You are on page 1of 6

Κυπροκλασσική Εποχή (475-325πΧ

)
Επιχειρήσεις για απελευθέρωση της Κύπρου από τους Πέρσες (ερ.2)
Η Κύπρος γίνεται το επίκεντρο για τη μεταφορά του πολέμου κατά των Περσών στην
Ανατολική Μεσόγειο και τα παράλια της Μικράς Ασίας, επειδή εκεί στάθμευαν ισχυρές
Περσικές και Φοινικικές δυνάμεις.
Την Άνοιξη του 478πΧ, 20 πελοποννησιακές τριήρεις, 30 αθηναϊκές και μερικές
νησιώτικες με επικεφαλής τον Παυσανία, Αριστείδη και Κίμωνα κατέπλευσαν στην Κύπρο.
Οι Έλληνες απελευθέρωσαν τις περισσότερες πόλεις, φεύγουν για Βυζάντιο, επιστρέφουν οι
Πέρσες με σκληρότερη στάση)
Μετά την αποχώρηση των Σπαρτιατών η πρωτοβουλία παρέμενε στους Αθηναίους οι
οποίοι συνέχισαν να πολεμούν τους Πέρσες. Στρατηγός Κίμων.
Το 469 πΧ ο Κίμωνας πραγματοποίησε μια μεγάλη νίκη επί των Περσών στο ποταμό
Ευρυμέδοντα, πολύ κοντά στη Κύπρο.
Το 459 Αθηναίος στρατηγός Χαριτιμίδης έπλευσε προς την Κύπρο και κατάφερε να
ελευθερώσει πολλές πόλεις. Στη συνέχεια απέπελευσε στην Αίγυπτο για να στηρίξει την εκεί
επανάσταση εναντίον των Περσών. Οι Πέρσες ανακατέλαβαν την Κύπρο με τη βοήθεια των
Φοινίκων.
450/449 πΧ εκστρατεία του Κίμωνα με τον Αναξικράτη επικεφαλής 200 τριήρων
καταναυμάχησαν το στόλο των Κιλίκων και Φοινίκων στη Πάφο.
450/449 πΧ εκστρατεία του Κίμωνα με τον Αναξικράτη . Γεγονότα
• επικεφαλής 200 τριήρων καταναυμάχησαν το στόλο των Κιλίκων και Φοινίκων στη
Πάφο.
• Αθηναίοι απελευθερώνουν τους Σόλους , ρίχνουν τον Μαρίο και εγκαθιστούν τον
Στασίοικο και πολιορκούν το Κίτιο.
• Κατά την πολιορκία του Κιτίου, ο Κίμων πεθαίνει. Οι Αθηναίοι κρατούν μυστικό το
θάνατο του για να μη πέσει το ηθικό των πολεμιστών.
• Έλυσαν την πολιορκία της πόλης και επιλέγουν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό στ’
ανοιχτά της Σαλαμίνας. Οι Έλληνες νικούν. Ο Ανιξικράτης πεθαίνει.
• Κίμων «Και νεκρός Ενίκα»
• Αφού έχασαν και τους δύο αρχηγούς οι Έλληνες γυρνούν στην Ελλάδα. Η Κύπρος δεν
απελευθερώθηκε αλλά η νίκη αποτέλεσε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για τους
Αθηναίους.
• Υπεγράφη η Ειρήνη του Καλλία 448 πΧ
Ειρήνη του Καλλία 448 πΧ
Σύμφωνα με αυτή τερματίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ των εμπόλεμων
Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν κάθε διεκδίκηση τους πάνω στην Κύπρο.
Το νησί αφήνεται στα χέρια των Περσών των οποίων η στάση έγινε ακόμη πιο εχθρική.

1

5) • Ο Δαρείος δεν αντέδρασε γιατί ο Ευαγόρας εξακολούθησε να πληρώνει κανονικά τους φόρους σε αυτόν. Στόχοι Ευαγόρα • Να ενώσει όλα τα βασίλεια της Κύπρου κάτω από το σκήπτρο του για να αντιμετωπίσουν δυναμικά τους Πέρσες. και εκβαρβαρισμού. Κατασκεύασε πολεμικό στόλο. κόβοντας χρυσά νομίσματα με ελληνικά σύμβολα και για πρώτη φορά έκανε χρήση του ελληνικού αλφαβήτου. (Ερώτηση 5) (επίσης στράφηκε και στον τύραννο των Συρακουσών-Διόνυσο και τον Βασιλιά της Αιγύπτου Άκορι) Η εκρίζωση των φιλοπερσικών αισθημάτων και η εδραίωση φιλελληνικού πνεύματος στη Σαλαμίνα και στην Κύπρο. Κάτι που κατάφερε να υλοποιήσει σε ένα βαθμό είτε ειρηνικά είτε με τη βία. στρεφόμενος πρώτα στους Αθηναίους. επιδιόρθωσε τα λιμάνια και οχύρωσε την πόλη αναζήτησε συμμάχους. ήταν γενικότερα μέσα στους κύριους στόχους του (Ερώτηση 5) 2 . (Ερ. πνευματικής αδράνειας. (Ερώτηση 5) • Να δημιουργήσει αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας ώστε οι κάτοικοι να επιδοθούν στα έργα ειρήνης. • Να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της Σαλαμίνας. (Ανθελληνική πολιτική Αυδήμονα) • 411 πΧ ο Ευαγόρας οργάνωσε μια μικρή ομάδα 50 ατόμων και σε συνεννόηση με τους Αθηναίους και την βοήθεια των κατοίκων να διώξει το σφετεριστή του θρόνου και να καταλάβει το θρόνο της Σαλαμίνας. (Ερ.Ευαγόρας Α (435-374/3 πΧ) • Σαλαμίνα πέφτει σε κατάσταση οικονομικής αθλιότητας.4) • Προχώρησε λοιπόν απερίσπαστος στα σχέδια και τους στόχους του.

• Ο Ευαγόρας θα εγκατέλειπε όλες τις κυπριακές πόλεις που υποταχθήκαν σαυτόν. Ποιο ήταν το πολιτιστικό και πολιτικό του έργο .) 3 • Ο Ευαγόρας υπογράφει ειρήνη με τον «Μέγα βασιλέα». • Πολιτιστικό έργο: έφερε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα. ούτε από Σπαρτιάτες ούτε από Αθηναίους. (δεν βρήκε βοήθεια ούτε από Αιγύπτιους. • Πέτυχε όμως τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Κύπρο και τις γύρω χώρες. όπως φαίνεται από δύο τιμητικά ψηφίσματα του Αθηναϊκού Δήμου. Παρόλαυτά όμως πέτυχε να υπογράψει συνθήκη με τον Πέρση βασιλιά ως βασιλιάς και όχι σαν δούλος. . εκτός από τη Σαλαμίνα. • Πολιτικό έργο: Ενώ κατάφερε να συνενώσει τις Κυπριακές πόλεις. Στην αρχή κέρδιζε ο Ευαγόρας.Απόδειξη φιλελληνικής στάσης Ευαγόρα ήταν οι τιμές και τα προνόμια που του προσέφεραν οι Αθηναίοι . Ο Ευαγόρας μένει μόνος. έκανε συμμαχίες και πέτυχε την οικονομική ανάπτυξη της πόλης του δεν κατάφερε να καταστήσει την Κύπρο ανεξάρτητη από τους Πέρσες. επέστρεψε στη Σαλαμίνα και εκεί πολιορκήθηκε. • Το πολιτικό ιδεώδες του Ευαγόρα για τη δημιουργία ενός ενιαίου Κυπριακού κράτους δεν πέτυχε. • Ο Αρταξέρξης Β΄ αποφασίζει να κινηθεί εναντίον του και οι Αθηναίοι αναγκάζονται να υποχωρήσουν λόγω της συνθήκης του Ανταλκίδα. • Θα πλήρωνε μεγάλο φόρο στον Αρταξέρξη Κατάφερε ο Ευαγόρας να πετύχει του στόχους του. έφτιαξε τείχη. έκοψε νόμισμα και σε αυτό εισήγαγε το ελληνικό αλφάβητο και γενικότερα πέτυχε τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο νησί. • Μάχη στο Κίτιο. • Οι Σπαρτιάτες το 386πΧ υπογράφουν την ειρήνη του Ανταλκίδα *Η Κύπρος παρέμενε κάτω από τον Περσικό ζυγό * Όποιος παραβιάσει τη συνθήκη είναι εχθρός του Πέρση βασιλιά • Ορόντης και Τιρίβαζος ανέλαβαν εκ μέρους του Αρταξέρξη την καταστολή της Επανάστασης και τα κατάφεραν αρχίζοντας από τη Κιλικία και περνώντας στη Κύπρο. Πόλεμος Ευαγόρα κατά Περσών • 392/1 πΧ ο Ευαγόρας αποφασίζει να απαλλάξει την Κύπρο από τους Πέρσες. όμως μετα οι Πέρσες κατέστρεψαν το στόλο του. • Με την βοήθεια των Αθηναίων υποτάσσει και τα μέχρι τότε εχθρικά βασίλεια • Με τη βοήθεια του Άκορι της Αιγύπτου κατέλαβε την Τύρο και ξεσήκωσε την Κιλικία σε επανάσταση εναντίον των Περσών. Η ειρήνη με το «Μέγα βασιλέα» • χαρακτηρίζεται και ως έντιμη γιατί υπεγράφη από βασιλιά προς βασιλιά και όχι από δούλο προς βασιλιά.

οι αρχηγοί των οποίων φαίνεται πως απέκτησαν δύναμη. πλεκτικής. Η γεωγραφική θέση του νησιού (στο κέντρο της Α. Σιγά σιγά κατόρθωσαν να μεγαλώνουν τη δύναμή τους. Μεσογείου. Οι οικισμοί ασχολούνταν με τη γεωργία αλλά και με το εμπόριο (νησιά Αιγαίου. στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων). Δημιουργήθηκαν ισχυρά γένη. πράγμα το οποίο δείχνει ότι είχε επέλθει διαχωρισμός των εργασιών. αλλά νέα. στα Μάλια (1900 π. 4 . στη Φαιστό. μεγαλύτερα. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα βασιλικά γένη. στη Ζάκρο. Στις ανασκαφές βρίσκουμε προϊόντα κεραμικής.Χ. 2. Η γραφή αυτή δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.λ. Τι γνωρίζετε για το Μινωικό πολιτισμό.). η ειδίκευση.). Το 1700 π. γι’ αυτό ίσως οι πόλεις τους δεν έχουν τείχη (ραχ mi noica). τα ανάκτορα καταστράφηκαν. ανεργέθηκαν. Ονομάζεται έτσι εξαιτίας του μυθικού βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. η Γραμμική Α΄.Μινωικός –Μυκηναϊκός Πολιτισμός 1. (δίσκος της Φαιστού κ. Τα πρώτα ανάκτορα συναντιούνται στην Κνωσό. λιθοτεχνίας. ακτές ΕγγύςΑνατολής). Την εποχή αυτή χρησιμοποιείται ένα είδος ιερογλυφικής γραφής. την οργάνωση και την καταστροφή των ανακτορικών κέντρων του νησιού. Οι Κρήτες κυριαρχούν σε όλο το Αιγαίο. Οι μεγάλες αποθήκες που βρέθηκαν υποδεικνύουν ότι οι άρχοντες αυτοί ήταν ισχυροί γαιοκτήμονες.Χ.π. Αίγυπτος. μεταλλοτεχνίας κ. Τα καράβια των Μινωιτών είναι ασυναγώνιστα.α.. Υπάρχουν πάντως ερευνητές οι οποίοι χρησιμοποιούν ως βάση χωρισμού του Μινωικού πολιτισμού την κατασκευή.Τι γνωρίζετε για την προανακτορική περίοδο. η μορφολογία του εδάφους καθώς και το ζεστό κλίμα ευνόησαν την εγκατάσταση πληθυσμών στην Κρήτη ήδη από τη Νεολιθική εποχή.

3. αποχετευτικό σύστημα κ.λ. 5 . Η τέχνη των Μινωιτών δεν απευθύνονταν μόνο στους άρχοντες. Μόνο τα ανάκτορα της Κνωσού μπόρεσαν να ξεπεράσουν αυτή την καταστροφή. 4. Την ακολουθούσε ένα μικρός θεός. Μετείχαν και σε επικίνδυνα αθλήματα.λ. Τι γνωρίζετε για την τέχνη των Μινωιτών. Τι γνωρίζετε για τη Νεοανακτορική περίοδο. ίσως από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Κέντρα του μυκηναϊκού πολιτισμού αναδείχτηκαν οι Μυκήνες. Το 1500 π.Χ. τα κέρατά του και ο διπλός πέλεκυς ήταν τα κύρια ιερά σύμβολα των Μινωιτών. Τι γνωρίζετε για το μυκηναϊκό πολιτισμό. Φορείς αυτού του πολιτισμού ήταν διάφορα ελληνικά φύλα (Ίωνες. καθώς αυτοί λατρεύονταν στο ύπαιθρο (κυρίως στις κορυφές των βουνών) ή σε ειδικούς λατρευτικούς χώρους των ανακτόρων. Δεν έφτιαχναν ναούς. Η γυναίκα είχε ιδιαίτερα υψηλή θέση στη μινωική κοινωνία και όχι μόνο στον τομέα της θρησκείας.π. γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στον κυρίως ελλαδικό ηπειρωτικό χώρο ένας λαμπρός πολιτισμός ο οποίος ονομάστηκε μυκηναϊκός από το σπουδαιότερο κέντρο τις Μυκήνες. Μεσογείου πιστοποιούνται από πολλές πλευρές: βρέθηκαν χάλκινα τάλαντα στη Συρία και στην Παλαιστίνη. Αργείοι. Εγκαταστάθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα και δέχτηκαν επιρροές κυρίως από τη μινωική Κρήτη. Οι τοίχοι των ανακτόρων καλύπτονταν με έργα ζωγραφικής. τα ανάκτορα καταστράφηκαν για δεύτερη φορά. 5. η Τίρυνθα.λ. Τι γνωρίζετε για τη μινωική Θεολογία. Οι Μινωίτες στράφηκαν στην πιστή αναπαράσταση της φύσης.π. φτάνοντας ως την Ιωλκό στη Θεσσαλία. Εγκαταστάσεις Μυκηναϊκές υπάρχουν στην Κύπρο και στην Α. γ) Γύρω από τα ανάκτορα ζούσαν γεωργοί ή τεχνίτες που εξαρτιόνταν από αυτά.. δ) Πολλοί άνθρωποι ζούσαν από το εμπόριο.). Σημαντικά ήταν τα ανάκτορά τους γύρω από μια μεγάλη αυλή που οικοδομούσαν ένα πολύπλοκο σύστημα δωματίων με όλες τις σύγχρονες ανέσεις (φωταγωγοί. 6. η Αθήνα κ. Ο ταύρος. Αιγυπτιακές τοιχογραφίες απεικονίζουν τους Κεφτί με δώρα για το Φαραώ. το Άργος. Οι Μινωίτες ήταν άριστοι κατασκευαστές κτιρίων.Χ. Οι Μινωίτες ήταν επιδέξιοι στα έργα μικροτεχνίας.). ενώ οι δημιουργοί τους αποφεύγουν τη μνημειακότητα. Διακρίνονταν για τη θηλυκότητά τους καθώς διέθεταν εκλεπτυσμένο γούστο. Αχαιοί κ. η Πύλος.π. Η σημαντικότερη θεότητα ήταν η θεά της γονιμότητας. ο Μαραθώνας. αποθήκες. Μεσόγειο.λ. β) Γύρω του υπήρχε μια αριστοκρατία αξιωματούχων.π. Από το 1600-1100 π. Οι επαφές της Κρήτης με τη λεκάνη της Α. Κατά τη Νεοανακτορική περίοδο η πυραμίδα της κοινωνικής συγκρότησης είναι η ακόλουθη: α) Στην κορυφή της ιεραρχίας βρισκόταν ο ηγεμόνας. τη βιοτεχνία καθώς και από την παροχή διοικητικών υπηρεσιών. Τα ζωγραφικά έργα χαρακτηρίζονται από ζωντάνια και φαντασία. Τα έργα αυτά ξεχωρίζουν για την πιστή αναπαράσταση της καθημερινής ζωής κ.

από τον προθάλαμο (πρόδρομος). όπου κυριαρχούσε η εστία. Ήταν ορθογώνιο και αποτελούνταν από τρία μέρη: από μια μεγάλη αυλή. Κοινά χαρακτηριστικά του μυκηναϊκού κόσμου ήταν τα ακόλουθα: α) Η κοινή γλώσσα: πρόκειται για την αρχαιότερη μορφή της ελληνικής γλώσσας. Το 1876 πραγματοποίησε τις πρώτες αναφορές στις Μυκήνες. που πίστεψε στα ομηρικά έπη. π. όλο αυτό το συγκρότημα καλυπτόταν από χώμα. αργότερα οι σκηνές που συνηθίζονταν ήταν οι τελετουργικές. Τον 12ο αι. Ποιες είναι οι πηγές της γνώσης μας για το Μυκηναϊκό πολιτισμό. γ) Η ομοιομορφία στις πτυχές του υλικού βίου: παρατηρούμε την ύπαρξη ομοιομορφίας στην τέχνη. β) Οι αρχαιολογικές έρευνες: Ξεκίνησαν από ένα πλούσιο έμπορο. τον Ερρίκο Σλίμαν. α) Τα Ομηρικά Έπη: Μας δίνουν τις πρώτες πληροφορίες για αυτόν τον ξεχασμένο κόσμο. Περιεχόμενο των πινακίδων είναι τα περιουσιακά στοιχεία των αρχόντων της εποχής ενώ αναφέρονται και ονόματα Θεών και ανθρώπων γνωστά από τον Όμηρο. Ο μυκηναιικός πολιτισμός αποτελεί την ελληνική πρωτο-ιστορία. ενώ πάνω υπήρχε ένα τριγωνικό υπέρθυρο.Χ. β) Οι θολωτοί τάφοι. αν και ανήκει εν μέρει στην ελληνική προϊστορία. οι πολεμικές και σκηνές κυνηγιού. 6 . στην ενδυμασία σε όλη την έκταση του μυκηναϊκού κόσμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΄΄Θησαυρός του Αιρέως΄΄ στις Μυκήνες. Μετά την ταφή. Η είσοδος ήταν μεγάλη. Στα δεξιά του κυρίως χώρου βρισκόταν μάλλον ο θρόνος. 9. στον πολεμικό εξοπλισμό. ενώ γύρω από το μέγαρο υπήρχαν πολλά διαμερίσματα. Αναφέρεται σε μια πρώιμη Ελληνική γλώσσα. Χαρακτηριστικά δείγματα της μυκηναιικής αρχιτεκτονικής ήταν: α) Οι οχυρωμένες ακροπόλεις με τα ανάκτορα. Οι τοιχογραφίες των ανακτόρων και οι παραστάσεις των αγγείων υποδεικνύουν την ανάπτυξη της ζωγραφικής.7. και από τον χώρο. οι πλευρές του οποίου ήταν κτιστές. τα ερωτικά και ζωικά θέματα υποβιβάστηκαν σε διακοσμητικά σχέδια. Ήταν γραφή συλλαβική και ελληνική. Η μυκηναιική τέχνη είναι αυστηρά συγκροτημένη. β) Οι κοινές θρησκευτικές δοξασίες: εμφανίζονται οι πρώτες λατρείες και θεοί που αργότερα ενσωματώθηκαν στο Δωδεκάθεο. Αποτελούνταν από ένα κυψελωτό θάλαμο. στη Θήβα και αλλού. Στην είσοδο του τάφου κατέληγε ένας μακρύς στενόμακρος διάδρομος. Βρέθηκαν πολλές τέτοιες πινακίδες στην Πύλο. 8. γ) Το 1952 αποκρυπτογραφήθηκε η Γραμμική Β΄. όπως μαρτυρούν οι επιγραφές της γραμμικής Β΄. καθώς οι καλλιτέχνες βρίσκονταν σε άμεση εξάρτηση από τα ανάκτορα. Αν και αρχικά υπάρχουν μινωϊκές φυσιολατρικές επιδράσεις. Τι γνωρίζετε για τη μυκηναϊκή Τέχνη. Βασικό κτίριο των ανακτόρων ήταν το μέγαρο. Ποια χαρακτηριστικά ήταν κοινά στο μυκηναϊκό κόσμο.