You are on page 1of 5

WALT WHITMAN FSZLAK Feliratok nek magamrl rszletek Magamat nneplem s nekelem S amit n veszek fel, te is felveszed majd,

jd, Mert minden atom, mely enym, ppgy a tid is. () Mi a f? krdezte egy gyermek, elmhozva egy maroknyit, Mit feleljek a gyermeknek? n sem tudom nlnl jobban, Taln lelkem remnyzld szvetbl sztt lobogja. Vagy taln az r keszkenje, Illatos ajndk, vagy emlk, melyet kszakarva ejtett le, Valamelyik sarkban a kld nevvel, hogy lthassuk s megmondhassuk: Ki? () rvendetesnek hitte brki a szletst? Sietek kzlni vele, hogy a hall ppoly rvendetes s n tudom, mirt. A haldoklval halok n s a most frdetett jszlttel szletek, nem vagyok n kalapom cipm kz zrva, s sokfle dolgot megnzegetek, melyek mind-mind klnbznek s mind jk, J a fld s a csillagok s minden jrulkuk j. () Le a lepellel! elttem nem vagytok bnsek, silnyak vagy esettek, n tltok a fggnyn s ruhn, ha kell, ha nem, s ott vagyok: szvsan. brni vgyn, fradhatatlanul, mint akit nem lehet lerzni. () A legkznsgesebb, legolcsbb, legkzelibb, legknnyebb vagyok n, n, aki mindenbe belevgok, aki nagy ttekben jtszom, Ki dszbe ltzm, hogy odaajndkozzam magam az elsnek, aki engem akar, Aki nem vrom az gtl, hogy kedvemrt jjjn, Mert bkezen pazarlom szeretetemet mindenkor. () Vagyok, ahogy vagyok, elg ennyi,

Ha senki ms nem vesz szre a vilgon, bkn lk, s ha mindenki szrevesz, akkor is bkn lk. () A Test kltje vagyok n s a Llek kltje vagyok, Az g gynyreit brom s a pokol knjait brom, Az elbbieket magamba ojtom s gyaraptom, az utbbiakat j nyelvre ltetem t. Egyarnt vagyok kltje nnek s frfinak, s tudom, hogy nnek lenni annyit r, mint frfinak lenni, s tudom, semmisem r tbbet, mint emberek anyjnak lenni. () Walt Whitman, kozmosz, Manhattan fia, Bktlen, anyagias, rzki, ev-iv s nemz, Nem rzelgs, nem ll frfiak vagy nk fltt, sem rajtuk kvl, ppoly szerny, mint szernytelen. () Bolondja vagyok magamnak, minden rszem s egszem nagyszer, Minden pillanat s ami csak trtnik, kjjel borzongat t, Nem tudom, hogyan hajlik bokm. nem tudom leghalvnyabb hajom okt, Sem a bellem sarjad bartsgt, sem a viszonzsul elvett bartsg okt. () Hiszem, hogy a csillagok mvnl egyetlen fszl sem kevesebb, S csakgy tkletes a hangya, meg a homokszem, s az krszem tojsa nem kevsb, S a varangyban a magassg remekmvnek dicsrete szl, S a mennyek termeit vadszederinda dszti fel, S legkisebb zem, ujjam porca gpeket gnyol, S a krdz tehn lehorgasztott fejvel tltesz minden szobrokon, S a kis egr is akkora csoda, meg kne hogy rendtsen milli pognyt. () Viharzom, lvezek, szeretek, vok, Behzdom s megtelek, eltnk s megjelenek, jjel-nappal ilyen utakon lpdelek. ()

Elg sok lmodtl megvetend lmokat, Most lemosom a csipt szemeidrl, Hozz kell szoknod a fny s leted minden pillanatnak kprzathoz. () Ha nem is tallsz rm rgtn, ne vesztsd el btorsgod, Ha egyik helyen nem tallsz, keress a msikon, Valahol megllok s vrok red. WALT WHITMAN: Fszlak DM GYERMEKEI rszletek A villamos testet nekelem Volt ktes valaha, hogy akik rongljk a testket, bjnak a vilg szeme ell? s hogy akik az lket gyalzzk, ppolyan gonoszok, mint a hullagyalzk? s hogy a test nem kpes olyan teljestmnyekre, mint a llek? De hogyha nem a test a llek, micsoda akkor a llek? () VNDORMADARAK NMAGAM EGYRE TORNZTATOM (Fszlak) Intem a vilgot, hogy gyanakodjk bartaimra, m ellensgeim szavra figyeljen, akrcsak n, s nked rkre megparancsolom, hogy utastsd vissza azt, aki rtelmez engem, mivel n sem tudom rtelmezni magam, n gy parancsolom, ne legyen iskols elmlet bellem soha, Hagyj mindent szabadon, ahogy n mindent szabadon hagytam. AZ T MENTN lk s nzem 1 lk s nzem a vilg minden bnatt, minden elnyomst s szgyent, hallom a tetteik utn lelkifurdals kzt gytrd fiatalemberek titkos, grcss zokogst, ltom a szegnyes letben az anyt, akit gyerekei bntanak, s meghal elhagyottan, csontt fogyva, ktsgbeesetten, ltom a felesget, akit frje bnt, ltom a fiatal nk rul csbtit, szreveszem a fltkenysg mardosst, a rejtzni trekv, viszonzatlan szerelmet, ltom a fld e ltvnyait, ltom a csata, a dgvsz, a zsarnoksg mvt, ltom a vrtanukat, a foglyokat, figyelem az hnsget a tengeren, a tengerszeket, akik sorsot

vetnek, kit ljenek meg, hogy megmentsk a tbbiek lett, figyelem a srtst, a megalzst, ahogy a pimaszok bnnak a munkssal, a szegnnyel, a ngerrel meg a tbbivel, lk s nzem mindezt az aljassgot, vgtelen halltust, s ltom s hallom s hallgatok. ISTEN HOZZD, KPZELET A tl hangjai A tlnek hangjai A hegyeken verfny sok-sok tvoli hang, A vg vonat fell a szomszd fld, a csr, a hz fell, A zsong leveg meg a nma nevets, az eltett alma, gabona, S a gyermekek meg nk hangjai is gazdknak, cspnek ritmusa, S kztk egy vnsg henceg szava: Ne hidd, nem dltnk mg ki mink, Hajunk sz lett ugyan, ernk el nem hagyott.

JEGYZETEK A Fszlak ktete az 1881-es kiadsban rte el mai formjt. A szveg revzija befejezdik. Whitman megllaptja a kltemnyek vgleges cmt s csoportokba osztja azokat, a Feliratok-tl A bcs dalai-ig. Ez az utbbi ciklus s benne az Isten veled! cm kltemny jelzi a voltakppeni Fszlak vgt, de a modern kiadsok a hrom fggelkben sszegyjttt regkori verseket is kzlik. A Feliratok cm sorozat mintegy klti tartalommutat, a versek alaptmit szlaltatja meg, br tvolrl sem kimert teljessggel. Mint a tbbi ciklusokban, Whitman itt is klnbz idszakokban rt, fleg rvidebb llegzet kltemnyeket fz csokorba. Egynt nekelek Az egyn s a tmeg (En-Masse) elvlaszthatatlan egysge Whitman egyik alapgondolata. Kltszete mindig trsadalmi jelleg, sajt egynisgt is trsadalmi erk eredjnek tekinti. A kltemny utal a Fszlak tovbbi tmira is: a nemi klnbzsgben megtesteslt teljes emberi alkatra, az let kimerthetetlen erejre s gazdagsgra. Hozzd, s gy Az s, igaz gy az amerikai demokrcia forradalmi hagyomnyai, a szabadsg eszmje, amely a polgrhbor ideolgiai tartalmt alkotta s a Dobpergs cm ciklusban a Fszlak kzponti tengelye. Rendletlen 15. oldal: Mannahatta: New York rgi indin neve A Feliratok utn kt hossz, nagyrszt nletrajzi jelleg s programot ad kltemny kvetkezik. Paumanokbl indultam 20.oldal: Paumanok: Long Island eredeti indin neve. az tdik hnap: mjus a klt kvker szoks szerint szmokkal jelli a hnapokat gezerig: szak-amerikai madrfaj, amely mindenfle hangot utnoz. Msik neve: csfold rig. 21.oldal: Libertad! : Szabadsg! (spanyolul) A klt idnknt francia, olasz, spanyol szavakat kever nyelvbe, ezzel is hangslyozva egyetemessgre val trekvst.

24.oldal: Omnes! : Mindenki! (latinul). Whitman az amerikai fldrsz kltje, de az egsz emberisghez szl. Jellemz egyik regkori megjegyzse: Nem visz r a szvem, hogy Amerikt gy szeressem, gy kvnjam jltt, hogy abbl ms nemzetre kr hruljon. 25.oldal: camerado: bajtrs spanyolul 27.oldal: Ma Femme! Felesgem! Hitvesem! (franciul) 29.oldal: A Rgi Tizenhrom: a forradalmi gyarmatok, amelyek 1776-ban kinyilvntottk fggetlensgket Anglitl. 30.oldal: sierra hossz, szikls hegylnc Ketts Carolina szak-s Dl-Carolina New England az els angol telepls helyn alakult llamok a htgerinc-foly Mississippi nek magamrl Whitman legterjedelmesebb, legjellemzbb kltemnye; ksbbi gondolatainak csri itt mind megtallhatk. Az alaprzs az emberi n boldog kitrulkozsa, azonosulsa a mindensggel. A klt a lthat vilg szles panormjt trja elnk, prtjt fogja minden szenvednek s elnyomottnak, a test s llek egysgt hirdeti, a 44. szakaszban kozmikus tvlat kpben zengi az ember s a termszet egysgt; a kltemny ettl kezdve egysgesebb vlik s szenvedlyes szrnyalssal halad a halhatatlansg s boldogsg vgs prfcii fel. 39.oldal: Kanuck kanadai. Tuckahoe Virginia lakosainak gnyneve. Cuff: nger. 47.oldal: qaudroon fehr s mulatt szlk gyermeke, akinek csak egyik nagyszlje nger. 49.oldal: a hetedik h negyedik napja jlius 4., az amerikai fggetlensg nnepe. 57.oldal: exakt demonstrci pontos bizonyts. Az egyn utn az emberi faj, a szexualits hangja szlal meg az dm gyermekei-ben. A mitolgiai keretet az denkert s reinkarnci eszmi szolgltatjk a sorozat kezd s befejez darabjaiban. A klmosgykr-sorozatban Whitman a bajtrsak frfias szeretett nnepli: jelkpl a tavak partjn term klmosgykeret vlasztja, amely eredetileg Indibl kerlt Grgorszgba s onnan terjedt el. A Vndormadarak-ciklus alaptmja az emberisg fejldse s vndorlsa idn s tren t. Franciaorszg c. vers: A klt, 1776-tl, az Egyeslt llamok fggetlensgtl szmtva az idt, 1794 forradalmi esemnyeit nnepli. A kltemny kesszl bizonytka annak, hogy Whitman kvker neveltetse ellenr nem riadt vissza a forradalmi erszaktl s hogy sajt hazjban is vrta a np ellensgeivel val leszmolst. nmagam egyre tornztatom: Whitman egyik legvilgosabb klti hitvallsa. A Tengertnc cm sorozatban a klt legmlyebb lrja szlal meg. Whitman a korlttalan termszet, az elemi erk, a tenger, a vgtelen trsgek nekese.