Jantung adalah salah satu organ yang penting dalam badan manusia.

Jantung merupakan pam yang mengedarkan darah ke seluruh badan. Darah diedarkan ke seluruh badan agar badan mendapat oksigen yang secukupnya.

Kedudukan Jantung Dalam Badan
Jantung adalah organ yang mempunyai ruang kosong, berbentuk kon, terletak diantara peparu dan di belakang tulang rusuk. Terdapat beberapa bahagian penting seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah 1.

Gambarajah 1
[Nota - Gambarajah menunjukkan gambar pesakit ini menghadap anda, jadi tanda kanan dan kiri nampak terbalik]

Bucu jantung menghala ke bawah dan ke sebelah kiri. Biasanya berukuran 5 inci (12 cm) panjang, 3.5 inci lebar (8-9 cm) dan 2.5 inci (6 cm) tebal atau secara ringkasnya sebesar tangan anda yang digenggam. Beratnya dalam 30-35 gram iaitu merangkumi 0.5% berat anda. Jantung mempunyai 3 lapisan. Lapisan paling dalam adalah endocardium. Lapisan tengah pula dikenali sebagai myocardium dan lapisan yang paling luar adalah pericardium.

Injap dan Ruang Dalam Jantung
Jantung terbahagi kepada 4 bahagian (lihat gambarajah 2): 1. Atrium Kanan (AK) 2. Ventrikel Kanan (VK) 3. Atrium Kiri (AR)

Pulmonary valve . 4.Injap Aorta. Aortic valve . . atrium kanan dan kiri mengecut dengan serentak lantas mengisi darah ke dalam ventrikel kiri dan kanan. Apabila jantung mengecut. Apabila jantung berehat (diastol). injap aka terbuka dan apabila jantung selesai mengembang. Tricuspid valve . Mitral valve .Injap Trikuspid. injap akan tertutup untuk menghalang darah dari mengalir ke arah yang bertentangan. kedua-dua ventrikel mengecut untuk mengepam darah keluar dari jantung. Denyutan Jantung Apabila jantung mengecut (sistol).Injap Mitral (Bikuspid). 6. Ventrikel Kiri (VR) Gambarajah 2 Setiap satu ruang mempunyai injap sehala yang menghalang aliran balik darah. Jantung mengecut dalam dua peringkat.Injap Pulmonari. darah akan mengisi semula ruang dalam jantung. ia mengepam darah keluar dari jantung.4. Kemudian. Peringkat pertama. 7. 5.

VKI mengambil darah dari bahagian bawah badan. Gambarajah 3 . Ventrikel kanan mengecut dan darah dipam ke injap pulmonari (6) terus ke arteri pulmonari (7) dan masuk ke dalam peparu untuk mengambil oksigen. Darah yang melalui dua vena ini akan masuk ke atrium kanan. Bahagian kiri pula mengambil darah beroksigen dari peparu dan mengepamnya ke seluruh badan untuk sel mendapat oksigen secukupnya agar badan dapat berfungsi dengan sempurna. Bahagian kanan mengumpul darah ternyahoksigen dari badan dan mengepamnya ke jantung untuk memungut oksigen dan membuang karbon dioksida. VKS mengambil darah dari bahagian atas badan. Apabila atrium kanan mengecut. darah akan melalui injap trikuspid (4) dan masuk ke ventrikel kanan (5).Bahagian kanan dan kiri jantung mempunyai fungsi yang berlainan. Pengaliran Darah Darah mengalir masuk ke jantung melalui bahagian kanan jantung menerusi dua vena iaitu: Vena Kava Superior (VKS) dan Vena Kava Inferior (VKI) (lihat gambarajah 3).

Sel ini memisahkan partikel yang mempunyai cas.Ventrikel kanan . darah mengalir melalui injap bikuspid (10) dan ke ventrikel kiri(11).Injap aorta aorta . Ini menghasilkan impuls elektrik lalu menyebabkan jantung mengecut. kemudian mengalir: • Vena pulmonari .Peparu Darah menyerap oksigen dari peparu. Sel ini bekerja secara berterusan untuk menghasilkan degupan yang biasanya 72 kali seminit. Apabila atrium kiri mengecut. tiap-tiap jam dan tiap-tiap hari? Jawapan adalah kerana terdapat satu sel khas yang mempunyai keupayaan untuk menghasilkan elektrik secara sendiri.Injap bikuspid .Atrium kiri . Ia terletak di atrium kanan.Injap trikuspid . sel ini secara spontan melepaskan cas ini ke sel-sel yang berdekatan. Ventrikel kiri mempunyai otot yang lebih tebal kerana perlu mengepam darah ke seluruh badan dan mempunyai tekanan yang lebih tinggi dalam keseluruhan sistem peredaran darah.Injap bulan sabit .Ventrikel kiri . Ventrikel kiri adalah ruang yang paling penting kerana mengepam darah ke injap aorta (12) dan terus ke aorta (13). . Nod Sinoarteri (SA node) ini menghasilkan degup jantung secara normal.Atrium kanan .Darah kemudiannya kembali ke jantung dari peparu melalui vena pulmonari (8) dan masuk ke atrium kiri (9).Arteri Pulmonari . jantung juga mempunyai gentian khas yang membawa arus elektrik dari nod sinoarteri ke seluruh jantung (lihat gambarajah 4). Secara ringkasnya.badan Sistem Elektrik Pernahkah anda terfikir bagaimana jantung anda boleh berdegup? Macamana degupan itu boleh berlaku secara automatik. Kemudian. peredaran darah adalah seperti berikut: • Vena kava .

Berapakah degupan jantung anda seminit? Degupan jantung yang normal adalah 72 kali seminit. menyebabkan kedua-dua atrium ini mengecut.5 billion kali. Kemudian ia terbahagi kepada cabang kiri dan kanan (4) dimana ia bergerak dengan pantas menuju ke gentian Purkinje (5) lalu menyebabkan ventrikel kanan dan kiri mengecut. . Bunyi yang pertama (lub) adalah akibat pergerakan darah apabila melalui injap trikuspid dan injap bikuspid semasa injap ini tertutup. Dalam setahun. Selepas itu.000 kali. Pada satu-satu hari.04 saat.Gambarajah 4 Impul elektrik ini bergerak dari nod sinoarteri (1) ke atrium kiri dan kanan. bunyi lub-dub akan kedengaran. ia boleh berdegup sebanyak 2. Maklumat Menarik Mengenai Jantung Apa yang menyebabkan degupan jantung anda mempunyai bunyi? Apabila doktor mengesan degupan jantung anda. dan apabila umur anda mencapai 70 tahun. Proses ini mengambil masa 0. ia boleh berdegup sebanyak 100. ia berdegup sebanyak 38 juta kali. impuls elektrik ini bergerak ke Nod Atrioventrikular (AV node) (2) dan terus ke Bundle of His (3). Bunyi yang kedua (dub) adalah disebabkan oleh pergerakan darah akibat penutupan injap sabit dan injap pulmonik.

Adakah degupan jantung anda akan berubah apabila anda semakin tua? Degupan jantung memang berubah apabila anda meningkat tua.100 Baru lahir 130 . Ini adalah carta untuk degupan jantung pada umur yang berlainan: Umur 3 bulan 6 bulan 1 tahun 2 tahun 3 tahun 4 tahun 6 tahun 8 tahun 12 tahun dewasa Degupan 140 130 120 115 100 100 100 90 85 60 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful