AMALI dan PIK

SCE 3110
BUMI dan ANGKASA LEPAS

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) IPGM Kampus Raja Melewar

SCE3110 BUMI DAN ANGKASA LEPAS Aktiviti melibatkan kerja amali dan Pedagogi Isi Kandungan Kandungan Topik PIK 1. 5. 3. 4. 2. Kitar Air. Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Halaman 2 Amali 1 Amali 2 Amali 3 Amali 4 Awan dan Hujan Mengenal batu-batan Pergerakan Matahari Pergerakan Bulan 3 4 5 6 .

5. . 4. 3. kemungkinan mengapa miskonsepsi wujud and satu alat bantu mengajar yang akan menolong murid membentuk konsepsi yang betul tanpa memberi tahu murid secara terus. kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dibuat. Cuba alat bantu mengajar itu dengan lima orang murid. 4. Dapatkan konsepsi mereka sebelum dan selepas pengajaran. Kitar Air Sistem Suria Gerhana Bulan Gerhana Matahari Fasa-fasa Bulan Keperluan Pentaksiran 1. Tuliskan satu laporan menerangkan miskonsepsi. Cari satu miskonsepsi yang sering dihadapi oleh murid dalam satu topik dalam sukatan pelajaran sains rendah 2. 2.SCE3110 BUMI dan ANGKASA LEPAS Aktiviti Pedagogi Isi Kandungan 1. 2. 4. Tuliskan laporan hasil penggunaan alat bantu mengajar anda dengan menyatakan kekuatan. 3. konsepsi yang betul. Pilih salah satu daripada tajuk-tajuk di bawah: 1. Penerangan miskonsepsi Penerangan kemungkinan mengapa miskonsepsi berlaku Penerangan konsepsi yang betul Alat bantu mengajar Penilaian penggunaan alat bantu mengajar 5. Sediakan alat bantu mengajar itu. 3. 5.

masa. suhu dan kelembapan. Dapatkan suhu dan kelembapan pada masa itu. stratus dan sirrus. Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. Rekodkan pemerhatian anda dalam 3 jam selepas pemerhatian pertama dilakukan untuk menentukan sama ada ramalan anda tepat. Rekodkan pemerhatian anda. Nyatakan asas ramalan anda. Data pemerhatian (jadual. tarikh. ia termasuklah kumulus. Ramalkan keadaan cuaca dalam masa 3 jam selepas pemerhatian pertama dibuat. lakaran) – jenis awan. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan. gambar. 4. Pengenalan tentang faktor-faktor yang mempengaruhi hujan. Bincangkan tentang pemerhatian dan ramalan anda. 2.Amali 1 Awan dan Hujan Awan boleh dikategorikan kepada beberapa jenis yang berbeza. 3 . Keperluan Pentaksiran 1. tempat. (Boleh diperolehi daripada laman web meteorologi ). Perhati dan kenalpasti bentuk-bentuk awan (di atas kepala) untuk tempoh dua minggu secara berterusan pada masa dan tempat yang sama. 3.

iaitu saiz dan bentuk hablur-hablur mineral di dalam batuan. warna dan ujian asid Pengenal pastian sampel batu 4 . 4. 3. anda akan dapat lihat perbezaan antara batubatan ini dari segi warna. tekstur dan struktur batu. kandungan mineral iaitu jenis-jenis mineral yang terdapat di dalam batuan ini. 2. batuan metamorfosis. tekstur batuan. struktur. Data pemerhatian –tekstur. bukit yang ditarah atau di sungai. struktur dan warna. Jika anda perhatikan dengan teliti.Amali 2 Mengenal Batu (Rock Indentification) Batu batan secara umum biasanya dikelaskan menurut proses yang membentuknya. Nyatakan jenis sampel batu yang anda kumpul berdasarkan data pemerhatian dan maklumat yang anda perolehi daripada pembacaan. dan dengan itu dipecahkan kepada tiga kumpulan yang besar iaitu: batuan igneus. 3. batuan enapan. Kumpulkan batu-batan yang berbeza dan lakukan proses pengecaman berdasarkan kriteria di atas. struktur batuan. iaitu susunan hablur mineral di dalam batuan. Keperluan Pentaksiran 1. tindakbalas batu dengan asid Anda dikehendaki mengenalpasti batu-batan yang terdapat di sekeliling tempat kamu. Anda boleh mendapatkan sampel batu-batan di tepi jalan. Gunakan kanta pembesar untuk membuat pemerhatian tekstur. Anda boleh gunakan berus lembut untuk membersihkan batu-batan yang dikumpul untuk memudahkan proses pengecaman. Pengkelasan sesuatu batu boleh dibuat berdasarkan 1. Pengetahuan tentang cara mengenalpasti sesuatu sampel batu. 2.

peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (jadual. masa. 3.// Gunakan data dari perisian ECU. 5 . Gunakan cermin mata gelap atau filem x-ray. gambar/lakaran) – pemerhatian azimuth dan altitud Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. Keperluan Pentaksiran 1. 4. Catatkan pemerhatian azimuth. 4. 2. 2. selang 5 minit.Amali 3 Pergerakan Matahari Benarkah kedudukan Matahari di langit berubah setiap hari? Ke arah manakah ia berubah? Berapa darjahkah perubahan itu? Apa hubungan arah perubahan tersebut dengan tarikh pemerhatian itu dilakukan? Apakah kaitannya dengan musim? Untuk menjawab soalansoalan di atas. Perhatikan kedudukan matahari pada waktu pagi atau sebelah petang. Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. 3. Elakkan melihat terus ke arah Matahari. altitud dan masa dalam bentuk jadual. Kefahaman tentang pergerakan Matahari relatif kepada Bumi yang menghasilkan siang dan malam dan musim Maklumat tentang prosedur pemerhatian. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. Prosedur 1. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. Cari tempat yang sesuai untuk memerhati matahari (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). anda dikehendaki memerhatikan kedudukan Matahari di langit pada waktu dan tempat yang sama selama 14 hari berterusan. tempat. tarikh.

orientasi. // Gunakan perisian ECU. • Catatkan(azimuth. altitud. tarikh. Gunakan graf untuk membantu kefahaman anda. Dapatkan sekurang-kurangnya 6 bacaan untuk setiap hari. 6 . Mengapa? Bagaimanakah kedudukan Bulan berubah salam satu hari? Bagaimana masa Bulan terbit dan Bulan terbenam dikaitkan dengan fasa-fasa Bulan? Untuk menjawab semua persoalan di atas. 3. 2. orientasi bulan dan saiz bulan) dalam bentuk jadual. bentuk bulan. peralatan dan bagaimana data dikumpulkan Data pemerhatian (gambar/lakaran) – bacaan azimuth. Prosedur • Cari tempat yang sesuai untuk memerhati Bulan (gunakan tempat dan masa yang sama sepanjang tempoh 14 hari pemerhatian itu). Keperluan Pentaksiran 1. bentuk. selang 20 atau 30 minit) • Analisis dan tafsirkan pemerhatian anda. tetapi kadangkala kita dapat melihat Bulan di waktu siang. Kefahaman pergerakan Bulan relatif kepada bumi dengan fasa bulan dan masa terbit dan tenggelam bulan.Amali 4 Pergerakan Bulan Bulan adalah satelit semulajadi Bumi. • Tuliskan satu laporan untuk amali ini dengan mengaitkan data pemerhatian dan analisis data dengan teori. masa. Ia mengorbit Bumi dan Matahari serta berputar pada paksinya. 4. dan saiz bulan Perbincangan mengenai analisis data dengan teori. permukaan bulan. Bulan biasanya dilihat pada waktu malam. altitud. anda dikehendaki melakukan pemerhatian terhadap Bulan untuk tempoh 14 hari di tempat yang sama pada masa yang sama. tempat. Maklumat tentang prosedur pemerhatian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful