You are on page 1of 2

Statistikat fetare ne Shqiperi

Ne muajin Maj te vitit 2008 u zhvillua nje sondazh nga Albanian WB Data & Statstics mbi perkatesine fetare ne Shqiperi, por edhe ne aspekte te tjera te fese, si praktika e vendosmeria. Te intervistuarit kane qene ne total 25,000 , nga mosha 14 deri ne ate 75 vjeç, nga te gjitha zonat e Shqiperise. Kampionet e sondazhit kane qene persona te rastesishem. Rezultatet ishin pak a shume ato te stimuara me pare, por pyetjet e sondazhit ishin te fokusuara me shume ne besi besimin e personit sesa ne perkatesine fetare . Kjo u be sepse kane lindur shume shume keqkuptime midis ketyre dy faktoreve. Pyetjet e sondazhit ishin keto: 1) Besoni nenje Zot?  Po (29,21%)  Nuk e di (15,83%)  Jo (54,96%) Po 29% Jo 55%

Nuk e di 16%

2) Frekuentoni nje vend kulti?  Shpesh (5,30%)  Ndonjehere (13,62%)  Jo (81,08%) Shpesh; 5,30%

Ndonjehere; 13,62%

Jo; 81,08%

3)Ne cilen fe besoni ?  Asnje (70,12%)  Katolike (8,09%)  Ortodokse (10,33%)  Muslimane sunite (9,43%)  Bektashite (1,27%)

  

Protestante (0,6%) Evangjeliste (0,1%) Tjeter (Deshmitaret e Jehovait, Baha’i, Mormone, Advenistet e Dites se Shtate, Scientology) (0,6%) Baha’i,

Besimi fetar
Asnje 70%

Katolike 8% Evangjeliste 0% Tjeter 1% Ortodokse Muslimane sunite 10% 9%

Bektashite 1%

Protestante 1%

Rezultatet e sondazhit jane te perftuara jo ne base te familjes apo duke u bazuar ne rregjistrimet prane kishave apo xhamiave kur kane lindur, por duke i pyetur ato se ne cilen religjion besonin apo praktikonin. Analiza dhe kategorizimi i pergjigjeve religjion eshte bere ne menyre neutrale dhe pa interesa, gje qe ne vihet re ne statistikat e istitucioneve fetare. Sondazhi u perfundua me 21 Maj 2008, ndersa u arriten perqindjet me 23 Maj 2008. ,

Albanian WB Data & Statistics Eleonore Agushi, Zyra e informazionit Tirane, Shqiperi. Sondazhi un ndoq nga “New York University of Tirana” “Mother Teresa University of Tirana” Tirane, 23 Maj 2008