You are on page 1of 4

Sarcina Sarcina si factorul Rh

In functie de compozitia sangelui au fost stabilite 4 grupe sanguine, ale caror particularitati difera si pe care le stim cu totii: A, B, AB, 0 (zero). In afara de aceasta clasificare fundamentala exista si sange Rhesus negativ (Rh-) si sange Rhesus pozitiv (Rh+). Proportia este de 85% Rh+ si 15% Rh-, cu diferente de aproximativ 1-10 procente de la o zona geografica a globului la alta. In 1940, savantii Landsteiner si Wiener au descoperit (in urma unor serioase studii facute pe maimuta Maccacus rhesus � de unde provine si numele de Rh), ca sangele Rh- fabrica anumite substante numite aglutinine, care ataca globulele rosii ale sangelui Rh+. Deci sangele Rh+ nu este compatibil cu sangele Rh-, deoarece se produce o reactie de aglutinare, care poate provoca accidente. Descoperirea celor doi savanti a facut lumina in cazul unor accidente, inexplicabile pana atunci, aparute dupa transfuzii, a permis de asemenea, explicarea unor accidente grave aparute la fat si la nou-nascut. Importanta factorului Rh in sarcina Determinarea factorului Rh este obligatorie in sarcina. In cazul in care femeia insarcinata a fost depistata cu Rh negativ, se va trece si la stabilirea Rh-ului tatalui. Daca intre cei doi exista incompatibilitate Rh, se dozeaza lunar aglutininele in sangele mamei, incepand din luna a VI-a a sarcinii. In timpul sarcinii, sangele mamei si al copilului sunt intr-un strans contact. In contact cu sangele Rh+ al copilului, sangele Rh- al mamei fabrica aglutinine. Acestea traverseaza placenta si ataca globulele rosii ale fatului; in functie de cantitatea lor, provocand accidente mai mult sau mai putin grave. Deci, problemele apar in momentul in care femeia insarcinata, viitoarea mamica este diagnosticata cu Rh negativ, iar tatal cu Rh pozitiv. Sangele tatalui, Rh+, este transmis cu prioritate copilului, descendentii vor fi deci Rh+ (cu mici exceptii), avand un sange incompatibil cu al mamei. Aceasta imcompabilitate poate provoca la fat moartea intrauterina, edeme generalizate care duc la avort, nastere prematura, iar la nou-nascut, anemie sau

medicul obstetrician ii va administra imunoglobuline. In cazul in care medicul obstetrician se teme de un accident datorita titrului ridicat de anticorpi. exceptand perioada sarcinii. el va putea provoca nasterea spre luna a VIII-a. se spune ca mama a fost sensibilizata. aceasta boala hemolitica Teste efectuate in timpul sarcinii • Echografia (Ecografia) Triplul test in sarcina Amniocenteza • • . numit si icterul hemolitic al nou-nascutului. chiar deloc la prima sarcina.trebuie sa faca testul Coombs indirect si. Aceasta combinatie poate produce un copil care are factorul Rh pozitiv. femeia cu Rh. Dupa prima nastere sau avort. Desi sistemele circulatorii ale mamei si copilului sunt separate. Cei mai multi oameni au factorul Rh pozitiv. provocand distrugerea globulelor rosii ale bebelusului si producerea unei anemii. ca si cum ar fi un intrus in organismul mamei. Asta poate determina organismul mamei sa creeze anticorpi impotriva factorului Rh. de cele mai multe ori. Acest factor nu are vreun efect asupra sanatatii.icter precoce. ele fiind in cantitati mai mari la a doua sau a treia sarcina. amenintand astfel bebelusul cu factorul Rh pozitiv. Mergeti frecvent la medic si faceti toate analizele indicate. B. AB). Trebuie sa mentionam ca. Ce riscuri poate aduce RH-ul sangelui in timpul sarcinii? O femeie este supusa riscului cand are factorul Rh negativ si partenerul ei are factorul Rh pozitiv. Rolul anticorpilor si boala hemolitica Organismul unei mame sensibilizate produce anticorpi. in functie de numarul de anticorpi anti-Rh dezvoltati. sangele mamei nu produce aglutinine decat in cantitati foarte mici. exista momente cand sangele bebelusului poate intra in sistemul circulator al mamei. pentru a preintampina eventuale probleme! Factorul RH al sangelui In afara grupei de sange (A. Toate aceste accidente sunt diferite manifestari ale aceleiasi boli: boala hemolitica. Cand se intapla acest lucru. factorul Rh este desemnat fie ca pozitiv (prezent) fie ca negativ (absent). Acesti anticorpi vor ataca sangele unui bebelus cu Rh pozitiv. In cazurile severe. deoarece se stie ca numai in ultimele saptamani de sarcina aglutininele ataca globulele rosii ale fatului. O. avand ca origine incompatibilitatea dintre sangele mamei si cel al copilului.

Imunoglobulina Rh (RhIg) este un produs din sange administrat pe cale injectabila pentru a ajuta mama cu factor Rh negativ. Sânii în schimbare 9 luni fãrã sex? Haptonomia sau comunicarea prin atingere • • • • Vopsirea parului in timpul sarcinii Deoarece anticorpii nu dispar si rareori provoaca probleme la prima sarcina. este • 9 cai de a combate stresul in timpul sarcinii foarte important sa faceti analize amanuntite si sa ii oferiti medicului un istoric medical Factori de risc in timpul sarcinii precis.poate duce la imbolnavire.. daca nu au fost deja sensibilizate. suprimandu-i capacitatea de a reactiona la globulele rosii Rh pozitive. al unui avort spontan sau la cerere. trup. • Supravegherea gravidelor cu risc Citomegalovirusul Sarcina si aspirina Sarcina toxica Anemia in sarcina Sarcina si tratamentul stomatologic Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii Cauzele malformatiilor fetale Toxoplasmoza si sarcina Alcoolul si sarcina Vaccinul anti-gripal si sarcina Sarcina si pisica . sex • Neplaceri de-ale sarcinii.cum ne ferim de toxoplasmoza? Infectii (posibile) in timpul sarcinii Fumatul in timpul sarcinii • • • • • • • • • • • • • Vesti bune despre boala hemolitica Boala hemolitica poate fi prevenita la multe femei. Cand se poate produce sensibilizarea? Sensibilizarea se poate produce si in timpul unei transfuzii de sange. al unei sarcini ectopice si chiar in timpul anumitor proceduri medicale precum amniocenteza. leziuni ale creierului si chiar moarte. . Sarcina: frumusete..