You are on page 1of 13

CHAPTER 1 PIE GRAPH

M.C.Qs
I. Based on the pie graph showing 50 runs in the first five overs in a cricket

1. Maximum runs are scored in _______ over.


(a)second (b)fourth (c)first (d)third
2. In _______ over , not a single run.
(a)second (b)fourth (c)first (d)fifth
3. Total runs are ________.
(a)18

(b)14

(c)48

(d)50

4. __________ runs are in the third over.


(a)6

(b)12

(c)14

(d)0

5. __________ runs are in the fifth over.


(a)18

(b)14

(c)12

(d)0

6. 28% runs are in the ________ over.


(a)first (b)second (c)third (d)fourth
7. ________% runs are in the first over.

match, answer the following:

(a)12

(b)6

(c)14

(d)18

8. ________% runs are in the fifth over.


(a)18%

(b)36%

(c)28%

(d)24%

II. Collection from Monday to Friday is Rs. 40,000. Give answer to the questions from the given pie graph:

9. Maximum collection is on __________ day.


(a)Tuesday (b)Wednesday (c)Thursday (d)Friday
10. Minimum collection is on __________ day.
(a)Monday (b)Tuesday (c)Wednesday (d)Thursday
11. On Friday, ________% of collection.
(a)5

(b)20

(c)10

(d)45

12. On Tuesday, Rs _________ collection.


(a)4000

(b)40,000

(c)400

(d)40

13. Rs 2000 collection is on ____________.


(a)Tuesday

(b)Wednesday

(c)Thursday

14. Rs ___________ collection is on Friday.


(a)1800

(b)18000

(c)4500

15. 15% collection is on ___________.

(c)450

(d)Monday

(a)Monday-Tuesday

(b)Tuesday-Wednesday

(c)Thursday-Friday

(d)Wednesday-Thursday

III. Answer with the help of pie-graph:

16. In all , how many saplings were planted?


(a)21

(b)18

(c)60

(d)80

17. How many saplings of Amla were planted?


(a)21

(b)15

(c)18

(d)6

18. What percentage of Asopalav tree were planted?


(a)21%

(b)35%

(c)30%

(d)79%

19. How many Gulmohar saplings were more than the neem saplings?
(a)3

(b)12

(c)6

(d)18

20. What percentage of Gulmohar saplings were planted?


(a)18

(b)21

(c)35

(d)30

21. How many Neem saplings were planted?


(a)6

(b)15

(c)18

(d)21

22. How many Asopalav saplings were more than Amla saplings?

(a)12

(b)3

(c)15

(d)6

23. What percentage of Neem tree were planted?


(a)25

(b)30

(c)35

(d)15

IV. For celebration of teachers day ,contribution given by the students of class 7 is shown in the given pie graph. Ans. The
following questions:

24. In all , how many rupees were collected as fund?


(a)Rs 50

(b)Rs 60

(c)Rs 100

(d)Rs 120

25. How much contribution was given by Jafar?


(a)15

(b)18

(c)35

(d)45

26. Calculate the degree measure of contribution of Anuj.


(a)90 degree

(b)16 degree

(c)108 degree

(d)70 degree

27. Who contributed the least fund?


(a)Jafar

(b)Dev

(c)Riya

(d)Maitry

28. How much is the sum of all the angles formed at the centre of the circle?
(a)90 degree

(b)180 degree

(c)260 degree

(d)360 degree

29. How many radius are drawn for every information in pie graph?
(a)1

(b)2

(c)3

(d) 4

Chapter 2 Integers
1. (-16) x 0 = _______.
(a)(-16)

(b) 16

(c) 160

(d) 0

2. (-5) x (-20) = ________.


(a) 25

(b) 100

(c)(-100)

(d)(-25)

3. (-10) + (-20) = _______.


(a) (-200)

(b) (-30)

(c) 30

(d) 200

4. (-12) x 5 = _______.
(a) (-60)

(b) 60

(c) (-17)

(d) (-7)

5. 0 - (-10) = ________.
(a) (-10)

(b) 0

(c) 10

(d) (-100)

6. (-18) x 0 = _________.
(a) (-18)

(b) 18

(c) (-180)

(d) 0

7. 0 (-2) = ___________.
(a) 0

(b) 2

(c) (-2)

(d) 20

8. _________ is the identity (neutral) element for multiplication.


(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) (-1)

9. 0 is a neutral number for __________.


(a) multiplication
(c) subtraction

(b) division
(d) addition

10. | (-7) |=_________.


(a) 7

(b) (-7)

(c) 1

(d) 0

11. Product of an integer with _____ we get same integer as answer.

(a) 0
(b) 1
12. 1 x 0 =_______.

(c) (-1)

(d) integer itself

(a) 1
(b) (-1)
(c) 0
(d) 10
13. _____ Sign we have to use to express a negative integer.
(a) =

(b) -

(c) +

(d) /

14. Smallest two digit whole number is ________.


(a) 99

(b) 98

(c) 11

(d) 10

15. Absolute value of (-4) is ______.


(a) 4
(b) (-4)
(c) 0
(d) 1
16. Sum of any two integers is 0 then they are __________ integers.
(a) Positive

(b) opposite

(c) negative

(d) equal

17. Product of any two negative integers is __________ integer.


(a) Negative

(b) positive

(c) opposite

(d) equal

18. Sum of two opposite integers is always _________.


(a) 1

(b) 0

(c) (-1)

(d) 2

(c) (-1)

(d) All of these

19. Opposite number of 0 is _______.


(a) 0

(b) 1

20. 4 + (-5) = _______


(a) (-9)

(b) 1

(c) (-1)

(d) 10

(c) 100

(d) 1

21. 10 + (-10) = ________.


(a) 20

(b) 0

22. Product of an integer with zero is _______.


(a) 20

(b) 0

(c) 100

(d) 1

23. Product of any two integers is also an integer is ________ property.


(a) Commutative

(b) Associative

(c) identity

24. 7 x (-2) = ________.


(a) 7

(b) 14

(c) (-14)

(d) 72

25. (-7) x (-2) = _________.


(a) 72

(b) (-72)

(c) 14

(d) (-14)

(d) closure

26. |0| = ____.


(a) 0

(b) 1

(c) (-1)

(d) 4

(b) 7

(c) 3

(d) (-7)

(c) 20

(d) (-20)

(c) 5

(d) 9

(b) (-4)

(c) 2

(d) 4

(b) 4

(c) 0

(d) 2

27. 5 (-2) = ________.


(a) 52

28. -10 (-20) = ________.


(a) 10

(b) (-10)

29. 13 x (4+5) = (13 x __) + (13 x 5)


(a) 13

(b) 4

30. (-8) x [(-4) x 2] = [(-8) x (____)] x 2


(a) (-8)
31. (-2) x 2 = _______.
(a) (-4)

32. 2 + (-3) = (-3) + 2 in ________ property.


(a) Associative

(b) Identity

(c) Commutative

CHAPTER 3
SQUARE AND SQUARE ROOT
1.

__________ can be a perfect square.

(a)
2.

5041

(b) 3982

(c) 6573

(d) 8127

__________ can be a perfect square.

(a)
3.

9867

(b) 7396

(c) 2143

(d) 4688

__________ cannot be a perfect square.

(a)
4.

9025

(b) 3481

(c) 9873

(d) 3364

__________ cannot be a perfect square.

(a)

6724

(b) 7225

(c) 5329

(d) 4758

(b)2025

(c)1025

(d) 925

452 = _______.

5.

(a)

625

(D) Distributive

(square root of

6.

) = ______.

(b)

(a)

(c)

(d)

(square root of 0.0064) = _______.

7.
(a)

0.08

(b) 0.8

(square root of

8.
(a)

(c) 0.4

(d) 0.008

) = __________.

(b)

(c)

(d)

9. (0.2)2 = _________.
(a) 0.4

(b) 0.04

(c) 0.02

(d) 0.004

10. Square of 70 is ________.


(a) 700

(b) 4900

(c) 49

(d) 490

11. Last two digits of a number which we get by squaring


865 is ________.
(a)

65

12. Square of

(a)

(b) 56

(c) 25

(d) 20

is _______.

(b)

(c)

(d)

13. 52 = _____.
(a) 5

(b) 25

(c) 10

(d) 32

14. _______ sign is used to express square root.


(a) %

(b)

15. Square root of 4 is _____.

(c)

(d)

(a) 4

(b) 2

(c) 8

(d) 16

16. ______ is a perfect square number from the following:


(a) 46

(b) 45

(c) 49

(d) 48

17. ___ is not a perfect square number from the following:


(a) 1

(b) 4

(c) 9

(d) 12

18. _________ should be a perfect square.


(a) 2507
19.

(b) 2307

(c) 1069

(d) 2312

(b) 21

(c) 11

(d) 121

= ______.
(a) 12

20. Square root of 81 is written as _______.


(a) 812

(b)

(c)

(d) 81 x 2

21. 102 = _____.


(a) 10

(b) 10 x 2

(c) 10 x 10

(d) 20

22. ______ is a unit digit of a perfect square.


(a) 2

(b) 3

(c) 7

(d) 1

(c) 44101

(d) 2160

23. ______ is not a perfect number.


(a) 1069
24.

= 9, then

(b) 9632
= _____.

(a) 81

25.

(b) 9 x 2

(c) 3

(d) 9 x 9

sign is for ______.

(a) Square

(b) square root

(c) Cube root

(d) whole number

26. _______ is unit digit by taking square of a number whose


(a) 9
27.

(b) 0
= _____

(c) 1

(d) 2

unit digit is 1 or 9.

(a) 100

(b) 10

(c) 1

(d) 0

28. _______ is not a unit digit of perfect square.


(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) 4

29. _______ is unit digit of a perfect square.


(a) 6

(b) 2

(c) 3

(d) 7

30. ________ is not a unit digit of a perfect number.


(a) 0

(b) 1

(c) 4

(d) 7

(b) 265

(c) 325

(d) 225

(c) 14

(d) 23

(c) 14

(d) 23

31. 252 = _______.


(a) 625
32.

= _______.
(a) 19

33.

(b) 13
= ________.

(a) 19

(b) 13

34. ________ number of zeros we get b taking square of 20.


(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

35. 8 should be multiplied by ________ smallest number to


(a) 2

(b) 1

(c) 3

(d) 4

36. The product of a number with itself is called _________.


(a) Power

(b) exponent

(c) square

(d) square root

37. ________ is a perfect square.


(a) 2307

(b) 128

(c) 612

(d) 625

38. _______ is a square and square root of itself.


(a) 9

(b) 1

(c) 25

(d) 100

(c) 625

(d) 1425

39. 352 = _________.


(a) 1225

(b) 925

40. The square of 63 is a/an _______ number.


(a) Even

(b) odd

get perfect square.

(c) Fractional

(d) decimal fraction

41. The square of 40 is a/an _______ number.


(a) Even

(b) odd

(c) Fractional

(d) decimal fraction

42. The square root of 4.84 is _______.


(a) 2.2

(b) 0.022

(c) 2.02

(d) 2.42

CHAPTER 4
PROFIT-LOSS
1.

Brokerage charged on an article worth Rs. 800 at the rate of 2% is Rs. ________.

(a)
2.

(b) 16

(c) 160

(d) 1600

Brokerage charged on an article worth Rs. 2400 at the rate of 2.5% is Rs. ________.
(a)

3.

216

(d) 90

(c) 240

(d) 80

(b) 96

(c) 72

(d) 104

An article costing Rs. 900 should be sold at Rs. ______ to make 5 % profit.
950

(b)1350

(c) 855

(d) 945

An article costing Rs. 1200 should be sold at Rs. _____ to make 7.5% profit.
2100

(b) 1290

(c) 1275

(d) 1110

An article purchased for Rs. 1600 was sold incurring 8% loss. Then the sale price of the article is _______.

(a)
9.

(c) 60

(b) 120

130

(a)
8.

(d) 49

An article bought for Rs. 1600 was sold incurring 6.5% loss.

(a)
7.

(b) 21

24

(a)
6.

(c) 600

An article bought for Rs. 3000 was sold with 8% profit. Then the profit on it is _______.

(a)
5.

(b) 60

The discount on a sari worth Rs. 1800 at the rate of 12% is Rs. _______.

(a)
4.

1472

(b) 1672

(c) 1572

(d) 1280

An article purchased for Rs. 2400 was sold incurring 10.5% loss. Then the sale price of the article is _______.
(a)

2295

(b) 2148

(c) 2190

(d) 2652

10. Some furniture was purchased for Rs. 8000 through a broker paying 2% brokerage.

(a)

1600

(b) 8160

(c) 160

(d) 200

11. A sweater with printed price Rs. 1800 is sold at 3.5% discount. Then a customer should pay Rs. _______ to buy it.
(a)

1863

(b) 1765

(c) 1730

(d) 1737

12. When a trader takes an amount than the printed amount, that much amount is called _______ for the buyer.
(a) Discount
(b) rebate
(c) C.P.
(d) N.P.
13. C.P. +Brokerage = ________.
(a) C.P.
(b) S.P.

(c) N.P

(d) rebate

14. N.P. for buyer = Printed price - ________.


(a) Rebate
(b) discount
(c) C.P.

(d) S.P.

15. For seller S.P. = Printed price - ________.


(a) Rebate
(b) discount
(c) C.P.

(d) S.P.

16. S.P. = C.P. + ________.


(a) Loss
(b) profit

(c) discount

17. Brokerage is one type of __________.


(a) C.P.
(b) S.P.
(c) N.P.

(d) brokerage

(d) Additional Expense

18. 2% brokerage on a thing worth Rs. 1300 is _______.


(a) 13
(b) 26
(c) 130
(d) 390
19. 3% brokerage on tobacco of Rs. 1600 is ________.
(a) 60
(b) 30
(c) 18
(d) 180
20. 10% rebate on a sari of Rs. 1800 is _________.
(a) 18
(b) 100
(c) 1800

(d) 180

21. 15% profit on notebooks of Rs. 4000 is ________.


(a) 400
(b) 600
(c) 150
(d) 500
22. 8% loss on a thing worth Rs. 2000 is __________.
(a) 160

(b) 200

(c) 80

(d) 40

23. S.P. = N.P. - _______.


(a) Profit

(b) Loss

(c) C.P.

24. Amount taken by broker is called ________.


(a) C.P.
(b) S.P.
(c) Brokerage
25. 5% rebate on a thing worth Rs. 3200 is __________.
(a) 160
(b) 150
(c) 320

(d) Expense

(d) Expense

(d) 500

26. Profit or loss percentage is shown on C.P. of Rs. __________.


(a)
(b)
(c)
(d)

27. S.P. = C.P. - _______.


(a) Profit
(b) loss

(c) expense

(d) N.P.

28. 3% brokerage on a thing worth Rs. 800 is _________.


(a) 24
(b) 8
(c) 80
(d) 100
29. Profit or loss percentage is always based on ____________.
(a) C.P.
(b) S.P.
(c) rebate
(d) Brokerage
30. 8% loss on a thing worth Rs 1600 is Rs ________________.
(a) 128
(b) 160
(c) 80
(d) 100
31. When a trader takes an amount less than the printed amount is called ___________ for the buyer.
(a) discount
(b) profit
(c) rebate
(d) loss
32. Profit = S.P - __________.
(a) Brokerage
(b) discount

(c) rebate

(d) N.P.

33. 10% rebate on a book worth Rs 20 is Rs __________.


(a) 2
(b) 1
(c) 4

(d) 5

34. 5% rebate on socks worth Rs 60 is Rs __________.


(a) 3
(b) 5
(c) 6

(d) 50

35. 15% rebate on purchase of Rs 120 is Rs ___________.


(a) 18
(b) 100
(c) 1800
(d) 180
36. The person who contacts buyer and seller is called
_____________.
(a) customer
(b) labourer
(c) mason
37. S.P=N.P- __________
(a) C.P.
(b) Loss

(c) profit

38. For seller, printed price rebate = ________.


(a) N.P.
(b) S.P.
(c) C.P.

(d) broker

(d) S.P.

(d) Profit

39. 10% rebate on a sari worth Rs. 1000 is Rs. __________


(a) 1000
(b) 100
(c) 110
(d) 120
40. 25% rebate on the purchase of Rs. 2000 is Rs. _________.
(a) 200
(b) 300
(c) 400
(d) 500
41. For buyer, C.P. rebate = ________.
(a) N.P.
(b) S.P.
(c) C.P.

(d) profit