You are on page 1of 8

Drenaj limfatic aplicat în cazul rupturii ligamentului încrucișat anterior

TITULAR CURS: Conf.

Radu Nicu - Bernard

2012
univ. dr. Ion-Ene Mircea
Universitatea Dunărea de Jos, Galați F.E.F.S. – Kinetoterapie la Domiciliu Master anul I (2011 – 2012)

.întrucât prin drenajul limfatic manual am posibilitatea de a acționa direct pe cazul problemei. într un timp cât mai scurt. până la dispariția lui totală. 1. pentru a permite începerii unui tratament kinetoterapeutic personalizat pe patologia genunchiului. vizează reducerea în mod semnificativ a edemului la nivelul genunchiului.1. 1. având la bază drenajul limfatic manual. Importanța drenajului limfatic în ameliorarea stării patologice în cazul rupturii Ligamentului Încrucișat Anterior (L. prin intermediul semnului clinic denumit godeu.A. contactul direct îmi conferă posibilitatea imediată de cunatificare a rezultatelor tratamentului. Ca o aserţiune pentru scopurile enunţate anterior prezint următoarele obiective: O1: Depistarea edemului (tumor) produs la nivelul genunchiului. penru tratarea rapidă și eficientă a edemului.I. în aplicarea drenajului limfatic manual. Știind că printre obiectivele primare ale kinetoterapiei în sfera traumatismelor sportive se referă la tratarea spre dispariție a edemelor. O2: Stabilirea unui tratament adecvat.) Edemul constă în umplerea cavității afectate cu lichid. Motivarea alegerii temei Am ales această metodă terapeutică în tratarea edemului la genunchi. Scopul și obiectivele lucrării Scopul.2. Pe de altă parte.INTRODUCERE 1. este lesne de înțeles necesitatea aplicării acestui procedeu terapeutic modern. fapt ce dăuneaza zonei anatomice împricinate. ajutând astfel sistemul limfatic al pacientului în acțiunea sa fiziologică.

Sistemul limfatic constituie un important protector al organismului în fața bolilor și a poluării. BAZELE TEORETICE ALE LUCRĂRII 2. vărsându-se apoi în sistemul venos al marii circulații.2. Drenajul limfatic reprezintă o abordare holistică în vederea promovării unui sistem limfatic sănătos.  reduce durerea cronică . proces pasiv ce depinde cu precădere de contracția mușchilor.1. Limfa. limfa ajunge în vasele limfatice și odată ce au străbătut ganglionii limfatici. capilarele sangvine. Trebuie știut că sistemul limfatic găzduiește 60% din sistemul imunitar al organismului.  elimină toxinele . care este absorbit de vase subțiri denumite capilare limfatice. Dimensiunea ganglionilor limfatici poate varia de la mărimea unui vârf de ac până la dimensiuni asemenea unei măsline.  activează circulația limfatică. Pentru aplicarea acestei tehnici noi este nevoie să se cunoască noțiuni importante despre limfă și implicit sistem limfatic.2. ea ajunge în două canale colectoare. 2. Sistemul limfatic. Beneficii aduse de sistemul limfatic Beneficii aduse de sistemul limfatic:  drenajul limfatic reprezintă soluția optimă în tratarea edemelor. Mai departe. . Tot despe acestă strunctură se poate menționa că este constituită din canale sau vase cu sens unic de circulație a lichidului. venele.  stimulează sistemul imunitar . lichidul interstițial. lichidul cerebro-spinal și lichidul sinovial. Din perspectiva oamenilor de știință limfa se definește ca un lichid care se află în spațiile intercelulare ale țesuturilor.  elimină blocajele de-a lungul vaselor și nodulilor.

Contraindicații În ceea ce privește contraindicațiile acestea se referă la:  astm bronșic .  eczeme .  tromboză și flebită. ELEMENTE CONSTITUTIVE ALE LUCRĂRII 3. cu termen de finalizare în luna iulie a anului curent. Locul desfășurării recuperării și durata acesteia : Recuperarea kinetoterapeutică a pacientei a început la sfarsitul lunii februarie la o clinică de profil și se află în plină desfășurare. Drenajul limfatic manual. F. Ipoteza are la bază ideea conform căreia mijloacele şi procedeele care compun programul de drenaj limfatic manual reuşesc să reducă într-un timp scurt edemul la nivelul genunchiului.3. Aceasta a suferit un accident la schii într-o stațiune montană din străinătate.2. ca și terapie complementară s-a desfășurat în faza de debut a recuperării pe parcursul a câteva zile. M. Ipoteza  tuberculoză . Organizare Subiectul : Subiectul.3..  hipertiroidism . fapt ce a condus la edemațierea țesutului de la nivelul genunchiului urmat de imposibilitatea utilizării acestui membru în deplasare.1. În urma acidentului aceasta a suferit o ruptură a ligamentului încrucișat anterior de la piciorul drept. Metodă de evaluare Ca principală metodă de evaluare a edemului am folosit metrul.  tumori maligne . 3.  insuficiență cardiacă . 3. este o pacientă cu vârsta de 35 de ani.2. . 3.

membrul inderior ușor ridicat. care este drenată prin manevre combinate ale policelui și vârful degetelor unei mâini. dispuse transversal față de axa coapsei. Una sau ambele mâini așezate în contact cu pielea la început la nivelul ganglionilor superiori. După câteva manevre lente și blânde repetate de mai multe ori pe loc. Mâinile cuprind apoi rădăcina coapsei. Drenajul genunchiului începe prin drenarea ganglionilor din zona poplitee. O altă zonă vizată este cea a inserției patelare a mușchiului cvadriceps.3. întorc limfa spre lanțurile iliace profunde. Vârfurile degetelor pătrund în spațiul popliteu. suprarotulian – 46 cm. Fața externă a genunchiului este drenată prin cercuri cu degetele spre fața antero-internă a coapsei unde căile de evacuare se îndreaptă spre ganglionii inghinali inferiori. Aceste se plaseaza totodată perpendicular pe colectoarele eferente. 3. rotulian – 44 cm. Actul terapeutic începe prin drenarea primară a ganglionilor inghinali. Testarea inițială În urma realizării testării inițiale s-au obținut următoarele rezultate: diam. pentru a putea realiza manevrele în brățară. Presiunea transversală la începutul manevrelor devine oblică spre în sus.5. diam. Manevra se finalizează cu întoarcere. Programul terapeutic pentru drenaj limfatic Pacienta se află în decubit dorsal.4. Se începe drenarea feței interne a genunchiului la nivelul tegumentelor care acoperă tendoanele de inserție a mușchilor labei de gâscă prin mișcări care izolează regiunea între vârfurile degetelor. similar se va proceda și pentru grupele ganglionare inferioare. subrotulian – 40 cm: diam. Partea proximală a gambei este drenată prin cercuri cu degetele direct în profunzime spre ganglionii poplitei. presiunile fiin orientate spre fața antero-internă a coapsei. pe măsura deplasării mâinilor spre genunchi. Presiunile sunt transversale la rădăcina coapsei și devin din ce în ce mai oblice pe măsură ce coboară spre partea distală a coapsei. Presiunile eșalonate pe toată lungimea coapsei urmăresc să adune limfa spre calea principală. .

la sfârșitul terapiei s-a observat reducerea considerabilă a edemului de la nivelul genunchiului. . Concluzii Aplicarea drenajului limfatic manual și-a dovedit eficiența în tratarea edemului localizat la nivelul genunchiului drept. valorile inițiale ale evaluării scăzând în medie cu 4 – 5 cm. Testarea finală Întrucât programul kinetoterapeutic este în plină desfășurare. 3. în urma aplicării drenajului limfatic manual. rezultatele finale ale acestuia nu pot fi puse la dispoziție.7.6.3. fapt ce a permis ulterior continuarea tratamentului de recuperare a pacientei cu un program kinetoterapeutic adecvat. În schimb.

Lymph drainage massage.BIBLIOGRAFIE 1. Atlas de anatomie umană. Netter. 2. English translation. Frank H. CMT. Gh. August 2001. Ediția a III-a. M.D. P. A new approach to manual lymphatic drainage. Jose Maria Pereiro de Godoy and Maria de Fatima Guerreiro Godoy. Ryan Hoyme. EditorȘ Dr. NCTMB. Cuculici. 3. HS . .