Zivio nekoc jedan mlinar. Imao j e tri sina. Od imutka j e posjedovao samo mlin, mazgu i macka.

Naposljetku j e umro. Sinovi su njegov imutak podijelili medu sobom. Starija dvojica uzela su mlin i mazgu, a najmlademu j e pripao tek macak.
V

W Z

Najmladi sin nije bio sretan onim sto mu j e pripalo. No macak j e bio vrlo mudar i dosjetljiv. Skovao j e sjajan plan za svoga gospodara. Rekao mu j e : "Nabavi mi par cizama, sesir i plast, pa ces vidjeti kako ce t i se zivot promijeniti." Mladic mu nabavi cizme, sesir i plast. Macak obuje cizme, ogrne plast, natakne na glavu sesir i o t r c i u sumu. Tamo ulovi zeca i odnese ga na kraljev dvor.

I

"Tko mi j e poslao t a j dar?" upita kralj. "To j e dar Njegovom Velicanstvu od markiza od Karabasa", odgovori macak. "Bas ljubazno od tvoga gospodara!" rece kralj. Zatim macak ulovi dvije prepelice. I njih odnese kralju na dar. Kralj uze ptice i ponovno zahvali macku i njegovu gospodaru. Jednoga su dana

"Gospodaru," rece macak, "ucini kako ti kazem. Svuci odjecu i skoci u jezero." Mladic ucini kako m u je rekao macak. Uskoro ugledaju kako se priblizava kraljevska kocija. MSpasite mi gospodara, utapa se!" pocne zapomagati macak. Cuvsi mackovo zapomaganje, kralj naredi da kocija zaokrene prema jezeru. Istoga casa prepozna macka i posalje kocijasa U pomoc markizu. Kada se spaseni mladic obukao, kralj i njegova kci pozovu ga k sebi u kociju.

0

Dok se mladic vozio u kociji s kraljem i kraljevnom, macak j e otrcao ispred njih. Ubrzo j e stigao do dvorca cudovisna carobnjaka. "Milostivi gospodine," rece macak, "dosao sam svojim ocima vidjeti vase carolije. Cuo sam da se mozete pretvoriti u mocna lava. Molim vas, postanite lav preda mnom." Carobnjak j e bio vrlo polaskan.

Ne caseci casa, pretvori se u lava. Zatim ga macak zamoli da se v r a t i u prvotni lik, pa ga lukavojjpita: A mozete li se p r e t v o r i t i u misa?" Carobnjak se pretvori u misa, a macak ga scepa i pojede. Uskoro j e i kraljevska kocija stigla do dworca. Vase Velicanstvo, dobro dosli u dworac markiza od Karabasa!" rece macak. Kralja se mladicevo bogatstvo snazno dojmilo.
M M

Mladic j e bio jako ponosan na svoga kucnog ljubimca. U kraljevu j e cast priredena obilna gozba. Svi su se dosita najeli. Kralj i kraljevna zahvalili su mladicu na gostoljubivosti. Malo poslije mladic j e pozvao kraljevnu u setnju. Dosetali su do drvenoga mosta nedaleko od dvorca i t u se udobno smjestili. Nisu mogli prestati veselo cavrljati.

Kralj j e to primijetio i zakljucio da bi se njih dvoje trebalo ozeniti. Macak u cizmama bio j e zbog toga vrlo sretan. I doista, kraljevna i novopeceni markiz uskoro su se vjencali i sretno zivjeli do kraja zivota.

Sva prava pridrzana. Nijedan dio ovoga izdanja ne smije se reproducirati, pohraniti u sustav za pretrazivanje ili prenijeti u bilo kojem obliku i na bilo koji elektronicki ili mehanicki nacin, kao ni fotokopiranjem ili snimanjem, bez prethodnoga pismenog odobrenja nositelja autorskih prava. © 2009 Brijbasi Art Press Limited India Office: A-81, Sector V.Noida, 201301 E-mail: info@hellofriendbooks.com

rlQllC

Related Interests