You are on page 1of 27

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre!

- Az alapok

Kznl van a szletsi kpleted?

kirtkels lpsrl, lpsre


llegzetelllt mdszerek s titkok - egy asztrolgustl!

Horoszkp

Az alapok
egyszeren s rtheten!
_

Buzski Gbor 2010

www.asztropatika.hu
Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Tartalomjegyzk
Mirt ppen az Asztrolgia?! Mieltt hozzkezdenl... ! Mirt van szksg a szlets helyre s idpontjra?" Mi tekinthet a szlets idpontjnak? " Segtsg, nem ismerem a szletsem idpontjt!" Nem tallom a szletsem helyt!" Vgjunk a kzepbe!! Bolygk, hzak, fnyszgek - trlve!" A 12 llatvi jegy " ramutat jrsval ellenttesen!" Hol van a kezdpont?" A tengelyek" A hzak" A bolygk" Holdcsompontok" Kik lesznek a hzak tulajdonosai?" A terlet, amellyel azonosulsz!" A fnyszgek" Az orbiszok" Titkok, trkkk, vlaszok! Segtsg, tl sok a piros!" A fnyszg nlkli bolyg" Tengelyek s fnyszgek" Mit jelent az R, s az S bet?" Els vagy utols fok? " 30 venknt jra!"
Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

4 5 5 5 6 7 8 8 8 9 9 10 11 14 15 16 19 20 21 22 22 22 22 22 23 23
2

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

A 4 elem" Mi a klnbsg a Nyugati s a Knai Asztrolgia kztt? " Mi az amit nem lehet kiolvasni a horoszkpbl? " Az Asztrolgia gyenge pontja" A sorsunk valban meg van rva? " Hogyan tovbb?!

23 23 24 25 25 27

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Mirt ppen az Asztrolgia?


A vilg megismerhet! Akinek elg ideje s figyelme van a sajt krnyezetre, az a fk vltozsaibl, a virgok jeleibl, az emberi kapcsolatokbl, vagy brmibl lthatja mindazt, ami az let krdseire vlaszt adhat. Azonban ezek, a halandsgunkkal egytt megszn tapasztalatok" nem minden esetben llnak a jv rendelkezsre. Hiszen unokink mr nem ugyanazt a ft, virgot ltjk, mint ahogy nem ugyanazok az emberi kapcsolataik sem, amelyekbl egykoron mi a tapasztalatainkat szereztk. A fldn minden vltozik s minden haland. Vagyis a tapasztalataink knyszeren csakis a mink, mint ahogy a nagyszleink is volt, s ahogy a gyermekeink is lesz. Egyetlen jell" van az ember szmra, amely vezredekkel ezeltt ppgy, mint ahogy most, s ahogy ezer vvel ksbb is vltozatlan pontossggal megfigyelhet: az a csillagkpekben vndorl bolygk mozgsa. A bolygk helyzetbl, mozgsbl szerzett tapasztalatok trkthetk, hiszen unokink is ugyanazt ltjk majd a szmthatan biztos gen, mint egykor az eldeink...

Ebben a tudsanyagban: az Asztrolgia alapjait osztom meg veled, azzal a nem titkolt cllal, hogy az Asztrolgival megfertzve, az leted sikeresebb s boldogabb tegyem! Ugyanis biztos vagyok abban, hogy az Alapok modul elsajttsval egy kicsit Te is hozzrtv vlsz, - gy egy lpssel kzelebb ahhoz, hogy a vilgot mskpp lsd, a sajt leted pedig mskpp ld. Hiszen ahogy a ksbbiekben majd tapasztalni fogod: hozzrtknt mr nem vonszolni, hanem vezetni fognak a csillagok...

Krlek, IRATKOZZ FEL! Amennyiben a jelen kiadvnyhoz NEM az Asztropatika.hu REGISZTRLT FELHASZNLJAKNT jutottl hozz, gy krlek, hogy az albbi hivatkozsra kattintva iratkozz fel Te is a hrlevelemre, hogy a tovbbiakban tged is rtesteni tudjalak az ehhez hasonl kiadvnyaimrl. Ksznm! http://www.asztropatika.hu/ingyenes_asztrologiai_csomag.php

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Mieltt hozzkezdenl...
Az Alapok modul hasznlatnak felttele, hogy kznl legyen a szletsi kpleted. Ha nincs - az sem jelent akadlyt, hiszen az interneten ma mr szmos olyan oldalt tallsz, ahol pillanatok alatt elksztheted s kinyomtathatod nmagad vagy msok szletsi horoszkpjt. Ezen oldalak elrshez egyszeren csak sd be a Google keresjbe a kvetkez kifejezsek valamelyikt: szletsi bra kszts vagy szletsi kplet. Ha viszont a szletsi kplet fellltshoz egy megbzhat szoftvert szeretnl, akkor vlaszd a Placidus szabadon letlthet programjt: http://www.asztropatika.hu/tudasanyagok/placidus_szabad.zip FONTOS! A Placidus kizrlag csak Windows opercis rendszer alatt mkdik! A program teleptshez segtsget: a www.placidus.hu oldalon tallsz.

Mieltt azonban a szletsi kpleted fellltand s kinyomtatnd, nhny krds s vlasz:

Mirt van szksg a szlets helyre s idpontjra?


A szletsi horoszkp olyan, mint egy fnykp: egy adott helyrl (szlets helye) s pillanatban (szlets pillanata) ksztett kp, az gboltrl. Mivel ugyanaz az gbolt pr szz kilomterrel arrbb mr mskpp nz ki, ahogy nhny perccel korbban vagy ksbb is ms volt, - ezrt a szletsi horoszkp elksztshez, a szlets helynek s pontos idpontjnak ismerete elengedhetetlen! Gyakorlat: szletsed id pontjnak vagy helynek megvltoztatsval, nzd meg, hogyan mdosul a szletsi kpleted!

Mi tekinthet a szlets idpontjnak?


Az els levegvtel pillanata. Ekkor szvjuk magunkba mindazokat a hatsokat, amelyek ott s akkor rik a Fldet, - ezltal bennnket.

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Segtsg, nem ismerem a szletsem idpontjt!


A szlets idpontjnak belltsa egy kicsit mr sszetettebb, nagyobb gyakorlatot ignyl feladat. A pontosts technikjra rszletesebben az letterletek modulban trnk ki, megoldsknt addig is nhny tlet s tancs: - ha egyltaln nem, mg hozzvetlegesen sem ismered a szletsed idpontjt, akkor a szletsed idpontjt lltsd be 12 rra! - ha viszont hozzvetlegesen ismered, vagyis gy tudod, hogy reggel 8 s 11 ra kztt szlettl, akkor a szletsed idpontjaknt vlaszd a kett kztti idpontot! (Esetnkben a 9 ra 30 percet.) - egyes Asztrolgiai szoftverek (ilyen pldul a Placidus megvsrolhat verzija, vagy akr a Nostredamus is) lehetsget knlnak a szletsi id pontostsra. Vagyis nhny mltbli esemny s azok idpontjainak megadsa utn, viszonylag pontosan kpesek meghatrozni a szlets idpontjt! Ez azonban csak azok szmra ajnlott, akik maximum +- 2 rs eltrssel ismerik a szletsk idpontjt. - (Gyakorlattal rendelkezknek!) ha az Aszcendensed jegyt ismered, viszont a szletsed percre pontos idpontjt nem, akkor a pontostshoz segtsget nyjthat az Aszcendensed fokszma! Az Aszcendensed fokszma, az esetek tbbsgben ugyanis egy olyan letvet jell, amikor is a szemlyisged megvltozik. A szemlyisg jelents vltozst termszetesen mr gyermekkorban is szmos dolog kivlthatja. Kivlthatja pldul az egyik szl elvesztse vagy a szlk vlsa, esetleg egy testvr szletse, de egy nagyobb lakhely vltozs is. Felnttknt pedig a szlktl val elkltzs, a hzassgkts vagy a csaldalapts. gy vagy gy, a szmodra legjelentsebb esemny s annak idpontja lesz a mrvad. Ttelezzk fel, gy rzed, hogy a szemlyisgedben a legjelentsebb vltozs 8 ves korodban trtnt, amikor is vidkrl a fvrosba kltztetek. Ebben az esetben felttelezhet, hogy az Aszcendensed 8 fokon ll. Ha viszont gy gondolod, hogy a 27 ves korodban kttt hzassgod mindennl ersebb hatst gyakorolt a szemlyisgedre, akkor az Aszcendensed valsznleg 27 fokon ll. Persze knnyen lehet, hogy 30 ves korod eltt, tbb ilyen esemnyt is tallsz, ezen esemnyek kzl kell a szmodra legmeghatrozbbat kivlasztanod. A szmodra legjelentsebb szemlyisgforml esemny beazonostsa utn, szinte mr gyerekjtk a szletsi id d pontostsa. A szletsi horoszkpod elksztsekor, a szletsed idpontjnak mdostsval (nvelsvel vagy cskkentsvel) egyszeren csak lltsd be az Aszcendensed arra a fokszmra, ahny ves korodban az esemny trtnt! Ennyi az egsz...

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Nem tallom a szletsem helyt!


Bizony elfordulhat, hogy egyes teleplseket s vrosokat nem tallsz az ltalad hasznlt Asztrolgiai program felknlt lehetsgei kztt. Ebben az esetben kt megolds kzl vlaszthatsz: - ha ismered a szletsi helyed fldrajzi koordintit (a Google segtsgvel ezt knnyedn meghatrozhatod!), akkor a felsorolsban nem szerepl vrost vagy teleplst Te magad is bellthatod. Erre egybknt az sszes Asztrolgiai program lehetsget knl, ahogy az orszg vagy az idznk belltsra is! (Az idznk belltsra klnsen gyelj, - fleg akkor, ha ezt a program automatikusan nem vgzi el!) - ha nincs kedved a koordintkkal s az idznkkal bajldni, akkor lnyegesebben gyorsabb megoldst jelenthet az, ha a felknlt lehetsgek kzl, a szletsed helyhez legkzelebb es teleplst vlasztod! (Mindez nmileg ellentmond a korbban tanultakhoz kpest, ebben az esetben viszont nhny 10 kilomternyi eltrs a szlets helyben, mg megengedhet!)

Nos, kznl van a szletsi kpleted? Ha igen, akkor...

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Vgjunk a kzepbe!
Els pillantsra taln ijesztnek tnhet a kpletedben lv jelek, vonalak s fokszmok kavalkdja. Ne ijedj meg! Pldakplet segtsgvel (pldakplet adatai: Budapest, 2056. december 21. 13 ra 34 perc), lpsrl-lpsre mutatom be neked az brdban tallhat jeleket s azok jelentseit.

Bolygk, hzak, fnyszgek - trlve!


Az Asztrolgia egy Fldkzpont - megfigyelseken alapul (egzakt) tudomny. Fldkzpont azrt, mert a szletsi kpleted kzppontjban a Fld azon pontja ll, ahol szlettl. Vagyis a szletsi horoszkpod kzepn a Fld ll. Az brbl jl lthatod, hogy a Fldet lel gboltot: egy tizenkt egyenl rszre felosztott kr szimbolizlja (360 = 12 x 30). gy biztostva helyet a Zodikus 12 llatvi jegynek, melyek egymst szigor sorrendben az albbiak szerint kvetik:

A 12 llatvi jegy
1.) Kos a 2.) Bika b 3.) Ikrek c 4.) Rk d 5.) Oroszln e 6.) Szz f 7.) Mrleg g 8.) Skorpi h 9.) Nyilas i 10.) Bak j 11.) Vznt k 12.) Halak l

Az llatvi jegyek jellse s sorrendje az egyik olyan dolog, amit sajnos meg kell, hogy tanulj! Az Asztrolgiai jellseket a legknnyebben gy tanulhatod meg, ha nhny napon keresztl: naponta tbbszr lerod s lerajzolod ket. gy hamar megtanulhatod s taln mg meg is kedveled ket!
Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu " 8

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

ramutat jrsval ellenttesen!


Jl lthat, ahogy a jegyek egymst sorrendben az ramutat jrsval ellenttesen kvetik. Pontosan gy, ahogyan tanultad: a Kos utn a Bika jn, majd az Ikrek s gy tovbb... s mg valami! Az egymssal szemben lv jegyek is: Kos - Mrleg Bika - Skorpi Ikrek - Nyilas Rk - Bak Oroszln - Vznt Szz - Halak Az egymssal szemben lv jegyek kiegsztik egymst. Vagyis a tulajdonsgaikat nzve, ami az egyikbl hinyzik, az a msikban megvan. A mrleghinta effektus miatt, ezek a jegy-prok sztnsen vonzzk egymst. Ha csak a Nap jegyeket nznnk, mr akkor is szmos olyan prkapcsolatot tallnnk, ahol ez a fajta kapcsolds fennll. s akkor a tbbi bolygrl nem is beszltnk mg! A prkapcsolatok ers vagy javtsra szorul gyengbb oldalairl, a szletsi kpletek sszevetsvel s azok kirtkelsvel foglalkoz Szinasztria modulban olvashatsz: http://www.asztropatika.hu/szinasztria_modul.php

Hol van a kezdpont?


Horoszkpunk kezdpontjt: szletsnk pillanatban keleten az ppen felkel llatvi jegy hatrozza meg! Vagyis az Aszcendens. Fldr l nzve a keleti irnyba mutat Aszcendens-tengely, 24 ra alatt valamennyi llatvi jegyen (az ramutat jrsval ellenttes irnyban!) keresztl halad. Mivel 1 nap = 24 ra, 24 ra = 1440 perc, gy 4 percenknt 1 fokot halad. (1440 perc / 4 = 360 fok!) Gyakorlat: nzd meg, hogyan vltozna az Aszcendensed akkor, ha mondjuk 5 perccel, 30 perccel, 1 rval vagy akr 5 rval korbban, esetleg ksbb szlettl volna! (Tipp: Placidus program esetn: kpleted betltse utn, hasznld a Radixlptet panelt!

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

A tengelyek
Az Aszcendens utn mr sejtheted, hogy a kpletedben vastagon kiemelt vonalak: azaz a tengelyek, - gtjak fel mutatva, kpleted egy-egy sarkalatos pontjt jellik. Az Aszcendens jegye tbbek kztt a szemlyisgedre, a vele szemben lv Deszcendens a kapcsolataidra (elssorban a trsadra), az Ic az eredetedre (csald stb.), mg az Mc a cljaidra enged kvetkeztetni.

Felvetdhet benned a krds: ha a tengelyek gtjak fel mutatnak, akkor mirt nincsenek egymssal derkszgben? A kpletedben lv tengelyek a valsgban derkszgben llnak! Az optikai eltrs abbl ered, hogy a Fld kiss elbillenve, egszen pontosan 23 fokos dlsszgben kering a Nap s persze a sajt tengelye krl. A Fldrl nzve ezrt rzkeljk s a kpletnkben ltjuk gy, hogy az gtjak fel mutat tengelyek nincsenek egymssal derkszgben.

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

10

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

A hzak
Az emberi kapcsolatok sznes vilga leginkbb a trsashzban lk kztt figyelhet meg. A trsashzakba zrt rdekek, szvetsgeseket tallva ppgy ktnek bartsgokat, mint ellenszenveket, - azaz j s rossz szomszdi viszonyokat. A szletsi horoszkp is pontosan ilyen! Egy lakpark: 12 telekkel, 12 hzzal s 10+1 tulajdonossal Lakparkunk 12 telkt, melyet a horoszkp bra kls krn, az egymst szigor sorrendben kvet llatvi jegyek szimbolizlnak, mr ismered. St, mr azt is tudod, hogy a szletsi kplet kezdpontjt: szletsed pillanatban, keleten az ppen felkel jegy, vagyis az Aszcendensed hatrozza meg. Aszcendens helyzete kulcsfontossg! Hiszen kezdpontknt, az terletre pl az I. hz cscsa (az Aszcendens -tengely egyben az I. hz cscsa!), gy hatrozva meg azt, hogy a tbbi 11 kszhz" a mr megszokott mdon: vagyis az ramutat jrsval ellenttes irnyban, t kvetve mely terletekre pljn. Azaz, hogy az egyes hzak, mely jegyekben kezddjenek... A fenti brt vizsglva kt dolog azonnal feltnhet: a tengelyek mellett kezdd hzak rmai szmmal trtn jellse (I, IV, VII, X), illetve a hzak eltr mretei. Korbban mr volt sz a tengelyek ltal jelzett sarkalatos pontokrl. Nos, Asztrolgiban a tengelyek mellett lv hzakat (I, IV, VII, X) sarokhzaknak nevezzk. A tengelyek miatti jelentsgk miatt, s persze azrt, hogy a tbbi hz kzl kiemeljk ket, a jellsk minden esetben rmai szmmal trtnik. A hzak eltr mretei szintn a Fld 23 fokos dlsszgere vezethetk vissza (ahogy a kpletedben lv tengelyek, gtjakhoz viszonytott optikai eltrse is!). Val igaz, hogy az Asztrolgiban szmos hzrendszer ltezik, s ezek kzl a legtbb olyan, amely a jegyekhez hasonlan pontosan 30 fokra osztja fel a hzak terlett. Azonban a valsgot leginkbb a legtbb Asztrolgus ltal is hasznlt, a Fld dlsszgt is figyelembe vev Placidusi hzrendszer tkrzi. Ha mr itt tartunk... a Fldrl nzve az llatvi jegyek mretei is eltrk! Vagyis bizonyos jegyeket nagyobbnak, mg msokat kisebbnek ltunk. A Horoszkpok knnyebb rtelmezhetsge miatt s mert ezeket az eltrseket az Asztrolgia matematikailag kpes korriglni, kpletnkben az llatvi jegyek nagysgnak vals brzolsra nincs szksg.
Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu " 11

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Mieltt visszatrnnk a hzak eltr mreteinek letnkre gyakorolt hatsaira, - nzzk meg a 12 hz jelentstartalmt, amely az emberi let szinte valamennyi terlett magba foglalja: Az I. hz a bemutatkozs hza. E hzon keresztl mutatjuk meg a klvilgnak a kpessgeinket, a karakternket, a megjelensnket, esetenknt az larcainkat. Vagyis az els hz kpvisel bennnket. A 2. hz klasszikus rtelmezs szerint a pnz hza. Meghatrozza miknt viszonyulunk a biztonsghoz az anyagi s egyb javakhoz. Minden olyat szimbolizl, amit nmagunk tulajdonnak tekintnk, legyen az akr egy szellemi rtk vagy akr a sajt partnernk. Vagyis a msodik hz szimbolizlja a vagyonunkat. A 3. hz hatrozza meg a kommunikcis kpessgeinket - akr rsban, akr beszdben trtnjen is az. Alapfok tanulmnyainkon tl megmutatja kisebb utazsainkat, testvreinkhez, szomszdjainkhoz, illetve a kzvetlen krnyezetnkhz f z d kapcsolatainkat. Vagyis a harmadik hz: a kommunikci hza. A IV. hz vonzskrbe tartozik az otthon, a csald s tbbek kztt az eredet. Megvilgthatja a szleinkrl alkotott vlemnynket, szkebb csaldi kapcsolatainkat, a mlthoz s az emlkekhez val viszonyunkat. Az ingatlan gyeinken tl feltrja az ids korunk jellegzetessgeit. Vagyis a negyedik hz: az eredet s az otthon hza. Az 5. hz szimbolizlja az let rmeit. Beletartozik minden, ami rmet okoz neknk, legyen az a gyermeknk vagy akr a szerelmnk. A kreativits, a kockzatvllals, a jtkok (szerencsejtkok is), a szrakozsok mind az tdik hz hatskrbe tartoznak. Vagyis az tdik hz: az let rmeinek hza. A 6. hz megmutatja egszsgi llapotunkat, szerzett vagy rkltt betegsgeinket, valamint testnk polst. Egszsgnk mellett rvilgt mindennapi kenyrkeres munknkra, munkakrlmnyeinkre, tr- s alkalmazkodkpessgnkre. A kisllatokhoz val ktdsnk is erre a hzra vezethet vissza. Vagyis a hatodik hz: az egszsg, s a ktelezettsgek hza. A VII. hz rtelmezsnl az emberi kapcsolatok kerlnek a kzppontba. gymint az els hzassg, a trsulsok, a rivlisok vagy akr a nylt ellensgek. Egyttmkdsi kpessgnkn keresztl, feltrja ignynket a kapcsolatokra vagy esetleg annak hinyra. Szerzdseinket, szvetsgeseinket, valamint brsgi gyeinket szintn ez a hz kpviseli. Vagyis a hetedik hz: a klvilg s az emberi kapcsolatok hza. A 8. hz kpvisel minden olyat, amirl nem szvesen beszlnk. Ilyen az elmls (nem az idejt mutatja meg, hanem annak krlmnyeit!) vagy akr a szexualits. Mindezeken tl, e hz kpviseli a komolyabb mtteket, a ms pnznek kezelst, a nagy befektetseket, a megrzseinket s a titkainkat. Vagyis a nyolcadik hz: az elmls s a titkok hza. A 9. hz a filozfiai nzetnket (ideinkat) mutatja meg. letszemlletnkn s a joghoz val viszonyunkon tl, rvilgt a klfldi s a szellemi (knyvek) utazsainkra, fiskolai vagy akr egyetemi tanulmnyainkra, esetenknt a msodik hzassgra. Vagyis a kilencedik hz: a hagyomnyos iskoln tli tanuls s az letszemllet hza. (Ennek a modulnak az elsajttsa, hogy ppen most olvasod, a 9. hzadban pontosan lthat...)
Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu " 12

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

A X. hz a becsvgy, a trekvs, a plyafuts s a karrier hza. ltala feltrkpezhetjk, miknt befolysol minket a felelssg vagy akr a hatalom - ha azt rnk ruhzzk. Az elrhet cljainkon tl, megmutatja kapcsolatunkat a szleinkkel. Vagyis a tizedik hz: az rvnyesls s a karrier hza. A 11. hz kpviseli a prtfoginkat, a bartainkat, a vgyainkat s az lmainkat. E hz jelli a 3. hzassgot, nevelt, - nem vr szerinti gyermeknket, tovbb trsadalmi kapcsolatainkat (egyesletek, prtok stb.) s a nem utols sorban a jvbe vetett terveinket is. Vagyis a tizenegyedik hz: a vgyak s a remnyek hza. A 12. hz a visszavonulsok s a valsg elli menekls hza. A nyilvnossgtl val elszigeteldst, a valdi titkokat (amelyeket soha nem mondannk el), a nvtelensget, az ldozatvllalst, a kros szenvedlyeket (alkohol, kbtszer, stb.), a msok szolglatt s a zrt intzmnyeket (krhz, brtn) e hz kpviseli. Vagyis a tizenkettedik hz: a megprbltatsok hza.

Az letterletek kzl egszen biztosan vannak olyanok, amelyek kiemelt szerepet jtszanak az letedben - s olyanok is, amelyek kevsb. letterleteid fontossgt, kpletedben a hzak eltr mretei pontosan tkrzik! Vagyis azok a hzak, amelyek a kpletedben terjedelmesebbek, leted sorn nagyobb jelentsget kapnak! (Ezeken a terleteken rendszerint tbb letesemny is trtnik!)

Lakparki hasonlatunknl maradva, megvannak a telkek, st mr a hzak is! Jjjenek a lakk, azaz...

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

13

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

A bolygk
A Fldet krlvev gboltot, jelenleg 10+1 bolyg uralja: 1.) Nap A 2.) Hold B (Nem bolyg, de annak nevezzk!) 3.) Merkr C 4.) Vnusz D 5.) Mars E 6.) Jupiter F 7.) Szaturnusz G 8.) Urnusz H 9.) Neptunusz I 10.) Plt 9 +1.) Chiron

A technika rohamos fejldsnek ksznheten az elmlt vtizedekben szmos bolygt sikerlt felfedeznnk. Egy-egy j bolyg Asztrolgiai diszciplnzsa (befogadsa) azonban rendkvl nehz s idignyes feladat. gy tnik, hogy az 1977-ben Charles Thomas Kowal (1940 -) ltal felfedezett +1 bolyg llja a prbt, gy a msok ltal okozott s a gtlsainkbl ered sebeink gygytsrt felels Chiron, hamarosan befogadsra kerl. Mivel egy j bolygrl van sz, ezrt ne lepdj meg, ha a szletsi kpletedben nem tallod a jellst. Br az utbbi idben egyre tbb horoszkpkszt program knytelen volt frisslni, miatta... (Ha a modulhoz mellkelt Placidust hasznlod, s kvncsi vagy szletsed pillanatban a Chiron helyzetre, akkor a kpleted betltse utn, kattints a Tblzat menre, majd vlaszd a Kisbolygk s klnleges pontok menpontot!) Megjegyzs: a Chironhoz trsthat hatsok feltrkpezshez mg j pr vtizedre szksgnk van. Az eddig ismert hatsaira - tekintettel arra, hogy azok a jvben mg mdosulhatnak: nem trnk ki. Annyi azonban mr most is valsznsthet, hogy a Szz llatvi jegy uralkod bolygja lesz.

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

14

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Holdcsompontok
A Fld az ramutat jrsval ellenttes irnyban kering a Nap krl, - a Fld krl, szintn az ramutat jrsval ellenttesen pedig a Hold. gy a Hold, a Fld Nap krli plyjn (szakszval: az ekliptika skjn), ktszer halad t. A Naptl tvolod pontot Leszll Holdcsompontnak, mg a Naphoz kzeltt Felszll Holdcsompontnak nevezzk:

Ugyan nem bolygk, - rzkeny pontknt a helyzetket a legtbb Asztrolgus gyelembe veszi, vagy legalbbis az Asztrolgia irnti tiszteletbl bejelli. E kt egymssal pontosan szemben lv pont: az letfeladatainkra utal. (Br nhnyan az elz letek meghatrozsra is hasznljk...) Megjegyzs: a Felszll Holdcsompont hatsai leginkbb a Jupiterhez, mg a leszll Holdcsompont a Szaturnuszhoz hasonlthat. Felszll Holdcsompont: K Leszll Holdcsompont: L

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

15

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Kik lesznek a hzak tulajdonosai?


Egy adott hz tulajdonosa, annak az llatvi jegynek az uralkod bolygja, vagy bolygi lesznek, amelyben az adott hz kezddik! Az Asztrolgia jelenlegi llsa szerint: az llatv 12 jegyhez a kvetkez uralkodk vannak trstva: llatvi jegy Kos a Bika b Ikrek c Rk d Oroszln e Szz f Mrleg g Skorpi h Nyilas i Bak j Vznt k Halak l Uralkod(k) Mars E Vnusz D Merkr C Hold B Nap A Merkr C Vnusz D Mars E s a Plt 9 Jupiter F Szaturnusz G Szaturnusz G s az Urnusz H Jupiter F s a Neptunusz I

A legtbb jegynek 1, mg a Skorpinak, a Vzntnek s a Halaknak 2 uralkod bolygja van. St olyan bolygk is vannak (Vnusz s a Merkr), amelyek nem csak egy jegyet uralnak. A legegszsgesebb persze az lenne, ha minden egyes jegynek nll uralkod bolygja lenne. Erre valsznleg mg egy-kt vszzadot vrnunk kell. No nem azrt, mert nem lenne meg mind a tizenkett, - megvan mind! Hiszen vlogatnunk ppensggel lenne mibl... csak az jonnan felfedezett bolygk (Pholus, Nessus, Orcus, Eris stb.) befogadsa, mint ahogy arrl mr korbban sz volt , rendkvl idignyes feladat. Pontosan ezrt nem szerepel a Szz mellett a Chiron, s a lass befogads miatt van mg mindig kt uralkod bolygja a Skorpinak, a Vzntnek s a Halaknak. (A Chironra is hasonl sors vr. Szinte biztos, hogy nhny vszzadig a Merkrral kzsen uralja majd a Szz llatvi jegyet.)

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

16

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Ha mr a trsuralkodknl tartunk. Az Asztrolgia gy tantja, hogy ezen jegyek esetn, mindkt uralkod helyzett figyelembe kell venni. A trsuralkodk kirtkelsvel az a baj, hogy igencsak megtvesztk s gyakran flrevezetk is! ppen ezrt azt tancsolom, hogy a Skorpi esetben felejtsd el a Marsot, a Vzntnl a Szaturnuszt, a Halaknl pedig a Jupitert! Elbb utbb a tanknyvek is elfelejtik... Mieltt a szletsi kplet legfontosabb jelljvel (az Asztrolgia jellnek nevezi, a kpletedben a klnbz letterleteket vagy szemlyeket kpvisel bolygkat!) folytatnnk, - a bolygkat behelyezve, vizsgljuk meg pldakpletnkben az uralkodk helyzett:

A szmtgp ltal ksztett kpletek egyik elnye, hogy segtsgkpp az llatvi jegyek mellett, megjelennek az uralkod bolygk is. gy egy-egy hz uralkodjnak meghatrozsa szinte gyerekjtk. Egy-egy hz uralkodjnak meghatrozsakor ne tvesszenek meg a hzakban lv bolygk. Ezek a bolygk a legtbb esetben csupn vendgsgben vannak. Vagyis a hz amelyben tartzkodnak, csak ritkn az vk! (Pldakpletnkben egyetlen bolyg sem ll, a sajt hzban!) Ugyanakkor vannak olyan kpletek, s knnyen lehet, hogy a Tied is ilyen, amelyben egy vagy tbb bolyg a sajt hzban ll. A sajt hzban ll bolygk ereje s hatsa leginkbb a terjedelmesebb hzak jelentsghez hasonlthat. Vagyis a sajt hzban ll bolygk: jelentsebb teszik az adott hz esemnyeit.
Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu " 17

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Teht, pldakpletnk uralkodi a kvetkezk: I. hz a Bika jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Vnusz. 2. hz az Ikrek jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Merkr. 3. hz a Rk jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Hold. IV. hz szintn a Rk jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Hold. 5. hz az Oroszln jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Nap. 6. hz a Szz jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Merkr. VII. hz a Skorpi jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Mars s a Plt. 8. hz a Nyilas jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Jupiter. 9. hz a Bak jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Szaturnusz. X. hz szintn a Bak jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Szaturnusz. 11. hz a Vznt jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Szaturnusz s az Urnusz. 12. hz a Halak jegyben kezddik, gy a hz uralkod bolygja a Jupiter s a Neptunusz. A Placidusi hzrendszert (Tudod? A Placidusi hzrendszer az, amely figyelembe veszi a Fld dlsszgt, ezrt a hzak mretei eltrek!) hasznlva elfordulhat, hogy bizonyos jegyekben nem kezddik hz. Pldnkban a Kos s a Mrleg jegyben nem kezddik - a Rk s a Bak jegyben viszont kett is! Kicsit olyan ez, mint a val vilgban. Vannak emberek akiknek nincs tulajdonuk (haszonlvezeti joguk van, vagy albrletben laknak), s persze vannak olyanok is, akiknek tbb hzuk is van. A kzbezrt jegyek - azok a jegyek, amelyekben nem kezddnek hzak - uralkod bolygi nem rendelkeznek tulajdonnal, gy letterleteket nem kpviselnek, esemnyeket nem vltanak ki. Ugyanakkor tny, hogy az rintett hz (az a hz amely kzbezrja) esemnyeire, - httrben zajl folyamatok elindtsval, hatssal vannak. Az resen ll hzak Az resen ll hzak esemnyeit a hz uralkod bolygja hatrozza meg! Pldnkban: a 3., 5. VII. s 9. hzban nem tartzkodnak bolygk. (A 3. s 9. hzban lv Holdcsompontok nem bolygk, csak rzkeny pontok!) gy a 3. hz esemnyeirt a Hold, az 5. hz esemnyeirt a Nap, a VII. hz esemnyeirt a Mars s a Plt, a 9. hz esemnyeirt pedig a Szaturnusz felel. Nzznk egy gyors pldt a VII. hz kirtkelsre: Mr tudod, hogy a VII. hz kpviseli az emberi kapcsolatokat. Pldakpletnk tulajdonosnak hzassgt a VII. hz uralkod bolygja: vagyis a Plt helyzete hatrozza meg. Mivel a Plt a 11. hzban ll, felttelezhetjk, hogy a szltt hzastrsa a barti krbl kerl ki. Mgpedig a Plt tulajdonsgait ismerve gy, hogy a szltt a meglv rgi kapcsolatt szmolja fel, az jrt... (A Plt elpuszttja a rgit, hogy helyette egy j, de jobb szlethessen!) Az letterletek esemnyeinek pontos meghatrozsrl, az letterletek modulban olvashatsz: http://www.asztropatika.hu/eletteruletek_modul.php

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

18

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

A terlet, amellyel azonosulsz!


A szletsi kpletedben a tged jell bolyg: az Aszcendensed jegynek uralkod bolygja. Asztrolgiban a kplet tulajdonost jell bolygt: szletsi uralkodnak nevezzk! (Egyes knyvekben, Szignifiktornak is nevezik.) Jelentsge kiemelked! Hiszen a kpletben elfoglalt helyzete mr nmagban is meghatrozza a kplet tulajdonosnak lettjt. Egy j helyzetben lv szletsi uralkod gondtalanabb, - mg egy kevsb jl ll, feladatokkal teli letre utal. A hz amelyben a szletsi uralkodd ll, klns jelentsget kap! A hz ltal jelzett letterletekkel (esemnyekkel, vagy adott esetben szemlyekkel): teljesen azonosulsz. Vagyis letet legfontosabb esemnyei itt trtnnek meg. Pldakpletnkben a szletsi uralkod a Vnusz, a X. hz vgn ll, ami annyit jelent, hogy a kplet tulajdonosa a hivatsval s a karrierjvel fog azonosulni. Az, hogy a Vnusz a jegy vgn ll, felttelezi azt, hogy a szltt a szmra oly fontos szakmai sikereket, az lete vge fel ri el... * Noha a szletsi uralkod az Asztrolgia s z in t e m in de n t e r l e t n k i e m e l t figyelmet kap, a legizgalmasabb szerepe mgis a jv esemnyeinek s hatsainak meghatrozsban van! Tudtad, hogy az gen vndorl szletsi uralkodd egy-egy rzkeny pontra (bolygkra, fnyszgekre, tengelyekre) rve, olyan esemnyeket vagy hatsokat eredmnyez, amelyeket Te magad vltasz ki? s ugyangy fordtva: a szletsi uralkoddra vagy annak fnyszgeire rkez bolygk pedig olyanokat, amelyek tled fggetlenl kvetkeznek be...

Az gen vndorl bolygk hatsairl, vagyis az letedben bekvetkez esemnyekrl s azok idpontjairl bvebben a Tranzitok modulban olvashatsz: http://www.asztropatika.hu/tranzitok_modul.php

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

19

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

A fnyszgek
Lakparki hasonlatunkban mr volt sz a j s rossz szomszdi viszonyokrl. Szletsi kpletnkben a bolygk (hzak tulajdonosai) kztti kapcsolatokat legtkletesebben: a fnyszgek szemlltetik! A kpletnkben lv harmonikus (zld szn) fnyszgek az rintett bolygk kztt j-szomszdi, a diszharmonikusak (piros szn) rossz-szomszdi viszonyokat jellnek. Pont gy, ahogy a valsgban: a bartsgban lvk segtik egymst, a haragban lvk akadlyozzk...

Az Asztrolgusok tbbsge (igen helyesen!), kizrlag csak az 5 ffnyszget veszi figyelembe: a 0 tvolsgot jell Egyttllst: M a 60 tvolsgot jell Szextilt: P a 90 tvolsgot jell Kvadrtot: R a 120 tvolsgot jell Trigont: S s a 180 tvolsgot jell Oppozcit: W

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

20

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Hatsaikat tekintve: - az Egyttlls semleges, se vele - se nlkle kapcsolatot jell, amelyben a kt bolyg nha sszefog, mskor pedig egyms ellen fordulva, vetlkednek egymssal. Vgeredmnyben a pozitv s a negatv hatsok kiegyenltdnek. - a Szextil harmonikus kapcsolatot jell, amely sorn a kt flnek tennie is kell a bartsgrt. Vagyis hol az egyik, hol a msik bolyg hoz ldozatot: a msik javra... - a diszharmonikus Kvadrt leginkbb a krm alatti tskhez hasonlthat. Ebben a kapcsolatban felvltva hol az egyik, hol pedig a msik bolyg rzi gy, hogy a kiteljesedsben akadlyt jelent a msik. Ezrt a msikkal szemben a csak azrt is megmutatom n neked! hats rvnyesl. Sokan megijednek a kpletkben lv Kvadrtoktl, pedig az igazn sikeres embereknek szinte csak az van... hiszen enlkl, nem lenne ami motivln ket! - a legharmonikusabb kapcsolatot jell Trigon estn az rintett bolygk kztt akadlytalanul bontakozik ki a bartsg. Tulajdonkppen vakon segtik egymst. A tl sok Trigonnal rendelkezk br ktsgkvl szerencssek, a Kvadrtnl emltett motivci hinya miatt azonban knnyen elknyelmesedhetnek. - a legnagyobb prbattelt az egymssal szemben-ll bolygk jelentik. Oppozci esetn az rintett bolygk folyamatosan hadban llnak egymssal! S nem kicsit, nagyon! Gyakorlatban: a tranzitl bolygktl fggen hol az egyik, hol pedig a msik oldallal azonosulva, prbljuk elnyomni (megsemmisteni) a msikat... Tudtad, hogy a Szinasztriban az Oppozci a legjobb fnyszg? A mrleghinta effektus miatt ott ugyanis nem az elnyomand, hanem a bennnket kiegszt msik oldalt mutatja, s ha az sszevetsben ebbl j nhny fennll, akkor a vizsglt kapcsolatban tl nagy problma nem lehet!

Az orbiszok
A kpletekben fennll fnyszgkapcsolatok bizonyos trshatrt, - de fogalmazhatnnk gy is, hogy hatshatrt megengednek. A bolygk hatshatrai (szakszval: orbiszok) vltozk. Azaz nincs egysgesen elfogadott mrtkk, ezrt ne lepdj meg, ha a klnbz szakknyvekben ms s ms rtkekkel tallkozol, s azon se, ha a pldakpletet elksztetted, s a Te kpletedben kevesebb fnyszget ltsz! Ennek oka, hogy a szmtgpes programok gyri belltsai (amit egybknt szabadon mdosthatsz, de nem ajnlott!) ltalban szk orbiszt hasznlnak. Most, hogy a szletsi kpleted minden elemt ismered, egy kicsit mr Te is hozzrtv vltl. gyhogy jhetnek a...

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

21

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Titkok, trkkk, vlaszok


Ebben a fejezetben a szletsi kpleted vizsglata kzben - vagy egyszeren csak az Asztrolgival kapcsolatban - felmerlt krdseidre tallhatsz vlaszt...

Segtsg, tl sok a piros!


Mg vletlenl se keseredj el, ha a szletsi kpletedben tl sok piros fnyszget ltsz! Ktsgtelen, hogy a diszharmonikus fnyszgek a legtbb esetben megoldand feladatokat jellnek, viszont a tapasztalatok, amelyeket ltaluk szerzel rtkesebb lesz brminl! Egyszerbben s sarkosabban fogalmazva: a diszharmonikus fnyszgek elbb bntetnek s ksbb jutalmaznak. Ellenttben a Trigonnal, amely megellegezi a jutalmat, hogy ksbb az ltala kivltott knyelmessget bntetni tudja A Szextilre ezek a megllaptsok nem vonatkoznak, hiszen a kettt tvzi: jutalmait nem adja ingyen, azokrt tennnk is kell valamit! Megjegyzs: a diszharmonikus fnyszgek ltal szerezhet jutalmakat, mivel azokat nehezen szereztk, - rendszerint megbecsljk. A Trigon ajndkait viszont, majdhogynem soha...

A fnyszg nlkli bolyg


A fnyszgek olyanok, mint a gykerek. Gykereinkkel kapaszkodunk msokba, hogy tovbbi lehetsgeket, cljainkhoz pedig segtsget szerezznk. Ebbl ereden a fnyszg nlkli bolygk, - nmagukra vannak utalva. Gyakorlatban: a fnyszg nlkli bolyghoz kthet letterleteken (a hz amelyet ural) semmilyen segtsgre nem szmthatunk. Nem lesznek szerencss krlmnyek, - de mg inspirl akadlyok sem... csak a bizonytalansg, ami ebben az esetben sajnos lland!

Tengelyek s fnyszgek
Amg a bolygk kztti fnyszgek oda-vissza hatnak, addig a bolygk s a tengelyek (Aszcendens vagy Mc) kzttiek csak oda. Vagyis a sugrz bolyg jellegnek megfelelen az Aszcendens tengelyre rkez fnyszgek a szemlyisget, az Mc tengelyre rkez fnyszgek az let cljait (hivats, karrier stb.) finomtjk s pontostjk. (A tengelyek nem sugroznak vissza!)

Mit jelent az R, s az S bet?


Gyorsabb mozgsa miatt - idnknt a Fld lehagyja a bolygkat (a Napot s a Holdat sohasem!), amelyek innen nzve gy tnnek, mintha megllnnak, majd visszafel mozognnak. Szletsi kpletnkben az egy helyben ll (Stagnl), vagyis ppen irnyt vlt bolygt egy S, mg a ltszlag htrl (Retrogrd) mozgst vgzt egy R betvel jelljk.
Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu " 22

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Els vagy utols fok?


A jegy elejn lv, azaz a jegy belseje fel halad bolygk rendszerint erteljesebben hatnak, hiszen marknsabban trnek bennk felsznre az rintett jegyek jellegzetessgei. Ezzel ellenttben az utols fokon ll, azaz a jegybl kifel halad bolygk hatsai mr lnyegesebben visszafogottabbak, hiszen gondolatban mr a msik jegyben jrnak. Ugyanez a helyzet a htrl (retrogrd) mozgst vgz bolygk esetben is. Hatsaikat tekintve a jegy belseje fel halad ersebb, az abbl kifel halad pedig gyengbb lesz. Termszetesen mindez a hzcscsokra is rvnyes!

30 venknt jra!
A klnbz letesemnyek idpontjainak meghatrozsra szmos mdszer ltezik. Ezek kzl is a legegyszerbb: a fokszm aktivlds. A bolygk fokszma 30 venknt ismtld, aktv vszmokat jellnek. Olyan veket, amelyekben a bolyg ltal kpviselt letterleteken nagy esllyel szmthatunk esemnyekre. Nzznk egy pldt: pldakpletnkben az anyagi helyzetet a 27 fokon ll Merkr kpviseli (2. hz az Ikrek jegyben). gy a fokszm aktivizlds miatt j eslyekkel felttelezhetjk, hogy a szltt 27., 57. s a 87. letvben anyagiakkal kapcsolatos esemnyek trtnnek. (A 30 ves ismtldsek a jegyek 30 fokos nagysgbl erednek.)

A 4 elem
Tzes jegyek: Kos Oroszln Nyilas Fldies jegyek: Bika Szz Bak Levegs jegyek: Ikrek Mrleg Vznt Vizes jegyek: Rk Skorpi Halak

Az elemek szerinti feloszts elssorban a jegyek kztti eligazodst teszi knnyebb. Vitathatatlan, hogy az azonos elemek jegyei hasonl tulajdonsgokkal rendelkeznek, - ahogy az is, hogy a tzet tpllja a leveg, a fldet termkenny teszi a vz..., ppen ezrt a Tzes s Levegs jegyek harmonikus kapcsolatban llnak egymssal, ahogy a Fldies s a Vizes jegyek is. Vagy ellenkezleg: a tzet kioltja a fld s a vz... s gy tovbb. Mindezeken tl az elemeknek, nagyobb jelentsgk nincs.

Mi a klnbsg a Nyugati s a Knai Asztrolgia kztt?


Amg a Nyugati Asztrolgia az sszes bolygt figyelembe veszi, addig a Knai: mindamellett, hogy a jegyeket a Holdvek szerint hatrozza meg, csak nhny bolygt (Merkr, Vnusz, Mars, Jupiter) vesz figyelembe. Kzlk is kiemeltebben a Jupiter mozgst s annak hatsait.
Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu " 23

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Mi az amit nem lehet kiolvasni a horoszkpbl?


Ktsgtelen, hogy a klnbz jegyekben s hzakban elhelyezked bolygk akr napra pontosan is kpesek feltrni az letnk lehetsgeit, 3 dolgot azonban nem: - a neveltetsnket, - a mveltsgnket, - s a faji, - nemi hovatartozsunkat. E hrom dolog sszessge ugyanakkor fontos szerepet kap a szemlyes szintnk meghatrozsban. A szintek kztti klnbsget a kvetkez plda tkletesen szemllteti: Egy krhz szlosztlynak szomszdos szobiban, msodpercre pontosan szletik kt gyermek. Az egyik szegny, alkoholfgg, - mg a msik tehets, mvelt szlk gyermekeknt jn a vilgra. Szletsi kpleteik alapjn egyformnak kell lennie a sorsuknak, pedig nyilvnvalan teljesen ms lesz az letk, ahogy azoknak az ikreknek is, akik teljesen egyforma szeretetben s httrben nnek fel. (Tudod?! A szlets idejben 4 perc eltrs mr 1 klnbsget jelent az Aszcendens tengely helyzetben. S knnyen lehet hogy pp ebben az idben vlt jegyet valamelyik hzcscs, vagy akr az egyik bolyg.) A kvetkezk miatt: Az egy idben egy helyen szletett gyermekek, fggetlenl a csaldi krlmnyeiktl egyformn reaglnak a vilgra, a hangokra, a szagokra, az zekre. Br a tapasztalataik a csaldi htterktl (neveltetsktl) fggen msok lesznek, ugyanazokra a hatsokra, ha tehetnk, bizony egyformn reaglnnak. Brmilyen hihetetlenl is hangzik, k ketten egy idben lesznek betegek, visznek haza rossz jegyeket, dicsretet, vagy akr lesznek szerelmesek. Az eltrsek akkor vlnak csak igazn ltvnyoss, amikor teret nyernek az egyni dntsek. Mivel a dntseket befolysolja a neveltets, de sokkal inkbb a mveltsg, gy a vgeredmnyek" eltrek lesznek, - a szletsi kpleteikbl kiolvashat lehetsgeik azonban sohasem! Vagyis az egy idben egy helyen szletett emberek letk sorn ugyanazokkal a lehetsgekkel tallkoznak. Termszetesen ezen lehetsgeket, ki-ki a sajt neveltetsnek s mveltsgnek megfelelen a sajt szintjn li meg. Ttelezzk fel, hogy a kt gyermek felntt s kvetk a szli mintkat: gy az egyikbl diploms ember lett, a msikbl viszont nem. Amikor a kpletkben szakmai felemelkeds mutatkozik, akkor az egyik a sajt szintjnek megfelelen osztlyvezetbl igazgat lesz, mg a msik megszerezz egy forgalmasabb, ezltal jobban jvedelmezbb keresztezdst, ahol jsgot rul... Szemlyes szintnket 3 dolog befolysolja. Igaz, a faji, - nemi hovatartozsunkat befolysolni nem tudjuk, s bizonyos rtelemben a neveltetsnket sem, br ez utbbival kapcsolatban mr ms a helyzet. Ha egy tehetsg szerencss, s mr fiatal korban felsznre tr, gy meghatrozhatja a tovbbi neveltetst.
Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu " 24

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Szemlyes szintnk megemelsre - egyedli lehetsgknt - maradt teht a mveltsg, ami egyben a legfontosabb tnyez is! A mveltsg ugyanis nem fgg az elz ketttl, mgis alapjban kpes meghatrozni azt a szintet, amelyben lnk. Most hogy mr tudod, mi az amit nem lehet kiolvasni egy szletsi kpletbl, - nzzk meg, hogy bizonyos esemnyeket mirt csak utlag sikerl azonostani...

Az Asztrolgia gyenge pontja


Gyakran vetik az Asztrolgusok fejre, hogy bizonyos esemnyeket csak utlag kpesek beazonostani, megmagyarzni. Ennek alapveten kt oka van, viszont egyik sem az Asztrolgia hinyossga. Egyszeren csak arrl van sz, hogy vannak korltaink. Az egyik korltunk, hogy mg nem fedeztnk fel minden bolygt, vagy ha mr idkzben fel is fedeztk, mg nincsenek velk kapcsolatban tapasztalataink. (Tudod?! A 12 jegyhez jelenleg: 11 bolygt ismernk. Kzlk is a legfiatalabb az 1977ben felfedezett Chiron, amelyrl mg igen keveset tudunk.) gy vannak olyan terletek (szerintem a Bika llatvi jegy hinyz uralkod bolygja miatt, ilyen a pnz!), ahol csak a tendencikat ismerhetjk. Nyilvn amikor mr a Biknak is sikerl tallnunk egy nll uralkod bolygt, mr knnyebb lesz a helyzetnk! De kpzeld el csak azokat, akik vszzadokkal korbban mg csak 5-6 bolygt ismertek... A msik korltot - s ez a nagyobb! - a szellemi kpessgnk hatrai jelentik! Az Asztrolgiban jelen lls szerint, tbb mint 40 milli varicis lehetsg ltezik, s jabb bolygk felfedezsvel s befogadsval ez a szm csak tovbb nvekedne. Vagyis nincs a vilgon ember, de mg olyan szmtgpes program sem, ami vagy aki kpes lenne ennyi tapasztalatot s lehetsget fejben tartani, vagy egy kattintsra a rendelkezsnkre bocstani. Mindez nem azt jelenti, hogy mi, az Asztrolgit ismerk s alkalmazk (most mr belertve tged is!) a sttben tapogatznnk, hiszen tendencikban (a mr emltett 3 dolgon kvl!) brmit kpesek vagyunk meghatrozni! Sokszor mg ennl is tbbet... Mindez azonban felveti a krdst:

A sorsunk valban meg van rva?


Sokan hisznek benne, mg msok a szabad akarat erejben. gy vagy gy, az eleve elrendeltets (Predesztinci) krdse senkit sem hagy hidegen. Nem vletlen... Az emberi sors alakulst leginkbb a sakkhoz hasonlthatnnk. A jtk fszerepljeknt (kirlyknt) mindannyiunknak van egy - csaldot megtestest - httrorszga (kirlyn, huszr, fut, bstya) s persze gyalogsga (rokonok, bartok, ismersk). Az elejn (gyermekkor) mg csak a kereteinkkel, a szablyokkal (trvnyek, hagyomnyok, szoksok stb.) ismerkednk. Felntt vlsunkig - neveltetsnk, mveltsgnk, adottsgaink hatsra - fokozatosan alakul ki bennnk az a stratgia, amellyel a jtkot egyszer csak elkezdjk.
Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu " 25

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

A kezdetekben mg nylt jtkhoz hozzkezdve, minden egyes lpsnkkel (dnts) j helyzetet teremtnk, az j helyzet j irnyokat, azok pedig jabb lehetsgeket. Noha a legtbb esetben szmos lps kzl vlaszthatunk (szabad akarat), nem szabad elfelejtennk, hogy a tovbbiakban vlaszthat lpseink szmt a korbbi dntseinkkel mi magunk korltozzuk, ahogy azt sem, hogy a vgeredmny gy is - gy is egy elre ismert esemny lesz. Mindezek tudatban a vgeredmny? Igenis szmt! Hiszen minden ember lete egy plda: kvetend vagy elrettent... az utkor szmra. A fenti hasonlatbl jl rzkelhet, hogy a szabad akaratnak bizony vannak hatrai! Ha a mlt dntsei befolysoljk a jv lehetsgeit (mrpedig ez vitathatatlanul gy van!), akkor a szabad akarat mozgstere folyamatosan szkl, a kevesebb vlasztsi lehetsg miatt pedig egyre inkbb kiszmthatv vlik. Gondolj csak bele! A "jtszmt" most kezd 20 ves lnyegesebben tbb lps kzl vlaszthat, mint a 30, 40, 60 vagy akr a 80 ves trsa. Arrl nem is beszlve, hogy a szabad akarat csupn egy dnts, egy adott pillanatban hozott vlaszts, amit egybknt 4 dolog befolysol: az adottsgok, a neveltets, a mveltsg s a tapasztalat! E ngy dologbl, de mr az adottsgok ismeretbl is (lsd: a szemlyisg rejtett adottsgait feltr Adottsgok modulban: http://www.asztropatika.hu/ adottsagok_modul.php) pontosan kikvetkeztethet egy adott szemly "szabad akaratnak" vgeredmnye... Val igaz, hogy a sajt kereteinken bell a szabad akaratunkkal szmos dolgot befolysolhatunk, egszen pontosan csak az utat, amely segtsgvel elrjk azt, ami eleve elrendeltetett. - Ha a sorsunk eleve elrendeltetett, akkor mi rtelme van az letnknek? Ha befizetnk egy nyaralsra, hellyel-kzzel tudjuk, hogy mire szmthatunk. Az letnk is ilyen, - s az rtelme, ahogy a nyaralsnak is az, hogy emlkeket gyjtsnk: jt, rosszat egyarnt.

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

26

Horoszkp kirtkels lpsrl, lpsre! - Alapok modul

Hogyan tovbb?
Egy elhreslt monds szerint: a Blcs embert vezetik, mg az ostobt csak vonszoljk a csillagok... Brhogy is legyen, biztos vagyok abban, hogy a most megszerzett tudsod kell alapot biztost ahhoz, hogy a mdikban megjelen Asztrolgirl szl riportokat, cikkeket, tanulmnyokat vagy akr bejegyzseket knnyedn rtelmezni, s ami ennl is fontosabb: a sajt hasznodra fordtani tudd. Ez utbbihoz minden segtsget megtallsz az Asztropatika korbbi bejegyzsei kztt: http://www.asztropatika.hu/asztrologia_blog.php Ha viszont ennl is tbbet szeretnl, akkor ajnlom figyelmedbe a tbb mint 15 ezer szemlyes konzultci tapasztalataibl szletett Asztrolgiai modulokat: http://www.asztropatika.hu/asztrologia.php Ksznm szpen a figyelmed!

Buzski Gbor

Ui.: Kvncsi vagyok a vlemnyedre! Tudtad, hogy az Asztropatika valamennyi modulja (belertve ezt is!) folyamatosan jabb informcikkal egszlnek ki? Ezrt krlek, hogy az albbi email cmre kld el nekem az szrevteleid: info@asztropatika.hu Knnyen lehet, hogy a kvetkez frisstsben a Te krdsedre vagy szrevteledre adott vlasz is szerepelni fog majd. (Az Alapok modul frisstseit minden feliratkoz, a tbbi modul frisstseit pedig valamennyi vsrl, folyamatosan s INGYENESEN megkapja!)

Minden jog fenntartva! 2010 Buzski Gbor - www.asztropatika.hu "

27