LAPORAN CERAMAH 2 (FASILITATOR KEPADA GURU-GURU) PROGRAM BINA INSAN GURU TAHUN 2013

NAMA PELAJAR PPG AMBILAN SEMESTER OPSYEN PERINGKAT TARIKH TEMPAT

: : : : : : :

MUSTAFABIN ALI PPG AMBILAN FEB 2012 (KOHORT 2) SEMESTER 3 PJPK KUMPULAN 2 2 15 APRIL 2013, ISNIN SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT LINTANG, KOTA TINGGI, JOHOR

LAPORAN REFLEKTIF: TAJUK : CERAMAH – GURU DAN HUBUNGAN KOMUNITI

(A) LAPORAN AKTIVITI/PERISTIWA Pada 15 April 2013, Isnin telah diadakan satu ceramah. Ceramah tersebut dihadiri oleh guru-guru dari sekolah terbabit iaitu guru-guru dari SK Bukit Lintang dan pelajar dari kelas PJPK kumpulan 2 dalam melaksanakan Program BIG fasa yang ke-2. Ceramah ini telah dijalankan di Bilik Mesyuarat SK Bukit Lintang dan seramai 30 orang guru SK Bkt Lintang menyertainya. Begitu juga dengan 14 orang pelajar PJPK Kumpulan yang ke-2. Ceramah yang telah ditetapkan tajuknya iaitu : 1. Cabaran guru merealisasikan pendemokrasian pendidikan 2. Guru sebagai agen perubahan masyarakat 3. Hubungan sekolah dan komuniti ke arah pembangunan pendidikan Ke semua tajuk di atas adalah di bawah satu tajuk besar iaitu Guru dan Hubungan Komuniti telah dirangkumkan oleh penceramah kami iaitu Puan guru besar sendiri, Puan Samsiah bt Hussein. Ceramah ini berlangsung dari pukul 2.00 petang hingga jam 4.30 petang. Penggunaan LCD Projektor dan paparan perisian MS Power Point menjadi

LAPORAN BERGAMBAR Guru-guru SK Bukit Lintang mendengar ceramah yang diadakan di bilik mesyuarat jam 2.sumber kepada penceramah dalam menyampaikan ceramah berkenaan . sesi ceramah ini dapat ditamatkan dengan jayanya tepat 4. .30 petang.30 petang.00 petang hingga 4.Alhamdulillah.

Di dalam ceramah tersebut. ISU / MASALAH .Guru besar SK Bukit Lintang telah bekerjasama memberikan sendiri ceramah 1 iaitu Guru dan Hubungan Komuniti kepada guru-guru. guru-guru telah diberi bahan cetakan dan telah samasama mendalami isu-isu yang berkaitan dengan tajuk ceramah.

tarikh yang telah ada telah kami manfaatkan iaitu pada 15 April 2013. Namun. pasti terdapat sebarang masalah. Antara masalah yang timbul dalam melaksanakan bengkel ini ialah: Sebelum Aktiviti 1. Begitu juga dengan Ceramah 2 – Guru bagi Program Bina Insan Guru (BIG) yang dilaksanakan ini. Pada awalnya setelah selesai menghadiri taklimat BIG. maka kami mengambil kesempatan ini untuk melaksanakan program BIG fasa ke-2 dengan kerjasama guru besar sekolah tersebut. kami sekelas telah sepakat menyumbang RM10 seorang . Namun setelah berbincang dengan sekolah terbabit. Isnin yang sememangnya dalam tentatif tahunan dalam LDP sekolah tersebut.Adat bagi setiap program yang dilaksanakan. Tiada peruntukan kewangan Peruntukan kewangan merupakan salah satu masalah dalam melaksanakan aktiviti ini. setelah berbincang dan kebetulan pula SK Bukit Lintang akan mengadakan kursus LDP bagi guru-gurunya. permainan dan sebagainya yang perlu disertai. kami berasa sangat sukar untuk melaksanakan program ceramah ini kerana masing-masing tiada idea dan maklumat bagaimana untuk menjalankan ceramah ini. 2. Pemilihan tarikh yang sesuai. Pemilihan tempat yang sesuai Pemilihan tempat bagi mengadakan ceramah ke-2 ini menjadi masalah apabila kami terpaksa menentukan dan menetapkan serta memutuskan sekolah guru mana yang boleh memberi kerjasama sepenuhnya memandangkan pada awal tahun ini semua sekolah sibuk melaksanakan aktiviti kokurikulum seperti sukan olahraga. Justeru itu. 3.

Masa ceramah dijalankan pada waktu petang. . 2. Ceramah dan bengkel beserta tayangan slaid MS Power Point berjaya menarik perhatian.untuk menampung kos perbelanjaan dan jamuan bagi ceramah dan aktivitiaktiviti lain sepanjang Program Bina Insan Guru (BIG) ini. Tajuk yang hendak diutarakan terlalu banyak. 6. (ii) KELEMAHAN 1. kebanyakan guru telah letih dan kurang bersedia untuk mendengar ceramah yang begitu padat isi penyampaiannya. Kerjasama dan komitmen yang diberikan oleh rakan-rakan sekelas PPG PJPK kumpulan 2. rakan-rakan guru. 4. Penceramah juga dapat menyampaikan isi ceramah dengan suara. Masa 2 jam yang diperuntukan bagi sesi ceramah amat sesuai dan mengikut perancangan. 3. gaya dan intonasi yang baik kepada para peserta. Setiap masalah yang timbul dapat diatasi melalui perbincangan bersama. guru-guru Penolong Kanan. Salinan bahan-bahan edaran berkaitan telah diberikan kepada semua guru. (B) Analisis SWOT (i) KEKUATAN 1. 3. Guru Besar. Adalah lebih baik berlaku sesi interaksi dua hala seperti soal jawab penceramah dengan guru-guru. iaitu selepas waktu PdP. staf-staf sekolah SKBL. 5. 7. 2. Kehadiran penuh oleh semua peserta guru dari sekolah terbabit.

Penyampaian dalam pelaksanaan BIG didedahkan dan diterangkan dengan lebih terperinci. 3. (1) REFLEKSI KENDIRI (Laporan individu) (i) MANFAAT PROGRAM BIG 1. Melatih guru menjadi seorang perancang yang baik dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. Memberi pendedahan kepada ilmu pengetahuan yang lebih luas. 3. (ii) PENAMBAHBAIKAN 1. Kesediaan guru besar sekolah terbabit sendiri hendak menyampaikan ceramah.(iii) PELUANG infrastruktur dan penceramah yang berpengalaman akan 1. Tandatangan Pelapor: Disahkan oleh penyelia: (MUSTAFA BIN ALI ) PELAJAR PPG-KOHORT 2 PJPK (TANDATANGAN DAN NAMA) . Kemudahan menjadikan aktiviti dan program yang dijalankan lebih tersusun. Memberi impak yang besar terhadap tanggungjawab sebagai seorang pendidik. 2. bengkel dan taklimat atas arahan PPD. Kerjasama daripada semua guru sekolah terbabit dan pelajar-pelajar PJPK dalam melakukan tindakan bagi menyiapkan program BIG ini. 2. Terdapatnya guru-guru yang mempunyai tanggungjawab lain seperti menghadiri mesyuarat. (iv) ANCAMAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful