1.

Introducere
Conservantii chimici includ atit antioxidantii, cit si agentii antimicrobieni. Antioxidantii sint utilizati pentru a stopa schimbarile de gust, scaderea valorii nutritive si schimbarile de aspect ale alimentelor, rezultate din oxidarea acizilor grasi, a aminoacizilor si a vitaminelor. Agentii antimicrobieni sint folositi pentru prevenirea inmultirii bacteriilor, ciupercilor si mucegaiurilor care pot produce toxiinfectii alimentare sau diferite infectii, sau pot provoca alterari nedorite ale gustului, ale aspectului sau ale valorii nutritive. Cu toate ca pastrarea la rece sau congelarea preintimpina nevoia de a folosi conservanti, aceasta metoda este comparativ mai scumpa si nu este asa accesibila sau convenabila. Iradierea alimentelor ca o alternativa la conservantii chimici se bucura de o acceptare relativ redusa, datorita conditiilor tehnice necesare si controverselor publice generate de modificarile ulterioare iradierii. Conservanţii reprezintă substanţe care prelungesc durata de conservare a produselor alimentare, protejîndu-le împotriva alterării cauzate de microorganisme. Conservanţii reprezintă o categorie a aditivilor alimentari (cunoscuţi în limbaj uzual drept "E-uri") care reprezintă orice substanţă care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic, avînd sau nu o valoare nutritivă, prin a cărei adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea însăşi sau prin derivaţii săi, direct sau indirect, o componentă a acestor produse alimentare. Conservantii - Intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290). Antioxidantii alimentari obisnuiti includ acidul ascorbic sau vitamina C (E300), tocoferolii - produsi inruditi cu vitamina E (E306-309), butilhidroxianisolul (BHA-E320), butilhidroxitoluenul (BHT-E321), propilgalatul (E311) etc. Agentii antimicrobieni comuni nitritii si sulfitii - au de asemenea activitate antioxidanta, pe linga alte proprietati. BHA si BHT au fost si sint subiectul unei considerabile controverse privind siguranta folosirii lor. Ambele substante sau antioxidanti liposolubili sint capabili sa induca o crestere a concentratiei sanguine si a activitatii citorva enzime hepatice care sint implicate in detoxificarea compusilor straini. La sobolani si hamsteri, tratamentul cu doze mari de BHA (2% in dieta) a produs diferite manifestari care preced atit aparitia unor dezvoltari precanceroase (hiperplazie, papiloame), cit si a cancerului cu celule scuamoase la nivelul stomacului. Cind BHT a fost inclus in dieta soarecilor masculi si femele, la un nivel de 0,5% din dieta, nu s-a dovedit nicio crestere a incidentei cancerului. Relatia intre antioxidanti si carcinogeni este complexa si nu poate fi generalizata deoarece cancerul se
1

dezvolta de obicei pe parcursul a 20-30 de ani in care subiectul este expus si altor carcinogeni 2 .

cidru. fructe de mare.  E214 p-hidroxibenzoat de  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară etil. a avut efecte asupra hormonilor hidroxibenzoic 3 . un cunoscut cancerigen. E300).   Informațiile despre E211 sunt valabile și pentru E212. prăjituri și produse de panificație. limonadă. brânză. pâine de secară. compania Coca-Cola a hotărât să retragă treptat E211 din produsele sale — imediat ce va descoperi o alternativă satisfăcătoare. benzoatul de sodiu șibenzoatul de potasiu (E212) pot  E211 benzoat de sodiu forma benzen. sucuri de fructe citrice. etil paraben (European Food Safety Authority.[6] Ca urmare a îngrijorării crescânde a consumatorilor. În combinație cu acidul ascorbic (vitamina C. gemuri. murături și condimente. cum ar fi dressing-urile pentru salate. nefiind eficient împotriva bacteriilor.    E202 sorbat de potasiu Este folosit ca și conservant pentru prunele uscate. E212 benzoat de potasiu În UE nu este recomandată folosirea acestuia pentru produsele destinate consumului de către copii. băuturi carbogazoase cu arome de citrice. spre deosebire de parabenul de etil E215 esterului etilic al acidului (E216). EFSA) nu a fost în măsură să recomande o doză zilnică admisă (DZA) pentru parabenul de propil derivat sodic al deoarece acesta. Este un conservant care împiedică formarea de mucegaiuri și drojdii. salate de fructe. cum sunt iaurtul și alte produse lactate fermentate. Se găsește de asemenea și în apa de gură bazată pe alcool.  E200 acid sorbic Este utilizat la un spectru larg de produse. în ce privește relația dintre E211 și hiperactivitatea și deficitul de atenție la copii (ADHD) și modificarea unor părți din ADN. și supe. pizza. Este utilizat în calitate de conservant împotriva drojdiilor și bacteriilor în produsele acide. suc de lămâie.. lumina. Factori ca temperaturile ridicate. și timpul petrecut pe raft pot stimula formarea benzenului. p(E214) și cel de metil (E218).2. Unde gasim conservanţii? Conservanții sunt substanțe care prelungesc durata de depozitare a produselor alimentare prin protejarea acestora împotriva deteriorării cauzate de microorganisme.

propil.) pentru a păstra culoarea roșiatică a cărnii. șuncă etc.  E250 nitrit de sodiu Este frecvent utilizat cu rol dublu în produsele din carne (pastramă. După legislația UE și SUA.  Datorită efectului său oxidant. sărată. în special caise. propil paraben  În directiva 2006/52/CE se menționează că este necesar să se interzică utilizarea p-hidroxibenzoaților (PHB). în suplimentele alimentare lichide. E222  Este folosit în conservele de fructe pentru a preveni sulfit acid de sodiu (bisulfit de sodiu) oxidarea și pentru a distruge microbii. Principala îngrijorare legată de nitritul de sodiu este formarea nitrozaminelor — considerate cancerigene — atunci când produsele de carne care conțin E249 sau E250 sunt expuse la  4  . și de asemenea pentru prevenirea dezvoltării bacteriilor producătoare de toxină botulinică. deci pentru a păstra gustul.E216 p-hidroxibenzoat de sexuali și a organelor de reproducere masculine la șobolanii tineri. parfumul și culoarea originală a vinului. denumiți și derivat sodic al parabeni. poate reduce conținutul de metabilsufit de sodiu (disulfit de sodiu) vitamine din produse E223 E249 nitrit de potasiu Utilizat pentru produse din carne uscată. Păstrează aspectul și culoarea originală a fructelor și previne putrezirea lor. Este folosit în aproape toate vinurile comerciale ca antiseptic și antioxidant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și oxidarea. netratată termic.   E220 dioxid de sulf vinurile cu o concentrație de dioxid de sulf mai mică de 10 ppm nu trebuie să aibă inscripționate cele două cuvinte. E217 esterului propilic al acidului p-hidroxibenzoic E218 p-hidroxibenzoat de metil. Este responsabil pentru cuvintele "conține sulfiți" ce se regăsesc pe etichetele sticlelor de vin. metil paraben derivat sodic al E219 esterului metilic al acidului p-hidroxibenzoic  Este folosit ca și conservant pentru fructele uscate.

limonadă. cofetărie. prăjituri şi produse de panificaţie. Doza zilnică: Până la 25 mg/kg corp. Restricţii dietetice: Nici una . semitare.sorbaţii pot fi consumaţi de către toate grupările religioase. acid 2-propenilacrilic Origine: Acidul sorbic se găseşte în fructul arbustului Sorbus aucuparia .  a. Numai un procent foarte mic dintre consumatori prezintă uşoare reacţii pseudo -alergice. brânză. și de aceea sunt utilizați împreună cu nitritul de sodiu. după care acidul este denumit.5 (produse acide şi uşor acide). De asemenea și pentru hering sau șprot marinat. inclusiv în conservele de carne. și crește aciditatea la deserturile congelate. salte de fructe. băuturile carbogazoase cu arome de fructe. pâine de secară.  E252 nitrat de potasiu Folosit în brânză tare. semimoale.temperaturi înalte (prin prăjire sau la grătar). cum sunt iaurtul şi alte produse lactate fermentate. Efecte secundare: Nu apar efecte secundare în concentraţiile utilizate. Nu este eficient împotriva bacteriilor. în special faţă de mucegaiuri şi drojdii. Funcţii & caracteristici: Acidul sorbic este conservant. cidru şi supe. E251 nitrat de sodiu Folosit în produsele din carne sărată. vegani şi vegetarieni. pizza. stabilizează aciditatea în procesul de fabricare a brânzei. suc de lămâie. E300) sau acidul eritrobic (E315) împiedică formarea de nitrozamine.  E270 acid lactic Împiedică alterarea măslinelor spaniole. Activitatea optimă o prezintă la valori ale pH-ului mai mici de 6. Comercial se produce prin câteva metode chimice. E 200: Acid sorbic ACID SORBIC acid t-2. Produse: Acidul sorbic este utilizat la un spectru larg de produse. fructe de mare. Acidul ascorbic (vitamina C. 4-hexadienoic. 5 .

4% sulf. se dizolvă bine în apă. după care a fost denumit acidul. Gazul descompune vitamina B1. La om.5 (produse acide şi uşor acide). intoxicația cu dioxid de sulf produce:     dureri de cap stare de ebrietate vomitări (emeză) amețeală 6 . din care cauză este utilizat ca dizolvant. E 202: Sorbat de potasiu (C6H7O2K) Origine: Sare de potasiu a acidului sorbic (E200). Produse: Multe produse. Comercial este obţinută prin câteva metode chimice. Funcţii & caracteristici: Acidul sorbic este un conservant.b. care se găseşte in fructul de Sorbus aucuparia. Dioxidul de sulf ia naștere prin arderea materialelor fosile ce conțin cca. El este un gaz incolor. ca și cărbuni sau petrol. utilizat în special împotriva mucegaiurilor şi drojdiilor. formând acizi sulfuroși. Restricţii dietetice: Nici una. Activitatea optimă o prezintă la valori ale pH-ului mai mici de 6. Este folosit de asemenea în industria alimentară ca și conservant al legumelor și fructelor sau pentru dezinfectarea butoaielor de vin sau bere. precum și la înălbirea hârtiei sau materialelor textile. sau a coloranților. cu un miros înțepător și gust acrișor. iritant al mucoaselor. este notată cu numărul E 220 fiind admisă pentru produsele „bio”. vegani şi vegetarieni.sorbaţii pot fi consumaţi de către toate grupările religioase. Nu este eficient împotriva bacteriilor. Doza zilnică: Până la 25 mg/kg corp. Numai un procent redus de persoane prezintă uşoare reacţii pseudo-alergice. c. În concentrații mari este toxic pentru plante sau animale. Dioxidul de sulf (E220) Dioxidul de sulf SO2 este anhidrida acidului sulfuros H2SO3. Efecte secundare: Nu prezintă efecte secundare în concentraţiile utilizate. În Europa. poluând apele și distrugând prin ploile acidevegetația pădurilor. Dioxidul de sulf mai este utilizat în industria farmaceutică. Aceste procese duc la poluarea intensă a mediului fiind cauza ploilor acide. Dioxid de sulf în stare lichidă este un solvent pentru substanțe numeroase. Gazul este toxic.

Doza zilnică acceptabilă: Până la 0. Funcţii & caracteristici: Este o pulbere albă. Efecte secundare: Datorită efectului său oxidant. În condiţii acide.  prin arderea sulfului sau hidrogenului sulfurat prin arderea minereurilor cu sulf. E222: Sulfit acid de sodiu Origine: Sare mono sodică a acidului sulfuros. Restricţii dietetice: Nici una . produse lactate. poate reduce conţinutul de vitamine din produse.7 mg/kg corp. vegani şi vegetarieni.dioxidul de sulf şi sulfiţii pot fi consumaţi de către toate grupările religioase. pot fi consumaţi de către toate grupările religioase. care acţionează drept conservant. pirita: prin reacția sulfiților cu acizi tari   d. Este utilizat drept conservant în unele produse şi poate fi utilizat ca agent de albire. E223: Disulfit de sodiu Metabisulfit de sodiu Origine: Sarea de sodiu a acidului sulfuros. În condiţii acide.dioxidul de sulf şi sulfiţii. formează acidul sulfuros. Persoanele intolerante la sulfiţii naturali ar trebui să evite sulfiţii adăugaţi (E221-228). formează acidul sulfuros. Restricţii dietetice: Nici una . vegani şi vegetarieni. băuturi alcoolice. Este utilizat drept conservant în unele produse şi poate fi utilizat ca agent de albire. sucuri de fructe. ca de ex. care sunt factori ereditari. iar la nivel celular produce schimbări a acizilor nucleici. Este redus în ficat la sulfat inofensiv şi excretat în urină. Funcţii & caracteristici: Este o pulbere albă. Produse: Ceapă conservată. care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat de sodiu. care acţionează drept conservant. 7 . instabilă. e. instabilă. piure de cartofi etc.În concentrații mai mari gazul produce leziuni a mucoaselor căilor respiratorii. care reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat de sodiu.

băuturi alcoolice. În concentraţie mare poate reacţiona cu hemoglobina. Restricţii dietetice: Nici una . produse de panificaţie.dioxidul de sulf şi sulfiţii.7 mg/kg corp. Doza zilnică acceptabilă: Peste 0. Efecte secundare: Nitriţii sunt precursori ai nitrozaminelor (substanţe posibil cancerigene). produse din cartofi etc. Restricţii dietetice: Nu se cunosc . Nu este permis în produsele destinate alimentaţiei copiilor sub 1 an.06 mg/kg corp. care se formeaza in stomac din nitriţi şi proteine. Este redus în ficat la sulfat inofensiv şi excretat în urină. sucuri de fructe. poate reduce conţinutul de vitamine din produse. Doza zilnică acceptată: Peste 0. Doza zilnică acceptabilă: Până la 0. E249: Azotitul de potasiu Origine: Mineral natural.nitriţii şi nitraţii pot fi consumaţi de toate grupurile religioase. Produse: Produse din carne şi peşte. vegani şi vegetarieni. Efecte secundare: Datorită efectului său oxidant. E250: Azotitul de sodiu Origine: Mineral natural.Produse: Ceapă conservată.06 mg/kg corp. Funcţii şi caracteristici: Pulbere albă folosită ca şi conservant împotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne. Efecte secundare: Nitriţii sunt precursori ai nitrozaminelor (substanţe posibil cancerigene). care se formeaza in stomac din nitriţi şi proteine. Persoanele intolerante la sulfiţii naturali ar trebui să evite sulfiţii adăugaţi (E221-228). Produse: Produse din carne şi peşte. Se poate extrage din mină sau se poate produce pe cale chimică din azotatul de sodiu. Copiii mici au un tip diferit de hemoglobina care este mult mai reactiva cu nitriţii faţa de hemoglobina normala. f. În concentraţie mare poate 8 . Se poate extrage din mină sau se poate produce pe cale chimică din azotatul de potasiu. pot fi consumaţi de către toate grupările religioase. g. Funcţii şi caracteristici: Pulbere albă folosită ca şi conservant împotriva lui Clostridium botulinum (o bacterie care poate cauza botulismul) din produsele din carne. vegani şi vegetarieni.

Efecte secundare: Azotaţii nu prezintă efecte secundare. Nu este permis în produsele destinate alimentaţiei copiilor sub 6 luni.reacţiona cu hemoglobina. Restricţii dietetice: Nu se cunosc . Copiii mici au un tip diferit de hemoglobina care este mult mai reactiva cu nitriţii faţa de hemoglobina normala. dar prin încălzire sau în stomac pot fi convertiţi în azotiţi (E250). ei însă pot fi transformaţi în nitriţi (E250) fie prin încălzire. j. vegani şi vegetarieni. Funcţii & caracteristici: Pudră albă utilizată în calitate de conservant şi împotriva decolorării coloranţilor naturali. Funcţii & caracteristici: Praf alb folosit ca şi conservant împotriva decolorării. Doza zilnică acceptată: Până la 3. E270:Acidul lactic Origine: Acid natural produs de bacterii în alimentele fermentate. pizza. Produse: Brânză. 9 . Efecte secundare: Nitraţii nu au efecte secundare. fie prin simpla prezenţă în stomac. Toate alimentele fermentate sunt bogate în acid lactic. este produs în intestinul gros de bacteriile locale. carne şi produse din carne. Este produs prin fermentarea amidonului şi a melasei de bacterii. De asemenea este prezent in aproape toate legumele. pizza. Prezent de asemenea aproape în toate vegetalele. carne şi preparate din carne. Doza zilnică acceptată: Peste 3. Restricţii dietetice: Nici una. h. Restricţii dietetice: Nu se cunosc . E252: Azotat de potasiu Salpetru Origine: Natural se găseşte în minerale. vegani şi vegetarieni. De asemenea.nitriţii şi nitraţii pot fi consumaţi de toate grupările religioase. Produse: Brânză.7 mg/kg corp.7mg/kg corp.nitriţii şi nitraţii pot fi consumaţi de toate grupările religioase. i. azotaţii ţi azotiţii pot fi consumaţi de către toate grupările religioase. vegani şi vegetarieni. etc. E251: Azotatul de sodiu Salpetrul de Chile Origine: Mineral natural.

prin creşterea şi stabilizarea antioxidanţilor şi pectinelor. poate fi utilizat de persoanele care au alergie la lapte sau intoleranţă la lactoză. Produse: O gamă largă de produse (acide).acidul lactic şi lactaţii pot fi consumaţi de toate grupările religioase. Efecte secundare: La adulţi nu sunt efecte secundare. mai ales. împotriva drojdiilor şi fungilor. nu este făcut din lapte si. Este folosit. de asemenea.sau DL. de aceea. 10 . Restricţii dietetice: Nu se cunosc .lactaţii (stereoizomeri) nu ar trebui daţi bebeluşilor sau copiilor mici. deoarece ei nu au încă dezvoltate enzimele care să metabolizeze aceste forme de lactaţi. Deşi numele se referă la lapte.Funcţii caracteristici: Acidul lactic şi lactaţii sunt folosiţi ca şi conservanţi. pentru creşterea stabilităţii produselor din cartofi. Doza zilnică acceptată: Nelimitată. vegani şi vegetarieni. D.

Butilhidroxianisol si butilhidroxitoluen (BHA si BHT – E320 si E321) sunt antioxidantii sintetici care in urma cercetarilor s-a stabilit ca pot cauza cancer la cobaii testati. Cu toate acestea. Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. benzoaţii se găsesc în ciuperci. la snacksuri si bere. faina. Este forma cristalină a acidului benzoic și există în această formă când este dizolvat în apă. Pe lângă fructe. Bromatii (Bromat de potasiu. E212 sau benzoat de potasiu este un conservant artificial. nu s-a putut stabili daca sunt daunatori in acest sens si oamenilor. El poate fi obținut prin reacția hidroxidului de sodiu cu acid benzoic (Benzoatul de sodiu. bere etc. benzoaţii şi esterii acidului benzoic se găsesc în marea majoritate a fructelor.3. Doza maximă zilnică pentru E212 (Benzoat de potasiu) este de 5 mg/kg. Lista conservantilor daunatori Benzoatul de sodiu (E211) are formula chimicăNaC6H5CO2. Răchiţelele sunt o sursă bogată de acid benzoic. Acidul benzoic şi benzoaţii sunt utilizaţi într-o gamă variată de produse acide sau uşor acide. BHA si BHT sunt folositi in general la produsele din carne. scorţişoară. sucurile de fructe. Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul. piureurile de fructe. E924) sunt cele mai des intalnite substante conservante din faina si paine. în special boabe. margarina. se obţine din toluen. deoarece este neurotoxic. Persoanelor sensibile nu le este recomandat consumul frecvent. 11 . Pentru scopuri comerciale. E211 si benzoatul de potasiu. la alimentele coapte. reprezentand sarea de potasiu a acidului benzoic. Acidul benzoic. si pot produce alergii sau afecta creierul. care distrug nutrientii si pot cauza diaree. cuişoare şi câteva produse lactate (ca rezultat al fermentaţiei bacteriene). E212) sunt folositi ca si conservanti pentru saramuri.

produsele care contin legume. durerile din articulatii. Carboximetilceluloza (E466) este un stabilizator care este folosit cu precadere in dressinguri de salate. conservele de masline sau ardei. creme si laptele din ciocolata si poate produce tulburari digestive precum voma. este un conservant folosit de asemenea la produsele din carne. E222 sau metabilsufit de sodiu <disulfit de sodiu>. Cu toate acestea. palpitatii ale inimii. E223) sunt cei mai folositi conservanti pentru fructele din compot. torturile. placintele. fiind clasificat ca si toxina. la persoanele adulte. in Germania si Norvegia a fost interzis. guma de mestecat etc. colici abdominal. Dintre efectele secundare ale acestora putem aminti printre altele problemele de sanatate ce pot aparea la nou nascuti sau cancerul. painea.Mono si di-gliceridele sunt folosite pentru a pastra alimente precum prajiturile. 12 . legumele ambalate in sos sau margarina. Galatul de propil (E310). si este pentru problemele pe care le poate cauza nou nascutilor si ficatului. este folosit cu precadere in produsele din carne sarata si conservele de carne. acidul citric natural poate fi considerat un conservant fara reactii adverse. uleiuri. Acidul Citric (E330) care este produs artificial folosindu-se acid sulfuric poate cauza atacuri astmatice si reactii alergice. Este suspect de provocarea cancerului stomacal iar ca o curiozitate. alergii si chiar cancer. Pot fi responsabili de durerile de cap. siropul de porumb sau vin. indigestie. Sulfitii (sulfit acid de sodiu <bisulfit de sodiu>. fructele uscate. Nitratul de sodiu (E251).

continuati bunele obiceiuri in legatura cu conservarea pentru iarna si prepararea alimentelor acasa. frumoase. de la piata. 5.CONCLUZII: Este greu sa prescriem o lista de coloranti. 2. eventual crescute organic. • Pentru punerea in practica a acestui principiu va recomandam: 1. 4. celor crescute fortat si tratate pentru a putea sta zile intregi. conservanti si antioxidanti pe care ii recomandam spre a fi consumati si o lista cu cei care sint primejdiosi pentru sanatate. acesta ar fi: • Consumati alimente cit mai aproape de starea lor naturala si acolo unde este necesara conservarea sau adaugarea de aditivi alimentari. scoateti de pe lista dvs de cumparaturi alimentele care contin multe E-uri. Astfel. preferati alimente care nu contin conservanti. veti avea mai mult control asupra a ceea ce consumati si veti cumpara mai putine conserve si alimente preparate sau semipreparate. Daca ar fi sa formulez un astfel de principiu. Cred ca mult mai important este sa descoperim un principiu de abordare a problematicii aditivilor alimentari. preferati zarzavaturi din gradina. 13 . Marimea si culoarea unui fruct sau zarzavat nu ofera garantie in ce priveste continutul nutritiv al acestuia. Aceasta cel putin pina cind vom putea fi mai siguri pe rigoarea aplicarii legislatiei in industria alimentara. preferati metodele naturale si aditivii alimentari naturali metodelor artificiale de conservare sau aditivilor alimentari artificiali. 3. invatati sa cititi eticheta produselor inainte de a cumpara un produs alimentar. coloranti sau aditivi artificiali. pe rafturile supermarketurilor.

2003 с изменениями от 26.) (PDF) / Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives  14 .php?articol=Efecte-secundare-ale- conservantilor-din-alimente   http://www. Приложение 1». — Москва.2.ro/sanatate/showArticol.3.lyla.1293-03 «Гигиенические требования по применению пищевых добавок.06.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/conservantii-naturali_6093 Санитарно-эпидемиологические правила и нормативы СанПиН 2. 15.05.2008   Codex Alimentarius Спецификации пищевых условных знаков (англ.Bibliografie:  http://www.

Related Interests