PREP ARATE

DIN BRÎNZĂ

398.

Papanaşi

cu smîntînă
400 g brînză de vacă, 1 lingură făină, 1 lingură griş, 1-2 ouă, 1/2 pahar smîntînă, 1 lingură unt, sare.

Brînza dată prin sită sau zdrobită cu furculiţa se amestecă cu făina şi grişul; se adaugă' ouăle întregi, sarea şi se amestecă bine. Se ia din această compoziţie de papanaşi cîte o linguriţă şi se scufundă unul cîte unul în apă clocotită cu sare. Se lasă să fiarbă. Papanaşii sînt fierţi atunci cînd,. după ce s-au ridicat deasupra, mai dau cîteva clocote. Se scot cu o spumieră, fără să se sfărîme, se aşază într-un vas care merge la cuptor, uns cu unt. Deasupra se toarnă smîntînă amestecată cu o linguriţă de făină. Se dau la cuptor să se .rumenească. Se servesc fierbinţi.

399.

Papanaşi prăjiţl
400 g brînză de vacă, '1 lingură făină, 1 lingură griş, 2 ouă, sare, 3 linguri grăsime.

Se prepară papanaşii aşa cum s-a arătat la reţeta precedentă, cu deosebirea că în loc să se fiarbă papanaşii, se prăjesc în grăsime, după ce li s-a dat forma rotundă sau lunguiaţă şi au fost tăvăIiţi prin făină. Se servesc pudraţi cu zahăr sau cu smîntînă cu zahăr.

400.

Brînză În pesmet
12 felii brînză, 1-2 ouă, 2 linguri grăsime, pesmet.

Brînza tăiată felii de grosimea unui deget se dă prin făină, ou, pesmet şi iarăşi ou. Se prăjeşte în grăsimea încinsă. Se serveşte fierbinte.

401.

Caşcaval

pane
12 felii caşcaval, 1-2 ouă, 2 linguri grăsime, pesmet.

Se prepară la fel ca brînza în pesmet sau se tăvăleşte intr-o compoziţie groasă din ou bătut cu făină şi puţin lapte.
t. - Carte de bucate 129>

stafidele alese şi spălate. 2 linguri grăsime. Se aşază pe farfurie.cu sos de vin preparat în felul următor: 3 gălbenuşuri se amestecă cu 3 linguri zahăr. 50 g stafide. cu puţin timp înainte de a se servi. se dă forma rotundă şi se pune la fiert o jumătate de oră în apă clocotită.se desface din cîrpă şi se aşază pe farfurie. 3 linguri qriş. uns cu unt. Sufleu de brînză . Budlncă fiartă din brînză de vacă kg brînză de vacă. 200 g caşcaval. coajă de lămîie rasă. scorţişoară. In apa clocotită cu unt. Se pune compoziţia într-o cîrpă subţire. gălbenuşurile. se scot cu spumiera şi se tăvălesc în pesmet. se mai dau la cuptor şi se servesc pudrate cu zahăr sau cu smîntînă şi zahăr. 3 gălbenusuri. Se încălzeşte pe maşină pînă ce se glasează lingura. 112 kg brînză de vacă. se fierb în apă clocotită cu sare. După ce s-a răcit se amestecă cu gălbenuşurile. Se dă la rece. 3 ouă. iar la urmă albuşul bătut spumă. Această compoziţie se pune în vasul care merge la cuptor. . şi sarea. Această budincă se poate coace şi în forma bine unsă şi presărată cu pesmet. După ce s-a fiert. 3 albuşuri. 1-2 ouă. coaje de lămîie.402. 404. Se toarnă peste budinca fierbinte. se pune făina toată odată şi se amestecă repede. se subţiază cu vin fiert cu. se adaugă zahărul. ouăle Se fac găluşti rotunde. 1/2 pahar făină. rumenit în grăsime. brînza de vacă dată prin sită. Pentru sos: 3 gălbenuşuri. ca să nu se facă cocoloaşe. Găluşti din brînză de vacă (dulci) 400 g brînză de vacă. După ce au fiert. brînza dată prin sită. 3 linguri zahăr. 1/3 pahar apă. 4 linguri pesmet. 4 linguri smîntînă. La urmă se adaugă şi albuşul spumă şi se mai amestecă. 403. caşcavalul.· sare. Se coace la un foc potrivit. 1/4 litru vin'. 50 g unt. 3 linguri de zahăr. miezul de piine şi se amestecă bine. 50 g unt. 1/2 Se freacă untul spumă. o parte ras şi o parte tăiat bucăţele. 1 felie franzelă muiată în lapte. 3 linguri zahăr. Se serveşte. smîntîna. 130 . Se amestecă bine grişul cu brînza dată prin sită.

sare. 50 g unt. Se freacă untul spumă. dindu-i forma rotundă. Colţunaşi cu brînză telemea 1 ou. făină. laptele şi ouăle bine bătute. 2-3 linguri lapte. Se amestecă totul foarte bine. 3-4 ouă. miezul de pîine bine sfărîmat. Budincă de brînză de vacă 112 kg brînză de vacă. Se prepară la fel ca rulada de spanac (v. 1/2 pahar smîntînă. Se aşază în vas şi se fierbe în baie de apă. fie ca garnitură la sateuri. se presează marginile cu furculiţa. sare. ouăle puşe unul cîte 131 . 1 lingură făină. 1-2 linguri unt. Brînza se fărîmă bine sau se amestecă cu puţin lapte. 2 linguri făină. în mijlocul cărora se pune brînză amestecată cu ou. grişul. pesmet. 406. 1 lingură de unt. Alivenci 1 1/2 kg brînză de vacă. smîntînă. sarea şi. sare.250 g brînză. Se fierbe în apă clocotită cam 1/2 oră. Din aluatul preparat ca la rulada economică (v. 237). 407. subţire şi udă. 1/2 kg spanac. sare. 1 pahar smîntînă. luînd forma dreptunghiulară. 2-4 ouă. 2 linguri grăsime. 1 lingură pesmet. Se servesc fie ca aperitiv. Se îndoaie pătratul. 1 lingură griş. 2-3 linguri smîntînă. cînd este fiartă. Se aşază această compoziţie într-o cîrpă curată. 2-3 ouă. 4-5 linguri smîntînă. smîntîna. 409. 50 g făină. se răstoarnă pe farfurie şi se serveşte cu smîntînă. 1 lingură făină. 1 pahar 'lapte. 1 felie de franzelă muiată în lapte. se adaugă brînza dată prin sită sau foarte bine sfărîmată cu furculiţa. 150 9 lapte.405 . se lasă să crească şi se prăjesc în grăsime. 1 lingură mălai. Brinza dată prin sită sau· bine sfărîmată cu furculiţa se amestecă cu făina. şi ouăle bine bătute (întregi). mălaiul. 408. Altă budincă Iiartă din brînză de vacă 112 kg brînză. Ruladă cu brînză 3 ouă. 250 g brînză de vacă. cu deosebirea că se umple cu brînză sfărîmată cu furculiţa şi amestecată cu un ou. 236). 3 linguri unt. sare. telemea. 2 ouă. 237) se taie în forme pătrate. Aluat economic (v.

kg brînză de vacă.unul. soteurr etc. 410. date prin unt încălzit. cu grijă să nu iasă compoziţia. In mijlocul 'fiecărei clătite se pune cîte o lingură din compoziţia de umplutură. Se coace la foc potrivit. dacă li se adaugă zahăr în compoziţie. Se toarnă în tava unsă cu unt şi presărată cu pesmet şi se coace. şi se taie jumătăţi de cercuri sau triunghiuri. Se fac clătite fără zahăr şi fiecare clătită se umple cu brînză amestecată cu ouă bătute. sare şi o lingură rasă de făină. După ce au fiert. 1/2 litru Umplutura: 1/4 kg brînză. 4 linguri 1 pahar smîntînă. se rumenească. Colţunaşi 1/2 cu brînză de vacă făină. Se servesc cu smîntînă. iar la urmă laptele. In farfuria în care se serveşte se toarnă smîntînă. Se dau prin ou bătut şi pesmet. apoi se aşază bucăţile de alivenci. se împătureşte clătita în două şi iar în două. untul. 2 ouă. se taie forme rotunde sau pătrate. Deasupra se toarnă din nou smîntînă. Allvenci II 112 kg chişleag. făina. amestecată cu ou şi sare. făină. se scot cu spumiera şi se pun în farfuria de servit. sare. Intr-o margine a bucăţilor tăiate se pune brînza. Se face o foaie de tăiţei din făină. Se dau la cuptor să. 3 ouă. sare. Se taie în bucăţi pătrate. amestecată cu o linguriţă de făină. cu mălaiul. 1 linguriţă unt proaspăt. 132 . 412. 4 linguri făină. 1 lingură lapte. 3 linguri mălai. Se serveşte cu smîntînă pe deasupra. 2 ouă şi sare. Se apasă cu degetul ca să se lipească bine marginile şi se pun la fiert în apă clocotită cu sare. 3 linguri de grîu. Se toarnă deasupra smîntînă amestecată cu o linguriţă de făină şi bucăţi de unt. 411. Se pun la cuptor cu unt pe deasupra. Se îndoaie coca liberă peste brînză.unt. Se pot servi şi ca ultimul fel. Această compoziţie se toarnă Într-o tavă bine unsă şi presărată cu făină. Se mai dă la ( cuptor 1/4 oră să se rumenească. Brînză în foaie de clătite Pentru clătite 2 ouă. 2 linguri . 6 ouă. Se întinde foaia pe planşetă. făină Se amestecă chişleagul cu ouăle puse unul cîte unul.

de vacă. dar nu prea tare şi se umplu cu brînză frecată cu miezul 'Stors şi cu celelalte două ouă. 2 linguri unt.413. Se amestecă bine cu brînză. Se bat tează chiflele 414. 415. 50 g caşcaval. smîntînă. 2 ouă. sare. 12 chifle. se toarnă un pahar de lapte amestecat cu 1 ou sau smîntînă şi se coace la cuptor potrivit. cu gălbenuşurile de ou. . 1 lingură unt. smîntînă. 133 . Se toarnă deasupra laptele rămas. încît capacul să nu se desprindă. şunca sau parizerul tăiate bucăţele. Se amestecă bine totul şi se toarnă în forma unsă bine şi presărată cu pesmet. iar la urmă albuşurile spumă. pe deasupra. Budlncă de cartofi cu şuncă sau parizer şi caşcaval 1 leg cartofi Iierţi. sare.o lingură de unt şi se dau la cuptor să se rumenească. 2 ouă. se moaie în laptele cu ou şi se stoarce. cu smîntînă pe deasupra. sare. Se aşază în forma unsă şi presărată cu pesmet. Se scoate miezul. Untul bine frecat se amestecă cu cartofii Iierţi şi trecuţi prin maşina de carne. sare. 1 lingură 1 litru lapte. piper. 2 linguri unt sau margarină. Se cresîn aşa fel. Inainte de a se da la cuptor se pun deasupra bucăţi de unt. după gust se poate adăuga mărar. 4 ouă. Budincă de cartofi cu brînză de vacă II 11/2 leg cartofi. In acelaşi lapte se moaie chiflele. 2 linguri Cartofii fierţi în coajă se curăţă. leg cartofi. 100 g şuncă sau parizer. Budincă de cartofi ·11/2 cu brînză de vacă 1 de vacă. un rînd de felii de cartofi fierţi şi un rînd de brînză de vacă. 1/4 leg brînză unt. 416. Se coace în forma unsă şi presărată cu pesmet. se răstoarnă şi se serveşte cu caşcaval ras şi şuncă sau parizer tăiat fin. Se închide capacul care se fixează cu o scobitoare. sare. amestecată cu un ou întreg şi sarea necesară. 114 leg brînză 2-3 ouă. ChiHe umplute cubrÎ:hză de vacă griş. Se fierbe în baia de apă o jumătate de oră. lapte. ouă şi sare. Se aşază în vasul care merge la cuptor uns cu unt. sare. 112 leg brînză de vacă. Din cînd în cînd se stropesc cu lapte şi se servesc în acelaşi vas. Deasupra rămîne un strat de brînză cu ou. două ouă cu sare şi se adaugă laptele. se trec prin maşina de carne.

unt. 418. brînza bi. Se toarnă deasupra laptele rămas. se adaugă toată făina odată. un rînd brînză frecată cu restul de ouă. puse unul cîte unul. 3 linguri unt.. pînă ce nu se lasă. 4 ouă. se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor. 2 linguri făină. se fac mici rulouri. 1 pahar mare smîntînă. 2-3 ouă. 2 ouă. se aşază pe farfurie. Se presară făină pe un fund şi se răstoarnă compoziţia. unt şi se dă la cuptor să se rumenească. 112 pahar lapte. 2 linguri. 4-5 linguri smîntînă.ne sfărimată şi smîntîna. 1/2 kg brînză de vacă. Din 3l! din compoziţie se prepară papanaşi: . 413) şi se aşază în cratiţe unsă. '2 linguri Se clocoteste laptele cu untul.417. Se unge o formă. se amestecă cu ouăle întregi. Ultimul strat trebuie să fie din brînză. se amestecă bine cu brînză rasă. 1 lingură făină. 'Se taie franzela 'felii. 420. linguri unt. Sufleu de brînză de vacă 112 kg brînză. deoarece conţinutul îşi măreşte volumul şi iese afară din cratiţă. Nu se umple cratiţa. un rînd franzelă. Se lasă pînă ce se ridică la suprafaţă. Gnochi de cartofi lh leg cartofi. ~pînă se termină. Se taie bucăţi egale. 419. făină. Se dă brînza prin sită sau se fărîmă bine cu furculiţa. Budlncă de papanaşi 112 kg brînză de vacă. apoi albuşurile bătute spumă (se pot pune şi ouăle întregi). Se serveşte imediat. Papară 1 franzelă. 2-3 Se fierb cartofii. grişul. sare. Se poate servi şi dulce. se. Se poate prepara şi cu brînză de oi. amestecă repede şi cînd este aproape rece se adaugă gălbenuşurile. 3 linguri rase de griş. se dau prin maşina de tocat carne. făină şi 2-3 ouă întregi. Se rulează uşor cu mîna muiată în făină. se adună cu spumiera. Se toarnă pe deasupra unt proaspăt cald şi brînză rasă şi se dau la cuptor să se rumenească. se moaie bine în lapte bătut cu ou ca la chifle umplute' (v. se scurg. făina şi sarea. însă bine desărată. sărată. 1 litru lapte. 3 ouă. 1/4 kg brînză. se aruncă în apa clocotită.

Se amestecă bine ouăle întregi cu făina. şi se lasă să fiarbă. Se scot cu lingura de spumă şi se aşază in forma unsă şi presărată cu pesmet: un rînd de papanaşi fierţi. In momentul cînd se servesc la masă. Risole cu caşcaval 150 g caşcaval. 4 linguri sare. Se dau la cuptor la foc potrivit. Se prepară un sos alb gros (v. cu atît clătitele sînt mai aspectuoase şi mai gustoase. 1-2 ouă. Deasupra se toarnă smîntită sau lapte 'amestecat cu ou şi cu o lănqură de făină. Se umple forma. Umplutura: brinza de vacă dată prin sită sau bine sfărimată cu furculiţa. după ce s-au ridicat deasupra. Clăti tele se pot pune şi în formă rotundă. Papanaşii sînt fierţi cînd.. 1/2 litru lapte. Apoi se dau la cuptor. Cu cît sînt mai subţiri. Budincă de clăttte Clătitele: cu brînză de vadi rase de făină. f 2 ouă. Aşezarea . se sărează şi se amestecă bine apoi cu ouăle întregi. Se prepară o cocă fragedă (v.se pun în apă clocotită cu linguriţa în formă de găluşte. 4-5 linunt. drojdia şi sarea şi se subţiază cu lapte pînă ce coca devine de consistenţa smîntînii. deasupra trebuind să rămînă un rînd de papana şi. . un strat din compoziţia oprită nefiartă. unt sau margarină. mai dau 1-2 clocote. o foaie de clătite nerulată. un bob de drojdie Umplutura: 300 g brînză guri smîntînă. deasupra altă clătită nerulată şi umplutură pînă se termină toale clătitele. se rulează şi se aşază una lîngă alta într-o tavă sau vas de Iena uns cu unt. se adaugă puţină smîntînă. de bere sau sifon. sos alb. sare şi puţin piper. piper. la care s-a mai adăugat 3 linguri de smîntînă. 75) în care se amestecă 150 g caşcaval tăiat bucăţi mici. 422.clătltelor pentru budincă : Se pune cam o lingură de umplutură pe jsuprafaţa clătitei. un rînd de umplutură. 421 . Din această compoziţie se toarnă cu lingura de supă în tigaia unsă cu grăsime bine Încinsă. Se dă la cuptor potrivit şi se serveşte cu smîntînă şi caşcaval ras. de vacă. Se prăjesc pe o parte şi pe cealaltă. cocă fragedă. 1 lingură Prepararea clătitelor. sare. 876).

Se taie fiecare moviliţă cu jumătate din gura unui pahar sau cu ruleta. la distanţă de 4 cm între ele. după ce s-a uns cu apă împrejurul fiecărei moviliţe. La o distanţă de 8 cm de la marginea din faţa noastră. . Ce: să se obţină Q formă de semilună.Se întinde coca cît mai subţire. Se răstoarnă marginea neacoperită a aluatului peste movi1iţe. Se continuă astfel pînă se termină toată coca. se aşază moviliţe din sosul alb. Se prăjesc apoi în grăsime multă foarte bine încinsă. Se servesc cu soteuri sau ca aperitive. Se presează cu degetele ca să se unească ambele părţi ale aluatului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful