You are on page 1of 20

MODULUL VIII OBIECTE SANITARE 2.4.2.

5 Obiecte sanitare, armături şi accesorii Pentru utilizarea apei în condiţii practice şi igienice se folosesc obiecte sanitare ca: lavoare, căzi de baie, duşuri, closete, pisoare, bideuri, spălătoare pentru vase, chiuvete, etc. Obiectele sanitare trebuie să: aibă forma şi mărimea necesară unei utilizări/funcţionări normale şi cât mai comode; reziste la variaţia de temperatură impusă în procesul funcţional; reziste la acţiunile mecanice şi chimice legate de exploatarea şi întreţinerea lor; aibă un aspect plăcut şi să permită curăţirea uşoară şi completă a obiectului; prezinte siguranţă în utilizarea lor (să nu se spargă, să nu prezinte pericol de tăiere sau rănire în folosinţă etc.) Obiectele sanitare se execută, în general, din porţelan sanitar, fontă emailată, gresie, materiale plastice, poliester armat, polimetacrilat, tablă din oţel inoxidabil etc. Atât în ţară, cât şi în străinătate, se produc obiecte sanitare într-o gamă variată de forme şi dimensiuni. După destinaţia lor obiectele sanitare pot fi de construcţie: obişnuită (cu dimensiuni standardizate) pentru echiparea clădirilor de locuit şi a grupurilor sanitare din unele clădiri social-culturale şi anexele sociale ale unităţilor industriale; • specială, pentru echiparea sălilor de operaţii din spitale, a creşelor, grădiniţelor etc. sau pentru folosirea lor de către persoane cu handicap fizic. Lavoare Lavoarele produse în ţară (fig. 2.4.17) se execută din porţrlan sanitar sau din fontă emailată, cu spătar sau fără spătar, şi au dimensiunile redate în tabelul 2.4.12 (STAS 1540). Lavoarele sunt prevăzute cu orificiu de preaplin care comunică printr-un canal cu orificiul de scurgere, la care se monteză un ventil cu dop şi sifonul cu gardă hidraulică. Lavoarele pot fi echipate cu unul sau două robinete ori cu baterii amestecătoare de apă rece cu apă caldă, montate pe lavoar (stative) sau perete. Distanţa între axele orificiilor

1

pentru montarea robinetelor sau a bateriilor stabile, produse în ţară, este de 160 mm, iar diametrul racordului sifonului este de 45 mm. Majoritatea lavoarelor care se produc în străinătate au distanţa între axele orificiilor pentru montarea robinetelor sau a bateriilor de 200 mm şi diametrul racordului sifonului de 45 sau 46 mm.

Fig 2.4.17 Diferite tipuri de lavoare produse in Romania a-lavoar tip A fara spatar; b-lavoar tip B cu spatar; c-lavoar scoica tip LY; d- lavoar de colt 1-racord pentru apa rece; 2- racord pentru apa calda; 3- preaplin; 4- orificiu de scurgere prevazut cu ventil.

Lavoarele produse de numeroase firme din străinătate, satisfac cele mai exigente cerinţe estetice (forme, dimensiuni, culori) şi de confort igienico-sanitar şi pot fi montate pe console, structuri metalice (sistem GERBERIT), integrate în mobilier, cu mascarea legăturilor şi a sifonului de scurgere folosind picior (fig. 2.4.18) sau piedestal. Se execută şi lavoare duble (fig. 2.4.19) cu piedestale duble sau cu mobilier de mascare, conceput să permită utilizarea spaţiuşui de sub lavoar. Pentru hoteluri şi chiar pentru locuinţele cu confort ridicat, lavoarele sunt montate pe piese de mobilier complete care au atât rolul de mascare a sifonului şi a robinetelor de închidere, cât şi rolul de a cuprinde oglinda, dulapuri laterale pentru obiecte de toaletă şi medicamente, precum şi elemente de fixare şi mascare a corpurilor de iluminat. 2

2. Racordarea la 3 . Fig 2. se execută din fontă şi tablă emailată şi din mase plastice şi au dimensiunile adaptate pentru uzul persoanelor adulte (tab.20).18 Lavoar cu picior de mascare a sifonului si a robinetelor de inchidere.4.19 Lavoar cu doua cuve si doua picioare de mascare a sifoanelor si a robinetelor de inchidere. • Căzi de baie Căzile de baie produse în ţară (fig 2.4.13) sau al copiilor. Căzilr din baie pentru adulţi sunt prevăzute cu un orificiu pentru golire şi un orificiu pentru preaplin.4.4. iar cele pentru copii numai cu orificiul pentru golire.Fig 2.

4 .21a).14 Cazi de dus produse in Romania Tipul a Cada de dus patrata Cada de dus cu 1400 900 400 185 60 55 165 165 52 52 Acril Fonta_emailata 45 bordura rotunjita 830 880 150 185 60 60 165 165 52 52 Acril Fonta_emailata 45 Dimensiunile [mm] h b c Materialul d Masa [kg] Firmele străine produc căzi de baie cu configuraţii ergonomice.4. Tab 2.4.instalaţiile de canalizare se relizează prin intermediul unui sifon tip U sau al unui sifon de pardoseală de tip combinat. prevăzute cu rezemători pentru braţe (fig. cu o mare varietate de forme şi dimensiuni. 2.4.20 Cada de baie din fonta emailata. Fig 2. sau tetiere (fig.4. 2.21b) încorporate.

a-cu rezematori pentru brate.Ca materiale se folosesc atât fonta emailată. reglarea şi pulsarea debitului de aer şi de apă.rezematoare de brate si tetiera. după utilizare.2. prin poziţia de montare se asigură golirea gravitaţională a apei din 5 . De asemenea. Căzile sunt echipate cu conducte de apă şi de aer realizate cu ţevi din cupru sau PVC. cu calităţi deosebite. sistemul poate dispune de diverse facilităţi precum încălzirea aerului ozonat. cât şi materiale de sinteză.4. Fig 2. În funcţie de tip (standard sau de lux). b. Căzile pentru hidroterapie (fig.21 Cazi de baie produse in strainatate.4. montate cu pante corespunzătoare pentru asiguararea golirii complete a apei.22) sunt prevăzute cu duze alimentate cu aer comprimat şi cu un circuit de recirculare a apei cu o pompă. variaţia intensităţii şi orientarea jeturilor. tabla din oţel emailată şi mase plastice (în special acril). de tip compozit.

Pentru controlul calităţii apei şi a parametrilor funcţionali. Căzile de baie se monteză pe suporturi reglabile sau pe elemente de construcţii.reglarea debitului de aer. înzidite sau liber.comanda electrica a pompei de apa. precum şi de mărimea spaţiului disponibil şi exigenţele estetice. 9. 5-crepina pentru absortia apei din cada. pe una sau mai multe laturi. din oţel inoxidabil. 10-grupul motor cu pompa de apa. 4. 2. căzile sunt dotate cu traductori de nivel şi temperatură.conducta de aer. 6. precum şi cu dispozitive de comandă şi reglare. 8. • Căzi şi cabine de duş 6 . Cuva este prevăzută cu portieră laterală etanşă. 11.4. Fig 2.corpul pompei de circulaţie. 7-detector de nivel al apei.clapeta dubla de golire a apei. Fundul/pardoseala căzii este antiderapantă. Cuva este echipată cu instalaţie escamotabilă pentru spălarea părului.amortizor de zgomot pentru grupul motor-pompa.22 Cada de baie pentru hidroterapie (hidromasaj) 1-conducta de apa. în funcţie de tipul şi dimensiunile căzii.cofret electric. pentru a satisface în mod optim cerinţele de utilizare ale persoanelor cu deficienţe motorii.duza de injectata apa cu aer. funcţional şi dimensional. Căzile de baie pentru persoane cu handicap fizic sunt concepute. 3. cu scaun încorporat şi rampă perimetrală de susţinere.

Căzile de duş sunt realizate sub formă de cuve cu adâncime redusă.4. 2.4.Se execută din tablă sau fontă emailată. 7 . se prezintă câteva tipuri de căzi de duş produse în străinătate cu cuvă de adâncime redusă. dreptunghiular sau de colţ. cu cuva adâncită şi cu scaun încorporat (fig. b. 2. cu fundul antiderapant şi prevăzute cu orificiu de golire.4. porţelan sanitar. cu bordură rotunjită. de formă pătrată (fig. mase plastice şi materiale de tip compozit.4.4.4.24. În figura 2. 2.14 sunt prezentate principalele dimensiuni ale căzilor de duş produse în ţară. a-de forma patrata. Fig 2.24a) de colţ (fig. de tip pătrat.24c şi d). iar ăn figura 2.23 şi în tabelul 2.23 Cazi de dus din fonta emailata produse in Romania.4.de colt.24b).

Fig 2. b.24 Cazi de dus produse in strainatate. Racordarea la instalaţiile de canalizare se face prin intermediul unui sifon ăn formă de S sau a unui sifon de pardoseală de tip combinat. 8 .de colt cu bordura rotunjita.cu adancime mare si cu scaun incorporat. a-de forma patrata cu adancime redusa.4. c. Unele tipuri de cube sunt prevăzute cu ventile speciale de φ 60 sau 90 mm echipate cu grătar nichelat şi sifon cu gardă hidraulică cu racord lateral. d.cu scaun incorporat pe toata lungimea cazii.

cabina fiind prevăzută pentru acces cu un panou pivotant. solidarizate la aprtea inferioară şi superioară şi se etanşează cu garnituri din elastomeri. În unele cazuri uşa de acces este înlocuită cu o perdea din material plastic. cu duş fix sau cu racord flexibil. plane (fig. b. obişnuite. 2. chipat cu scaun. Scheletul (structura) se realizează cu profile din aluminiu sau din mase plastice.4. În funcţie de exigenţele de confort impuse pot fi 9 .4. 2. Soluţia a fost adoptată şi pentru uzul persoanelor cu handicap fizic (mobilitate redusă). Uzual.4. mânere sau bare de susţinere etc. cuvele şi/sau cabinele de duş se echipează cu baterii amestecătoare. suporturi pentru picioare. montate pe conturul cuvei de duş şi prevăzute cu uşi de acces batante ori glisante. Unele tipuri sunt prevăzute cu şuruburi de calare pentru asigurarea orizontalităţii la montare. Opţional.25a) sau curbilinii (fig. Cabinele de duş sunt realizate din panouri vidrate.25b) din sticlă securizată sau din sticlă sintetică.Cuvele de duş se pot monta încastrat în pardoseală sau într-o bordură supraînălţată ori aşezat direct pe pardoseală.25 Cabina de dus cu functiuni multiple a-cu panouri vitrate plate. Fig 2.pentru hidroterapie cu panouri vidrate curbe. panourile pivotante pot fi echipate cu accesorii utile pentru diferite tipuri de handicap-bare de tracţiune.

).26 Vase de closet pentru adulti. fie din fontă emailată. Vasele de closet produse în ţară se execută fie din porţelan sau semiporţelan sanitar.dotate cu armături sanitare specializate.4. A.4.cu oglinda si evacuare laterale COL.cu palnie si evacuare laterala CPL. Cabinele de duş pentru hidroterapie sunt prevăzute cu aparatură necesară efectuării procedurilor specifice (duş. precum moderatoare termostate.4.cu 10 . cu tălpi (fig. semnalizare automată în sistem interactiv. reglare. • Vase de closet şi rezervoare de apă pentru spălarea vaselor de closet. etc. 2. temporizatoare.27). precum şi cu mijlocele adecvate de securitate.4. B.cu plan inclinat si evacuarea laterala CIL. 2. D.15. Cabinele (fig. 2.26).cu plan inclinat si evacuarea verticala CIV. Fig 2.25) sunt echipate cu dispozitive electronice de comandă. hidromasaj.4. cu scaun (fig. sisteme de reglare a formei şi intensităţii jetului de apă etc. având forma ovală sau dreptunghiulară. E. C. şi cu dimensiunile redate în tabelul 2.

F. permit evacuarea apei uzate prin conducte cu 11 . cu spălare sub presiune. Golirea closetului în conducta de canalizare se face printr-un ştuţ prevăzut lateral sau vertical în jos. dimensiuni. din construcţie cu sifon cu gardă hidraulică. vasele de closet cu ieşire laterală şi cu sistemul de fixare pe perete. Closetele cu tălpi se utilizează în clădiri în care frecvenţa de utilizare este mare (gări.28 Vas de closet cu fixare pe perete. etc. Astfel. cazărmi. permit degajarea pardoselii şi deci condiţii crescute de curăţenie şi igienă. 2. alimentare cu apă si racordarea la reţeaua de canalizare.cu oglinda si evacuarea verticala interioara COVI. Vasele de closet echipate cu dezintegratoare.4. se produc diferite tipuri de vase de closet ca formă.) şi pot fi spălate cu un jet de apă de la un robinet cu furtun. Fig 2. ( fig. În străinătate. amplasate în exteriorul acestora sau integrate în ele.4. sisteme de prindere. Closetele cu scaun sunt prevăzute.28).oglinda si evacuarea verticala exterioara COVE. closete publice. care are diametrul interior de 100 mm.

Spălarea vaselor de closet de poate face sub presiune sau prin cădere. duş mobil şi gemerator de aer cald.. consumul de apă pentru o întrebuinţare creşte cu 12 . la semiînălţime sau direct pe vasele de closet. în 6 s.4.plan. Pentru uzul persoanelor în vârstă sau cu handicap fizic. intensitatea şi direcţia jetului de apă precum şi durata de utilizare. Ansamblul de closet poate fi echipat cu rezervor de apă caldă.vedere laterala.29). din rezervoare de apă amplasate la înăţime. 2.4. directia jetului de apa si durata de utilizare. a. prin acţionarea unei manete de comandă plasată lateral rezervorului. Fig 2. În funcţie de felul dispozitivelor de spălare. vasul poate ridica o greutate de 180 kg. precum şi cu tablou de comandă (fig. Cu o presiune de 3 bar. poate fi adaptat la cea mai mare parte a vaselor de closet obişnuite.29 Vas de closet cu dispozitiv de spalare cu dus mobil.diametre mici (20 sau 30 mm) în conductele de canalizare. Funcţionarea este controlată printr-un microprocesor care permite reglarea temperaturii apei şi a aerului. Aparatul este acţionat de un cric hidraulic şi funcţionează la presiunea apei din reţea. Înălţimea vasului se poate modifica între 40 şi 65 cm. generator de aer cald pentru uscare si microprocesor pentru reglarea temperaturii apei aerului. b. se produc vase de closet cu înălţime variabilă. Dispozitivul de spălare cu duş perineal este reglabil şi în plus.

porţelan sau din mase plastice (fig. ceea ce conduce la reducerea apreciabilă a consumului de apă.30 Rezervoare de closet a-din fonta.16 Rezervoare de spalare pentru closete.1 l/s. reducându-se. b. Tipul de rezervor Din emailata Din portelan II I II 400 530 480 215 200 280 200 400 250 50 55 55 45 51 45 20 9 7 12 18 9 fonta I 350 195 200 50 45 Marimea L l h a d Masa informativ a 10 9 Continutul de apa [l] montat la mica inaltime 13 .4.scăderea înălţimii de montare a rezervoarelor.30 şi tab.din portelan sanitar. Rezervoarele de apă se fabrică din fontă. Au fost realizate (în cadrul INCERC-Bucureşti) noi soluţii de rezervoare cu acţionare prin buton şi cu golire directă. 2.4. Tab. iar debitul de apă creşte de la 0. Fig 2. condensatul pe suprafaţa lor exterioară.16). 2. precum şi rezervoare cu două debite de spălare. ultimele având avantajul că au o greutate mai mică şi o rezistenţă termică mai mare decât cele din fontă. 2.2 l/s corespunzător debitului robinetelor de spălare sub presiune. cît este debitul pentru încărcarea rezervoarelor la 1.4. de la simplu la de două ori şi jumătate.4. apreciabil.

Alimentarea cu apă a rezervoarelor de spălare se realizează prin intermediul unor robinete cu plutitor (folotor). obişnuit. Se pot amplasa în camerele de baie din clădiri de locuit şi hoteluri. 14 . racordează la vasele de closet printr-o ţeavă de spălare cu diametrul de 1 ¼” din materia plastic. bideurile sunt prevăzute cu două robinete. amplasate la înălţime sau la semiînălţime. precum şi în camerele de igienă din clădiri în care lucrează un număr mare de femei.Din plastice mase 350 195 200 50 45 1 9 Rezervoarele de spălare. • Bideuri Sunt folosite pentru igiena intimă. racordate la instalaţia de distribuţie prin legături fixe sau elastice.31b). legată la vas prin intermediul unei manşete din cauciuc.4. oţel inoxidabil sau plumb. pentru apă caldă şi rece.4. sau cu baterie amestecătoare de apă rece cu apă caldă. se produc două tipuri (STAS 2422). 2. În ţară. Bideurile se fabrică din porţelan sanitar. în formă de pâlnie. fără duş (fig 2.31a) sau cu orificiu pentru duş ascendent (fig.

administrative şi industriale. În străinătate se produce o mare diversitate de bideuri ca forme.4. culori.32b) care se fixează prin buloane pe pereţii portanţi sau pe batiuri încastrate. 15 .bideu rectangular suspendat cu fixare pe perete. sisteme de fixare. • Pisoare Se utilizează în grupurile sanitare din clădiri social-culturale.31 Bideuri produse in Romania a. dimensiuni.cu dus. 2.32a) care se montează prin fixare direct pe pardoseală sau pe platforme escamotabile de mobilier şi bideuri susprndate (fig 2.fara dus. b. precum şi în closetele publice. Constructiv se deosebesc bideuri cu picior (fig. a-bedeu oval cu picior. de alimentare cu apă şi de racordare la canalizare.32 Bideuri produse in strainatate.4.4. b. Fig 3.Fig 2.4.

celulare (tip stal).orificiul de scurgere Pisoarele sunt prevăzute cu orificii pentru alimentarea cu apă rece şi respectiv. pentru golire. într-o gamă lată de tipo-dimensiuni. prin intermediul unor sifoane cu gardă 16 . Spălarea se realizează continuu sau intermitent prin intermediul unor robinete speciale de reglare sau acţionare.33 Pisoare produse in Romania 1-racord pentru apa rece.4. Pisoarele din porţelan sanitar produse în ţară au forma şi dimensiunile redate în figura 2. Evacuarea se face la fel ca la vasele de closet. cu tampoane amortizoare şi cu grătar de fund înaintea sifonului. cu comandă automată prin fotocelule.35).Pisoarele se execută din porţelan sanitar sau fontă emailată.4. suport.4. Fig 2. în colţul încăperii sau. pentru montare pe perete . 2. şi sunt prevăzute cu grătar mobil. Evacuarea se face prin partea inferioară. prin sifonare. utilizate în unităţi spitaliceşti pentru golirea şi spălarea vaselor utilizate pentru igiena bolnavilor imobilizati (ploşti). ovală (tip scoică). pentru pisoare. 2. în variante cu picior sau suspendat. din oţel inoxidabil. • Vidoare Sunt obiecte sanitare specializate (fig.4. gravitaţional sau prin efect aspirant. cele de tip stal prin rezemare directă pe pardoseală. Se execută din porţelan sanitar.34) de formă rectangulară. În străinătate se produc diferite tipuri de pisoare (fig 2.33. respectiv prin intermediul unor sisteme electronice integrate.

porţelan sanitar sau materioale compozite.hidraulică. cu suport pentru vase şi bordură perimetrală. cu sau fără platformă de lucru. Formele şi dimensiunile spălătoarelor de bucătărie produse în ţară sunt prezentate în figura 2. Pentru curăţire sunt echipate cu robinete de spălare. înglobate. • Spălătoare de bucătărie Se utilizează pentru spăalarea vaselor şi aproduselor alimentare. silacril etc.35 Vidoare cu picior pentru spitale. tablă din oţel inoxidabil.4. de tipul varicor. Se realizează sub forma unor cuve adânci.4.36. Fig 2. cu unul sau cu mai multe compartimente. antium. Se execută din fontă sau tablă emailată. 17 . cu ieşire laterală sau verticală. corian.

dublu.36 Spalatoare pentru vase . a. produse in Romania a-spalator cu platforma (picurator). în gemeral cu tablă din inox. în figura 2. cu doua cuve inegale.simplu cu suport pentru vase. c. cu suport pentru vase.4.Fig 2.spalator dublu. Fig 2. 18 .4.dublu. b.37 se prezintă câteva tipuri executate.4. Firmele străine produc o gamă largă de tipuri de spălătoare. designul şi dimensiunile lor satisfăcând orice exigenţe. cu platforma de lucru si suport pentru vase. produse in strainatate. b.27 Diferite tipuri de spalatoare de bucatarie.

38 Chiuveta din fonta emailata. ateliere. de perete sau de colţ. • Chiuvete Sunt obiecte sanitare (fig. Evacuarea apei după folosinţă se face printr-un ventil de scurgere. Fig 2. Pentru a proteja peretele.4. Toate tipurile de spălătoare au acelaşi diametru al racordului la sifonul de scurgere (52 mm). Se realizează în diferite forme: dreptunghiulară. distanţa dintre axele găurilor pentru montarea robinetelor sau a bateriilor este aceeaşi ca şi la lavoare (160 mm). formată la turnare. cu sită nichelată la care se racordează după caz. chiuvetele sunt prevăzute cu placă înaltă.38) care se folosesc în spaţii tehnice: garaje. şi cu un ştuţ scurt. 19 . sifoane simple sau duble. fixă sau detaşabilă. etc. La celelalte spălătoare armăturile pentru alimentare cu apă se montează pe elementele de construcţii. spălătorii.4. cu dimensiuni variabile în funcţie de destinaţie şi de poziţia de montare. 2. semirotundă.La spălătoarele cu suport sunt prevăzute orificii pentru montarea bateriilor amestecătoare sau a două robinete pentru apă rece şi caldă. Se execută din fontă emailată sau gresie ceramică şi sunt prevăzut cu ventil cu sită cu scurgere. iar pentru spălătorul cu suport. pentru racordarea la sifon.

. după necesităţi.2...Alimentarea cu apă se face.. prin robinete de serviciu sau baterii amestecătoare...... 2. pe bordura cuvei. pe uscător şi pe faţa văzută a tăbliei acestora...6 Armături pentru alimentarea cu apă a obiectelor sanitare . respectiv în interiorul cuvei.4.2010..CONTINUAREA ASTĂZI 20...... 20 ....... Pentru laboratoare se produc chiuvete din gresie ceramică antiacidă glazurate în interiorul cuvei şi pe suprafeţele văzute.. Chiuvetele din fontă sunt emailate numai pe suprafeţele de lucru.. cu apă rece şi caldă.01.. Celelalte suprafeţe sunt acoperite cu un grund de email sau cu vopsea de ulei.. cu sau fără spătar..