You are on page 1of 96

Interfata Excel 2010

Fereastra Excel are numeroase elemente comune cu ferestrele Windows, inclusiv o bara de meniuri (panglica) de unde se pot selecta comenzi, o bara de stare care indica starea activitatii curente si bare cu instrumente care contin butoane si liste derulante prin care obtinem un acces rapid la comenzile si facilitatile utilizate frecvent. Panglica, este proiectată cu scopul de a vă ajuta să găsiți rapid comenzile de care aveți nevoie pentru a realiza o activitate. Comenzile sunt organizate în grupuri logice care sunt grupate în file. Fiecare filă are legătură cu un anumit tip de activitate. Pentru a reduce aglomerarea de pe ecran, unele file apar doar când sunt necesare.

Fereastra registrului de calcul. Orice fisier creat cu Excel este un registru de calcul care contine una sau mai multe foi de calcul. Putem deschide concomitent mai multe fisiere, registre de calcul fiecare avind propria fereastra.

1

Vizualizarea Backstage
Faceți clic pe fila Fișier pentru a deschide vizualizarea Backstage, unde creați fișiere noi, deschideți fișiere existente, salvați, trimiteți, protejați, examinați și imprimați fișiere, setați opțiuni pentru Excel și multe altele.

2

Introducere in Microsoft Excel 2010
Excel este un program de foi de lucru din sistemul Microsoft Office. Aveți posibilitatea să utilizați Excel pentru a crea și formata registre de lucru (o colecție de foi de lucru) pentru a analiza date și a lua decizii de afaceri fiind mai bine informați. Mai exact, aveți posibilitatea să utilizați Excel pentru a urmări date, a genera modele pentru analiza de date, a scrie formule pentru a efectua calcule cu acele date, pentru a aranja datele în diverse moduri și pentru a prezenta datele în mai multe tipuri de diagrame cu aspect profesionist.

Crearea unui registru de lucru
1 Faceți clic pe Fisier.Se va deschide vizualizarea Microsoft Office Backstage, care ascunde temporar foaia de lucru. 2, Faceți clic pe Nou.

3, Pentru un registru de lucru nou, necompletat, faceți dublu clic pe Registru de lucru necompletat. Pentru un registru de lucru nou care se bazează pe un registru de lucru existent, faceți clic pe Nou din existent, răsfoiți la locația registrului de lucru pe care doriți să-l utilizați, apoi faceți clic pe Creare nou. Pentru un registru de lucru care se bazează pe un șablon, faceți clic pe Șabloane eșantion sau pe Șabloanele mele, apoi selectați șablonul dorit.

Introducerea datelor
1. Faceți clic pe o celulă, apoi tastați datele în acea celulă. 2. Apăsați ENTER sau TAB pentru a trece la următoarea celulă. Sfat Pentru a introduce date într-o linie nouă dintr-o celulă, introduceți un sfârșit de linie apăsând ALT+ENTER. 3. Pentru a introduce o serie de date, cum ar fi zile, luni sau numere progresive, tastați valoarea de început într -o celulă, apoi, în următoarea celulă, tastați o valoare pentru a stabili un model. De exemplu, dacă doriți seria 1, 2, 3, 4, 5..., tastați 1 și 2 în primele două celule. Selectați celulele care conțin valorile de început, apoi glisați instrumentul de umplere peste zona pe care doriți să o completați. Sfat Pentru a completa în ordine crescătoare, glisați în jos și la dreapta. Pentru a completa în ordine descrescătoare, glisați în sus și la stânga.

3

bifați caseta de selectare Tabelul meu are anteturi din caseta de dialog Formatare ca tabel. selectați o zonă de celule pe care doriți să o transformați într-un tabel. Faceți clic pe fila Fișier. 5. care ușurează efectuarea de calcule. în grupul Stiluri. Tabelele oferă modalități de filtrare ușoară. 4. aveți posibilitatea să le organizați într-un format de tabel în foaia de lucru. într-o foaie de lucru.Crearea unui table excel Pentru a simplifica lucrul cu datele. În fila Pornire. în plus față de coloanele calculate și rândurile de totaluri. 3. introduceți un nume pentru registrul de lucru. 2. În caseta de dialog Salvare ca. Faceți clic pe Salvare ca. apoi faceți clic pe stilul de tabel dorit. în lista Tip fișier. Dacă zona selectată conține date pe care doriți să le afișați ca anteturi de tabel. Celulele pot fi necompletate sau pot conține date. 4 . faceți clic pe Formatare ca tabel. Faceți clic pe Salvare pentru a termina. În caseta Nume de fișier. Salvarea unui registru de lucru 1. selectați Registru de lucru Excel.

Pentru a insera mai multe rânduri. toate referințele care sunt afectate de inserare se reglează corespunzător. selectați rândurile deasupra cărora doriți să inserați rânduri. se recomandă să utilizați referințe de zonă oricând se poate în formulele dvs. Dacă doriți ca referințele să se regleze automat. 5 . țineți apăsată tasta CTRL în timp ce selectați rânduri neadiacente. Același lucru se aplică pentru ștergerea celulelor. Inserarea rândurilor / coloanelor într-o foaie de lucru Inserarea rândurilor 1. De exemplu. apoi să faceți clic pe Inserare. apoi faceți clic pe Inserare celule copiate sau pe Inserare celule decupate. SFAT De asemenea. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe celulele selectate. pentru a insera un rând deasupra rândului 5. 2.. selectați rândul întreg sau o celulă din rândul deasupra căruia doriți să inserați noul rând. să inserați. pentru a insera cinci celule necompletate. faceți clic pe săgeata de lângă Inserare. În fila Pagină de pornire. Selectați atâtea celule câte doriți 2.  2. În fila Pagină de pornire. Aveți posibilitatea să inserați celule care conțin date sau formule prin copierea sau decuparea lor. Variante disponibile:   Pentru a insera un singur rând. mai degrabă decât să specificați celule individuale.Manevrarea datelor in foaia de lucru Inserarea / ștergerea celulelor. Selectați un număr egal cu numărul de rânduri pe care dori să le inserați. apoi faceți clic pe Inserare rânduri de foaie. pentru a insera trei rânduri noi. Selectați celula sau zona de celule unde doriți să inserați celule noi necompletate. în grupul Celule. Pentru a insera rânduri neadiacente. faceți clic pe săgeata de lângă Inserare. faceți clic pe direcția în care doriți să deplasați celulele înconjurătoare. faceți clic într-o celulă din rândul 5. În caseta de dialog Inserare. apoi faceți clic pe Inserare celule. 3. trebuie să selectați trei rânduri. NOTE    Când inserați celule în foaia de lucru. De exemplu. De exemplu. rândurilor și coloanelor 1. Faceți clic cu butonul din dreapta pe locația unde doriți să le lipiți. selectați cinci celule. în grupul Celule. indiferent dacă sunt relative sau referințe absolute de celule. cu excepția situației în care se face referire direct de către o formulă la celula care se șterge.

zonele. Sfaturi  Pentru a repeta rapid acțiunea de inserare a unei coloane. cu excepția situației în care printr-o formulă se face referire direct la celula care se șterge. se recomandă să utilizați referințe de zonă oricând se poate în formulele dvs. faceți clic pe o celulă din coloana B.. faceți clic pe săgeata de lângăInserare. apoi apăsați CTRL+Y. Dacă doriți ca referințele să se ajusteze automat. mai degrabă decât să specificați celule individuale. În fila Pagină de pornire.SFAT De asemenea. indiferent dacă sunt relative sau absolute. apoi faceți clic pe Inserare coloane de foaie. apoi să faceți clic pe Inserare. Pentru a insera mai multe coloane. Dacă doriți ca referințele să se regleze automat. în grupul Celule. De exemplu. selectați coloana sau o celulă din din coloana aflată imediat la dreapta față de locul unde doriți să inserați noua coloană. 6 . aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe rândurile selectate. indiferent dacă sunt relative sau absolute. rândurile sau coloanele 2. pentru a insera o nouă coloană la stânga coloanei B. SFAT De asemenea. trebuie să selectați trei coloane. Același comportament se aplică pentru ștergerea coloanelor. se recomandă să utilizați referințe de zonă oricând se poate în formulele dvs. țineți apăsată tasta CTRL în timp ce selectați coloane neadiacente. toate referințele care sunt afectate de inserare se reglează corespunzător. faceți clic pe locația unde doriți să inserați coloana. Inserarea coloanelor : 1.   Cum se selectează celulele. pentru a insera trei coloane noi. Alegeți una dintre următoarele:  Pentru a insera o singură coloană. Pentru a insera coloane neadiacente. NOTĂ Când inserați coloane în foaia de lucru. De exemplu. selectați coloanele aflate imediat la dreapta locului în care doriți să inserați coloanele. Același comportament se aplică pentru ștergerea rândurilor.. în loc să specificați celule individuale. NOTĂ Când inserați rânduri în foaia de lucru. toate referințele care sunt afectate de inserare se reglează corespunzător. Selectați un număr de coloane egal cu numărul de coloane pe care dori să le inserați. apoi să faceți clic pe Inserare. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe celulele selectate. cu excepția situației în care se face referire direct de către o formulă la celula care se șterge.

Excel actualizează formulele prin ajustarea referințelor la celulele deplasate. faceți clic pe Ștergere celule. 2. Într-o foaie de lucru. celelalte rânduri sau coloane se deplasează automat în sus sau la stânga. Sfaturi   Pentru a repeta rapid ștergerea celulelor. o formulă care face referire la o celulă ștearsă va afișa valoarea de eroare #REF!. Totuși. faceți clic pe Ștergere rânduri foaie. rândurilor sau coloanelor. Dacă ștergeți o celulă sau o zonă de celule. rândurilor sau coloanelor 1. Selectați celulele. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe o selecție de rânduri sau coloane. nu celulele în sine. Rând întreg. Pentru a șterge rândurile selectate. În fila Pornire. faceți clic pe Deplasare celule la stânga. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe o selecție de celule. 3. SFAT De asemenea. Găsirea sau înlocuirea textului și a numerelor dintr-o foaie de lucru 1. ÎnBara de instrumente Acces rapid. în grupul Celule. să faceți clic pe Ștergere. 7 . în grupul Editare. faceți clic pe săgeata de lângă Ștergere. sau pe Coloană întreagă. se poate utiliza Opțiuni inserare coloanelor inserate. pentru a alege modul în care se setează formatarea Ștergerea celulelor. De asemenea. faceți clic pe Ștergere coloane foaie. astfel încât să reflecte noile lor poziții. apoi să faceți clic pe Ștergere. Dacă este necesar. datele șterse pot fi restaurate imediat după ștergere. Deplasare celule în sus. Dacă ștergeți rânduri sau coloane. 2. rândurile sau coloanele pe care doriți să le ștergeți. rânduri sau coloane. În fila Pornire. apoi efectuați una din următoarele acțiuni:    Pentru a șterge celulele selectate. apoi apăsați CTRL+Y. selectați următoarele celule. apoi pe opțiunea dorită. faceți clic pe Găsire și selectare. în caseta de dialog Ștergere. faceți clic pe orice celulă. Pentru a șterge coloanele selectate. NOTA   Apăsarea tastei DELETE șterge numai conținutul celulelor selectate. Dacă există formatare. faceți clic pe Anulare ștergere sau apăsați CTRL+Z.

s*r găsește „sar" și „singur". Pentru a căuta pentru date ținând cont de diferența între literele mari și mici. Pentru a căuta date cu detalii specifice. faceți clic pe Găsirea tuturor sau peUrmătorul găsit. Faceți clic pe săgeata de lângă Format. apoi faceți clic pe o căutare recentă din listă. Valori sau Comentarii. SFAT Dacă doriți să găsiți celule care se potrivesc cu un anumit format. semne de întrebare și caractere tildă (~) într-o foaie de lucru dacă le precedați cu un caracter tildă în caseta De găsit. cum ar fi un asterisc (*) sau un semn de întrebare (?) în criteriile de căutare:   Utilizați asteriscul pentru a găsi orice șir de caractere. De exemplu. faceți clic pe Găsire. apoi efectuați oricare dintre următoarele acțiuni:    Pentru a căuta date într-o foaie de lucru sau în tot registrul de lucru. faceți clic pe Format. SFAT Aveți posibilitatea să găsiți asteriscuri. selectați Foaie sau Registru de lucru. Alegeți una dintre următoarele variante:   Pentru a găsi text sau numere. pentru a găsi date care conțin „?”. Pentru a căuta date în rânduri sau coloane. Dacă doriți să căutați text sau numere care au și o formatare specifică. în caseta În . Faceți clic pe Opțiuni pentru a ajusta și mai mult căutarea. în caseta Căutare în. faceți clic pe Formule. s?t găsește „sat” și „set”. Pentru a căuta celulele care conțin numai caracterele pe care le-ați tastat în caseta De găsit. 5. Aveți posibilitatea să utilizați metacaractere. De exemplu. 4. aveți posibilitatea să ștergeți orice criterii din caseta De găsit. faceți clic pe Înlocuire. trebuie să tastați ~? drept criteriu de căutare. bifați caseta de selectare Potrivire litere mari și mici. Pentru a găsi și înlocui text sau numere. apoi faceți clic pe celula care are formatarea pe care doriți să o căutați. În caseta De găsit. De exemplu. 6. 7. tastați textul sau numerele pe care doriți să le căutați sau faceți clic pe săgeata din caseta De găsit. bifați caseta de selectare Potrivire cu întreg conținutul celulei. peAlegere format de la celula. Notă   Valori și Comentarii sunt disponibile în fila Înlocuire. 8 . faceți clic pe Pe rânduri sau Pe coloane. Utilizați semnul de întrebare pentru a găsi orice caracter unic.3. apoi efectuați selecțiile în caseta de dialog Găsire format. în caseta Căutare. apoi să selectați un anumit format de celulă ca exemplu. Alegeți una din următoarele:  Pentru a găsi text sau numere.

procedați astfel:   Pentru a muta celule. faceți clic pe Copiere . aveți posibilitatea să utilizați funcțiile SEARCH și FIND pentru a găsi text sau numere într-o foaie de lucru. tastați caracterele înlocuitoare în caseta Înlocuire cu (sau lăsați-o necompletată pentru a înlocui caracterele cu spații goale). în grupul Clipboard . 9 . apoi selectați celula din stânga sus a zonei de lipire. În caseta de dialog Găsire și înlocuire. Pentru a înlocui apariția evidențiată sau toate aparițiile caracterelor găsite. 1. 2. faceți clic pe Înlocuire sau Înlocuire totală. Dacă este necesar. apoi faceți clic peGolire format găsire. Selectați celula din stânga-sus din zona de lipire. apoi faceți clic pe Găsire sau Găsirea tuturor. Sfat Pentru a muta sau copia o selecție într-o altă foaie sau registru de lucru. fiecare apariție a criteriilor pe care le căutați va fi listată și aveți posibilitatea să faceți o celulă activă făcând clic pe o anumită apariție din listă. aveți posibilitatea să revocați o căutare în desfășurare apăsând ESC. Aveți posibilitatea să sortați rezultatele unei căutăriGăsirea tuturor făcând clic pe antetul unei coloane. faceți clic pe Decupare Pentru a copia celule. Selectați celulele pe care doriți să le mutați sau să le copiați.  Pentru a înlocui text sau numere. NOTĂ Dacă nu este disponibilă caseta Înlocuire cu. apoi faceți clic pe Opțiuni pentru a afișa opțiunile de formatare. De asemenea. SFATURI   Microsoft Excel salvează opțiunile de formatare pe care le definiți. faceți clic pe altă filă de foaie sau comutați la alt registru de lucru. faceți clic pe fila Găsire. poate fi necesar să goliți opțiunile de formatare din căutarea anterioară. faceți clic pe fila Înlocuire. formatele celulelor și comentariile.SFAT Când faceți clic pe Găsirea tuturor. Mutarea sau copierea unor celule Când mutați sau copiați o celulă. Faceți clic pe săgeata de lângă Format. incluzând formulele și valorile lor rezultante. . În fila Pornire . Excel mută sau copiază întreaga celulă. 3. În cazul în care căutați în foaia de lucru pentru date din nou și nu găsiți caracterele care știți că se află acolo. 8.

Implicit. Când copiați celule. apoi pe Opțiuni. Când mutați celule însă. această opțiune poate fi dezactivată. apoi faceți clic pe Inserare celule decupate sau pe Inserare celule copiate în meniul de comenzi rapide. 3. Inserarea celulelor mutate sau copiate între celule existente 1. faceți clic pe Decupare Pentru a copia selecția. referințele la celulele respective se reglează automat. Faceți clic pe fila Fișier. 10 . apoi să faceți clic pe opțiunile dorite. Notă Dacă inserați rânduri sau coloane complete. poate fi necesar să reafișați zona de lipire pentru a vedea toate celulele copiate. Excel afișează butonul Opțiuni lipire în foaia de lucru pentru a vă oferi opțiuni speciale la lipirea celulelor. În fila Pornire . În categoria Complex. aveți posibilitatea să faceți clic pe săgeata de sub Lipire . în grupul Clipboard. în grupul Clipboard . Reafișați temporar celulele ascunse pe care nu doriți să le copiați când copiați informații. apoi selectați celula din stânga sus a zonei de lipire. .    Pentru a selecta opțiuni specifice când lipiți celule. faceți clic pe Copiere . Excel înlocuiește datele existente din suprafața de lipire atunci când decupați și lipiți celule pentru a le muta.4. iar conținutul celulelor și al celor care indică spre ele este posibil să fie afișat sub formă de erori de referință. În caseta de dialog Inserare Lipire . În acest caz. sub Decupare. procedați astfel:   Pentru a muta selecția. va fi necesar să reglați referințele în mod manual. debifați caseta de selectare Se afișează butonul Opțiuni lipire când se lipește conținutul. Dacă suprafața de copiere selectată include celule ascunse. copiere și lipire. De exemplu. În fila Pornire. Sfat Pentru a muta sau copia o selecție într-o altă foaie sau registru de lucru. Dacă zona de lipire conține rânduri sau coloane ascunse. faceți clic pe Lipire specială sau pe Imagine. Selectați celulele sau zona de celule care conține datele pe care să le mutați sau copiați. Faceți clic cu butonul din dreapta pe colțul din stânga sus a suprafeței de lipire. referințele la celule nu se reglează. 4. faceți clic pe Lipire Nota   . faceți clic pe altă filă de foaie sau comutați la alt registru de lucru. Excel copiază și celulele ascunse. 2. cum ar fi Păstrare formatare sursă. rândurile și coloanele înconjurătoare se deplasează în jos și la stânga. faceți clic pe direcția în care doriți să deplasați celulele înconjurătoare. Dacă nu doriți să se afișeze acest buton de fiecare dată când lipiți celule.

faceți clic pe Copiere . Lipiți numai formatarea celulelor. În fila Pornire. faceți clic pe Decupare Pentru a copia selecția. faceți clic pe săgeata de sub Lipire . mai întâi apăsați tasta ENTER pentru a finaliza modificările de editare din celula activă. în grupul Clipboard . faceți clic în locul în care doriți să lipiți caracterele sau faceți dublu clic pe altă celulă pentru a muta sau copia datele. Apăsați ENTER. NOTĂ Când faceți dublu clic pe o celulă sau apăsați tasta F2 pentru a edita celula activă. . în grupul Clipboard. cum ar fi culoarea fontului sau culoarea de fundal (nu și conținutul celulelor). Faceți dublu clic pe celula al cărei conținut vreți să-l mutați sau să-l copiați. fără a înlocui formatarea existentă. În celulă. formatul sau formula. în grupul Clipboard . 3. Pentru a utiliza tastele săgeată pentru mutarea în altă celulă. . tastele săgeată acționează numai în interiorul acelei celule. aveți posibilitatea să editați și să selectați datele celulei direct din celulă dacă faceți dublu clic pe ea. apoi efectuați una din . procedați astfel:   Pentru a muta selecția. 1. 2. în grupul Clipboard. selectați caracterele pe care doriți să le mutați sau să le copiați. 5. Notă În mod implicit. Selectați celula din stânga sus a suprafeței de lipire sau celula unde doriți să lipiți valoarea.Mutarea sau copierea conținutului unei celule 1. a formatelor sau formulelor Când lipiți date copiate. Lipiți numai formulele (nu și valorile calculate). În fila Pornire . următoarele: 11 . dar datele celulei pot fi editate și selectate și în bara de formule. În fila Pornire . 4. 2. Selectați celula sau zona de celule care conține valorile. Copierea exclusiv a valorilor din celule. În fila Pornire. faceți clic pe Lipire 6. 3. aveți posibilitatea să procedați astfel acțiuni:    Efectuați conversia formulelor din celule în valorile lor calculate. În celulă. 4. formatele sau formulele pe care doriți să le copiați. faceți clic pe Copiere .

Copierea setărilor de lățime ale celulelor Când lipiți date copiate. Dacă nu obțineți rezultatele dorite. să presupunem că celula B8 conține formula =SUM(B1:B7). În fila Pornire . aveți și posibilitatea să modificați referințele din formulele originale la referințele de celule absolute sau relative. sursă. . Selectați celulele pe care doriți să le mutați sau să le copiați. În fila Pornire. . referințele din formulele dublură nu se modifică. faceți clic pe săgeata de sub Lipire. datele din foaia de lucru pot fi adăugate în mod neașteptat la calcule. Pentru a lipi numai formatele celulei. urmați pașii de mai jos. dacă o foaie de lucru mutată sau copiată este inserată între foi la care se face referire întro referință de formă 3-D. apoi să recopiați celulele. faceți clic pe Formatare. De exemplu. Selectați celula din stânga-sus din zona de lipire. apoi pe Păstrare lățime coloană Mutarea sau copierea unei foi de lucru Mutarea sau copierea foilor de lucru în altă locație din același registru de lucru Este ușor să mutați sau să copiați o întreagă foaie de lucru (sau foaie) în altă locație din registrul de lucru. faceți clic pe Valori. în grupul Clipboard. faceți clic pe Decupare Pentru a copia celule. 12 . Dacă formulele copiate conțin referințe de celule absolute. apoi selectați celula din stânga sus a zonei de lipire. Pentru a corecta lățimile de coloane astfel încât să se potrivească cu celulele sursă. Notă Dacă formulele copiate conțin referințe de celule relative. Excel reglează referințele (și părțile relative ale referințelor mixte de celule) în formulele dublură. Însă. formula dublură se referă la celulele corespondente din acea coloană: =SUM(C1:C7). 4. în grupul Clipboard . faceți clic pe altă filă de foaie sau comutați la alt registru de lucru. 3. 1. faceți clic pe Formule . În cazul în care copiați formula într-o celulă C8. Sfat Pentru a muta sau copia o selecție într-o altă foaie sau registru de lucru. rețineți că diagramele sau calculele care se bazează pe foaia de lucru pot deveni imprecise dacă mutați foaia de lucru. 2. În mod similar. datele lipite utilizează setările de lățime ale coloanelor celulelor țintă. faceți clic pe Copiere . Pentru a lipi numai formule. procedați astfel:   Pentru a muta celule.   Pentru a lipi numai valori.

culorile și efectele tematice aplicate în registrul de lucru destinație. de exemplu. 2. SFAT De asemenea. 13 . Pentru a muta sau copia foile de lucru în alt registru de lucru. apoi. 2. NOTĂ Nu aveți posibilitatea să mutați sau să copiați foile de lucru între registrele de lucru care sunt deschise în instanțe separate de Excel. Pentru a redenumi foile de lucru mutate sau copiate. SFATURI    Pentru a muta foile în registrul de lucru curent. Pentru a modifica culoarea selectorului foii. faceți clic pe Mutare sau copiere foaie. apoi să faceți clic pe Mutare sau copiere. faceți clic pe Format. asigurați-vă că registrul de lucru țintă este deschis în aceeași instanță de Microsoft Office Excel. Mutarea sau copierea foilor de lucru în alt registru de lucru NOTĂ Foile de lucru pe care le mutați sau pe care le copiați în alt registru de lucru vor utiliza fonturile. bifați caseta de selectare Creare copie. 3. se creează o dublură a foii de lucru în registrul de lucru. Pentru a copia foile. apoi tastați numele nou în selectorul de foaie. Dacă un registru de lucru este deschis într-o instanță separată de Excel (acest lucru se poate întâmpla. În fila Pornire. 4. În caseta de dialog Mutare sau copiere . eliberați butonul mouse-ului înainte să eliberați tasta CTRL. în caseta de dialog Mutare sau copiere. faceți clic pe Culoare filă. Selectați foile de lucru pe care doriți să le mutați sau să le copiați. atunci când deschideți acel registru de lucru dintr-un site Windows SharePoint Services) asigurați-vă că deschideți registrul de lucru în aceeași instanță de Excel. de exemplu. în grupul Celule. NOTĂ Când creați o copie a foii de lucru. apoi glisați foile. Pentru a copia foile în loc să le mutați. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe selectorul foii selectate. alegeți una dintre următoarele acțiuni::   Faceți clic pe foaia înaintea căreia doriți să inserați foile mutate sau copiate. faceți clic pe Redenumire. răsfoind la el din caseta de dialog Deschidere (fila Fișier. aveți posibilitatea să glisați foile selectate de-a lungul rândului cu selectori de foi. sub Organizare foi. apoi pe culoarea pe care doriți să o utilizați.1. 1. Deschidere). mențineți apăsat CTRL. prima copie pentru Foaie1 va fi Foaie1 (2). iar numele foii indică faptul că este o copie. În registrul de lucru care conține foile pe care doriți să le mutați sau să le copiați. în lista Înaintea foii. Faceți clic pe mutare la sfârșit pentru a insera foile mutate sau copiate după ultima foaie din registrul de lucru și înainte de selectorul Inserare foaie de lucru. faceți clic cu butonul din dreapta pe selectorul foii. selectați foile. faceți clic cu butonul din dreapta pe selectorul de foaie.

aveți și posibilitatea să mutați sau să copiați numai o parte din datele dintr-o foaie de lucru în altă foaie de lucru. NOTĂ Dacă selecția conține rânduri sau coloane ascunse. SFAT De asemenea. Într-o foaie de lucru. 5. apoi. faceți clic pe Format. apoi să faceți clic pe Mutare sau copiere. bifați caseta de selectare Creare copie. Pentru informații. Mutarea sau copierea datelor în altă foaie de lucru sau în alt registru de lucru Deși mutarea sau copierea foii de lucru în sine este un mod rapid și eficient de a transfera date în altă locație. 14 . alegeți una dintre următoarele acțiuni::   Faceți clic pe registrul de lucru în care doriți să mutați sau să copiați foile selectate. SFATURI   Pentru a redenumi foile de lucru mutate sau copiate în registrul de lucru destinație. În caseta de dialog Mutare sau copiere . 6. în grupul Celule. faceți clic cu butonul din dreapta pe selectorul de foaie. Faceți clic pe registru nou pentru a muta sau copia foile selectate într-un registru de lucru nou. selectați datele pe care doriți să le mutați sau să le copiați. Trebuie să anulați temporar ascunderea rândurilor sau coloanelor pe care nu doriți să le adăugați. NOTĂ Când creați o copie a foii de lucru. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe selectorul foii selectate. consultați Ascunderea sau afișarea rândurilor și a coloanelor. foaia de lucru este eliminată din registrul de lucru original și apar doar în registrul de lucru destinație. faceți clic cu butonul din dreapta pe selectorul foii. se creează o dublură a foii de lucru în registrul de lucru destinație. Pentru a copia foile în loc să le mutați. În lista Înaintea foii. Când mutați o foaie de lucru. 4. apoi să selectați fiecare zonă de date pe care doriți să o mutați sau să o copiați într-o operațiune separată. În fila Pornire. apoi tastați numele nou în selectorul de foaie. 1. Excel copiază și datele din acele rânduri și coloane ascunse. Pentru a modifica culoarea selectorului de foaie. Faceți clic pe mutare la sfârșit pentru a insera foile mutate sau copiate după ultima foaie din registrul de lucru și înainte de selectorul Inserare foaie de lucru. alegeți una din următoarele variante::   Faceți clic pe foaia înaintea căreia doriți să inserați foile mutate sau copiate. faceți clic pe Redenumire. Această metodă poate fi utilizată pentru a transfera date într-o foaie de lucru dintr-un registru de lucru care este deschis într-o instanță separată de Excel. faceți clic pe Mutare sau copiere foaie.3. în caseta de dialog Mutare sau copiere. sub Organizare foi. apoi pe culoarea pe care doriți să o utilizați. în lista În registrul. faceți clic pe Culoare filă.

faceți clic pe Copiere . referințele la celule nu se reglează. Comutați la un registru de lucru care este deschis în altă instanță de Excel. NOTĂ Datele din zona de lipire vor fi suprascrise.2. Selectați celula din stânga-sus din zona de lipire. apoi faceți clic pe foaia de lucru în care doriți să lipiți datele. pentru a furniza opțiunile speciale atunci când lipiți celule. Când copiați celule. în grupul Clipboard. referințele la celulele respective se reglează automat. În fila Pornire. 3. Însă. debifați caseta de selectare Se afișează butonul Opțiuni lipire când se lipește conținutul. Sub Excel. faceți clic pe Decupare Pentru a copia datele selectate. În fila Pornire. . apoi. În acest caz. 4. va trebui să reglați referințele în mod manual. dacă zona de lipire conține rânduri sau coloane ascunse. copiere și lipire. Dacă nu doriți ca Excel să afișeze acest buton de fiecare dată când lipiți celule. procedați astfel:   Pentru a muta datele selectate. 15 . iar conținutul celulelor și al celor care indică spre ele este posibil să fie afișat sub formă de erori de referință. Pentru a aplica diferite opțiuni de lipire. În categoria Complex. această opțiune poate fi dezactivată. sub Lipire. faceți clic pe săgeata de lângă Lipire faceți clic pe Lipire specială. NOTE . faceți clic pe Lățimi coloane. SFAT Pentru a păstra lățimea coloanei specificată inițial pentru date. faceți clic pe săgeata de sub butonul Lipire pe opțiunea dorită. când mutați celule. De asemenea. poate fi necesar să anulați ascunderea zonei de lipire pentru a vedea toate celulele copiate. 2. 1. în grupul Clipboard. de lucru. procedați astfel: Faceți clic pe Lipire . apoi faceți clic SFAT Mutați indicatorul peste diferitele opțiuni de lipire pentru a vedea cum se vor afișa datele copiate în foaia Excel afișează în mod implicit butonul Opțiuni lipire în foaia de lucru. faceți clic pe Opțiuni. sub Decupare. cum ar fi Păstrare formatare sursă și Potrivire formate destinație. Faceți clic pe orice altă filă pentru a reveni la fișier. 5. Faceți clic pe fila Fișier. 3. 4. Variante disponibile:   Faceți clic pe foaia de lucru în care doriți să lipiți datele.

indicați spre marginea selecției. apoi. faceți clic pe opțiunile dorite. glisați indicatorul în locația din registrul de lucru în care doriți să inserați datele. În Excel.  Pentru a copia datele selectate. În fila Vizualizare. aveți posibilitatea să glisați datele de foaie de lucru în el dacă acesta este vizibil în bara de activități. 2. când se deschide registrul de lucru. 2. Variante disponibile:  Pentru a muta datele selectate. mențineți apăsat CTRL în timp ce indicați spre marginea selecției. Când indicatorul devine un indicator de copiere . Când indicatorul devine un indicator de mutare . 16 . 5. deschideți registrul de lucru care conține datele de foaie de lucru pe care doriți să le transferați prin glisare. glisați datele selectate în altă fereastră. indicați spre marginea selecției. glisați datele selectate în altă fereastră. 3.  Pentru a copia datele selectate. selectați datele pe care doriți să le mutați sau să le copiați în altă fereastră. apoi deschideți registrul de lucru în care doriți să glisați datele de foaie de lucru sau creați un registru de lucru nou. Glisarea datelor în alt registru de lucru care este deschis într-o instanță separată de Excel Dacă este deschis un registru de lucru în altă instanță de Excel.Glisarea datelor între ferestrele cu registre de lucru deschise în Excel Dacă deschideți mai multe registre de lucru în aceeași instanță de Excel. apoi faceți clic pe OK. Când indicatorul devine un indicator de copiere . în grupul Fereastră. sub Aranjare. Când indicatorul devine un indicator de mutare . 1. glisați datele selectate în registrul de lucru din bara de activități. În caseta de dialog Aranjare ferestre. 1. când se deschide registrul de lucru. Într-una dintre ferestre. În altă instanță de Excel. mențineți apăsat CTRL în timp ce indicați spre marginea selecției. 3. apoi. faceți clic pe Aranjare totală. Porniți o instanță de Excel. glisați datele selectate în registrul de lucru din bara de activități. 4. Variante disponibile:  Pentru a muta datele selectate. aveți posibilitatea să glisați datele de foaie de lucru între ferestrele cu registre de lucru. glisați indicatorul în locația din registrul de lucru în care doriți să inserați datele. deschideți registrele de lucru între care doriți să transferați date din foile de lucru. apoi selectați datele.

aveți posibilitatea să selectați una sau mai multe porțiuni de text dintr-o celulă și să aplicați diferite culori de text acelor selecții. Selectați celula sau zona de celule la care doriți să adăugați o bordură. faceți clic pe Mai multe culori. faceți clic pe culoarea pe care doriți să o Notă Pentru a aplica altă culoare decât culorile standard și cele disponibile în teme. bara de formule. în grupul Font. Sfat Butonul Borduri afișează cel mai recent stil de bordură utilizat. Modificarea culorii și alinierii textului 1. în fila Pornire. Faceți clic pe butonul Borduri (nu pe săgeată) pentru a aplica stilul respectiv. Pentru a elimina bordurile celulelor. Se poate mari o anumita zona din foaia de calcul. apoi se deschide meniul Zoom si se selecteaza Selection. Pentru a reveni in modul Normal. faceți clic pe săgeata de lângă Borduri și faceți clic pe stilul de bordură dorit. 17 . bara de stare si altele. se face clic pe Close Full Screen. Pentru a modifica alinierea textului din celulele selectate.Formatarea unei foi de lucru Exista numeroase moduri in care utilizatorul poate modifica aspectul foii de calcul in fereastra Excel. daca dorim. Aplicați borduri de celule 1. In cazul in care utilizatorul doreste sa afiseze foaia de calcul in asa fel incit sa ocupe intregul ecran – eliminind barele de instrumente. Aveți posibilitatea să îmbunătățiți lizibilitatea unei foi de lucru aplicând diferite tipuri de formatare. . apoi pe Fără bordură . 2. în grupul Font. faceți clic pe săgeata de lângă Borduri . Pentru aceastea se deschide meniul View si se selecteaza Full Screen. Sfat Pentru a selecta rapid toată foaia de lucru. în filaPornire. Se deschide meniul Zoom care se afla pe bara de instrumente standard si se selecteaza procentul de marire. apoi. De asemenea. De exemplu. Pentru a mari sau a micsora zona vizibila din foaia de calcul se va folosi functia Zoom. 3. Selectați celula sau zona de celule care conține (sau va conține) textul pe care doriți să-l formatați. apoi definiți culoarea pe care doriți să o utilizați în fila Standard sau filaParticularizat din caseta de dialog Culori. 2. faceți clic pe săgeata de lângă Culoare font utilizați. sub Culori temă sau Culori standard. faceți clic pe butonulSelectare totală. aveți posibilitatea să aplicați borduri și umbrire pentru a defini celulele dintr-o foaie de lucru. În fila Pornire. în grupul Aliniere. Pentru a modifica culoarea textului din celulele selectate. pentru aceasta se selecteaza mai intii zona. faceți clic pe opțiunea de aliniere dorită.

Dacă selecția conține celule care sunt formatate cu alte opțiuni de aliniere care nu creează conflicte. sau pe Aliniere text la dreapta . poate veți dori să repoziționați datele dintr-o celulă. faceți clic pe Orientare . selectați opțiunile dorite. faceți clic pe caseta verticală de sub Orizontal. în grupul Aliniere. Repoziționarea datelor într-o celulă Pentru afișarea optimă a datelor în foaia de lucru.De exemplu. Selectați celula sau zona de celule care conține datele pe care doriți să le repoziționați. NOTA Microsoft Excel nu poate roti celulele indentate sau celulele formatate cu opțiunea de aliniere Centrare peste selecție sau Umplere din caseta Orizontal (caseta de dialog Formatare celule. Aliniere la . faceți clic pe Aliniere text la stânga . pentru a modifica alinierea orizontală a conținutului celulelor. 2. apoi. 1. faceți clic pe Aliniere sus mijloc centru indent sau Aliniere jos . Pentru a utiliza opțiuni suplimentare de aliniere a textului. opțiunile de rotire a textului de sub Orientare nu vor fi disponibile. în filaAliniere din caseta de dialog Formatare celule. La Pentru a modifica alinierea orizontală a conținutului celulelor. sau pe Aliniere text la dreapta . apoi selectați opțiunea de rotire dorită. faceți clic pe Lansatorul casetă de dialog de lângă Aliniere. Pe fila Pornire. faceți clic pe Aliniere text la stânga . fila Aliniere). Însă. faceți clic pe Micșorare indent Pentru a roti conținutul celulei. în fila Aliniere. . Pentru a încadra textul într-o celulă. celulele care sunt formatate cu un format de aliniere conflictual nu se vor roti. 18 . să utilizați indentarea pentru o mai bună spațiere sau să afișați datele în alt unghi prin rotirea lor. Dacă toate celulele selectate au aceste formate de aliniere conflictuale. alegeți una dintre următoarele:       Pentru a modifica alinierea verticală a conținutului celulei. opțiunile de rotire vor fi disponibile. La centru . pentru a alinia la stânga-dreapta textul dintr-o celulă. apoi faceți clic pe Aliniere stânga-dreapta. De exemplu. sau pe Mărire Pentru a modifica indentarea conținutului celulei. Aveți posibilitatea să modificați alinierea conținutului celulelor. faceți clic pe Încadrare text.

2 În fila Pornire. faceți clic pe culoarea pe care doriți să o utilizați. . faceți clic pe săgeata de lângăCuloare font temă sau Culori standard. Modificarea culorii textului 1. sub Culori NOTĂ Pentru a aplica altă culoare decât culorile standard și cele disponibile în teme. va părea că este aliniat la stânga dacă conținutul celulei se potrivește pe o singură linie. 19 . cu excepția ultimei linii. faceti clic pe Lansator casetă de dialogde lângă Număr (sau apăsati CTRL+1). . în grupul Număr. Formatarea numerelor într-o foaie de lucru Aplicând diferite formate de numere. faceți clic pe Mai multe culori. Când aliniați la stânga-dreapta text care ocupă mai multe linii. simboluri monetare etc. aveti posibilitatea să afisati numerele ca procente. apoi definiți culoarea pe care doriți să o utilizați în fila Standard sau fila Particularizat din caseta de dialog Culori. apoi. Pe fila Pornire. 1 Selectati celulele pe care doriti să le formatati. Când textul dintr-o celulă este aliniat stânga-dreapta. în grupul Font. zona de celule. faceți clic peCuloare font Pentru a modifica culoarea textului. Selectați celula. textul sau caracterele pe care doriți să le formatați cu o altă culoare de text. fiecare linie se va alinia corespunzător. 2. alegeți una dintre următoarele:   Pentru a aplica cea mai recent utilizată culoare de text. date.

aplicati formatul Text la celule. apoi introduceti numărul. indiferent dacă le introduceti în foaia de lucru sau le importati dintr-o bază de date sau din altă sursă de date externă. În cazul în care condiția este adevărată. De asemenea. inclusiv culoarea celulei și culoarea fontului. 20 . faceti dublu clic pe marginea din dreapta a coloanei care contine celulele cu eroarea #####. să afisati mai multe sau mai putine zecimale sau să schimbati modul în care sunt afisate numerele negative. Însă. dacă este necesar. vă puneți întrebări precum:       Care sunt excepțiile în sinteza de profituri pentru ultimii cinci ani? Care sunt tendințele într-un sondaj de opinie de marketing pentru ultimii doi ani? Cine a vândut de mai mult de 50. zona de celule este formatată pe baza acelei condiții. faceti clic pe formatul pe care doriti să-l utilizati. Dacă doriti să introduceti valori necalculate cum ar fi 10e5. De cele mai multe ori. după ce îi aplicati formatarea de număr. dacă tastati un număr care contine o bară oblică (/) sau o cratimă (-).3 În lista Categorie.000 de lei în această lună? Care este distribuția generală de vârstă a angajaților? Care produse au creșteri în vânzări mai mari de 10% din an în an? Care sunt cei mai buni și cei mai slabi studenți dintr-o clasă de boboci? Formatarea condițională oferă răspunsuri la aceste întrebări ușurând evidențierea celulelor interesante sau a zonelor de celule. Un format condițional modifică aspectul unei zone de celule pe baza unor condiții (sau criterii). în cazul în care condiția este falsă. De exemplu. aveti posibilitatea să glisati marginea din dreapta până când coloanele au dimensiunea dorită. Aveți posibilitatea să sortați și să filtrați după format. Excel îl poate interpreta ca o dată Și îl poate transforma într-un format de dată. Astfel. De exemplu. Excel aplică ocazional un format de număr neasteptat Și poate fi necesar să faceti unele ajustări. se va redimensiona automat coloana pentru ca numărul să se potrivească. numerele se afisează asa cum intentionati.   Dacă Microsoft Excel afiȘează ##### într-o celulă. dacă utilizati formatul Simbol monetar. Pentru a extinde lătimea coloanei. aveti posibilitatea să selectati alt simbol monetar. apoi reglati setările. indiferent dacă ați formatat condiționat celulele în mod automat sau manual. Formatare condiționată BENEFICIILE FORMATĂRII CONDIȚIONATE Când analizați date. 1 p sau 1-2 Și nu doriti ca Excel să transforme valorile întrun format de număr predefinit. zona de celule nu este formatată pe baza acelei condiții. scale de culori și seturi de pictograme. punerea accentului pe valori neobișnuite și vizualizarea datelor utilizând bare de date. probabil că celula nu este suficient de lată pentru a afisa datele.

la celulele din alte foi de lucru din același registru de lucru deschis în mod curent. apoi pe Scară culori. în grupul Stiluri. în anumite cazuri.NOTĂ Când creați o formatare condițională. aveți posibilitatea să faceți referință numai la alte celule din aceeași foaie de lucru sau. Nu aveți posibilitatea să utilizați formatarea condițională pentru referințele externe din alt registru de lucru. 21 . 1 Selectați datele pentru care doriți să aplicați formatarea condițională Aplicarea formatării condiționale In fila Pagină de pornire. faceți clic pe săgeata de lângă Formatare condițională.

GĂSIREA TUTUROR CELULELOR CARE AU FORMATARE CONDIȚIONALĂ 1. faceți clic pe săgeata de lângă Formatare condiționată. În fila Pagină de pornire. Golirea formatărilor condiționale Într-o foaie de lucru 1. 2. tabel sau raport PivotTable. Formatare complexă 1. de lucru are una sau mai multe celule cu formatare condițională. Găsirea celulelor care au formate condiționale Dacă foaia dvs. 2.3Treceți cu mouse-ul peste pictogramele scalei de culori pentru a vedea o examinare a datelor cu formatarea condițională aplicată. Într-o scală cu trei culori. faceți clic pe săgeata de lângă Găsire și selectare. apoi pe Golire reguli. faceți clic pe săgeata de lângăFormatare condițională. 2. culoarea din mijloc reprezintă valorile medii și culoarea inferioară reprezintă valorile scăzute. Aveți posibilitatea să utilizați comanda Salt la specialpentru a găsi numai celulele cu o formatare condițională specifică sau să găsiți toate celulele cu formatări condiționale. în grupul Stiluri. a modifica sau a șterge formatările condiționale. În fila Pornire. aveți posibilitatea să le găsiți rapid pentru a copia. Acest exemplu utilizează scala de culori roșu-galben-albastru. Faceți clic pe Întreaga foaie. în grupulEditare. În fila Pornire. Faceți clic pe orice celulă fără formatare condițională. Se afișează caseta de dialog Gestionar reguli formatare condițională. apoi faceți clic pe Formatare condiționată. 22 . culoarea superioară reprezintă valorile mai mari. apoi pe Gestionare reguli. în grupul Stil. Selectați una sau mai multe celule dintr-o zonă.

Când selectați o vizualizare din listă și faceți clic pe Afișare. în grupul Vizualizări registre de lucru. Aveți posibilitatea să creați mai multe vizualizări particularizate pentru o foaie de lucru. Faceți clic pe Adăugare. Dacă nu mai aveți nevoie de o vizualizare particularizată. Sub Includere în vizualizare. margini. aveți posibilitatea să adăugați o zonă de imprimare specifică într-o vizualizare particularizată. comanda Vizualizări particularizate nu va fi disponibilă nicăieri în registrul de lucru. În caseta Nume. SFAT Pentru a face o vizualizare mai ușor de identificat. 2. dar o vizualizare particularizată se poate aplica numai foii de lucru active la crearea vizualizării. rânduri sau coloane ascunse. Aplicarea unei vizualizari particularizate 23 . bifați casetele de selectare ale setărilor pe care doriți să le includeți. selecții de celule. faceți clic peVizualizări particularizate. se va afișa foaia de lucru care era activă când ați creat vizualizarea.Instrumente de vizualizare si urmarire a datelor Aveți posibilitatea să utilizați o vizualizare particularizată a unei foi de lucru pentru a salva setări specifice de afișare (cum ar fi lățimi de coloane. Crearea unei vizualizări particularizate 1. 5. De asemenea. 4. modificați setările de afișare și imprimare pe care doriți să le salvați într -o vizualizare particularizată. În fila Vizualizare. setări de filtre și de ferestre) și setări de imprimare (cum ar fi setări de pagini. anteturi și subsoluri și setări de foi) astfel încât să aplicați rapid aceste setări pentru foaia de lucru respectivă atunci când este necesar. aveți posibilitatea să adăugați numele foii de lucru active la numele vizualizării. înălțimi de rânduri. 3. Într-o foaie de lucru. Dacă o foaie de lucru din registrul de lucru conține un tabel Excel. aceasta se poate șterge. tastați un nume pentru vizualizare. NOTE   Toate vizualizările pe care le adăugați la registrul de lucru apar subVizualizări în caseta de dialog Vizualizări particularizate.

apoi faceți clic pe Ștergere. În fila Vizualizare. pentru a păstra etichetele de coloană la locul lor atunci când defilați. În caseta Vizualizări. Microsoft Excel mențineți vizibile anumite rânduri sau coloane atunci când defilați prin foaia de calcul. O linie continuă sub rândul 1 indică faptul că rândul este înghețat. 2. În caseta Vizualizări. este posibil să înghețați acel rând pentru a vă asigura că eticheta coloanei rămâne vizibilă în timp ce defilați în jos în foaia de calcul. faceți clic pe numele vizualizării pe care doriți să o aplicați. 24 . În fila Vizualizare. dacă primul rând din foaia de calcul conține etichete. 2. Ștergerea unei vizualizări particularizate 1. De exemplu. NOTĂ Foaia de lucru activă la crearea vizualizarea particularizată se afișează automat. Înghețarea versus scindarea rândurilor si coloanelor Când înghețați panouri. faceți clic peVizualizări particularizate. faceți clic pe numele vizualizării pe care doriți să o ștergeți. apoi faceți clic pe Afișare. faceți clic peVizualizări particularizate. în grupul Vizualizări registre de lucru. Excel creează două sau patru zone separate în foaia de lucru în care se poate defila. Când scindați panouri. în timp ce rândurile sau coloanele din zona în care nu se defilează rămân vizibile. în grupul Vizualizări registre de lucru.1.

25 . Înghețarea panourilor pentru a bloca anumite rânduri sau coloane Înainte să alegeți să înghețați panourile dintr-o foaie de lucru. rândul 1 nu va mai fi înghețat. Observați că fiecare zonă conține o vizualizare separată cu aceleași date. selectați rândul de sub rândul sau rândurile pe care doriți să le mențineți vizibile atunci când defilați. selectați coloana din partea dreaptă a coloanei sau a coloanelor pe care doriți să le mențineți vizibile atunci când defilați.Această foaie de lucru a fost scindată în patru zone. Gândiți-vă la zonele foii de lucru ca fiind mai multe vizualizări ale foii de lucru. 1. În fila Vizualizare. Scindarea panourilor este utilă atunci când doriți să vedeți în mod simultan diferite părți ale unei foi de calcul mari. Pentru a revoca modul de editare a celulelor. în grupul Fereastră. acele modificări se vor reflecta automat în celelalte zone din foaia de lucru. În foaia de lucru. Pentru blocarea coloanelor. trebuie să selectați să se înghețe simultan. procedați astfel:    Pentru a bloca rândurile. Comanda Înghețare panouri nu este disponibilă atunci când vă aflați într-un mod de editare a celulelor sau atunci când o foaie de lucru este protejată. faceți clic pe săgeata de subÎnghețare panouri. Dacă doriți să înghețați atât rândurile. faceți clic pe celula aflată la dreapta sub rândurile și coloanele pe care doriți să le mențineți vizibile atunci când defilați. De exemplu. cât și coloanele în același timp. Dacă efectuați modificări într -o zonă din foaia de lucru. 2. apăsați pe ENTER sau pe ESC. dacă înghețați rândul 1. apoi decideți să înghețați coloana A. Nu este posibil să înghețați rânduri și coloane din mijlocul foii de lucru. este important să luați în considerare următoarele:    Aveți posibilitatea să înghețați doar rândurile de sus și coloanele din stânga ale foii de lucru. Aveți posibilitatea să alegeți să înghețați doar rândul superior al foii de lucru. Pentru a bloca atât rândurile cât și coloanele. doar coloana din stânga a foii de lucru sau mai multe rânduri și coloane în mod simultan.

1. indicați către caseta de scindare în partea de sus a barei de defilare verticale în capătul din dreapta al barei de defilare. Pentru a elimina toate panourile de scindare odată. Faceți clic pe Anulare înghețare panouri. faceți clic pe Înghețare panouri. faceți clic pe Blocare rând de sus. în poziția pe care o doriți. În fila Vizualizare. Pentru a bloca o singură coloană.3. toate rândurile de deasupra și coloanele din stânga selecției vor fi înghețate și bara de scindare va fi eliminată. Anularea înghețării panourilor 1. faceți dublu clic pe orice parte a barei de scindare care desparte panourile. Scindarea panourilor NOTĂ Nu este posibil să scindați și să înghețați panouri în același timp. Când înghețați panouri într-un panou scindat. Pentru a scinda panouri. faceți clic pe Înghețare prima coloană. în grupul Fereastră. Pentru a bloca mai mult de un rând sau o coloană sau pentru a bloca rânduri și coloane în același timp. Pentru a elimina scindarea. glisați caseta de scindare în jos sau spre 3. faceți dublu clic pe orice parte din bara de scindare care împarte panourile. Anularea scindării panourilor   Pentru a restabili o fereastră care a fost scindată în două zone în care se poate defila. Când indicatorul se transformă într-un indicator de scindare stânga. 2. faceți clic pe Scindareîn grupul Fereastră. 26 . Alegeți una dintre următoarele:    Pentru a bloca un singur rând. faceți clic pe săgeata de sub Înghețare panouri. 2. sau .

Pentru a afișa coloane ascunse. apoi faceți clic pe OK. sub Editare. apoi pe Reafișare rânduri sau Reafișare coloane. Variante disponibile:    Pentru a afișa rândurile ascunse. apoi să faceți clic pe Ascundere. selectați coloanele aflate de fiecare parte a coloanelor pe care doriți să le reafișați. apoi tastați 0 în caseta Înălțime rând sau Lățime coloană. selectați-o tastând A1 în Casetă nume de lângă bara de formule. apoi să faceți clic pe Reafișare. în grupul Celule. Afișarea simultană a tuturor rândurilor și coloanelor ascunse 1. În fila Pornire. faceți clic pe Găsire și selectare. Sub Dimensiune celulă. tastați A1.Ascunderea/afișarea rândurilor sau coloanelor 1. apoi pe Salt la. indicați spre Ascundere și reafișare. 3. SFAT Aveți posibilitatea să efectuați selecția utilizând caseta de dialog Salt la. 2. Afișarea unui rând. În caseta Referință. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe un rând sau o coloană (sau pe o selecție de mai multe rânduri sau coloane). efectuați una din următoarele: 27 . faceți clic pe Format. În fila Pornire. unei coloane sau a mai multor rânduri sau coloane ascunse 1. Selectați rândurile sau coloanele pe care doriți să le ascundeți. În fila Pornire. faceți clic pe Înălțime rând sau pe Lățime coloană.  3. Variante disponibile:   Sub Vizibilitate. indicați spre Ascundere și reafișare. Pentru a selecta toate celulele dintr-o foaie de lucru. faceți clic pe Înălțime rând sau pe Lățime coloană. Pentru a afișa primul rând ascuns sau prima coloană ascunsă dintr-o foaie de lucru. SFAT De asemenea. apoi peAscundere rânduri sau Ascundere coloane. apoi tastați valoarea dorită în caseta Înălțime rând sauLățime coloană. Sub Dimensiune celulă. în grupul Celule. Variante disponibile:   Sub Vizibilitate. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe selecția de rânduri și coloane vizibile care înconjoară rândurile sau coloanele ascunse. 2. SFAT De asemenea. selectați rândul aflat deasupra și dedesubtul rândurilor pe care doriți să le reafișați. faceți clic pe Format.

apoi tastați valoarea dorită în caseta Înălțime rând sauLățime coloană. faceți clic pe Găsire și selectare. 28 . tastați A1. apoi pe Reafișare rânduri sau Reafișare coloane. faceți clic pe Înălțime rând sau pe Lățime coloană. apoi faceți clic peOK. tastați A1. În fila Pornire. faceți clic pe Format. Dacă apăsați CTRL+A a doua oară. apoi faceți clic pe Salt la. NOTĂ Dacă foaia de lucru conține date și celula activă se află deasupra sau la dreapta datelor și apăsați CTRL+A. În fila Pornire. faceți clic pe Format. 3. Variante disponibile:   Sub Vizibilitate. indicați spre Ascundere și reafișare. 2. Sub Dimensiune celulă. în grupul Editare. indicați spre Ascundere și reafișare. alegeți una dintre următoarele variante:   În Casetă nume lângă bara de formule. Sub Dimensiune celulă. în grupul Celule. se va selecta regiunea curentă. apoi tastați valoarea dorită în caseta Înălțime rând sauLățime coloană. apoi pe Reafișare rânduri sau Reafișare coloane. în grupul Celule. În caseta Referință. Variante disponibile:   Sub Vizibilitate. 2. faceți clic pe Înălțime rând sau pe Lățime coloană. 3. Faceți clic pe butonul Selectare totală. Reafișarea primului rând sau a primei coloane din foaia de lucru 1. Pentru a selecta primul rând ascuns sau prima coloană ascunsă din foaia de lucru. se selectează toată foaia de lucru. În fila Pornire.

faceți clic pe Ascundere și reafișare. în grupul Fereastră. În fila Vizualizare. Afișarea unei foi de lucru ascunse 1. 3. în grupul Celule. Selectați foile de lucru pe care doriți să le ascundeți. În fila Pornire. Ascunderea/ afișarea ferestrei unui registru de lucru  În fila Vizualizare. 29 . Afișarea ferestrei unui registru de lucru ascuns 1. faceți clic pe Format. 3. în grupul Fereastră. rețineți că. 1. NOTĂ Aveți posibilitatea să reafișați doar o singură foaie de lucru o dată. faceți clic pe Ascundere. În caseta Reafișare. veți fi întrebat dacă doriți să salvați modificările la fereastra registrului de lucru ascuns. 2. În fila Pornire. faceți dublu clic pe numele foii ascunse pe care doriți să o afișați.Ascunderea/afișarea unei foi de lucru NOTĂ Dacă aveți un număr mare de foi de lucru pe care doriți să le ascundeți. Sub Vizibilitate. NOTĂ Când ieșiți din Excel. Sub Vizibilitate. faceți clic pe Ascundere și reafișare. este posibil să reafișați doar o foaie o dată. în grupul Celule. faceți clic pe Reafișare. apoi faceți clic peReafișare foaie. Faceți clic pe Da în cazul în care doriți ca fereastra registrului de lucru să fie ascunsă următoarea dată când deschideți registrul de lucru. apoi faceți clic peAscundere foaie. 2. faceți clic pe Format. deși este posibil să ascundeți mai multe foi de lucru deodată.

2.NOTĂ Dacă nu este disponibil Reafișare. faceți dublu clic pe fereastra de registru de lucru pe care doriți să o afișați. 30 . În caseta de dialog Reafișare. registrul de lucru nu conține ferestre ascunse.

în timp ce altele permit sau necesită mai multe argumente (adică unele argumente pot fi opționale). Fiecare funcție are o sintaxă a argumentelor specifică. o formulă poate conține oricare sau toate părțile următoare. formula =5+2*3 înmulțește două numere.Formule Crearea formulelor Corectarea formulelor Calcularea datelor Exemple Lucrul cu nume și referințe la celule Crearea formulelor Formulele sunt ecuații care efectuează calcule cu valori din foaia de lucru. De exemplu. cum ar fi PI(). În exemplul anterior. iar alte funcții nu permit argumente deloc. Unele funcții necesită exact un argument. aveți posibilitatea să utilizați o singură funcție. Aveți posibilitatea să creați o formulă și utilizând o funcție. aveți posibilitatea să introduceți constante. În funcție de tipul de formulă pe care o creați. cum ar fi SUM(). începe cu semnul egal (=). Microsoft Office Excel urmează ordinea standard a operațiilor matematice. O formulă începe întotdeauna cu semnul egal (=). cum ar fi PI(). iar operatorul * (asterisc) înmulțește numerele. ambele formule =SUM(A1:A2) și SUM(A1. De exemplu. Pentru multe funcții. funcții imbricate sau matrice care calculează un rezultat sau mai multe rezultate. operatorul ^ (accent circumflex) ridică un număr la putere. Aveți posibilitatea să creați o formulă simplă utilizând constante și operatori de calcul. Operatori Operatorii sunt simbolurile care se utilizează pentru a specifica tipul de calcul pe care îl va efectua formula. Funcții O funcție.  Crearea unei formule simple utilizând constante și operatori de calcul 31 . De exemplu. direct în formulă. Referințele la celule Aveți posibilitatea să faceți referire la datele din celulele foii de lucru incluzând referințe la celule în formulă. înmulțirea se efectuează prima. De exemplu. referința la celula A2 returnează valoarea acelei celule sau utilizează acea valoar e în calcul. apoi adună un număr la rezultat. Constante De asemenea. Pentru a obține rezultatul dorit al calculului. aveți posibilitatea să introduceți argumente între paranteze. cum ar fi numere ( 2) sau valori text. urmată de adunarea numărului 5 la rezultat.A2) utilizează funcția SUM pentru a aduna valorile din celulele A1 și A2.

pentru a obține rezultatul dorit. 32 . tastați operatorul pe care doriți să-l utilizați și faceți clic pe altă celulă care conține acea valoare. aveți posibilitatea să introduceți orice constante și oricâți operatori sunt necesari. 4. CUM FUNCȚIONEAZĂ Adună valorile din celulele A1 și A2 Scade valoarea din celula A2 din valoarea din celula A1 Împarte valoarea din celula A1 la valoarea din celula A2 Înmulțește valorile din celulele A1 și A2 Ridică valoarea din celula A1 la puterea valorii din celula A2 EXEMPLU DE FORMULĂ =A1+A2 =A1-A2 =A1/A2 =A1*A2 =A1^A2 SFAT Într-o formulă. Faceți clic pe celula în care doriți să introduceți formula. Tastați = (semnul egal). EXEMPLU DE FORMULĂ =5+2 =5-2 =5/2 =5*2 =5^2 CUM FUNCȚIONEAZĂ Adună 5 cu 2 Scade 2 din 5 Împarte pe 5 la 2 Înmulțește 5 cu 2 Ridică pe 5 la puterea a 2-a  Faceți clic pe celula care conține valoarea pe care doriți să o utilizați în formulă.        Crearea unei formule utilizând referințe de celule și nume Crearea unei formule utilizând o funcție Crearea unei formule utilizând funcții imbricate Crearea unei formule matrice care calculează un singur rezultat Crearea unei formule matrice care calculează rezultate multiple Ștergerea unei formule Sfaturi și trucuri despre crearea formulelor Evitarea erorilor obișnuite la crearea formulelor Crearea unei formule simple utilizând constante și operatori de calcul 1. Apăsați pe ENTER. 2. până la 8192 de caractere. alegeți una dintre următoarele:  Tastați constantele și operatorii pe care doriți să-i utilizați în calcul. 3. Pentru a introduce formula.

Faceți clic pe celula în care doriți să introduceți formula. iar zona de celule are bordură albastră cu colțuri pătrate. în bara de formule . Pentru a începe formula cu o funcție. Crearea unei formule utilizând o funcție 1. sau să glisați colțul bordurii pentru a extinde selecția. tastați = (semnul egal). Faceți clic pe celula în care doriți să introduceți formula. 3. Pentru mai multe informații. NOTĂ Dacă nu există colțuri pătrate într-o bordură codată în culoare. o zonă de celule. consultați Crearea sau modificarea unei referințe de celule. De exemplu. înseamnă că referința este către o zonă denumită.  Pentru a introduce o referință la o zonă denumită. Aveți posibilitatea să glisați bordura selecției de celule pentru a muta selecția. Alegeți una dintre următoarele:  Pentru a crea o referință. CUM FUNCȚIONEAZĂ Utilizează valoarea din celula C2 Utilizează valoarea din celula B2 de pe Foaie2 Scade valoarea dintr-o celulă denumită Pasive din valoarea dintr-o celulă denumită Active EXEMPLU DE FORMULĂ =C2 =Foaie2!B2 =Active-Pasive 4. 3. Prima referință de celulă este B9. apoi faceți clic pe OK. o locație din altă foaie de lucru sau o locație din alt registru de lucru. apăsați pe F3. 33 . În bara de formule . celula B2 este o celulă dependentă atunci când conține formula =C2. 2. Acest comportament este denumit semiselecție. iar zona de celule are o bordură verde cu colțuri pătrate.Crearea unei formule utilizând referințe de celule și nume Formulele exemplu de la finalul acestei secțiuni conțin referințe relative către alte celule și nume ale altor celule. 2. culoarea este verde. selectați o celulă. Selectați funcția pe care doriți să o utilizați. A doua referință de celulă este C9. Apăsați pe ENTER. selectați numele în caseta Lipire nume. Celula care conține formula este numită dependentă atunci când valoarea sa depinde de valorile din alte celule. 1. faceți clic pe Inserare funcție Excel inserează semnul egal (=) pentru dvs. culoarea este albastru.

faceți clic pe Însumare automată. 1. apoi pe funcția dorită.Dacă nu sunteți siguri ce funcție să utilizați. în grupul Editare. Introduceți formula pe care doriți să o utilizați. aveți posibilitatea să tastați o întrebare care descrie ce doriți să faceți în caseta Se caută funcția (de exemplu. aveți posibilitatea și să utilizați Însumare automată. apoi apăsați pe Extindere dialog CUM FUNCȚIONEAZĂ Adună toate numerele în coloana A Face media tuturor numerelor din zonă 5. Introduceți argumentele. SFAT Pentru a însuma rapid valorile. fără a utiliza un rând de celule pentru a calcula și afișa valorile individuale pentru fiecare cotație. Formulă matrice care produce un rezultat unic 34 . EXEMPLU DE FORMULĂ =SUM(A:A) =AVERAGE(A1:B4) (care ascunde temporar caseta de dialog). În fila Pornire. SFAT Pentru o listă cu funcții disponibile. apăsați pe ENTER. Faceți clic pe celula în care doriți să introduceți formula matrice. De exemplu. Acest tip de formulă matrice poate simplifica un model de foaie de lucru prin înlocuirea câtorva formule diferite cu o singură formulă matrice. faceți clic pe Restrângere dialog . consultați Lista cu funcții pentru foi de lucru (în ordine alfabetică) sau Lista cu funcții pentru foi de lucru (după categorie) . selectați celulele din foaia de lucru. „adunare numere” returnează funcția SUM) sau să răsfoiți în categoriile din caseta Selectați o categorie. După ce terminați formula. 2. următoarea formulă calculează valoarea totală a unei matrice de acțiuni și cotații. Toate încep cu semnul egal și se pot utiliza oricare dintre funcțiile Excel predefinite. SFAT Pentru a introduce referințe la celule ca argumente. 4. SFAT Formulele matrice utilizează sintaxa de formulă standard. Crearea unei formule matrice care calculează un singur rezultat Aveți posibilitatea să utilizați o formulă matrice pentru a efectua câteva calcule pentru a genera un singur rezultat.

Excel inserează automat formula între { } (o pereche de acolade). Pentru a afișa toate rezultatele formulei. dacă se dă o serie de trei cifre de vânzări (în coloana B) pentru o serie de trei luni (în coloana A). Crearea unei formule matrice care calculează rezultate multiple Unele funcții ale foii de lucru returnează matrice de valori sau necesită o matrice de valori ca argument. NOTĂ Încadrarea manuală a unei formule între acolade nu o va transforma într -o formulă matrice. introduceți matricea în trei celule din coloana C (C1:C3). IMPORTANT Oricând editați formula matrice. acoladele ({ }) dispar din formula matrice și trebuie să apăsați pe CTRL+SHIFT+ENTER din nou pentru a încorpora modificările în orice formulă matrice și a adăuga acoladele. SFAT Formulele matrice utilizează sintaxa de formulă standard. funcția TREND determină valorile în linie dreaptă pentru cifrele de vânzări. 35 . Excel inserează automat formula între { } (o pereche de acolade). De exemplu. trebuie să apăsați pe CTRL+SHIFT+ENTER pentru a crea o formulă matrice. Toate încep cu semnul egal și se pot utiliza oricare dintre funcțiile Excel predefinite. Excel înmulțește numărul de acțiuni cu prețul fiecărei acțiuni (500*10 și 300*15). bazate pe cele trei cifre de vânzări și pe cele trei luni. Introduceți formula pe care doriți să o utilizați. Formula matrice care produce mai multe rezultate Când introduceți formula =TREND(B1:B3. aceasta produce trei rezultate separate (22196. Apăsați pe CTRL+SHIFT+ENTER. 17079 și 11962). acoladele ({ }) dispar din formula matrice și trebuie să apăsați pe CTRL+SHIFT+ENTER din nou pentru a încorpora modificările în orice formulă matrice și a adăuga acoladele.Atunci când introduceți formula ={SUM(B2:C2*B3:C3)} ca o formulă matrice. 3. 3. Pentru a calcula rezultate multiple utilizând o formulă matrice. apoi adaugă rezultatele acelor calcule pentru a obține o valoare totală de 9500.A1:A3) ca formulă matrice. este necesar să introduceți matricea într -o zonă de celule care are același număr de rânduri și coloane ca și argumentele matricei. IMPORTANT Oricând editați formula matrice. 1. NOTĂ Încadrarea manuală a unei formule între acolade nu o va transforma într -o formulă matrice. Apăsați pe CTRL+SHIFT+ENTER. Selectați zona de celule în care doriți să introduceți formula matrice. 2. trebuie să apăsați pe CTRL+SHIFT+ENTER pentru a crea o formulă matrice.

în grupul Clipboard. 36 .Ștergerea unei formule Când ștergeți o formulă.  Comandă rapidă de la tastatură De asemenea. de asemenea. 2. În fila Pornire. referințele de celulă din formulă nu se modifică. referințele de celulă se pot modifica pe baza tipului de referințe pe care îl utilizați. 2. faceți clic pe Lipire. Selectați celula sau zona de celule care conține formu la. valorile rezultate ale formulei se șterg. . Dacă formula este o formulă matrice. De asemenea. apoi pe Lipire valoare. Când copiați o formulă. 3. procedați astfel: 1. în grupul Clipboard. faceți clic pe Copiere .   Atunci când mutați o formulă. faceți clic pe săgeata de sub Lipire. Toate datele existente sunt înlocuite. Mutarea unei formule 1. aveți posibilitatea să apăsați CTRL+C.  Pentru a șterge formule împreună cu valorile rezultate. în grupul Clipboard. aveți posibilitatea să mutați formule glisând bordura celulei selectate spre celula din stânga sus a zonei de lipire. selectați zona care conține formula matrice. atunci când mutați o formulă prin decupare și lipire ei sau când copiați o formulă prin copiere și lipire. indiferent de tipul de referință pe care îl utilizați. în grupul Clipboard. aveți posibilitatea să eliminați numai formula și să lăsați valoarea formulei afișată în celulă. Mutarea sau copierea unei formule Este important să știți ce se poate întâmpla cu referințele de celule. dacă sunt absolute sau relative. în fila Pornire. În fila Pornire. Alegeți una dintre următoarele:  Pentru a lipi formula și întreaga formatare. 3. procedați astfel: 1. 2. Selectați celula care conține formula pe care doriți să o mutați. Pentru a șterge formule fără a elimina valorile rezultate. faceți clic pe Decupare . Însă. Apăsați pe DELETE. În fila Pornire. Selectați celula sau zona de celule care conține formula.

PENTRU O FORMULĂ CARE SE COPIAZĂ: DACĂ REFERINȚA ESTE: SE MODIFICĂ ÎN: $A$1 (coloană absolută și rând absolut)$A$1 A$1 (coloană relativă și rând absolut) $A1 (coloană absolută și rând relativ) A1 (coloană relativă și rând relativ) C$1 $A3 C3 NOTĂ Aveți posibilitatea să copiați formule în celule adiacente și dacă utilizați ghidajul de umplere . faceți clic pe Lipire. Selectați celula care conține formula pe care doriți să o copiați. Dacă este necesar. pe fila Pornire. selectați referința de modificat. În fila Pornire. aveți posibilitatea să lipiți numai rezultatele formulelor. în fila Pornire. NOTĂ De asemenea. Alegeți una dintre următoarele:  Pentru a lipi formula și întreaga formatare.  Pentru a lipi numai formula. efectuând următoarele: 1. 2. . Verificați dacă referințele de celulă din formulă vor produce rezultatul dorit. în fila Pornire. Apăsați pe F4 pentru a comuta între combinații. 3. în grupul Clipboard. selectați celula care conține formula copiată. dacă formula care conține referința este copiată cu două celule mai jos și două celule la dreapta. 3. în grupul Clipboard. apoi pe Valori 4. faceți clic pe Lipire. în grupul Clipboard. În fila Pornire. În bara de formule . în grupul Clipboard. schimbați tipul de referință. 2. faceți clic pe Lipire. Selectați celula care conține formula. faceți clic pe Lipire. După ce verificați că referința de celulă din formulă produce rezultatul dorit în pasul 4. Următorul tabel rezumă modul în care se actualizează un tip de referință. apoi pe Formule . Copierea unei formule 1. faceți clic pe Copiere. în grupul Clipboard. apoi glisați ghidajul de umplere de-a lungul zonei pe care doriți să o completați. 37 . Pentru a lipi numai formula. apoi pe Formule .

Pe măsură ce completați formula. Copierea rapidă a formulelor Aveți posibilitatea să introduceți rapid aceeași formulă într-o zonă de celule. Evitarea erorilor obișnuite la crearea formulelor Următorul tabel sintetizează unele erori obișnuite care se pot produce când se introduc formule. (Excel poate afișa argumente suplimentare). Excel introduce formula în fiecare celulă din zonă. 3. cel mult 64 de niveluri de funcții în cadrul unei funcții. apoi apăsați pe CTRL+ENTER. Selectați zona pe care doriți să o calculați. De asemenea. tastarea unui simbol punct și virgulă poate declanșa alte afișări. aveți posibilitatea să utilizați sfatul ecran al funcției care apare după ce ați introdus numele funcției și paranteza deschisă. cât și modul în care se pot corecta aceste erori: ASIGURAȚI-VĂ CĂ. Utilizați Completare automată formulă Pentru a simplifica crearea și editarea formulelor și pentru a reduce la minim erorile de tastare și erorile de sintaxă. Apăsați pe F4 pentru a comuta între tipurile de referințe. Aveți posibilitatea să introduceți. sau să imbricați. pe măsură ce începeți să tastați litere. De exemplu. Când creați o formulă. Aveți posibilitatea să inserați funcții sau nume suplimentare în formulă și Excel va începe să afișeze din nou lista dinamică din care să alegeți elementele dorite. dacă tastați =SUM(A1:B1) în zona C1:C5.. Utilizarea sfaturilor ecran de funcții Dacă sunteți obișnuit cu argumentele unei funcții. De exemplu. După ce introduceți funcția sau numele în formulă utilizând declanșatorul de inserare (apăsând pe TAB sau făcând dublu clic pe element în listă). selectați referința pe care doriți să o modificați.Sfaturi și trucuri despre crearea formulelor Modificarea simplă a tipului de referință Pentru a comuta între referințe relative. În bara de formule . Faceți clic pe numele funcției pentru a vizualiza termenii din Ajutor pentru ea sau faceți clic pe un nume de argument pentru a selecta argumentul corespunzător în formula dvs. A1:A5. asigurați-vă că nu ați introdus prea multe argumente. Dacă formula se referă la valori sau la celule din alte foi sau registre de lucru și numele celorlalte foi sau registre de 38 . apoi apăsați pe CTRL+ENTER. Selectați celula care conține formula. tastați formula. Excel afișează o listă dinamică de funcții și nume valide sub celulă. Închideți toate parantezele deschise Utilizați două puncte pentru a indica o zonă Introduceți toate argumentele necesare Nu imbricați mai mult de 64 de funcții Încadrați numele altor foi între MAI MULTE INFORMAȚII Asigurați-vă că parantezele formează perechi. Când faceți referire la o zonă de celule.. Excel afișează parantezele colorat pe măsură ce sunt introduse. După ce tastați un = (semn egal) și literele de început (acestea acționează ca un declanșator de afișare). 2. utilizați simbolul două puncte (:) pentru a separa referința la prima celulă din zonă de referința la ultima celulă din zonă. Excel afișează argumen tele potrivite. Anumite funcții conțin argumente necesare. utilizați completarea automată a formulelor. utilizând A1 ca referință relativă. absolute și mixte: 1.

apoi faceți clic pe Următorul.              Funcții de compatibilitate Funcții de cub Funcții de baze de date Funcții de dată și oră Funcții de inginerie Funcții financiare Funcții de informații Funcții logice Funcții de căutare și de referință Funcții matematice și trigonometrice Funcții statistice Funcții text Funcții definite de utilizator.ghilimele simple lucru conțin caractere nealfabetice. Funcții Excel (după categorie) Funcțiile pentru foi de lucru sunt împărțite în categorii. Includeți calea către registre de Asigurați-vă că fiecare referință externă conține un nume de registru de lucru și calea către el. faceți clic pe acea categorie. trebuie să încadrați numele lor între ghilimele simple ('). Într-o formulă sau mai multe formule. tastați primele câteva litere ale unei funcții sau un cuvânt care descrie ceea ce căutați. chiar dacă valoarea pe care doriți să o introduceți este 1000 lei. Date din celule din alte foi de lucru din același registru de lucru. instalate cu programe de completare Crearea sau modificarea unei referințe de celulă       Crearea unei referințe de celulă în aceeași foaie de lucru Crearea unei referințe de celulă la altă foaie de lucru Crearea unei referințe de celulă utilizând comanda Legare celule Modificarea unei referințe de celulă la altă referință de celulă Modificarea unei referințe de celulă la o zonă denumită Comutarea între referințele relative. De exemplu. Sfat De asemenea. aveți posibilitatea să utilizați o referință de celulă pentru a face referire la:    Datele dintr-o celulă din foaia de lucru. aveți posibilitatea să căutați în pagină dacă apăsați pe CTRL+F. 39 . Datele care sunt conținute în diferite zone dintr -o foaie de lucru. În cazul în care cunoașteți categoria funcției pe care o căutați. introduceți 1000 în formulă. astfel încât Microsoft Office Excel să găsească valori sau date pe care doriți să le calculeze formula. absolute sau combinate O referință de celulă se referă la o celulă sau o zonă de celule dintr-o foaie de lucru și se poate utiliza într-o formulă. după funcționalitatea lor. lucru externe Introduceți numerele fără formatare Nu formatați numerele când le introduceți în formule.

selectați numele în caseta Lipire nume. iar zona de celule are o bordură verde cu colțuri pătrate. Valoarea din celula B2 din Foaie2. Valoarea celulei denumită Pasive este scăzută din valoarea celulei Active. Alegeți una dintre următoarele:  Referință celulă Pentru a crea o referință. Suma valorilor zonelor de celule denumite Săptămâna1 și Săptămâna2 ca formulă matrice. 3. înseamnă că referința este către o zonă denumită. A doua referință de celulă este C3. iar zona de celule are bordură albastră cu colțuri pătrate. 4. Alegeți una dintre următoarele:  În cazul în care creați o referință într-o singură celulă. Faceți clic pe celula în care doriți să introduceți formula. selectați o celulă sau o zonă de celule din aceeași foaie de lucru. alegeți una dintre următoarele: Tastați numele. apăsați pe ENTER. Prima referință de celulă este B3. În bara de formule . NOTĂ Dacă nu există colțuri pătrate într-o bordură codificată prin culoare. apoi faceți clic pe OK.  Nume definit Pentru a crea o referință la un nume definit. tastați = (semnul egal). culoarea este albastru.De exemplu: ACEASTĂ FORMULĂ: =C2 =Active-Pasive SE REFERĂ LA: ȘI RETURNEAZĂ: Celula C2 Celulele denumite Active și Pasive Valoarea din celula C2. Apăsați pe F3. culoarea este verde. Referințele de celulă și bordurile din jurul celulelor corespondente sunt codificate prin culori pentru a facilita lucrul cu ele. Aveți posibilitatea să glisați bordura selecției de celule pentru a muta selecția sau să glisați colțul bordurii pentru a extinde selecția. 40 . 2. {=Săptămâna1+Săptămâna2} Zonele de celule denumită Săptămâna1 și Săptămâna2 =Foaie2!B2 Celula B2 din Foaie2 Crearea unei referințe de celulă în aceeași foaie de lucru 1.

3. iar în fiecare foaie de lucru se află o celulă care afișează informații rezumative 41 . numele acesteia (sa u calea) trebuie încadrat între ghilimele simple ('). În următorul exemplu. Referința poate fi o singură celulă sau o zonă de celule. Selectați celula sau zona de celule la care se va face referire. NOTĂ Dacă numele celeilalte foi de lucru conține caractere nealfabetice. În bara de formule . inclusiv Separă referința la foaia de lucru de referința la zona de celule 1. apoi să utilizați comanda Legare celule pentru a crea referința. Aveți posibilitatea să utilizați această comandă pentru a efectua următoarele:  Afișați cu ușurință informații importante într-o poziție mai vizibilă. 2. Să presupunem că aveți un registru de lucru care conține mai multe foi de lucru. În cazul în care creați o referință într-o formulă matrice. Crearea unei referințe de celulă utilizând comanda Legare celule Alternativ. 4. iar formula matrice poate fi una care calculează rezultate singulare sau multiple. Faceți clic pe celula în care doriți să introduceți formula. funcția de foaie de lucru denumită AVERAGE calculează valoarea medie pentru zona B1:B10 în foaia de lucru denumită Marketing din același registru de lucru. Referință la o zonă de celule din altă foaie de lucru din același registru de lucru Se referă la foaia de lucru denumită Marketing Se referă la zona de celule între B1 și B10. aveți posibilitatea să copiați și să lipiți o referință de celulă. Faceți clic pe selectorul pentru prima foaie de lucru la care se va face referire. apăsați pe CTRL+SHIFT+ENTER. Crearea unei referințe de celulă la altă foaie de lucru Aveți posibilitatea să vă referiți la celulele din alte foi de lucru adăugând numele foii de lucru urmat de un semn de exclamare (!) la începutul referinței de celulă. tastați = (semnul egal).

despre celelalte celule din foaia de lucru. Pentru a vizualiza mai ușor aceste celule rezumative, creați o referință de celulă la ele în prima foaie de lucru din registrul de lucru, care vă permite să vedeți informațiile rezumative din tot registrul de lucru în prima foaie de lucru. Facilitați crearea referințelor de celule între foi și registre de lucru. Comanda Legare celule lipește automat sintaxa corectă pentru dvs. Faceți clic pe celula care conține datele pe care doriți să le legați. În fila Pornire, în grupul Clipboard, faceți clic pe Copiere .

1. 2.

Comandă rapidă de la tastatură De asemenea, aveți posibilitatea să apăsați pe CTRL+C. 3. 4. Faceți clic pe celula de la care doriți să creați legătura. În fila Pornire, în grupul Clipboard, faceți clic pe Lipire Implicit, butonul Opțiuni lipire .

apare când lipiți date copiate.

5.

Faceți clic pe butonul Opțiuni lipire, apoi pe Lipire cu legătură.

Modificarea unei referințe de celulă la altă referință de celulă
1. 2. Faceți dublu clic pe celula care conține formula pe care doriți să o modificați. Excel evidențiază fiecare celulă sau zonă de celule cu o culoare diferită. Alegeți una dintre următoarele:  Pentru a muta o referință la o celulă sau la o zonă către o altă celulă sau o altă zonă, glisați bordura codificată prin culoare a celulei sau a zonei către noua celulă sau zonă.  Pentru a include mai multe sau mai puține celule într-o referință, glisați un colț al bordurii.  În bara de formule , selectați referința în formulă, apoi tastați o referință nouă.  Apăsați pe F3, selectați numele în caseta Lipire nume, apoi faceți clic pe OK. Apăsați pe ENTER sau, pentru o formulă matrice, apăsați pe CTRL+SHIFT+ENTER.

3.

42

Imprimare
În programele Microsoft Office 2010, acum aveți posibilitatea să examinați și să imprimați fișierele Office într-o singură locație : pe fila Imprimare din Vizualizare Office Microsoft Backstage.
Pe fila Imprimare, proprietățile imprimantei implicite apar automat în prima secțiune, iar examinarea registrului de lucru apare automat în a doua secțiune. 1. Faceți clic pe fila Fișier, apoi faceți clic pe Imprimare. SFAT Pentru a vă întoarce la registrul de lucru și a efectua modificări înainte de imprimare, faceți clic pe fila Fișier. 2. Când proprietățile imprimantei și ale registrului de lucru arată așa cum vă doriți, faceți clic pe Imprimare. NOTĂ Pentru a modifica proprietățile imprimantei, sub numele imprimantei, faceți clic pe Proprietăți imprimantă.

Examinarea paginilor unei foi de lucru înainte de imprimare
1. Faceți clic pe foaia de lucru sau selectați foile de lucru pe care doriți să le examinați.

PENTRU A SELECTA
O singură foaie

PROCEDAȚI ASTFEL

Faceți pe selectorul de foaie. Dacă nu vedeți selectorul pe care îl doriți, faceți clic pe butoanele de defilare ale selectorilor pentru a afișa selectorul, apoi faceți clic pe selector.

Două sau mai multe Faceți clic pe selectorul pentru prima foaie. Apoi țineți apăsată tasta SHIFT în timp ce faceți clic pe selectorul ultimei fo i de selectat. foi adiacente Două sau mai multe Faceți clic pe selectorul pentru prima foaie. Apoi țineți apăsată tasta CTRL în timp ce faceți clic pe selectorii celorlalte foi de selectat. foi neadiacente Toate foile dintr-un Faceți clic cu butonul din dreapta al mausului pe selectorul unei foi, apoi faceți clic pe Selectare totală foi din meniul de comenzi registru de lucru rapide.

Sfat Când sunt selectate mai multe foi de lucru, în bara de titlu din partea de sus a foii de lucru apare [Grup]. Pentru a revoca o selecție a mai multor foi de lucru dintr-un registru de lucru, faceți clic pe oricare foaie de lucru neselectată. Dacă nu este vizibilă nicio foaie de lucru neselectată, faceți clic cu butonul din dreapta pe selectorul unei foi de lucru selectate, apoi faceți clic pe Anulare grupare foi în meniul de comenzi rapide.

43

2.

Faceți clic pe Fișier, apoi pe Imprimare. Comandă rapidă de la tastatură Aveți de asemenea posibilitatea să apăsați pe CTRL+F2. Notă În afara cazului în care ați configurat să imprimați pe o imprimantă color, fereastra de examinare se va afișa în negru și alb, indiferent dacă foaia sau foile de lucru conțin culori.

3.

Pentru a examina pagina următoare și pagina anterioară, în partea de jos a ferestrei Examinare înaintea imprimării, faceți clic pe Pagina următoare și pe Pagina anterioară. Notă Pagina următoare și Pagina anterioară sunt disponibile numai când selectați mai multe foi de lucru sau când o foaie de lucru conține mai mult de o pagină de date. Pentru a vizualiza mai multe foi de lucru, sub Tot registrul de lucru sub Setări.

4. 5.

Pentru a închide examinarea înaintea imprimării și a reveni la registrul de lucru, faceți clic pe orice altă filă de deasupra ferestrei de examinare. Pentru a vizualiza marginile paginilor, în grupul Examinare, faceți clic pe butonul Afișare margini. Pentru a modifica marginile, aveți posibilitatea să glisați marginile la înălțimea și lățimea dorite. Aveți posibilitatea să modificați lățimile coloanelor glisând ghidajele în partea de sus sau de jos a paginii de examinare înaintea imprimării. SFAT Pentru a face modificări în configurarea paginii, inclusiv modificarea orientării paginii și marginii paginii, selectați opțiunile potrivite dorite sub Setări.

Inserarea, mutarea sau ștergerea sfârșiturilor de pagină manuale dintr-o foaie de lucru
      
Mai multe informații despre sfârșiturile de pagină Inserarea unui sfârșit de pagină Mutarea unui sfârșit de pagină Ștergerea unui sfârșit de pagină inserat manual Eliminarea sfârșiturilor de pagină inserate manual Revenirea la vizualizarea Normal Afișarea sau ascunderea sfârșiturilor de pagină în vizualizarea Normal

Sfârșiturile de pagină sunt separatori care împart o foaie de lucru în pagini separate pentru imprimare. Microsoft Excel inserează automat sfârșituri de pagină pe baza dimensiunii hârtiei, setărilor de margini, opțiunilor de scală și a pozițiilor sfârșiturilor manuale de pagină pe care le inserați. Pentru a imprima o foaie de lucru cu numărul exact de pagini dorit, aveți posibilitatea să reglați sfârșiturile de pagină din foaia de lucru înainte să o imprimați. Deși aveți posibilitatea să lucrați cu sfârșituri de pagină în vizualizarea Normal, se recomandă să utilizați Examinare sfârșit de pagină pentru a ajusta sfârșiturile de pagină astfel încât să vedeți cum alte modificări pe care le efectuați (cum ar fi orientarea paginii și modificările de formatare) afectează sfârșiturile automate de

44

aveți posibilitatea să reveniți la vizualizarea Normal. De exemplu. Pentru a înlocui sfârșiturile automate de pagină pe care le inserează Excel. Mai multe informații despre sfârșiturile de pagină Cel mai bun mod de a vizualiza toate sfârșiturile de pagină din registrul de lucru este în vizualizarea Examinare sfârșit de pagină. După ce terminați de lucrat cu ele. 45 .  Linii solide O linie solidă specifică un sfârșit de pagină manual. aveți posibilitatea să vedeți cum o modificare pe care o faceți în înălțimea rândurilor și lățimea coloanelor afectează plasarea sfârșiturilor automate de pagină. aveți posibilitatea să inserați propriile sfârșituri de pagină. să le mutați pe cele manuale existente sau să ștergeți orice sfârșituri de pagină inserate în mod manual. aveți posibilitatea să eliminați toate sfârșiturile de pagină inserate manual. Această vizualizare utilizează un alt format pentru a afișa fiecare tip de sfârșit de pagină:  Liniile întrerupte O linie întreruptă specifică un sfârșit de pagină automat.pagină. De asemenea.

în grupul Vizualizări registre de lucru. NOTĂ Dacă apare caseta de dialog Bun venit la Examinare sfârșit de pagină. 2. elimina și reinițializa întreruperile de pagină. bifați caseta de selectare Acest dialog nu va mai fi afișat înainte să faceți clic pe OK. Însă. 46 . Nu aveți posibilitatea să glisați sfârșiturile de pagină în altă locație în vizualizarea Normal. În fila Vizualizare. Variante disponibile:  Pentru a insera un sfârșit de pagină orizontal. sfârșiturile de pagină nu sunt afișate în vizualizarea Normal. aveți posibilitatea să utilizați comanda Întreruperi (fila Aspect pagină. grupul Inițializare pagină) pentru a insera. SFAT Aveți posibilitatea să faceți clic pe Examinare sfârșit de pagină în bara de stare. dacă doriți să vizualizați sfârșiturile de pagină în vizualizarea Normal. Selectați foaia de lucru pe care doriți să o modificați. faceți clic pe Examinare sfârșit de pagină.  Pentru a insera un sfârșit de pagină vertical. în grupul Fundal pagină. Inserarea unui sfârșit de pagină 1. selectați rândul sub care doriți să inserați sfârșitul de pagină.Implicit. Pentru a nu vedea această casetă de dialog de fiecare dată când accesați vizualizarea Examinare sfârșit de pagină. aveți posibilitatea să le afișați în această vizualizare. În vizualizarea Normal. selectați coloana la dreapta căreia doriți să inserați sfârșitul de pagină. În fila Aspect pagină. faceți clic pe Întreruperi. 4. faceți clic pe OK. 3.

faceți clic pe Opțiuni. 47 . Faceți clic pe Inserare sfârșit de pagină. SFAT Aveți posibilitatea să faceți clic pe Examinare sfârșit de pagină în bara de stare. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe rândul sau coloana sub care sau la dreapta căreia doriți să inserați sfârșitul de pagină. Selectați foaia de lucru pe care doriți să o modificați. bifați caseta de selectare Se activează instrumentul de umplere și glisare și fixare celule. în grupul Vizualizări registre de lucru. Pentru a nu vedea această casetă de dialog de fiecare dată când accesați vizualizarea Examinare sfârșit de pagină. acest lucru se poate datora faptului că s-a selectat opțiunea Potrivire la din fila Pagină din caseta de dialog Inițializare pagină (fila Aspect pagină. 1. modificați în schimb scalarea la Ajustare la. apoi faceți clic pe OK. Faceți clic pe fila Fișier. sub Opțiuni editare. Sub Ajutor. 2. NOTĂ Dacă sfârșiturile manuale de pagină pe care le inserați nu se aplică. 3. Dacă această caracteristică nu este activată. apoi să faceți clic pe Inserare sfârșit de pagină. SFAT De asemenea. bifați caseta de selectare Acest dialog nu va mai fi afișat înainte să faceți clic pe OK. NOTĂ Dacă apare caseta de dialog Bun venit la Examinare sfârșit de pagină. Pentru a verifica faptul că este activată glisarea și fixarea. În fila Vizualizare. lansatorul casetei de dialog ). grupul Inițializare pagină. Pentru a utiliza sfârșiturile de pagină manuale. 2. asigurați-vă că este activată caracteristica de glisare și fixare a celulelor.5. poate fi imposibil să mutați sfârșiturile de pagină. efectuați următoarele: 1. faceți clic pe Examinare sfârșit de pagină. 3. faceți clic pe OK. În categoria Avansat. Mutarea unui sfârșit de pagină IMPORTANT Pentru a activa glisarea sfârșiturilor de pagină în altă locație dintr -o foaie de lucru.

selectați rândul aflat la stânga sfârșitului de pagină pe care doriți să-l ștergeți. aveți posibilitatea să faceți clic pe Examinare sfârșit de pagină în bara de stare. glisați un sfârșit de pagină într-o locație nouă. În fila Vizualizare. NOTĂ Nu aveți posibilitatea să ștergeți un sfârșit de pagină automat. Pentru a nu vedea această casetă de dialog de fiecare dată când accesați vizualizarea Examinare sfârșit de pagină. Pentru a muta un sfârșit de pagină. SFAT De asemenea.4. Alegeți una dintre următoarele:  Pentru a șterge un sfârșit de pagină vertical. NOTĂ Dacă apare caseta de dialog Bun venit la Examinare sfârșit de pagină. 4. Adăugarea sfârșiturilor de pagină în mod manual. NOTĂ Mutarea unui sfârșit de pagină automat îl modifică într-un sfârșit manual de pagină. Pentru a șterge un sfârșit de pagină inserat manual. faceți clic pe Întreruperi. selectați coloana aflată la dreapta sfârșitului de pagină pe care doriți să-l ștergeți. Selectați foaia de lucru pe care doriți să o modificați. Ștergerea unui sfârșit de pagină inserat manual NOTĂ Nu aveți posibilitatea să ștergeți sfârșiturile de pagină pe care Excel le-a adăugat manual.  Pentru a șterge un sfârșit de pagină orizontal. în grupul Vizualizări registru de lucru. faceți clic pe OK. faceți clic pe Examinare sfârșit de pagină. În fila Aspect pagină. modificarea orientării paginii sau reglarea lățimilor de coloană și a înălțimilor de rânduri poate afecta sfârșiturile de pagină inserate manual. 3. bifați caseta de selectare Acest dialog nu va mai fi afișat înainte să faceți clic pe OK. efectuați următoarele: 1. 48 . în grupul Fundal pagină.

SFAT De asemenea. faceți clic pe OK. 3. faceți clic pe Întreruperi. aveți posibilitatea să faceți clic pe Examinare sfârșit de pagină în bara de stare. Faceți clic pe foaia de lucru pe care doriți să o modificați. NOTĂ Dacă apare caseta de dialog Bun venit la Examinare sfârșit de pagină. asigurați -vă că este activată caracteristica de glisare și fixare. Pentru mai multe informații. 2. Pentru a nu vedea această casetă de dialog de fiecare dată când accesați vizualizarea Examinare sfârșit de pagină. în grupul Fundal pagină. În fila Vizualizare. bifați caseta de selectare Acest dialog nu va mai fi afișat înainte să faceți clic pe OK. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe orice celulă din foaia de lucru. faceți clic pe Examinare sfârșit de pagină.5. 49 . aveți posibilitatea să eliminați un sfârșit de pagină glisându -l în afara zonei de examinare a sfârșiturilor de pagină (la stânga sau la dreapta pentru sfârșiturile verticale de pagină sau în sus sau în jos pentru cele orizontale). ap oi să faceți clic peReinițializarea tuturor sfârșiturilor de pagină în meniul de comenzi rapide. Dacă nu aveți posibilitatea să glisați sfârșiturile de pagină. În fila Aspect pagină. 4. în grupul Vizualizări registru de lucru. Eliminarea tuturor sfârșiturilor de pagină inserate manual NOTĂ Se vor elimina toate sfârșiturile de pagină manuale și se va reinițializa foaia de lucru pentru a afișa numai sfârșiturile de pagină automate. Faceți clic pe Reinițializarea tuturor sfârșiturilor de pagină . 1. Faceți clic pe Eliminare sfârșit de pagină. consultați Mutarea unui sfârșit de pagină. SFAT De asemenea. SFAT De asemenea.

2. faceți clic pe Zonă de imprimat. Pentru a le dezactiva. SFAT Aveți posibilitatea să faceți clic pe Normal în bara de stare. În categoria Avansat.Revenirea la vizualizarea Normal  Pentru a reveni la vizualizarea Normal după ce terminați de lucrat cu sfârșituri de pagină. O foaie de lucru poate avea mai multe zone de imprimat. sub Afișare opțiuni pentru această foaie de lucru. faceți clic pe Opțiuni. este posibil să vedeți în continuare sfârșiturile de pagină în vizualizarea Normal. NOTĂ După ce lucrați cu sfârșiturile de pagină în vizualizarea Examinare sfârșit de pagină. 2. bifați sau debifați caseta de selectare Afișare sfârșit de pagină pentru a activa sau dezactiva sfârșiturile de pagină în viz ualizarea Normal. Faceți clic pe fila Fișier. aveți posibilitatea să definiți o zonă de imprimat care conține numai acea selecție. În fila Aspect pagină. Setarea unei zone sau mai multor zone de imprimat 1. 50 . în grupul Inițializare pagină. În foaia de lucru. Aveți posibilitatea să adăugați celule pentru a extinde zona de imprimat după cum este necesar și aveți posibilitatea să goliți zona de im primat pentru a imprima toată foaia de lucru. Aveți posibilitatea să creați mai multe zone de imprimat menținând apăsată tasta CTRL și făcând clic pe zonele pe care doriți să le imprimați. consultați Afișarea sau ascunderea sfârșiturilor de pagină în vizualizarea Normal 1. în fila Vizualizare. faceți clic pe Normal. deoarece sfârșiturile de pagină au fost activate automat. Când imprimați o foaie de lucru după ce definiți o zonă de imprimat. Definirea sau golirea unei zone de imprimat dintr-o foaie de lucru    Setarea unei zone sau mai multor zone de imprimat Adăugarea celulelor la o zonă de imprimat existentă Golirea unei zone de imprimat Dacă imprimați frecvent o anumită porțiune dintr-o foaie de lucru. în grupul Vizualizări registre de lucru. apoi pe Stabilire zonă de imprimat NOTĂ Zona de imprimat pe care o setați se salvează când salvați registrul de lucru. se va imprima numai zona de imprimat. Fiecare zonă de imprimat se va imprima ca o pagină separată. Sub Ajutor. 3. selectați celulele pe care doriți să le definiți ca zonă de imprimat. O zonă de imprimat reprezintă o zonă sau mai multe zone de celule pe care le desemnați să se imprime atunci când nu doriți să imprimați toată foaia de lucru.

Fiecare zonă de imprimat dintr -o foaie de lucru se imprimă ca pagină separată. în grupul Inițializare pagină. 2. în grupul Inițializare pagină.Faceți clic oriunde în foaia de lucru pentru care doriți să goliți zona de imprimat. faceți clic pe Pagina următoare și pe Pagina anterioară. se deschide în Vizuali zare Office Microsoft Backstage. 2. Când examinați o foaie de lucru în Microsoft Excel. 1. se creează o zonă de imprimat suplimentară. aveți posibilitatea să modificați configurația paginii și aspectul înainte să efectuați imprimarea. Notă Pagina următoare și Pagina anterioară sunt disponibile numai când selectați mai multe foi de lucru sau când o foaie de lucru conține mai mult de o pagină de date. 51 . Examinarea foii de lucru 1. faceți clic pe Se imprimă tot registrul de lucru. selectați celulele pe care doriți să le adăugați la zona de imprimat existentă. 3. Faceți clic pe foaia de lucru sau selectați foile de lucru pe care doriți să le examinați. Comandă rapidă de la tastatură Aveți posibilitatea și să faceți clic pe CTRL+P. Faceți clic pe Fișier.Adăugarea de celule la o zonă de imprimat existentă 1. apoi pe Imprimare. 2. Setare optiuni de imprimare Înainte să imprimați o foaie de lucru. indiferent dacă foaia sau foile de lucru conțin culori. faceți clic pe Zonă de imprimat. În această vizualizare. NOTĂ Dacă celulele pe care doriți să le adăugați nu sunt adiacente la zona de imprimat. Pentru a examina pagina următoare și pagina anterioară. faceți clic pe Golire zonă de imprimat. În fila Aspect pagină. golirea unei zone de imprimat elimină toate zonele de imprimat din foaia de lucru. în partea de jos a ferestrei Examinare înaintea imprimării. Notă Fereastra de examinare se va afișa în alb-negru. se recomandă să o examinați pentru a vă asigura că are aspectul dorit. Golirea unei zone de imprimat NOTĂ Dacă foaia de lucru conține mai multe zone de imprimat. În foaia de lucru. în afara cazului în este setată configurația de imprimare pe o imprimantă color. Pentru a vizualiza mai multe foi de lucru. sub Setări. Numai celulele adiacente se pot adăuga la o zonă de imprimat existentă. apoi pe Adăugare la zona de imprimat.În fila Aspect pagină.

faceți clic pe foaia de lucru și selectați zona de date pe care doriți să o imprimați. Pentru informații despre cum să repetați anumite rânduri sau coloane pe paginile imprimate. Sfat Pentru informații despre cum să specificați anteturi și subsoluri. 3. 2. faceți clic pe caseta verticală de sub Imprimantă și selectați imprimanta dorită. Sub Setări. selectați opțiunile dorite sub Setări. consultați Utilizarea anteturilor și subsolurilor în foi de lucru imprimate. Pentru a schimba imprimanta. Pentru a scala toată foaia de lucru pentru a se potrivi într-o singură pagină imprimată. consultați Repetarea anumitor rânduri sau coloane în fiecare pagină imprimată Imprimarea totală sau parțială a foii de lucru 1.  Pentru a imprima toată foaia de lucru. inclusiv modificarea orientării paginii.Setarea opțiunilor de imprimare Alegeți una sau mai multe dintre variantele următoare: 1. Excel va imprima numai acea zonă. Notă Dacă o foaie de lucru are definită o zonă de imprimare. Comandă rapidă de la tastatură Aveți posibilitatea și să apăsați pe CTRL+P. selectați o opțiune pentru imprimarea selecției. Faceți clic pe Imprimare. faceți clic pe opțiunea dorită în caseta verticală cu opțiuni de scalare. Alegeți una dintre următoarele:  Pentru a imprima o porțiune a unei foi de lucru. Pentru a face modificări în configurarea paginii. faceți clic pe foaia de lucru pentru a o activa. 3. dimensiunii paginii și marginile paginii. 2. Dacă nu doriți să imprimați 52 . sub Setări. foii sau foilor active sau a întregului registru de lucru.

numai zonă de imprimare definită. în bara de stare pentru a afișa această vizualizare. faceți clic pe caseta text de antet sau subs ol din partea de sus sau de jos a paginii foii de lucru. Adăugarea sau modificarea textului de antet sau subsol în vizualizarea Aspect pagină 1. Pentru fiecare tipuri de foaie. 4. data și ora și numele fișierului dvs. aveți posibilitatea să inserați numai anteturi și subsoluri utilizând caseta de dialog Inițializare pagină. faceți clic pe Antet și subsol. De asemenea. în grupul Text. Pe fila Inserare.ele se afișează numai în vizualizarea Aspect pagină și pe paginile imprimate. Utilizarea anteturilor și subsolurilor în foi de lucru imprimate        Adăugarea sau modificarea textului de antet sau subsol în vizualizarea Aspect pagină Adăugarea sau modificarea textului de antet sau subsol în caseta de dialog Inițializare pagină Adăugarea unui antet sau subsol predefinit Inserarea de elemente specifice într-un antet sau subsol Specificarea opțiunilor de antet sau subsol Închiderea anteturilor și subsolurilor Eliminarea textului de antet sau subsol dintr-o foaie de lucru Aveți posibilitatea să adăugați anteturi și subsoluri în partea de sus sau de jos a unei foi de lucru imprimate. aveți posibilitatea să faceți clic pe Vizualizare aspect pagină 3. în partea de sus sau de jos a paginii foii de lucru (sub Antet sau deasupra Subsolului). cum ar fi foile diagramă. aveți posibilitatea să creați un subsol care are numere de pagini. NOTE 53 . De exemplu. Faceți clic pe foaia de lucru la care doriți să adăugați anteturi sau subsoluri sau care conține anteturile sau subsolurile pe care doriți să le modificați. 2. apoi selectați textul pe care doriți să -l modificați. Aveți posibilitatea să inserați anteturi sau sub soluri în vizualizarea Aspect pagină acolo unde pot fi văzute sau să utilizați caseta de dialog Inițializare pagină dacă doriți să inserați anteturi sau subsoluri pentru mai multe foi de lucru odată. Notă Excel afișează foaia de lucru în vizualizarea Aspect pagină. centru sau dreapta. faceți clic pe caseta text de antet sau subsol din stânga. Anteturile și subsolurile nu se afișează în foaia de lucru în vizualizarea Normal .  Pentru a modifica un antet sau subsol. bifați caseta de selectare Ignorare zone de imprimare. Tastați textul nou de antet sau subsol. Efectuați una din următoarele:  Pentru a adăuga un antet sau subsol.

Faceți cli cpe foaia de lucru sau pe foile de lucru. în grupul Inițializare pagină. aveți posibilitatea să faceți clic pe text. utilizați doi ampersanzi. atunci. Pentru a adăuga un singur ampersand (&) în textul unui antet sau subsol. faceți clic pe butoanele de defilare ale selectorilor de foi pentru a afișa selectorul. Dacă nu vedeți selectorul dorit. apoi să apăsați BACKSPACE pentru a șterge caracterele anterioare. faceți clic pe Antet particularizat sau pe Subsol particularizat. Pentru a șterge o porțiune a antetului sau subsolului. Două sau mai multe foi adiacente Două sau mai multe foi neadiacente Faceți clic pe selectorul pentru prima foaie. Pentru a închide anteturile sau subsolurile fără a păstra modificările efectuate. 54 . când faceți clic pe Antetul și subsolul în grupul Text din fila Inserare se va afișa și caseta de dialog Inițializare pagină. foaia diagramă sau foaia încorporată la care doriți să adăugați anteturi sau subsoluri sau care conține anteturi sau subsoluri pe care doriți să le modificați. 3. apăsați ENTER. În fila Aspect pagină. apoi faceți clic pe Selectare totală foi în meniu de comenzi rapide. În fila Antet/Subsol. tastați Subcontractori && Servicii. lângă Inițializare Excel afișează caseta de dialog Inițializare pagină.    Pentru a începe o linie nouă într-o casetă text de antet sau subsol. Apoi mențineți apăsată tasta SHIFT în timp ce faceți clic pe selectorul pentru ultima foaie pe care doriți să o selectați. PENTRU A SELECTA O singură foaie EFECTUAȚI Faceți clic pe selectorul de foaie. apoi faceți clic pe selector. Adăugarea sau modificarea textului de antet sau subsol în caseta de dialog Inițializare pagină 1. selectați porțiunea pe care doriți să o ștergeți din caseta text a antetului sau subsolului. De asemenea. apoi apăsați DELETE sau BACKSPACE. De exemplu. Pentru a închide anteturile sau subsolurile. de lucru 2. apăsați ESC. faceți clic pe Lansator casetă de dialog pagină. faceți clic oriunde în foaia de lucru. SFAT Dacă selectați o foaie diagramă sau o foaie încorporată. Apoi mențineți apăsată tasta CTRL în timp ce faceți clic pe selectoarele pentru celelalte foi pe care doriți să le selectați. Toate foile dintr-un registru Faceți clic cu butonul din dreapta pe un selector de foi. Faceți clic pe selectorul pentru prima foaie. pentru a adăuga „Subcontractori & Servicii" într-un antet.

tastați Subcontractori && Servicii.4. NOTE     Pentru a începe o linie nouă într-o casetă de secțiune. 4. apoi faceți clic pe antetul sau subsolul predefinit dorit. Adăugarea unui antet sau subsol predefinit într-o foaie de lucru în vizualizarea Aspect pagină 1. În fila Proiect. Pentru a adăuga un singur ampersand (&) în textul unui antet sau subsol. Faceți clic pe caseta Secțiunea din stânga. De exemplu. tastați text suplimentar sau editați textul existent în casetele Secțiunea din stânga. De asemenea. 2. faceți clic pe Antet sau pe Subsol. Secțiunea din centru sau Secțiunea din dreapta. apoi apăsați DELETE sau BACKSPACE. în bara de stare pentru a afișa această vizualizare. Notă Excel afișează foaia de lucru în vizualizarea Aspect pagină. faceți clic pe Antet și subsol. Pentru celelalte tipuri de foi. utilizați doi ampersanzi . Faceți clic pe caseta text de antet sau subsol din stânga. lucrați cu anteturi și subsoluri în caseta de dialog Inițializare pagină. adăugând fila Proiect. în grupul Antet și subsol. cum ar fi foile diagramă sau pentru diagramele încorporate. Pentru a șterge o parte a unui antet sau subsol. apăsați ENTER. selectați porțiunea pe care doriți să o ștergeți în caseta secțiu ne. 5. aveți posibilitatea să lucrați cu anteturi și subsoluri în vizualizarea Aspect pagină. Pentru a baza un antet sau un subsol particularizat pe unul existent. Adăugarea unui antet sau a unui subsol predefinit Pentru foile de lucru. faceți clic pe antetul sau subsolul respectiv în casetele Antet sau Subsol. În fila Inserare. De asemenea. 55 . aveți posibilitatea să faceți clic pe Vizualizare aspect pagină 3. SFAT Dacă faceți clic pe orice casete text se selectează antetul sau subsolul și se afișează Instrumente antet și subsol. în grupul Text. Pentru a adăuga sau a modifica textul de antet sau subsol. din centru sau din dreapta în partea de sus sau de jos a paginii foii de lucru. apoi faceți clic pe butoane pentru inserarea informațiilor referitoare la antet sau la subsol pentru acea secțiune. pentru a adăuga „Subcontractori & Servicii" într-un antet. Secțiunea din centru sau Secțiunea din dreapta. aveți posibilitatea să faceți clic în text și să apăsați BACKSPACE pentru a șterge caracterele anterioare. Faceți clic pe foaia de lucru la care doriți să adăugați un antet sau un subsol predefinit.

Inserarea anumitor elemente în antet sau subsol Pentru foile de lucru. din centru sau din dreapta în partea de sus sau de jos a paginii foii de lucru. 2. faceți clic pe elementul dorit. În fila Inserare. adăugând fila Proiect. în grupul Text. aveți posibilitatea să faceți clic pe Vizualizare aspect pagină 3. 3. Faceți clic pe foaia de lucru la care doriți să adăugați elemente specifice de antet sau subsol. aveți posibilitatea să lucrați cu anteturi și subsoluri în vizualizarea Aspect pagină.Adăugarea unui antet sau subsol predefinit la o diagramă 1. În fila Inserare. SFAT Dacă faceți clic pe orice casete text se selectează antetul sau subsolul și se afișează Instrumente antet și subsol. În fila Inserare. lucrați cu anteturi și subsoluri în caseta de dialog Inițializare pagină. 56 . în bara de stare pentru a afișa această vizualizare. 2. Notă Excel afișează caseta de dialog Inițializare pagină. Inserarea elementelor specifice de antet sau subsol într-o foaie diagramă 1. faceți clic pe Antet și subsol. în grupul Elemente antet și subsol. În fila Proiect. De asemenea. în grupul Text. 4. Faceți clic pe antetul sau subsolul predefinit pe care doriți să-l utilizați în casetele Antet sau Subsol. cum ar fi foile diagramă sau pentru diagramele încorporate. faceți clic pe Antet și subsol. Faceți clic pe foaia diagramă sau pe foaia încorporată la care doriți să adăugați un antet sau un subsol predefinit. Faceți clic pe caseta text de antet sau subsol din stânga. faceți clic pe Antet și subsol. 2. Notă Excel afișează foaia de lucru în vizualizarea Aspect pagină. Faceți clic pe foaia diagramă sau pe foaia încorporată la care doriți să adăugați un antet sau un subsol predefinit. Pentru celelalte tipuri de foi. în grupul Text. Inserarea elementelor specifice de antet sau subsol într-o foaie de lucru 1.

Pentru celelalte tipuri de foi. 4. în grupul Opțiuni.Notă Excel afișează caseta de dialog Inițializare pagină. bifați caseta de selectare Prima pagină diferită. în grupul Text. De asemenea. aveți posibilitatea să lucrați cu anteturi și subsoluri în vizualizarea Aspect pagină. 4. selectați una sau mai multe din următoarele:  Pentru a specifica că anteturile și subsolurile din paginile impare sunt diferite de cele de pe paginile pare. Selectarea opțiunilor de antet și subsol pentru o foaie de lucru 1. SFAT Dacă faceți clic pe orice casete text se selectează antetul sau subsolul și se afișează Instrumente antet și subsol. Faceți clic pe caseta text de antet sau subsol din stânga. din centru sau din dreapta în partea de sus sau de jos a paginii foii de lucru. În fila Inserare. Specificarea opțiunilor de antet și subsol Pentru foile de lucru. faceți clic pe Antet și subsol. 57 . Faceți clic pe Antet particularizat sau Subsol particularizat. bifați caseta de selectare Paginile pare diferă de cele impare. în bara de stare pentru a afișa această vizualizare. un SfatEcran afișează numele elementului pe care îl inserează butonul. 3. adăugând fila Proiect. lucrați cu anteturi și subsoluri în caseta de dialog Inițializare pagină. Utilizați butoanele din caseta de dialog Antet sau Subsol pentru a insera anumite elemente de antet sau subsol. Faceți clic pe foaia de lucru pentru care doriți să alegeți opțiunile de antet și subsol. În fila Proiect. cum ar fi foile diagramă sau pentru diagramele încorporate. Notă Excel afișează foaia de lucru în vizualizarea Aspect pagină. 2. aveți posibilitatea să faceți clic pe Vizualizare aspect pagină 3. SFAT Când țineți indicatorului mouse-ului pe un buton.  Pentru a elimina anteturile și subsolurile din prima pagină imprimată.

debifați caseta de selectare Scalare la document.  Pentru a elimina anteturile și subsolurile din prima pagină imprimată.  Pentru a vă asigura că marginea antetului sau subsolului este aliniată cu marginile din dreapta și stânga ale foii de lucru. 2. ceea ce ajută la crearea unei afișări consistente pe mai multe pagini. Alegeți una sau mai multe dintre următoarele:  Pentru a specifica că anteturile și subsolurile din paginile impare sunt diferite de cele de pe paginile pare. Faceți clic pe foaia diagramă sau pe foaia încorporată la care doriți să adăugați un ant et sau un subsol predefinit.  Pentru a vă asigura că marginea antetului sau subsolului este aliniată cu marginile din dreapta și stânga ale foii de lucru. bifați caseta de selectare Scalare la document. faceți clic pe Antet și subsol. debifați această casetă de selectare. În fila Inserare. Închiderea anteturilor și subsolurilor Pentru a închide antetul și subsolul. bifați cas eta de selectare Prima pagină diferită. Pentru a specifica dacă anteturile și subsolurile vor utiliza aceeași dimensiune de font și scalare ca foaia de lucru. SFAT Pentru a seta marginile din stânga și dreapta ale anteturilor și subsolurilor la o valoare specifică independentă de marginile din stânga și din dreapta ale foii de lucru. bifați caseta de selectare Scalare la document. în grupul Text. SFAT Pentru a face dimensiunea fontului și scalarea de anteturi și subsoluri independentă de scalarea foii de lucru. ceea ce ajută la crearea unei afișări consistente pe mai multe pagini. bifați caseta de selectare Aliniere la marginile paginii. SFAT Pentru a seta marginile din stânga și dreapta ale anteturilor și subsolurilor la o valoare specifică independentă de marginile din stânga și din dreapta ale foii de lucru. Notă Excel afișează caseta de dialog Inițializare pagină. 58 . bifați caseta de selectare Aliniere la marginile paginii.  Pentru a specifica dacă anteturile și subsolurile vor utiliza aceeași dimensiune de font și scalare ca foaia de lucru. SFAT Pentru a face dimensiunea fontului și scalarea de anteturi și subsoluri independentă de scalarea foii de lucru. debifați această casetă de selectare. Selectarea opțiunilor de antet și subsol pentru o diagramă 1. trebuie să comutați de la vizualizarea Aspect pagină la vizualizarea Normal. bifați caseta de selectare Paginile pare diferă de cele impare. 3. debifați această casetă de selectare.

În fila Inserare. Notă Dacă doriți să ștergeți anteturile sau subsolurile pentru mai multe foi de lucru odată. în bara de stare pentru a afișa această vizualizare. selectați (niciunul) în caseta Antet sau Subsol. în grupul Text. Imprimarea titlurilor de rânduri și coloane pe fiecare pagină imprimată Implicit. Pentru a șterge toate anteturile și subsolurile odată. 2. SFAT Aveți posibilitatea să faceți clic pe Normal în bara de stare. Apăsați DELETE sau BACKSPACE. 3. SFAT Dacă faceți clic pe orice casete text se selectează antetul sau subsolul și se afișează Instrumente antet și subsol. în grupul Vizualizări registre de lucru. în fila Antet/Subsol. În fila Vizualizare. selectați foile de lucru potrivit instrucțiunilor din Adăugarea sau modificarea textului de antet sau subsol în caseta de dialog Inițializare pagină. De asemenea. 3 etc. apoi deschideți caseta de dialog Inițializare pagină. faceți clic pe Antet și subsol. Excel nu imprimă titlurile de coloane (A. Notă Excel afișează foaia de lucru în vizualizarea Aspect pagină. faceți clic pe Normal pe bara de stare. Eliminarea textului de antet sau subsol dintr-o foaie de lucru 1. faceți clic pe Normal. 2. din centru sau din dreapta în partea de sus sau de jos a paginii foii de lucru. C etc. Faceți clic pe caseta text de antet sau de subsol din stânga. B. aveți posibilitatea să faceți clic pe Vizualizare aspect pagină 1. Pentru a reveni la vizualizarea Normal. adăugând fila Proiect.) pe care le vedeți pe ecran 59 .) sau titlurile de rânduri (1.

În fila Aspect pagină. Faceți clic pe foaia de lucru pe care să o imprimați cu titluri de rânduri și coloane. . apăsați CTRL+P. NOTĂ De asemenea. În grupul Opțiuni foaie. 2. bifați caseta de selectare Imprimare. În Panglică. 60 . în grupul Inițializare pagină. apoi sub Imprimare să bifați caseta de selectare Titluri rânduri și Pentru a imprima foaia de lucru. aveți posibilitatea să imprimați titluri sau etichete de rânduri sau coloane (denumite deseori titluri de imprimare) pe fiecare pagină pentru a vă asigura că datele sunt etichetate corect. Repetarea anumitor rânduri sau coloane în fiecare pagină imprimată Dacă o foaie de lucru se întinde pe mai multe pagini. apoi faceți clic pe Imprimare. aveți posibilitatea să faceți clic pe coloane.Următoarea procedură afișează cum să imprimați titluri de coloană și rând pe fiecare pagină din registrul de lucru imprimat. faceți clic pe fila Aspect pagină. sub Titluri. faceți clic pe Imprimare titluri. 1. Selectați foaia de lucru pe care doriți să o imprimați.

După ce ați terminat de selectat coloanele sau rândurile titlu. sub Imprimare titluri. Pe fila Foaie. 4. Dacă nu este vizibilă nicio foaie neselectată. De exemplu. apoi faceți clic pe Anularea grupării foilor în meniul de comenzi rapide. casetele Rânduri de repetat la început și Coloane de repetat la stânga nu vor fi disponibile în caseta de dialog Inițializare pagină. 5. tastați referințele rândurilor care conțin etichetele de coloană. aveți posibilitatea să tastați $1:$1 în caseta Rânduri de repetat la început. faceți clic din nou pe butonul Restrângere dialog pentru a reveni la caseta de dialog. Pentru a revoca o selecție a mai multe foi de lucru. dacă doriți să imprimați etichete de coloană în partea superioară a fiecărei pagini imprimate. NOTĂ Dacă aveți mai multe foi de lucru selectate.NOTĂ Comanda Imprimare titluri va apărea estompată dacă vă aflați în modul de editare a celulei. aveți posibilitatea să faceți clic pe butonul Restrângere dialog în partea dreaptă a casetelor Rânduri de repetat la început și Coloane de repetat la stânga și să selectați coloanele și rândurile titlu care doriți să se repete în foaia de lucru. SFAT De asemenea. efectuați una dintre următoarele sau ambele:  În caseta Rânduri de repetat la început. tastați referințele coloanelor care conțin etichetele de rând. faceți clic cu butonul din dreapta pe fila unei foi selectate. 3.  În caseta Coloane de repetat la stânga. dacă o diagramă este selectată în aceeași foaie de lucru sau dacă nu aveți instalată o imprimantă. 61 . faceți clic pe orice foaie de lucru neselectată.

să formatați. goliți toate filtrele. De exemplu. selectând cel puțin o celulă într -o zonă sau într-un tabel Excel. Pentru a căuta toate datele. apoi faceți clic pe butonul Filtru (fila Date. După filtrarea datelor. aveți posibilitatea să copiați. aveți posibilitatea să reaplicați filtrul pentru a obține rezultate actualizate sau să goliți filtrul pentru a reafișa toate datele. aveți posibilitatea să filtrați pentru a vedea numai valorile pe care le specificați. 62 . Filtrele sunt aditive. Datele filtrate afișează numai rândurile care satisfac criteriile pe care le specificați. După ce ați filtrat date dintr-o zonă de celule sau dintr-un tabel. se afișează numai datele care sunt căutate. adică fiecare filtru suplimentar se bazează pe filtrul curent și restrânge mai departe subsetul de date afișat. Mai multe informații despre filtrare Începeți rapid filtrarea. să editați. să filtrați pentru a vedea valorile maxime sau minime sau să filtrați pentru a vedea rapid valorile dublate. să căutați. datele care nu se afișează nu sunt căutate. Aveți posibilitatea să utilizați filtrarea după mai multe coloane. iar rândurile care nu doriți să se afișeze se ascund. a fontului sau după setul de pictograme Filtrarea după selecție Golirea unui filtru Filtrarea datelor este un mod ușor și rapid de a găsi și lucra cu un subset de date dintr -o zonă de celule sau dintrun tabel. Notă Când utilizați caseta de dialog Găsire pentru a căuta date filtrate. grupul Sortare și filtrare). să imprimați sau să dispuneți într-o diagramă subsetul de date filtrate fără a le rearanja sau a le muta.Filtrarea si sortarea datelor Filtrarea datelor dintr-o zonă sau dintr-un tabel           Mai multe informații despre filtrare Filtrarea textului Filtrarea numerelor Filtrarea valorilor de dată și oră Filtrarea pentru a obține numere maxime sau minime Filtrarea pentru a obține numere peste sau sub medie Filtrarea pentru a obține elemente necompletate sau completate Sortarea după culoarea celulei.

Sfat Când treceți cu indicatorul mouse-ului peste titlul unei coloane cu filtrare activată. De exemplu. De exemplu. un sfat ecran afișează filtrul aplicat acelei coloane. Săptămâna aceasta sau Anul curent. deoarece este disponibil doar un singur tip de comandă pentru filtrare pentru fiecare coloană. pot apărea rezultate diferite din următoarele motive:    S-au adăugat. Filtrul este un filtru dinamic de dată și oră. 63 . în aceeași coloană. comanda care se afișează este formatul de stocare care apare cel mai des. comanda de filtrare afișată este Filtre de text. consultați Conversia numerelor stocate ca text în numere și Conversia datelor stocate ca text în date.  Un buton de filtrare înseamnă că este aplicat un filtru. Fiecare dintre aceste tipuri de filtre le exclude pe celelalte pentru fiecare zonă de celule sau tabel de coloane. Următoarea ilustrație arată trei metode de filtrare rapidă a datelor. după format sau după criterii. toate valorile din acea coloană apar într -o listă. aveți posibilitatea să creați trei tipuri de filtre: după o listă de valori. cum ar fi text și numere sau număr și dată. Filtrarea textului Selectarea valorilor dintr-o listă și căutarea sunt cele mai rapide moduri de filtrare. aveți posibilitatea să filtrați după pictograme sau după un filtru particularizat. dar nu este aplicată. cum ar fi Azi. un sfat ecran arată (Afișare toate). dar nu după ambele. Sfat Când treceți cu indicatorul peste titlul unei coloane filtrate. dar neaplicată. Valorile returnate de o formulă s-au modificat și foaia de lucru a fost recalculată. Nu amestecați formatele de stocare Pentru rezultate optime. Când reaplicați un filtru. în cazul în care coloana conține trei valori stocate ca număr și patru ca text . nu amestecați formatele de stocare. observați pictograma din titlul coloanei:  O săgeată în jos înseamnă că este activată filtrarea. Reaplicarea unui filtru Pentru a determina dacă se aplică un filtru. s-au șters sau s-au modificat date în zona de celule sau în coloana de tabel. Dacă există un amestec de formate de stocare într-o coloană. Când faceți clic pe săgeată întro coloană care are activată filtrarea. dar nu după ambele.Cele trei tipuri de filtre Utilizând Filtrare automată. cum ar fi „Este egal cu o culoare roșu de celulă” sau „Mai mare decât 150”. Pentru mai multe informații. aveți posibilitatea să filtrați după o culoare de celulă sau după o listă de numere.

Selectați o zonă de celule care conține date alfanumerice. debifați (Selectare totală) din partea de sus. Faceți clic pe săgeata din antetul de coloană. Alegeți una dintre următoarele: Filtrarea unei zone de celule 1. În fila Date. Filtrarea unui tabel  2. în grupul Sortare și filtrare. Asigurați-vă că celula activă se află într-o coloană de tabel care conține date alfanumerice. selectați sau deselectați una sau mai multe valori text după care filtrați. 64 . Alegeți una dintre următoarele: Selectarea dintr-o listă de valori text  În lista de valori text. faceți clic pe Filtrare. Dacă lista este mare. Lista de valori text poate avea maxim 10. 2.Utilizați caseta Căutare pentru a introduce text sau numere pe care să le căutați Bifați și debifați casetele de selectare pentru a afișa valorile care se găsesc în coloanele de date Utilizați criterii complexe pentru găsirea valorilor care respectă anumite condiții 1. apoi selectați valorile text specifice după care să se realizeze filtrarea.000 de elemente.

cum ar fi „Ioan“ sau „Lupu. Observați că nu toate operațiunile de căutare din această casetă ignoră diferența dintre literele mari și mici în cuvintele pe care le tastați.      T returnează valori care conțin litera „t“ în orice poziție. M* în casetă întoarce valorile care conțin litera „m“ în prima poziție (cum ar fi „Monica“). introduceți textul sau selectați valoarea text din listă. Dacă este necesar să găsiți valori text care au în comun unele caractere. În caseta de dialog Filtrare automată particularizată. dacă tastați „T“. 1. Patru semne de întrebare (????) returnează valori care conțin exact patru caractere. „Crăciun“ sau „Cristina“. 65 . *an returnează valori care se termină cu „an“. în caseta din dreapta. Crearea criteriilor 1. un asterisc sau o tildă De exemplu. Indicați spre Filtre de text. pentru a filtra text care conține „clopot“ oriunde în text. sau. utilizați un metacaracter. Următoarea listă arată câteva exemple de valori care sunt returnate când tastați o anumită combinație de caractere. filtrați după încă un criteriu. sunt returnate valorile care conțin „T“ sau „t“.Sfat Pentru a face meniul Filtrare automată mai lat sau mai lung. pentru a filtra după un text care începe cu litera „J“. Aveți posibilitatea să tastați caractere după care doriți să filtrați în această casetă.“ Cr* returnează valori care încep cu „Cr“ cum ar fi „Crisiarcu“. introduceți clopot. *. apoi faceți clic pe una din comenzile operatori de comparație sau faceți clic pe Filtru particularizat. introduceți J. pentru a filtra după text care începe cu un anumit caracter. sau ~Un semn de întrebare. Alegeți una dintre următoarele:  Pentru a filtra coloana de tabel sau selecția astfel încât ambele criterii să fie adevărate. faceți clic și glisați ghidajul din partea de jos. *est găsește „Nord-est” și „Sud-est” * (asterisc) ~ (tilda) urmată de ?. Opțional. 2. cum ar fi „Ioan“ sau „Iulian“. De exemplu. selectați Începe cu sau pentru filtra după text ce conține anumite caractere oriunde în text. c?pac găsește „capac” și „copac” Orice număr de caractere De exemplu. Introducerea criteriilor în caseta Căutare O casetă Căutare este disponibilă în meniul Filtrare automată. selectați și. UTILIZAȚI ? (semnul întrebării) PENTRU A GĂSI Orice caracter simplu De exemplu. selectați Conține. De exemplu. Următoarele metacaractere se pot utiliza drept criterii de comparație pentru filtre de text . De exemplu. trim04~? găsește „trim04?” 3.

Lista de numere poate avea maxim 10. în caseta sau casetele din dreapta. faceți clic pe Filtrare. În fila Date. pentru a filtra după o limită inferioară și superioară de numere. debifați (Selectare totală) din partea de sus. în caseta din dreapta. introduceți textul sau selectați o valoare text din listă. faceți clic și glisați ghidajul din partea de jos. 4. faceți clic pe Reaplicare. selectați sau deselectați unul sau mai multe numere după care se va efectua filtrarea. în grupul Sortare și filtrare. În caseta de dialog Filtrare automată particularizată. 2. selectați un operator de comparație. De exemplu.000 de elemente. Alegeți una dintre următoarele: Selectarea dintr-o listă de numere  În lista de numere. selectați Între.2. Alegeți una dintre următoarele: Filtrarea unei zone de celule 1.  Pentru a filtra coloana de tabel sau selecția astfel încât oricare dintre criterii sau ambele criterii să fie adevărate. Faceți clic pe săgeata în antetul de coloană. Crearea criteriilor 1. Pentru a reaplica un filtru după ce modificați datele. Dacă lista este mare. Filtrarea numerelor 1. selectați sau. Asigurați-vă că celula activă se află într-o coloană de tabel care conține date numerice. apoi selectați numerele specifice după care să se efectueze filtrarea. Sfat Pentru a face meniul Filtrare automată mai lat sau mai lung. introduceți numărul sau selectați numerele din listă. în fila Date. apoi. Indicați spre Filtre de număr. 66 . în grupul Sortare și filtrare. apoi. 3. 2. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. apoi faceți clic pe una din comenzile operatori de comparare sau faceți clic pe Filtru particularizat. Selectați o zonă de celule care conține date numerice. În a doua intrare. Filtrarea unui tabel  2.

2. Dacă lista de valori este mare. luni și zile. toate datele din zonele de celule sau coloanele de tabel se grupează după ierarhia de ani. introduceți 25 și 50. în grupul Sortare și filtrare. dacă selectați 2006. Alegeți una dintre următoarele: Filtrarea unei zone de celule 1. Lista de valori poate avea maxim 10. debifați (Selectare toate) din partea de sus. Pentru a reaplica un filtru după ce modificați datele. De exemplu. pentru a filtra după un număr mai mic decât 25 și un număr mai mare decât 50. 2. 4. În fila Date. apoi. Faceți clic pe săgeata în antetul de coloană. Selectați o zonă de celule care conține date numerice. Alegeți una dintre următoarele:  Pentru a filtra coloana de tabel sau selecția astfel încât ambele criterii să fie adevărate. Selectarea sau deselectarea unui nivel superior din ierarhie selectează sau deselectează toate datele imbricate sub acel nivel. Opțional. 3. apoi selectați valorile după care să se filtreze. filtrați după încă un criteriu. 3. în fila Date. introduceți un număr sau selectați un număr din listă.De exemplu.  Implicit. Filtrarea valorilor de dată și oră 1. selectați și. în caseta din dreapta.000 de elemente. lunile sunt listate sub 2006. în grupul Sortare și filtrare. apoi. selectați un operator de comparație. Cum să adăugați alt criteriu 1. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. Asigurați-vă că celula activă se află într-o coloană de tabel care conține date sau ore.  Pentru a filtra coloana de tabel sau selecția astfel încât oricare dintre criterii sau ambele criterii să fie adevărate. În a doua intrare. faceți clic pe Reaplicare.  67 . selectați sau deselectați una sau mai multe valori de dată sau oră după care se va efectua filtrarea. Alegeți una dintre următoarele: Selectarea dintr-o listă de date sau ore În lista de valori de dată sau oră. iar zilele sunt listate sub fiecare lună. Filtrarea unui tabel  2. selectați sau. faceți clic pe Filtrare.

Înainte.2006. faceți clic și glisați ghidajul din partea de jos.06. 2.   1. Opțional. selectați date sau ore din listă sau faceți clic pe butonul Calendar pentru a găsi și a introduce o dată. cum ar fi Ianuarie sau Trimestrul 2.03. introduceți 01.2006“ și data ulterioară de „01. alegeți una dintre următoarele: Filtre comune Un filtru comun este un filtru bazat pe un operator de comparare. pentru a filtra după o oră anterioară orei „8:00 AM“ și ulterioară orei „12:00 PM“. Alegeți una dintre următoarele: 68 .2006“. indiferent de an. După sau Între) sau pe Filtru particularizat. filtrează după perioadă. selectați Azi sau pentru a filtra după luna următoare. pentru compararea vânzărilor după o perioadă. Sau. filtrați după încă un criteriu. De exemplu. Cum să adăugați alt criteriu 1. în timp de Anul curent returnează numai date până la și incluzând data curentă. pentru a filtra după o dată sau oră anterioară și una ulterioară. introduceți o dată sau o oră. 1. pentru a filtra după o dată anterioară de „01. pe mai mulți ani. 3. selectați Între. pentru a filtra toate datele după data curentă. de exemplu. selectați o dată sau o oră din listă sau faceți clic pe butonul Calendar pentru a găsi și a introduce o dată. Crearea criteriilor 1. Acest an și Anul curent diferă în ceea ce privește modul în care se gestionează datele viitoare. Indicați spre Filtre dată. Note Comenzile de sub meniul Toate datele din perioadă. introduceți 8:00 AM și 12:00 PM. Acest an poate returna date din viitor pentru anul curent. Filtrarea în acest mod poate fi utilă. Faceți clic pe OK. în caseta sau casetele din dreapta. Faceți clic pe una din comenzile operatori de comparație (Egal cu. Faceți clic pe una din comenzile de date predefinite. Filtre dinamice Un filtru dinamic este un filtru în care criteriile se pot modifica atunci când reaplicați filtrul. 2. În caseta de dialog Filtrare automată particularizată. în caseta din dreapta.Sfat Pentru a face meniul Filtrare automată mai lat sau mai lung.06. De exemplu. selectați Luna următoare.03. De exemplu. 1. În caseta de dialog Filtrare automată particularizată.2006 și 01.

în caseta din stânga sau dreapta. selectați o dată sau o oră din listă sau faceți clic pe butonul Calendar pentru a găsi o dată. 3. Anii fiscali și trimestrele fiscale încep întotdeauna în luna ianuarie a anului calendaristic. faceți clic pe Filtrare.  2.2. aveți posibilitatea să filtrați după ani cu două cifre selectând manual anii dintr-o listă neierarhizată. 2. Dacă doriți să filtrați după ziua săptămânii. 2. selectați un operator de comparație. Selectați o zonă de celule care conține date numerice. în grupul Sortare și filtrare. În a doua intrare.  Pentru lista de date în partea de jos a meniului Filtrare automată într -un filtru de dată. Dacă doriți să filtrați după ziua săptămânii indiferent de dată. De exemplu. 69 . 1.  Pentru a filtra coloana de tabel sau selecția astfel încât oricare criterii sau ambele criterii să fie adevărate. Pentru mai multe informații. Note    Toate filtrele de date se bazează pe calendarul gregorian. În secțiunea Afișare opțiuni pentru acest registru de lucru. apoi faceți clic pe categoria Complex. formatați celulele pentru a afișa ziua săptămânii. Alegeți una dintre următoarele: Filtrarea unei zone de celule 1. apoi. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. introduceți o dată sau o oră. Faceți clic fila Fișier. selectați și. deci comanda de filtrare care este afișată este Filtre de text nu Filtre dată. Filtrarea pentru a obține numere maxime sau minime 1. Filtrarea unui tabel  Asigurați-vă că celula activă se află într-o coloană de tabel care conține date numerice. aveți posibilitatea să modificați gruparea ierarhică a datelor într-o listă nonierarhică de date. Pentru a reaplica un filtru după ce modificați datele. apoi. Funcția TEXT returnează o valoare text. Debifați caseta de selectare Se grupează datele în meniul Filtrare automată. Pentru a filtra coloana de tabel sau selecția astfel încât ambele criterii să fie adevărate. selectați sau. consultați Afișarea datelor ca zi din săptămână. în grupul Sortare și filtrare. În fila Date. faceți clic pe Reaplicare. selectați un registru de lucru. efectuați conversia textului utilizând funcția TEXT. în fila Date. pe Opțiuni.

faceți clic pe Reaplicare. Pentru a reaplica un filtru după ce modificați datele. faceți clic pe Procent. Pentru a filtra după numere care sunt sub medie. 3. în grupul Sortare și filtrare. faceți clic pe Sub medie. apoi alegeți una sau mai multe dintr următoarele: Pentru a filtra după numere care sunt peste medie. În caseta din stânga. faceți clic pe Peste medie. apoi. faceți clic pe Reaplicare. În caseta de dialog Filtrare automată Primele 10. Filtrarea unui tabel  Asigurați-vă că celula activă se află într-o coloană de tabel care conține date numerice.  Pentru a filtra după procentaj. 1. Selectați o zonă de celule care conține date numerice. în fila Date.   Faceți clic pe săgeata în antetul de coloană. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. Filtrarea pentru a obține numere peste sau sub medie 1. faceți clic pe Filtrare. în grupul Sortare și filtrare. în grupul Sortare și filtrare. Faceți clic pe săgeata în antetul de coloană. 2.2. Pentru a reaplica un filtru după ce modificați datele. faceți clic pe Sus sau faceți clic pe Jos. 2. 70 . NOTĂ Valorile superioare și inferioare se bazează pe zona de celule originală sau pe coloana de tabel originală și nu pe subsetul filtrat de date. apoi. În fila Date. 4. în fila Date. Indicați spre Filtre de număr și selectați Primele 10. Indicați spre Filtre de număr. În caseta din mijloc. procedați astfel. Alegeți una dintre următoarele: Filtrarea unei zone de celule 1. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabe l. alegeți una dintre următoarele:  Pentru a filtra după număr. 3. 5. faceți clic pe Elemente. În caseta din dreapta. 4. 3. introduceți un număr. 2.

Selectați o zonă de celule. 2. Filtrarea unui tabel  2.  NOTĂ Caseta de selectare (Necompletate) este disponibilă numai în cazul în care zona de celule sau coloana de tabel conțin cel puțin o celulă necompletată.NOTĂ Valorile peste și sub medie se bazează pe zona de celule originală sau pe coloana de tabel originală și nu pe subsetul filtrat de dat Filtrarea pentru a obține elemente necompletate sau completate 1. în partea de jos a listei de valori. apoi. după culoarea celulei sau a fontului. Asigurați-vă că celula activă se află într-o coloană de tabel. apoi. în fila Date. în meniul Filtrare automată din partea de sus a listei de valori. în partea de jos a listei de valori. în grupul Sortare și filtrare. Alegeți una dintre următoarele: Filtrarea unei zone de celule 1. a fontului sau după setul de pictograme Dacă ați formatat manual sau condițional o zonă de celule. Alegeți una dintre următoarele:  Pentru a filtra pentru valori completate. bifați caseta de selectare (Necompletate). Pentru a reaplica un filtru după ce modificați datele. faceți clic pe Filtrare. în grupul Sortare și filtrare. Alegeți una dintre următoarele: 71 . debifați caseta de selectare (Selectare totală). 4. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. 3. De asemenea. apoi. Pentru a filtra pentru valori necompletate. aveți posibilitatea să filtrați după un set de pictograme create printr o formatare condițională. 2. În fila Date. Filtrarea după culoarea celulei. bifați caseta de selectare (Selectare totală). aveți posibilitatea să filtrați și după aceste culori. faceți clic pe Reaplicare. în meniul Filtrare automată din partea de sus a listei de valori. Faceți clic pe săgeata în antetul de coloană. debifați caseta de selectare (Necompletate).

culoarea. număr. Filtrarea după selecție Aveți posibilitatea să filtrați rapid datele cu criterii care sunt egale cu conținutul celulei active. În fila Date. culoarea de font sau pictograma după care doriți să filtrați. 2. font sau pictogramă. 2. Selectați o zonă de celule care conține celule formatate după culoare. apoi alegeți una dintre următoarele:  Pentru a filtra după text.  Pentru a filtra după o culoare de font. faceți clic pe Filtrare după valoarea celulei selectate. Faceți clic pe Filtrare. selectați Filtrare după culoarea celulei. faceți clic pe Filtrare după culoarea fontului din celula selectată. faceți clic cu butonul din dreapta pe o celulă care conține valoarea. 1. Filtrare după culoarea fontului sau Filtrare după pictograma celulei. font sau un set de pictograme (nu este necesară selectarea). Golirea unui filtru pentru o coloană  Pentru a goli un filtru pentru o coloană dintr -o zonă cu mai multe coloane de celule sau tabel. dată sau oră. Golirea unui filtru Aveți posibilitatea să goliți un filtru pentru o anumită coloană sau să goliți toate filtrele. faceți clic pe butonul Filtru în titlul coloanei. 6.  Pentru a filtra după pictogramă. Selectați Filtrare după culoare. în funcție de tipul de format.  Pentru a filtra după o culoare de celulă. 3. 5. Într-o zonă de celule sau într-o coloană de tabel. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. 3. faceți clic pe Filtrare după culoarea celulei selectate. faceți clic pe Reaplicare. o culoare de font sau o pictogramă de celulă. apoi faceți clic pe Golire filtru din <"Nume coloană">. faceți clic pe Filtrare. selectați o culoare. apoi. apoi.Filtrarea unei zone de celule 1. în grupul Sortare și filtrare. Pentru a reaplica un filtru după ce modificați datele. în fila Date. Pentru a reaplica un filtru după ce modificați datele. în grupul Sortare și filtrare. 4. 72 . faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. Filtrarea unui tabel  Asigurați-vă că există în coloana de tabel date formatate după culoare. Faceți clic pe săgeata în antetul de coloană. în fila Date. apoi. în grupul Sortare și filtrare. În funcție de tipul de format. faceți clic pe Reaplicare. faceți clic pe Filtrare după pictograma celulei selectate.

după numere (de la cel mai mic la cel mai mare sau invers) și după date și ore (de la cea mai veche la cea mai nouă sau invers) în una sau în mai multe coloane. Sortarea datelor permite vizualizarea rapidă a datelor și o mai bună înțelegere a acestora. cum ar fi primele 10 note sau ultimele 5 totaluri de vânzări. De asemenea. Majoritatea operațiunilor de sortare sunt sortări de coloane. organizarea și găsirea datelor dorite și. în grupul Sortare și filtrare. Despre sortare Aveți posibilitatea să sortați date după text (de la A la Z sau de la Z la A). Mediu și Mic) sau după format. Este posibil să doriți să aranjați o listă de nume în ordine alfabetică. luarea unor decizii mai eficiente. Criteriile de sortare pentru un tabel Excel se salvează cu registrul de lucru pentru a se reaplica sortarea la acel tabel de fiecare dată când deschideți registrul de lucru. utilizați opțiunea Filtrare automată sau formatarea condițională. Sortarea datelor dintr-o zonă sau dintr-un tabel           Despre sortare Sortarea textului Sortarea numerelor Sortarea datelor și a orelor Sortarea după culoarea celulei. faceți clic pe Golire. să compilați o listă de niveluri ale unui inventar de produse de la cel mai mic la cel mai mare nivel sau să ordonați rândurile după culori sau pictograme.Golirea tuturor filtrelor dintr-o foaie de lucru și reafișarea tuturor rândurilor  În fila Date. Dacă doriți să salvați criteriile de sortare pentru a reaplica periodic o sortare când deschideți un registru 73 . NOTĂ Pentru a găsi primele sau ultimele valori dintr -o zonă de celule sau un tabel. dar puteți sorta și după rânduri. aveți posibilitatea să sortați după o listă particularizată (cum ar fi Mare. a fontului sau după pictogramă Sortarea după o listă particularizată Sortarea rândurilor Sortarea după mai multe coloane sau rânduri Sortarea unei singure coloane dintr-un interval de celule fără a le afecta pe celelalte Despre problemele generale legate de sortare Sortarea datelor este o parte integrată a analizei datelor. în cele din urmă. inclusiv culoarea celulei și a fontului sau după un set de pictograme. dar criteriile de sortare nu se salvează pentru un interval de celule.

în grupul Sortare și filtrare. Selectați o coloană de date alfanumerice dintr -o zonă de celule sau asigurați-vă că celula activă este într-o coloană de tabel care conține date alfanumerice. Valorile returnate de o formulă s-au modificat și foaia de lucru a fost recalculată. faceți clic pe Sortare. Sortare de la Z la A. În fila Date. în fila Date. 3. efectuați una dintre următoarele acțiuni: Pentru a sorta în ordine alfanumerică ascendentă. Pentru a reaplica o sortare după ce modificați datele. Problemă: Eliminați toate spațiile inițiale În unele cazuri. pe fila Număr. în fila Pornire. Acest lucru este important mai ales pentru sortările pe m ai multe coloane sau pentru sortările care durează mult timp pentru a se crea. aveți posibilitatea să efectuați o sortare sensibilă la litere mari și mici. numerele stocate ca numere sunt sortate înaintea numerelor stocate ca text. Faceți clic de două ori pe OK. în grupul Sortare și filtrare. 74 .   3. în grupul Font. Apare caseta de dialog Opțiuni de sortare. atunci se recomandă să utilizați un tabel. Acest lucru poate fi făcut manual sau utilizând funcția TRIM. atunci trebuie să le formatați pe toate ca text. Pentru a formata toate datele selectate ca text. faceți clic pe Font. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel și apoi. În caseta de dialog Opțiuni de sortare. Pe fila Date. Opțional. faceți clic pe Sortare de la A la Z . 1. 2. faceți clic pe Reaplicare. selectați Sensibil la litere mari și mici.de lucru. s-au modificat sau s-au șters date din intervalul de celule sau din coloana de tabel. Când reaplicați o sortare pot apărea rezultate diferite din următoarele motive:   S-au adăugat. datele importate din alte aplicații pot avea inserate spații înaintea datelor. Sortarea textului 1. sub Categorie. Problemă: verificați că toate datele sunt stocate ca text În cazul în care coloana pe care doriți să o sortați conține numere stocate ca numere și numere stocate ca text. Eliminați spațiile inițiale înainte de a sorta datele. Dacă nu aplicați acest format. apoi. 4. În caseta de dialog Sortare. 4. faceți clic pe Opțiuni. faceți clic pe Pentru a sorta în ordine alfanumerică descendentă. faceți clic pe Format font celulă. în grupul Sortare și filtrare. 2.

Sortare de la cel mai mare la cel mai mic. NOTĂ Dacă doriți să sortați după zilele săptămânii. 75 . Dacă Excel nu poate recunoaște o valoare ca dată sau oră. Problemă: verificați că datele și orele sunt stocate ca date și ore Dacă rezultatele nu sunt cele la care vă așteptați. formatați celulele pentru a afișa ziua din săptămână. Pentru mai multe informații. toate datele și orele din coloană trebuie să fie stocate ca număr serial de dată sau oră. efectuați una dintre următoarele acțiuni: Pentru a sorta de la numere mici la numere mari. Pentru a reaplica o sortare după ce modificați datele. acea valoare este stocată ca text. în grupul Sortare și filtrare. în fila Date. consultați Afișarea datelor ca zi din săptămână. numerele negative importate din anumite sisteme de contabilitate sau numerele introduse cu un caracter apostrof ( ') la început sunt stocate ca text. Pentru a sorta de la o dată sau oră ulterioară la o dată sau oră anterioară. nu ca numere. în grupul Sortare și filtrare. consultați Conversia datelor stocate ca text în date calendaristice. astfel că operațiunea de sortare se va baza pe datele alfanumerice.Sortarea numerelor 1. 3. De exemplu. faceți clic pe la cel mai nou. faceți clic pe Sortare de la cel mai mic la cel mai mare. Problemă: Verificați că toate numerele sunt stocate ca numere Dacă rezultatele nu sunt ceea ce v-ați așteptat. transformați-le în text utilizând funcția TEXT. în grupul Sortare și filtrare. Sortare de la cel mai vechi Sortare de la cel mai nou 4. Pentru mai multe informații.   Selectați o coloană de date sau ore într-un interval de celule sau asigurați-vă că celula activă este într-o coloană de tabel care conține date sau ore. Sortarea datelor și a orelor 1. faceți clic pe Reaplicare. 2. Selectați o coloană de date sau ore într-un interval de celule sau într-un tabel. este posibil să existe în coloană date sau ore stocate ca text în loc de date sau ore. faceți clic pe o celulă din zonă sau di n tabel. 2. efectuați una dintre următoarele acțiuni: Pentru a sorta de la o dată sau oră anterioară la o dată sau oră recentă. faceți clic pe la cel mai vechi. Pe fila Date. consultați Conversia numerelor stocate ca text în numere. Dacă doriți să sortați după ziua săptămânii indiferent de dată. faceți clic pe Pentru a sorta de la numere mari la numere mici. Pentru ca Excel să sorteze corect valorile de dată și oră. Funcția TEXT returnează însă o valoare text. apoi.   Selectați o coloană de date numerice dintr -un interval de celule sau asigurați-vă că celula activă se află într-o coloană de tabel care conține date numerice. Pe fila Date. este posibil ca în coloană să se afle numere stocate ca text. Pentru mai multe informații.

a fontului sau după pictogramă Dacă ați formatat manual sau condițional un interval de celule sau o coloană de tabel. Efectuați una din următoarele acțiuni:  Pentru a muta culoarea celulei. faceți clic pe săgeata de lângă buton. 6. De asemenea. selectați Sus pentru o sortare de coloană și La stânga pentru o sortare de rând. aveți posibilitatea și să sortați după aceste culori. în fila Date. selectați modul în care doriți să sortați.  Pentru a muta culoarea celulei. apoi. 3. culoarea fontului sau pictograma în sus sau la stânga. 4. 76 . de font sau următoarea pictogramă după care se va sorta. faceți clic pe Sortare. în caseta Sortare după. Sub Coloană. în funcție de tipul de format. Pentru a reaplica o sortare după ce modificați datele. selectați Culoare celulă. Selectați o coloană de date dintr-o zonă de celule sau asigurați-vă că celula activă este într-o coloană de tabel. selectați Culoare font. apoi. Pentru a specifica următoarea culoare de celulă. de font sau o pictogramă de celulă. Repetați acești pași pentru fiecare culoare de celulă sau de font și pentru fiecare pictogramă pe care doriți să le includeți în sortare. Trebuie să definiți ordinea dorită pentru fiecare operațiune de sortare. după culoarea celulei sau a fontului. 2. selectați Jos pentru o sortare de coloană și La dreapta pentru o sortare de rând. aveți posibilitatea să sortați după un set de pictograme pe care le-ați creat prin aplicarea unei formatări condiționale. în grupul Sortare și filtrare. Asigurați-vă că selectați aceeași coloană în caseta Apoi după și că efectuați aceeași selecție sub Ordine.Sortarea după culoarea celulei. a fontului sau pentru pictogramă. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. în grupul Sortare și filtrare. 8. Sub Ordine. În fila Date. 5.  Pentru a sorta după un set de pictograme. Sub Sortare pe baza. selectați o culoare de celulă. selectați tipul de sortare. faceți clic pe Reaplicare. 1. Sub Ordine. Apare caseta de dialog Sortare. selectați Pictogramă celulă. faceți clic pe Adăugare nivel . culoarea fontului sau pictograma în jos sau la dreapta. 7. apoi repetați pașii 3-5.  Pentru a sorta după culoarea fontului. Efectuați una din următoarele acțiuni:  Pentru a sorta după culoarea celulei. selectați coloana pe care doriți să o sortați. NOTĂ Nu există o ordine de sortare implicită pentru culoarea celulei.

cum a fi Mare. Apare caseta de dialog Sortare. 77 . Indiferent de ordine. Sub Ordine. apoi pe OK de două ori. creați lista particularizată: 1. 3. selectați Listă particularizată. Nu aveți posibilitatea să creați o listă particularizată pe baza unui format (culoare de celulă. urmate de Mijlociu. 2. în Sortare după sau Apoi după. Pe lângă listele particularizate. 5. în ordinea în care le doriți. însă Mic ar veni înainte de Mijlociu. număr și dată sau oră). 5. De exemplu. „Mijloc” trebuie să apară la mijloc. 3. faceți clic pe Editare liste particularizate. apoi de Mic? Dacă ați sorta în ordine alfabetică. aveți posibilitatea să rezolvați această problemă. o coloană poate conține valori după care doriți să sortați. Sub General. selectați celulele A1:A3. Selectați intervalul pe care l-ați introdus. 4. selectați coloana pe care doriți să o sortați după o listă particularizată. iar primul caracter nu trebuie să înceapă cu un număr. apoi faceți clic pe categoria Complex. Sub Coloană. de sus în jos. Cum să sortați astf el încât rândurile care conțin Mare să apară primele. de font sau pictogramă). Într-un interval de celule. Faceți clic fila Fișier. cu zilele săptămânii și lunile anului. o sortare „de la A la Z” ar pune Mare în partea de sus. 1. În exemplul precedent. În fila Date. în grupul Sortare și filtrare. Iar dacă ați sorta „de la Z la A”. Mij lociu ar apărea primul. introduceți valorile după care doriți să se facă sortarea. pe Opțiuni. faceți clic pe Sortare. Selectați o coloană de date dintr-o zonă de celule sau asigurați-vă că celula activă este într-o coloană de tabel. NOTE   O listă particularizată se poate crea numai pe baza unei valori (text. cu Mic la mijloc.Sortarea după o listă particularizată Aveți posibilitatea să utilizați o listă particularizată într -o ordine definită de utilizator. În caseta de dialog Liste particularizate. Opțional. faceți clic pe Import. 4. Lungimea maximă pentru o listă particularizată este de 255 de caractere. Dacă creați lista particularizată proprie. Mijlociu și Mic. De exemplu: A 1 Mare 2 Mijlociu 3 Mic 2. Excel furnizează liste particularizate predefinite.

8. 6. Alegeți una dintre următoarele acțiuni: Sortare după valoare 1. selectați De la cel mai mic la cel mai mare sau De la cel mai mare la cel mai mic. Excel sortează grupurile de cel mai ridicat nivel (nivel 1) astfel încât rândurile sau coloanele de detaliu să fie împreună. apoi selectați o culoare de celulă. în grupul Sortare și filtrare. chiar dacă rândurile sau coloanele de detaliu sunt ascunse. Faceți clic pe Opțiuni. Faceți clic pe săgeata de lângă buton. 2. Sub Sortare pe baza. Pentru a reaplica o sortare după ce modificați datele. faceți clic pe Sortare. selectați De la cel mai vechi la cel mai nou sau De la cel mai nou la cel mai vechi. Faceți clic pe OK. faceți clic pe Reaplicare. sub Orientare. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. 5.  Pentru valori de dată și oră. în fila Date. selectați lista dorită. 4. selectați Valori. selectați La stânga sau La dreapta.  Pentru valori numerice. Sub Ordine . Selectați un rând de date dintr-o zonă de celule sau asigurați-vă că celula activă este într-o coloană de tabel. NOTĂ Atunci când sortați rânduri care fac parte dintr-o schiță de foaie de lucru. faceți clic pe Reaplicare. apoi. în fila Date. În caseta de dialog Opțiuni de sortare. Minim. 2. 2. în grupul Sortare și filtrare. Sortarea rândurilor 1. ați face clic pe Maxim. apoi. Culoare font sau Pictogramă celulă. În fila Date. apoi pe OK. 3. în grupul Sortare și filtrare. În caseta de dialog Liste particularizate. Apare caseta de dialog Sortare. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. Sub Ordine. selectați De la A la Z sau De la Z la A. selectați rândul pe care doriți să îl sortați.6. în caseta Sortare după. 78 . Sub Sortare pe baza. 3. faceți clic pe Sortare de la stânga la dreapta. selectați Culoare celulă. Mediu. 7. Sortarea după culoarea celulei. Pentru a reaplica o sortare după ce modificați datele. a fontului sau după pictograma de celulă 1. efectuați la alegere:  Pentru valori text. 2. de font sau o pictogramă de celulă. Sub Coloană. Utilizând lista particularizată pe care ați creat-o în exemplul precedent.

Sub Sortare pe baza. Pentru a copia o coloană de sortat. apoi. Efectuați una din următoarele:  Pentru a sorta după text. NOTĂ Pentru a obține cele mai bune rezultate.Sortarea după mai multe coloane sau rânduri Sortarea după mai multe rânduri sau coloane poate fi necesară atunci când există date pe care doriți să le grupați după aceeași valoare într-o coloană sau într-un rând.  Pentru valori de dată și oră. De exemplu. 7. faceți clic pe Adăugare nivel. 2. selectați prima coloana pe care doriți să o sortați. aveți posibilitatea să sortați mai întâi după Departament (pentru a grupa toți angajații din același departament). în grupul Sortare și filtrare. apoi faceți clic pe săgeata Sus sau Jos pentru a modifica ordinea. Se pot sorta cel mult 64 de coloane. Selectați un interval de celule cu două sau mai multe coloane de date sau asigurați -vă că celula activă se află întrun tabel cu două sau mai multe coloane. 4. 8. 1. 3. Intrările aflate mai sus în listă sunt sortate înaintea celor care se află mai jos în listă. în caseta Sortare după. 6. Pentru a adăuga altă coloană după care se efectuează sortarea. selectați o intrare. selectați Listă particularizată. selectați De la A la Z sau De la Z la A. apoi faceți clic pe Ștergere nivel. apoi faceți clic pe Copiere nivel. 5. faceți clic pe Reaplicare. dacă aveți o coloană Departament și o coloană Angajat. apoi să sortați altă coloană sau alt rând din același grup de valori egale.  Pentru a sorta pe baza unei liste particularizate. selectați De la cel mai mic la cel mai mare sau De la cel mai mare la cel mai mic. Pentru a modifica ordinea în care se sortează coloanele. selectați modul în care doriți să sortați. în grupul Sortare și filtrare.  Pentru valori numerice. Pentru a reaplica o sortare după ce modificați datele. Apare caseta de dialog Sortare. Sub Ordine. selectați De la cel mai vechi la cel mai nou sau De la cel mai nou la cel mai vechi. selectați intrarea. selectați Culoare celulă. Pentru a șterge o coloană de sortat. numere sau valori de dată și oră. 9. faceți clic pe o celulă din zonă sau tabel. în fila Date. Efectuați una din următoarele acțiuni:  Pentru valori text. Sub Coloană. selectați intrarea. În fila Date. selectați tipul de sortare. NOTĂ Trebuie să mențineți cel puțin o intrare în listă. faceți clic pe Sortare. zona de celule de sortat trebuie să aibă titluri de coloane. apoi repetați pașii 3-5. 79 . apoi să sortați după nume (pentru a ordona alfabetic numele din fiecare departament). 10.  Pentru a sorta după format. selectați Valori. Culoare font sau Pictogramă celulă.

apoi faceți clic pe OK. În acest caz. Introduceți titlurile de coloană într-un singur rând Dacă aveți nevoie de etichete de linie multiple. procedați astfel: Verificați pentru a stabili dacă rezultatele returnate de o formulă s -au modificat Dacă datele pe care le-ați sortat conțin una sau mai multe formule. consultați sistemul de ajutor Windows. În fila Pornire. apare caseta de dialog Avertisment de sortare Selectați Continuare cu selecția curentă. Sortarea pe o singură coloană într -un interval poate produce rezultate nedorite. Activați sau dezactivați rândul titlu Se recomandă să aveți un rând titlu atunci când sortați o coloană. faceți clic pe Anulare . Reafișați rândurile și coloanele înainte să sortați Coloanele ascunse nu se mută când sortați coloanele. asigurați-vă că reaplicați sortarea pentru a obține rezultate actuale. în fila Pornire. în grupul Editare. pe Sortare particularizată. Selectați o coloană într-un interval de celule care conține două sau mai multe coloane. este posibil să fie necesar să activați sau să dezactivați titlul pentru ca valoarea din titlu să fie sau nu inclusă în operațiunea de sortare. încadrați textul în interiorul celulei. apoi debifați opțiunea Datele au anteturi.Sortarea unei singure coloane dintr-un interval de celule fără a le afecta pe celelalte AVERTISMENT Utilizați cu grijă această caracteristică. 6. Faceți clic pe Sortare. pe Sortare particularizată. valorile returnate de acele formule se pot modifica când se recalculează foaia de lucru. faceți clic pe titlul coloanei. pentru a ușura înțelegerea semnificației datelor. se recomandă să reafișați coloanele și rândurile ascunse. Dacă rezultatele nu sunt cele dorite. Pentru informații despre modificarea setărilor regionale. În mod implicit. iar rândurile ascunse nu se mută când sortați rândurile. 1. faceți clic pe Sortare și filtrare. Înainte să sortați date. în grupul Editare. 5. Pentru a include primul rând de date în sortare. Ocazional. în grupul Editare. apoi faceți clic pe una dintre comenzile de sortare disponibile. faceți clic pe Sortare și filtrare. NOTĂ Următoarea procedură nu poate fi efectuată într -un tabel. Asigurați -vă că aveți setările regionale potrivite în Setări regionale sau Opțiuni regionale și lingvistice în Panoul de control pe computerul dvs. Selectați orice alte opțiuni de sortare în caseta de dialog Sortare. deoarece nu este un titlu de coloană. Efectuați una din următoarele acțiuni:   Pentru a exclude primul rând de date din sortare. Despre problemele generale legate de sortare Dacă primiți rezultate neașteptate când sortați date. Pentru a selecta coloana pe care doriți să o sortați. 80 . 4. în fila Pornire. 3. apoi selectați Datele au anteturi. valoarea din titlu nu este inclusă în operațiunea de sortare. Verificați setările regionale Ordinea de sortare poate varia în funcție de setările regionale. faceți clic pe Sortare și filtrare. 2. deoarece este un titlu de coloană. cum ar fi mutarea celulelor din coloana respectivă departe de celelalte celule de pe același rând.

în grupul Tabele. în acest caz. apoi faceți clic pe PivotChart. În fila Inserare. sau cu vânzările totale din toate departamentele. Notă Asigurați-vă că zona are titluri de coloane sau că sunt afișate anteturile în tabel și că nu există rânduri necompletate în zonă sau tabel. Un raport PivotTable este util mai ales atunci când aveți o listă lungă de numere de adunat. faceți clic pe o celulă din tabelul Excel. Pentru a utiliza datele dintr-un tabel Microsoft Excel ca sursă de date. faceți clic pe săgeata de sub PivotTable. SFAT Pentru a crea un PivotChart care este bazat pe un raport PivotTable în același timp. sau trimestru. următorul raport PivotTable afișează cum se compară vânzările totale pe al treilea trimestru din departamentul Golf din celula F3 cu vânzările din alt sport. Datele sursă. aveți posibilitatea să rezumați. Crearea raportului PivotTable 1. iar datele agregate sau subtotalurile v-ar ajuta să priviți datele din diverse puncte de vedere și să comparați numerele grupurilor de date similare. De exemplu. dintr-o foaie de lucru Valorile sursă pentru rezumatul Golf Trim3 din raportul PivotTable Întreg raportul PivotTable Rezumat al valorilor sursă din C2 și C8 din datele sursă Crearea unui raport PivotTable Definirea sursei de date pentru raportul PivotTable   Pentru a utiliza datele din foaia de lucru ca sursă de date.Rapoarte PivotTable      Informații generale despre PivotTable Utilizarea expertului PivotTable și PivotChart Calcule și totaluri Proiect și aspect OLAP și PowerPivot Utilizând un raport PivotTable. faceți clic pe PivotTable. 81 . să analizați. faceți clic pe o celulă din zona de celule care conț ine datele. să explorați și să prezentați un rezumat al datelor din foaia de lucru sau dintr-o sursă de date externe.

În mod implicit. 4.  Pentru a plasa raportul PivotTable într-o anumită locație într-o foaie de lucru existentă. Excel adaugă un raport PivotTable gol la locația specificată și afișează Listă de câmpuri PivotTable astfel încât să adăugați câmpuri. Adăugarea câmpurilor la raportul PivotTable În Listă de câmpuri PivotTable. în caseta Tabel/Zonă. aceasta se afișează în partea de sus a raportului PivotTable asociat. verificați zona de celule. adăugați numele registrului sau foii de lucru utilizând sintaxa [nume registru de lucru]numefoaiedelucru!zonă. apoi. apoi să faceți clic pe Extindere dialog 3.2. Pentru date din altă foaie de lucru sau alt registru de lucru. 82 . Excel determină automat zona pentru raportul PivotTable. selectați Foaie de lucru existentă. Faceți clic pe OK. să selectați zona din foaia de lucru. câmpurile numerice sunt adăugate la zona Valori.Procesare analitică online sunt adăugate la zona Etichete de coloană. iar ierarhiile de date și ore OLAP (Online Analytical Processing . alegeți una sau mai multe dintre următoarele variante:  Pentru a plasa un câmp în zona implicită a secțiunii de aspect. de dialog. în caseta Locație. specificați prima celulă dintr-o zonă de celule unde doriți să plasați raportul PivotTable. Sfat De asemenea. Notă Dacă ați creat o diagramă PivotChart în același timp. dar aveți posibilitatea să o înlocuiți introducând altă zonă sau un nume pe care l-ați definit pentru zonă. începând de la celula A1. aveți posibilitatea să faceți clic pe Restrângere grup pentru a ascunde temporar caseta . să creați un aspect și să particularizați raportul PivotTable. apoi. Alegeți una dintre următoarele variante:  Pentru a amplasa un raport PivotTable într-o foaie de lucru nouă. În caseta de dialog Creare PivotTable. câmpurile non-numerice sunt adăugate la zona Etichete de rând. faceți clic pe Foaie de lucru nouă. bifați caseta de selectare de lângă numele câmpului din secțiunea de câmp. O diagramă PivotChart și raportul PivotTable asociat trebuie să fie întotdeauna în același registru de lucru. asigurați-vă că este selectat Selectare tabel sau zonă.

Se va afișa Instrumente PivotTable. adăugând filele Opțiuni și Proiect. apoi bifați caseta de selectare Se adaugă la filtrul de raport. Pentru a vă face o idee despre ce se poate face într-un raport PivotTable. 2. apoi selectând zona dorită sau glisând câmpurile între zonele din secțiunea de aspect. Ștergerea unui raport PivotTable 1. Se adaugă la etichetele de coloană. În fila Opțiuni. Sfat Aveți posibilitatea să utilizați Listă de câmpuri PivotTable pentru a rearanja câmpurile mai târziu după cum este necesar făcând clic cu butonul din dreapta pe câmpurile din secțiunea de aspect. în grupulAcțiuni. faceți clic cu butonul din dreapta pe numele câmpului în secțiunea de câmpuri.Secțiunea de câmpuri conține numele de câmpuri ale câmpurilor ale câmpurilor care se pot adăuga la secțiunea Aspect Secțiunea de aspect conține zona Filtru raport. faceți clic și mențineți apăsat butonul mouse-ului pe numele câmpului din secțiunea de câmpuri. Faceți clic oriunde în raportul PivotTable pe care doriți să-l ștergeți.   Pentru a plasa un câmp într-o zonă specifică a secțiunii de aspect. 83 . Se adaugă la etichetele de rând sau Se adaugă la valori. faceți clic pe săgeata de sub Selectare. faceți clic pe filele Opțiuni și Proiect din Instrumente PivotTable care devin disponibile atunci când faceți clic oriunde într-un PivotTable. Aveți posibilitatea să accesați opțiunile și caracteristicile disponibile pentru anumite elemente PivotTable făcând clic cu b utonul din dreapta pe acele elemente. zona Etichete de coloană. Pentru a glisa un câmp în zona dorită. zona Etichete rând și zona Valori. apoi glisați într-o zonă din secțiunea de aspect. apoi explorați grupurile și opțiunile furnizate în fiecare filă. apoi pe Întregul PivotTable.

Pentru mai multe informații despre tipurile de diagrame. În fila Opțiuni. în grupul Instrumente. Note   Un raport PivotChart report și raportul PivotTable asociat trebuie să se afle întotdeauna în același registru de lucru.3. Selectați datele din raportul PivotTable pe care doriți să -l utilizați în diagramă. diagrama va fi un PivotChart asociat cu un raport PivotTable. bule sau stoc. Dacă inserați o diagramă standard pentru datele PivotTable (fila Insert. 2. Apăsați tasta DELETE. 3. faceți clic pe PivotChart. grupul Diagrame). Se va afișa Instrumente PivotTable. Aveți posibilitatea să utilizați orice tip de diagramă. faceți clic pe tipul de diagramă și subtipul de diagramă dorit. Sfat Pentru a adăuga butoanele de câmpuri și datele în primul rând și în prima coloană din raport. În caseta de dialog Inserare diagramă. cu excepția tipurilor xy (puncte). 2. faceți clic pe Copiere. Faceți clic pe OK. în grupul Clipboard. consultați Tipuri disponibile de diagrame 4. începeți din colțul din dreapta jos al datelor pe care le selectați. 84 . adăugând Opțiuni și fila Proiect. Crearea unui raport PivotChart dintr-un raport PivotTable existent 1. Faceți clic pe raportul PivotTable. În fila Pornire. Raportul PivotChart care apare are filtre de raport PivotChart care pot fi utilizate pentru modificarea datelor afișate în diagramă. Notă Ștergerea unui raport PivotTable care este asociat cu un raport PivotChart transformă acel raport PivotChart într-o diagramă standard cu care nu mai aveți posibilitatea să lucrați. Crearea unei diagrame standard din unele sau toate datele dintr-un raport PivotTable 1.

apoi faceți clic pe subtipul de diagramă. 4. Valori și formatare numere sau Valori și formatare sursă. Faceți clic pe o celulă necompletată aflată în afara raportului PivotTable. 85 . 5.3. în grupul Clipboard. În fila Pornire. în grupul Diagrame. faceți clic pe Valori. apoi. sub Lipire valori. În fila Inserare. faceți clic pe săgeata de sub Lipire. faceți clic pe tipul de diagramă pe care doriți să o utilizați.

faceți clic pe tipul de diagramă pe care doriți să o utilizați.Diagrame Crearea diagramelor Formatarea diagramelor O diagramă este o reprezentare vizuală a datelor. Utilizând elemente cum ar fi coloanele (într -o diagramă coloane) sau liniile (într-o diagramă linie). Excel determină automat cel mai bun mod de a reprezenta datele într-o diagramă. O diagramă poate. Crearea unei diagrame Selectați datele pe care doriți să le reprezentați grafic. În fila Inserare. Sfat Datele ar trebui aranjate în rânduri și coloane. astfel încât să analizați datele și să căutați tendințele importante. în grupul Diagrame. să ofere o imagine de ansamblu. apoi faceți clic pe subtipul de diagramă. faceți clic pe pentru a lansa caseta de dialog Inserare 86 . Formatul grafic al unei diagrame ușurează înțelegerea de cantități mari de date și relația dintre diferite serii de date. o diagramă afișează o serie de date numerice într -un format grafic. cu etichetele de rând la stânga și etichetele de coloană deasupra datelor. de asemenea. Sfat Pentru a vedea toate tipurile de diagrame disponibile.

Pentru mai multe informații despre tipurile de diagrame. 87 . Sfat Dacă nu vedeți bara de instrumente Instrumente diagramă. aveți posibilitatea să eliminați elementele de diagramă pe care nu doriți să le afișați. un SfatEcran afișează numele diagramei. altele pot fi adăugate după necesitate. apoi faceți clic pe săgeți pentru a defila în tipurile de diagrame. Unele dintre aceste elemente sunt afișate în mod implicit. Când mențineți indicatorul mouse-ului peste orice tip de diagramă. faceți clic oriunde în diagramă pentru a o activa. Aveți posibilitatea să modificați afișarea elementelor diagramei mutându -le în alte locații din diagramă. cum ar fi titluri și etichete de date și pentru a modifica proiectarea. De asemenea. redimensionându-le sau modificându-le formatul. aspectul sau formatarea diagramei.diagramă. consultați Tipuri disponibile de diagrame Utilizați opțiunea Instrumente diagramă pentru a adăuga elemente de diagramă. Prezentarea elementelor unei diagrame O diagramă are multe elemente.

Suprafața diagramei. Suprafața reprezentată grafic a diagramei. Punctele de date ale seriei de date reprezentate în diagramă. Axa orizontală (categorie) și verticală (valoare) de-a lungul căreia sunt reprezentate datele în diagramă. Legenda diagramei. Un titlu de diagramă și de axă pe care aveți posibilitatea să îl utilizați în diagramă. O etichetă de date pe care aveți posibilitatea să o utilizați pentru a identifica detaliile unui punct de date dintr -o serie de date.

Modificarea aspectului sau stilului unei diagrame
După ce creați o diagramă, aveți posibilitatea să îi modificați imediat aspectul. În loc să adăugați sau să modificați manual elementele de diagramă sau să formatați diagrama, aveți posibilitatea să aplicați rapid un aspect și un stil predefinit la diagramă. Excel furnizează o varietate de aspecte și stiluri predefinite utile (sau aspecte rapide și stiluri rapide) din care se poate selecta, dar aveți posibilitatea să particularizați un aspect sau un stil așa cum doriți, modificând manual aspectul și formatul elementelor individuale de diagramă.

Aplicarea unui aspect de diagramă predefinit
1. Faceți clic oriunde în diagrama pe care doriți să o formatați utilizând un aspect de diagramă predefinit. Astfel se afișează Instrumente diagramă, adăugându-se filele Proiect, Aspect și Format.
2.

În fila Proiect, în grupul Aspecte de diagrame, faceți clic pe aspectul de diagramă pe care doriți să-l utilizați.

88

Notă Când micșorați dimensiunea ferestrei Excel, aspectele de diagramă vor fi disponibile în galeria Aspect rapid din grupul Aspecte de diagrame. Sfat Pentru a vedea toate aspectele disponibile, faceți clic pe Mai mult .

Aplicarea unui stil de diagramă predefinit
1. Faceți clic oriunde în diagrama pe care doriți să o formatați utilizând un stil de diagramă predefinit. Astfel se afișează Instrumente diagramă, adăugându-se filele Proiect, Aspect și Format. 2. În fila Proiect, în grupul Stiluri de diagrame, faceți clic pe stilul de diagramă pe care doriți să -l utilizați.

Notă Când micșorați dimensiunea ferestrei Excel, stilurile de diagramă vor fi disponibile în galeria Stiluri rapide diagramă din grupul Stiluri de diagrame. Sfat Pentru a vedea toate stilurile de diagramă predefinite, faceți clic pe Mai mult
.

Modificarea manuală a aspectului elementelor diagramei
1. Faceți clic pe elementul de diagramă pentru care doriți să modificați aspectul sau efectuați următoarele pentru a-l selecta dintr-o listă de elemente de diagramă. 1. Faceți clic oriunde în diagramă pentru a afișa Instrumente diagramă. 2. În fila Format, în grupul Selecție curentă, faceți clic pe săgeata din caseta Elemente diagramă, apoi faceți clic pe elementul din diagramă pe care îl doriți.

2.

Pe fila Aspect, în grupul Etichete Axe sau Fundal, faceți clic pe butonul elementului de diagramă care corespunde cu elementul de diagramă selectat, apoi faceți clic pe opțiunea de aspect dorită.

89

Notă Opțiunile de aspect pe care le selectați sunt aplicate elementului de diagramă pe care l -ați selectat. De exemplu, dacă ați selectat întreaga diagramă, etichetele de date se vor aplica la toate seriile de date. Dacă ați selectat un singur punct de date, etichetele de date se vor aplica doar la seriile de date selectate sau la un punct de date.

Adăugarea sau eliminarea titlurilor sau etichetelor de date
Pentru a face o diagramă mai simplu de înțeles, aveți posibilitatea să adăugați titluri, cum ar fi un titlu de diagramă sau titluri de axe. Titlurile de axe sunt disponibile de obicei pentru toate axele care pot fi afișate într-o diagramă, inclusiv axe de adâncime (ale seriilor) în diagramele 3-D. Unele tipuri de diagrame (cum ar fi diagramele radar) au axe, dar nu pot afișa titluri de axe. Tipurile de diagrame care nu au axe (cum ar fi diagramele cu structură radială și diagramele de structură inelară) nu pot afișa titluri de axe. De asemenea, aveți posibilitatea să legați titluri de diagrame și titluri de axe la textul corespunzător din celulele foii de lucru, creând o referință la acele celule. Titlurile legate se actualizează automat în diagramă atunci când modificați textul corespunzător în foaia de lucru. Pentru a identifica rapid o serie de date dintr-o diagramă, aveți posibilitatea să adăugați etichete de date la punctele de date ale diagramei. În mod implicit, etichetele de date sunt legate de valorile din foaia de lucru și se actualizează automat atunci când sunt efectuate modificări la aceste valori.

Adăugarea unui titlu de diagramă
1. Faceți clic oriunde în diagrama în care doriți să adăugați titlul. Astfel se afișează Instrumente diagramă, adăugându-se filele Proiect, Aspect și Format. 2. În fila Aspect, în grupul Etichete, faceți clic pe Titlu diagramă.

90

apoi faceți clic pe opțiunea dorită. tastați texul dorit. grupul Font). 3. faceți clic pe Titlul axei de adâncime principale. Pentru a formata tot titlul. apoi apăsați pe ENTER. tastați textul dorit. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe el. Sfat Dacă diagrama are o axă orizontală secundară. în grupul Etichete. Adăugarea titlurilor de axă 1. Sfat Pentru a insera un sfârșit de linie. apoi faceți clic pe opțiunile de formatare dorite în Minibara de instrumente. 91 . În caseta text Titlu diagramă care apare în diagramă. să faceți clic pe Formatare titlu de diagramă. 5. apoi apăsați pe ENTER.  Pentru a adăuga un titlu la o axă de adâncime (serie). se poate face clic și pe Titlu axă verticală secundară. Aspect și Format. Sfat Pentru a insera un sfârșit de linie. selectați-l. Pentru a formata textul.  Pentru a adăuga un titlu la o axă verticală (valoare) principală. Pentru a formata textul. faceți clic pe Titlul axei orizontale principale. apoi faceți clic pe opțiunea pe care o doriți. Faceți clic pe Titlu suprapus central sau pe Deasupra diagramei. apoi faceți clic pe opțiunile de formatare dorite în Minibara de instrumente. faceți clic pentru a plasa indicatorul în locul unde doriți să încheiați linia. În fila Aspect. apoi să selectați opțiunile de formatare dorite. aveți posibilitatea să utilizați butoanele de formatare din panglică (fila Pornire. faceți clic pe Titlul axei verticale principale. 4. adăugându-se filele Proiect. Faceți clic oriunde în diagrama în care doriți să adăugați titluri de axe. 2. Alegeți una sau mai multe dintre următoarele variante:  Pentru a adăuga un titlu la o axă orizontală (categorie) principală. cum ar fi o diagramă coloană 3-D. faceți clic pe Titluri de axe. Astfel se afișează Instrumente diagramă.3. faceți clic pentru a plasa indicatorul în locul unde doriți să încheiați linia. Sfat De asemenea. selectați-l. Notă Această opțiune este disponibilă doar atunci când diagrama selectată este o diagramă 3 -D veritabilă. 4. În caseta text Titlu axă care apare în diagramă. se poate face clic și pe Titlu axă orizontală secundară. Sfat Dacă diagrama are o axă verticală secundară. apoi faceți clic pe opțiunea dorită. 5.

faceți clic pe Etichete de date. Într-o diagramă. numele foii. vor fi disponibile opțiuni diferite pentru etichetele de date. Eliminarea titlurilor sau etichetelor de date dintr-o diagramă 1. În foaia de lucru. 3. 2.  Pentru a adăuga o etichetă de date la un singur punct de date dintr -o serie de date. Faceți clic pe diagramă. Notă În funcție de tipul de diagramă utilizat. apoi tastați semnul egal (=). titlurile de axă nu se vor mai afișa. 92 . apoi să selectați opțiunile de formatare dorite. Titlurile de axă care sunt afișate pentru axele secundare se vor pierde atunci când schimbați cu un tip de diagramă care nu afișează axele secundare. apoi faceți clic pe punctul de date pe care doriți să îl etichetați. Includeți semnul egal. apoi faceți clic pentru a afișa opțiunea dorită. să faceți clic pe Formatare titlu axă. Note  În cazul în care schimbați tipul diagramei într-un tip care nu acceptă titluri de axă (cum ar fi o diagramă radială). aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe el.Sfat De asemenea. 2. adăugându-se filele Proiect. faceți clic pe suprafața diagramei. Apăsați ENTER. faceți clic pe seria de date care conține punctul de date pe care doriți să îl etichetați. urmat de semnul exclamării. Titlurile se vor afișa din nou atunci când treceți din nou la un tip de diagramă care acceptă titluri de axă. =Foaie1!F2 4. grupul Font). faceți clic pe titlul de diagramă sau de axă pe care doriți să îl legați la celula din foaia d e lucru. Într-o diagramă. faceți clic pe bara de formule. La fila Aspect. aveți posibilitatea să tastați referința la celula din foaia de lucru în bara de formule. faceți clic oriunde în seriile de date pe care doriți să le etichetați. de exemplu. Pentru a formata tot titlul.  Pentru a adăuga o etichetă de date la toate punctele de date ale unei serii de date. aveți posibilitatea să utilizați butoanele de formatare din panglică (fila Pornire.  Legarea unui titlu la o celulă din foaia de lucru 1. Sfat De asemenea. alegeți una dintre următoarele variante:  Pentru a adăuga o etichetă de date la toate punctele de date din toate seriile de date. Astfel se afișează Instrumente diagramă. Aspect și Format. în grupul Etichete. Selectați celula din foaia de lucru care conține datele sau textul care să se afișeze în diagramă. Adăugarea etichetelor de date 1.

93 . apoi faceți clic pe Fără. aveți posibilitatea să faceți clic cu butonul din dreapta pe legendă sau pe titlul legendei și să faceți clic pe Ștergere. 2. în grupul Etichete. De asemenea.  Pentru opțiuni suplimentare. Sfat Pentru a elimina rapid un titlu sau o etichetă de date. faceți clic pe Etichete de date. Dacă mutați și dimensionați legenda utilizând mouse -ul. apoi apăsați pe DELETE. faceți clic pe Legendă. Faceți clic pe diagrama în care doriți să afișați sau să ascundeți o legendă. În fila Aspect. 2. Sfat Pentru a elimina rapid o legendă sau o intrare de legendă dintr -o diagramă. însă aceasta poate fi ascunsă. adăugându-se filele Proiect. În fila Aspect. iar locația ei poate fi modificată după ce creați diagrama. în grupul Etichete. Notă Când faceți clic pe una dintre opțiunile de afișare. Aspect și Format. apoi apăsați DELETE. selectați-o. apoi selectați opțiunea de afișare dorită. faceți clic pe Titlu axă. apare legenda. faceți clic pe tipul de titlu de axă pe care doriți să îl eliminați.  Pentru a elimina etichetele de date. adăugându-se filele Proiect. apoi faceți clic pe Fără. 1.Astfel se afișează Instrumente diagramă. Afișarea sau ascunderea unei legende Când creați o diagramă.  Pentru a elimina un titlu de axă. Aspect și Format. faceți clic pe opțiunea de afișare dorită. faceți clic pe Titlu diagramă.  Pentru a afișa o legendă. Astfel se afișează Instrumente diagramă. faceți clic pe Fără. apoi faceți clic pe Fără. faceți clic pe Mai multe opțiuni pentru legendă. efectuați una dintre următoarele acțiuni:  Pentru a elimina un titlu de diagramă. faceți clic pe acestea. 3. legenda se mută și suprafața reprezentată grafic se ajustează automat pentru a face loc pentru aceasta. suprafața reprezentată grafic nu se ajustează automat. Alegeți una dintre următoarele variante:  Pentru a ascunde legenda.

aveți posibilitatea să adăugați și o axă orizontală secundară (a categoriilor).  Pentru a ascunde o axă. apoi faceți clic pe opțiunea de afișare a axei dorită. 94 . Aspect și Format. care poate fi de ajutor într-o diagramă xy (prin puncte) sau cu bule. este posibil ca dimensiunea diagramei să se poată reduce debifând caseta de selectare Afișare legendă fără a se suprapune peste diagramă. faceți clic pe Axe.Sfat În mod implicit. apoi faceți clic pe Fără. Afișarea sau ascunderea axelor principale 1. Când valorile dintr-o diagramă variază foarte mult de la o serie de date la alta sau când aveți tipuri mixte de date (de exemplu. aveți posibilitatea să reprezentați una sau mai multe serii de date pe o axă verticală (a valorilor) secundară. aveți posibilitatea să modificați intrările individuale de legendă editând datele corespondente în foaia de lucru. apoi efectuați una dintre următoarele acțiuni:  Pentru a afișa o axă. Când adăugați axe. faceți clic pe Axa orizontală principală. adăugându-se filele Proiect. Scala axei verticale secundare reflectă valorile pentru seria de date asociată. Sfat Când o diagramă are afișată o legendă. se afișează pentru majoritatea tipurilor de diagramă axele principale. faceți clic pe Axa orizontală principală. o legendă nu se suprapune peste diagramă. Faceți clic pe diagrama căreia doriți să-i afișați sau să-i ascundeți axele. pe Mai multe opțiuni pentru axa verticală principală sau pe Mai multe opțiuni pentru axa de adâncime. apoi faceți clic pe Mai multe opțiuni pentru axa orizontală principală. butonul Selectare date). pe Axa verticală principală sau pe Profunzime (într-o diagramă 3-D). Dacă aveți restricții de spațiu. preț și volum). O axă de adâncime se afișează atunci când creați o diagramă 3 -D.  Pentru a afișa opțiunile detaliate pentru afișarea axei și opțiunile de scalare. în grupul Axe. aveți posibilitatea să efectuați modificări în intrările de legendă din caseta de dialog Selectare sursă de date (fila Proiect. Axa verticală principală sau pe Profunzime (într-o diagramă 3-D). Pentru opțiuni suplimentare de editare sau pentru a modifica intrările de legendă fără a afecta datele din foaia de lucru. Astfel se afișează Instrumente diagramă. Aveți posibilitatea să le activați și să le dezactivați în funcție de necesități. aveți posibilitatea să specificați nivelul de detaliere pe care doriți să-l afișeze axele. Pe fila Aspect. care se extind din orice axe orizontale și verticale de-a lungul suprafeței reprezentate grafic a diagramei. faceți clic pe Axa orizontală principală. Afișarea sau ascunderea axelor sau a liniilor de grilă din diagrame Când creați o diagramă. pe Axa verticală principală sau pe Axa de adâncime (într-o diagramă 3-D). grupul Date. 2. După ce adăugați o axă verticală secundară la o diagramă. aveți posibilitatea să afișați sau să ascundeți liniile de grilă orizontale și verticale din diagramă. Pentru a face o diagramă simplu de citit.

4. Sfat De asemenea. apoi să apăsați pe DELETE. apoi faceți clic pe seria de date pe care doriți să o reprezentați pe o axă verticală secundară. aveți posibilitatea să transformați o singură serie de date într-o diagramă linie. aveți posibilitatea să modificați tipul de diagramă pentru o singură serie de date. în grupul Selecție curentă. 2. Aspect și Format. aveți posibilitatea să faceți clic pe axa secundară pe care doriți să o ștergeți. Faceți clic pe diagrama pentru care doriți să afișați sau să ascundeți liniile de grilă ale diagramei. Într-o diagramă. Afișarea sau ascunderea liniilor de grilă 1. apoi faceți clic pe Închidere. adăugându-se filele Proiect. În fila Format. Pentru a afișa o axă orizontală secundară. faceți clic pe Axe. În fila Format. faceți clic pe Axă orizontală secundară. în grupul Selecția curentă.Afișarea sau ascunderea axelor secundare 1. Sfat Pentru a ajuta la distingerea axei verticale secundare. Notă Această opțiune este disponibilă doar după ce afișați o axă verticală secundară. De exemplu. Pentru a ascunde o axă secundară. apoi faceți clic pe opțiunea de afișare dorită. faceți clic pe Axa secundară. 3. în grupul Axe. 3. faceți clic pe Formatare selecție. 2. Faceți clic pe Opțiuni serie dacă nu este selectat. 95 . sub Reprezentare serie activată. apoi faceți clic pe opțiunea de afișare dorită. apoi faceți clic pe Fără. Astfel se afișează Instrumente diagramă. Alegeți una dintre următoarele variante:  Pentru a afișa o axă verticală secundară. faceți clic pe Axă verticală secundară sau pe Axă orizontală secundară. adăugându-se filele Proiect. faceți clic pe seria de date pe care doriți să o reprezentați pe o axă verticală secundară sau procedați astfel pentru a selecta seria de date dintr-o listă de elemente ale diagramei: 1. 5. faceți clic pe Axă verticală secundară. Aspect și Format. 4. Astfel se afișează Instrumente diagramă. faceți clic pe săgeata din caseta Elemente diagramă. Faceți clic pe diagramă. În fila Aspect. apoi.

apoi faceți clic pe opțiunea dorită.2. indicați spre Linii de grilă verticale principale. Tipuri disponibile de diagrame Microsoft Excel acceptă multe tipuri de diagrame pentru a vă ajuta să afișați date în modurile semnificative pentru publicul dvs. apoi apăsați pe DELETE. Microsoft PowerPoint sau Microsoft Outlook. cum ar fi Microsoft Word. indicați spre Linii de grilă orizontale principale. Când doriți să creați o diagramă sau să modificați o diagramă existentă în Microsoft Excel sau alte programe Microsoft Office. Dacă diagrama are axe secundare. 3. Această opțiune este disponibilă doar atunci când diagrama selectată este o diagramă 3-D veritabilă. apoi faceți clic pe opțiunea dorită. aveți posibilitatea să faceți clic și pe Linii de grilă verticale secundare. Efectuați următoarele:  Pentru a adăuga linii de grilă orizontale în diagramă. apoi faceți clic pe Fără.            Diagrame coloană Diagrame linie Diagrame de structură radială Diagrame bară Diagrame zonă Diagrame prin puncte Diagrame bursiere Diagrame suprafață Diagrame de structură inelară Diagrame cu bule Diagrame radar 96 . selectați-le.  Pentru a elimina rapid liniile de grilă din diagramă. apoi pe Fără. în grupul Axe. În fila Aspect. indicați spre Linii de grilă de adâncime. apoi faceți clic pe opțiunea dorită. aveți posibilitatea să alegeți din următoarele tipuri de diagrame.  Pentru a ascunde liniile de grilă ale diagramei.  Pentru a adăuga linii de grilă verticale în diagramă. aveți posibilitatea să faceți clic și pe Linii de grilă orizontale secundare sau pe Linii de grilă verticale secundare. Dacă diagrama are o axă verticală secundară. aveți posibilitatea să faceți clic și pe Linii de grilă orizontale secundare. indicați spre Linii de grilă orizontale principale. faceți clic pe Linii de grilă. spre Linii de grilă verticale principale sau pe Linii de grilă de adâncime (într-o diagramă 3-D).  Pentru a adăuga linii de grilă de adâncime la o diagramă 3-D. cum ar fi o diagramă coloană 3-D. Dacă diagrama are o axă orizontală secundară.