Reglarea unui presostat electromecanic

În cursul unui dialog cu unul dintre cititorii acestui blog, am constatat că îmi este ceva mai greu să explic cum se face reglarea unui presostat electromecanic fără a mă ajuta de poze. Şi aşa a apărut ideea acestui mini-articol… Înainte de toate, vreau să atrag atenţia tuturor asupra unui aspect cît se poate de vital: Lăsaţi ca această operaţiune să fie făcută NUMAI de persoane calificate! După îndepărtarea capacului presostatului, există probabilitatea apariţiei un foarte mare PERICOL DE ELECTROCUTARE! Vă rog nu vă jucaţi cu viaţa Dvs.! Curentul electric nu iartă!

Şi acum să trecem la subiectul articolului. În funcţie de producător, aspectul general al unui presostat electromecanic poate diferi, dar, în mare, arată cam aşa:

mai subţire). ni se relevă regleta electrică (locul unde se conectează conductorii electrici) precum şi cele două arcuri (unul mare. Prin îndepărtarea capacului. .Cu ajutorul unei şurubelniţe late potrivite. deşurubăm piuliţa de plastic ce se găseşte în partea superioară a capacului. mai gros. şi unul mic.

.

4 bari. iar pentru a o micşora în sens trigonometric.Prin intermediul arcului mare se face reglarea valorii presiunii la care va porni pompa (o notăm cu Pp). sistemul hidrofor va porni pompa la Pp=1. în general. În concluzie. prin rotirea corespunzătoare a piuliţei de pe arcul mic. pe la 1. iar pentru a o micşora în sens trigonometric. pe la 1.5-2 bari. iar valoarea presetată din fabrică este. Valorile acestor reglaje pot varia între nişte limite. .8 bari. în general. aşa că dacă se doreşte doar modificarea Po. Atenţie! Modificarea presiunii de pornire a pompei (Pp) va duce automat şi la modificarea presiunii de oprire a ei (Po).4 bari. Aceasta vine presetată din fabrică.4 bari şi o va opri la Po=2. vă puteţi ghida după marcajele făcute de fabricant prin ştanţare. iar ΔP între 0. Cu ajutorul arcului mic se face reglarea diferenţei de presiune (o notăm cu ΔP) dintre presiunea la care se va opri pompa (o notăm cu Po) şi cea la care va porni pompa (Pp). aşa cum se pot observa şi în poza de mai jos. presiunea de pornire a pompei Pp se poate regla între 1-3 bari. În cazul în care uitaţi semnificaţiile fiecărui reglaj şi/sau sensurile de rotaţie pentru micşorarea sau mărirea valorilor de reglat. care depind de producător şi de modelul presostatului. Pentru a o mări se roteşte piuliţa de pe arcul mic în sens orar. Pentru a mări această valoare se roteşte piuliţa de pe arcul mare în sens orar. Aşadar ΔP=Po–Pp. va trebui făcut reglajul acesteia urmat apoi de reglajul Pp. În general. dacă nu se modifică reglajele presostatului electromecanic realizate de producător în fabrică.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful