Curs dictie 3- exercitii avansate de respiratie

Exercitiu : respiratie pe miscarile de “tai-chi”- de 5 ori Exercitiu : respiratia de catel- 2 minute pe variatii de ritm Exercitiu : “Ha” din diafragma. – 1 min in continuu A se pronunta urmatoarele consoane, pe acelasi sistem de “ha”de mai sus. B , C , D , F , G , J , L , M , N , P, R , S , S , T , T , V , Z A se pronunta urmatoarele cuvinte, astfel incat pe ultima litera, sa se creeze efectul de mai sus- golire brusca a aerului si inspirare rapida- efectul de supapa. Capac, patat, rapid, uitat, livid,copac, dorit, mintit, tensionat, lovit, acrit, udat, acid, morbid, rotund, ... A se citi poezia de mai jos, respectand momentele de inspiratie indicate prin semnul “*” : *Ce sip baui ,din lacrimi de zgriptor In spurcat alambic de iaduri fiert.* De-mi schimb nadejdea-n spaima, spaima-n dor Si prin castig ma pomenesc ca pierd?* Ce crime negre inima-mi clocit-a Cand fericirea nu credeam c-apune? Cum de-si lasara ochii mei orbita Spre-a rataci-n valtori asa nebune?* O, dar al suferintii! Stiu ca tot ce-i bun, trecut prin rau, mai bun devine Ca, recladite, dragostele pot

dupa o inspiratie lunga urmeaza 3 timpi de apnee.2/3/2/6 – de 5 ori . deci. 2 timpi inspiratie. pe nas: *Canta * zeito mania ce-aprinse pe-Ahil Peleianul * Patima cruda ce-Aheilor mii de amaruri aduse * Suflete multe viteze trimise pe lumea cealalta * Trupul facandu-le hrana la caini si la . * Canta zeito mania ce-aprinse pe-Ahil Peleianul * Patima cruda ce-Aheilor mii de amaruri aduse * Suflete multe viteze trimise pe lumea cealalta * Trupul facandu-le hrana la caini si la feluri de pasari. mai tari sa creasca din ruine.pe scaun : .am de trei or ice-am risipit. .Mai vii.* Ma-ntorc. (Homer) Exercitiu : Silabele se pronunta rar.2/4/2/8 – de 5 ori . Se va inspira si expira fara zgomot.. de pedeapsa fericit: Prin chin. la semnul de inspiratie * . linistite. apoi se rosteste versul urmator.* Exercitiu de concentrare si atentie distributiva: CRUCEA Exercitiu : pozitia 0 .2/5/2/10 – de 5 ori . 4 timpi expiratie.3/6/3/12 – de 5 ori Exercitiu : Dupa fiecare vers din acest exercitiu. 2 timpi apnee.de 5 ori .2 timpi apnee. Inspiratii scurte.

Exercitiu : Silabele pronuntate si mai rar. arcuri se intind in vant Si ca nouri de arama si ca ropotul de grindeni Orizontu’ntunecandu-l vin sageti de pretutindeni Vajaind ca vijelia si ca plesnetul de ploaie* Urla campul si de tropot si de strigat de bataie* In zadar striga-mparatul ca si leul in turbare* Umbra mortii se intinde tot mai mare si mai mare* In zadar flamura verde o ridica inspre oaste* Caci cuprinsa-i de pieire si in fata si in coaste* Caci se clatina rarite siruri lungi de batalie* . pe nas in aceleasi locuri ca la exercitiul anterior.feluri de pasari * Si implinita fu voia lui Zeus* de cand Agamemnon* Craiul nascut din Atreu * si dumnezeiescul Ahile s-au dezbinat dupa cearta ce fuse-ntre dansii. Exercitiu : Inspiratii scurte pe nas – capacitatea maxima de aer. Inspiratii lungi. *Si abia pleca batranul* ce mai freamat* ce mai zbucium* Codrul clocoti de zgomot si de arme si de bucium* Iar la poala lui cea verde mii de capete pletoase* Mii de coifuri lucitoare ies din umbra-ntunecoasa* Calaretii umplu campul si roiesc dupa un semn Si in caii lor salbateci bat cu scarile de lemn* Pe copite iau in fuga fata negrului pamant* Lanci scanteie lungi in soare.

..Cad Arabii ca si palcuri risipite pe campie In genunchi cadeau pedestrii* colo caii se rastoarna* Cad sagetile in valuri care suiera se toarna Si lovind in fata’n spate ca si crivatul si gerul Pe pamant lor li se pare ca se naruie tot cerul* Mircea insusi mana’n lupta vijelia’ngrozitoare Care vine * vine * vine calca totul in picioare Durduind soseau calarii ca un zid inalt de suliti Printr cetele pagane trec rupandu-si large uliti Risipite se’mprastie a dusmanilor siraguri* Si * gonind biruitoare tot veneau a tarii steaguri Ca potop ce prapadeste* ca o mare turburata* Peste’un ceas paganatatea e ca pleava vanturata* Acea grindin’otelita inspre Dunare o mana* Iar in urma lor se’ntinde falnic armia romana. ce mai freamat.* Codrul clocoti de zgomot si de arme si de bucium* Iar la poala lui cea verde mii de capete pletoase Mii de coifuri lucitoare ies din umbra-ntunecoasa* Calaretii umplu campul si roiesc dupa un semn Si in caii lor salbateci bat cu scarile de lemn* Pe copite iau in fuga fata negrului pamant. ce mai zbucium. reducandu-se timpii de respirate: *Si abia pleca batranul ... Acelasi exercitiu.. * .

se toarna. Durduind soseau calarii ca un zid inalt de suliti. * vine. * Caci se clatina rarite siruri lungi de batalie. In genunchi cadeau pedestrii.* Urla campul si de tropot si de strigat de bataie. Care vine.* Cad sagetile in valuri care suiera.. vine calca totul in picioare.. Risipite se’mprastie a dusmanilor siraguri.* .. ca si crivatul si gerul.. trec rupandu-si large uliti. * Acea grindin’otelita inspre Dunare o mana. Umbra mortii se intinde tot mai mare si mai mare..* In zadar flamura verde o ridica inspre oaste.* Si * gonind biruitoare. Pe pamant lor li se pare ca se naruie tot cerul. Vajind ca vijelia si ca plesnetul de ploaie.. tot veneau a tarii steaguri.Lanci scanteie lungi in soare. Si ca nouri de arama si ca ropotul de grindeni. Si lovind in fata’n spate. Printr cetele pagane. * Peste’un ceas paganatatea e ca pleava vanturata. Orizontu’ntunecandu-l vin sageti de pretutindeni. Cad Arabii ca si palcuri risipite pe campie. arcuri se intind in vant. Caci cuprinsa-i de pieire si in fata si in coaste. colo caii se rastoarna. Ca potop ce prapadeste.* In zadar striga-mparatul ca si leul in turbare.* Mircea insusi mana’n lupta vijelia’ngrozitoare.* ca o mare turburata.

fara nici-o inspiratie in cursul versurilor si fara intensitate vocala. Nu-si afla nici pace.* Exercitiu : Pe o singura respirate: Toamna tarziu in noaptea cu luna Cum vajaie codrul si geme si suna Din nordul cu neguri un vuiet rasare Si vine si creste mai iute mai tare Iar codrul aude puternicul rege Aude prin noapte si bine-ntelege Al ostilor vuiet din neguri pornite El vrea sa rascoale puteri obosite Si geme si urla ca-si simte pieirea Si galben se face. incercand ca volumul aerului sa fie eliminate lin: *Pe cand oastea se aseaza iata soarele apune Voind crestetele’nalte ale tarii sa’ncunune Ca un nimb de biruinta fulger lung incremenit Margineste muntii negrii in intregul asfintit Pan’ ce izvorasc din veacuri stele una cate una Si din neguri dintre codrii tremurand s-arata luna Doamna marilor si-anoptii varsa liniste si somn. Exercitiu Se va rosti acest paragraph andante. Si tremura codrul .Iar in urma lor se’ntinde falnic armia romana. nu poate s-adoarma.

Cu inima rupta. Exercitiu – pentru subtext : A : Iesi afara! B : Nu vreau! Exercitiu de relaxare. de concentrare : CALATORIA . de spaima se zbate Cu vantul se lupta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful