Proiect de intervenţie în vederea educaţiei, socializării şi tratamentului copiilor cu dizabilităţi

1. DESCRIEREA

1.1. Titlu:

Proiect de interventie in vederea educatiei, socializarii si tratamentului

copiilor cu dizabilitati

1.2. Locul de desfăşurare

JUDETUL IASI , ORASUL IASI, COMUNA ANDRIEŞENI 1.3. Rezumat Acest proiect consta in crearea unui centru de zi pentru copii cu dizabilitati intelectuale, motorii si asociate. Prin acest proiect ne angajam sa oferim copiilor un spatiu da socializare, educatie si tratamet special copiilor cu dizabilitati. Scopul proiectului este cresterea calitatii vietii pentru 25 de copii cu dizabilitati intelectuale severe, motorii si asociate prin înfiintarea unui centru de zi pentru copii. Obiectivele proiectului ar fi furnizarea de servicii de centru de zi profesionale în functie de nevoile individuale pentru 25 de copii cu dizabilitati intelectuale severe, motorii si dizabilitati asociate. In Romania exista prea putine servicii comunitare pentru copii cu dizabilitati intelectuale, motorii si associate din mediul rural. Conditiile necorespunzatoare din institutiile rezidentiale din România pentru persoanele cu dizabilitati au fost prezentate repetat de media internatională.

2

desen.) Acesta activitati sun. 1.crt. Astfel am decis sa le oferim un astfel de tratament si celor cu dizabilitati motorii si asociate. poveşti. mai exact. activităţi cognitive (poezii. care sunt aproape total izolati. activităţi senzoriale). Obiectiv Stimularea şi sprijinirea copiilor integraţi în centrul de zi în vederea unei dezvoltări care să valorifice întregul lor potenţial. Parintii trebuie sa respecte normele de abordare a copiilor recomandate de noi pentru ca efectul sa fie unul pozitiv si cu rezultate bune. desen. excursii. Activitatile de grup vor fi organizate in scopul crearii unor cunostinte de baza a acestora cat si pentru tratamentul acestora dupa caz. casete audio sau video. 3 . O alta activitate importanta este intalnirea sistematica cu parintii. activităţi creative (lucru manual.). etc. citire.Cea mai dezavantajata categorie este cea a persoanelor cu dizabilitati asociate si severe.. matematică. muzică. Activitatile individuale sunt initiate pentru a acorda fiecarui copil timpul necesar insusirii noilor informatii (ex. 1. calculator etc. Activitatile de grup vor fi efectuate in scopul socializarii copiilor si pentru a initia interrelationarea in cazul celor cu autism (autism-incapacitate de interrelationare).) si activităţi ludice (jocuri.4. activităţi de dezvoltare a abilităţilor şi deprinderilor de autoservire şi integrare socială. Deasemenea se mai fac intalniri intre parinti si copii pentru ca parintii sa observe cum se lucreaza cu acestia pentru a sti si ei cum sa abordeze copiii in timpul in care nu se afla la centru.Serviciile comunitare au fost dezvoltate în ultimii ani în principal pentru copii. teatru etc. puzzle. religie. Aceasta sedinta va fi organizata in vederea informarii parintilor cu privire la regulile de comportament si educatie ale copiilor pentru a nu se crea confuzie atat pentru copii cat si pentru parinti. ştiinţa mediului. In momentul in care spun tratament ma refer in special la sedintele de kinetoterapie si la cele de psihoterapie. Obiective Nr. scriere. Activitatile vor fi impartite in doua categorii: activitati de grup si activitati individuale.

2. resimtind puternic sentimentul de abandon. educare pentru parintii sau reprezentantii legali ai acestora. abilitare-reabilitare. 4. Integrarea socială a acestor copii. orientare scolara si profesionala cat si a unor activitati de sprijin. Din cauza acestei mentalitati. Acest proiect este necesar pentru a ajuta o categorie de populatie sa-si dezvolte abilităţi şi deprinderi de autoservire şi integrare sociala pentru a valorifica întregul lor potenţial si pentru a le ridica standardul de trai. consiliere. Justificare Problema copiilor reprezintã o prioritate absolutã pe ordinea de zi a autoritatilor romane.dezvoltare a deprinderilor de viata independenta.5. inclusiv datorita includerii ei pe agenda negocierilor legate de procesul de aderare la Uniunea Europeana. consiliere. Personalul centrului de zi pentru copiii cu dizabilitati face toate demersurile necesare pentru a stabili relatii de colaborare activa cu familiile copiilor care frecventeaza centrul de zi. persoanele cu handicap sunt deseori neglijate de catre societate. educatie.ne propunem prin proiectul nostru sa venim în sprijinul copiilor cu handicap si a familiilor acestora. Consilierea şi sprijinirea familiilor copiilor respectivi. Prin institutionalizarea acestor copii pe timpul zilei asiguram activitati de ingrijire. Familiile copiilor colaboreaza activ cu personalul centrului si sunt constiente de importanta stabilirii unui parteneriat real cu acesta in beneficiul propriilor copii. 3. Programul specializat de interventie este elaborat de personalul de specialitate in functie 4 . 1. totusi persoanele cu handicap sunt mereu private ca fiind inutile societatii. Desi au trecut multi ani de la revolutie. În acest sens. recreeresocializare.

1. Clientii se pot adresa in mod direct acestui serviciu sau prin referinte din partea serviciului public specializat pentru protectia copilului. Aceasta problema mai implica si problemele sociale si culturale ale copiilor. sentimente 5 . Astfel. Prin problema culturala evidentiem ca prin incapacitatea intelectuala si/sau motorie copiii nu au posibilitatea de acumularea de cunostinte. Precum spuneam. Problema in discutie este incapacitatea copiilor de interrelationare sau incapacitatea motorie a acestora eventual existenta ambelor la acelasi individ.6. Insa. mai sunt astfel de organizatii ce se ocupa cu asa ceva. insa noi ne vom orienta pe directia socializarii copilului si mai ales stimularea şi sprijinirea copiilor integraţi în centrul de zi în vederea unei dezvoltări care să valorifice întregul lor potenţial. Cel mai mult societatea noastra se axeaza pe institutionalizarea oamenilor maturi cu astfel de probleme. Prin urmare datoria noastra este exercitiul zilnic atat intelectual cat si fizic al acestora intru realizarea crearii sau dezvoltarii unor capacitati copiilor cu dizabilitati. intentii. in zilele noastre se incearca tot mai mult institutionalizarea a astfel de copii. Astfel in ultimii ani am observat o continua dezvoltare pe acest plan si implicarea tot mai intensa a autoritatilor. Fiecare copil din centrul de zi beneficiaza de un program personalizat de interventie.de nevoile si particularitatile fiecarui copil in parte. Astfel : Autismul: Interpretarea este competenta care le permite primatelor sa atribuie atitudini. Insa pentru a veni in intampinarea problemei copiilor cu dizabilitati am decis sa punem in practica acest proiect de interventie in scop de ajutorarea a autoritatilor spre a remedia problema acestor copii exclusi din societate. reactualizat periodic. Prezentarea problemei Problema aceasta nu este in discutie si in atentia societatii de acum ci de multi ani. nu sunt suficiente astfel de institutii. in acest fel copii ramanand exclusi din societate. Astfel prin problema sociala se intelege ca acestia sunt exclusi din societate datorita deficientelor intelectuale si/sau motorii. Chiar dupa revolutie s-au luat in discutie multe probleme ale societatii dar nu au fost puse in practica ci au ramas doar la nivel de discutie.

atitudinile celorlalti atunci se pune intrebarea daca devin anxiosi.mintilor. caracterizate printr-un control neadecvat al motilitatii si posturii. Daca nu pot lega prietenii pentru ca nu pot fi capabili sa empatizeze sau sa interpreteze reactiile. de alienare. prin dereglarea semnificativa a unor comportamente. In varianta Asperger. Dificultatea lor de intelegere a celorlalte minti îi plaseaza in exteriorul grupurilor. In varianta Rett. care nu dispun de un organ mental. Autistii nu pot adopta o atitudine intentionala. gandirea. autistii si-au pierdut deprinderile dobandite intre unu si patru ani si deprinderea de a folosi mainile. Prin urmare nu se pot integra in societate. datorate unor leziuni ale sistemului nervos central produse în perioada prenatala. Situatia autismului demonstreaza contrariul acestei prepozitii ca individul care traieste intr-un mediu lingvistic se dezvolta mental. daca traiesc sentimente de insingurare. Empatia poate fi definita din punct de vedere psihanalitic ca un proces al unei identificari scurte prin care. A fi empatic inseamna a percepe cu acuratete cadrul intern de referinta al altuia. Probleme kinetice: Paraliziile cerebrale infantile îmbina un grup de tulburari neurologice cronice non-progresive. Paraliziile cerebrale includ afectiuni neprogresive. influentate de procesul de crestere si dezvoltare. cu o fantezie constienta sau neconstienta. „Citirea” altor minti este de fapt empatizarea. In mod normal oamenii empatizeaza unii cu ceilalti. de angoasa. Ei nu pot comunica. manifestarile clinice putându-se modifica în timp. cineva s-ar contopi pe sine cu o alta persoana pentru ca sa inteleaga si sa impartaseasca sentimentele si atitudinile altuia. asociatiilor. Dar exista si fiinte care nu pot empatiza. asociata de spasticitate în membre. Autistii nu sunt parte integranta a societatii. Acesti oameni se numesc autisti. dar fara a pierde conditia de ”ca si cum”. Cea mai frecventa forma de paralizie cerebrala (75% din cazuri) este forma spastica. O multitudine de termeni este folosita pentru caracteristica 6 . dar întro continua dinamica. autistii nu pot interactiona social. modul de actiune unii altora. cu toate componentele sale emotionale si semnificatiile care-i apartin ”ca si cum” cealalta persoana. în timpul nasterii sau în perioada perinatala. Isi inteleg trairile. dar pot stapani limbajul si pot trece testele de inteligenta la nivel mediu si peste medie.

cind coloana este numai curbata. antrenind torsiunea uneia sau mai multor vertebre si provocind deformari ale toracelui. determinata de o imperfectiune vertebrala. In general. tetraplegie(toate membrele la fel de afectate). si rotita si nestructurala. Posibile soluţii pentru rezolvarea problemei Din punct de vedere medical aceasta problema nu poate fi rezolvata. uneori si cele inferioare si trunchiul. paraplegia(picioare afectate cu mâini sanatoase).acestor tulburari: monoplegie (o extremitate). Cu alte cuvinte problema nu va disparea. daca e posibil. Pot fi si forme mixte. perceptie senzoriala de diferite grade si asocieri.Pe locul doi (15%) este paralizia cerebrala cu ataxie. vedere. tulburari de vorbire. cea de-a treia forma de scolioza este cea hipotonica. Scolioza cea mai frecventa este cea de tip idiopatic (70 la suta din cazuri).6. pentru scoliozele idiopatice exista predispozitii familiale (intrun caz din trei). hemiplegie (mâna si piciorul aceleiasi parti a corpului). O alta forma de scolioza este cea congenitala. 1. prin cauzele ei. infirmitate motorie cerebrala) sau de distrofie musculara. retard mintal moderat (26 %). determinata de paralizia musculara (in caz de poliomielita. Medicul ortoped defineste scolioza prin localizarea. De obicei sunt afectate miscarile coordonate fin în membrele superioare. ce poate sa apara in zona cervicala. retard mintal sever(27 %). paralizia cerebrala poate fi asociata cu convulsii(50%). diplegie (picioarele afectate mai mult decât bratele). toracica sau lombara. cu asocierea a doua sau trei tipuri de manifestari. Scolioza poate fi structurala. adica determinata de cauze necunoscute. Desi scoliozele idiopatice au o cauza genetica. auz.În dependenta de tipul si severitatea afectarii. Scolioza (scolios in greaca) reprezinta o deformare tridimensionala a coloanei vertebrale (in trei planuri). directia si magnitudinea curburii si. In sfirsit. nu s-au identificat pina acum genele responsabile de aparitia si agravarea scoliozei. Forma coreoatetoica constituie 5% din totalitate. ale abdomenului sau ale zonelor paravertebrale (din apropierea vertebrelor).1. Scoliozele idiopatice ating in special fetele. când coloana este curbata. Gravitatea scoliozei este determinata de marimea curburii si de unghiul de rotatie al trunchiului . Poate fi doar un pic atenuata prin crearea de astfel de 7 .

7.varsta beneficiarilor directi . copii cu deficienta motorie cu varsta de peste 6 ani copii cu deficienta intelectuale si motorii cu varsta de peste 6 ani Numarul beneficiarilor directi va fi de 25 pentru ca spatiul si resursele financiare nu ne permit mai mult. Menţionaţi criteriile de selecţie a grupurilor ţintă Criteriile ce vor sta la baza procesului de selectie a grupurilor ţintă vor fi urmatoarele : .deficientele corespunzatoare programului centrului nostru 8 . Numarul acestora nu poate fi estimat 1.7. Includeţi o listă a grupurilor ţintă anticipând numărul de beneficiari direcţi şi indirecti. . Beneficiari direcţi : • • • copii cu deficienţa mintala moderata şi fara posibilitate de şcolarizare. societatea.centre de zi in scopul crearii sau dezvoltarii unor aptitudini ale copiilor cu dizabilitati. Ceea ce ar duce la un rezultat pozitiv ar fi evaluarea periodica a rezultatelor activitatii programelor de formare a abilităţilor şi deprinderilor de autoservire şi integrare socială. Beneficiarii indirecţi : • • familii ale copiilor cu deficienţă mintală comunitatea Beneficiarii indirecti vor fi fi atat membrii familiilor copiilor cu dizabilitati cat si comunitatea.2. cu varsta de peste 6 ani. 1.7. cat si a activitatilor cognitive.1. Populaţia şi grupurile tinta 1..

matematică. incercarea de a-i ridica standardul de viata. Astfel prin ajutorarea acestor copii asiguram viitorul unei societati mai sanatoase.4. activităţi creative (lucru manual.7. Pentru cei cu probleme motorii. Importanţa proiectului pentru grupurile ţinta Importanta proiectului pentru grupurile tinta este aceea ca ii ajuta sa isi dezvolte aptitudini si reflexe. casete audio sau video. etc). muzică. activităţi cognitive (poezii.localitatea de apartenenta[in cazul copiilor din alte localitati nu le putem oferi serviciile centrului nostru din pricina faptului ca nu le putem asigura transportul zilnic 1..gravitatea deficientelor determinate . excursii.8. sa adopte pozitia papusii.. mersul la toaleta. 1.) si activităţi ludice (jocuri.3.). desen. de exemplu cei cu diplegie. religie. In acest sens ei vor elibera parintii de unele probleme (cum ar fi spalatul pe maine. activităţi senzoriale). 1. actiunea de hranire. Menţionaţi motivele care au stat la baza alegerii grupurilor ţintă Motivul care sta la baza alegerii grupurilor tinta este faptul ca orice copil reprezinta viitorul de maine. Prin aceasta pregatire a copiilor ei vor avea parte de o viata mai buna din punct de vedere al faptului ca vor fi capabili sa-si infaptuiasca singuri diverse activitati. Descrierea detaliată a activităţilor 9 . actiunea de prindere a obientelor si chiar manuirea acestora intr-o forma lenta.7. calculator etc. In al doilea rand motivul care a determinat realizarea acestui proiect a fost individul in sine. in cazuri mai grave sa poata efectua miscarea orientata a membrelor. teatru etc. prin programul de kinetoterapie for avea parte si de programul de forte care ii va ajuta sa se poata deplasa cu ajutorul unui cadru. dezvoltare a abilităţilor şi deprinderilor de autoservire şi integrare socială. ştiinţa mediului.Un al treilea motiv a fost ajutarea femiliilor acestor copii cu dizabilitati sa inteleaga ce se intampla cu copiii lor si pregatirea acestora in vederea cunoasterii tehnicilor de abordare a copilului. poveşti.

Acesta va avea grija sa se documenteze foarte bine in privinta a ceea ce doreste sa intreprinda pentru a nu da curs unui proiect in care sa existe erori. 1: Documentarea in vederea elaborarii proiectului. 3: Identificarea partenerilor externi Pentru ca proiectul sa poate fi desfasurat.5: Alcatuirea de liste cu numele si datele copiilor. In ceea ce priveste aceasta activitate managerul de proiect trebuie sa mearga in teren in scopul identificarii grupului tinta.De asemenea acesta se va documenta in vederea procedurilor legale a infiintarii unui astfel de centru si modul de functionare. 2: Elaborarea proiectului. Activitatea nr. Deasemenea vom informa si noi familiile respective cu date privind activitatea noastra si adresa si numarul de telefon al centrului pentru a ne contacta in momentul in care proiectul a fost pus in practica. Astfel. Activitatea nr. el va cauta parteneri externi cu care va stabili valoarea contractanta a sporsorizarii proiectului. vom alcatui o lista cu datele copiilor si a parintilor acestora. Ideea este de a crea un centru de zi astfel incat copiii cu dizabilitati intelectuale si fizice severe sa beneficieze de un program adaptat in vederea avoluarii acestora spre valorificarea întregului lor potenţial si dezvoltarea lor spre integrare sociala. 4: Deplasarea in teren si localizarea grupurilor tinta. Activitatea nr. Deasemenea se va merge si la Casa de Asigurari de Sanatate in vederea obtinerii de informatii cu privire la cazurile ce ne intereseaza pe noi.Activitatea nr. Managerul de proiect va elabora proiectul in urma motivelor si scopurilor acestuia. Odata ce am identificat cazurile ce ne intereseaza pe noi. Activitatea nr. managerul de proiect trebuie sa stie foarte bine de ce resusrse financiare dispune.Astfel el va identifica copiii cu astfel de probleme si va informa parintii sau tutorii legali ai acestora despre existenta acestui proiect. respectiv tutorii legali ai acestora. 10 .

In functie de afectiunea fiecaruia si in functie de gravitatea acesteia. 9: Elaborarea programului de lucru al copiilor. Deasemenea un astfel de program va fi stabilit si pentru terminarea orelor copiilor dupa care acestia vor fi transportati tot cu automobilul centrului spre locul unde vor fi parintii si la ora stabilite de acord comun. 6: Informarea tutorilor copiilor cu privire la actele necesare intocmirii dosarului pentru acceptarea lor in cadrul programului centrului. La sfarsitul acestei luni va fi organizata o sesiune de interviuri in care se va acorda o nota fiecarui inervievat pe baza careia se vor alege in final candidatii cei mai potrivi cerintelor noastre.si programul de lucru al centrului. Mai exact. in prima lor zi li se va face o evaluare de catre specialistii desemnati pentru acest lucru. Atat noi cat si parintii/tutorii copiilor vom face o sedinta de inceput in scopul stabilirii conditiile. in care vom da anunturi pentru depunerea CV-urilor celor ce corespund cerintelor.de asemenea vom stabili modul de transport al copiilor la centru. Odata ce copiii au fost adusi la centru. Aceasta perioada va fi de o luna in care CV-urile vor fi depuse la sediul centrului. vom informa parintii/tutorii ca trebuie sa mearga la Directia de Asistenta Sociala si la medic pentru a i se intocmi copilului fisa de evaluare medicala. Activitatea nr. 8: Selectarea si angajarea personalului calificat. In ceea ce priveste actele necesare pentru intocmirea dosarului fiecarui copil in parte.Transportul va fi asigurat de catre centru in fiecare dimineata iar parintii/tutorii au obligatia sa aduca copiii la locul si ora stabilita pentru ridicare a acestora. Activitatea nr.Activitatea nr. Activitatea nr.7: Elaborarea unui plan de actiune comun. fiecare tutore este obligat sa mearga la diverse institutii pentru obtinerea acestora. Pentru selectia personalului de lucru specializat vom avea sesiuni de promovare a centrului. se va elabora un program individualizat pentru fiecare si de catre fiecare specialist in parte. Astfel fiecare copil va avea un program bine stabilit 11 .

Activitatea nr. si de asemenea va mai lua parte si la programul de grup. Copiii vor avea parte si de doua mese in pauzele programului terapeutic din care prima va si un supliment la masa de dimineata acordata de catre parinti acasa. in fiecare zi. Cu aseasta ocazie se urmareste si o modalitate de promovare a centrului. Aceste expozitii vor fi in scopul de a prezenta ce pot face acesti copii cu un pic de ajutor. Activitatea nr. Acesti copii vor demostra si altora ca au o sansa spre mai bine daca apleaza la servicii de specialitate cum este centrul in care activeaza ei. sub indrumarea unor specialisti.pentru fiecare afectiune a sa. in vederea socializarii si a inlaturarii inhibitiei. pentru a arata acestora modul de abordare al copiilor cand acestia sunt acasa. Apoi aceste intalniri vor fi saptamanale pentru a informa parintii/tutorii in ceea ce priveste evolutia copiilor dar vor lua si ei parte la orele de terapie pentru a mentine echilibrul educatiei. Intalnirile cu parintii/tutorii copiiilor se vor face in prima saptamana de activitatea a centrului. 12: Expozitii semestriale cu lucrarile copiilor.Apoi fiecare copil beneficiaza de un program personalizat in vederea unei dezvoltări care să valorifice întregul sau potenţial.Implicit se fac si ajustarile la programul sau de lucru 12 . Copiii vor fi transportati de la locul de intalnire cu acestia si parintii/tutorii lor la centrul de zi cu automobilul centrului. iar a doua fiind masa de pranz. Activitatea nr. La finalul unui semestru se face evaluarea fiecarui copil in parte pentru a vedea evolutia sau involutia acestuia. 13: Evaluarea rezultatelor si analizarea acestora. De asemenea fiecare copil va avea si un program cu activitati colective pentru a ajuta la socializarea acestuia. 11: Organizarea intalnirilor cu parintii/tutorii. 10: Derularea programului centrului de zi. In cadrul activitatilor efectuate la centru copiii vor avea diverse creatii plastice care vor fi prezentate sub forma unor expozitii semestriale. Activitatea nr. al abordarii copiiilor atat la centru cat si acasa.

9. Identificarea partenerilor externi. Activitatea nr. respectarea graficului activităţilor şi a graficului financiar propus iniţial. Aceasta va furniza informaţii Autorităţii Contractante cu privire la îndeplinirea obiectivelor proiectului.Prin acest lucru se urmareste terapia cat mai exacta a fiearui copil in parte pentru rezultate cu eficienta maxima. 6. 14: Audit financiar si ethnic. Deplasarea in teren si localizarea grupurilor tinta. 5. Elaborarea proiectului X 3. Documentarea in vederea elaborarii proiectului 2. Alcatuirea de liste cu numele si datele copiilor. 1. Durata si planul de actiune Durata de derulare a proiectului va fi de 12 luni.scoaterea unor elemente din programul sau sau implementarea unor elemente noi]. Planul de acţiune: Activitatea 1. Pentru realizarea Auditului financiar şi tehnic se va subcontracta o firmă specializată. 4. Informarea tutorilor copiilor cu privire la actele necesare intocmirii dosarului pentru acceptarea lor in cadrul programului centrului. X X X X X 1 X 2 3 4 5 Luna 6 7 8 9 10 11 12 X X X X 13 . eventualele abateri şi motivele acestora etc.

iar cei cu probleme grave fizice vor putea efectua miscarea oriantata a membrelor si adoptatea posturii de papusa. 9.1. Derularea programului centrului de zi. Selectarea si angajarea personalului calificat. 8. Audit financiar si tehnic X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 2. 12.Cei cu probleme fizice vor putea merge cu cadru.7. Organizarea intalnirilor cu parintii/tutorii. Beneficiarii indirecţi : 14 . 10. 11. REZULTATELE ANTICIPATE 2. Evaluarea rezultatelor si analizarea acestora. 14. Impactul estimat asupra grupurilor ţintă Beneficiarii direcţi : Copiii vor avea rezultate vizibile din punct de vedere al intelectualului cat si al sociabilitatii. Elaborarea programului de lucru al copiilor. Elaborarea unui plan de actiune comun.Vor putea efectua unele activitati de autoservire si autocontrol. 13. Expozitii semestriale cu lucrarile copiilor.

in vederea desfasurarii optime a proiectului. managerul is va spori cunostintele despre activitatile si obligatiile sale manageriale cat si a celor a personalului specializat angajat al centrului. ca urmare a abandonarii voluntare sau involuntare.destramarea echipei ce a initiat proiectul(organizare si coordonare). Acest proiect va dezvolta abilitati manageriale prin necesitatea controlarii resurselor financiare cat si a activitatilor desfasurate in cadrul centrului. de catre unul sau mai multi membri ai acesteia . Managerul de proiect isi va dezvolta capacitatea de adaptare la nou. atât la nivelul local. situaţia economică precară actuală . 15 . 2.2. Prin aceasta. a neinteresului sau colaborarii necorespunzatoare. perioada de tranzitie in care se afla inca economia romaneasca . la urgente si la necesitatile centrului. implicit.Parintii/tutorii acestor copii vor mai fi nevoiti sa isi petreaba timpul hraninc copiii deoarece acestia vor invata sa se hraneasca singuri. cât şi la nivel naţional determinată de o inflaţie galopantă . a fieracrui copil. Prin activitatea sa. Deasemenea acesta va fi informat pe parcurs in legatura cu detaliile fiecarei afectiuni. In cazurile fizice mai grave acestia vor fi capabili sa se autoserveasca. Nu vor mai fi nevoiti sa suporte greutatea copilului in momentul in care este cazul transportarii acestuia deoarece prin programul de forta li se vor dezvolta capacitatile motorii.depasirea atributiilor profesionale de catre angajati (implicarea in activitati ce nu le-au fost atribuite initial. intreruperea finantarii proiectului de catre partea straina . factori de ordin profesional : . . 2. ca urmare a situatiei internationale tensionate (razboi) 3. precum : 1. Factori de risc in obţinerea rezultatelor In desfasurarea proiectului de fata pot interveni drept piedici in calea atingerii obiectivelor propuse o multitudine de factori. va afla si tehnicile de terapie aplicate fiecarui copil si ce rezultate ar trebui sa aiba acestea.

cu un surplus financiar si cu parteneri aditionali. Durabilitatea proiectului Daca se inregistreaza succese. UNICEF 16 . Primăria oraşului Iaşi.- incompetenta profesionala a personalului angajat.4.4.gradul de deschidere/reticenţă al instituţiilor vizate în raport cu obiectivele proiectului. Fiecare etapă de implementare a proiectului include una sau mai multe masuri de evaluare a activitătilor desfasurate dupa cum urmeaza Vor fi elaborate periodic rapoarte cu privire la desfăşurarea activităţilor în parametrii temporali şi financiari prevăzuţi în proiect. ANALIZA SWOT Procedurile de evaluare vor fi administrate pe întreg parcursul proiectului. Precizaţi criteriile care au stat la baza alocării rolurilor fiecărui partener Iniţiatorii proiectului de faţă doresc. cooptarea ca parteneri a următoarelor Instituţii locale: 1. Universitatea “Al. proiectul poate fi continuat intro forma extinsa. 2. Cuza” Iaşi. 3.3. in vederea angajarii (acte false. I. “mascată” prin intermediul utilizarii unor procedee ilicite. 2.numar de instituţii contactate .1. . Parteneri 2. 2.timp 12 luni . Casa de Asigurari de Sanatate 4. o falsa atitudine binevoitoare fata de copiii centrului). pentru desfăşurarea corespunzătoare a activităţilor propuse.

De la inceput se poate observa cu usurinta faptul ca toti partenerii vizati de catre echipa proiectului ocupa pozitii strategice. Cuza” Iaşi Prin parteneriatul cu Universitatea Al I Cuza Iasi vom avea credibilitate fata de beneficiarii direct si indirecti cat si fata de finantatorii externi ai centrului. Cea mai importantă va fi cea reprezentată de publicitatea ce va fi facută fiecărui partener in parte. Universitatea “Al. Casa de Asigurari de Sanatate Parteneriatul cu aceasta institutie va fi avantajul nostru deoarece aceasta ne va furniza date despre cazurile existente ale copiilor cu dizabilitati. Precizaţi modalităţile pe care le folosiţi pentru atragerea partenerilor. Toti partenerii au aceeasi importanta in economia desfasurarii pozitive a proiectului prezentat aici. Criteriul cel mai important in ceea ce priveste alegerea Primariei iesene este acela ca. si deci foarte importante in cadrul comunitatii iesene.Parteneriatul cu universitatea consta in acordarea posibilitatii studentilor sa practice voluntariatul in vederea efectuarii practicii de vara sau a proiectelor necesare examenelor de peste ani. in primul rand. Modalitatile de atragere a partenerilor vor fi cât mai diverse. 1. fapt care garanteaza reusita si durabilitatea desfasurarii proiectului. prin alaturarea acestei institutii locale. credem ca este necesar. I.4.2. cooptarea ca partener. Primaria orasului Iasi. Implicit aceasta institutie va ajuta la realizarea actelor necesare acestora pentru primirea in cadrul centrului. Prestigiul si sentimentul de siguranta pe care il inspira aceasta institutie se va transmite si asupra beneficiarilor directi ai acestui program. O ierarhizare corecta nu poate fi intocmita. la echipa largita ce va coordona si supraveghea desfasurarea viitoare a acestui program. insa pentru ca proiectul sa aiba posibilitatea sa porneasca la drum. 2. se va da o sansa in plus acestui proiect. 2. Acest preambul va fi continuat cu precizarea pe larg a criteriilor care au stat la baza alegerii fiecarui partener in parte. 3. Deasemenea aceasta ne va informa cu privire la noi norme de protectie si ingrijire a copilului si de functionare a centrului. Astfel 17 .

Intocmirea de rapoarte lunare privind analiza starii psihice a grupului tinta 2. 4. INDICATORI CALITATIVI SI CANTITATIVI: Obiective principale Indicatori Cantitativi Calitativi 18 .. Pe afişele culturale ce vor anunţa desfăşurarea evenimentelor iniţiate de către centru vor fi amintiţi şi partenerii centrului. se va oglindi cu siguranţă în atitudinea pe care ieşenii o vor adopta în viitor faţă de aceste instituţii. Monitorizarea grupului tinta din punct de vedete al asistentei sociale in scopul efectuarii analizei starii de socializare a acestuia. 2. Evaluarea proiectului 2. Realizarea raportului semestrial al rezultatelor grupului tinta. Toată această campanie de mulţumire se va desfăşura fără întrerupere pe parcursul unui an calendaristic . o dată pe lună . dau dovada de o adevarătă atitudine civica.pentru fiecare partener în parte vor fi aduse mulţumiri publice in cadrul presei locale. 3.urmărind să demonstreze comunităţii locale. că aceste institutii care au acceptat parteneriatul.6. iar în cazul în care aceasta nu se va concretiza într-un câstig material imediat. Monitorizarea grupului tinta din perspectiva evolutiei sau involutiei activitatilor pediatrice a acestuia.6. prin anunţurile ce vor fi publicate în fiecare ziar local. Noi credem că această campanie de mulţumire va ajuta enorm la (re)construcţia imaginii publice a fiecărui partener.1. Precizaţi metodele pe care le veţi folosi pentru evaluarea impactului asupra grupului tinta 1.

2. primirii si examinarii dosarelor. aplicaţii soft de centralizare a datelor. in Organizarea unui program de discutie crearea de brosuri.1. Asigurarea surselor de date necesare intocmirii dosarelor copiilor candidati ai centrului Crearea unei reţele la Această care vor colabora presupune de Primaria municipiului retele asigurari de Sanatate. 3. Sa crească gradul de cunoaştere al serviciilor existente educatiei. necesare dosarului fiecarui Deţinerea unui program. socializarii si copiilor cu dizabilitati. terapiei etc. operatie crearea informare a unei si actelor Iasi cat si Casa de intocmire copil.Asigurarea capacitatii centrului de zi in vederea In acest caz se va evidentia managerul de social. Personal instruit care să program. cazul cu grupul tinta. colaborarea dintre proiect si asistentul poată folosi si aplica acest 19 . Deplasarea in teren pentru a purta discutii individuale cu parintii/tutorii copiilor cu dizabilitati.

Creşterea oportunităţii de ocupare a unui loc in cadrul centrului de zi de catre copii cu dizabilitati. ANALIZA SWOT S (P +) participarea parintilor in cadrul proiectului. educational si cultural.tutorilor acestora cu privire la evolutia lor in plan social. Indicatorii calitativi si cantitativi sunt foarte importanti pentru estimarea impactului produs de proiect. 20 . acestia vor avea parte de programe personalizate de lucru. Cresterea sperantei in active a copiilor cu dizabilitati la viata sociala. S-a propus aceasta metodologie pentru ca este mai practica si destul de relevanta cu privire la impactul produs de proiect asupra grupului tinta. abilitatile copiilor cu dizabilitati. competentele. 5. Printr-o prima evaluare a copiilor de catre specialistii centrului.4. educationala si culturala prin aplicarea strategiilor profesionale in cadrul programelor lor individualizate sau de grup. Stimularea participarii Obtinerea unor rezultate favorabile de catre copii. Un număr limitat de copii vor dispune de serviciile acordate de centrul de zi. randul copiilor si am parintilor. MOTIVAREA ALEGERII METODOLOGIEI: Observarea directa este un procedeu foarte util pentru punerea in evidenta a efectelor produse de implementarea unui proiect.

interesul mass-media fata de problema. intre echipa si beneficiari. o comunicare mai putin eficienta.- accentul se pune pe potentialul copilului cu dizabilitati. W (P – ) rezistenta la schimbare impusa de unii copii. mai ales in faza de inceput. 21 . inhibitiile care se manifesta la unii copii aflati intro astfel de situatie. profesionalismul echipei de specialisti din cadrul proiectului. reactii de respingere din partea unui parinte.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful