You are on page 1of 14

1.

0 Sejarah Ping Pong PADA mulanya permainan pingpong merupakan satu kegiatan masa lapang yang digemari oleh penuntut-penuntut universiti di Britain. Corak atau bentuk pertama bagi permainan ini telah didaftarkan pada tahun 1891 oleh Charles Barter dari Gloucester-shire, dan lebih kurang pada masa yang sama James Gibb – salah seorang pelopor Persatuan Olahraga Amatur Britain – membawa balik bola mainan seluloid dari Amerika yang kemudiannya diperkenalkan sebagai alternatif kepada bola getah atau gabus yang digunakan pada masa itu. Tindakan ini membawa kejayaan serta-merta dan beberapa pengilang mula memasarkan peralatan di bawah satu rangkaian nama-nama seperti Gossima, Whiff Waff, Flim Flam dan Table Tennis.

Apabila raket yang kosong disaluti velum diperkenalkan, istilah pingpong pun dicipta. Ia diambil daripada bunyi ‘ping’ yang dihasilkan apabila bet bertembung dengan bola, dan ‘pong’ yang terhasil apabila ia melantun di atas meja. Dan sekali lagi James Gibb telah mencadangkan kepada pengilang John Jaque Ltd. Bahawa nama ini adalah sesuai untuk bet, bola dan jaring keluaran mereka.

Pada tahun 1902 seorang profesor pelawat Jepun telah membawa balik permainan ini ke Jepun dan memperkenalkannya kepada pelajar-pelajar universiti di sana.Vienna dan Budapest. Dengan ini benih untuk

perkembangan sukan ini telah tersemai dan ia kini telah mendapat sambutan hampir di semua negara dunia. Persatuan Pingpong (The Ping Pong Associatian) telah ditubuhkan.

Kejohanan Sedunia yang pertama telah diadakan di London pada tahun 1927. Pemenangnya ialah seorang berbangsa Hungary, iaitu Dr. Jacobi. Selain daripada Fred Perry dari England, memenangi pada tahun 1929, pemain-pemain Hungary boleh dikatakan telah menguasai permaian ini sepanjang tempoh tahun 1930-an. Pasukan mereka diketuai oleh pemain terkenal, Victor Barna, yang mana kemahiran dan inspirasi beliau telah banyak membantu membawa sukan ini ke tahap yang semakin mendapat perhatian serius masyarakat dunia. Pemain-pemain Eropah boleh dikatakan
1

Sebelum ini muuka pukulan yang diperbuat daripada getah berbintik nipis (pimpled rubber) telah banyak digunakan. Dalam tahun 1960-an. Para juara kini telah mengukuhkan gaya kepantasan dan putaran serangan yang laju (fast attacking speed and spin). Permainan ini telah mengalami satu perubahan besar pada tahun 1950-an dengan kemunculan sandwich atau span terbalik (inverted sponge) iaitu satu bahan baru untuk membuat muka pukulan bet. Sehingga pada masa itu putaran (spin) hanya memainkan peranan kecil dalam permainan yang dikuasai oleh corak pertahanan. negeri China muncul sebagai sebuah negara yang terhandal. Tetapi senjata-senjata baru ini yang diperkenalkan oleh orang-orang Jepun mempunyai keupayaan untuk menggerakkan bola ini dalam cara yang amat menakjubkan. Pasukan lelaki Jepun telah menjadi johan dunia dari tahun 1954 hingga 1959. ITTF sebagai badan pengawal (the rulling body) dengan cepat mengadakan peraturan untuk mengawal perkembangan baru ini kerana pada pandangan sesetengah pihak ia membekalkan kelebihan yang tidak adil kepada sesetengah pemain. Tetapi sifat permainan ini telah pu berubah. Kelebihan span dan getah sandwich adalah dalam kawalan dan ia kekal sedemikian sehingga kini. pemain Jepun telah menguasai dunia pingpong dengan corak permainan dan cara cekak pen (pen holder) yang mementingkan corak penyerang dan gerak kaki yang pantas. pemain-pemain Eropah menunjukkan kebolehan dan keyakinan mereka sekali lagi dan bertanding hebat dengan pemain-pemain Asia dalam beberapa pertandingan penting di seluruh dunia. 2 .telah menguasai menguasai dunia pingpong sehingga akhir tahun 1940-an menggunakan cara berjabat tangan untuk mementingkan corak pertahan lebih daripada menyerang. Pada tahun 1950-an. Dalam tahun 1970-an. Mereka menguasai dunia pingpong menerusi penggunaan corak laju dan lebih dekat kepada meja.

Dalam tahun 1980-an. Jepun dan Hong Kong masih mendahului pemain-pemain dari Sweden. 3 . Waldner. European Table Tennis Union. Chen Longcan. Arfican Table Tennis Federation. Pada tahun 1927 Persekutuan Pingpong Antarabangsa (ITTF = International Table Tennis Federation) yang ditubuhkan pada tahun itu hanya mempunyai 9 ahli sahaja. South American Table Tennis Confederation. Asian Table Tennis Union. Kemuncak daripada perkembangan ini ialah pengiktirafan yang diberi kepada permainan ini sebagai salah satu acara Sukan Olimpik dan ia mula dipertandingkan buat kali pertamanya dalam Sukan Olimpik di Seoul pada tahun 1988. Di samping itu ada pula empat persekutuan peringkat benua. 2. Menurut laporan. iaitu Recognised Continental Federation di bawah Naungan ITTF. 4. Chen Xinhua dan Yoo Nam Kyu dari Asia adalah pemain lalaki yang menguasai dunia pingpong. Hungary dan Rusia. pemain-pemain dari China. pemain-pemain Eropah dianggap lebih handal daripada pemain-pemain Asia. terutamanya pemain-pemain Sweden yang telah menewaskan pasukan China dalam perlawanan antara pasukan lelaki walaupun China masih menguasai negara-negara lain dalam bahagian wanita. liputan televisyen ke atas pertandingan akhir perseorangan lelaki telah menarik seramai dua billion penonton di seluruh dunia. Korea Selatan. Kini baik di Malaysia ataupun diperingkat antarabangsa kedudukan sukan ini semakin kukuh dan ia terus berkembang dari setahun ke setahun. Pearson dan Lindh. Korea Utara. Dalam bahagian wanita pula. Appelgren. Pemain-pemain perseorangan Eropah seperti Grubba. Persekutuan tersebut terdiri daripada: 1. Jiang Jialiang. ITTF mempunyai 145 persatuan di bawahnya. Tetapi pada tahun 1990. manakala Guo Yuehua. 3.

tidak akan wujud perasaan perkauman dalam permainan ini. Diharap juga dengan lebih ramai pemain bukan Cina bermain pingpong. Ini adalah satu langkah yang baik dan diharapkan lamakelamaan. Ini terbukti dengan aktiviti-aktiviti persatuan tersebut. Pada tahun 1974. pertandingan untuk kaum lain (bukan Cina) dimulakan. semua kaum telah kenal dengan permainan pingpong dan ramai penduduk negara ini bermainannya sebagai rekreasi ringan. Persatuan Pingpong Malaysia juga menjadi pengasas Asian Table Tennis Union pada tahun 1972 dan sejak itu Malaysia telah memainkan peranan penting dalam perkembangan pingpong di benua Asia. dan sehingga 1982. satu pasukan yang terdiri daripada tiga orang pemain lelaki telah pada kali pertamanya menyertai Kejohanan Pingpong Dunia di Nagoya.2. sebuah persatuan pingpong ditubuhkan dan persatuan ini dirasmikan pada tahun 1958 dan dikenali sebagai Persatuan Pingpong Malaya. Dalam Kejohanan Pingpong Dunia ke-32 yang diadakan pada tahun 1973 di Yugoslavia. Sehingga tahun 1974. Persatuan Pingpong Malaya (TTAM) pula ditubuhkan dan selepas itu perkembangan pingpong di negara kita dipesatkan. Pada tahun 1964. permilihan pemain untuk pasukan negara kita akan deperluaskan dan bakat-bakat baru dapat dicungkilkan. Malaysia pernah menjadi pengerusi dan jawatankuasa teknik untuk mengelolakan Kejohanan Pingpong 4 . Pada tahun 1972. boleh dikatakan semua yang terlibat dalam pertandingan antara negeri-negeri Malaysia adalah daripada keturunan Cina.0 Sejarah Di Malaysia Pada tahun 1952. Di samping itu. Pada tahun 1982. Jepun dan kita telah mencapai tempat ke-25 daripada 39 pasukan yang mengambil bahagian. Pada masa sekarang. pertandingan bukan Cina ditukar menjadi pertandinga perpaduan di mana pemain-pemain Cina yang belum pernah mewakili negeri dibenarkan bertandingan. Persatuan ini telah melaksanakan banyak kegiatan dalam negeri mahupun di luar negeri. Di kalangan negara-negara Asean pula. Malaysia telah mencapai tempat ke-18 daripada 52 negara dalam bahagian lelaki dan tempat ke-19 daripada 40 buah negara yang mengambil bahagian dalam bahgian wanita.

Permainan pingpong memerlukan sebuah meja. TTAM juga berhasrat untuk mencari lebih ramai bakat lagi dari rakyat negara yang terdiri daripada berbilang kaum. Malaysia tekah menghantar beberapa pemain muda ke laur negeri seperti Jepun dan ke Korea Selatan untuk mendapat untuk mendapat latihan intensif. iaitu Datuk Michael Chen telah dilantik sebagai ahli Majlis ITTF. sebiji bola pingpong. setiap peralatan haruslah disediakan dengan teliti dan teratur. telah dilantik sebagai ahli Majlis ITTF. seorang wakil dari Malaysia. Kini TTAM mempunyai 15 ahli gabungan termasuk 14 negeri dan Majlis Sukan Angkatan Tentera Malaysia. 3. Pingpong dapat dimainkan sama ada di dalam ataupun di luar dewan kerana ia hanya memerlukan sedikti sahaja ruang dan tidak memerlukan penyelenggaraan yang tinggi. ke-5 (1984) dan ke-12 (1991) dengan jelasnya membuktikan bahawa Malaysia mempunyai kebolehan taknikal yang tinggi. buat kali pertamanya. sebuah badan sukan pingpong tertinggi di dunia. dua buah bet (bagi permainan secara individu). iaitu Encik Yap Yong Yih.0 Peralatan Sebelum memulakan permainan pingpong. Oleh yang demikian. Pada tahun 1983 pula. Kepercayaan yang diberikan oleh ITTF kepada Malaysia untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia ke-2 (1981). seorang lagi rakyat Malaysia. Selain itu. keahliannya adalah lebih daripada 20 000 orang. 5 . Sejak tahun 1980.Belia Asean. TTAM telah menghasilkan 35 orang pengadil bertaraf antarabangsa dan 400 orang pengadil kebangsaan yang menjalankan tugas mereka di persatuan masing-masing dan juga di pertandingan kebangsaan. Persattuan Pingpong Malaysia berjaya memainkan peranan aktif dalam sukan pingpong dunia. Pada tahun 1979.

6 . kedua-dua permukaan meja itu dibahagi kepada 2 bahagian yang sama oleh garisan tengah yang tebalnya 3 mm dan selari dengan garisan tepi meja. berukuran 2. Permukaan meja boleh diperbuat dari pelbagai bahan tetapi mestilah memberi lantunan (bounce) bole lebih kurang 23 cm tinggi apabila bola dijatuhkan dari ketinggian 30 cm.56 m lebar dan tingginya dari lantai ialah 76 cm.Meja Meja pingpong mestilah berbentuk segiempat tepat. Untuk permainan beregu.74 m panjang dan 1. Permukaan meja dibahagi kepada dua bahagian yang sama oleh satu jaring yang selari dengan kedua -dua garisan permukaan meja. Permukaan meja mestilah berwarna gelap dan pudar keseluruhannya dengan satu garisan putih yang tebalnya 2 cm di setiap empat s isi meja itu.

83 m dengan 1. Bola pingpong dig red kepada satu bintang sehingga tiga bintang. masing -masing untuk latihan dan pertandingan.Bola Bola pingpong mestilah berdiameter 38 mm dan berat 2. Bola pingpong boleh diperbuat daripada seluloid atau bahan plastik yang sama dan berwarna putih atau kuning yang pudar. Bola pingpong mudah diperolehi dan harganya tidaklah mahal. Tinggi jaring adalah 15.25 cm di atas permukaan.25 panjang di luar setiap garisan tepi. dan sering disebut gabungan jaring (net assembly). Panjang jaring ialah 1.525 di atas meja dan 15. 7 . Jaring Jaring untuk permainan pingpong terdiri dari jaring dan peralatan untuk memasangnya ke meja pingpong.5 gram.

semua getah yang digunakan mestilah mempunyai logo ITTF. semakin cepat bola memantul (rebo und) daripada bet.Bet Untuk pertandingan. Secara am. semakin tebal dan keras lapisan span.Getah yang digemari ramai ialah getah yang terbalik (reverse) yang boleh mengubah sifat-sifat kelajuan dan putaran bola secara meluas. 8 . Di bawah undang-undang pingpong. tebal keseluruhan getah dan span tidak boleh melebihi 4 mm.

0 Undang-undang Asas 1. 4.0 Meja 1. Arena permainan pingpong berubah -ubah bergantung kepada keadaan pertandingan atau perlawanan dan pihak penganjur.525m lebar dan kedudukannya hendaklah 76cm daripada lantai mendatar.1 Permukaan meja yang disebut permukaan permainan. di dala m bilik. Tetapi dalam pertandingan antarabangsa. dan 4 meter tinggi untuk satu-satu gelanggang. tepi jalan. 9 . 1. 1. 7 meter lebar.74m panjang dan 1. seperti di kaki lima. di dewan dan sebagainya. hendaklah berbentuk segiempat tepat dengan ukuran 2.2 Permukaan permainan adalah termasuk sempadan permukaan atas tetapi tidak termasuk bahagian tepi mija di bawah paras permukaan permainan. arena ini tidak boleh kurang dari 14 meter panjang.Kawasan (Arena) Permainan Permainan pingpong boleh dijalankan di mana -mana tempat yang berdaftar.3 Permukaan permainan boleh diperbuat daripada sebarang bahan yang dapat menghasilkan lantunan purata setinggi 23cm apabila bola piawai dijatuhkan dari ketinggian 30cm ke atasnya.

setiap tiang tegak ini berada pada jarak 15.4 Permukaan permainan hendaklah berwarna gelap dan pudar keseluruhannya.25cm. 2.1 Gabungan jaring hendaklah terdiri daripada jaring. 10 .2 Jaring hendaklah digantungkan pada seutaas tali yang diikat pada hujung tiang menegak setinggi 15. 1. hendaklah rapat kepada permukaan permainan dan hujung jaring haruslsh berdekatan dengan tiang tegak.25cm atas permukaan permainan 2. setiap gelanggang hendaklah dibahagikan kepada dua bahagian yang sama saiznya antara bahagian tepi dan kanan oleh garisan tengah yang lebarnya 3mm selari dengan garisan tepi. iaitu sepanjang 2.3 Bahagian atas jaring. keseluruhan panjangnya.6 Untuk permaninan bergu. dan hendaklah berterusan dari satu tepi dengan tepi yang lain. 2. tetapi dilitupi oleh garisan putih setebal 2cm di bahagian tepi dan belakang permukaan.1.74m panjang dan 1. garisan tengah ini dikira sebagai sebahagian daripada kanan gelanggang. tepang dan tiang penyokong yang tegak.4 Bahagian bawah jaring.0 Gabungan Jaring 2.5 Permukaan permainan hendaklah dibahagikan kepada dua bahagian yang sama saiznya oleh sebuah jaring tegak selari dengan garisan belakang ke permukaan permainan.525m lebar permukaan permainan. 2.25cm di luar garisan tepi meja. hendaklah 15. keseluruhan panjangnya. 1.

4.3. kecuali bahagian terdekat dengan pemegang untuk mencengkam jari boleh dibiarkan kosong tanpa pelapik. tetapi tidakl melebihi 7.5 Permukaan atau sebarang lapisan pada permukaan atau sebarang bahan pelapik hendaklah sempurna dan sama tebal keseluruhannya. atau kertas mampat.0 Bola 3. 4. mana yang lebih kecil 4.1 Bola hendaklah berbentuk bulat dengan 38mm diameter. 4.3 Muka bet yang digunakan untuk memukul bola boleh ditutupi sama ada dengan getah berbintik biasa keluar dengan tebalnya tidak melebihi 2mm termasuk penahannya. 4.3 Bola hendaklah diperbuat daripada seluloid atau bahan pastik dan berwarna putih atau kuning dan pudar.5 peratus daripada keseluruhan tebal atau 0.2 Sekurang-kurangnya 85 peratus daripada bahagian pemukul bet hendaklah diperbuat daripada kayu asli. 3.6 Permukaan bahan pelapik pada permukaan bet atau pada tepi permukaan jika dibiarkan tanpa pelapik.5g 3. bentuk atau berat tetapi bahagian pemukulnya hendaklah leper dan keras. hendaklah berwarna 11 . atau getah dibaluti bintik-bintik ke dalam atau eluar dengan tebal termasuk getah penahan tidak melebihi 4mm.35mm.1 Raket atau bet dibenarkan dalam sebarang saiz. fiber gelas. manakala lapisan yang dilekatkan pada bahagian ini hendaklah daripada bahan-bahan fiber seperti fiber karbon. 4.2 Beraat bola hendaklah 2.0 Raket atau Bet 4.4 Bahan penutup boleh menutup sehingga keseluruhan permukaan bet tetapi tidak melebihinya.

1 Bola terkena sebarang benda melainkan permukaan pemain.0 Let 7.2 Dalam permainan bergu. menyentuhnya. 5. 12 . Selepas itu. bola.1.1 Dalam permainan perseorangan. Seterusnya pembuat servis dan penerima akan bergilir-gilir membuat pukulan yang baik.1 Bola dikira masih dalam permainan dari ketika terakhir ia dipegang sebelum dilambungkan dalam servis sehingga: 6. pembuat servis mula-mula membuat satu servis yang baik.gelap eseluruhannya. semasa melintasi atau mengelilingi gabingan jaring. 6.1 Jika dalam servis.0 Dalam Permainan 6.1.1 Rali akan diumumkan sebagai satu let. 5. setiap pemain akan membuat pukulan kembali mengikut giliran yang telah ditetapkan.2 Rali itu dianggap sebagai let atau mata. seterusnya pasangan pembuat servis akan membuat hantaran kembali yang baik dan kemudian pasangan penerima akan membuat pukulan kembali yang baik. penerima akan mengembalikan pukulan yang baik. sebarang pengubahsuaian (trimming) pada bahagian tepi permukaan hendaklah berwarna gelap dna tidak putih. bet/raket dalam tangan atau tangan bet/raket di bawah pergelangan tangan. gabungan jaring.0 Aturan Bermain 5. ataupun 6.1. pembuat servis mula-mula membuat servis yang baik. dan penerima akan membuat satu pukulan balik yang baik. 7. 7. dengan syarat servis itu adalah baik atau bola itu adalah di voli atau dihalang oleh penerima atau pasangannya.

7.2 Jika servis dimulakan sebelum penerima atau pasangan penerima bersedia dan dengan syarat bahawa tidak seorang pun dari pihak pemukul memukul bola itu. atau sebarang benda yang dipakainya menggerakkan permukaan permainan 9.4 Jika bola meyentuh gelanggangnya dua kali berturutturut.1.1.1. seorang pemain akan kehilangan satu mata.1. 8.1 Jika ia gagal membuat satu servis yang baik. 8.0 Perlawanan 10.3 Jika kegagalan membuat servis yang baik atau pukulan kembali yang baik akibat dari gangguan di luar kawalan pemain itu. 8.1.2 Jika ia gagal membuat pukulan kembali dengan baik.1. 8. 8.1 Satu perlawanan (best of terdiri 3 daripada atau dua tiga pemainan permainan kemenangan games kemenangan (best of 5 games) 13 .0 Mata 8. Jika demikian permainan itu akan dimenangi oleh seorang pemain atau pasangan yang pertama sekali mendapat 2 mata berturutturut lebih daripada pemain atau pasangan lawan.0 Permainan 9.1 Satu satu permainan akan dimenangi oleh seorang pemain atau pasangan yang pertama sekali mendapat 21 mata.1.5 Jika ii.7. melainkan kedua-dua pemain atau pasanagan mendapat 20 mata. 10.3 Jika ia memukul bola dua kali berturut-turut 8.1 Kecuali sesuatu rali adalah satu let.

2 Permainan akan diteruskan sepanjang satu perlawanan keuali.10. masa rehat yang tidak lebih daripada 2 minit antara permainan berturutturut. seorang pemain diminta sebagai berhak. 14 .