INSTITUT PENDIDIKAN GURU, KAMPUS TUN HUSSEIN ONN, BATU PAHAT, JOHOR.

KERTAS KERJA:
AKTIVITI KEMASYARAKATAN TARIKH: 19 FEBRUARI 2011 (SABTU) MASA: 8.00 pagi hingga 5.00 petang TEMPAT: KG. PARIT BASRI LAUT, SRI MEDAN, BATU PAHAT, JOHOR ANJURAN: PISMP PENDIDIKAN KHAS SEMESTER 3 AMBILAN JANUARI 2010

1.2 memberi kesedaran tentang kepentingan hubungan komuniti dan perkhidamatan sosial.3 4. pembentukan jati diri dan menjadi role model kepada masyarakat memberi pendedahan dan kefahaman yang menyeluruh berkaitan pembinaan insan guru yang seimbang.0 TAJUK Aktiviti khidmat masyarakat fasa 3.4 4. Johor. 2. mendedahkan negara. kerjasama dan tanggungjawab terhadap profesion keguruan. IPG Kampus Tun Hussein Onn: Aktiviti membantu mangsa-mangsa banjir di Kg. Batu Pahat. PISMP semester 3. Parit Basri Laut. Khidmat masyarakat yang diadakan pada semester ini adalah bagi membantu mangsa-mangsa banjir di daerah Sri Medan. Johor. hubungan guru atau sekolah dengan komuniti kearah meningkatkan kualiti pendidikan serta guru dan akauntabiliti profesionalisme . Batu Pahat. Sri Medan. masyarakat dan 4.0 TUJUAN Kertas kerja ini ditulis bertujuan memohon kelulusan pihak pentadbiran membenarkan program BIG fasa 3 bagi PISMP semester 3 diadakan di luar kampus iaitu di Kg.0 RASIONAL Program khidmat masyarakat diadakan bertujuan.7 4. 4.8 menyesuaikan diri guru pelatih dalam pelbagai keadaan melahirkan guru-guru lepasan IPG yang berkualiti di samping mempunyai pengalaman yang luas bagi mendukung profesionalisme keguruan. Kampus Tun Hussein Onn 3. Sri Medan. Institut Pendidikan Guru. guru pelatih dengan kepentingan semangat berpasukan.0 DIKEMUKAKAN OLEH Guru pelatih opsyen PK(BM)/PS/PJ PISMP Semester 3.5 4. Ambilan Januari 2010. melibatkan guru pelatih dalam pelbagai kegiatan berfaedah memberi ruang kepada guru pelatih untuk menyuburkan kecergasan fizikal.1 4. 4. Parit Basri laut.6 4. ketahanan mental. kemantapan rohani dan emosi.

0 OBJEKTIF Di akhir program. berwatak.4 menimbulkan dan memupuk bakat kepimpinan dan keahlian dalam menguruskan sesuatu program. Program Khidmat Masyarakat memperuntukkan sebanyak 3 kredit dan dilaksanakan dalam tempoh 6 semester.00 ptg Kg. Hal ini termaktub dalam proforma kursus PISMP.2 5. Selain itu. Parit Basri Laut.6 5.3 5. 6. kreatif. membina kemahiran merancang. 7. adalah wajar sebagai masyarakat setempat bagi membantu jiran tetangga yang berada dalam kesusahan dan memerlukan bantuan. inovatif. dan berketrampilan. 5. Program khidmat masayarakat pada semester ini adalah tertumpu kepada bantuan terhadap mangsa-mangsa banjir di sekitar kawasan batu pahat. menjadi insan guru yang berilmu. Johor.7 .00pg – 5. Batu Pahat. Sri Medan. diharapkan guru pelatih dapat: 5. beradab.5. Kawasan yang dicadangkan ialah Sri medan adalah berdekatan dengan kampus dan hal ini dapat menjimatkan kos pengangkutan guru pelatih. melaksana dan menguruskan program atau aktiviti.1 5.. kesedaran sosial dan kepentingan perkhidmatan komuniti serta melatih mereka dalam menguruskan hubungan dengan komuniti pendidikan terutamanya keluarga dan masyarakat setempat. mengamalkan kesedaran sivik yang tinggi dan sedia berbakti.0 BUTIRAN PELAKSANAAN Tarikh Hari Masa Tempat : : : : 19 Februari 2011 Sabtu 8. menunjukkan kepekaan kepada realiti persekitaran.0 ASAS PERTIMBANGAN Kertas cadangan yang dikemukakan ini adalah sebahagian daripada syarat penganugerahan ijazah sarjana perguruan kelak. mewujudkan suasana harmoni dalam perhubungan sesama ahli setiap masa agar sentiasa mencapai persefahaman dalam setiap aspek. mempamerkan rasa empati dan kesediaan berbakti kepada masyarakat.5 5.

abad ke 21.8.0 PENUTUP Program Bina Insan Guru Fasa III 2011 ini diharapkan dapat mengeratkan silaturrahim antara peserta serta meningkatkan daya ketahanan diri masing-masing bagi menempuh cabaran akan datang.0 ANGGARAN PERBELANJAAN Memohon peruntukan air mineral sebanyak 1 kotak dari Institut Pendidikan Guru Kampus Tun Hussein Onn.00 ptg : : : : : Bertolak dari perkarangan kampus Guru pelatih menjalankan tugas yang telah ditetapkan Makan dan solat Menyambung tugasan Bertolak pulang ke kampus 9. Diharapkan aktiviti ini juga dapat meningkatkan sahsiah diri melalui protokol dan etika sosial sebagai seorang guru selaras dengan matlamat kerajaan bagi melahirkan insan guru yang memiliki ciri-ciri personaliti yang unggul dan kualiti profesionalisme yang tinggi melalui pembinaan budaya IPG.30 tghari 2. 11. Para pendidik adalah wahana yang boleh menentukan corak manusia yang mampu menghadapi alaf baru. .00 pagi 12.30 pagi 8.0 ATURCARA AKTIVITI 7.0 BUTIRAN PESERTA PROGRAM Bilangan peserta: 19 orang guru pelatih opsyen pendidikan khas semester 3 ambilan Januari 2010 (Rujuk lampiran 1) 10.00 ptg 5.

. Program Bina Insan Guru.…………………………… (EN. Batu Pahat. (EN. Disahkan dan disokong oleh.. ……………. ROUSLILUDDIN BIN AMBIA) Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar.………. IPG Kampus Tun Hussein Onn. ……………….………….……………. Johor. (FATIN ASMIDAR BT MOHD RODZI) Setiausaha. IBRAHIM BIN YUSOF) Pensyarah penasihat. Disemak dan disokong oleh. Batu Pahat. Batu Pahat. …………. IPG Kampus Tun Hussein Onn. Program Bina Insan Guru. Johor . Johor.……………. IPG Kampus Tun Hussein Onn.Disediakan oleh.

Ibrahim bin Yusof JAWATANKUASA KERJA PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT FASA III Pengerusi N. Bendahari : Nazirul Mubin bin Ismail : Aimi Amalina bt Md Desa : Fatin Asmidar bt Mohd Rodzi : Mohd Firdaus bin Ainun : Arifah Salehah bt Mat Yasin : Aminudin bin Draman . Koh Kok Hwe Timbalan Pengarah IPG Kampus Tun Hussein Onn. pengerusi Setiausaha N. Johor. Mohd Razali bin Hashim Pensyarah penasihat: En. Batu Pahat. Naib Setiausaha: Penyelaras: Pn Haslina binti Ramli En. Naib pengerusi: En. Batu Pahat. IPG Kampus Tun Hussein Onn. Setiausaha Bendahari N. Hajah Zaleha Binti Onn Pengarah. Setiausaha: En. Johor.LAMPIRAN 2 JAWATANKUASA INDUK PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT FASA III Pengerusi : Pn. Batu Pahat. IPG Kampus Tun Hussein Onn. Rousliluddin Bin Haji Ambia Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar. Johor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful