu je jedino da bira hoće li to što radi biti ono što voli raditi i hoće li s tim poslom moći podmiriti isključivo osnovne potrebe ili će spektar zadovoljenja određenih potreba, za koje je potreban novac, biti širi. Čovje ` se ne t aeba bo aiti s novcem. Novac to i ne traži od čovjeka. Jedino što čovjek treba napraviti je da prihvati energiju novca te da se prema njoj počne kretati. Ž ivot bez novčanog zadovoljstva, uz ostala zadovoljstva, ne može biti život, jer nije potpun. Tek kad po jedinac iskusi što znači imati dovoljno novca, tek tada može razmišljati o odbacivanju istog. U suprotnom, čovjek potiskuje jednu od bitnijih ljudskih potreba.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful