Hoi Kids!

Vandaag neem ik jullie mee op ontdekkingsreis door Europa! Is dat niet fijn?! Ik vertel je alles wat je moet weten over Europa!!! Kijk je er al naar uit...? Oké hier gaan we dan!!!

HOE

ZIET

EUROPA

ERUIT?

De Alpen en de Mont Blanc

Europa strekt zich uit van de Noordelijke IJszee tot aan de Middellandse Zee. In het westen is het begrensd door de Atlantische Oceaan, in het oosten door het Russische Oeralgebergte. Gebergten, zoals de Alpen en de Pyreneeën verdelen Europa in noord en zuid. Ten noorden van deze bergketens, bij ons dus, heb je een enorme laagvlakte met een vrij zacht en nat klimmaat. Maar dat heb je wel al ondervonden hé! Nog meer naar het noorden wordt het klimaat bar en koud. In de zuidelijke landen is er dan weer een warmer klimaat.

Dennenbossen en sneeuw: het landschap in het noorden.

Akkers en weiland: een beeld dat wij kennen.

RIJK

VERSUS ARM!

In het westen van Europa vind je de rijke landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar als je naar het oosten van Europa gaat zie je dat de mensen het met veel minder moeten stellen. Maar vergeet niet dat ook bij ons nog mensen in armoede leven!

BEZIENSWAARDIGHEDEN,

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN.

Scandinavische landen De Scandinavische landen, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland, bevinden zich in Noord-Europa, rond de Oostzee. De Noorse houten stavkirker zijn kerken. Ze staan op een stenen vloer en zijn opgetrokken uit hout.

De middernachtzon. Dit lijkt wel een foto van een gewone zonsondergang, maar hij werd om middernacht genomen. In het hoge noorden gaat de zon in het midden van de zomer nooit onder. Hoe meer men naar het noorden reist, hoe langer de midzomernacht duurt.

Ongeveer 1000 jaar geleden vonden de Finnen het stoombad of de sauna uit. Ze gebruiken het om hun lichaam te reinigen en te ontspannen. Door water over gloeiende stenen te gieten maken ze de stoom. Een frisse duik in een ijskoud bad vervolledigt het proces. De sauna is een nationaal symbool.

De Lego-blokjes werden uitgevonden in Denemarken

De Britse Eilanden De Britse eilanden bestaan uit twee grote eilanden, Groot-Brittannië en Ierland, omringd door een aantal kleinere.

Big Ben is de naam van deze grote klok die te bewonderen is in Londen, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk.

Vele sporten, die nu in heel de wereld worden gespeeld, ontstonden in het Verenigd Koninkrijk. Rugby, cricket en golf zijn Britse uitvindingen. De spelregels van het moderne voetbal hoorde je voor het eerst op de sportvelden van de Engelse scholen. Rugbybal

Voetbal

Cricketbal

Eeuwenlang werd Schotland verscheurd door de strijd tussen verschillende families, clans genaamd. Tartans behoren tot de meest populaire souvenirs. Het zijn stukken textiel die in de kleuren van de clans geweven zijn.

Spanje en Portugal Spanje en Portugal liggen beide op het Iberisch Schiereiland, dat van de rest van Europa wordt afgescheiden door de Pyreneeën.

De klassieke gitaar is het Spaanse nationale instrument.

De flamenco Flamencomuziek en flamencodans vormen de belangrijkste volkskunst in Spanje. De dansers trekken de traditionele klederdracht aan en begeleiden zichzelf met castagnetten en gitaren.

In Spanje is stierenvechten een nationale sport. De stierenvechter of matador wappert met een felgekleurde doek om de stier te doen aanvallen.

Frankrijk

Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, is het grootste en belangrijkste centrum van het land. Het ligt aan de oevers van de Seine en is één van de beroemdste plaatsen in de wereld. De smeedijzeren Eiffeltoren, het Parijse symbool bij uitstek, steekt boven de stad uit.

Frankrijk heeft veel mooie historische gebouwen. Van de 15de tot de 17de eeuw bouwden leden van het koninklijk huis verschillende kastelen aan de oevers van de Loire en haar zijrivieren.

De lage landen België, Nederland en Luxemburg zijn de dichts bevolkte landen in Europa. Soms worden ze ‘de lage landen’ genoemd omdat het grootste gedeelte ervan vlak en laag is.

Elke dag worden er bloemen van Nederland naar grote steden in heel de wereld gevlogen. Het kweken van bloembollen van krokussen, hyacinten, narcissen en tulpen is er een specialiteit.

Manneke pis is één van de bekendste monumenten in België. Toeristen van over de hele wereld komen speciaal naar Brussel om hem te zien.

Duitsland Duitsland ligt in het centrum van Europa.

Op het einde van de Tweede wereldoorlog werd Berlijn, de hoofdstad, verdeeld onder de vier overwinnaars. De Berlijnse muur werd gebouwd in 1961. Achtentwintig jaar later werd de muur neergehaald en duizenden Oost-Duitsers trokken door de Brandenburger Tor naar het Westen.

De bekendste componist van Duitsland, Van Beethoven, schreef veel werken voor de piano.

Oostenrijk en Zwitserland Dwars door Zwitserland en Oostenrijk lopen de Alpen, de hoogste bergen van Europa.

De Alpen zijn ideaal om aan wintersport te doen. De Alpen krijgt dan ook per jaar meer dan 100 miljoen bezoekers.

Dankzij de koebellen vinden boeren hun dieren op de afgelegen alpenweiden terug.

Centraal-Europa

In Centraal-Europa liggen de landen Polen, Tsjechië, Slovakije en Hongarije.

In de paastijd worden mooi beschilderde eieren verkocht in Tsjechië en Slovakije.

Italië en Malta De oude Romeinen waren zeer goede architecten, en vele van hun bouwwerken staat nu nog overeind. Het oude amfitheater van Verona heeft 22 000 zitplaatsen en wordt nog steeds gebruikt.

In de historische stad Venetië staan vele gebouwen op houten palen.

Vaticaanstad is een ommuurde stad in het centrum van Rome en is het hoofdkwartier van de katholieke kerk. Het is de officiële verblijfplaats van de paus. Ze is de kleinste staat in de wereld. Ze heeft haar eigen krant, munten, postzegels, spoorweg en radiostation.

De Venetianen dragen dergelijke maskers tijdens de carnavalsfeesten in februari. Er worden theateropvoeringen, gemaskerde bals en vuurwerkspektakels georganiseerd.

De Westelijke Balkan

In de Westelijke Balkan liggen de landen Slovenië, Kroatië, Servië, Bosnië en Herzegovina, Joegoslavië, Macedonië en Albanië.

De Donau is de tweede langste rivier van Europa. Op zijn toch van Duitsland naar de Zwarte Zee doorkrijst hij Servië. Als de rivier de Hongaarse laagvlakte verlaat stroomt ze door een smalle kloof, de ‘ijzeren poort’ genaamd.

Griekenland Athene, de hoofdstad van Griekenland, is beroemd om de Acropolis met de Parthenontempel. Dit is een tempel gebouwd in 432 voor Christus.

De bouzouki is een snaarinstrument, vergelijkbaar met een gitaar. Ze wordt gebruikt in de traditionele Griekse muziek.

Europees Rusland De 16de-eeuwse Sint-Basilius-kathedraal in Moskou is één van de bezienswaardigheden in Europees Rusland.

Oekraïne, Moldavië en de Kaukasische Republieken.

Matrjoskapoppen worden met de hand beschilderd. Elke pop is uit één enkel stuk hout gemaakt.

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

EUROPA.

Scandinavische landen

Smörgasbord is het Zweedse woord voor ‘sandwichtafel’. De andere landen in de regio hebben hun eigen variant, maar met principe blijft hetzelfde: Allerlei locale delicatessen zoals rendier, vis, kaas en sla worden koud op brood opgediend.

De Britse Eilanden

Thee, geserveerd met melk, is de nationale Britse drank.

Spanje en Portugal

De vruchtbare grond en het warme klimaat in sommige delen van Spanje zijn ideaal voor olijventeelt.

Paella is een klassiek gerecht uit de streek rond Valencia, waar rijst wordt gekweekt. Vlees, vis, verse groenten en rijst met saffraan worden samen in een pan gesudderd.

Spanje is ook bekend om zijn gedroogde hesp of jamón serrano.

De streek Porto is natuurlijk bekend om zijn porto en sherry.

Frankrijk Reeds van in het prille begin werd Frankrijk het wereldcentrum van de wijn. De kwaliteit van de wijn hangt niet enkel af van de streek, de bodem en het klimaat. Ook het vakmanschap van de wijnbouwer is belangrijk.

Frankrijk is bekend om zijn kaas. Elke streek heeft zijn eigen traditionele manier om kaas te maken en te verpakken. Niet enkel koeienmelk, maar ook schapen- en geitenmelk wordt gebruikt.

De Fransen aan voeding en vele gerechten Filet de Boeuf.

hechten enorm veel belang wijn. Franse koks hebben uitgevonden bijvoorbeeld de

De lage landen

Zowel België als Nederland zijn belangrijke uitvoerders van bier.

Ook in Nederland en België worden kazen gemaakt.

België, en vooral Brussel, is bekend om zijn pralines.

Duitsland Worst is een geliefde versnapering in Duitsland. Er zijn vele regionale varianten: de Frankfurter-worst ontleent zelfs zijn naam aan de stad Frankfurt. Duitsland heeft ook 200 verschillende soorten brood.

Oostenrijk en Zwitserland

In de vele Weense cafés drinken de klanten koffie en eten ze de beroemde Oostenrijkse chocoladekoekjes (= Sachertorte).

De Zwitsers zijn de grootste wereld.

chocolade-eters ter

Centraal -Europa

In veel pikante Hongaarse gerechten is paprika een belangrijk ingrediënt.

Italië en malta Italië staat bekend om zijn pasta. Het is natuurlijk ook één van de meest populaire gerechten in heel de wereld. Men kan het verschillende vormen geven, en vullen met vlees of groeten. Griekenland

Het meeste bekende gerecht is de Griekse sla. Je neemt een beetje sla, komkommer, tomaten, olijven, kruiden en kaas en je hebt een Grieks slaatje.

De Baltische Staten en Wit-Rusland

Draniki is het nationale gerecht van Wit-Rusland. Het bestaat uit geraspte aardappelen, gebakken in plantaardige olie, opgediend met zure room.

Aardappelen zijn één van de belangrijkste gewassen in Wit-Rusland. De Russen laten de aardappelen gisten en maker er vodka mee, de nationale drank.

Oekraïne en Moldavië Borsjt, de bekenste Russische bietenwortelsoep komt uit Oekraïne. Dit wordt dikwijls opgediend met pikante flapjes, pirosjki genoemd.

BEZIENSWAARDIGHEDEN,

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN.

1. Welke landen behoren tot de Scandinavische landen? _______________________________________________________ 2. Wat zijn ‘stavkirken’? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 3. Wanneer gaat de zon in het hoge noorden nooit onder? _______________________________________________________ 4. Wat vonden de Finnen 1000 jaar geleden uit? _______________________________________________________ 5. Welke blokjes werden in 1 van de Scandinavische landen uitgevonden? _______________________________________________________ 6. Wat is de Big Ben? Waar kan je deze bewonderen? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 7. Welke sporten ontstonden in het Verenigd Koninkrijk? _______________________________________________________ 8. Wat zijn tartans? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 9. De dansers van de flamingo begeleiden zichzelf. Welke instrumenten gebruiken ze hiervoor? _______________________________________________________ 10. Wat is de spaanse nationale sport? _______________________________________________________ 11. Wat is één van de beroemste plaatsen van de wereld? Welk smeedijzeren bouwwerk kan je daar bezichten? _______________________________________________________ _______________________________________________________

12. Wat is het bekendste monument van Belgiё? _______________________________________________________

13. Wie is de bekendste componist van Duitsland? _______________________________________________________ 14. Wat is de naam van de hoogste bergen van Europa? Door welke landen loopt dit gebergte? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 15. Waar worden er beschilderde paaseieren verkocht? _______________________________________________________ 16. Welk oud bouwwerk van de Romeinen staat nu nog overeind? _______________________________________________________ 17. Wat is de naam van de ommuurde stad in het centrum van Rome? Wie woont daar? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 18. Door wat is Athene beroemd? _______________________________________________________ 19. Noem één van de bezienswaardigheden in Europees Rusland. _______________________________________________________ 20. Uit hoeveel stukken hout bestaat één matrjoskapop? _______________________________________________________

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

EUROPA.

1. Wat is de nationale drank van Engeland?

_______________________________________________________ 2. Waaruit bestaat een Paella? _______________________________________________________ 3. Van wat is Frankrijk het wereldcentrum? _______________________________________________________ 4. Waar is Brussel om bekend? _______________________________________________________ 5. Wie zijn de grootste chocolade-eters ter wereld? _______________________________________________________ 6. Van welk land is pasta een typisch gerecht? _______________________________________________________ 7. Welke ingrediёnten vind je terug in een griekse sla? _______________________________________________________ 8. Wat is de nationale drank van Rusland? _______________________________________________________ 9. Wat betekend ‘Borsjt’? _______________________________________________________

Hoi Kids!
Vandaag neem ik jullie mee op ontdekkingsreis

door Afrika! Is dat niet fijn?! Ik vertel je alles wat je moet weten over Afrika!!! Kijk je er al naar uit...? Oké hier gaan we dan!!!

HOE

ZIET

AFRIKA

ERUIT?

De Sahara: bloedheed overdag, ijskoud ’s nachts.

Afrika, het op één na grootste continent, is een zerelddeel van uitersten. In het midden rond de evenaar heb je uitgestrekte regenwouden. In het noorden, boven de evenaar, ligt de Sahara, de grootste woestijn ter wereld. In het zuiden onder de evenaar heb je uitgestrekte grasvlaktes. In Afrika zijn er kustvlaktes, maar ook bergketens die hoog boven het landschap uitsteken.

Tropisch regenwoud in Congo

Kaap De Goede Hoop, het uiterste, zuidelijke punt van het continent

RIJK

VERSUS ARM!

In het zuiden en het noorden van Afrika vind je het rijkere gedeelte van het continent.

Maar als je meer naar centraal Afrika gaat zie je dat de mensen het met veel minder moeten stellen. De mensen daar gaan op de vlucht voor hongersnood, oorlog en andere ellende.

BEZIENSWAARDIGHEDEN,
Noordwest - Afika

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN.

Deze foto van het Marokkaanse fès toont de huizen met de platte daken die gebruikelijk zijn in deze streek.

Het Ajaggargebergte in Algerije verrijst in het midden van de Sahara.

Een oase in de Sahara: een eiland van groen in een zee van zand.

Voor de moslims is de grote moskee te Kairoua in de Tunesische woestijn de heiligste plaats van Afrika.

De Ruїnes van de Romeinse havenstad Leptis Magna in Libiё.

Een klassieke Arabische luit uit Marokko.

Noordoost-Afrika

Grote aantallen oudegyptische scarabees (kevers) worden er plaatselijk vervaardigd en aan de toeristen verkocht.

De piramides van Gizeh werden gebouwd als graven voor de farao’s.

Het gouden dodenmasker van de farao Toetanchamon.

De oude Egyptenaren maakten papier van papyrus, een rietachtige plant.

West-Afrika

Een kalebas wordt gemaakt van een uitgholde pompoen en vervolgens versierd.

De moskee van Kano werd voor de grotendeelse islamitische bevolking van

gebouwd Negeria.

De Nigeriaanse woestijn.

Centraal-Afrika Het Tjaadmeer ligt op de plaats waar Tjaad, Kameroen, Niger en Nigeria elkaar raken.

De wouden van Kameroen.

In een grote boog stroomt de Kongorivier door het regenwoud naar de Atlantische Oceaan.

Centraal Oostelijk Afrika

Een Oost-Afrikaans dorp bestaat meestal uit een aantal hutten die omgeven worden door een afsluiting van doornstruiken.

Op deze foto zie je een echte Afrikaanse dhown.

Het Oost-Afrikaanse hoogland is ideaal om thee te verbouwen.

Zuidelijk Afrika Een eenzame doornboom in de hete Namibwoestijn.

Vanop de voet van de Tafelberg kijkt Kaapstad uit over de Tafelbaai.

Het Karibameer is een gigantisch kunstmatig meer.

De ilimba-trommel uit Zimbabwe wordt gemaakt van de harde schaal van een kalebas.

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

AFRIKA.

Noordwest-Afrika Koeskoes is het belangrijkste ingrediёnt van veel Noord-Afrikaanse schotels. Het is gemaakt van griesmeel.

De Marokkanen maken verfrissende pepermuntthee.

Dadels groeien rond oasen in de woestijn en worden daarom ook wel eens het ‘brood van de woestijn’ genoemd. Dadels bevatten veel proteїnen en zijn voedzaam voor mens en dier.

Noordoost-Afrika Teff is het meest verspreide voedingsgewas in Ethiopiё. Dit graan komt enkel in deze streek voor.

De Ethiopiёrs maken er indjera van, een grijs, ongedesemd brood dat wordt gegeten met vlees en wat, een pikante saus met groenten.

West-Afrika

Aard- of pindanoten groeien aan lage struikachtige planten en we rijpen in de grond. In heel westelijk Afrika worden ze gekweekt. Het grootste deel van de oogst wordt verwerkt tot arachide-olie.

De Europese kolonisten brachten de cacaoboom mee naar Afrika. Nu is Afrika verantwoordelijk voor de productie van meer dan de helft van de cacaobonen in de wereld.

Centraal-Afrika

Vissen uit het Tjaadmeer, zoals deze tilapia, vormen een belangrijk element in de voeding van de bewoners in deze omgeving.

Kokosnoten zijn één van de gewassen van de eilanden Sao

belangrijkste Tomé en Principe.

Maniok en Yamswortel zijn de belangrijkste gewassen in de regio.

Centraal Oostelijk Afrika Kruidnagel vindt je in grote hoeveelheden terug in Zanzibar. Daarom is het ook één van de belangrijkste exportproducten.

Zuidelijk Afrika

Mais is één van de belangrijkste gewassen van deze regio.

BEZIENSWAARDIGHEDEN,

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN.

1. Wat toont de foto van een Marokkaanse Fès? _______________________________________________________

_______________________________________________________ 2. Welk gebergte Algerije verrijst in het midden van de Sahara? _______________________________________________________ 3. Wat is een oase? _______________________________________________________ 4. Wat is voor de moslims een heilige plaats in Afrika? _______________________________________________________ 5. Wat is de naam van een klassiek Marokkaans instrument? _______________________________________________________ 6. Geef een andere naam voor kevers? _______________________________________________________ 7. Welke piramides werden gebouwd als graven voor de farao’s? _______________________________________________________ 8. Van wie is het gouden dodenmasker? _______________________________________________________ 9. Van welke rietachtige plant maakten de oude Egyptenaren papier? _______________________________________________________ 10. Van wat wordt een kalebas gemaakt? _______________________________________________________ 11. Waar ligt het Tjaadmeer? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 12. Welke rivier stroomt door het regenwoud? Waar mondt deze rivier uit? _______________________________________________________ _______________________________________________________

13. Uit wat bestaat een Oost-Afrikaans dorp? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 14. Voor wat is het Oost-Afrikaans hoogland ideaal? _______________________________________________________

15. Welke berg vind je terug in Kaapstad? Over welke baai kijk je dan uit? _______________________________________________________ 16. Wat is de naam van het kunstmatig meer? _______________________________________________________ 17. Welke trommel wordt gemaakt van de harde schaal van een kalebas? _______________________________________________________

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

AFRIKA.

1. Wat is het belangrijkste ingrediënt van veel Noord-Afrikaanse schotels? Van wat is het gemaakt? _______________________________________________________ 2. Wat maken de Marokkanen? _______________________________________________________ 3. Wat bedoelt men met ‘het brood van de woestijn’? _______________________________________________________ 4. Wat is het meest verspreide voedingsgewas in Ethiopië? _______________________________________________________ 5. Wat maken ze van teff? _______________________________________________________ 6. Wat is ‘wat’? _______________________________________________________ 7. Voor wat is Afrika nu verantwoordelijk? _______________________________________________________

8. Welke vis vormt een belangrijk element in de voeding van de bewoners rond het tjaadmeer? _______________________________________________________ 9. Wat is één van de belangrijkste gewassen van de eilanden Sao Tomé en Principe? _______________________________________________________

10. Wat vind je in grote hoeveelheden terug in Zanzibar? _______________________________________________________

Hoi Kids!
Vandaag neem ik jullie mee op ontdekkingsreis door Amerika! Is dat niet fijn?! Ik vertel je alles wat je moet weten over Amerika!!!

Wist jij dat men Amerika opsplitst in Noord-Amerika en Zuid-Amerika? Natuurlijk wist je dit al maar er is nog veel meer te ontdekken. Kijk je er al naar uit...? Oké hier gaan we dan!!!

De Rocky Mountains in Canada

HOE

ZIET

NOORD-AMERIKA

ERUIT?

Noord-Amerika strekt zich uit van iets onder de noordpool tot net beven de evenaar. Verschillende landschappen wisselen elkaar af, van poolijs, bergen, vlaktes en bossen tot woestijnen en oerwoud.

De Grote Vlaktes: de graanschuur van Amerika

RIJK

VERSUS ARM!

het regenwoud in Costa Rica

Noord-Amerika is het rijke, welvarende deel van Amerika. Daar vind je weinig van terug in het zuiden van Amerika. Daarom trekken de mensen van het platteland naar de steden om werk te zoeken, meestal zonder resultaat. Ze komen er terecht in de overvolle

krottenwijken aan de stadsrand. De afstand tussen rijke en armen mensen is hier groot.

BEZIENSWAARDIGHEDEN, NOORD-AMERIKA.
Alaska

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN VAN

Het mooie besneeuwde landschap van Alaska. De temperaturen kunnen er dalen tot -79 graden celsius en tijdens de winter blijft het lange tijd donker in het noorden van Alaska.

Kariboes zwerven rond rond in Alaska.

Canada In Calgary organiseren ze elk jaar in juni de ‘stampede’, een immense rodeo. Gedurende tien dagen berijdt men er wilde paarden en stieren en houdt mensen er wedstrijden.

In Toronto staat de CN-toren. Dit is het op één na grootste vrijstaande gebouw ter wereld. Toronto is ook de grootste stad van Canada.

De Verenigde Staten Dit zijn de spectaculaire Niagrawatervallen in de staat NewYork.

Met een bevolking van meer dan 7 miljoen, is New York de grootste stad in de VS. De skyline en het Vrijheidsstandbeeld zijn wereldberoemd.

Op de Mississippi maken toeristen een pleziervaart met een stoomboot.

In 1971 werd bij Orlando in Florida Disney World geopend. Elk jaar bezoeken miljoenen toeristen dit uitgestrekte pretpark.

De Everglades is een immens tropisch moeras in het zuiden van Florida.

De Stad Washington werd in 1800 de hoofdstad van de Verenigde Staten. Sindsdien zetelt de federale regering er.

Een baseball en een handschoen van een fielder. Baseball is de nationale sport van de VS.

De besneeuwde Rocky Mountains. Ze zijn tot 4000 meter hoog.

Reusachtige beelden van de vier grote presidenten – Lincoln, jefferson en Roosevelt – zijn uitgekapt in Mount Rushmore in South

hoofden van Washington, Theodore de rotsen van Dakoto.

In de grote vlaktes en in het voorgebergte van de Rocky Mountains wordt veel rundvee gekweekt. In de zomer drijven cowboys de koeien de heuvels in. ze halen ze terug voor de winter.

De Grand Canyon is de grootste ravijn ter wereld. Hij is meer dan 1600 meter diep en 350 kilometer lang.

In het midden van een verlaten woestijn ligt Las Vegas, een stad vol glamour en glitter. Elk jaar komen meer dan 10 miljoen bezoekers naar Las Vegas.

Hollywood, in Los Angeles, is ’s werelds hoofdstad van de film- en tv-industrie. Veel filmsterren wonen hier.

Katoenen jeans werden voor het eerst gemaakt rond 1850 voor de mijnwerkers in de Californische goudmijnen.

Mexico Deze maya-tempel uit de 12de eeuw is één van de vele bouwwerken die de oude beschaving van Mexico hebben nagelaten. Vier trappen leiden naar een mooi gebeeldhouwde tempel.

BEKENDE
Canada

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

NOORD-AMERIKA.

Thousand Island-slasaus is genoemd naar de eilanden in de Sint-Laurens-rivier.

De Verenigde Staten Pompoentaart is een geliefd Amerikaans gerecht. Pompoenen worden ook uitgehold om er lantaarns van te maken voor het Halloweenfeest.

Men gebruikt veenbessen is sausen, vooral met gebraden kalkoen tijdens Thanksgiving. Bosbessen zijn zoeter, en worden vooral verwerkt in taart.

Mais is één van de belangrijkste gewassen in Kentucky. Het wordt gebruikt voor de aanmaak van Bourbon wisky, die naar de hele wereld wordt geёxporteerd.

In de Verenigde Staten verbouwt met pindanoten. De helft van de oogst wordt gebruikt om pindakaas te maken, de rest voor olie en veevoeder.

Gumbo is een harig gerecht uit Louisiana. Het bevat zeevruchten en groenten.

Hamburgers zijn typisch Amerikaanse fast food. Men heeft uitgerekend dat iedere seconde 200 Amerikanen een hamburger eten.

Popcorn is geroosterde en gepofte mais. Iedereen vindt het lekker, zeker wanneer we naar de bioscoop gaan.

Spaanse pepers zijn een essentieel ingrediёnt in vele gerechten in New Mexico en Texas.

Mexico In de woestijn en in de droge gebieden van Mexico groeien vele varianten van de stekelige agavecactus. Van deze plant maakt men alcholische dranken: tequila en mezcal.

en kaas.

Het mexicaans voedsel is zeer gevarieerd. Vele gerechten worden met chili gekruid. Aan de basis van de meeste maaltijden liggen tortilla’s, een soort pannekoeken. Ze worden gemaakt van maisbloem, en kunnen worden gevuld met een megeling van vlees, groenten

BEZIENSWAARDIGHEDEN,

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN.

1. Hoe koud kan het worden in Alaska? _______________________________________________________ 2. Welke dieren zwerven rond in Alaska? _______________________________________________________

3. Wat is de ‘stampede’? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 4. Wat is de CN-tower? Waar staat deze toren? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 5. Welk spectaculair naruur fenomeen vind je terug in New-York? _______________________________________________________ 6. Welk beeld kan je bezichtigen in New-York? _______________________________________________________ 7. Op welke rivier kan je een boottochtje maken met een stoomboot? _______________________________________________________ 8. Welk pretpark kun je bezoeken in Florida? _______________________________________________________ 9. Wat zijn ‘de everglades’? _______________________________________________________ 10. Waar zetelt de federale regering? _______________________________________________________ 11. Wat is de nationale sport van de V.S.? _______________________________________________________ 12. Hoe hoog zijn de Rocky Mountains? _______________________________________________________ 13. Welke presidenten staan afgebeeld op de rotsen van Mount Rushmore? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 14. Wat is de naam van de grootste ravijn ter wereld? Hoe diep en hoe lang is deze ravijn? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 15. Hoe heet de stad van glamour en glitter? _______________________________________________________ 16. Wat is Hollywood? _______________________________________________________

_______________________________________________________ 17. Voor wie werd de jeans uitgevonden? _______________________________________________________ 18. Wat heeft de oude beschaving van Mexico nagelaten?

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

NOORD-AMERIKA.

1. Naar welk eiland is de Thousand Island sla-saus genoemd? _______________________________________________________ 2. De Amerikanen maken van pompoenen pompoentaart. Waarvoor gebruiken ze pompoenen nog? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 3. Wat wordt er gemaakt van pindanoten? _______________________________________________________ 4. Welke ingrediënten bevat gumbo? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 5. Hoeveel Amerikanen eten per seconde een hamburger? _______________________________________________________ 6. Wat is een essentieel ingrediënt in de gerechten van New Mexico en Texas? _______________________________________________________ 7. Met wat kan je tortilla’s vullen? _________________________________ __________________ _________________________________ __________________ _ ___ _ ___

Hoi Kids!
Vandaag neem ik jullie mee op ontdekkingsreis door Amerika! Is dat niet fijn?! Ik vertel je alles wat je moet weten over Amerika!!!

Wist jij dat men Amerika opsplitst in Noord-Amerika en Zuid-Amerika? Natuurlijk wist je dit al maar er is nog veel meer te ontdekken. Kijk je er al naar uit...? Oké hier gaan we dan!!!

Het Andesgebergte volgt de westkust over een afstand van 7250 kilometer.

HOE

ZIET

ZUID-AMERIKA

ERUIT?

Zuid-Amerika reikt van de evenaar tot net boven het zuidpoolgebied. Vele verschillende landschappen bepalen er het uitzicht. Het Andesgebergte, het regenwoud en uitgestrekte graslanden wisselen elkaar af.

Golvende grasvlaktes bedekken het midden van Afgentiniё

De amazone-rivier slingert zich over een afstand van 6439 km van west naar oost door het continent.

RIJK

VERSUS ARM!

Noord-Amerika is het rijke, welvarende deel van Amerika. Daar vind je weinig van terug in het zuiden van Amerika. Daarom trekken de

mensen van het platteland naar de steden om werk te zoeken, meestal zonder resultaat. Ze komen er terecht in de overvolle krottenwijken aan de stadsrand. De afstand tussen rijke en armen mensen is hier groot.

BEZIENSWAARDIGHEDEN, ZUID-AMERIKA.

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN VAN

Centraal-Amerika en de Cariben

De oude maya-tempel van Altun Ha is diep in het regenwoud in Belize verborgen.

De Caribische muziek, zoals calypso en de reggae, werd sterk beїnvloed door de Afrikaanse ritmen. Ze gebruiken vaak de houten maracas, een guiro en een steel drum om muziek te maken.

Het noorden van Zuid-Amerika

Dit is de oude stad van de Inca’s, Machu Picchu, in de peruviaanse Andes.

Het Andesgebergte langste bergketen

vorm de ter wereld.

Het Titicameer strekt wich uit over de grens van Bolivia en Peru. Het bevindt wich 4000 meter boven de zeespiegel en is daarmee het hoogste meer ter wereld.

Panamahoeden worden gemaakt van de vezels van een palmboom die aan de kusten van Ecuador groeit. Het vlechten van een hoed duurt soms drie maanden.

Braziliё

Aan de beroemde Iguaçu-watervallen druist de Iguaçu naar beneden.

De typische dansmuziek van Zuid-Amerika is de samba en de lambada. Als instrumenten worden onder andere conga’s gebruikt.

In Rio de Janeiro barsten ieder jaar net voor de lente de carnavalsfeesten los. Carnaval wordt er wel eens ‘het grootste feest op aarde’ genoemd. Vijf dagen lang wordt er gefeest met muziek en dans. Het belangrijkste evenement is de verkiezing van de meest opvallende kostuums en praalwagens die op de klanken van de samba door de stad paraderen.

In Rio de Janeiro vind je ook het gigantische beeld van Christus terug.

Het zuiden van Zuid-Amerika

De Atacamawoestijn in Chili is de droogste plaats op aarde.

In het hart van Argentiniё liggen de pampa’s. Het zijn grote gebieden met grasland, waar grote kudden schapen en rundvee grazen.

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

NOORD-AMERIKA.

Centraal-Amerika en de Cariben

Voor veel Centraal-Amerikaanse landen zijn bananen een belangrijk product. Ze worden op allerlei manieren gebruikt: men eet ze rauw, gedroogd of gekookt en ze zijn een ingrediёnt van het plaatselijke bier.

Suikerriet groeit goed in het tropische klimaat van de Cariben. De stengels worden in stukken gekapt en geplet. Het sap dat dan vrijkomt kan worden gebruikt om melasse te maken, of het kan worden geraffineerd tot kristalsuiker.

Braziliё Braziliё is de grootste producent van koffie. Wanneer de witte bloesems van de takken is gevallen,

rijpen de groene bessen tot rode ‘kersen’. Elke kers bevat twee zaden of koffiebonen, die worden gewassen, gedroogd en geroosterd.

In de streek rond Sao Paolo worden sinaasappelen gekweekt. Het grootste deel van de sinaasappelen wordt verwerkt tot sinaasappelsap.

Markisa is één van de vele exotische fruitsoorten die in Brasziliё groeien.

Het zuiden van Zuid-Amerika Tomaten werden voor het eerst in Zuid-Amerika gekweekt.

Van de bladeren van de steeneik wordt maté gemaakt, een verfrissende warme drank.

BEZIENSWAARDIGHEDEN,

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN.

1. Welke tempel ligt diep in het regenwoud verborgen? _______________________________________________________ 2. Welke instrumenten gebruikt men om Caribische muziek te maken? _______________________________________________________

3. Hoe noemt de oude stad van de Inca’s? _______________________________________________________ 4. Welk gebergte vormt de langste bergketen ter wereld? _______________________________________________________ 5. Welk meer is het hoogste meer van de wereld? _______________________________________________________ 6. Van welk materiaal worden panamahoeden gemaakt? Hoe lang duurt het soms om zo’n hoed te maken? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 7. Wat is de naam van de typische dansmuziek van Zuid-Amerika? Welk instrument gebruiken ze hierbij? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 8. Waar wordt carnaval wel eens ‘het grootste feest van de wereld’ genoemd? _______________________________________________________ 9. Welk beeld vind je terug in Rio de Janeiro? _______________________________________________________ 10. Wat is de droogste plaats op aarde? _______________________________________________________ 11. Wat zijn de ‘pampa’s’? _______________________________________________________ _______________________________________________________

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

ZUID-AMERIKA.

1. Voor veel Centraal-Amerikaanse landen zijn bananen een belangrijk product. Op welke manieren worden zij gebruikt? _______________________________________________________ _______________________________________________________

2. Welk land is de grootste producent van koffie? Wat gebeurt er met de koffiebonen? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 3. Wat gebeurt er met het grootste deel van de sinaasappelen? _______________________________________________________ 4. Noem 1 exotisch fruit dat in Brazilië groeit? _______________________________________________________ 5. Waar werden voor het eerst tomaten gekweekt? _______________________________________________________ 6. Wat wordt er van de bladeren van een steeneik gemaakt? _______________________________________________________

Hoi Kids!
Vandaag neem ik jullie mee op ontdekkingsreis door Oceaniё! Is dat niet fijn?! Ik vertel je alles wat je moet weten over Oceaniё!!! Kijk je er al naar uit...?

Oké hier gaan we dan!!!

HOE

ZIET

OCEANIЁ

ERUIT?

Oceaniё ligt verspreid over een groot deel van de Grote Oceaan. Het gebied bestaat uit heel veel water en ontelbare kleine en grote eilanden. In het midden van Australiё, het grootste eiland, ligt een uitgestrekte woestijn. De mensen woner er in de vruchtbare gebieden aan de kust. De duizende eilanden van Oceaniё zijn ofwel woeste, stijle toppen van onderweese bergen ofwel zijn ze vlak en zanderig.

Middenin de Australische woestijn staat dit massieve blok.

BEZIENSWAARDIGHEDEN, UITVINDINGEN KENMERKEN VAN OCEANIЁ.
Papoea-Nieuw-Guinea

EN TYPISCHE

In de hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea vormen de gebergten natuurlijke grenzen tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Op die manier wordt de variёteit aan culturen en talen bewaart. Er worden nog steeds meer dan 700 verschillende talen gesproken.

Australiё

De Great Barrier Reef is een grote attractie voor duikers.

De betonnen zeilen van het operagebouw van Sydney zijn een gepast symbool voor één van de grootste zeehaven ter wereld.

Ayers Rock is deze massieve blok middenin de woestijn. Het is een heilige plaats voor sommige Aborigines.

Nieuw-Zeeland Dit is de vulkanische top van Mount Mgauruhoe op het Noordereiland.

De Nieuw-Zeelandse Alpen op het Zuidereiland.

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

OCEANIЁ.

Papoea-Nieuw-Guinea

Manjok en yamswortel vormen het basisvoedsel in PapoeaNieuw-Guinea.

Nieuw-Zeeland Oesters en sintjakobsschelpen worden hier gekweekt.

In Nieuw-Zeeland grazen gigantische kudden melkvee. Daarom wordt er op dit eiland heel veel boter en kaas gemaakt. Dit is dan ook een belangrijk exportproduct.

BEZIENSWAARDIGHEDEN,

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN.

1. Wat vormt in Papoea-Nieuw-Guinea de natuurlijke grenzen tussen de verschillende bevolkingsgroepen? Hoeveel talen worden daar nog gesproken? _______________________________________________________

_______________________________________________________ 2. Wat is een grote attractie voor duikers in Australië? _______________________________________________________ 3. Waarom zijn de betonnen zeilen van het operagebouw in Syndey een gepast symbool? _______________________________________________________ 4. Wat is ‘ayers rock’? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 5. Welke berg heeft een vulkanische top? _______________________________________________________

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

OCEANIË.

1. Wat vormt het basisvoedsel in Papoea-Nieuw-Guinea? _______________________________________________________ 2. Wat wordt er gekweekt in Nieuw-Zeeland? _______________________________________________________ 3. Wat wordt er op het eiland gemaakt? _______________________________________________________

Hoi Kids!
Vandaag neem ik jullie mee op ontdekkingsreis door Antarctica! Is dat niet fijn?! Ik vertel je alles wat je moet weten over Antarctica!!! Kijk je er al naar uit...?

Oké hier gaan we dan!!!

HOE

ZIET

ANTARCTICA

ERUIT?

Antarctica is de meest afgelegen plek op aarde. Het bestaat uit een uitgestrekte landmassa en een groot aantal eilanden. Het grootste deel van het vasteland is bedekt met een dikke ijskap. Aan de randen van de kustlijn breekt het ijs af. Zo ontstaan ijsschotsen van tientallen kilometers lang.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

EN TYPISCHE KENMERKEN VAN

ANTACTICA.

Het grootste deel van Antarctica is bedekt met ijs.

De enige mensen die op Antarctica verblijven zijn onderzoekers. Ze onderzoeken er de veranderingen van het klimaat en de natuur.

De Adéliepinguїns leven in grote kolonies op de rotsen en op het antarctische pakijs.

In de zeeёn rond Antarctica vind je veel walvissen. Ze vinden er veel plankton en krill, hun voornaamste voedsel.

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN VAN

ANTARCTICA.

In de zeeёn rond Antarctica vind je heel veel kabeljauw.

BEZIENSWAARDIGHEDEN,

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN.

1. Met wat is het grootste deel van Antarctica bedekt? _______________________________________________________ 2. Wie verblijft er op Antarctica? Wat doen ze daar? _______________________________________________________ _______________________________________________________

3. Welk dier leeft er op de rotsen en op het antarctische pakijs? _______________________________________________________ 4. Welk dier vind je terug in de zeeën rond Antarctica? Wat is hun voornaamste voedsel? _______________________________________________________ _______________________________________________________

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

ANTARCTICA.

1. Welke vis, die wij hier in België ook eten, vind je terug in de zeeën rond Antarctica? _______________________________________________________

Hoi Kids!
Vandaag neem ik jullie mee op ontdekkingsreis door Aziё! Is dat niet fijn?! Ik vertel je alles wat je moet weten over Aziё!!! Kijk je er al naar uit...? Oké hier gaan we dan!!!

Siberiё, een immens gebied in Aziatisch Rusland, waar sneeuw en ijs koning zijn.

HOE

ZIET

AZIЁ

ERUIT?

Tussen de bevroren Noordpool en de hete evenaar ligt Aziё. Met een derde van de totale landmassa is dat het grootste continent op de wereld. Je vindt er grote, lege woestijnen, verlaten hoogvlaktes en hoge bergketens. Langs Aziatische rivieren liggen de meest vruchtbare laagvlaktes ter wereld. Ver van het vasteland heb je dan nog duizenden kleine en grote eilanden.

De Himalaya met de Mount Everest

De vruchtbare vallei van de Tigris

RIJK

VERSUS ARM!

In vele Aziatische landen komen de mensen aan de kost als kleine landbouwers. In andere landen zoals Japanm Taїwan of Zuid-Korea ontwikkeld men de knapste technologieёen voor grote bedrijven. In Saoedi-Arabiё, Iran of Irak wit de rijkdom in de grond. Deze landen hebben de helft van de olievoorraden

ter wereld. Zij verkopen die olie duur aan de westerse wereld en krijgen op die manier veel geld.

BEZIENSWAARDIGHEDEN,
Turkije

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN.

Turkije is voor een deel in Europa en voor een deel in Aziё gelegen.

Elke streek in Turkije vervaardigt tapijten, kilims genaamd, met lichtjes verschillende patronen en kleuren.

De tempel van Athene in Priene is een van de vele antieke schatten van Turkije.

In Turkije vind je tal van Moskeeёn terug. De Blauwe Moskee in Istanboel is daar één van.

Het Nabije Oosten In heel de Arabische wereld brengen de mannen graag hun vrije uren door in cafés. Ze drinken er thee of koffie, spelen er kaart en roken. Regelmatig roken ze de waterpijp. Bij een dergelijke pijp gaat de rook eerst door water en dan door een lange buis.

De heuvels en vlakten van de Israёlische Negevwoestijn.

De stad Petra in een ravijnm en zijn uit de kalksteen van de Daarom wordt wel eens ‘de genoemd.

bevindt zich diep haar gebouwen zachte, roze kloof gehouwen. deze stad ook rood-roze stad’

Het Meer van Tiberias is in de Bijbel gekend als het Meer van Galilea.

Het midden-Oosten

De laatste Sjad (koning) van Iran gebruikte zijn grote vermogen om het land te moderniseren. Hij heerste als een dictator, en de Iraanse steden stonden vol met monumenten te zijner eren.

Het Zangrosgebergte ligt in het zuidwesten van Iran;

Het bedevaartsoord Mekka is de heiligste islamitische plaats. De islamieten geloven in één God, Allah, die ze vereren in moskeeën.

In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 50° Celsius. Verschillende lagen losse kledij en een hoofddeksel zijn nodig om de hitte draaglijk te maken. De kufiyah, een hoofddeksel voor de mannen.

De khimar, een sluier die wordt gedragen door de vrouwen.

Centraal-Aziё De beroemde 14de-eeuwse moskee van Samarkand is een prachtig islamitisch monument.

De tapijten uit Toerkmenistan, Afghanistan en regio zijn worden met de beste

Oezbekistan, het noorden van andere delen van deze wereldberoemd. Ze hand geknoopt met de karakoek-wol.

Rusland en Kazachstan Tegen de koude dragen de mensen in deze regio vaak een bondhoed.

Russen verwarmen het water voor hun thee in kruiken die ze samovars noemen.

Het bajkalmeer bevat 20 procent van de zoetwatervoorraad van de hele wereld.

De winters in het hoge noorden zijn bijzonder lang. Sommige steden moeten het tot 47 dagen per jaar zonder daglicht stellen.

Het Indische subcontinent

De Tharwoestijn is een gigantisch dor gebied in India en Pakistan.

De traditionele Indische muziek wordt geїmproviseerd. Ze wil een stemming creёren. De sitar, één van de belangrijkste instrumenten, wordt op slechts zeven snaren bespeeld. De overige snaren worden niet aangeslagen en trillen gewoon mee. Daardoor ontstaat het typische geluid van de indische muziek.

De Taj Mahal is een marmeren mausoleum. Het is één van de mooiste gebouwen ter wereld.

China en Mongoliё De Chinese Muur is 2400 kilometer land. Hij loopt van de Chinese kust tot Centraal-Aziё.

De hoogtevlaktes van Tibet, ook ‘het dak van de wereld’ genoemd.

Het spectaculaire Potalapaleis in Lhase, de hoofdstad van Thibet, werd gebouwd in de 17de eeuw. Het was de verblijfplaats van de Dalai Lama, het godsdienstige hoofd van de boeddhisten in Tibet.

In Tibet worden geschreven gebeden in gebedsmolens geplaats. Die worden dan met de hand gedraaid.

China en Korea

In de Zaal van de Opperste Harmonie bevindt zich de drakentoren. Het is het grootste gebouw van de Verboden Stad in Peking. Vroeger waren gewone burgers niet toegelaten in de Verboden Stad, die voorbehouden was aan de keizer en zijn hofhouding. Nu is ze opengesteld voor het grote publiek.

De daken van de Wen-Wu-Tempel aan de oevers van de Sun Moom-meer in Taiwan.

De Chinezen zijn dol op tafeltennis.

Japan

De Japanners zijn meester in het kweken van bonsais, kleine miniatuurboompjes en –struiken.

Vroeger werden in de koninklijke gedragen. Dit zijn zijden gewaden mouwen. Ze werden rond het gewikkeld en vastgeknoopt met een speciale gelegenheden dragen de steeds kinomo’s

hoven kinomo’s met lange lichaam sjerp. Bij Japanners nog

De Foedzji is de heilige berg van Japan,

Het vasteland van Zuidoost-Aziё Siameese katten komen uit Thailand, dat ooit Siam werd genoemd.

De wat, of oude tempel, van Angkor in Cambodja.

Het maritieme deel van Zuidoost-Aziё

In Indonesiё, en vooral op Java, wordt reeds 1000 jaar de kunst van het batikken beoefend. Kleuren en motieven worden op allerlei weefsles overgebracht volgens een ingewikkeld proces met was en kleurstoffen.

Een bonang is een soort klokkenspel dat men bespeeld in een gamelanorkest.

Veel van de dorpen in deze regio staan op palen. Ze staan op palen om hen te beschermen tegen ongedierte en overstrommingen.

Het regenwoud van Sumatra. Hier leven olifanten en tijgers.

BEKENDE AZIЁ.
Turkije

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

De typische Turkse keuken gebruikt vers fruit, groenten, vlees, vis, op smaak gebracht met kruiden als kaneel en komijn. Lamsvlees is het meest verspreide vlees. Het wordt dikwijls op een vleespen tot kebab gegrild.

Kebab wordt meestal opgediend met tarwe, burgul genaamd.

rijst of gebroken

Overal wordt yoghurt van geitenmelk gedronken. Die wordt dikwijls met komkommer, look of munt gemengd tot een verfrissend tussengerecht.

Anjovis wordt in de Zwarte Zee gevangen.

Turkse koffie wordt gemaakt door koffiebonen tot poeder te vermalen en dit vervolgens te vermengen met suiker tot een sterk, donker brouwsel dat wordt gekookt.

Het Nabije Oosten In Israёl worden granaatappels gekweekt.

Het Midden-Oosten

Peulvruchten zoals linzen en kikkererwten vormen het belangrijkste voedsel.

Centraal-Aziё In deze landen worden watermeloenen, abrikozen en perzikken gekweekt.

Het Indisch subcontinent

De Indiase keuken gebruikt zeer aromatische bereidingen en subtiele combinaties van kruiden. Sommige kruiden hebben geneeskrachtige eigenschappen, zoals gember.

China en Mongoliё

In tegenstelling tot de rest van China, is in het noorden rijst niet het basisvoedsel. Noedels en gestoomde bonen vormen het

belangrijkste voedsel. Ze worden opgediend met sterk gekruid geroosterd vlees.

China en Korea In het noorden van China is rijst het belangrijkste basisvoedsel.

Thee, de nationale drank in China, wordt gekweekt op terassen in het zuiden.

Japan De Japanners eten veel vis. Je hebt wellicht al eens gehoord van sushi, rauwe vis.

Sake, of rijstwijn, is de nationale drank van Japan.

BEZIENSWAARDIGHEDEN,

UITVINDINGEN EN TYPISCHE KENMERKEN.

1. Geef een andere naam voor de tapijten die men in elke streek van Turkije maakt? _______________________________________________________

2. Noem één van de vele antieke schatten van Turkije? _______________________________________________________ 3. Wat roken de mannen in de Arabische wereld wel eens? Hoe gaat dit in zijn werk? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 4. Waar bevindt zich Petra? Wat is er zo speciaal aan deze stad? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 5. Geef een andere naam voor het Meer van Tiberias? _______________________________________________________ 6. Welk gebergte ligt in het Zuidwesten van Iran? _______________________________________________________ 7. Wat is de heiligste islamitische plaats? _______________________________________________________ 8. Wat is de naam van het hoofddeksel voor mannen? _______________________________________________________ 9. Wat is de naam van het hoofddeksel voor vrouwen? _______________________________________________________ 10. Welke moskee is een prachtig islamitisch monument? _______________________________________________________ 11. Waarom zijn de tapijten uit Oezbekistan, Toerkmenistan, het noorden van Afghanistan en andere delen van deze regio wereldberoemd? _______________________________________________________

12. In wat verwarmen de russen hun water voor de thee? _______________________________________________________ 13. Welk meer bevat 20 procent van zoetwatervoorraad van de hele wereld? _______________________________________________________

14. De winters in het hoge noorden zijn bijzonder lang. Hoe lang moeten ze het soms stellen zonder daglicht? _______________________________________________________ 15. Wat is één van de belangrijkste instrumenten in de Indische muziek? Waarom is dit instrument zo speciaal? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 16. Geef de naam van het marmeren mausoleum. _______________________________________________________ 17. Hoe lang is de Chinese Muur? Van waar tot waar loopt deze muur? _______________________________________________________ 18. Hoe worden de hoogvlaktes van Tibet ook genoemd? _______________________________________________________ 19. Op wat worden de geschreven gebeden in Tibet geplaatst? _______________________________________________________ 20. Waar bevindt zich de drakentoren? _______________________________________________________ 21. In wat zijn de Japanners een meester? _______________________________________________________ 22. Wanneer draagt men kimono’s? _______________________________________________________ 23.Welke kunst wordt er in Indonesië beoefend? _______________________________________________________

BEKENDE

GERECHTEN EN SPECIALITEITEN IN

AZIË.

1. Wat is het meest verspreide vlees? _______________________________________________________

2. Geef een andere naam voor gebroken tarwe. _______________________________________________________ 3. Welke visjes worden gevangen in de Zwarte Zee? _______________________________________________________ 4. Hoe wordt Turkse koffie gemaakt? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 5. Wat vormt het belangrijkste voedsel in het Midden-Oosten? _______________________________________________________ 6. Welke kruiden gebruikt men in de Indiase keuken? _______________________________________________________ 7. Wat is in het noorden van China het basisvoedsel? _______________________________________________________ _______________________________________________________ 8. Wat is in het zuiden van China het basisvoedsel? _______________________________________________________ 9. Wat is de nationale drank van China? _______________________________________________________ 10. Wat eten de Japanners? _______________________________________________________ 11. Wat is de nationale drank van Japan? _______________________________________________________

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful