Ce inseamna HTML?

Daca lucrezi pentru prima data in html, acest tutorial iti va arata cum poti crea o pagina Web simpla. HTML (HyperText Markup Language) este un limbaj folosit pentru crearea paginilor Web. In general, HTML este usor de utilizat, fiind bazat pe un elemente numite tag-uri. HTML foloseste aceste elemente pentru introducerea imaginilor si a linkurilor, pentru a modifica fontul curent,etc. Un tag consta dintr-o litera sau cuvant rezervat intre parantezele unghiulare < si >. Iata cateva exemple: Tag <b> <i> <p> <img> Efect text text Creeaza paragraf nou Insereaza o poza

Majoritatea comenzilor HTML sunt alcatuite din doua tag-uri: unul de inceput si unul de sfarsit, cu deosebirea ca tag-ul de sfarsit contine caracterul / dupa <. Codul de mai jos:

Acesta este un <b>exemplu</b>.
va aparea pe pagina astfel: Acesta este un exemplu. Structura unei pagini HTML Majoritatea paginilor Web au cateva lucruri in comun, cum ar fi sectiunile head si body, marcate prin tag-urile: <head> si respectiv <body>. Anumite informatii despre pagina, cum ar fi titlul, se scriu in sectiunea head, iar continutul propriu-zis al paginii – in body. De asemenea, fiecare pagina HTML incepe si se termina cu tag-ul <html> (</html>). Iata structura de baza a unei pagini HTML:

<html> <head> (titlu, alte informatii....) </head> <body> (Continutul paginii – text, imagini) </body> </html>

Daca vizualizezi aceasta pagina intr-un browser, nu vei vedea nimic, deoarece pagina nu contine deocamdata text sau imagini. Pentru a da paginii un titlu oarecare, vom folosi tag-ul <title>, inserat intre: <head> si: </head>.

<html> <head> <title>Pagina mea !</title> </head> <body> </body> </html>
In bara de sus a browserului va aparea textul: Pagina mea! Inserarea textului Daca vrei ca textul tau sa apara sub forma de paragrafe, in sectiunea <body> poti folosi tag-ul <p> (paragraph).

<html> <head> <title>Pagina mea !</title> </head> <body> <p>Aceasta este prima mea pagina de web !</p> </body> </html>
Felicitari! Ai creat prima ta pagina Web. Noi tag-uri In continuare poti folosi tag-urile HTML pentru a imbunatati aspectul paginii. De exemplu, tag-urile <b> .... </b> sau <strong> .... </strong> au ca efect ingrosarea textului (bold).

Aceasta este <b>prima</b> pagina construita de mine!
apare in felul urmator: Aceasta este prima pagina construita de mine! Pentru a centra textul, se foloseste tot tag-ul <p> cu atributul align=”center”:

<p align="center"> Aceasta este

<b>prima</b> pagina construita de mine!</p>

Pentru a schimba culoarea de fundal (background) in negru si a textului in alb, in tag-ul body trebuie specificat bgcolor="#000000" si respectiv text="#FFFFFF".

<body bgcolor="#000000" text="#FFFFFF">

Codul HTML va arata astfel:

<html> <head> <title>Pagina mea !</title> </head> <body bgcolor="#000000" text="#FFFFFF"> <p align="center"> Aceasta este <b>prima</b> pagina construita de mine!</p> </body> </html>
Incearca in continuare sa modifici pagina adaugand noi paragrafe si schimband culoarea de fundal sau culoarea textului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful