You are on page 1of 42

Shanghai International Cruise Terminal by Sparch

Night view, wave facades, lighting exposes hidden layers photo Christian Richters, 2009

Panoramic view of Cruise Terminal photo Johnson Xu, 2009

Shanghai International Cruise Terminal by Sparch


text by Marcia Argyriades for Yatzer Large scale projects have to be faced and designed in a particular way. The matter of scale is a large factor especially when what youre designing will have to sit at ease beside three 80,000 ton cruise ships that will dock alongside. Scale factor is also critical in terms of how the design is perceived from Shanghais famous Bund to the south. The design proposal by SPARCH was the one that met a strong visual presence which was equivalent to the 21st century continuation of the Bund.

Aerial view SPARCH, 2009

Render SPARCH, 2009


SPARCHs approach and concept was to create an exterior wrapping which would enclose the buildings in a fluid steel and glass solar skin. As a result this approach would visually bind the accommodation together and therefore create a continuous Winter Garden gallery space which will contain green hanging gardens. The wave like glass facades unwrap along the base of the construction to create a sheltered pedestrian route along the newly formed public park. SPARCH approached the design of this site in such a way to create breathing spaces an urgent requirement which was required by the Shanghai Authorities for the Shanghai World Expo 2010 which is themed Better City, Better Life. With the redesigning of the cruise terminal a target was set // to free up 30 percent of the municipality as open space for its citizens to enjoy. The Cruise Terminal Site forms part of this vision to create a green walkway along the Huangpu River, eventually extending as far south as the Expo site itself, between the Lu Pu and Nan Pu bridges.

SPARCH's impression of the Shanghai Chandelier, retail street side Image SPARCH, 2009

Shanghai Chandelier, river side, under construction, 40M tall steel frame, with 3 cable suspended 'public bubbles' photo Christian Richters, 2009
SPARCH created high quality communal spaces which offer new experiences for the public which will be using these spaces. Interactive activities such as a climbing frame which creates a route through a series of floating Faberge Eggs to only experience the magnificent views of Shanghai in the most unique way. SPARCH Project Director, John Curran says that we see the Shanghai Chandelier as our Expo pavilion that escaped to the Bund and extends an open invitation; all a welcome, admission is free . It surely seems to be a magnificent experience which you should visit if you are at the Expo 2010, especially at night as the lights will create a flaring effect revealing a charming layer of Amethyst crystal balconies which are enclosed within a 400 meter herringbone steel and glass skin, clearly visible from the Bund to the south.

Day view, wave facades photo Christian Richters, 2009

All six buildings which constitute this architectural development offer a diverse mixture of business and leisure facilities for the end-users at the Shanghai International Cruise Terminal, aiming at establishing Shanghais status as an essential commerce and tourism center. The interiors of these six buildings more or less follow the concept of the exterior landscaping and architecture. They consist of elements which seem as sculpted holes which appear and disappear, just like the exterior landscaping where by law 50 percent of the terminal is required to be above ground level and the other 50 below. Vibrant colors, voids and various textures, materials, patterns and lines constitute part of the interiors. Egg-like sculpted forms create part of the voids in the buildings which have glass ceilings thus allowing abundant of natural light into the buildings; another element of sustainable design rather than using artificial lighting. The concoction of materials and colors creates the fun, loving diverse environment which SPARCH wanted to approach in their design in order to make this architecture a reality according to the needs of their client.

Inside the Wave Facades, forming winter garden spaces populated with colourful balconies, to become 'hanging gardens' on completion photo Christian Richters, 2009
Through this development and with the concept Better City, Better Life, the construction called for a sustainable, environmental friendly design. The double second skin faade apart from being an appealing design element also acts as a filter which traps UV heat from entering the buildings in the summer whilst during the winter months it performs the activities of an insulating blanket. Further on, the buildings incorporate River Water Cooling Technology which utilizes water from the Huang Pu River as a refrigerant to cool and thereby greatly reduce the buildings energy consumption during the summer months.

Inside the Wave Facades, forming winter garden spaces populated with colourful balconies, to become 'hanging gardens' on completion photo Christian Richters, 2009

Inside the Wave Facades, forming winter garden spaces populated with colourful balconies, to become 'hanging gardens' on completion photo Christian Richters, 2009
With the cruise site terminal being completed by Frank Repas Architects, this area of 260,000 square meters where 50 percent of it is required to be placed underground; thus freeing up most the site to create green parks. And with SPARCHs approach to design the above ground level they have developed an international cruise terminal which is more of an architectural attraction, rather than just another terminal! It is surely something which will be the talk of the town in Better City, Better Life // Shanghai Expo 2010.

SPARCH's impression of PRADA boutique Image SPARCH, 2009

exterior view photo Christian Richters, 2009


About Sparch Sparch is an award-winning international architectural consultancy that has been building and designing in Asia for 10 years with proven expertise in urban planning, architecture, landscape and interior design. Sparch has gained a worldwide reputation for originality and rich expression, and has won architectural design awards in the United Kingdom, Canada, Germany, China and Singapore. Sparch is led by six directors: Stephen Pimbley, Jeb Beresford, Jan Clostermann, John Curran, Paul Merry and Sven Steiner, and operates from offices in Abu Dhabi, Beijing, Kuala Lumpur, Shanghai and Singapore.

View to Pudong Towers between the riverfront pavilions photo Christian Richters, 2009

Entrance to 400M long shopping street, between high rise tower and medium rise landmark pavilion photo Christian Richters, 2009

interior view // photo Johnson Xu, 2010

interior view // photo Johnson Xu, 2010

interior view // photo Johnson Xu, 2010


Project Data GFA (area above ground): 130,073 sqm Total Area (including basements): 263,448 sqm Project Completion: Phase 1, Riverfront Buildings: October 2009 Phase 2 , High Rise Tower and Winter Garden: April 2010 Cruise Terminal Support Facilities: Public Facilities, Entertainment, Retail, F&B: 20% GFA Commercial Offices: 80% GFA Credits Architecture, Landscape, and Interior Design: Sparch Design Director: John Curran Team: Jeb Beresford, Gabriel Briamonte, Conyee Chan, Jan Clostermann, Sofia David, Carl Harding, Zhang Hua, Ala Pratt, Joe Ren, Sven Steiner Client: Shanghai Port International Cruise Terminal Ltd Engineer: Arup Hong Kong Faade Engineer: RFR Paris Lighting Consultant: Lighting Design Partnership

interior view // photo Johnson Xu, 2010

13 Innovative Green Building Designs, Lifecycle Building Challenge Winners!


Written by Preston Koerner | October 29, 2008 | read more: Container Design, Current Affairs, Green Building, Green Tech, Modern architecture

Yesterday the EPA announced winners of the second annual green building competition known as the Lifecycle Building Challenge, or LBC2. The challege issued a proposal for designs and ideas that support cost-effective disassembly and that anticipate future use of building materials. It was open to architects, reuse experts, engineers, designers, planners, contractors, builders, educators, environmental advocates, and students in three main categories: (1) Building, (2) Innovation, and (3) Outstanding Achievement Awards. The winners have been selected and listed below with a quick image. There's seriously some excellent thinking at work here, so congratulations to everyone ...

Tripod: A Plug and Play Housing System


Submitted by the Carnegie Mellon University Solar Decathlon team, this project won both in the Building Category (Student) as well as the Outstanding Achievement Award: Best Greenhouse Gas Reduction Design. TriPod is a prototype house demonstrating the "Plug and Play" concept and is designed to provide an innovative alternative to the current housing industry.

Contain Your Enthusiasm


Submitted by Group 41 Architects, this design is the winner of the Satellite Competition: Best of the Bay Area. Upcycling used containers is a highly green and responsible alternative. Three containers make a gracious 3-bedroom home of 1,300 square feet with 9 foot ceilings. Their industrial quality is softened with simple wood trellis elements that provide shading.

Sustainable Prototype
Submitted by Studio 804, this project was named Honable Mention in the Building Category (Student). The Sustainable Prototype serves as an Arts Center in Greensburg, KS. The construction and delivery of The Sustainable Prototype was provided on the one year anniversary of the tornado that devastated Greensburg.

Second-Life Iraqi Housing: Temporary to Permanent


Submitted by Eric Hansen of the University of Utah, this design was named Honorable Mention in the Building Category (Student). Honorable Mention for a realistic solution to a real-life problem. The design consists of flat-packed, folding panels which are brought to the site by Marines, along with the supplies they already bring. The structure can be quickly erected by the workforce of 36 marines during the night.

Grass Valley Project: Design with Deconstruction in Mind


Submitted by Graham Thiel of IDEAS, this project was named Honorable Mention in the Building Category (Professional-Built). Honorable mention for excellent use of reclaimed material. The Grass Valley Project is an integrative design process that incorporates principles of Environmental Design, Green Building, Passive Solar, Natural Daylight, and Reclaimed Building Materials.

ALTIS Belem Hotel by RISCO Architects

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

ALTIS Belem Hotel by RISCO Architects


text by Ricardo Hernandez for Yatzer Located on the Atlantic Coast, Lisbon is the largest city and capital of Portugal. This alpha city is considered one of the most important financial and economic centers in the Iberian Peninsula. Lisbon is rich in history and culture and it has always celebrated their most precious resource, its beautiful coastline. As this region is the wealthiest and well above European Union's GDP average it has an extensive array of modern and luxurious projects unfolding.

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura


The Altis Belm Hotel & Spa is located in Belm, Lisbon adjacent to the Bom Sucesso Dock and the Belem Cultural Centre. This five star hotel celebrates not only its facilities and interior spaces but also the adjacent open spaces and its connection to the water. Designed by RISCO Architects, the building is the result of two intersecting perpendicular volumes. The natural material selection allows it to blend with its surrounding and not obstruct from the water or its adjacent buildings. The building allows the natural light to permeate and penetrate the volumes making it feel open, ample and comfortable. The long, clean lines allows opportunities to integrate vistas to the water and bring the exterior inside.

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura


The hotel has a very unique element that allows it to screen the sunlight from the 50 rooms. The exterior facade acts as a screen permitting views but deflecting direct heat from the rays. When appropriate, those screens retract and allow a sun pool to enter the extensive decks making the rooms ample and providing them its own uninterrupted view of the water and Lisboa landscape. Expect the hotel to be booked and busy during the next upcoming months and if you are one of the few to enjoy those great balconies in the rooms, be sure to come back and let us know how you enjoyed your time there.

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura


RISCO is organized into teams with a variable geometry, because they believe in diversity as a source of knowledge and in having multiple forms of know-how take part in each project. They dont always do the same thing in the same way. Critical reflection about what they do is what makes them move forward. Perhaps that coastline does impact behavioral and business practices after all! Discover Altis Belem Hotel &Spa through the pictures that follow //

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura


ARCHITECTS: RISCO (Manuel Salgado, Joao Almeida eToms Salgado) ARCHITECTURE TEAM: Joo Almeida (site architect), Cristina Picoto, Catarina Pires e GianLuca Bono. INTERIOR DESIGN: FSSMGN (Fernando Sanchez Salvador e Margarida Grcio Nunes) INTERIOR TEAM: Ana Tsukagoshi, Claire Campens, Eliana Candeias Alves, Miguel Ribeiro Carvalho, Nelson Magro, Sofia Torres Pereira MODELS: Rita Botelho, Tiago Nunes GRAPHIC PROJECT: RMAC Design PANELS ILUSTRATION: Alexandre Mendes, Ana Cunha, Joo Pina, Jorge Oliveira e Pedro Duarte ACCOUNT DIRECTOR: Mariana Almeida ACCOUNT MANAGER: Slvia Lopes HISTORY OF ART CONSULTANT: Ansio Salazar DEa Costa Franco LANDSCAPE ARCHITECTURE: NPK STRUCTURAL ENGINEERING: STA ELECTRICAL ENGINEERING: LMSA HVAC ENGINEERING: Dimensionar, Consultoria e Projecto, Lda. HYDRAULICS: Enpesin ACOUSTICS CONSULTANT: Certiprojecto FIRE PROTECTION: LMSA

LOCATION: Doca do Bom Sucesso, Belm, Lisbon PROMOTER: APL (Lisbon Harbor Authority) CLIENT: Altis,SA DATE: 1999-2009 AREA: 9 086,4 m2 COST: 12 000 000 PHOTOS: FG + SG // Fotografia de Arquitectura

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

photo FG + SG // Fotografia de Arquitectura

19th Jun, 2008

Loblolly House: Unbolt, Detach, Reassemble


Submitted by KieranTimberlake Associates, this project is the winner in the Building

Category (Professional Built). The Loblolly House represents a novel approach to prefabricated and modular housing conceptsm and introduces off-site fabricated elements which are detailed for on-site assembly, future disassembly, and redeployment.

The Workshop
Submitted by Schemata Workshop, this design is the winner in the Building Category (Professional-Unbuilt). The Workshop is assembled of prefabricated building components for optimized efficiency and minimum waste.