You are on page 1of 13

PROGRAM IHYA RAMADHAN SK.

BUKIT GEMUROH

2013M / 1434H

1. PENGENALAN Bulan Ramadhan adalah anugerah agung dari Allah untuk umat Islam seluruhnya bagi menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikan-Nya. Amalan sunat seperti solat sunat tarawih, tadarus al-Quran, tazkirah, iftar jamaie, sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. Oleh itu pelbagai aktiviti agama seharusnya dilaksanakan di dalam bulan Ramadhan ini khususnya, sebagai penjana untuk memantapkan lagi program pengukuhan sahsiah pelajar dan warga sekolah. 2. MATLAMAT Menjana dan menyelaras program pembangunan modal insan di semua sekolah agar penghayatan Ramadhan dapat meningkatkan keutuhan sahsiah peribadi dan kredibiliti warga sekolah supaya cita-cita melahirkan generasi khaira ummah tercapai. 3. OBJEKTIF 3.1 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia, berbudi pekerti, berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. 3.2 Mewujudkan suasana keakraban, kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. 3.3 Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah serta turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. 3.4 Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan, kepentingan, tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan. 3.5 Memantap dan menyemarakkan lagi ukhuwah islamiah antara warga sekolah dengan masyarakat setempat dan para ibu bapa pelajar. 4. SASARAN 4.1. Pelajar-pelajar 4.2. Guru dan staf sokongan 4.3. Ibu Bapa Pelajar 5. TEMPAT Premis sekolah dan kawasan sekitar

Program Di Ambang Ramadhan b. CADANGAN PROGRAM IHYA’ RAMADHAN 6. Sumbangan Fakir Miskin f.2. Kuliah Zohor Tazkirah Murid Ceramah Nuzul al-Quran / Badar Kubra Gotong Royong / Keceriaan Surau Majlis Tahlil Tazkirah 5 minit Perhimpunan Pagi Tayangan DVD Penghayatan Duha 7. Jawatankuasa Pelaksana Program Ihya Ramadhan 7. hafazan. Banner ( Labbaika Ya Ramadhan/Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan ) h. menulis khutbah aidil fitri.1. h. gubahan bunga coklat. Majlis Khatam Al-Quran e. Hajjah Nasirah Binti Ibrahim Penolong Kanan HEM Naib Pengerusi 11 Pn Hajjah Che Zainun Binti Che Muda Penolong Kanan Ko-Kurikulum . Solat Duha dan Solat Hajat c. Aktiviti Utama a. Iftar Jamaie g. b. d. buku skrap. Majlis Perutusan Aidil Fitri i. c. g. khat. Aktiviti Elektif Bacaan surah-surah pendek. e. teka silangkata. Pertandingan-pertandingan seperti : kuiz. Jawatankuasa Induk Pengerusi En Ahmad Tajuddin Bin Mahmood Guru Besar Timbalan Pengerusi Tuan Haji Muhamad Mustafa Bin Mohd Penolong Kanan Pentadbiran Naib Pengerusi 1 Pn. Risalah Ramadhan j.1. a.6. Tadarus Quran Pelajar dan guru-guru serta staf sokongan ( Sepanjang Bulan Ramadhan) d. f. i. anyaman ketupat dan lain-lain yang berasaskan Ihya' Ramadhan dan Aidil Fitri 6.

3 Melahirkan rasa simpati dan prihatin di antara warga sekolah kepada orang yang kurang bernasib baik dan yang memerlukan pertolongan. p.4 Mendapat pengetahuan dan pengalaman secara langsung dari ilmuan dalam slot rawdhatul ilmi seketika bersama ilmuan. 10. JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK Urusetia Protokol dan Sambutan Tadarus al-Quran Majlis Khatam al-Quran Majlis Qiamulail Solat Tarawih Ceramah Perdana Rakaman & Dokumentasi Pengacaraan dan Bacaan Doa Persiapan Dewan dan Khemah Hiasan Pentas Keselamatan dan Kebajikan Seranta dan Siaraya Jamuan Hadiah dan Cenderamata Cenderahati Risalah dan Brosur Pertandingan Penyambut Tetamu Tugas-Tugas Khas Faedah-Faedah Yang Dijangka Diperolehi 10. f.2 Dapat menerapkan cinta kepada sumber ilmu dan menghayati kepentingan beramal dengan ajaran Islam khususnya di sepanjang Ramadhan. t.Setiausaha Pn. Hajjah Maimun Bt Sulong Penolong Setiausaha En. s.5 Mewujudkan kembali budaya bergotong royong mengendalikan majlis antara warga sekolah. n. g.1 Dapat menjana kemesraan dan semangat ukhuwah yang mantap antara warga sekolah. . 10. 10. l. b. e. k. q. h. Wan Abd Khalis Bin Wan Ibrahim 7. c. i. j.2 Ahli Jawatankuasa a. 10. r. o. 8. m. d.

Menghebahkan program yang dirancang sepanjang Ramadhan untuk makluman semua warga sekolah. Mendapat keberkatan dari bulan Ramadhan .00 (1 Jam 45 Minit ) Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Memperkenalkan Solat Solat Duha 2. Melaksanakan antara solat sunat yang sangat dituntut dilaksanakan. Solat Duha Dan Solat Hajat Tarikh : Setiap hari bekerja dalam bulan Ramadhan Tempat : Surau Ar. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah b. Bukit Gemuroh Masa : 10. Tayang Multimedia berkaitan aktiviti sepanjang Ramadhan.Bukit Gemuroh Tempoh Masa : 11. 2.15 – 1. Kaedah Pelaksanaan : a. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan bulan Ramadhan dan amalan yang wajar digarap untuk mencapai maqam muttaqin. Program Di Ambang Ramadhan Tarikh : 9 Julai 2013 ( Selasa ) Tempat : Dewan Merdeka Sk. 3.Rayyan Sk. Melahirkan rasa syukur dengan kedatangan bulan yang penuh berkat dan menambat jiwa raga warga sekolah rasa seronok untuk beramal ibadat sepanjang Ramadhan. 4. 2.1.15 – 10.25 ( 10 Minit ) Objektif : 1. 3. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar c. Memahami dan menghayati syiar Islam .

disemak dan ditashih oleh fasilitator atau guru.  Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan. Solat dilakukan dua rakaat secara berjamaah b. Majlis Khatam Al-Quran Tarikh : 1 Ogos 2013 /23 Ramadhan 1434 ( Khamis ) Tempat : Dewan Merdeka Sk.Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan pelajar dengan dibimbing oleh seorang fasilitatoratau guru 3. Tadarrus Al-Quran Tarikh : Setiap hari persekolahan dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Sasaran: Pelajar yang telah membaca al-Quran Objektif : 1. 3. 4. Kaedah Pelaksanaan :  Semua pelajar diarah berkumpul di surau/kelas dalam keadaan berwuduk  Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. Doa Solat Duha dibacakan pada akhir solat.Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. 2. Kaedah Pelaksanaan : a.5.  Bacaan secara tartil. Bukit Gemuroh Masa : Sasaran : Seluruh warga sekolah .Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan.

Kaedah Pelaksanaan : a. 2. Menyemarak rasa cinta dan menjunjung tinggi ajaran Islam yang disarankan al-Quran.Objektif : 1. e. bunga telur dan paluan kumpulan kompang. Majlis diakhiri dengan bacaan doa khatam dan selawat beramai-ramai dan bunga telur dan bunga rampai diedarkan kepada semua hadirin. 7. Keutamaan peserta Khatam al-Quran dipilih di kalangan pelajar yang lancar bacaan alQuran. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di Surau atau Dewan Sekolah. Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. pertama . Tabung Sumbangan Fakir Miskin Tarikh : Sepanjang Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. g. Peserta Khatam al-Quran diarak dengan diiringi oleh bunga manggar. Kaedah Pelaksanaan : a. f. 3. b. c. h. d. Semua hadirin disarankan berpakaian kebangsaan di majlis berkenaan. Pilih pelajar mengikut kelas sebagai peserta Khatam al-Quran. Majlis dipimpin oleh seorang khalifah atau guru pembimbing dan diikuti oleh semua peserta khatam al-Quran sehingga selesai. Majlis boleh dilaksanakan pada hari Program Perdana Ihya Ramadhan atau dibuat secara berasingan mengikut kesesuaian perancangan pihak sekolah. Menzahirkan rasa syukur kerana dapat mengkhatam bacaan al-Quran khususnya di bulan Ramadhan. Pelancaran tabung dilancarkan oleh Pengetua / Guru Besar pada hari persekolahan di bulan Ramadhan. Menyuburkan budaya membaca al-Quran selaras dengan saranan Rasulullah saw.

Kaedah Pelaksanaan : a. Warga sekolah dan tetamu bergerak ke surau untuk solat Maghrib.b. d. JK Tabung mendapatkan senarai pelajar miskin dari setiap guru kelas. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di dewan makan / tempat majlis. b. berbudi pekerti. JK Tabung berusaha mendapatkan sumbangan dari individu atau syarikat. c. . Berbuka puasa. e. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. 8. Mewujudkan suasana keakraban. Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. c. Kempen mengisi tabung setiap hari melalui tazkirah ringkas di perhimpunan pagi atau selepas solat. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. Penyampaian sumbangan dilaksanakan pada hari Perutusan Aidil Fitri oleh Pengetua / Guru Besar. d. Iftar Jamaie Tarikh : Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. 2. Membaca doa berbuka. Tazkirah / ceramah mengenai fadhilat Ramadhan oleh seorang guru Pendidikan Islam / penceramah jemputan. e.

d. 10. b. Tayang Multimedia rakaman aktiviti sepanjang Ramadhan. Layout banner berasaskan kreativiti pihak sekolah dan sesuai dengan suasana Ramadhan. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan puasa 6 hari bulan syawal. Penyampaian Sumbangan Tabung kepada pelajar yang kurang bernasib baik. b. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah. Letakkan banner dilokasi yang strategik dan dapat dibaca oleh semua warga sekolah. Banner / Seranta Tarikh : Akhir Syaaban Tempat: Ditetapkan oleh urusetia Masa : Sepanjang Ramadhan. Majlis Perutusan Aidil Fitri Oleh Pengetua / Guru Besar Tarikh : 6 Ogos 2013/28 Ramadhan 2013 ( Selasa ) Tempat : Dewan Merdeka Sk. Objektif : 1. 2. c. 3. Bukit Gemuroh Tempoh Masa : 1 jam Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. c. Melahirkan rasa syukur dengan kemenangan berjaya melaksanakan ibadat sepanjang Ramadhan. e. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar. JK Banner memilih cogankata atau slogan yang menarik untuk diletak dalam kain banner. .9. Kaedah Pelaksanaan : a. Kaedah Pelaksanaan : a. Memantapkan kefahaman cara menyambut perayaan di dalam Islam. Untuk menyemarakkan bulan keberkatan melalui slogan yang menarik.

Pihak sekolah disarankan untuk memilih melaksanakan aktiviti elektif mengikut kesesuaian pihak sekolah. Kaedah Pelaksanaan : a. rohani dan intelek. Membangunkan pembinaan modal insan yang seimbang dari segi jasmani. Pelaksanaan program tersebut berasaskan kreativiti pihak sekolah. Setiap pelajar diberi peluang untuk membangunkan bakat dan daya kepimpinan melalui slot tazkirah ringkas dalam perhimpunan pagi atau selepas solat d. c. Setiap warga pendidik dan staf digarap tenaga dan fikiran mereka secara aktif untuk menjayakan setiap aktiviti yang dirancang. b. . Pelaksanaan Aktiviti Elektif Ihya’ Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia.12. emosi. 2. Menyemarakkan lagi bulan keberkatan dengan pelbagai aktiviti yang bermanafaat. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1.

PANDUAN TUGAS JAWATANKUASA PROGRAM IHYA RAMADHAN 1. . guru dan staf . .Menguruskan pembahagian kumpulan tadarrus.Menyediakan pasukan kompang dan silat.Memimpin bacaan doa khatam al-Quran. majlis.Memberi taklimat kepada pelajar. .Quran Tugas .Menguruskan rakaman video sepanjang majlis berjalan .Melantik AJK Keci.Melantik AJK Kecil .Mengurus dan menyediakan bahan edaran .Mengurus surat menyurat .Menyediakan soalan-soalan untuk dikemukakan kepada ahli panel .Menentukan pengagihan atau sukatan kumpulan tadarrus . Majlis Khatam al-Quran Tugas .Menyelaras dan menyelia persiapan Jawatankuasa .Memberi cadangan senarai nama ahli forum dan tajuk forum .Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Kecil . Protokol dan Sambutan Tugas .Menyediakan Pengerusi Forum . bunga rampai. pulut Roset dan lain-lain yang diperlukan.Melantik AJK Kecil .Menyediakan tempat forum . 3.Memastikan protokol majlis berjalan lancar.Menguruskan penyediaan bunga manggar telur. 5.Menguruskan persiapan majlis 6.Menguruskan petugas photografi .Memastikan peralatan yang diperlukan 7.Mengetuai Majlis Khatam al-Quran . Ceramah Perdana / Forum Perdana Tugas .Memastikan perjalanan tadarrus berjalan lancar.Mengurus dan menyimpan segala bahan dokumentasi yang berkaitan kuning.Mengurus dan membimbing pelajar khatam Alquran . Majlis Qiamullail Tugas .Mengadakan raptai 2. Rakaman & Dokumentasi Tugas . 4. .Memilih imam Qiamullail . Setiausaha dan Urusetia Tugas . . Tadarrus al.Melantik JK Pengelola / JK Pelaksana .

Melantik AJK Kecil .Menyusun atur kedudukan mengikut keutamaan . Persiapan Tempat dan Khemah Tugas .Menguruskan penyediaan latar pentas ( backdrop ) .Memastikan majlis berjalan lancar.8.Menyediakan alternatif lain sekiranya berlaku gangguan elektrik 10.Menyediakan hiasan pentas . Jamuan Tugas Melantik AJK Kecil Menyediakan menu VIP.Memimpin bacaan doa .Menyediakan teks doa yang sesuai dengan majlis .Memastikan alat siaran berfungsi dengan baik ketika majlis berjalan dan mencukupi . tetamu jemputan dan peserta Menyediakan anggaran dan tempahan menu jamuan Menentukan tempat dan bentuk jamuan Menyediakan petugas jamuan VIP dan tetamu Memastikan bekalan jamuan mencukupi Menguruskan persiapan dan hidangan bubur lambuk dan BBQ.Melantik juru acara majlis .Hias meja dan tempat duduk VVIP 11. . Mengurus bil pembayaran tempahan jamuan kepada pihak bertangunggjawab.Menyediakan peralatan kecemasan jika perlu.Menyediakan Aturcara Pentadbiran setelah berbincang dengan Setiausaha .Menyediakan skrip pengacaraan majlis .Melantik AJK Kecil . 12.Mengurus taklimat kepada petugas .Menghubungi pihak media untuk membuat liputan jika perlu 13. Seranta dan Siaraya Tugas .Melantik AJK Kecil .Menyediakan sepanduk dan memasangnya di tempat-tempat tertentu . tetamu dan jemputan .Menyediakan tempat parking kenderaan yang sesuai. Hiasan Pentas Tugas .Memastikan kekemasan dewan semasa dan selepas majlis .Melantik AJK Kecil . Keselamatan dan Kebajikan Tugas . 9.Menyediakan tempat duduk VIP. . Pengacaraan dan Bacaan Doa Tugas .

Bekerjasama dengan JK Persiapan Tempat untuk menentukan tempat duduk mengikut susun atur keutamaan .Menyenaraikan nama para jemputan untuk diberikan kepada JK Urusetia . Risalah dan Brosur Tugas .Mengurus hadiah/ cenderamata ketika penyampaian hadiah 15.Mengedar Buku Program kepada para jemputan 17.Melantikk AJK Kecil . Pertandingan Tugas .Mengurus ‘ door gift ’ kepada tetamu jika disediakan.Melantik AJK Kecil . Jemputan dan Sambutan Tugas .Mengurus sambutan Tetamu Kehormat .Berbincang dengan JK Hadiah.Berbincang dengan pengerusi dan setiausaha kontens broucher .Mendapatkan senarai nama jawatankuasa kerja .14.Melantik AJK Kecil . .Mengurus pembelian bahan yang diperlukan untuk bubur lambuk dan BBQ 16.Mengurus jemputan Tetamu Kehormat . .Membuat promosi kategori pertandingan .Mengurus pemenang setiap pertandingan .Melantik AJK Kecil . Bubur Lambuk dan BBQ Tugas .Membuat penyelarasan dengan urusetia .Menyambut Tetamu semasa majlis diadakan.Menyedia tempat rehat Tetamu Kehormat . 18.Mengurus penyediaan bahan dan peralatan untuk menyediakan bubur lambuk dan BBQ .Melantik hakim setiap pertandingan .Menyediakan borang penyertaan pertandingan . jenis hadiah yang sesuai untuk setiap pemenang 19. . bentuk dan saiz .Melantik AJK Kecil . Penyambut tetamu Tugas .Menentukan isi kandungan.Mengurus layout broucher yang sesuai dengan majlis.Menyediakan cenderamata kepada VVIP .Membuat jemputan kepada para tetamu .Mengurus penyerahan cenderahati kepada petugas di kalangan pelajar sepanjang Ramadhan.Mengiringi dan menunjuk arah Tetamu Kehormat .Menyediakan hadiah / cenderamata untuk penceramah / panel forum . Hadiah dan Cendermata Tugas .Menyediakan kad jemputan .

Tugas-Tugas Khas Tugas .Mengiringi tetamu dan memandu arah tetamu untuk ke tempat duduk yang disediakan .. . .Membantu melaksanakan tugas-tugas khas.Mengiringi tetamu atau jemputan khas sehingga selesai majlis. 20.Menyelaras mana-mana tugas yang dipertanggungjawabkan oleh Pengerusi. .Membantu Urusetia dalam melancarkan lagi persiapan dan penyediaan majlis.