You are on page 1of 19

Nr. …….. / ………………………….

EVALUAREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE ŞI ÎMBOLNAVIRE PROFESIONALĂ PENTRU LOCUL DE MUNCĂ BUCĂTAR / AJUTOR BUCĂTAR PROCESUL DE MUNCĂ Procesul de muncă constă în prepararea alimentelor în bucătărie, aprovizionare cu marfă, depozitarea acesteia, curăţenia la locul de muncă. ELEMENTELE COMPONENTE ALE SISTEMULUI DE MUNCĂ EVALUAT a) Mijloace de producţie: maşină de gătit cu plită; maşină de gătit tip aragaz cu cuptor; oale sub presiune; cuptor cu microunde; fripteuză; robot universal pentru bucătării şi cofetării; maşina electrică de tocat carne; maşina de tăiat mezeluri sau pâine; mixer fix pentru maioneze şi creme; aparate de bucătărie acţionate electric; utilaje frigorifice; cuţite, satâre, tacâmuri, polonice, oale, cratiţe, capace etc.; masă de lucru; dulapuri pentru vase, unelte şi scule; rasteluri; spaţii de lucru; căi de circulaţie şi acces; scări; spaţii igienico-sanitare şi sociale; alimente (carne, conserve, legume, fructe, ulei, oţet, făină, sare, zahăr, orez etc.); produse de întreţinere şi curăţenie; consumabile; curent electric 220V; agent termic sub presiune; apă curentă, canalizare; butelie aragaz; lemne esenţă tare. b) Mediul de muncă spaţii închise (temperatură, umiditate, presiunea şi curenţii de aer) în parametrii spaţiului închis şi încălzit; zgomot sub 87 dB (zgomot de fond şi zgomot datorat sarcinii de muncă); iluminat general şi local natural, artificial sau mixt în parametri normali; emisii de gaze (naturale şi monoxid de carbon); radiaţii electromagnetice în condiţiile utilizării cuptorului cu microunde; calamităţi naturale: trăsnet, inundaţii, cutremur etc. c) Sarcina de muncă

1

LISTA DE IDENTIFICARE A FACTORILOR DE RISC DE ACCIDENTARE ŞI ÎMBOLNĂVIRE PROFESIONALĂ 2 . transferarea alimentelor rămase în magazie sau în utilajele frigorifice. a produselor alimentare existente). fierbere. respectarea instrucţiunilor şi procedurilor de lucru.- prezentarea la program şi pregătirea executantului prin îmbrăcarea echipamentului individual de protecţie şi îmbrăcămintea de lucru. executarea sarcinilor de muncă primite specifice postului (dezgheţare. aprovizionarea cu alimentele necesare. prăjire . curăţenie în punctele de lucru. îndeplinirea sarcinilor de muncă se efectuează cu: respectarea planului de operaţii.. respectarea prevederilor din regulamentul de organizare al unităţii. instruirea cu precizarea sarcinilor de serviciu pentru ziua respectivă. dezechiparea executantului de echipamentul individual de protecţie şi îmbrăcămintea de lucru.. respectarea prevederilor privind securitatea şi sănătatea în muncă. tocare. tranşare.

riscuri determinate de manevre greşite datorate unei insuficiente adaptări a maşinii la caracteristicile şi abilităţile umane 1.1.1. 1. Mişcări funcţionale ale echipamentelor de muncă .) .risc de retezare . vânt etc.risc de agăţare. Deplasări sub efectul gravitaţiei de obiecte : .2.risc de rulare pe roţi .riscuri determinate de mişcări de fluide .riscuri determinate de stabilitatea echipamentelor şi materialelor .riscuri determinate de alte influenţe din exterior (gravitaţie.Nr.3.1. DENUMIREA FACTORILOR DE RISC DA / NU MIJLOACE DE PRODUCŢIE De natură mecanică 1.riscuri determinate de repornirea sursei de energie după întrerupere .1. Autodeclanşări sau autoblocări contraindicate ale mişcărilor funcţionale ale echipamentelor de muncă sau ale fluidelor : .riscuri determinate de deplasări ale mijloacelor de transport în mişcare . apucare . Mişcări periculoase: 1.riscuri determinate de rezistenţa mecanică inadecvată 1.1.riscuri determinate de erori de software .risc de impact .riscuri determinate de organe de maşini în mişcare neprotejate .risc de rostogolire .risc de prindere şi/sau antrenare . A.risc de strivire .risc de alunecare . crt.riscuri determinate de influenţa din exterior asupra echipamentului electric .risc de răsturnare 3 X X X X X X X X X X .riscuri determinate de funcţionarea defectuoasă a sistemului de comandă .riscuri determinate de poziţia relativă .

Recipiente sub presiune sau vid : .alte leziuni prin contact cu obiecte sau materiale cu temperatura ridicată 2.1. Vibraţii excesive ale echipamentelor tehnice : .risc de cădere de la înălţime .riscuri determinate de mişcări de recul .arsuri prin contact cu obiecte sau materiale cu temperatura ridicată .2.risc de deversare .riscuri determinate de utilizarea uneltelor de mână vibratorii .risc de cădere liberă de materiale . Temperatura ridicată a obiectelor sau suprafeţelor : .alte leziuni prin contact cu obiecte sau materiale cu temperatura scăzută 4 X X X X X X X .risc de proiectare de corpuri sau particule .riscuri determinate de şocuri excesive la oprire sau pornire .riscuri determinate de suprafeţe adezive 1.risc de deviere de la traiectoria normală . Suprafeţe sau contururi periculoase .riscuri determinate de suprafeţe tăioase .3.degerături prin contact cu obiecte sau materiale cu temperatura scăzută . Deplasări sub efectul propulsiei : .riscuri determinate de mişcări de balans .1.risc de scurgere liberă de fluide . prăbuşire .riscuri determinate de suprafeţe înţepătoare .risc de cădere de la acelaşi nivel .risc de scufundare 1.opărire prin contact cu obiecte sau materiale cu temperatura ridicată .risc de surpare.risc de injecţie .4.riscuri determinate de suprafeţe alunecoase .4.2.riscuri determinate de jeturi sau erupţii 1. Temperatura coborâtă a obiectelor sau suprafeţelor .riscuri determinate de vibraţiile transmise în tot corpul De natură termică 2.riscuri determinate de suprafeţe abrazive .risc de împroşcare cu lichid sau abur sub presiune 1.2. .risc de explozie .

flame : . Alte categorii de expuneri : .afecţiuni ale gâtului cauzate de munca în mediu cu temperaturi scăzute De natură electrică 3.risc determinat de contact cutanat accidental 4. 3.risc determinat de stropire accidentală .risc determinat de apropierea de elemente conducătoare de electricitate racordate la tensiuni mari (periculoase) .riscuri determinate de atingerea indirectă (instalaţii.afecţiuni ale gâtului cauzate de munca în mediu supraîncălzit .risc determinat de incendii X 2.2.3.risc determinat de formarea de atmosferă inflamabilă X 5 . Flăcări.1. 4.riscuri determinate de atingerea directă (instalaţii. Substanţe toxice: .risc determinat de ingestie accidentală .2.risc determinat de tensiune de pas periculoasă .risc determinat de contact cutanat accidental 4.risc determinat de expunerea la radiaţii emise de surse de X căldură . Substanţe inflamabile şi/sau corozive .riscuri determinate de expunerea la concentraţii sub valoarea CMA . Curentul electric: .risc determinat de contactul cu flăcări X .1.2.risc determinat de explozii X . Substanţe caustice / corozive .4.risc determinat de fenomene electrostatice .risc determinat de încărcare electrostatică/potenţial electrostatic . X posibilităţi) .risc determinat de ingestie accidentală . X posibilităţi) . Fenomene complementare: .riscuri determinate de scurtcircuite De natură chimică (pericol la contact sau manipulare) 4.risc determinat de electricitate atmosferică(lipsă protecţie paratonerie) 3.riscuri determinate de expunerea la concentraţii peste valoarea CMA .risc determinat de radiaţii termice sau alte fenomene (aruncarea unor particule topite) .3.

risc determinat de contact cutanat accidental De natură biologică (pericol la contact sau manipulare): 5.risc determinat de descompunerea acestor substanţe 4. Curenţi de aer: . . B.5.2.risc determinat de culturi de viruşi . Culturi sau preparate cu microorganisme: . Temperatura aerului: . mutagene sau cancerigene: .risc determinat de culturi de protozoare 5.5.risc determinat de expunerea la concentraţii sub valoarea CMA . 1.risc determinat de expunerea la concentraţii sub valoarea CMA .risc determinat de formarea de atmosferă explozivă .risc determinat de expunerea la temperatură scăzută 1.risc determinat de culturi de spirochete .4.risc determinat de expunerea la presiune ridicată .3.risc determinat de contact cutanat accidental 4.risc determinat de expunerea la temperatură ridicată .1.risc determinat de ingerare accidentală 5. Presiunea aerului: .risc determinat de ingerare accidentală .risc determinat de expunerea în apropierea animalelor MEDIUL DE MUNCĂ De natură fizică 1. Plante periculoase (ciuperci otravitoare): .risc determinat de culturi de richeti .risc determinat de expunere la curenţi de aer 1. Umiditatea aerului: .risc determinat de expunerea la presiune scăzută 6 X X X X X X X X .risc determinat de culturi de ciuperci .4.risc determinat de ingestie accidentală .risc determinat de expunerea la umiditate ridicată . Animale periculoase .3.2.1.risc determinat de culturi de bacterii .risc determinat de expunerea la concentraţii peste valoarea CMA . Substanţe sensibilizante. Substanţe nocive sau iritante .risc determinat de expunerea la umiditate scăzută 1.risc determinat de expunerea la concentraţii peste valoarea CMA .

risc determinat de expunere la microunde .risc determinat de expunere la potenţial electrostatic Calamităţi sau fenomene naturale: .risc determinat de expunere la unde de radiofrecvenţă .risc determinat de expunere la radiaţii beta .1.risc determinat de expunere la radiaţii roentgen si gamma Potenţial electrostatic: . 1.11.risc determinat de intemperii (caniculă. .risc determinat de prăbuşiri de arbori .risc determinat de expunere la iluminat pulsator Radiaţii: Radiaţii electromagnetice: .risc determinat de aeroionizare Suprapresiune în adâncimea apelor: .11.6.risc determinat de expunere la iluminat strălucitor . viscol.risc determinat de prăbuşiri de roci .risc determinat de expunere la suprapresiune Zgomot: .risc determinat de expunere la radiaţii de frecveţă medie .9.risc determinat de expunere la radiaţii de frecveţă înaltă .7.risc determinat de expunere la radiaţii laser Radiaţii ionizare: X X X 1.risc determinat de alunecări.risc determinat de expunere la radiaţii de frecvenţă joasă . polei) . 1. prăbuşiri de teren . grindină.risc determinat de avalanşe .10.12.risc determinat de seisme X 7 . 1. vânt. 1.8. 1. 1. 1.13.risc determinat de expunere la radiaţii infraroşii .risc determinat de inundaţii X . 2 1.risc determinat de expunere la vibraţii Iluminat: .11.risc determinat de expunere la radiaţii alfa .risc determinat de expunere la radiaţii ultraviolete . 1 Aeroionizarea aerului: .risc determinat de expunere la zgomot Ultrasunete: .risc determinat de expunere la ultrasunete Vibraţii: . supări. ceaţă.risc determinat de expunere la iluminat scăzut . ploi torenţiale.risc determinat de trasnet .5. ger. 1.

risc determinat de nerespectarea prevederilor de securitate şi sănătate în muncă. pulberi. Pericol de inhalare . C. fibre. X ferestrelor locului de muncă .risc determinat de manipularea greşită a uşilor.15. ceţuri .risc determinat de inhalare de gaze.1. reguli.risc determinat de mediul de muncă aerian SARCINA DE MUNCĂ De conţinutul necorespunzător al sarcinii de muncă în raport cu cerinţele de securitate 1.1. fibre.risc determinat de repartizarea sarcinii de muncă unor lucrători cu pregătire profesională sau stare psiho-fizică necorespunzătoare.risc determinat de mediul de muncă subacvatic . inflamabile sau explozive De natură biologică 3. pulberi.risc determinat de inhalare de spirochete .risc determinat de inhalare de viruşi .risc determinat de inhalare de protozoare Caracterul special al mediului de muncă: .risc determinat de mediul de muncă mlăştinos .risc determinat de mediul de muncă acvatic . . De natură chimică 2.risc determinat de inhalare de gaze. 3. 2. sertare) .risc determinat de manipularea greşită a dulapurilor.risc determinat de neinstruirea sau instruirea sumară a lucrătorului. aerosoli. 4. caustice.risc determinat de menţinerea în funcţiune a unor 8 X X X X X . ferestre.risc determinat de inhalare de ciuperci . 1.1. 1. Operaţii. fumuri. Pulberi pneumoconiogene: .1. ceţuri toxice.risc determinat de conţinutul necorespunzător al sarcinii de muncă care nu respectă planul de operaţii .14.risc determinat de mediul de muncă subteran . vapori. Microorganisme în suspensie în aer: . fumuri. . procedee greşite .risc determinat de expunere la pulberi pneumoconigene Elementele construcţiei şi dotărilor (uşi. X birourilor etc.risc determinat de inhalare de bacterii . .risc determinat de inhalare de richeti . vapori. aerosoli.

risc determinat de suprasolicitarea fizică (efort static) a X lucrătorului.risc determinat de efectuarea greşită a unor operaţii sau X reacţii neadecvate .2.3.risc determinat de supradimensionarea sarcinii de muncă X .risc determinat de operaţii repetitive de ciclu scurt sau extrem de complex. 1.risc determinat de nerespectarea succesiunii operaţiilor conform fişei tehnologice.risc determinat de succesiunea greşită a operaţiilor de lucru De solicitări psiho-fizice: 2.risc determinat de suprasolicitarea fizică (efort dinamic) a X lucrătorului .2. Metode de muncă necorespunzătoare: . Absenţa unor operaţii: . 9 .risc determinat de absenţa unor operaţii. .risc determinat de luarea deciziilor în timp scurt.risc determinat de efectuarea de comenzi. Nesincronizări de operaţii: .risc determinat de poziţii de lucru forţate şi/sau vicioase.2. Executarea defectuoasă de operaţii: . . 2.1. 1. X reglaje.risc determinat de punerea în funcţiune a echipamentelor X de muncă din neatenţia lucrătorului. D. .2. . . fixări. manevre.risc determinat de ritmul de muncă mare. asamblări greşite .1. .risc determinat de întârzierea efectuării unor operaţii de lucru. Solicitare psihică: . 1. poziţionări. EXECUTANT Acţiuni greşite: 1.risc determinat de devansări în efectuarea unor operaţii de lucru 1. 1.3.risc determinat de monotonia muncii. . Solicitare fizică: . echipamente de muncă şi dotări necorespunzătoare din punct de vedere tehnic.risc determinat de utilizarea necorespunzătoare a mijloacelor de protecţie de la locul de muncă. Efectuarea de operaţii neprevăzute prin sarcina de muncă: . atenţie şi precizie a mişcărilor etc.risc determinat de utilizarea necorespunzătoare a echipamentului individual de protecţie.

împroşcare cu jet lichid (agent termic) în urma defecţiunilor de la instalaţia de apă sau de încălzire sub presiune.risc determinat de căderea lucrătorului de la acelaşi nivel prin dezechilibrare. F2 prinderea. acoperite cu grăsimi.). cu apă etc. răsturnarea materialelor stivuite în echilibru instabil cu lovirea executantului F8 contactul executantului cu obiecte sau suprafeţe cu temperatura ridicată.risc determinat de deplasarea sau staţionarea lucrătorului în zone periculoase.risc determinat de alimentarea sau oprirea alimentării cu energie (curent electric.) F5 . înţeparea executantului în timpul utilizării uneltelor.tăierea. mobilier etc.) din dotarea spaţiului de lucru F3 .risc determinat de căderea lucrătorului prin păşirea în gol. . . neprevăzute în sarcina de muncă. fluide energetice etc. F4 . ulei. .risc determinat de căderea lucrătorului de la înălţime.cădere liberă sub efect gravitaţional de unelte. consumatoare de gaze naturale) 10 . Omisiuni . F6 expunerea personalului la suprafeţe alunecoase. materiale grele în timpul manipulării lor (vase încărcate cu alimente. ferestre. . . F9 expunerea personalului la flacărăr deschisă (la utilizarea maşinii de gătit tip aragaz.risc determinat de întreruperea funcţionării echipamentelor de muncă. lovirea sau strivirea personalului aflat în deplasare pe jos. sculelor. lovirea personalului de elementele constructive (uşi. .risc determinat de neutilizarea mijloacelor de protecţie. .2. rezultate din procesul tehnologic. F7 rostogolirea. X X X X X X LISTA DE MANIFESTARE A FACTORILOR DE RISC F1 prinderea. .risc determinat de punerea în funcţiune a altor echipamente de muncă din proprie iniţiativă.risc determinat de prezentarea la lucru în stare psihofizică necorespunzătoare.risc determinat de neutilizarea echipamentului individual de protecţie. în mijloacele auto sau în staţionare de mijloacele auto sau de transport aflate în mişcare în incinta sau în afara unităţii.risc determinat de omiterea efectuării unor operaţii . . împiedicare. a maşinii de tăiat mezeluri. a maşinii de tocat. alunecare.

F25 repartizarea sarcinii de muncă executantului fără a fi instruit sau cu o instruire sumară. aparate de bucătărie electrice). aprinderea grăsimilor din oale etc. F21 expunerea personalului la radiaţii electromagnetice (de la cuptorul cu microunde. 11 . F30 supradimensionarea sarcinii de muncă prin prelungirea programului de lucru. F29 stres datorat organizării neadecvate a muncii şi repartizarea neadecvată a sarcinilor de muncă. F22 calamităţi naturale. F12 expunerea personalului prin atingere indirectă la curentul electric din instalaţiile electrice datorită defecţiunilor la instalaţia de împământare şi legare la nulul de protecţie. F27 tolerarea pe cale ierarhică a nerespectării de către executant a prevederilor de securitate şi sănătate în muncă. F34 căderea personalului de la acelaşi nivel prin dezechilibrare. al medicamentelor. alunecare. F35 prezentarea la lucru a executantului în stare psiho-fizică necorespunzătoare (sub influenţa alcoolului. F13 expunerea personalului la scurgeri de gaze naturale (posibilitatea formării de atmosferă inflamabilă sau explozivă.F10 expunerea executantului la împroşcare cu abur de la oală sub presiune. F11 expunerea personalului prin atingere directă a unor instalaţii electrice defecte sau conductori de alimentare cu izolaţie defectă. aprinderea focului la maşina de gătit). CT). F18 expunerea personalului la curenţi de aer. F14 expunerea la substanţe iritante care intră în contact cutanat cu executantul la utilizarea lor pentru întreţinerea curăţeniei la locul de muncă şi a vaselor (uneltelor de lucru). F24 repartizarea sarcinii de muncă executantului aflat în stare psiho-fizică necorespunzătoare. F17 expunerea personalului la temperaturi ale aerului ridicate. F32 efectuarea greşită de către executant a unor operaţii sau faze de lucru (umplerea oalei sub presiune peste valoarea admisă. F26 menţinerea în funcţiune a unor echipamente de muncă şi dotări necorespunzătoare tehnic. F15 expunerea la microorganisme care se depozitează în spaţiile socio-sanitare. fripteuză. F23 inhalare de gaze are şi a aburilor în timpul preparării hranei datorită nefuncţionării hotei. care intră în contact cutanat sau ingestia lor de către executant. spaţii de gătit) F20 expunerea personalului la zgomot sub limita maximă admisă datorită funcţionării aparatelor şi echipamentelor de muncă utilizate în bucătărie.) F37 neutilizarea de către personal a echipamentelor de protecţie şi lucru. F33 deplasarea sau staţionarea în zone periculoase (zona de manevra a mijloacelor de transport. F19 expunerea personalului la un iluminat necorespunzător datorită multiplelor spaţii de lucru (spaţii de depozitare a alimentelor. împiedicare. F31 expunerea personalului la suprasolicitări fizice (efort fizic şi dinamic). F16 agresarea executantului în incintă sau în afara unităţii de către animale periculoase. oboseală etc. F28 repartizarea executantului a unei alte sarcini de muncă.) F36 reacţii neadecvate în situaţii periculoase (scurgeri de ulei fierbinte.

12 .

lovirea sau strivirea personalului aflat în deplasare pe jos.C Prod Com Vulturul SRL Secţia: Restaurant Postul de muncă: Bucătar / Ajutor bucătar Componen Factori de risc ţa identificaţi sistemului de muncă 0 1 FIŞA DE EVALUARE A LOCULUI DE MUNCĂ Număr de persoane expuse = 5 Durata expunerii : 8 h / schimb Nivel de risc global = 2.4. ulei. F. acoperite cu grăsimi. consumatoare de gaze naturale) Consecinţ a 3 DECES Clasa de gravitate 4 7 Clasa de probabilitat e 5 2 Nivel de risc 6 4 ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 45-180 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile 2 2 2 2 3 2 2 2 2 5 4 2 4 4 4 4 2 3 2 2 3 2 2 2 MIJLOACE DE PRODUCŢIE FACTORI DE RISC MECANIC FACTORI DE RISC TERMIC .3. în mijloacele auto sau în staţionare de mijloacele auto sau de transport aflate în mişcare în incinta sau în afara unităţii. Împroşcare cu jet lichid (agent termic) în urma defecţiunilor de la instalaţia de apă sau de încălzire sub presiune.6. răsturnarea materialelor stivuite în echilibru instabil cu lovirea executantului. ferestre. sculelor.5. a maşinii de tăiat mezeluri. Rostogolirea.1. Expunerea personalului la suprafeţe alunecoase.2.) din dotarea spaţiului de lucru F. F. mobilier etc.90 Evaluator : Enache Gheorghe Forma concretă de manifestare a factorilor de risc (descriere. materiale grele în timpul manipulării lor (vase încărcate cu alimente. Expunerea personalului la flacără utilizarea maşinii de gătit tip aragaz. Prinderea. F. lovirea personalului de elementele constructive (uşi. rezultate din procesul tehnologic. F. a maşinii de tocat.) F. Prinderea. F. Tăierea.7. parametri) 2 F. înţeparea executantului în timpul utilizării uneltelor. Cădere liberă sub efect gravitaţional de unelte.Unitatea: S. cu apă etc.8. 13 deschisă (la F.9. Contactul executantului cu obiecte sau suprafeţe cu temperatura ridicată.

F.24. F. Expunerea personalului la radiaţii electromagnetice (de la cuptorul cu microunde.30. Expunerea personalului la zgomot sub limita maximă admisă datorită funcţionării aparatelor şi echipamentelor de muncă utilizate în bucătărie. spaţii de gătit) F.26.22. fripteuză. F.FACTORI DE RISC CHIMIC SARCINA DE MUNCĂ DE CONŢINUT SOLICITĂRI PSIHO-FIZICE EXECUTANT ACŢIUNI GREŞITE F. Tolerarea pe cale ierarhică a nerespectării de către executant a prevederilor de securitate şi sănătate în muncă. aparate de bucătărie electrice).32.28. Repartizarea sarcinii de muncă executantului fără a fi instruit sau cu o instruire sumară. F.29.25. F.19. Expunerea personalului la un iluminat necorespunzător datorită multiplelor spaţii de lucru (spaţii de depozitare a alimentelor.31. Supradimensionarea sarcinii de muncă prin prelungirea programului de lucru. F. Menţinerea în funcţiune a unor echipamente de muncă şi dotări necorespunzătoare tehnic.20. Repartizarea sarcinii de muncă executantului aflat în stare psiho-fizică necorespunzătoare.27. F. Efectuarea greşită de către executant a unor operaţii sau faze de lucru (umplerea oalei sub presiune peste valoarea admisă.III ITM 45-180 zile DECES ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 45-180 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile DECES 2 3 2 2 2 7 3 4 3 7 2 2 3 2 2 7 5 5 1 5 2 2 2 3 4 4 6 5 1 3 3 3 4 3 2 4 2 2 3 3 3 3 . F. F. Expunerea personalului la suprasolicitări fizice (efort fizic şi dinamic). GR.21. Repartizarea executantului a unei alte sarcini de muncă. Inhalare de gaze arse şi a aburilor în timpul preparării hranei datorită nefuncţionării hotei. F. Stres datorat organizării neadecvate a muncii şi repartizarea neadecvată a sarcinilor de muncă. F. Calamităţi naturale.23. aprinderea focului la maşina 14 ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile ITM 3-45 zile DECES ITM 45-180 zile INV. F.

36. al medicamentelor. CT). împiedicare. oboseală etc. F. Neutilizarea de către personal a echipamentelor de protecţie şi lucru.37. ITM 3 45-180 zile ITM 2 3-45 zile INV.90 5 × 4 + 17 × 3 + 15 × 2 101 i 15 . F.34. F.III ITM 3 45-180 zile ITM 3 45-180 zile 3 4 2 3 3 2 3 3 4 3 Nivelul de risc global al locului de muncă este: N rg = ∑r ⋅R i =1 i 37 i ∑r i =1 37 = 5 ⋅ (4 × 4) + 17 ⋅ (3 × 3) + 15 ⋅ (2 × 2) 293 = = 2.OMISIUNI de gătit). aprinderea grăsimilor din oale etc. Deplasarea sau staţionarea în zone periculoase (zona de manevră a mijloacelor de transport. Reacţii neadecvate în situaţii periculoase (scurgeri de ulei fierbinte. Căderea personalului de la acelaşi nivel prin dezechilibrare. Prezentarea la lucru a executantului în stare psiho-fizică necorespunzătoare (sub influenţa alcoolului. 4 GR.) F.33.) F.35. alunecare.

23.expunerea personalului prin atingere directă a unor instalaţii electrice defecte sau conductori de alimentare cu izolaţie defectă – nivel de risc parţial 4. • 21.90 . . valoarea 3.  F. .factori proprii sarcinii de muncă (nivel de risc global calculat = 2.90).factori proprii mediului de muncă (nivel de risc global calculat = 2. • 18.factori proprii executantului (nivel de risc global calculat = 2. încadrându-se în categoria factorilor de risc mediu. .Fig.22 % . lovirea sau strivirea personalului aflat în deplasare pe jos.11. 1 – Nivelurile parţiale pe factori de risc 5 4 3 2 1 0 4-5 3-4 2-3 1-2 0-1 INTERPRETAREA REZULTATELOR EVALUĂRII Nivelul de risc global calculat pentru locul de muncă „BUCĂTAR / AJUTOR DE BUCĂTAR” este egal cu 2.12.88).24 % .63 % .1.  F. Rezultatul este susţinut de „Fişa de evaluare” din care se observă că din totalul de 37 factori de risc identificaţi numai 5 depăşesc. • 16.inhalare de gaze arse şi a aburilor în timpul preparării hranei datorită nefuncţionării hotei – nivel de risc parţial 4.expunerea personalului prin atingere indirectă la curentul electric din instalaţiile electrice datorită defecţiunilor la instalaţia de împământare şi legare la nulul de protecţie – nivel de risc parţial 4. după sursa generatoare din cadrul sistemului de muncă.menţinerea în funcţiune a unor echipamente de muncă şi dotări necorespunzătoare tehnic – nivel de risc parţial 4. în mijloacele auto sau în staţionare. Cei 5 factori de risc ce se situează în domeniul inacceptabil sunt:  F. . .prinderea. 16 .  F. ca nivel parţial de risc.valoare care îl încadrează în categoria locurilor de muncă cu nivel de risc mic spre mediu. de mijloacele auto sau de transport aflate în mişcare în incinta sau în afara unităţii – nivel de risc parţial 4.80). În ceea ce priveşte ponderea factorilor de risc identificaţi.factori proprii mijloacelor de producţie (nivel de risc global calculat = 2.26. situaţia se prezintă după cum urmează: • 43.91 % .90).  F.

pot avea consecinţe ireversibile asupra executantului (deces sau invaliditate).62 % din totalul factorilor identificaţi. 17 .Din analiza Fişei de evaluare se constată că 8 dintre factorii de risc identificaţi. respectiv 21.

18 .

Expunerea personalului prin atingere directă a unor instalaţii electrice defecte sau conductori de alimentare cu izolaţie defectă Nivel de risc 4 Măsuri propuse (Nominalizarea măsurii) Măsuri tehnice: .Control medical periodic.Efectuarea verificărilor tehnice impuse (ISCIR PRAM. . Măsuri tehnice: .Respectarea codului rutier . .26. întrerupătoare. gaz etc). în mijloacele auto sau în staţionare de mijloacele auto sau de transport aflate în mişcare în incinta sau în afara unităţii. metrologice. Măsuri organizatorice: Instruirea personalului privind riscul expunerii la utilizarea energiei electrice (L.Pentru diminuarea sau eliminarea anumitor factori de risc (care se situează în domeniul inacceptabil). Măsuri organizatorice: Instruirea angajaţilor în ceea ce priveşte utilizarea energiei electrice (tensiuni nepericuloase.Se va efectua instruirea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (din L. FACTOR DE RISC F. Măsuri tehnice: . Măsuri tehnice: Interzicerea utilizării instalaţiilor electrice cu defecţiuni (fire dezizolate. Expunerea personalului 4 prin atingere indirectă la curentul electric din instalaţiile electrice datorită defecţiunilor la instalaţia de împământare şi legare la nulul de protecţie.În incinta unităţii se va păstra viteza maximă de 5 km/oră Măsuri organizatorice: . F.319/2006 şi H. stechere. Inhalare de gaze are şi a aburilor în timpul preparării hranei datorită nefuncţionării hotei. F. Măsuri organizatorice: Se interzice prepararea hranei fără pornirea instalaţiei de ventilaţie. cabluri electrice defecte). periculoase. 4 19 . prize. . 4 4.11.G.23. crt. Măsuri organizatorice: Instruirea angajaţilor în ceea ce priveşte utilizarea corectă a echipamentelor tehnice. sunt necesare măsurile generic prezentate în “Fişa de măsuri propuse”.Conectarea prizelor de la instalaţiile electrice la nulul de protecţie. Prinderea. 2. Fişă de măsuri propuse postului – BUCĂTAR / AJUTOR DE BUCĂTAR Nr. Codul rutier) şi se va consemna în fişa de instruire individuală.1. Menţinerea în funcţiune a unor echipamente de muncă şi dotări necorespunzătoare tehnic.1146/2006) şi se va consemna în fişa de instruire individuală. F. lovirea sau strivirea personalului aflat în deplasare pe jos. 4 3.319/2006. 5.Repunerea lor în funcţiune după obţinerea avizelor favorabile. curenţi periculoşi etc.Verificarea rezistenţei de dispersie a prizelor de pământ. F. 1.12.) Măsuri tehnice: Dotarea hotei cu ventilator dimensionat corespunzător evacuării noxelor din bucătărie.