Dicetak semula dari

Connect Vol.17 No.2, November / Disember, 2003 Fokus kepada : Puzzles dan Games Tahap Gred : 3-5 Gred Level : 6-8

Squares Magic
oleh Claudia Zaslavsky Bagaimana kita boleh membantu pelajar-pelajar kita untuk membangunkan mereka kemahiran yang penting dengan nombor dan pengiraan, tanpa membosankan mereka dengan gerudi? N? Membunuh lembaran kerja? Satu jawapan ialah segi empat ajaib. Pembinaan dan analisis kuasa dua ajaib menyediakan amalan dalam aritmetik mental, operasi dengan nombor, geometri dan pengukuran, dan menggalakkan pemikiran logik dan kreativiti, di dalam suasana seperti permainan. Setiap pelajar boleh meneruskan pada kadar sendiri. Terbaik dari semua, pelajarpelajar yang betul kerja mereka sendiri, mencari kesilapan adalah sebahagian daripada proses. Dataran Magic popular dalam banyak kebudayaan. Orang-orang Cina mungkin telah mencipta mereka. Menurut legenda mereka, maharaja dan mahkamah telah belayar ke bawah Sesungguhnya Sungai kira-kira 4,000 tahun yang lalu. Tiba-tiba kura-kura yang muncul secara air. On kura-kura?? S kembali reka bentuk dengan sembilan nombor, yang dinyatakan dalam kombinasi daripada titik-titik. Setiap nombor, 1-9, muncul hanya sekali. Mereka ini dipanggil reka bentuk nombor Shu Lo, atau? Sungai peta.??

. Mereka memanggil ini? Sains rahsia. Afrika. Lihatlah ketiga-tiga contoh di bawah. Tambah setiap lajur turun. Tambah setiap pepenjuru. sihir rumit .? Selalunya mereka akan memperkenalkan kesilapan dengan sengaja. Cendekiawan Islam yang dinikmati membuat dataran besar. agama umat Islam.Mengapa ini persegi sihir nombor?    Tambah titik-titik dalam setiap baris di seluruh. Bilangan 15 adalah jumlah wang yang ajaib untuk persegi ini ajaib. dan akhirnya ke Eropah dan Amerika. Seni membuat dataran sihir merebak ke negeri-negeri lain? Ke India dan Jepun. Timur Tengah. untuk menjaga orang-orang biasa daripada pembelajaran sains. Di Timur Tengah dan Afrika dataran sihir menjadi sebahagian daripada agama Islam. Jumlah ialah 15. Jumlah ialah 15. Pelajar boleh bermula dengan melengkapkan kuasa dua sihir di mana beberapa nombor telah pun dimasukkan dalam kedudukan yang betul. Jumlah ialah 15. Mungkin dataran ini adalah kod untuk menghantar mesej rahsia! Dalam abad ke-18 Nigeria sarjana Muhammad ibn Muhammad telah menulis sebuah buku mengenai segi empat ajaib dalam bahasa Arab 1 .

Berapa banyak mereka boleh menemui? Ia mungkin lebih mudah untuk anak-anak untuk memanipulasi kuasa dua cakera padat atau kadbod yang bernombor 1-9. menggalakkan mereka untuk membina tiga sendiri-oleh tiga mereka sihir dataran. Latihan ini Hones kemahiran tambahan dan penolakan dengan bilangan yang kecil. serta latihan dalam geometri dan pengukuran. bukannya membuat lubang di dalam karya mereka memadam kesilapan mereka. nombor 1-9 berlaku sekali setiap. Apakah jumlah dua nombor ganjil ganjil ataupun? Bolehkah mereka menambah dua nombor ganjil dan nombor genap untuk mendapatkan sejumlah 15? Mengapa tidak meletakkan nombor ganjil dalam beberapa atau semua sudut-sudut persegi ajaib? Bolehkah nombor pusat berbeza dari 5? Pelajar mungkin meneroka soalan-soalan ini dan perhatikan hasil.Dalam semua segi empat. dan jumlah wang yang ajaib adalah 15. dataran rapi dan warna mereka bersesuaian? Bahan papan buletin yang baik. Analisis dataran sihir Tanya pelajar untuk memeriksa ketiga-tiga kuasa dua mereka telah menyelesaikan.      Apakah nombor dalam ruang pusat? [5] Bagaimana nombor pusat yang berkaitan dengan nombor pertama dan terakhir? [Purata 1 dan 9] Bagaimana jumlah ajaib yang berkaitan dengan nombor pusat? [15 = 3 X 5] Apakah jenis nombor di sudut? [Walaupun nombor] Apa nombor di pepenjuru? [Satu pepenjuru mempunyai nombor yang berturut-turut] Apabila pelajar-pelajar telah siap analisis mereka. Galakkan kanak-kanak untuk menjalankan pengiraan mental. dan bukannya tiga. Kanak-kanak kecil mungkin memerlukan bantuan yang lebih? Mungkin lima atau enam diberi nombor di medan masing-masing. Sebenarnya mereka boleh membuat semua segi empat lapan sihir dengan melukis hanya salah satu persegi . dengan menggunakan kaedahkaedah yang sama. Kumpulan-kumpulan pelajar yang berbeza boleh yang diberikan pelbagai alternatif untuk penjelajahan. Latihan ini harus menggalakkan pelajar untuk berfikir tentang sifat-sifat nombor. Beberapa pelajar saya sangat bersedia untuk menarik besar. Terdapat lapan dataran itu sama sekali. Ini adalah pengenalan yang baik untuk berfikir dan generalisasi algebra. Transformasi dari segi empat ajaib Pada masa ini pelajar anda mungkin telah menemui lapan mungkin tiga-tiga kuasa dua silap mata yang menggunakan 1 nombor hingga 9 . dan kemudian menjelaskan kepada kelas kenapa mereka memakai? Kerja t.

jumlah bilangan titik di dalam persegi ajaib? [9 X 5 = 45 titik] Pelajar akan memerlukan satu lagi lembaran kertas sebagai lembaran kerja untuk merekodkan hasil apabila mereka berputar (berpaling) dan mencerminkan (flip) kuasa dua silap mata dengan cara yang berbeza. dan merekodkan nombor sudut di dataran pada lembaran kerja. Write? Side Satu?? di bahagian atas. : Minta pelajar untuk berputar Side Satu pula suku. Setiap pelajar akan menarik persegi sihir yang besar yang serupa dengan Shu Lo. marilah? S berkata merah dan hitam. Mereka akan memerlukan dua petanda sihir warna yang berbeza. persegi sihir Cina. pergi ke atas mereka dengan petanda. Side Satu perkataan? Bawah?? ditandakan di atas. atau 90 darjah. satu pada setiap sisi kertas. Tulis perkataan? Bawah?? di bahagian bawah helaian kertas. Putaran : depan mereka akan flip persegi sihir dengan cara yang berbeza. Sekarang. Setiap kali mereka akan bermula dengan Satu Side (seperti dalam Rajah 4) dan Renungan . Mereka sepatutnya merakamkan empat dataran sihir yang berbeza . Pusingkan kepingan dan menulis? Side Dua?? di bahagian atas. dan satu lagi. tanpa mengira. Pelajar perlu meletakkan kertas memo di bawah kuasa dua untuk menjaga kebersihan meja. Jika garis dan titik don? T menunjukkan melalui jelas. Mereka akan tulis corak titik dalam rajah di bawah.dengan cara khas 2 . rakaman keputusan setiap kali. Kemudian berpaling ke atas kertas. setiap pelajar mempunyai dua kuasa dua silap mata. Kemudian mereka berputar lain pula suku. mengikut arah jam. Pelajar memberitahu. pewarna merah nombor genap dan nombor ganjil hitam. sehingga mereka datang kembali ke kedudukan permulaan.

Sekarang pelajar-pelajar telah menemui kesemua lapan mungkin tiga-tiga dataran sihir menggunakan numbers1 untuk 9. Bangunan di dataran ajaib Tiada had untuk tahap kemahiran pengiraan yang terlibat dalam bekerja dengan segi empat ajaib . 2. dan masih mempunyai persegi ajaib? Bolehkah anda menggunakan persegi tiga-by-tiga nombor dari laman kalendar untuk membuat persegi ajaib? Ini adalah antara soalan-soalan pelajar boleh diterokai dalam aktiviti? Bermain dengan Squares Magic? 3 . yang akan membantu. Berturut-turut Ini adalah garis simetri. Pensil Pemadam Raja MEMBUAT YANG dataran MAGIC 1. Menukar dataran MAGIC BAHAN : Sehelai kertas. memikirkan apa yang jumlah sihir harus. Flip supaya pepenjuru 2-5-8 kekal dalam kedudukan yang sama. Sebelum anda melakukan itu. jumlah sihir harus 15 + 3. Nombor pusat 5. Kertas yang dipenuhi juga baik. MAIN dataran MAGIC Dalam aktiviti terakhir anda membuat 3 X 3 segi empat ajaib dengan 1 nombor hingga 9. Bagaimana nombor pusat dan perubahan jumlah wang yang ajaib? Bolehkah anda berganda setiap nombor di dataran asas oleh beberapa kuantiti. Flip begitu bahawa kolum 9-5-1 kekal dalam kedudukan yang sama. Jika anda menambah 1 kepada setiap nombor berturut-turut. nombor bulat atau pecahan. Katakan anda ingin membuat persegi ajaib yang menggunakan 2 nombor hingga 10. Jumlah sihir adalah 3 X 5. Katakan anda menggunakan nombor yang berturut-turut 3-11 . atau 15. Draw dataran beberapa. Salinan segi empat sama ajaib dalam aktiviti sebelumnya. Nombor genap dalam sudut-sudut segi empat. Flip supaya pepenjuru 4-5-6 kekal dalam kedudukan yang sama. atau gunakan ini persegi . yang dibahagikan kepada 9 dataran kecil. Apa yang anda perlu lakukan adalah menambah 1 kepada setiap nombor dalam persegi ajaib yang anda telah dibuat.merekodkan nombor sudut:     Flip begitu bahawa baris 3-5-7 kekal dalam kedudukan yang sama. Jika anda mempunyai kertas graf sentimeter atau setengah inci. Nombor pusat lebih dan nombor di sudut ganjil. atau 18.

Apakah jumlah wang yang ajaib? Apakah nombor pergi di tengah-tengah? Apakah jumlah semua nombor? Semak kerja anda dengan membuat persegi ajaib. 3. . 2. Draw persegi di sekitar blok 3 X 3 sembilan nombor. Buat lain persegi ajaib yang menggunakan nombor genap 2-18.sihir asas: 3. Apakah nombor pusat? Apakah jumlah wang yang ajaib? Apakah jumlah semua nombor? Buat persegi ajaib dan menyemak jawapan anda. Katakan anda mengambil persegi sihir asas dan mendarab setiap nombor dengan 3. angka nombor untuk meletakkan di tengah-tengah. Sebelum anda membuat persegi. Apakah jumlah wang yang ajaib? Apakah nombor pusat? 4. Apakah jumlah wang yang ajaib yang anda jangkakan? Perkara untuk berfikir dan berbuat 1. Buat persegi ajaib yang baru menggunakan 2 nombor hingga 10. Katakan anda menambah 5 kepada setiap nombor di dataran sihir asas. Pilih mana-mana muka surat kalendar bulanan.

Berikut adalah sebuah petunjuk: nombor pusat tetap sama. jika ia adalah ganjil. Artis Albrecht Dürer termasuk persegi di lukisan itu? Melankoli I. Empat-empat kuasa dua lagi dengan tahap daya tarikan. Cendekiawan Islam sengaja menulis ajaib dataran dengan kesilapan. Jika ia ialah bahkan lebih.?? Dalam baris bawah nombor 15 dan 14. Jumlah sihir ialah 30. nombor sudut walaupun Apakah jumlah semua nombor ? Bagaimana ia berkaitan dengan nombor pusat? 4. Empat-empat kuasa dua sihir Setakat ini kita telah membincangkan hanya tiga-tiga kuasa dua sihir. untuk menunjukkan bahawa dia dicat gambar dalam tahun 1514. nombor sudut yang ganjil.Menyusun semula sembilan nombor untuk membentuk persegi ajaib. Di bawah persegi . Cari kesilapan di dataran ini ajaib.

apabila disambungkan bagi. yang diterbitkan oleh Chicago Review Press. 1999. Inc All rights reserved.com Copyright 2003 oleh Synergy Learning International. 4 . Sebaliknya. dan trapezoids.??????????????. Chicago: Chicago Review Press. Math Games dan Aktiviti dari Seluruh Dunia . Permainan Matematik dan Aktiviti dari Seluruh Dunia . 4 Menurut Majlis Kebangsaan Guru dokumen Matematik. edisi 3.Claudia adalah seorang guru bersara matematik dan penulis buku-buku tiga belas dan perkara-perkara yang banyak berurusan dengan perspektif pelbagai budaya dan isu-isu ekuiti dalam pendidikan matematik. Chicago: Lawrence Hill Books. Chicago: Chicago Review Press. Prinsip dan Standard bagi mata pelajaran Matematik Sekolah . Aktiviti dengan segi empat ajaib memenuhi beberapa piawaian tertentu yang dibincangkan dalam dokumen ini . Zaslavsky.dipanggil Panmagic atau kejam . yang diterbitkan pada tahun 2000? Matematik merupakan salah satu pencapaian kebudayaan dan intelektual yang terbesar umat manusia. Ia boleh diperintahkan oleh memanggil 800-888-4741 atau melawat http://www. 2003. parallelograms.??????????????. kerana pelbagai cara di mana empat nombor boleh ditambah untuk mencapai jumlah 34. Claudia Zaslavsky . Empat nombor.ipgbook. termasuk aspekaspek estetik dan rekreasi?? (Muka surat 4) . membentuk bentuk geometri? Kuasa dua saiz yang berbeza. pelajar-pelajar mengatakan bahawa kerja dengan kawasan ajaib keseronokan yang terlalu banyak untuk matematik sebenar! Nota 1. Aktiviti yang dicetak semula dari Permainan Matematik Aktiviti & More from Sekitar Dunia oleh Claudia Zaslavsky. 2 . dan rakyat perlu membangunkan penghayatan dan pemahaman pencapaian yang besar. 1998. segitiga. 3. Claudia Afrika Count: Bilangan dan Pola dalam Budaya Afrika . diedarkan oleh Penerbit Kumpulan Bebas. (2003) .

edu/zaslav/cz. Modesto Tamez.html Senarai semua artikel oleh Claudia Zaslavsky Sumber: Bahan-bahan dan sumber-sumber lain yang berkaitan dengan artikel ini:  http://www.math. dan Exploratorium Teacher Institute . Scott Kim  Matematik dan Sains Across Cultures . Maurice Bazin.com .http://www.scottkim.binghamton.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful