You are on page 1of 6

Permainan futsal telah lama wujud di dunia iaitu ia mula dimainkan di Montevideo, Uruguay, pada tahun 1930 apabila

Juan Carlos Ceriani telah mencipta suatu versi bola sepak bagi pertandingan di YMCA. Di Malaysia, permainan futsal banyak dimainkan dan dipertandingankan mengikut peringkat-peringkat umur. Hal ini adalah untuk menyediakan satu program pembangunan kesinambungan mengikut peringkat umur iaitu pertandingan bawah 12, bawah 15, bawah 18, peringkat negeri dan seterusnya peringkat kebangsaan sebelum melangkah ke peringkat antarabangsa. Permainan futsal dipertandingan mengikut peringkat umur juga sebagai medium pemilihan pemain bagi membentuk Pasukan Futsal Kebangsaan yang akan menyahut cabaran di peringkat global. Permainan futsal di peringkat sekolah dipertandingkan mengikut kategori di bawah umur 12 tahun. Setiap sekolah akan menghantar setiap wakilnya untuk perlawanan mengikut kategori tersebut. Kategori ini boleh dianggap sebagai Skuad Junior yang seterusnya melangkah ke peringkat yang lebih tinggi. Pemilihan pemain futsal dilakukan bagi mencari bakat cilik yang pandai bermain futsal dan seterusnya melatih mereka untuk menjadi lebih cekap lagi dalam permainan futsal. Apabila pertandingan futsal dipertandingan mengikut kategorinya, ia akan memudahkan lagi sesi pemilihan bintang-bintang futsal yang akan digilap oleh jurulatih yang handal. Selain itu, setiap tahun pertandingan futsal mengikut kategori dianjurkan dan ia mendapat sambutan yang menggalakkan daripada peserta. Salah satu cara untuk mencungkil bakat-bakat pemain futsal adalah melalui pertandingan yang telah dianjurkan. Sebagai contoh,Kelab Sukan SportsUnite, bersempena ulang tahun keenam kelab telah menganjurkan pertandingan futsal .(Utusan Malaysia 26 April 2010). Setelah melepasi umur bawah 12 tahun, pemain futsal akan diserapkan ke dalam skuad futsal bawah 15 tahun. Pada peringkat ini, pemain lebih banyak didedahkan dengan pertandingan-pertandingan, latihan-latihan yang agak lasak bagi menggandakan tahap kecekapan bermain futsal. Sama seperti skuad bawah 12 tahun, penganjuran untuk pertandingan futsal acapkali dilakukan untuk mencari bakat-bakat baru dalam permainan futsal. Penganjuran juga dilakukan oleh MILO, METRO dan sebagainya.

pemain-pemain yang lebih berbakat akan dipilih untuk menyertai skuad futsal ke peringkat negeri. pertandingan futsal antara Zon Utara. Kangar Perlis pada 05 Disember 2009. Contoh lain. Contohnya. Pemainan futsal di peringkat negeri diadakan setelah peringkat-peringkat sebelum ini berlangsung. Hal ini kdisebabkan oleh perlawanan peringkat negeri merupakan peringkat yang penting untuk mengharumkan nama sesebuah negeri tersebut. Sebagai contoh. Rawang. Kriteria pemilihan ke peringkat negeri agak sukar berbanding peringkat-peringkat sebelum ini. pada 07 Disember 2009 lalu. . Program ini berkonsepkan perlawanan futsal secara liga yang akan menghimpunkan setiap DUN dalam negeri Kedah yang mengandungi 36 DUN. Kejohanan Futsal Peringkat Zon Utara telah diadakan di Stadium D’ Futsal. Pemain-pemain yang terpilih untuk mewakili negeri dalam perlawanan futsal merupakan pemain yang benarbenar berbakat . Permainan futsal peringkat negeri merupakan peringkat perlawanan antara zonzon. Kejohanan ini disertai Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Perlis. Anjuran pertandingan futsal biasanya dianjurkan bersama i-Metro. Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Kedah. Pada peringkat pertama. setiap DUN melalui Pusat Khidmat Wakil Rakyat (PKWR) akan menghantar satu pasukan samada melalui pertandingan peringkat DUN atau pilihan secara terus bagi mewakili DUN tersebut ke peringkat Zon. pemain futsal yang sebelum ini telah menyertai pertandingan futsal peringkat bawah 12 atau bawah 15 tahun haruslah terlebih dahulu menyertai pertandingan futsal bawah 18 tahun. Contohnya Pasukan ABS FC dari Rawang pula muncul johan Kategori Bawah 18 Tahun selepas menumpaskan Cat Hill Village dari Ijok dalam Kategori Terbuka Pertandingan Futsal anjuran Akademi Bolasepak Bandar Tasik Puteri. Dari situ. Pemain-pemain di peringkat negeri merupakan pemain yang telah menimba ilmu pengetahuan dan pengalaman yang luas dalam peringkat daerah. JKSPs telah dipilih menjadi tuan rumah bagi Kejohanan Futsal yang julung-julung kali diadakan itu. di taman perumahan itu baru-baru ini.Setelah mencapai usia 18 tahun. Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Perak dan Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Pulau Pinang.

Contoh jadual pertandingan futsal peringkat negeri Kedah ZON 1 Air Hitam vs Kuah Air Hangat vs Kota Seputeh Jitra vs Air Hitam Bukit Kayu Hitam vs Air Hangat Kuah vs Jitra Kota Seputeh vs Bukit Kayu Hitam ZON 2 Bukit Lada vs Pedu Derga vs Kuala Nerang Alor Mengkudu vs Bukit Lada Bukit Pinang vs Derga Pedu vs Alor Mengkudu Kuala Nerang vs Bukit Pinang ZON 3 Anak Bukit vs PLKN Kundor Tolai vs Kota Darulaman Bakar Bata vs Anak Bukit Kubang Rotan vs Tokai PLKN Kundor vs Bakar Bata Kota Darulaman vs Kubang Rotan ZON 4 Bayu vs Jeneri Sungai Tiang vs Kupang Gurun vs Bayu Belantik vs Sungai Tiang Jeneri vs Gurun Kupang vs Belantik ZON 5 Bakar Arang vs Bukit Selambau Tanjung Dawai vs Guar Chempedak Sungai Limau vs Bakar Arang Pantai Merdeka vs Tanjong Dawai Bukit Selambau vs Sungai Limau Guar Chempedak vs Pantai Merdeka ZON 6 Kulim vs Sedam Kuala Ketil vs Merbau Pulas Lunas vs Kulim Bandar Baharu vs Kuala Ketil Sedam vs Lunas Merbau Pulas vs Bandar Baharu Pada peringkat antarabangsa. Pemain yang mewakili Malaysia dipilih berdasarkan pencapaian di peringkat . Malaysia banyak menghantar skuad futsal untuk beraksi.

Hal ini merupakan meningkatkan yang mendadak dan memberangsangkan kerana berada pada kedudukan yang agak selesa berbanding negara-negara lain. bawah 15 tahun. Skuad Futsal Negara . Pemain yang telah beraksi dengan baik akan dipilih dan dilatih oleh jurulatih futsal yang professional bagi mewakili Negara dalam setiap perlawanan. Pada 28 Oktober 2009. Banyak perkara yang didedahkan kepada pemain Negara supaya dapat memperolehi suatu pencapaian yang cemerlang dan sekaligus mengharumkan nama Malaysia. Hari Metro bertarikh 31 Mei 2006 telah melaporkan bahawa Skuad Futsal Malaysia telah menduduki ranking ke-10 berbanding di tangga ke-14 pada sebelum ni. Buktinya. Vietnam. bawah 18 tahun. seterusnya pemilihan dibuat di peringkat negeri dan akhirnya di peringkat kebangsaan.bawah 12 tahun. skuad futsal lelaki dan wanita kebangsaan telah turun beraksi pada perlawanan pertama mereka pada temasya Sukan Dalam Dewan Asia 2009 (AIG III) di Ho Chi Minh.

Firdaus Razali. terdapat juga perlawanan futsal wanita di mana penyertaan hanya terbuka kepda kaum wanita sahaja. Khairul Effendy Bahrin Selain peringkat-peringkat di atas.pertandingan-pertandingan lain yang telah diadakan dengan hanya . Misalnya Pertandingan Futsal Wanita Milo Fuze Hidup Bola 2010 yang di adakan di Safira Sport Planet. Aziz. Addie Azwan Zainal (kapten). Pulau Pinang. Karnim. Akhmall Abdullah. Fadzil Ab. Amin KETUA JURULATIH: Maizal Hairi Marzuki JURULATIH PENJAGA GOL: Zaidi Ramli PEMAIN: S. Noor. Qaiser Heshaam Abdul Kadir. Indonesia SKUAD FUTSAL MALAYSIA PENGURUS: Datuk Hamidin Mohd. Muizzudin Haris.Barisan pemain baru yang diletakkan sasaran untuk menjuarai pusingan kelayakan asean kejuaraan futsal asia 2010 di Jakarta. Fairuz Mohd. Seberang Jaya. Seramai 44 pasukan wanita mengambil bahagian. Ruzaley Abd. Devandran. Hafis Awang (penjaga gol). Afandi Bonyamin. Safar Mohamad. Khairul Rizuan Harif Pagilah.

Bukan hanya wanita. . Pertandingan Futsal Wanita Peringkat Sg.Siput.penglibatan wanita adalah Karnival Futsal MILO Hidup Bola 2010. dan sebagainya. bahkan terdapat juga pertandingan futsal bagi kategori lelaki. Antara yang menganjurkan pertandingan ini ialah KEMAS.