PENCEMARAN AIR

PENDAHULUAN Air merupakan komponen penting dalam kehidupan manusia dan elemen penting kepada semua dijadikan minuman,tujuan kehidupan.Sumber air penting untuk pembersihan,pertanian,kegunaan

industri,perikanan,pengangkutan dan lain-lain.Jika tidak ada air di dunia ini,ia mesti tidak pernah ada kehidupan seperti yang ada sekarang ini.Air perlu diuruskan dengan baik kerana pertambahan penduduk dan perkembangan industri akan sentiasa mempertingkatkan permintaan air.

87% ais dan glasiers. PENCEMARAN AIR Kita menggunakan air dalam kehidupan seharian. -97% air masin (laut) -3% air tawar .4% jumlah air).pencemaran air telah berlaku. .13% air permukaan (0.Pencemaran air berlaku apabila perubahan berlaku dari segi kandungan.KOMPONEN AIR DI MUKA BUMI 71% dari permukaan dunia.Hanya lebih kurang 0. 97% daripada air ini ialah air masin di lautan dan 3% merupakan air tawar yang terdiri daripada ais kutub. . udara. Di muka bumi terdapat lebih kurang 7% daripada jisim bumi adalah terdiri daripada air. air bawah tanah.7% air bumi terdapat di tasik dan sungai air tawar dan di atmosfera. keadaan dan warna sehingga tidak sesuai dan memberi kesan apabila digunakan.

Apabila minyak bercampur dengan air laut.Penggerudian perigi-perigi minyak manusia untuk mendapat minyak mentah dan letupan tangki minyak menyumbang kepada keadaan ini.lapisan minyak di permukaan akan mengganggu .Tumbahan minyak akan mengapung menutupi permukaan air.ia akan mengakibatkan air tercemar.JENIS PENCEMARAN AIR Limpahan Minyak Ke Dalam Laut Cari gali petroleum di dasar laut dan tumpahan minyak adalah antara punca pencemaran air.

Ia telah menyebabkan ekosistem di sekitar perairan Teluk Mexico terganggu.Kebanyakan kilang membuang sisa cecair ke dalam sungai yang mengakibatkan sungai tercemar.Ini dapat dijelaskan dengan perkara letupan tangki minyak di Teluk Mexico baru-baru ini.Bahan toksik ialah sejenis pencemaran berbentuk kimia yang . Sisa Buangan Dari Kilang Kilang-kilang dibina di sepanjang sungai untuk memastikan bahanbahan buangan boleh terus disalirkan ke dalam sungai-sungai.mikroorganisma dalam air kerana lapisan tersebut akan menghalangi oksigen dari udara ke dalam air sehingga oksigen terlarut akan berkurang.Selain itu.Burung laut pula terganggu kerana bulunya jadi berminyak.lapisan tersebut akan menghalangi masuknya sinaran matahari ke dalam air.tidak dapat mengembang lagi dan tidak dapat terbang ke tempat lain untuk mencari makanan dan akhirnya mati kelaparan. sehingga fotosintesi terganggu.Masalah timbul apabila cecair kimia yang disalurkan ke dalam sungai tidak dirawat dan mengandungi bahan toksik yang mencemarkan air sungai.

mengugat kehidupan akuatik.Apabila bahan buangan domestik ini dibuang dalam sungai.ini akan menyebabkan organisma aquatik tidak dapat menyesuai dalam air yang begitu keruh. .minyak dan najis daripada individu yang tidak bertanggungjawab.Bahan organik adalah seperti baja.padahnya maut.maka air sungai akan menjadi keruh.Pencemaran boleh menyebabkan berlakunya pengurangan kadar oksigen di dalam air dan mengancam hidupan akuatik Bahan Buangan Domestik Dan Organik Bahan-bahan buangan domestik yang terdiri daripada sampah sarap dan bahan kumbahan dibuang ke dalam sungai seperti sampah.berkeladak dan kotor.

Pestisid dan insektisid atau dikenali racun perosak disembur untuk membunuh haiwan perosak dan ia telah mencemarkan sumber air dengan pengaliran sisa-sisa racun perosak ke dalam sungai apabila hujan. Kesan Pencemaran Air .Pertanian Pertanian juga punca pencemaran air.Air sungai yang mengandungi sisasisa racun ini akan memudaratkan kesihatan manusia apabila digunakan.Kegiatan dalam pertanian seperti mananam sayur-sayuran dan padi menghasilkan banyak bahan kimia cecair yang disalirkan ke dalam sungai-sungai.

Ini menyebabkan generasi yang akan datang tidak dapat melihat jenis-jenis organisma aquatik.pengaliran sisa toksik dari kilang-kilang.Jika pencemaran sungai tersebut berlarutan.Dengan itu.tasik dan air dari tanah.dan minyak mentah dari kapal-kapal tangki yang bocor akan menyebabkan hidupan akuatik seperti pelbagai jenis ikan dan udang mati.organisma aquatik akan mengalami kepupusan.Sesetengah bahan pencemaran boleh menyebabkan barah.Air yang tercemar oleh pembuangan sampah sarap.sungai.Kesan Kepada Manusia Kesihatan manusia mungkin tergugat akibat terminum air yang dicemar yang mengandungi bakteria. Kesan Kepada Organisma Aquatik Pencemaran air memberi kesan kepada ekosistem laut.bukan sahaja pelbagai jenis hidupan air akan terus pupus tetapi juga pelbagai jenis burung atau unggas yang sumber makanannya bergantung kepada hidupan air akan terancam. .DDT (racun serangga) adalah toksik kepada manusia dan boleh mengubah kromosom.virus.Yang menjadi mangsa adalah penduduk asli yang kini tinggal di tepi sungai apabila mereka menggunakan air sungai untuk menjalankan aktiviti seharian mereka.parasit dan bahan kimia yang lain.

Melaksanakan program‘Peningkatan Kualiti Air Sungai’untuk mempertingkatkan kualiti air sungai aktiviti peningkatan kualiti air sungai.minyak mencemarkannya.Kemudian. .pihak-pihak yang melakukan kesalahan dengan mencemarkan sungai atau alam sekitar.Kerajaan Tempatan mensyaratkan semua premis makanan dalam kawasan Kerajaan Tempatan memasang penapis sisa makanan untuk menghalang sisa makanan. ii. Kesedaran mengenai kepentingan air sungai disalurkan terus memasuki sungai dan dipertingkatkan.Langkah-langkah Mengatasi Pencemaran Air Langkah-langkah berkesan yang perlu dilaksanakan bagi mengatasi pencemaran air adalah seperti berikut: i. iii.jika disabit kesalahan terus dikenakan hukuman denda atau penjara atau kedua-duanya sekali.Aktiviti-aktiviti meningkatkan kesedaran dan pendidikan alam sekitar kepada murid-murid dan orang ramai harus dipertingkatkan dalam usaha menyelesaikan masalah pencemaran sungai.Pada masa yang sama.Sisa-sisa kumbahan daripada industri dan loji-loji perlu dirawat terlebih dahulu dan mematuhi had yang ditetapkan sebelum dilepaskan ke dalam sungai. Penguatkuasaan Akta Kualiti Alam Sekeliling dipertingkatkan dengan menyekat pencemaran dari punca.

pencemaran air merupakan satu isu yang memerlukan kerjasama daripada semua pihak untuk menanganinya.Dengan alam sekitar yang bersih.Kesimpulan Kesimpulannya.maka lahirlah manusia yang sihat. Kita harus memastikan bahawa persekitaran kita bersih dan selamat untuk hidup. BERSAMA-SAMALAH CINTAI ALAM SEKITAR KITA!!!! .

Related Interests