You are on page 1of 20

PENULISAN

Lengkapkan ayat di bawah.

1. Ini

________________ saya.

2. Saya mempunyai seorang ______________ dan seorang ________________.
3. Saya juga mempunyai seorang _____________________________ lelaki dan seorang
adik perempuan.
4. Saya sayang akan _______________ dan ____________________ saya.
5. Keluarga kami sangat __________________.

TATABAHASA

1

Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai.

• tikar
kereta
•bekalan

• Pantai Merdeka

• berkelah

• pulang

• mandi

• pengunjung

Pada hari Sabtu yang lalu, saya dan keluarga telah pergi
(1) ____________. Kami berkelah di (2) _________________. Kami pergi ke sana
dengan menaiki (3) _______________ .
Kami tiba di Pantai Merdeka pada pukul 9.00 pagi. Kami melihat sudah
ramai (4) ___________ yang berada di situ.
Ayah menghamparkan (5) __________________ di bawah sepohon pokok
yang rending. Ibu pula mengeluarkan (6) _______________ makanan yang dibawa.
Ada nasi goreng, mi goreng, kuih karipap, dan air laici. Saya dan adik (7)
_______________ laut dan membina istana pasir. Kami (8) __________________ ke
rumah pada pukul 4:30 petang.

TATABAHASA

2

Abang ________________ buku-buku di dalam almari. 3 .Lengkapkan ayat di bawah. 4. Kakak _________________ pokok bunga Setiap hari. PENULISAN Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 2. • menyiram • menyapu • menebas • menyimpan • mengemas 1. Ibu sedang _____________ sampah di ruang tamu. Zaki ________________ katilnya setiap Hari. 5. 3. Ayah sedang ____________ rumput di Belakang rumah.

1. dan __________________________. Pokok-pokok itu hidup dengan _______________________________. 3. 1 pergi/ untuk / Intan / ke sekolah / awal / bangun ………………………………………………………………………………………… 4 ………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………. Ada _______________________ jenis pokok bunga yang ditanam oleh ibu. 2. Antara pokok-pokok yang ditanam oleh ibu ialah pokok bunga ros. . Setiap hari ibu akan menyiram pokok-pokok ___________________________ itu. Ibu Saya gemar menanam _______________________ bunga. bunga raya. Susun perkataan dengan betul untuk membentuk ayat bermakna berdasarkan gambar yang diberi. 5. 4.

. / keluarganya ………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………….. ke sekolah / bas / dengan / pergi / menaiki / Intan …………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………. menumpukan / Intan / semasa / sepenuh / perhatian / belajar ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………….. 5 beratur / Intan / makanan / di kantin / membeli / semasa ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… 5 .2 3 4 Intan / bersama-sama / Selepas / bersarapan / mandi.

7. ANGKASA BACA BADAN BELAKANG DEPAN EMPAT LANGIT MENUNGGU 9. 4. 6. 5. 8. TAMU 12.PERMAINAN BAHASA Cari perkataan tersembunyi. TUNGGU 14. UDARA 6 . 3. 1. 2. TEMPAT MENANTI 13. PANJANG 11. MUKA 10.

7 .TATABAHASA Nyatakan kata nama am yang sesuai berdasarkan gambar.

Siapakah yang dijumpai oleh Ayu dan Yu Lin di taman? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 4. Kemudian. Mereka bermain dengan gembira. 1. Mengapakah Yu Lin datang ke rumah Ayu? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 2. Yu Lin datang ke rumah Ayu. mereka menunggang basikal dengan berhati-hati ke taman.masing. Pada pukul 6:30 petang. Bilakah Ayu dan Yu Lin pulang ke rumah? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 5. Selepas itu. pelindung siku dan pelindung lutut? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 3. Yu Lin mahu mengajak Ayu bermain basikal di taman. mereka berjumpa dengan Sanjana. Perkataan seerti bagi izin ialah ________________. Di sana. Apabila di taman. Mengapakah Ayu dan Yu Lin memakai topi keledar. 8 . Ayu meminta izin daripada ibu dan ayahnya. mereka pulang ke rumah masing . pelindung siku dan pelindung lutut untuk menjaga keselamatan diri. mereka menunggang basikal di laluan yang disediakan. Ayu dan Yu Lin memakai topi keledar.PEMAHAMAN Baca petikan dan jawab semua soalan.

9 .TATABAHASA Kelaskan kata nama khas di bawah mengikut kumpulannya.

TATABAHASA Lengkapkan perbualan di bawah. • menyiram • menebas • menyapu • menyimpan 10 • mengemas .

TATABAHASA Tajuk : Sihat dan cergas 11 .

12 .

13 .

memasak – dapur ______________________________________________________________________ 4. menjemur – pakaian – ampaian ______________________________________________________________________ 5. mengelap . mencabut rumput ______________________________________________________________________ 14 .PENULISAN Bina lima ayat menggunakan perkataan berikut. 1. mencuci tayar – halaman rumah _______________________________________________________________________ 2.cermin kereta ______________________________________________________________________ 3.

15 .

16 .

TANDA BACA 17 .

PENULISAN Bina lima ayat berdasarkan gambar di bawah. mengutip sampah _______________________________________________________________________ 5. mencuci longkang _______________________________________________________________________ 3. menebas semak samun _______________________________________________________________________ 4. menyapu sampah – daun kering ______________________________________________________________________ 18 . bergotong -royong membersihkan _______________________________________________________________________ 2. 1.

Bahagian E Salin ayat-ayat di bawah semula menggunakan huruf besar. tanda noktah dan koma di tempat-teMpat yang sesuai. karim pergi ke pasar dia pergi bersama-sama ibunya puan aminah ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ 19 . ali abu dan raju pergi ke perpustakaan untuk meminjam buku mereka pergi ke sana menaiki bas _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 2. ahmad bersekolah di sekolah kebangsaan ulu tiram dia seorang murid yang rajin _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 3. (10 markah) 1. proton waja ialah kereta buatan Malaysia _______________________________________________________________________ 4. amirul dan keluarganya bercuti ke pulau tioman _______________________________________________________________________ 5.

PEMAHAMAN 20 .