Managementul clasei de elevi-Tema 1)Definirea problemei.

ChirilaFlauvis,este elev in clasa a-VII-a, avandvarsta cuprinsa intre 14-15 ani,provenind dintr-o familie modesta,ce se confrunta cu anumite dificultati financiare,avand domiciliul in zona rurala.Este un elev timid si disciplinat,cu note foarte bune,insa in anumite situatii intra in conflict cu colegii sai deoarece acestiailnecajesc.Pentru a evita unele discutii care-l pun intr-o postura umilitoare fata de alti colegi,Flavius incearca sa se adapteze mediului inconjurator si sa se acomodeze cu ceilalti copii mai indrazneti si totodata mai indisciplinati. 2)Descrierea problemei. Dupa cum am precizat in randurile anterioare,Flavius se confrunta cu o problema chiar foarte grava:conflictul cu colegii sai care ilafecteazaatat pe plan cognitiv(deoarece interactiunile sociale au un rol decisiv in dezvoltarea lui ca persoana mai ales ca dezvoltarea cognitiva se extinde atat in adolescenta cat si pe parcursul perioadei adulte ceea implica modul in care sunt receptate si rezolvate problemele.Astefel ca,un profesor care observa aceste conflicte ar trebui, să identifice nivelul cognitiv de dezvoltare al elevilor implicati in conflict pentru a-şi putea ajusta discursul moralizator,deoarece rolul profesorului devine acela de a-i ajuta pe elevi să îşi organizeze şi reorganizeze propriile experienţe în structuri din ce în ce mai complexe şi adecvate),pe plan afectiv(copilul va avea anumite dificultati de a-si construi relatii cu alti copii,deoarece acesta va avea un sentiment de inadaptare iar tendinta lui de a-i critica pe altii se va acutiza,aceasta aparand ca urmare a privarii afective cu ceilalti colegi ai sai.Aceasta problema se va ameliora daca profesorul va gasi anumite cai de comunicare intre cei doi,spre exemplu o lucrarea in echipa ar putea ca relatiile dintre cei doi sa functioneze daca lucreazaimpreuna la un proiect.),cat si pe plan comportamental(acesta va avea imposibilitatea sa se concentreze asupra unui subiect sau asupra unei actiuni,poate implica batai sau tendinte agresive,minciuni sau furt.Odata cu adolescenta

5)Planul de actiune: a) Obiectiv de lungă durată (este reversul problemei).iar Flavius incearca sa se apere astfel ajungandu-se la conflictele dintre cei 2. b) Obiective specifice O1:organizarea unor excursii in care sa poate socializa mai bine O2:organizarea unor activitatiscolare de ambii elevi On:va fi incurajat sa-si exprime c) Activităţi Mersul la muzeu.si de a-l ajuta sa inteleaga si sa rezolve problemele una cate una aducandu-i la cunostinta ca orice problema are o rezolvare care atrage dupa ea si anumite responsabilitati).Un obiectiv de lunga durata ar putea fi:teme in grupuri si prezentarea unor proiecte.copilul are nevoie de echilibru familial.Pentru a impedica acest lucru.de intelegerea profesorului de calitatile lui spre a-l indruma intr-o directie pozitiva.in care sa apartinaaceleiasi grupe.astfel ca acesta este numit”tocilar”. Identificarea factorilor de mentinere a problemei: Factorii care mentin aceasta problema sunt:notele bune ale elevului in comparatie cu notele celuilalt si zona rurala(este numit”taran”).la teatru Punerea intr-o piesa de teatru pe ambii elevi .acesticopii cu tulburari comportamentale pot deveni chiar hoti sau persoane foarte agresive.astfel incat sa fie posibila comunicarea intre ei. 3)Identificarea cauzelor care au generat problema: Principala cauza care a generat problema dintre cei doi elevi este faptul ca Flavius a obtinut note mai bune decatcelalat elev.a doua problema este ca acesta apartinand zonei rurale este respins de ceilalti colegi mai obraznici si ilnecajesc.il jignesc si isi bat joc de el.

participarea la anumite concursuri astfel incat sa faca cunoscut numele scolii in momentul atingerii performantelor Evaluarea programului de schimbare: Toate obiectivele au fost puse in aplicatie si s-a observat o schimbare atat la Chirila Flavius cat si la celalalt coleg al sau care ilnecajea.propriile pareri si sa participe la toate discutiile din clasa alaturi de colegii sai 6)Modalitati de evaluare: -participare la studiu de caz -test la finalul orelor Obiective la nivelul scolii:-respectarea si recunoasterea regulamentului scolar -sustinerea anumitor referate in fata clasei . . Se observa progrese din ce in ce mai bune la invatatura dar si la adaptare.socializeaza si nu se mai cearta. Concluzii: Dupaparerea mea toate acele obiective pe care le-am pus in practica i-au ajutat sa aiba un comportament adecvat la scoala.l-am facut sa-si schimbe radical opinia fata de scoala si de cei din jurul sau indiferent daca sunt sau nu din zona rurala sau urbana.e din ce in ce mai activ la ore si nu mai este timid.si lucreaza in echipa.in cazul lui Flavius.Incurajarile din partea mea si in ambele cazuri i-au facut sa se schimbe si sa mentinarelatii bune unul cu celalalt astfel incat sa dispara cearta dintre ei.se respecta reciproc si se ajuta la rezolvarea temelor.Acumbaietii au devenit prieteni.timiditatea nu mai exista si a reusit sa se adapteze iar in cazul celuluilaltbaiat.

cu elevi cu spirit combativ şi cu elevi defensivi/neutri. pliante. copii. „agresivitate”. Reprezentanţi ai comunităţii (autorităţi şcolare. postere) distribuite în şcoală. Participarea la activităţi de informare şi conştientizare împreună cu părinţii. Cadre didactice Dezbateri privind regulamentul şcolar şi noţiunile de „disciplină”. Gradul de familiarizare a elevilor cu tema privind agresivitatea în şcoală. Participarea parintilor la toate modalitatile de desiminare Prezentara unor produse (afişe. banere.B. Modalităţi de diseminare Implicarea elevilor în activităţi cuprinse în proiecte percum „Săptămâna fără violenţă” Informarea părinţilor cu privire la activităţile desfăşurate.Planul de actiune Grup ţintă Elevi Acţiuni de conştientizare Realizarea unor interviuri individuale sau in grup Acţiuni de intervenţie Realizarea de către elevi a unor materiale pe tema agresivităţii (fotografii. ONG-uri) Participarea consilierului/psihologului şcolar la acţiuni de asistenţă individualizată/ de grup (părinţi. „violenţă”. pe grupuri mici. afişe. reprezentanţi ai ISJ. cadru didactic) care să urmărească: îmbunătăţirea imaginii de sine. „abatere de la disciplină”. Elaborarea unui proiect al clasei privind combaterea violenţei Părinţi Participarea activă la ore speciale de consiliere. Implicarea autoritatilorscolare. conştientizarea consecinţelor actelor de violenţă .reprezentantilor ISJ. în colaborare cu psihologul şcolar. jocuri de rol) Indicatori de evaluare Schimbări de atitudine în raport cu acţiunile de violenţă.etc in derularea activităţilor dezvoltate în cadrul strategiei. compuneri. Gradul de implicare a elevilor în activităţi cu tematică antiviolenţă. poliţia de proximitate.

Filozofie si Teologie Anul II.Nume si Prenume:Tiganus Elena Facultatea de Istorie.specializare:istorie .