JENIS-JENIS ARCA

ARCA ASEMBLAJ Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk-bentuk dua dimensi, ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi.

Penciptaan arca asemblaj termasyhur iaitu „ Bicycle Wheel ‟ ( karya asli telah hilang ) adalah penciptaan terawalnya dalam bidang seni tangan yang mana arca ini dibina menggunakan bahan-bahan yang terdapat di rumah.

.

dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik.ARCA TIMBULAN Arca ini jga dikenali sebagai arca relief. Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong. Arca ini adalah kombinasi antara cirri-ciri catan dan arca. Henri Matisse (1869-1954) dan .

Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak .3 ARCA MOBAIL Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Mobail biasanya digantung di atas siling. berputar. terhad dan tidak seperti arca mobail yang boleh . Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik . Arca ini dipelopori oleh Alexender Calder (188-1976).Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. Mobail ini digantung di atas syiling. iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika dan diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Mobail mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak. berombak. berputar atau berombak. Arca ini boleh bergerak sendiri. dan biasanya terawang-awang. 3. Arca stabail boleh bergerak tetapi pergerakannya terawang-awang. Pemindahannya berasaskan seni yang boleh bergerak.

Arca mobail juga boleh menggunakan lampu. graviti. Sebagai contoh idea yang anda boleh berikan kepada pelajar ialah wind chime". Ia mesti digantung dengan tali. Keindahan arca ini dapat dilihat semasa ia bergerak-gerak atau berputar perlahan-lahan Alexandel Calder bersama arca Myxomatose. 1953 (A08122). air. perbezaan suhu. wayar. benang. dawai dari siling atau tempat yang lebih tinggi. angin. keseimbangan yang mengkibatkan berlakunya pergerakan. kuasa solar. Paris .

Bahan atau bahagaian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak. atau pintu siling. Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. oleh Alexander Calder. tingkap . Objek yang hendak disusun boleh digantung. 1956 ARCA STABAIL Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawang-awang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak. ARCA GABUNGAN DIORAMA Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar.Red Mobile. . Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapati. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut. Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama. Stabail tidak mempunyai sendi-sendi dimana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang. Bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama. Stabail boleh digantung di dinding.

D. karena pada zaman Yunani. Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A. dan juga ke Jepun (610 A. Pada abad ke enam. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts'ai Lun. ORIGAMI Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas. maupun bahan pembuatnya ternyata berbeza sekali antara dulu dan sekarang. serta tokoh-tokoh fiksi. bentuk. Romawi ataupun Mesir kuno saja boneka sudah ada. cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab. Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cina adalah tongkang Cina dan kotak.D. terutamanya manusia atau hewan.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku . Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan. Boneka bisa dikatakan salah satu mainan yang paling tua. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak.BONEKA Boneka (dari bahasa Portugis boneca) adalah sejenis mainan yang dapat berbentuk macam-macam. Namun fungsi.

Sekiranya bahan kayu maka canumannya juga adalah kayu. .Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turun-temurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi. ARCA BINAAN Arca ini ialah pembinaan cantuman daripada bahan-bahan yang sama. dan adapula yang menggambarkan kebijaksanaan. Bentuk topeng bermacam-macam ada yang mengambarkan watak marah. ada yang menggambarkan lembut. Misalnya jika besi maka cantumannya juga besi. TOPENG Topeng adalah benda yang dipakai di atas wajah. Kehidupan masyarakat modern saat ini menempatkan topeng sebagai salah satu bentuk karya seni tinggi. Tidak hanya karena keindahan estetis yang dimilikinya. tetapi sisi misteri yang tersimpan pada raut wajah topeng tetap mampu memancarkan kekuatan magis yang sulit dijelaskan. ia digunakan sebagai struktur asa atau bahagian dalaman biasanya diperbuat daripada dawai. Untuk teknik kerangka. Topeng di kesenian daerah umumnya untuk menghormati sesembahan atau memperjelas watak dalam mengiringi kesenian. Bahagian luar mengandngi lapisan lain seperti bancuhan simen. Biasanya topeng dipakai untuk mengiringi musik kesenian daerah. keluli dan sebagainya. Arca tanpa kerangka pula dibina berasaskan cantuman bahan-bahan seperti logam yang dicantum samada secara pateri atau kimpalan. Arca jenis ini boleh dibina berasaskan teknik kerangka atau tidak berkerangka.

Seterusnya cairan tersebut akan membeku dan menjadi arca. plaster of paris. lilin dan sebagainya. memahat. Terdapat juga bahan cecair yang kemdiannya dkeraskan melalui acuan seperti plaster paris. Setelah acuan disediakan. tanah liat. Pelbagai alat digunakan bergantung pada jenis dan kekerasan bahan. mengikis dan sebagainya. Biasanya bahan pembinaan arca ini ialah batu atau kayu. cairan akan dituang ke dalam acuan. Contoh arca luakan antarabangsa yang terkenal ialah patung “David” karya Mochelangelo ARCA TAMBAHAN Pembinaan arca tambahan dilakukan dengan menggunakan baha-bahan lembut seperti tanah liat dan bahan-bahan rapuh. . jika menggunakan alatan tajam untuk proses memotong.ARCA LUAKAN Pembinaan arca melalui teknik ukiran dan membuang mana-mana bahagian batu atau kayu. Contoh arca tambahan / acuan ialah Tugu Negara. lilin. tanah liat dan sebagainya. Contohnya. batu marmar.

dinding atau digantung pada syiling . di Malaysia antara arcadinding yang terkenal adalah “Langkawi – 1977 daripada Abdul Latiff Mohidin”. Biasanya arca dinding dihasilkan di atas kepingan kayu atau bangunan dansebagai hiasan di meja. . Arca ini adalahintegrasi antara catan dan arca yang dihasilkan di atas permukaan kayu dan terlekat didinding.ARCA DINDING Arca dinding diperkenalkan oleh pelukis Abdul Latiff Mohidin.

potongan.        Teknik Picitan Teknik Lipatan Teknik Potongan Teknik Cantuman Teknik Pembungkusan Teknik Guntingan Teknik Luakan . cantuman. lipatan. guntingan.TEKNIK-TEKNIK MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Terdapat pelbagai teknik yang boleh digunakan untuk menghasilkan bentuk atau membuat binaan. luakan dan sebagainya. pembungkusan. Antaranya ialah melalui teknik picitan. Biasanya teknik-teknik tersebut dipilih berdasarkan kesesuaian bahan yang digunakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful