You are on page 1of 7

Disediakan oleh Cikgu Wan

JAWABAN GEOGRAFI PMR 2010 BESERTA ALASAN JAWAPAN.
1. A 9. B – pilihan A – Endau antara

Johor dan Pahang, Sg Padas untuk hidroelektrik,

2. C
3. D – ketersampaian – kerana ada 10. B - peringkat I – Jeram, Delta

jalan raya yang boleh sampai ke petempatan Faktor kegiatan ekonomi kerana penduduk tinggal sebagai petani menanam getah dan kelapa sawit

peringkat III, Tetambak peringkat III dan Likuan Sungai – peringkat II.

11. C – penggunaan baja organic 4. B – jawapan paling tepat ialah

VW – kerana PQ – cerun cembung, RS – cerun curam. TU-cerun landai.

dapat meningkatkan kesuburan tanih. Pilihan A – membina teres untuk elak hakisan tanih, pilihan B – tanaman tutup bumi untuk elak hakisan tanih. PIlihan D – mengairi kawasan pertanian peranan sungai.

5. B – sungai berpunca daripada

kawasan tanah tinggi – jadi sungai setia mengalir ke arah tenggara

12. A – pola jejari sepunca

berpunca dari kawasan tanah tinggi.

6. A
7. A – Dataran Kerian di Perak, 13. C – Ekuinoks musim luruh pada

pilihan B – Lembah Kelang – Bijih Timah/pembandaran, C – Dataran beralun selatan – Tanaman nanas, kelapa sawit dan getah, D – Lembah Sungai Kinabatangan – kawasan paya

23 september

14. A – putaran bumi akan

8. D – bentuk muka bumi hakisan

ombak – gerbang laut

menyebabkan kejadian pembiasan angin lazim, pasang surut dan siang dan malam. Semua pilihan jawapan untuk B,C dan D adalah tentang Peredaran bumi.

1

B – Kawasan beriklim Siberia aktiviti utama pada musim sejuk ialah pembalakan dan memburu binatang. ii. hutan di kawasan gurun panas. D . Hutan paya air masin – tanih lumpur Hutan Gunung – Tanih laterit Hutan pantai – tanih pasir 18. Dan daun 2 . C – Kesan Pulau Haba Bandar.Tanih untuk Hutan Paya Air 17. B dan pilihan C untuk iklim khatulistiwa. 21. pilihan B – hujan asid kesan daripada aktiviti perindustrian. pilihan C – penipisan lapisan ozon kesan daripada penggunaan CFC 20. B – penipisan lapisan ozon 16. B – Maklumat menunjukkan 19. 22. Hutan di gurun panas mempunyai akar panjang dan akar merebak. D – kawasan yang dilorekkan mengalami iklim tundra – ciri iklimnya mengalami hujan tahunan kurang 250 mm dan hujan turun dalam bentuk kerpasan (hujan dan salji) Pilihan A. Pilihan A akan menyebabkan pulau haba Bandar. disebabkan oleh gas CFC yang dilepaskan oleh penyaman udara. Berikut merupakan kombinasi yang benar untuk jenis hutan dan jenis tanih. Pilihan A – Jerebu kesan daripada pembakaran. iii. aerosol. Aktiviti pembalakan dijalankan pada musim sejuk kerana getah pokok membeku dan kayu balak senang ditarik kerana tanah licin (membeku) Tawar ialah tanih gambut.Disediakan oleh Cikgu Wan 15. i. 23. Akar merebak untuk ambil air semasa hujan. baja kimia dan kapal terbang supersonic. pilihan C akan menyebabkan tanah menjadi subur dan pilihan D akan menyebabkan suhu meningkat. C – Kawasan yang dimaksudkan dalam maklumat ialah kawasan gurun. D – Jelebu dan Kuala Pilah merupakan kawasan lindungan hujan oleh Banjaran Titiwangsa. B – pemeliharaan hutan ialah mewartakan taman Negara.

B – Kawasan penduduk 26. 24. B – kawasan yang dilorekkan ialah kawasan gurun sahara ada pokok kaktus. 3 . pilihan C adalah untuk hutan pantai dan pilihan D adalah untuk hutan paya air tawar. berlebihan seperti Bangladesh dan Pakistan mengalami kadar buta huruf yang tinggi. 29. 31. kadar kematian dan migrasi. B . Pilihan A adalah untuk hutan hujan tropika.Disediakan oleh Cikgu Wan berkilat dan berbulu untuk halang tumbuhan kehilangan banyak air. Pilihan A merujuk Ipoh (padat). Akar jangkang untuk menyokong pokok daripada tumbang. Pilihan C ialah Delta Rajang. Pilihan B Kota Bharu (padat). D – Pokok yang dimaksudkan dalam maklumat ialah pokok di hutan pantai yang bertanih pasir. mengelakkan hakisan ombak dan pembiakan hidupan akuatik. Matang.gambar menunjukkan hutan paya bakau kerana akar jangkang dan ada akar cerucuk. D – Negera yang dimaksudkan dalam maklumat ialah Negara kurang penduduk. 27. 30. D – Penduduk kurang daripada 50 sekm persegi ialah kawasan penduduk jarang . Perak. Manakala akar ceracak adalah untuk pernafasan. Pilihan A iaitu pokok Oak ada di hutan gunung/Mediterranean. A – faktor yang menyebabkan perubahan penduduk ialah kadar kelahiran. hutan paya bakau – larut matang . PIlhan C Bintulu (padat) 25. Pilihan B ialah hutan paya air tawar – tasik bera. Perak. 28. D – hutan yang dimaksudkan dalam maklumat ialah hutan gunung. A – kawasan yang bertanda A ialah kawasan larut. Pilhan B di Hutan Hujan Tropika dan Pilihan D terdapat di Hutan Siberia. Pilihan A ialah 32.

pilihan B adalah untuk Negara optimum. pilihan C adalah untuk Negara lebihan penduduk. C – Pengangkutan udara amat dalam maklumat ialah Negara kurang penduduk. C – Kebun kecil getah mempunyai pola petempatan berselerak kerana tanah milik pekebun sendiri. 38.faktor yang mempengaruhi peningkatan jumlah penduduk ialah taraf kesihatan Negara semakin meningkat. Pilihan A adalah untuk Negara lebih penduduk. Pilihan B dan D tidak tepat manakala pilihan C adalah untuk petempatan awal yang terletak di kawasan Gua. A – Petempatan awal tamadun manusia di lembah sungai kerana tanih subur dan untuk pengangkutan. 36. pilihan B dan D akan menyebabkan kadar kelahiran rendah. A – Negara yang dimaksudkan 39. Pilihan A tidak tepat kerana dasar kerajaan Malaysia inginkan penduduk seramai 70 juta orang. C . Negara kurang penduduk mengalami kadar kelahiran penting di pedalaman Sarawak dan Sabah kerana bentuk muka bumi yang berhutan tebal dan bergunung ganang tidak 4 . 37. Kelantan Selatan dan KETENGAH – Trengganu Tengah merupakan kawasan Felda – menggalakkan migrasi luar Bandar ke luar Bandar. 35. D – Kawasan KESEDAR – 33. pilihan B dan D tidak tepat kerana akan menyebabkan bilangan penduduk semakin kurang kerana kadar kelahiran semakin berkurang. rendah dan kadar kematian rendah kerana taraf kesihatan yang tinggi.Disediakan oleh Cikgu Wan Negara kurang penduduk mempunyai kadar pengangguran yang rendah. Pilihan A tidak tepat kerana jika kadar emigrasi tinggi rakyat semakin kurang. Pilihan B. C – faktor utama yang menyebabkan kadar kelahiran rendah ialah wanita berkerjaya. C dan D adalah untuk Negara lebihan penduduk. 34.

Kuantan. 41. 40. Labuan. C – kawasan yang dimaksudkan ialah kawasan perindustrian. C – jalan kereta api dibina oleh pihak British adalah untuk mengangkut bijih timah ke pelabuhan. Kaolin – Tapah/Bidor Bijih Timah – Ipoh Bauksit – Teluk Ramunia 5 kerajaan. raya ialah suhu meningkat dan Tanah runtuh. Pilihan IV tidak tepat kerana Jerebu disebabkan oleh pembakaran hutan. 46. 43. Pilihan I tidak tepat kerana kelembapan udara akan berkurang. Berikut jawapan yang tepat untuk kombinasi yang diberikan : i. . C – petempatan awal di Malaysia ialah Kota Tampan. 49. D – Terdapat sumber petroleum di Kertih.Disediakan oleh Cikgu Wan sesuai untuk pengangkutan darat. 48. D – Stesen satelit bumi terletak di Melaka. 44. A – Felda merupakan dasar Merit Pila. C – Arang batu terdapat di 45. B – Sumber yang tidak boleh diperbaharui ialah batu kapur. Perak. A – Bandar perindustrian ialah Bayan Lepas yang merupakan kawasan Zon Perdagangan Bebas. iii. C – Kesan pembinaan lebuh 42. ii. 50. Sarawak. B – Rancangan pembangunan Wilayah Johor Tenggara adalah untuk pembangunan kawasan felda – dikenali sebagai KEJORA 47. Semantan dan Langkawi – Guna newmonik Makan Laksa Kerbau Sambil Lari – untuk senang pelajar ingat ).

Berikut merupakan kombinasi jawapan yang tepat: i. D – Tanaman nanas terdapat di dikitar semula ialah bijih timah. iii. pilihan B adalah Kuala Trengganu. ii. Pilihan A tidak tepat kerana Kaolin menghasilkan seramik. vi. A – Silimpopon dan Balingan terdapat Arang Batu. ii.Getah amat sesuai untuk 53. Bijih timah – ipoh /lembah kinta Kuprum – mamut Emas – raub. menghasilkan simen dan pilihan D Arang batu menghasilkan bahan bakar. Tin boleh dikitar semula. 54. v. Emas – Raub Kuprum – Mamut. iii. Pilihan C – Batu kapur kawasan beralun Johor. A . Bijih timah digunakan untuk menyadur tin. Berikut merupakan kombinasi yang tepat: i. B – sumber mineral yang boleh 57.Tenaga yang digunakan di Iceland ialah tenaga geoterma. v. bau 52. 51. Tenaga Suria – Jepun Tenaga Ombak – Peranchis Tenaga Biosmas – India tanih laterit. Gambut – nenas Aluvium – padi Pasir – kelapa Tembakau – beris Lada hitam – laterit Koko – laterit. D . petroleum. Berikut kombinasi yang tepat : i. Berikut merupakan kombinasi jawapan yang tepat: China – pasang surut Iceland – geoterma Perancis – ombak 55. D – Plastik dihasilkan daripada iii. 6 .Disediakan oleh Cikgu Wan iv. ii. 56. Pilihan A adalah dataran kedah perlis untuk padi. C – rajah kincir angin di Balanda. iv. pilihan C adalah Cameron Highland untuk Tanaman hawa sederhana .

Pilihan C ialah Bintulu dan pilihan D ialah Lahad Datu. A – Hujan asid akan menyebabkan tanaman rosak dan cat bangunan rosak kerana terhakis oleh hujan yang mengandungi asid. D . 60. A – Eko pelancongan – ekosistem – Taman Negara.Kesan penggunaan baja kimia ialah sungai tercemar kerana baja itu akan masuk ke dalam sungai menyebabkan ikan mati (hidupan akuatik terancam). Pahang. JAWAPAN : DISEDIAKAN OLEH: CIKGU WAN 7 .Disediakan oleh Cikgu Wan 58. Pilihan B tidak tepat kerana kesan rumah hijau akan menyebabkan suhu meningkat. Pilihan I disebabkan oleh pembalakan dan pilihan II akan menyebabkan tanah menjadi lebih subur. pilihan C – pulau haba akan menyebabkan Bandar menjadi lebih panas dan pilihan C – penipisan lapisan ozon akan menyebabkan katarak mata. aras laut meningkat. 59. Pilihan B ialah Johor Bahru. JAWAPAN PERIBADI BERDASARKAN PENGALAMAN SEBAGAI GURU GEOGRAFI.