Sekolah Kebangsaan Meru 42200 Kapar, Selangor UJIAN BULANAN 1 Pendidikan Jasmani Tahun 5 Nama ……………………………….. A.

Pilih jawapan yang betul 1. Kecergasan fizikal ialah ………………………… A. keupayaan untuk bertindakbalas dengan sesuatu. B. kemampuan untuk malakukan aktiviti harian tanpa cepat berasa letih. C. kemampuan untuk melakukan regangan. D. keupayaan mengaktifkan kekuatan otot. 2. Kecergasan fizikal terdiri daripada …………….komponen. A. satu B. dua C. tiga D. empat 3. Manakah antara berikut komponen bagi kecergasan fizikal berasaskan kesihatan? A. Kelajuan B. Ketangkasan C. Imbangan D. Daya tahan kardiovaskular 4. Aktiviti tekan tubi adalah untuk ……………… A. ketangkasan B. imbangan C. kelenturan D. daya tahan otot 5. ……………………..ialah kemampuan otot kita melakukan pergerakan berulang kali dalam tempoh yang lama tanpa berasa lesu. A. B. C. D. Daya tahan otot Daya tahan kardiovaskular Koordinasi Fleksibiliti Kelas …………………..

pastikan kawasan dalam keadaan selamat dan (berlubang / tidak berlubang) 2. 3. 8. Gariskan jawapan yang betul di dalam kurungan 1. Sebelum melakukan aktiviti sukan. Kekuatan otot dan (koordinasi /fleksibiliti) merupakan di antara komponen kecergasan fizikal berasaskan kesihatan. Gelanggang sofbol berbentuk (segitiga /segiempat) atau dikenali sebagai diomand. Semasa bertanding. Raket badminton adalah peralatan yang digunakan untuk permainan yang dimainkan di dalam (padang / gelanggang). Bangkit tubi ialah aktiviti yang dapat membina daya tahan otot di bahagian (abdomen / kaki). Aktiviti tekan tubi dapat membina keupayaan otot (hamstring /rektus abdominis) C. Senaraikan 2 komponen kecergasan berasaskan kesihatan a. ____ ______________________ . 10. 7. Kuasa kaki boleh ditingkatkan dengan melakukan aktiviti (melonjak / mengimbang). 9.B. 4. __________________________ b. 5. Murid hendaklah mendengar dan mematuhi segala arahan tentang langkah-langkah (keselesaan / keselamatan) yang diberi oleh guru. kita perlu bersabar dan mengawal perasaan supaya tidak wujud suasana (tegang / tenang ) dengan pasukan lawan. Topeng muka perlu dipakai oleh (penangkap /pelempar)semasa permainan sofbol 6. Isi tempat kosong di bawah ini dengan jawapan yang sesuai 1.

__________________________ b. __________________________ D. 1 Muka mula ditumbuhi jerawat merupakan perubahan fizikal semasa akil baligh Haid akan mula dialami seawal umur 15 tahun 2 3 Umur seseorang remaja lelaki mengalami ihtilam dipengaruhi oleh faktor baka. Alias b. Nyatakan BENAR atau SALAH pada penyataan berikut. Yushaidy b. Atan ) .2. M. Yunus) Disemak oleh : …………………………… (En. 4 Penyakit jantung adalah penyakit berjangkit. ----------------------------------------. 5 Diabetes terjadi apabila kandungan garam dalam badan adalah tinggi. ____ ______________________ c. Kasa) Disahkan oleh : ……………………… (En. Azraai b. Nyatakan 2 alatan yang digunakan semasa permainan sofbol a.Soalan Tamat ----------------------------------------------------------- Disediakan oleh : ……………………………… (En.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful