Rancangan Pengajaran Harian KSSR PJ Tahun 2

Aspek 1 : Kecekapan Kemahiran Pergerakan Tajuk : Gimnastik Asas -Melakukan pergerakan yang memerlukan imbangan dan sokongan badan Standard Pembelajaran :

Objektif Pembelajaran : 1. Boleh melakukan imbangan di atas bangku 4 daripada 5 percubaan. 2. Boleh mengira bilangan pundi kacang dengan betul. 3. Seronok dan bekerjasama. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran: 1) Memanaskan badan- Murid berjalan dengan hujung kaki secara ulang alik. 2) Melakukan aktiviti :a) Imbangan di atas bangku – i. Murid berjalan di atas bangku dengan bergilir-gilir. ii. Murid mesti mendepakan tangan untuk imbangan.

B) Berjalan Berpasangan di atas tali.

murid dibahagikan kepada yang sama banyak. Murid. Kreativiti 2. c. Keusahawan . Permaianan Kecil – (Imbangan dengan pundi kacang ) a. Semasa murid berjalan imbangan di atas bangku.3. 4. murid boleh meletakkan seberapa banyak pundi kacang tanpa memegangnya dengan tangan. Menyejukkan badan EMK: 1. b. Kumpulan yang berjaya membawa pundi kacang yang paling banyak dikira sebagai pemenang.

melantun dan meyambut bola dengan cara yang betul. iv. 3. Seorang murid melambung bola. 5. Bangku 2.3. Ulang aktiviti beberapa kali.1 Melambung. 5.Murid berjalan bebas.1 Menyatakan perkaitan antara aplikasi daya dengan pergerakan objek. Menyatakan anggota yang terlibat semasa aktiviti. ii. Murid dalam kumpulan kecil dengan sebiji bola. murid lari ke kon yang telah ditetapkan. Melakukan melambung. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran: 1) Memanaskan badan. Murid yang berjaya menyambut bola akan melambung bola semula. Bekerjasama dan tidak putus asa. 2) Melakukan aktiviti :a) Lantunan bola dan meyambut – i.2. BBM 1.3 Bekerjasama dalam kumpulan Objektif Pembelajaran : 1.Penilaian: Satu pundi kacang 1 mata. iii. melantun dan menyambut bola. Melantun dan Menyambut ) Standard Pembelajaran : 1. 2.4. 2. Tali Refleksi ———————————————————————————————————— Aspek 2 : Aplikasi Pengetahuan dalam Pergerakan Tajuk : Manipulasi Alatan ( Melambung.4. Pundi kacang 3.3 Menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan. selepas dengar bunyi wisel. . bola melantun dan murid bergerak menangkap bola tersebut.

Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. ii. e. dan bergerak ke belakang murid 4 iii. Murid 3 menyambut dan melantun kepada murid 2. d. Kapten dikehendaki berdiri di dalam di dalam gelung. Ulang aktiviti beberapa kali dengan menambahkan jarak. c. Murid-murid lain akan disusun di hadapan kapten. Murid 1 melambung bola kepada murid 3. Setiap kumpulan memilih seorang kapten. 3. Murid yang berjaya menangkap bola akan melantun bola kepada kawankawan sepasukannya.B) Bola 3M i. b. iv. . Murid 3 bergerak ke belakang murid 2. Permaianan Kecil – ( Captain Ball) a. f. Murid dalam kumpulan kecil. Kumpulan yang memulakan permainan akan melantun bola kepada kawankawan masing-masing.

Bekerjasama . Bola 2. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran: 1) Memanaskan badan.g. h. 4. BBM 1.Menari ikut iringan muzik. 2) Melakukan aktiviti :- . 2. Kreativiti 2. Menyejukkan badan EMK: 1. Gelung 3. 3. Keusahawan Penilaian: Satu tangkapan bola oleh kapten dikira sebagai satu mata. Kumpulan yang tidak mendapat mata akan memulakan permainan di tengah gelanggang. Mata dikira apabila kapten Berjaya mendapatkan bola yang dilantun kepadanya. Menyatakan anggota badan yang terlibat semasa aktiviti. Menghantar pundi kacang kepada rakan dengan cara mengilas. Kon Refleksi _____________________________________________________________________ Aspek 3 : Kecergasan Meningkatkan Kesihatan Tajuk : Kelenturan (Saya boleh lentur) Standard Pembelajaran : Objektif Pembelajaran : 1.

3. Permaianan Kecil – ( Rimbo Rock) .

Menyejukkan badan EMK: 1.4. Kreativiti 2. TMK Penilaian: Lembaran kerja BBM: Refleksi _____________________________________________________________________ Aspek 4 : Aplikasi Pengetahuan Meningkatkan Kecergasan Tajuk : Kekuatan dan Daya Tahan Otot (Ototku Hebat) Standard Pembelajaran : .

Menyatakan anggota badan yang terlibat semasa aktiviti. Melakukan aktiviti dari stesen 1 hingga stesen 4 sekurang-kurangnya 2 daripada 3 percubaan. 1) Melakukan aktiviti :- .Cabut ekor.Objektif Pembelajaran 1. 3. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran: 1) Memanaskan badan. Mematuhi peraturan permainan. 2.

.3.

Keusahawan Penilaian: Dapat menghabiskan aktiviti dari stesen 1 hingga stesen 4. Menyejukkan badan EMK: 1. BBM .4. Kreativiti 2.

3. Melakukan aktiviti dari stesen 1 hingga stesen 4 sekurang-kurangnya 2 daripada 3 percubaan.Belalang Belatuk 2) Melakukan aktiviti :- .Refleksi _________________________________________________________________ Aspek 5 : Kesukanan Tajuk : Rekreasi Dan Kesenggangan (Galah Panjang) Standard Pembelajaran : Objektif Pembelajaran : 1. 2. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran: 1) Memanaskan badan. Menyatakan anggota badan yang terlibat semasa aktiviti. Mematuhi peraturan permainan.

.

Menyejukkan badan EMK: 1. BBM . Keusahawan Penilaian: Menyatakan peraturan galah panjang.2. Kreativiti 2.