BAHAGIAN A ( 40 markah) Jawab semua soalan. Bulatkan jawapan yang betul.

1 Muthu hanya makan nasi dan sayur-sayuran pada hari Selasa dan Jumaat sahaja.Amalan ini dilakukan oleh segolongan penganut _____________. A B C D Islam Buddha Hindu Kristian

2

Orang Islam berpuasa dengan cara _________________________________________ A B C D tidak makan dan tidak minum sepanjang hari. tidak makan tetapi boleh minum. boleh makan tetapi tidak boleh makan daging. boleh minum tetapi tidak boleh makan.

3

Mengapakah kita perlu berfikiran positif dalam setiap tindakan? A B C D Supaya kita tidak ketinggalan zaman. Supaya tindakan kita dipuji orang. Supaya tindakan kita betul dan matang. Supaya cadangan kita diterima ramai.

4

Vivian dituduh oleh rakannya kerana mencuri. Dia mempertahankan diri dengan cara _______________________________________. A B C D tunduk dan berdiam diri mengemukakan bukti menceritakan kelemahan orang lain memujuk rakan untuk mempercayainya semula

5

Hubungan keluarga yang ____________________ boleh menjamin kemesraan. A B C D rapat jauh renggang dekat 1

dia sanggup mempertahankan ______________________ dengan memberikan bukti-bukti yang kukuh. A B C D kekayaan kejayaan kematangan kecundangan 7 Kad ucapan boleh diberikan kepada anggota keluarga untuk pelbagai tujuan kecuali A B C D hari istimewa perayaan keagamaan meluahkan rasa marah untuk meminta maaf 8 Melayari laman web yang tidak berfaedah akan merosakkan _____________ dan pemikiran kita. A B C D pakaian makanan tingkah laku permainan 9 Apabila Victor dituduh menconteng dinding kantin sekolah. A B C D saiz diri maruah diri muka diri anggota diri 10 Penjagaan kesihatan dan __________________ diri adalah tuntutan setiap agama di dunia. A B C D pengetahuan kecantikan kemegahan kebersihan 2 .6 Rajin dan usaha tangga _____________________________.

A B C D maklumat permainan gambar lagu 12 Salah satu amalan terpuji yang dituntut oleh agama Siva ialah saling ________________ dan memaafkan individu yang telah insaf. A B C D memakai pakaian yang sengaja menonjolkan tubuh badan mengucapkan takziah kepada pasangan pengantin duduk dengan sopan semasa acara sedang berlangsung ambil makanan secara berlebihan dan berebut-rebut 14 Budi Bahasa Budaya Kita Kata-kata hikmat di atas berkait rapat dengan ___________________.11 Sophie suka melayari internet pada masa lapang kerana internet membolehkannya memperoleh banyak _________________________. A B C D kesopanan keberanian menjaga maruah berdikari 3 . kita hendaklah____________________________. A B C D menyayangi memarahi membenci mengutuk 13 Semasa menghadiri majlis perkhawinan.

Memastikan bahan bacaan yang dipilih sesuai dengan aktiviti yang ingin dilaksanakan. Supaya kita boleh menjadi kaya.15 Antara berikut. Elakkan diri daripada memilih bahan bacaan yang mempunyai unsur lucah dan ganas. C D 4 . Supaya kita akan menjadi terkenal. yang manakah bukan ciri kerajinan? A B C D kegigihan kecekalan berdaya maju membuang masa 16 Pakaian di atas sesuai dipakai semasa majlis _______________________. 18 Yang manakah pernyataan yang tidak benar? A B Memastikan gambar dalam bahan bacaan dapat memberikan faedah. Mencari bahan bacaan yang mempunyai gambar yang tidak senonoh. Supaya kita boleh membanggakan diri. A B C D pengebumian gotong-royong majlis perkahwinan sukan tahunan 17 Mengapakah kita tidak boleh memperkecil amalan dan larangan penganut lain? A B C D Supaya masyarakat dapat hidup dalam keadaan aman dan makmur.

yang manakah menunjukkan amalan yang mulia? A B C D Menonton televisyen sepanjang hari. Tidak mengendahkan tetamu kerana bukan urusan kamu. kamu melihat ada tetamu yang datang. Apakah yang akan kamu lakukan? A B C D Mengucapkan salam dan berlalu dengan sopan. Membantu ibu membersihkan halaman rumah.19 Kamu baru pulang dari sekolah. Apabila kamu sampai di rumah. 20 Antara yang berikut. Menggunakan pintu belakang dengan harapan tidak bertemu. Menunggu di sebalik pintu sehingga tetamu pulang. 5 . Membuat bising ketika melawat kawan yang sakit di hospital. Mengambil buah rambutan jiran tanpa meminta izinnya.

BAHAGIAN B ( 10 markah) Lengkapkan jadual di bawah dengan jawapan betul. Perlu mencuci kaki sebelum memasuki perkarangan kuil. Menutup kepala sebelum memasuki tempat ibadat. KEPERCAYAAN PELBAGAI KAUM DI MALAYSIA Kaum Melayu Kaum Cina Kaum India Kaum Sikh Kaum Iban 6 . Wajib membasuh anggota badan sebelum bersembahyang. Perayaan diadakan selepas musim menuai padi sebagai tanda kesyukuran.      Tidak dibenarkan menyapu lantai pada pagi Tahun Baru Cina.

Kristian ) akan menyambut Hari krismas pada 25 Disember setiap tahun. 8 9 Buku-buku cerita tahyul ( sesuai . berehat ) ketika melaksanakan tugas untuk faedah bersama. 3 Penganut agama ( Buddha .BAHAGIAN C ( 10 markah) Gariskan jawapan yang betul. malas ) berusaha agar keputusannya dalam peperiksaan pada tahun ini cemerlang. menganggu ) jiran-jiran yang melakukan upacara agama masingmasing. 10 Jennifer bertukar-tukar hadiah dengan anggota keluarga yang lain semasa menyambut ( Hari Chap Go Mei . terima kasih ) apabila menerima pemberian dari orang lain. tidak wajar ). Hari Krismas ) 7 . berkorban masa) untuk melaksanakan projek “ Kitar Semula” sehingga berjaya. 4 Menuduh secara melulu dan tanpa bukti adalah suatu tindakan yang ( bermaruah . Orang yang rajin ialah orang yang sanggup ( berkorban . 1 Mei Lan telah berazam akan sentiasa ( rajin . negatif ) menjadikan setiap tindakan kita akan menghasilkan kejayaan. 5 Pemikiran yang ( positif . 6 Janganlah kita ( melihat . 7 Murid-murid Tahun 5 ( berputus asa . tidak sesuai ) dibaca oleh murid-murid sekolah. 2 Janganlah malu untuk mengucapkan ( salam .

mereka turut merayakan _______________________________ dimana mereka akan melakukan ibadah korban dengan menyembelih haiwan seperti kambing. ___________ ataupun unta sebagai tanda kesyukuran kepada Tuhan. 2 Perkara yang patut dielakkan terhadap agama lain selain daripada agama yang kita anuti ialah _____________________________ dan mengajuk amalan sesuatu agama tersebut. Mereka bersahur iaitu makan sebelum waktu ______________________ dan akan berbuka puasa pada waktu Maghrib. Selain itu. Setelah sebulan berpuasa mereka akan menyambut _________________________. larangan sopan Buddha lembu Subuh mengejek Hari Raya Aidiladha Hari Raya Puasa membasuh kaki Bulan Ramadan 1 Amalan penganut agama Hindu sebelum memasuki kuil ialah ______________________. Jika ingin bertanyakan sesuatu tanyalah dengan ___________________ untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan amalan dan ________________________ agama lain. 3 Orang Islam akan berpuasa selama sebulan pada ________________.BAHAGIAN D ( 20 markah) Isi tempat kosong dengan perkataan yang diberi. 8 . Persamaan ini adalah sama dengan agama lain seperti Islam dan _____________________ supaya menanggalkan alas kaki untuk masuk ke tempat ibadat mereka.

Anita mencuri barang permainan adiknya. Sheela berpura-pura mengulangkaji pelajaran semasa ibunya masuk ke dalam bilik. Jasminder Kaur tidak mahu pergi ke gurdhwara kerana dia tidak mahu menutup kepalanya dengan selendang. ( ) 9 .BAHAGIAN E ( 10 markah) Tandakan ( √ ) pada perbuatan yang baik dan ( X ) pada perbuatan yang salah. ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ) ( ( ( ) ) ) 8 9 10 Lilian pergi ke kafe siber tanpa pengetahuan ibu bapanya. Sarvana berdiam diri ketika dituduh walaupun dia tidak melakukannya. Berkunjung ke rumah rakan ketika hari perayaan. 1 2 3 4 5 6 7 Kamal meninggikan suara apabila bercakap dengan orang yang lebih tua. Jason berrmain permainan video yang mempunyai unsur ganas. Menghormati budaya dan kepercayaan kaum lain. Membuang sampah ke dalam longkang kerana tiada tong sampah.

Hal ini kerana kumpulan ini telah membuat kempen tentang aktiviti tersebut kepada semua murid. Sambutannya sangat baik. Ahli-ahli kumpulan telah pergi ke semua kelas untuk mengutip derma. Walaupun penat. Kemudian jawab soalan-soalan yang berikut. semua ahli kumpulan berasa gembira dan puas kerana dapat berbakti kepada sekolah. Akhirnya kumpulan ini telah mengumpulkan wang sebanyak RM 4231.BAHAGIAN F ( 10 markah) Baca petikan. Banyak masa dan tenaga telah diluangkan untuk mengumpul seberapa banyak kutipan. Prakash selaku ketua kumpulan telah merancang strategi untuk menarik lebih ramai murid menderma kepada Tabung Ehsan bagi membantu rakan-rakan yang kurang berkemampuan di sekolahnya. ___________________________________________________________________________ 5 Berikan satu nilai murni yang terdapat dalam petikan ini? ___________________________________________________________________________ 10 . Tempoh seminggu telah digunakan sebaik mungkin. 1 Apakah projek yang dilakukan oleh kumpulan ini? ___________________________________________________________________________ 2 Mengapakah mereka mengadakan projek ini? ___________________________________________________________________________ 3 Apakah strategi yang telah mereka lakukan untuk menarik lebih ramai murid untuk menderma? ___________________________________________________________________________ 4 Nyatakan pengorbanan atau sumbangan Prakash dan rakan-rakannya. Kumpulan Generasi Prihatin telah menjalankan projek Tabung Ehsan sempena Kempen Masyarakat Penyayang 2012.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful