“Sesungguhnya pada diri Rasulullah s.a.w.

itu contoh ikutan yang baik bagi sesiapa yang mengharapkan pertemuan dengan Allah s.w.t. juga Hari Akhirat serta yang banyak mengingati Allah” (Al-Ahzab:21)

NABI MUHAMMAD S.A.W. TERCATAT SEBAGAI MANUSIA TERBAIK DALAM ASPEK KESIHATAN TUBUH BADANNYA. SEHINGGA BAGINDA MENCAPAI UMUR 63 TAHUN, HANYA BEBERAPA KALI MENGALAMI SAKIT RINGAN. SAHABAT-SAHABAT BAGINDA JUGA TERKENAL MEMILIKI TUBUH BADAN YANG SIHAT HINGGAKAN SEORANG DOKTOR MESIR YANG DIKIRIM OLEH KAISAR MAUQUQIS KE MADINAH TIDAK MENEMUKAN SEORANG PESAKIT PUN SELAMA 2 TAHUN BERTUGAS.

"Dari Ibnu Abbas R.A katanya: Telah bersabda Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam: Dua nikmat yang kebanyakan orang sering terpedaya olehnya ialah kesihatan dan masa lapang." (HR Bukhari).

-1MENCEGAH DATANGNYA PENYAKIT DAN RACUN A. Olahraga yang Teratur dan Berkualiti “Ajarilah anak-anakmu memanah, berenang dan menunggang kuda.” (Riwayat Thabrani) “Orang mukmin yang kuat lebih baik di sisi Allah dan lebih dikasihi daripada orang mukmin yang lemah, sedangkan setiap seorang itu mempunyai kebaikannya (imannya).”(Riwayat Muslim) B. Menjaga Kesihatan dan Kebersihan “Fitrah (kesucian) itu ada lima; khitan, mencukur bulu kemaluan, mencukur kumis, memotong kuku dan mencabut bulu ketiak.” (Riwayat Bukhari) “Jika kalian mendengar ada wabak ta’un di sebuah negeri, maka janganlah kalian memasuki negeri tersebut. Dan jika ta’un itu mewabak di negeri kalian, janganlah kalian keluar dari negeri kalian untuk menghindari penyakit itu.” (Riwayat Bukhari dan Muslim) C. Melaksanakan Ibadah dengan Baik dan Khusyu’ • • • • • • Mendirikan solat 5 waktu Menghidupkan bangun malam Melaksanakan puasa Melaksanakan ibadah haji Berjuang di Jalan Allah Zikir

D.

Menjaga Perilaku Setiap Hari yang Sesuai dengan Sunnah

-3MENGAMBIL RAWATAN Sabda Rasulullah s.a.w: “Berubatlah kalian wahai hamba Allah, sesungguhnya Dia tidak menurunkan penyakit melainkan Dia juga menurunkan ubatnya.” (Riwayat Ashabus Sunan) Untuk tujuan perawatan, ada beberapa pilihan mengikut jenis dan punca penyakit: 1. Perubatan Moden yang ditawarkan oleh klinik-klinik dan hospital-hospital . Fahami masalah kesihatan dan perancangan rawatan oleh doktor anda dengan jelas. Perubatan Alternatif dari pelbagai konsep Pastikan anda tidak tertipu oleh pelbagai perniagaan barang ”kesihatan” yang kadang-kadang jauh dari kebenaran.

Keharusan seorang muslim untuk melazimi akhlak dan adab Islam dalam setiap keadaan dan tempat. Keselarasan sikap dan perbuatan seseorang dengan apa yang menjadi kebiasaan Rasulullah S.A.W akan membuat hati dan jiwa seseorang menjadi tenteram. Sebagaimana diketahui bahawa kesihatan jasmani sangat berkait rapat dengan kesihatan jiwa dan rohani. Maka melazimi semua akhlak mulia dan dapat memiliki apa yang Baginda miliki; berupa kesihatan jasmani dan rohani yang sempurna.

-2PEMAKANAN 2 • Makan mengikut jenis dan kadar yang sesuai mengikut umur, tahap kesihatan dan cara hidup harian. Mengelakkan makanan yang memudaratkan tubuh badan termasuklah merokok Antara makanan yang digemari Rasulullah saw: air, air zam-zam, daging kambing, ikan segar, keju, soya, timun, garam, gandum, kurma, madu, habbatus sauda’ dan banyak buah-buahan.

Antara Jenis Perubatan yang diamalkan oleh Rasulullah s.a.w: Al-Hijamah (bekam); Istiqa’ (muntah/ mengeluarkan isi perut untuk tujuan membersihkan); Ruqyah Syar’ieyah (mengunakan ayat-ayat Al-Quran serta doa); Pembedahan; Berubat kepada doktor dengan pengubatan yang HARUS. Do’a dan tawakkal sepenuh hati kepada Allah adalah satu kemestian dalam apa jua jenis rawatan yang dipilih oleh setiap muslim.

Konsep Makan dan Minum Cara Nabi: • • • • Makan menggunakan jari tangan. Tidak bernafas ketika minum. Makan hanya ketika lapar dan berhenti makan sebelum kenyang. Makan dengan posisi duduk di atas satu kaki dan menekuk kaki yang lain untuk menekan perut. Mengunyah makanan hingga halus dan menghabiskan sisa makanan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful