Rancangan Perniagaan

WeldWorld Steakhouse
(No Pendaftaran: C 1007374 )
Lot 777, Level 1 Menara Weld, No 76 Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur.

No Tel:

603-62766748

No Fax: 603-62766747 Email:

Weldworld_steakhouse@hotmail.com

Tarikh Hantar: 23 Februari 2011 Disediakan Untuk: Cik Kamisah Bt Abdul Ghani

(Ketua Unit PP)
Disediakan Oleh:

Mohamad

Mohamad Khairul Anwar Bin

Jalan Raja Chulan. Matlamat perniagaan WeldWorld Steakhouse mempunyai matlamat jangka panjang yang tersendiri. Level1. Ringkasan Syarikat WeldWorld terletak di tingkat satu Menara Weld di pusat bandar dan merupakan tempat tumpuan orang ramai. Weld World Steakhouse ingin mengembangkan perniagaannya ke seluruh negara dalam jangka . Menara Weld. 50200 Kuala Lumpur No Tel: 603-62766748 No Fax: 603-62766747 Email: Weldworld_steakhouse@hotmail. 76. Restoran yang dijalankan berdasarkan perniagaan perkongsian antara 3 orang pengemudi yang amat mahir. perniagaan dan berhampiran kawasan beli-belah dan kawasan pekerjaan yang agak terancang. Nama Perniagaan WeldWorld Steakhouse Lot 777.com Hubungi : Aaron Liew (Pengurus) Jenis perniagaan Perniagaan yang dijalankan ialah perniagaan jenis perkongsian.Aaron Liew Hon Kiat Foo Pui See Khor Shuin Mee Ringkasan eksekutif. Weld World Steakhouse adalah sebuah syarikat yang menghasilkan dan menjual pelbagai jenis makanan barat.

Mohamad Khairul Anwar B i nMohamad sebagai Pengurus Jabatan Pengeluaran. Elemen-elemen ini akan diterapkan untuk mengembangkan perniagaan Weld World Steakhouse Pengurusan Weld World Steakhouse dimiliki oleh 4 orang rakan kongsi iaitu Aaron Liew.000. Para pemilik Weld World Steakhouse mempunyai kemahiran dan keunikan tersendiri untuk mengembangkan perniagaan ini. Produk dan Persaingan Weld World Steakhouse adalah sebuah restoran yang menumpukan terhadap perniagaan makanan barat. pelbagai strategi dirancang. dan Khor Shuin Mee. Mereka mempunyai pengalaman selama 3 tahun dalam membuat makanan barat semasa sedang belajar di luar negara dan sentiasa memberikan buah fikiran bagi menghasilkan keluaran secara kreatif dan inovatif. Foo Pui See sebagai Pengurus Jabatan Pemasaran.000 dan modal yang diperlukan untuk memulakan perniagaan WeldWorld Steakhouse ialah RM200.000. Aaron Liew sebagai Pengurus Urusan. Elemen yang paling penting untuk mengembangkan perniagaannya adalah menerapkan elemen 4P iaitu PLACE. . PRICE. PROMOTION dan PRODUCT. dan Khor Shuin Mee sebagai Pengurus Jabatan Kewangan. modal yang dikumpulkan adalah sebanyak RM120. Maka. Mohammad KhairulBin Mohamad.masa sepuluh tahun. Foo Pui See. Untuk mencapai matlamat tersebut. Mereka mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang pemakanan terutamanya dalam bidang makanan restoran. Sandaran Tiada Sejarah Kewangan Tiada Keperluan pinjaman Setiap rakan perkongsian telah mengeluarkan modal masing-masing sebanyak RM30.

2 533.4 .6 95. Ramalan Kewangan Hasil Pendapatan bersih Aset Liabiliti Nilai bersih Tahun 1 252.009.7 1.8 524.4 695.7 264.6 254.749. peminjaman wang telah dilakukan sebanyak RM80.000 daripada Hong Leong Bank supaya perniagaan dapat dijalankan.Oleh itu.3 Tahun 3 729.5 998.3 1.5 887.1 Tahun 2 508.3 (9) 625.

tapak berkenaan telah diambil lalu bermulanya era bagi perniagaan WeldWorld Steakhouse. Oleh itu. Jalan Raja Chulan.WeldWorld Steakhouse akan menjalankan perniagaan dalam bidang makanan barat. Maka. 50200 Kuala Lumpur Tarikh Operasi 28 Oktober 2011 Latar Belakang Industri Sebelum perniagaan WeldWorld Steakhouse di mulakan. Level1. lot perniagaan yang sebelum ini ialah perniagaan yang menjalankan perniagaan butik. perniagaan tersebut tiada lagi dan telah disewakan. 76. Selain itu. Menara Weld. . Lokasi Lot 777. Aktiviti syarikat meliputi semua aktiviti pengeluaran dari aspek perkhidmatan.Pengenalan Jenis Perniagaan WeldWorld Steakhouse merupakan sebuah perniagaan jenis perkongsian. Kedai butik tersebut telah pindah ke kawasan lain kerana perniagaan butik tidak strategik di kawasan tersebut. perniagaan ini juga memberikan pelbagai perkhidmatan seperti ruang makan kepada orang kepentingan VIP dan lain-lain.

Tujuan Rancangan Perniagaan Tujuan rancangan perniagaan in disediakan adalah untuk menjadikannya sebagai satu garis panduan bagi menguruskan perniagaan restoran. Menara Weld. Telefon 603-62766748 Kegiatan Utama Menjual makanan ala barat Tarikh perniagaan akan beroperasi 28.2011 . 50200 Kuala Lumpur. Jalan Raja Chulan. ia juga boleh digunakan sebagai rujukan kepada semua pihak bagi meminimumkan kesilapan serta dapat mencapai matlamat yang dihajati. Latar Belakang Perniagaan Nama Perniagaan WeldWorld Steakhouse Alamat WeldWorld Steakhouse Lot 777. Level1. 76.10. No. Selain itu.

Kuala Lumpur Khor Shuin Mee .Kepong 52100.No 431.No 24. Desa Jaya.00 Nama dan Alamat Pemegang Saham Aaron Liew Hon Kiat . Jalan 15 Desa Jaya. KL Foo Pui See . Jalan 35. 52100. Taman Wangsa Permai . Jalan Wangsa ¼. Kuala Lumpur Nama Bank. Hong Leong Bank .No 78. Jalan 17. 52100. Kuala Lumpur Mohamad Khairul Anwar bin Mohamad . Kepong Ulu.000.No Pendaftaran Perniagaan C 1007374 Modal permulaan RM200. 52100.No 60.

Jalan Wangsa ¼. Kuala Lumpur. beliau pulang ke Malaysia dan berkhidmat sebagai pengarah pengurusan di Syarikat TLK SDN. Selepas tamat pengajian. beliau berkhidmat di sebuah syarikat di Perancis yang bernama Soul De Italy selama 5 tahun sebagai pengurus pengurusan. beliau juga telah .Latar Belakang Pemilik Nama: Aaron Liew Hon Kiat Alamat: No 24. Desa Jaya. No telefon: 012-3097412 Kelulusan akademik: ACCA (association of chartered certified accountants) di PIRON SCHOOL OF BUSINESS AND FINANCE Pengalaman/kemahiran: Beliau mengambil sijil ACCA di PIRON SCHOOL of BUSINESS AND FINANCE yang terletak di Kuala Lumpur dengan keputusan yang cemerlang. 52100. No telefon: 017-4313486 Kelulusan akademik: Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan Dan Ekonomi di University of Bordeaux Pengalaman/kemahiran: Beliau tamat pengajiaan tinggi di Montesquieu Univercity. Taman Wangsa Permai. BHD selama 4 tahun. Selepas itu. Beliau mahir dalam segi pengurusan dan petah dalam bahasa Perancis dan Inggeris . Jalan 35. Selain itu. 52100. Nama: Khor Shuin Mee Alamat: No 60. Kuala Lumpur. Perancis.

Selepas tamat pengajian. beliau telah berkhidmat di sebuah syarikat Perancis bernama Soul De Italy selama 6 tahun sebagai pengurus pengeluaran. Jalan 15 Desa Jaya. No telefon: 017-6111404 Kelulusan akademik: Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Restoran dan Masakan Perancis di THE FRENCH CULINARY INSTITUDE Pengalaman /kemahiran: Beliau tamat pengajian beliau di THE FRENCH CULINARY INSTITUDE yang terletak di New York City. Nama: Mohamad Khairul Anwar bin Mohamad Alamat: No 78. Nama: Foo Pui See Alamat: No 431.berkhidmat sebagai akauntan di Syarikat JOJO dan rakan-rakan selama 6 tahun. Beliau amat mahir dalam segi pengeluaran dan petah dalam bahasa Inggeris serta boleh bercakap Perancis. Selain itu. Beliau amat arif dalam budaya masyarakat barat kerana datuk beliau orang barat. Kepong. beliau pulang ke Malaysia dan mula berkhidmat sebagai pengarah pengeluaran di Syarikat King SDN. Beliau juga telah menjadi ketua akauntan di syarikat tersebut selama 4 tahun. Selepas itu. Selepas tamat pengajian beliau mula bekerja di sebuah restoran di New York City selama 3 tahun. Selepas itu. Kuala Lumpur. No telefon: 017-2112138 Kelulusan akademik: Ijazah Sarjana Muda Pemasaran dan Ekonomi di University of Bordeaux Pengalaman/kemahiran: Beliau telah menamatkan pengajiaan tinggi beliau di Montesquieu Univercity yang terletak di Perancis. 52100. BHD selama 3 tahun. 52100. beliau juga mahir dengan masakan barat. Jalan 17. Beliau juga telah memenangi banyak pertandingan . Kepong Ulu. Kuala Lumpur. beliau berhijrah ke luar negara dan mula bekerja di sebuah restoran terkemuka di sana selama 5 tahun.

Carta Organisasi . RANCANGAN ORGANISASI Matlamat dan Strategi Organisasi Perniagaan WeldWorld Steakhouse merupakan restoran kebaratan yang amat sesuai untuk dikunjungi oleh pelbagai bangsa.masakan barat di seluruh dunia. Manakala ruangan kedua pula adalah tertutup iaitu ‘close air’ yang dilengkapi dengan kemudahan penyaman dingin. Menu yang ditawarkan adalah berbeza pada setiap bulan. restoran ini turut menyediakan sambutan hari jadi dan juga Hi-Tea mengikut permintaan pelanggan. Kesemua hidangan akan disediakan dalam bentuk pakej yang menjadi pilihan pelanggan di sini. WeldWorld Steakhouse ditubuhkan bagi mencipta kelainan di dalam menawarkan produk perniagaan dengan berkonsepkan masakan ‘Sea Food Style’ yang semakin mendapat sambutan menggalakkan pada masa kini. Restoran ini terbahagi kepada 2 bahagian di mana ruangan terbuka iaitu ‘open air’ disediakan bagi pengunjung yang menggemari suasana yang nyaman dan segar. Dengan keunikan yang tersendiri. Selain itu.

Senarai Jawatan Pengarah Urusan Pengurus Pemasaran Pengurus Pengeluaran Pengurus Kewangan : Aaron Liew Hon Kiat : Foo Pui See : Mohd Khairul Anwar Bin Mohamad : Khor Shuin Mee Senarai Kakitangan Pengurusan dan Huraian Tugas Jawatan Pengarah Urusan Pengurus Pemasaran Pengurus Pengeluaran Pengurus Kewangan Tugas Mentadbir. menilai dan memilih sumber pembiayaan yang terbaik. membuat perancangan. melaksana. dan mengawal aktiviti pemasaran Mengurus. dan mengawal kos . strategik untuk memaksimumkan keuntungan Merancang. dan membeli bahan-bahan mentah yang sudah ada Membuat perancangan kewangan. memantau. menetapkan hala tuju.

organisasi perniagaan Tukang Masak Pembantu Tukang Masak Pelayan Memasak dan mencipta menu baru yang istimewa Membantu tukang masak menyediakan bahan yang diperlu Melayan pelanggan. mengambil order. menghantar order. dan memuaskan hati pelanggan Senarai Bilangan dan Imbuhan Pekerja Jawatan Pengarah Urusan Pengurus Pemasaran Pengurus Pengeluaran Pengurus Kewangan Tukang Masak Pembantu Tukang Masak Pelayan Bilangan ( orang ) 1 1 1 1 2 2 6 Gaji Seorang ( RM ) 8000 5000 4500 4000 3000 2000 1500 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful